Joop

Herinneringen aan Rutte

  •  
05-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
36679186894_5cb99fc66f_c

© Cc-foto: EU2017EE

Rutte door Vlaamse ogen: 'Pijnlijk om te zien hoe iemand zich aan de macht vastklampt'
Wat een week in politiek Nederland. Geen goede week voor Rutte, een slechte week voor de politieke klasse. Ook voor toeschouwers is het pijnlijk om te zien hoe iemand zich aan de macht vastklampt.
Van 2002 tot 2015 volgde ik Rutte van dichtbij: eerst als verslaggever voor het VRT-radionieuws, later als correspondent voor VRT-nieuws. En ook ik werd bij vlagen gegrepen door z’n charme. Ik herinner me een eerste verkiezingsoverwinning in een kolkende tent in Scheveningen. Wat was ik trots dat ik de held van Nederland die nacht op weg naar het podium wat quotes kon ontfutselen. Later was er soms regelrechte bewondering voor de werklust, souplesse en handigheid waarmee hij zijn kabinetten leidde. Eenmaal in Den Haag deed Rutte met mij wat hij met iedereen doet. Hij begroette mij altijd als een oude vriend die dolblij is je eindelijk te zien. Na de wekelijkse persconferenties _ meer conférences eigenlijk _ ging ik soms mee koffie drinken met de premier en de andere journalisten. Een belevenis op zich: plots stond je als eenvoudige scribent te keuvelen over koetjes en kalfjes met de baas van Nederland. Het paste allemaal feilloos in zijn missie als sfeermaker, allemansvriend en teamleider van de BV Nederland.
Tegelijk waren er toen al sporen van onechtheid. Het gedrag op campagnemomenten, het routineus op de foto gaan met fans, de kant-en-klare grapjes: het eeuwige optimisme voelde soms plastic aan, zeker als je er met de neus bovenop stond. De Nederlandse politiek journaliste Petra De Koning schreef enkele maanden geleden een fascinerend boek over Rutte. Ze heeft hem jaren intens gevolgd, sprak met vriend en vijand en aan het eind van het boek doemt een beeld op van een wat wereldvreemde, elegante autist. Een eeuwige vrijgezel die geen pannen in huis heeft, die jarenlang in hetzelfde hotel op vakantie gaat en verslingerd is aan obscure politieke biografieën. Maar vergis je niet: alles staat in functie van het werk en de macht. Niets is toeval, alles wat ie als premier doet is bedacht, tot en met het kleinste detail.
Ondertussen dook binnen de politieke arena steeds meer wrevel op. Er waren nogal wat schandalen  de voorbije jaren, groot en klein. De meeste haalden de Belgische pers niet eens. Maar telkens wist Rutte de verantwoordelijkheid handig van zich af te schuiven. Betrokkenen en waarnemers bleven iedere keer verbluft achter. Afgelopen donderdag probeerde hij de oude truc een laatste keer: zijn leugen over parlementslid Omtzigt was alweer het resultaat van een “falend geheugen”. Maar zelfs door het tv-scherm heen voelde je dat het de truc te veel was, de Kamer zou zich niet langer in de luren laten leggen.
Het resultaat is een puinhoop waarbij zowat alle  belangrijke partijen betrokken zijn. Het paasweekend moest bezinning brengen, maar er werd door iedereen volop gespind in de hoop om er straks zelf beter uit te komen. Rutte gaat er prat op dat ie totaal onthecht is. Maar ik zie hem niet zomaar een stap opzij doen: de bijna 2 miljoen stemmen zijn meer van hem dan van zijn partij. De tijd is rijp voor een vrouwelijke premier, maar Rutte wil in de geschiedenisboeken als de langst zittende premier van Nederland. De komende dagen en weken zullen duidelijkheid brengen. Maar de neergang van Rutte is definitief ingezet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Antonie de Man
Antonie de Man15 apr. 2021 - 7:50

Het is juist dat Rutte sinds de kwestie Omtzigt heeft verwezen naar het aantal voorkeursstemmen dat op hem is uitgebracht, maar toen had Rutte de gewraakte opmerking nog niet gemaakt. Rutte ziet zich als een onmisbare factor in de Nederlandse politiek, zo vergroeid als hij is met het ambt. Er zal vast een geschikte kandidaat-premier op de achterbank van de VVD zitten, maar de partij lijkt te worden gegijzeld door zijn ambitie. Zonder Rutte had het verkiezingsresultaat er heel anders uitgezien. Door zijn uitstraling was hij het stemmenkanon dat de partij tot de grootste van het land heeft gemaakt. Nu hebben we achter de façade kunnen kijken. Er zal een vierde Kabinet Rutte komen, maar het onderlinge vertrouwen is bij voorbaat geschaad.

1 Reactie
Libertain
Libertain16 apr. 2021 - 9:09

@Antonie, bedoelt u dit als goedpratertje voor het feit dat er bewezen voor de ogen van iedereen plat gelogen is, zover dat ze het allemaal vanuit het buitenland zonder verrekijker het allemaal opgemerkt hebben. Bent u hier trots op?

Libertain
Libertain13 apr. 2021 - 9:22

(".....een beeld op van een wat wereldvreemde, elegante autist.") - die totaal verslaafd is aan zijn bewondering voor een der grootste vrouwelijke autisten aller tijden - Margaret Thatcher. Rutte's absolute politiek voorbeeld en neoliberale boegbeeld. Autisten voelen elkaar nog altijd foutloos aan.

Déjà vu
Déjà vu6 apr. 2021 - 21:29

Toch nog iets positiefs vandaag: welkom terug Sabine!!!

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 apr. 2021 - 15:39

Beter laat dan nooit!

P Haan
P Haan5 apr. 2021 - 14:01

Goeie zaak wel. Eerste vrouwelijke premier: Sophie Hermans.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens5 apr. 2021 - 16:15

@P Haan "Sophie Hermans" Geen idee wie dat is. Nummer 3 op de lijst, dus Van Ark heeft haar rechten verspeeld, denk je? Maar goed, toch even googlen. Dochter van Loek Hermans, en dat is bepaald geen aanbeveling. Die man is met al zijn bijbaantjes (zo'n kleine 100) vaak over de schreef van het fatsoen gegaan. Maar goed, Maxima kun je ook de daden van haar vader niet aanrekenen. Ik vond op YouTube een aardig filmpje van haar, een soort les aan scholieren, waarin haar persoonlijkheid goed naar voren komt, en waarin ze een aantal grappige anekdotes over Rutte vertelt. Ze zegt zelf ergens (vanaf minuut 7) dat ze geen zin heeft om premier te worden, want dat dat wel een heel zware job is. Ik vraag me ook af of ze er wel rijp voor is. Maar goed, iemand moet het doen, en het lijkt me een aardig mens. https://youtu.be/jxAstrSptHI

BartP2
BartP25 apr. 2021 - 13:28

Jammer, dat 'het is tijd voor een vrouwelijke premier' dat mihn aandacht trok lees ik pas helemaal aan het eind van het artikel en komt daar behoorlijk uit de lucht vallen.

Bouwman2
Bouwman25 apr. 2021 - 12:23

Ik zit hier aan de oever van de brde Rijn, denknd aan Mark Rutte en luisterend naar de Rheinische, Ik ben in een romantische bui, ik heb er zin an. en kijk intussen naar de Lorelei. Of daar de nimfen zijn. die leiftallige verleidelijke wezens de mensen verlokken en vervolgens verneuken. Of ik het klokkende lokken hoor... Gelukkig, ze zijn maar een legende. Ein Rheinlegendschen. Alleen de Lorelei express spoedt zich.. Over de onbewaakte overgang nadert een wagen met daarop vaten kostelijke Riesling . Als dat maar goed gaat......

2 Reacties
The Apple
The Apple5 apr. 2021 - 14:37

Soms denk je bijna dat de reïncarnatie van Schopenhauer aan het woord is, maar het is Bouwman slechts, die wijsgerigheid tracht te suggereren middels orakeltaal.

HappyBuddha
HappyBuddha5 apr. 2021 - 16:42

@Bouwman 5 april 2021 at 14:23 ????????

Zwerfstein
Zwerfstein5 apr. 2021 - 11:45

'Sfeermaker en allemansvriend' vind ik niet echt kenmerken van een autist. Verder uitstekende column.

GHS
GHS5 apr. 2021 - 11:30

Rutte had geen bijna 20.000 stemmen, de VVD kreeg die stemmen. Als Rutte b.v. op plaats 20 had gestaan, dan......

Eric Minnens
Eric Minnens5 apr. 2021 - 11:00

Ernst van Splunter, VVD-lid gemeenteraad Zeist, oude vriend van Mark Rutte, noemde, een paar dagen terug op de radio, als krachtigste instrument van onze premier zijn vermogen tot 'platlullen'. Net zo lang doorzeiken tot zijn tegenstanders uit wanhoop de moed opgeven. In dat opzicht vrees ik Mark dan ook het meest. Dat platlullen is zijn grootste hobby. Hij floreert daar bij uitstek in. Hij verheugt zich dan ook juist wat dat aspect betreft, op de komende gespreksronden. Nu hoop ik maar dat zijn tegenstanders daarop heel scherp zijn voorbereid en ook hun eigen borst zo nat mogelijk hebben gemaakt.

Sonic2
Sonic25 apr. 2021 - 10:26

Volgens mij is eerder de wederopstanding van Rutte ingezet. Al is het nu allemaal nog onzeker. Dat is het enige waarmee ik het oneens ben in een verder zeer goed geschreven betoog. Rutte zal zich niet snel opzij laten zetten. En zal oneindig verwijzen naar zijn electorale mandaat, de Corona pandemie, de economische crisis. Wat Kaag, Hoekstra en Segers vooral voor elkaar hebben gekregen is dat Rutte de komende weken en maanden weer al zijn geitenpaadjes kan inzetten. Niet handig.

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha5 apr. 2021 - 16:45

@Sonic 5 april 2021 at 12:26 Volgens mij is eerder de wederopstanding van Rutte ingezet. Al is het nu allemaal nog onzeker. Is dat niet tegenstrijdig. Wederopstanding ingezet en meteen er achteraan, allemaal onzeker.

nikita72
nikita725 apr. 2021 - 10:11

"elegante autist" Ik vind het een interessante omschrijving. Sommige autisten hebben wat truukjes geleerd om sociaal gedrag te tonen. Maar ze hebben niet door wanneer een truukje niet meer werkt. Misschien is Rutte wereldvreemd: Hij komt op de fiets naar het Binnenhof, maar hij lijkt er geen probleem mee te hebben dat anderen overheidsgeld verspillen (door de marktwerking in het onderwijs) of er flink aan verdienen (de marktwerking in de jeugdzorg bijvoorbeeld). Ik denk dat Rutte niet probeert zijn eigen zakken te vullen, maar hij strijdt ook niet bepaald voor een rechtvaardige behandeling van burgers (toeslagenaffaire, gasbevingen in Groningen, bezuinigen op rechtsbijstand). Zijn gevoel van rechtvaardigheid is dat een ondernemer in 1 dag een bedrijf starten kan. Maar hij vindt het niet erg (denk ik) dat KLM per werknemer 80.000 euro aan corona-steun krijgt, en een gewone ondernemers moeite hebben om hun bedrijfje draaiend te houden.

1 Reactie
adriek
adriek5 apr. 2021 - 13:58

Ik geloof oprecht dat Rutte oprecht gelooft dat hij het beste met het land voorheeft en blijkbaar heeft hij een informatiebubbel om zich heen geschapen die hem in dat beeld bevestigd. Miljoenen kiezers volgen hem in zijn zelfvertrouwen.

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid5 apr. 2021 - 10:08

"De tijd is rijp voor een vrouwelijke premier," Een stelling die nergens op gebaseerd is. Op basis van de verkiezingsuitslag zou je kunnen zeggen inderdaad dat Kaag de beste papieren heeft, maar zij is net zo goed een machtspoliticus als Rutte. De tijd is rijp voor een premier die niet lijdt aan tijdelijke dementie, zich wat minder bezighoudt met achterkamertjes politiek, het zwart lakken van dossiers en het traineren van moeilijke vragen naar de waarheid. Ik denk dat heel veel Nederlanders dat veel belangrijker vinden dan hetgeen wat er in de onderbroek zit.

3 Reacties
GHS
GHS5 apr. 2021 - 11:27

Waarom "Een vrouwelijke Premier" alsof een vrouw het beter zou doen Als de tijd er rijp voor is en ook als er dan een bekwame vrouw is ()en vooral een die de hele dag wil werken en niet halve dagen) ( in de wereld zijn er genoeg voorbeelden, een paar grote: Mw. de ijzeren dame., Mw. T. in Engeland, Mw. Merkel). Maar dan moet je uit goed hout gesneden zijn.

Karingin
Karingin5 apr. 2021 - 15:11

Kijk, weer een paar mannen met een mening over de positie van vrouwen, niet gehinderd door enige kennis. Dat vrouwen hier zoveel parttime werken is een gevolg van de cultuur, en ja dat is uitgebreid onderzocht. Nog steeds nemen mannen veel minder zorgtaken op zich en worden vrouwen als ze moeder worden nou eenmaal geacht minder te gaan werken. Komt ook doordat mannen nog steeds meestal meer verdienen, en kijk naar ouderschapsverlof; alles is nog steeds ingericht op het oude rollenpatroon. En mannen vertikken het ook gewoon, dat zie je zelfs in Zweden waar mannen verplicht een paar weken ouderschapsverlof moeten opnemen; gaan ze lekker hobbyen ipv voor de kinderen zorgen. Dus misschien moeten jullie eens in de spiegel kijken jochies. Qua symboliek zou een vrouwelijke premier heel goed zijn, en misschien dat die ook meer aandacht voor dat cultuuraspect heeft. In plaats van dat gratuite gelul dat vrouwen gewoon maar meer uren moeten maken

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid5 apr. 2021 - 17:49

Karingin, Ik oordeel gewoon naar de mogelijkheden die voor ons op tafel liggen. De eerste vrouw die in aanmerking zou kunnen komen is van Ark of Kaag. En van beide wordt ik net zo ongelukkig als van Rutte. Maar blijf jij vooral nog maar het geslachtsdeel belangrijker vinden dan de inhoud, wellicht is dat ook een reden waarom de progressieve politiek stagneert. Met zijn allen lekker op Kaag stemmen want ja, een vrouwelijke premiers kandidaat is toch zo geweldig. (we stemmen niet eens voor een premiers kandidaat) terwijl D66 ook gewoon economisch rechts is en Kaag ook vind dat de vrouwtjes maar wat meer moeten gaan werken. Ooh wat een verschil zeg tussen Kaag en Rutte zeg. Dus alleen maar roepen dat het tijd voor een vrouwelijke premier wordt is wel het meest lege credo van de laatste tijd. Van mij mag er best een vrouwelijke premier komen, maar dan heb ik er liever een van sociaal democratische snit of zelfs socialistische huize. Want als je het over cultuuromslag hebt dan moet je het uiteindelijk ook over de inhoud gaan hebben en dan heb ik het niet over de inhoud van de onderbroek.

Bert de Vries
Bert de Vries5 apr. 2021 - 9:53

Rutte is één probleem. Een ander en groter probleem zijn de horden die achter hem aan huppelen een die een vrijwel onneembare verdedigingslinie vormen. Van de straatvechters tot en met de partijelite.

1 Reactie
LaBou
LaBou 6 apr. 2021 - 5:50

Die moeten wel want zonder Rutte zaten ze er niet.

Sarkastje1
Sarkastje15 apr. 2021 - 9:53

"Een wereldvreemde ,elegante autist".....De juiste omschrijving van Mark Rutte.

1 Reactie
gimli55
gimli555 apr. 2021 - 11:00

Daar kun je : met narcistische trekjes, bijzetten.

ZonderNaam2
ZonderNaam25 apr. 2021 - 9:24

Het VK had de gehele jaren 80 een vrouwelijke premier, maar er zullen niet veel progressieve mensen zijn die haar regeringsperiode bejubelen. Waarmee ik alleen maar wil zeggen dat een vrouw niet automatisch heel ander gedrag hoeft te vertonen dan een man. Vrouwen zijn de helft van de wereldbevolking dus komen in net zoveel varianten voor als mannen.

1 Reactie
Karingin
Karingin5 apr. 2021 - 15:05

Daar gaat het niet om. Het gaat om de symbolische waarde, dat we nog geen vrouw als premier hebben gehad is een expressie van een door mannen gedomineerde cultuur. En dat klopt ook voor een groot deel, vrouwen worden niet per se geweerd maar helemaal voor vol worden ze ook niet aangezien. Overigens is Thatcher een perfect voorbeeld van een vrouw die zich de mannencultuur eigen had gemaakt, dat is ook nu nog steeds de beste manier om de top te bereiken