Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Herfstakkoord: oppositie versus oppositie

  •  
16-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
akkoorddebat300.jpg
Kijk live mee met het Tweede Kamerdebat over het begrotingsakkoord ... Rutte verdedigt bezuinigingsafspraken ... Doorrekening CPB vandaag beschikbaar voor Kamerleden
Regeringspartners VVD en PvdA mogen vandaag samen met hun partners in het herfstakkoord – D66, SGP en ChristenUnie – tekst en uitleg komen verschaffen in de Tweede Kamer over de gemaakte afspraken.
De oppositiepartijen willen graag van D66, ChristenUnie en SGP weten welke plannen van het kabinet zij wel of niet steunen. SP-leider Emile Roemer vraagt zich vooral af of de drie partijen nu officieel gedoogpartners zijn geworden. De partijen krijgen woensdag ook inzage in een eerste doorrekening van het CPB. Na afloop van het debat gaat de Tweede Kamer meteen over tot de Algemene Financiële Beschouwingen.
cc-cartoon: Jean Gouders

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (41)

MichelReiziger
MichelReiziger16 okt. 2013 - 7:26

De foto bij dit artikel. Het zijn net 5 kleine jongetjes betrapt op een leugen...die beteuterende enigszins zenuwachtige blikken.

freaky33
freaky3316 okt. 2013 - 7:26

Sterk betoog van Roemer net.

JoopSchouten
JoopSchouten16 okt. 2013 - 7:26

Stop dit toneelspel maar. Ze liegen en bedriegen. 'Arbeidseconomen noemen de aanname van 50.000 extra banen die in het nieuwe Begrotingsakkoord staan ongefundeerd. Er zijn geen modellen om voorspellingen te doen over het arbeidsmarkteffect door betere opleidingen, versoepeling van het ontslagrecht of hervormingen van de WW, stellen zij.' http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3528023/2013/10/16/Extra-banen-komen-uit-kristallen-bol.dhtml

hphilippens
hphilippens16 okt. 2013 - 7:26

Hadden ze niet kunnen zeggen: "Loop naar de pomp"?

RobGeurtsen
RobGeurtsen16 okt. 2013 - 7:26

Briljante cartoon!!!

StormdeBeer
StormdeBeer16 okt. 2013 - 7:26

Ik citeer niet graag de blonde populist. Maar hij heeft gelijk. Dit akkoord is niet om de Nederlands economie uit het slop te halen, maar om Rutte II op het pluche te houden. ps. iid een geweldige cartoon.

RobGeurtsen
RobGeurtsen16 okt. 2013 - 7:26

Slob pakt Buma in over defensie - het was onacceptabel wat het vorige kabinet bezuinigde op defensie, en wel met het CDA aan het roer. Tussen neus en lippen door zegt Slob dat hij zondag in de kerk zat, terwijl Buma naar Dijsselbloem in Buitenhof keek. Slob is de goede oppositie-man, prima bijdrage aan debat, stuk beter dan Pechtold.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 okt. 2013 - 7:26

De mentaliteit van Nederlanders is veranderd, denkt mijn neus. Vroeger geloven Nederlanders niet meteen en makkelijk in politici die met beloftes gooien en zwaaien bijvoorbeeld:'' wij gaan voor meer banen en woningen zorgen..ect..Hier Nederlanders zeiden meteen terug: ''Eerst zien dan geloven''. Prachtig vond ik het altijd. Toen gingen de politici echt iets aan doen voor hun beloftes omdat het volk wil dingen eerst zien en ja hoor, het lukte toen aardig! Nu, liegen onze volksvertegenwoordigers direct voor onze neuzen en waar iedereen staat twijfelen wij nog over hun beloftes??!! Twijfel? Vroeger kreeg elk leugenaar een lekker taart met veel slagroom tegen zijn smoel, nu krijgen onze direct leugenaars nog een twijfels en nieuwe kansen? Nou, van mij betreft mag de taart-bakker weer aan het werk hoor. Grapje!

insignia
insignia16 okt. 2013 - 7:26

@van Eersel - ex-ambtenaar begrijp ik. Dan vraag je je als gewoon burger af, wat zou die nu doen? Ik zie/lees dat de persoon een SP frustratie heeft, waarschijnlijk afgewezen, ik kom allerlei frustraties tegen in deze kolommen. Maar mijn mening is dat de gemiddelde ambtenaren gewoon hun werk doen. Ze hoeven echt niet getrapt te worden door een ex-collega. Dat er lieden zijn die er met de pet naar gooien komt overal voor en zeker in de geprivatiseerde diensten. "Onze medewerker is in gesprek", wie kent het niet. Trouwens de telefoniste deed exact wat je zelf ook bedacht had, ze heeft dus hetzelfde denkniveau. Wie had dat gedacht?

RaymondenJoop
RaymondenJoop16 okt. 2013 - 7:26

Zolang ze niet weten wat geloofwaardigheid en integriteit werkelijk voor betekenis hebben wordt 't nooit wat.

Wilbert2
Wilbert216 okt. 2013 - 7:26

Het is een mineur septime akkoord (een sepThieme akkoordje, zeg maar) en heeft minstens één dissonant, waardoor het qua klank instabiel is. Dit creëert een spanning, die oplossing behoeft naar een majeur akkoord. Maar het enige majeur-akkoord waar dit kabinet toe in staat is, is F-majeur, met de F van Farce.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2013 - 7:26

Zolang er nog geen één rijksambtenaar is ontslagen, zolang de ambtenarensalarissen nog niet met een procentje zijn verlaagd, zolang er nog steeds drie publieke netten zijn, zolang de rugzakjesaanpraters de basisscholen nog teisteren, zolang het mes nog niet is gezet aan miljarden aan subsidies voor van alles en nog wat, zolang is er nog niet echt bezuinigd. Alleen in belastingen verhogen is men heel voortvarend geweest.

2 Reacties
eeweew
eeweew16 okt. 2013 - 7:26

Is het ooit in je opgekomen dat ambtenaren misschien nuttig werk doen?

toshiba
toshiba16 okt. 2013 - 7:26

Misschien is het eens slim als jij je eens gaat verdiepen in de problematiek van netto-uitverdien effecten.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2013 - 7:26

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Rootman
Rootman16 okt. 2013 - 7:26

'De Nederlandse en Europese politiek gaan natuurlijk over veel meer, zoals de vraag hoe de economische en monetaire unie beter te organiseren en banken te stabiliseren. Een Europese regering en bankenunie lijken wenselijk' Uw grijsgedraaide plaat zit inmiddels op het 'gratis water' niveau. U was de Europese president nog vergeten (of is die inmiddels afgevoerd?). Maar u heeft al een half jaar of zo nog steeds niet gereageerd op mijn verzoek om eens iets zinnigs te zeggen over het TTIP/TAFTA verdrag, de lobbyisten in Brussel, Straatsburg, de absurd hoge bezoldigingen, etc., etc., etc.!

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort16 okt. 2013 - 7:26

Tot 2016 worden er geen ambtenaren ontslagen. Ze kunnen wel 'boventallig' verklaard worden, en worden dan met salaris en baan garantie begeleid naar ander werk binnen de overheid. Er komt een 'stimuleringspremie' van max 75.000 per ambtenaar om ze te herplaatsen. Stimuleringspremies kunnen deels ondergebracht worden in stamrecht BV's. Zelfs de VVD lukt het dus niet. Ik ben er wel klaar mee.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger16 okt. 2013 - 7:26

Goed opgemerkt

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2013 - 7:26

Wat heeft dit debat nog voor zin, nu de deals al in achterkamertjes overleg zijn gesloten ? Een herhaling van het Kunduz debat, toen ook al vast stond dat wij weer militairen naar Afghanistan zouden sturen ? Koenders was toen de slechtste toneelspeler.

1 Reactie
itsme3
itsme316 okt. 2013 - 7:26

Ik weet niet beter dan toen Koenders minister was de PvdA weigerde militairen naar Kunduz te sturen en dientengevolge het kabinet gevallen is. Pas de volgende regering heeft besloten naar Kunduz te gaan.

rbakels
rbakels16 okt. 2013 - 7:26

Wanneer dringt het een keer tot de politici door dat zo'n CPB doorrekening geen absolute waarheid is, doch hoogstens een schatting, onder héél veel aannames. Ik geloof dat het CPB daar best helder mee is, maar een keurig wetenschappelijk voorbehoud gaat verloren in het tumult van de politiek, zeker als de onzekerheidsmarge zo groot wordt dat de voorspellingen weinig waarde meer hebben (zoiets als het weerbericht voor over een maand, of de voorspelling dat we in 2024 "tig" duizend meer mensen aan het werk hebben). De eerste prioriteit na de hervormingen is om de innovatie weer op gang te krijgen. Helaas snapt minister Kamp geen BAL van innovatie. Hij denkt dat dat over techniek gaat, en subsidieert onderzoeksinstellingen. FOUT! Innovatie gaat primair over handel. de vakliteratuur (o.a. de vermaarde Rogers) spreekt over "diffusie", d.w.z. het breed doordringen van nieuwe techniek in de maatschappij. Microsoft, Apple en Google: ze deden geen van alle iets wat technische geavanceerd was, maar ze combineerden beschikbare technologie briljant. En dat is dus innovatie. Het gerucht gaat dat Opstelten en Teeven al werken aan strengere straffen voor ondernemers die niet innoveren. Hebben strenge straffen elders niet ook goed gewerkt?

1 Reactie
hannogroen
hannogroen16 okt. 2013 - 7:26

'FOUT! Innovatie gaat primair over handel. de vakliteratuur (o.a. de vermaarde Rogers) spreekt over "diffusie", d.w.z. het breed doordringen van nieuwe techniek in de maatschappij.' Nieuwe technieken komen niet vanzelf uit de lucht vallen, die worden ergens ontwikkeld. Dus wil je innovatie stimuleren dan moet je de ontwikkeling van nieuwe technologieën ook stimuleren.

Bakoe
Bakoe16 okt. 2013 - 7:26

Als ik zo de reacties in het land oppik, dan heeft dit botox akkoord een nieuw record. Slechts 5 dagen heeft het nodig gehad om van jubelstemming naar crematorium stemming te gaan.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger16 okt. 2013 - 7:26

Ach hoe 'de vijf' zich presenteeerden gaf al een grafstemming aan...zwart doek op de achtergrond...en zoals Pechthold eens zelf al zei, alles valt of staat met de presentatie. Heb het al zo vaak gezegd, dit kabinet is op. er is meer nodig dan holle populistische retorieken (50.000 banen) en een veiligmeester die belastingverplaatsing propagandeert als oplossingen om dit land uit de sompige polder klei te trekken. Staat dan nog los van dat de oplossingen niet eens in Nederland liggen, maar dat snappen de meesten hier ook wel.

MasterBeertje
MasterBeertje16 okt. 2013 - 7:26

Nieuwe PvdA politiek, 50.000 banen beloofd in 2040. Met deze regering weet je nog geeneens of je volgende week nog werk hebt. Dat de PvdA zich niet schaamt.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 okt. 2013 - 7:26

2040, een eind weg. Maar toch liever dan +50.000 banen dan de -500.000 in 2040 met het SP-programma die dezelfde doorrekening liet zien tijdens de verkiezingscampagne.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2013 - 7:26

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Rode druppel
Rode druppel16 okt. 2013 - 7:26

Tja, de Europese verkiezingen. Ik twijfel zeer. In ieder geval een partij die zeer kritisch is.

freaky33
freaky3316 okt. 2013 - 7:26

Rust? Wens, vader van de gedachten zeker. Nee hoor, nu begint de nationale onvrede pas bij de Nederlander. Niets rust dus.

toshiba
toshiba16 okt. 2013 - 7:26

Denk het niet erwin. In het voorjaar komt het volgende probleem op tafel: begroting 2015 met als heet hangijzer het mislukte pensioenakkoord waar nog steeds geen meerderheid is in de EK. Ook de partijen die nu Rutte ondersteunen, blijven mordicus tegen het voorstel. Daarnaast een gat van 600 miljoen erbij. En het blijft maar doorgaan.

Gogol
Gogol16 okt. 2013 - 7:26

"De conclusie van het debatje zojuist moet denk ik zijn dat het kabinet sinds kort redelijk stabiel is." Zo stabiel als een kaartenhuis dat wanhopig van alle kanten vast wordt gehouden. Het blijft een kaartenhuis. Je bent naïef als je denkt dat dit niet zo in elkaar kan donderen als één van de betrokken partijen of individuen er geen belang meer bij heeft. Dit kabinet drijft niet op visie maar op ego's.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2013 - 7:26

Intussen staan de gedogers er voor garant dat de inkomensongelijkheid alleen maar groter wordt. http://daskapital.nl/2013/10/inkomensongelijkheid_groeit_in.html Hoe dat komt? Kabinet en gedogers hebben absoluut geen oog voor de huurders. Volgend jaar gaan de huren weer snoeihard omhoog. Verhoging op verhoging, elk jaar weer. De woonlasten voor de huurder zijn al lang hoger dan die van de villabewoner met hypotheeksubsidie. Villasubsidie die als eerste door gedogers van D66, SGP en CU en VVD en PvdA is veiliggesteld. Ook volgend jaar weer extra subsidie met lage BTW voor onderhoud van huis en tuin.

2 Reacties
boeie
boeie16 okt. 2013 - 7:26

Als een koophuis goedkoper is, dan koop je toch?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 okt. 2013 - 7:26

[De woonlasten voor de huurder zijn al lang hoger dan die van de villabewoner met hypotheeksubsidie.] Ha ha ha. Mijn buren hebben hetzelfde nieuwbouwappartement als ik, dat vast en zeker onder jouw definitie van villa valt, die huren het voor 55% van mijn hypotheeklasten. Verkoop werd een tijdje nadat ik het kocht onaangekondigd gestaakt en omgezet in verhuur. Ben je lekker klaar mee. Ik ben echt niet de enige.

groteherman
groteherman16 okt. 2013 - 7:26

Nederland is na Kunduz nog rechtser geworden. Alleen over rechts houden we de boel bij elkaar. Dat is een feit. Dan moet je je afvragen wat "rechts" in dit land is en wat "links" nog betekent en toevoegt. Mijn visie is dat links geld kost en rechts bereid is dat te financieren. De enige vraag die dan overblijft is wanneer links tot voortschrijdend inzicht komt of wanneer de bereidheid op rechts wegvalt. Mijn (helaas te vroeg overleden) streekgenoot Menno ter Braak schreef daar kort voor de Tweede Wereldoorlog) al zinnige dingen over. Debatje gaat helemaal nergens over. Partijpolitiek die serieus bedoeld is, echter slechts de lachspieren aanroert. Dat kost de belastingbetaler vooreerst zo'n 300 euro per aanwezig kamerlid plus de bijkomende kosten die vele malen hoger zijn. Nederland is het pispaaltje van Europa en buigt diep voor Rusland omdat WA en zijn Argentijnse foute bruid daar binnenkort hopelijk pijnloos naar toe kunnen. Lieve jongens en meisjes. Zullen we stoppen met serieus reageren op de Nederlandse politiek? Veel beter kunnen we dingen op zijn of haar meritus te beschouwen en gezamenlijk tot de slotsom te komen dat het sop de kool niet waard is, hoe enorm we het sop ook laten worden.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub16 okt. 2013 - 7:26

Dat zie je toch echt verkeerd. Juist rechts wanbeleid kost de samenleving alles, en wel alles wat werkelijk van waarde is. Een "rechtse visie" is daarom een contradictio in terminus. Het is geen visie, maar een waanbeeld vanuit pathologische narcistische aannames, m.a.w., een ziektebeeld. Waarom zou de bevolking moeten opdraaien voor een gebrek aan morele integriteit bij een geestelijk failliete, kwaadwillende minderheid? Waarom zou de bevolking genoegen moeten nemen met een vernederend aalmoezenbeleid, opgelegd door die minderheid? Zie Griekenland, zie Spanje, zie Brittannië, zie Duitsland, zie Nederland. Zie het falen van de kapitalistische Amerikaanse droom, die dankzij rechts laissez faire (Reagan, Thatcher, Bush, Cameron, Merkel, Rutte, etc.) in een nachtmerrie keerde, oftewel, die een internationale financiële, sociale, politieke en morele crisis veroorzaakte. Zie, of wees blind.

Sternenstaub
Sternenstaub16 okt. 2013 - 7:26

In reactie op Erwin Lamme, wo 16 oktober 2013 17:02 "En hopelijk is er ook veel aandacht voor de vele miljoenen armen in Europa die zijn ontstaan door de vele crises van de afgelopen jaren en vooral door het ontbreken van een voldoende sociaal vangnet." Gezien je bijdragen alhier, is het een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat je zelf minimaal negatief getroffen wordt door het staande wanbeleid, zowel het EMU als het nationale. Want, afgezien van enkele aandoenlijke quasi sociaal-geëngageerde oprispingen, die mijns inziens de functie hebben van een boetekwartje in het gewetenszakje, rest bij jou voor de slachtoffers zelden meer dan een enkele zin of korte alinea, een aalmoes zeg maar, omdat je verder kritiekloze instemming met de machthebbers van de rechtse kerk, zo enorm veel ruimte inneemt, dat de harde werkelijkheid van ontelbare bedrogen en misbruikte mensen, tot een bijzaak, tot een kanttekening wordt gereduceerd, conform de neoliberale pro-EMU partijlijn van de PvdA, die immers voor de macht haar kernwaarden in de goot heeft gegooid. Spekman en Klijnsma gaan de wijk in, naar de probleemgevallen, de slachtoffers van het beleid kijken, maar zonder ze te zien. Ze luisteren met dichte oren, knikken meewarig, glimlachen en huilen zelfs mee, voor de Bühne, om vervolgens, in de veilige, salonvormige tekenkamers van de maakbaarheidssamenleving, die nu "participatiesamenleving" heet, het falende beleid, waarvan de desastreuze gevolgen je voor de voeten lopen, niet grondig te herzien, wat logisch zou zijn en integer, maar om dit beleid nota bene nóg fanatieker voort te zetten, ten koste van nog méér slachtoffers. Hoe moreel corrupt moet je zijn, om zo dubbelhartig en dubbelzinnig te werk te gaan? Wees toch eerlijk, Erwin, deze regering, dat is toch eigenlijk gewoon een club barbaren in burgeruniform? Het is toch gewoon een rechts-reactionaire machtscoupe, wat deze beslechters van achterkamerakkoorden die de soevereine democratische rechtsstaat ernstig aantasten, gepleegd hebben? Maar de oproep tot eerlijkheid en oprechtheid, zal wel hetzelfde lot beschoren zijn als de zich snel ophopende getuigenissen van genoemde slachtoffers: dovemansoren, nul op rekest. De sociale, economische en politieke rekeningen voor dit stupide, arrogante regentengedrag, worden nog wel gepresenteerd, kan ik je verzekeren. De bevolking tolereert niet eindeloos een onrechtvaardige, door de overheid genegeerde verslechtering van haar levenskwaliteit, laat staan de welbewust gecreëerde Volksverelendung waarvan nu sprake is. Dit vernederende aalmoezenbeleid moet dus een halt worden toegeroepen, en wel zo snel mogelijk. En daarom mijn kritiek op de slappe houding die uit dit citaat zo duidelijk spreekt: "En hopelijk is er ook veel aandacht voor de vele miljoenen armen in Europa die zijn ontstaan door de vele crises van de afgelopen jaren en vooral door het ontbreken van een voldoende sociaal vangnet." Dat is geen visie, dat is een belediging.

2 Reacties
groteherman
groteherman16 okt. 2013 - 7:26

Waarom is een "aalmoezenbeleid" vernederend terwijl de ontvangers hiervan nog niet zolang geleden hier intens gelukkig mee waren?

lembeck
lembeck16 okt. 2013 - 7:26

Hear hear... goed verwoord. Dank je wel.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2013 - 7:26

Ik hoop dat het zooitje alsnog in elkaar klapt. Oppositie, het mag de naam niet dragen. Nieuwe verkiezingen svp.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 okt. 2013 - 7:26

[Oppositie, het mag de naam niet dragen.] Als je dat vindt, dan kun je met verkiezingen beter wachten totdat de oppositie de naam wel mag dragen, want die lijken toch wel enigszins te gaan groeien...