Joop

Herderlijk advies: 'Christenen kunnen geen Wilders stemmen'

  •  
25-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
wilders-boos-300px.jpg
Update: [video] EO over rechtsradicale christenen
Een christen kan niet op de PVV van Geert Wilders stemmen. Dat vindt ruim driekwart van de predikanten en kerkelijk werkers in Nederland.
Dit blijkt uit een enquête die het Nederlands Dagblad heeft gedaan onder ruim twaalfhonderd predikanten uit de volle breedte van protestantse kerkgenootschappen in Nederland. Samen tellen die zo’n 2,3 miljoen leden. Een predikant motiveert als volgt waarom christenen en de PVV op gespannen voet staan met elkaar:
Jezus komt op voor vreemdelingen, wezen en weduwen. Het gedachtegoed van Wilders en de PVV is tegenstrijdig aan het christendom.”
Een derde van de voorgangers zegt dat er in hun gemeente mensen zijn die PVV stemmen of op z’n minst de ideeën van Geert Wilders steunen. Volgens 5% heeft de partij van Wilders in hun gemeente ‘veel’ of ‘zeer veel’ aanhang.
Per saldo is de PVV-aanhang niet groot in religieuze gebieden: volgens negen van de tien voorgangers gaat het in hun gemeente om weinig mensen of hooguit enkelingen. 
RTEmagicC_nd-pvv-graphic.jpg

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet25 feb. 2010 - 14:40

Jezus komt kennelijk voor allerlei minderheidsgroeperingen op, alleen aan homo's heeft ie een broertje dood.

Janssen3
Janssen325 feb. 2010 - 14:40

Nu kan die het vergeten hoor... Het is wachten totdat kardinaal Simonis zo'n zelfde oproep doet. Dan zijn al die 5 miljoen katholieken in dit land ook om. Sorry hoor, maar de mensen die zich aangesproken voelen door deze oproep stemden sowieso al SGP, ChristenUnie of CDA.

Eelco22
Eelco2225 feb. 2010 - 14:40

Geert Wilders, ronde 15... Zucht...

Opinius
Opinius25 feb. 2010 - 14:40

amen

matthea
matthea25 feb. 2010 - 14:40

Ik zie wel heel veel Wilders onderwerpen op Joop.nl, de laatste week. Kan het ietsjes minder? Men gaat zichzelf herhalen, en zo wordt de site een stuk minder interessant. Nou ff ophouen hoor Joop!

JDDorrepaal
JDDorrepaal25 feb. 2010 - 14:40

Dit is een probleem dat Humanisten niet kennen.

daniel565
daniel56525 feb. 2010 - 14:40

"Jezus komt op voor vreemdelingen, wezen en weduwen. Het gedachtegoed van Wilders en de PVV is tegenstrijdig aan het christendom." Jezus wel ja, maar niet de kerk. De Kerk heeft eeuwenlang jodenhaat, homohaat en vrouwenhaat gepropageerd. Nogal wiedes dus dat ze de kant van de Islam kiezen. Maar je moet wel gek zijn om te geloven dat ze dat doen vanwege naastenliefde. De kerk wil gewoon weer greep krijgen op de samenleving en de infusie van gelovige moslims vinden ze daarom fantastisch. Eindelijk kunnen ze weer, en we zien dan ook dat het Christenen zijn die de positie van de homo onder druk zetten (Lont, Rouvoet). Het voorstel na de moord op Van Gogh om blasphemie weer strafbaar te maken (als een soort geschenk aan de moordenaar) kwam van een CDA'er (Donner). En gelovige antisemieten zoals Van Agt durven nu ook weer (er is echt een verschil tussen kritiek en antisemitisme, zoals er een verschil is tussen kritiek en Islamofobie) Dát is de culturele verrijking van de Islam. Méér religie, meer jodenhaat, meer homohaat en meer vrouwenhaat. Echt kwetsbare miderheden worden in de steek gelaten ten bate van een grote, assertieve groep met wie het Christendom veel overeenkomsten heeft.

AntonPiet
AntonPiet25 feb. 2010 - 14:40

'volgens negen van de tien voorgangers gaat het in hun gemeente om weinig mensen of hooguit enkelingen' Zijn we nu op het punt beland dat men voorgangers serieus gaan nemen?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 feb. 2010 - 14:40

Ik geloog er niets van, als ik naar de rol van de paus en christenen tijdens de Tweede Wereld oorlog moet denken. Joden waren toen ook vreemdelingen en gasten in Nederland toch moesten ze dood. Laat ik zo zegge: ik vesta geen bal van.

Nikos2
Nikos225 feb. 2010 - 14:40

Lijkt mij juist wel wat voor christenen. Het christendom is toch het geloof en de waarheid dus die andere moet weg. Gelukkig vinden ze dit dus niet. Helaas hebben beide partijen nog niet door dat ze met onzin bezig zijn.

RobertBleeker
RobertBleeker25 feb. 2010 - 14:40

Omdat Wilders, met zijn politieke dogma van een sociaal-maatschappelijke tweedeling op basis van bijvoorbeeld herkomst en geloof, het principiële fundament van de solidaire machtsverdeling op basis van pariteit ondermijnt - en daarmee het beginsel van de democratische rechtsstaat als geheel bedreigt - is zijn deelname aan het democratisch proces sowieso een ultieme contradictio in terminis. Nu zal de suggestief (want zeer veroordelend) klinkende enquête-uitkomst onder het Nederlandse predikantendom ongetwijfeld zijn te categorialiseren onder de kop 'dwingend stemadvies' van de Christelijke herders aan hun gemeentelijke kuddes. Maar of hun gemeenteleden zo willig en volgzaam zullen zijn, om zich daarnaar kritiekloos te voegen, zou mij ten zeerste verwonderen. Immers, is de ééndimensionale (Islam-bashing) PVV van de Joodse Wilders niet een ordinaire frontpartij voor een Israëlische politieke groepering van extreem-rechtse Joodse Kolonisten, en de facto de anti-Islam propaganda-afdeling Noord-West Europa/Noord-Amerika van diezelfde rechts-radicale orthodoxe geloofsgemeenschap. Zou het pregnante nauwaansluitende vervolg-gegeven hierop - namelijk het bestaan van een evidente liaison tussen Rechts politiek Israel en de onverbrekelijk met 'Het Heilige Bijbelse Land' Israel verbonden zijnde geloofsartikelen van de Nederlandse Bible Belt (Christenen voor Israel) - niet voor vele relatief orthodoxe Christenen, een buitengewoon legitieme reden kunnen zijn, om hun traditionele confessionele politieke partij(en), in opperste wanhoop de rug toe te keren en zich en masse te scharen achter de rabiate haatprediker Wilders.

DeNarcissen
DeNarcissen25 feb. 2010 - 14:40

Wij geloven niet dat de Christelijke Partijen fatsoenlijk opkomen voor de zwakkeren in de samenleving. Dus daar zouden Christenen ook niet op moeten stemmen. Maar zeker is dat Wilders wat vreemdelingen betreft een asociaal is, ja. Vandaar dit clublied voor hem: http://bit.ly/9HhWkh

Pjotrs
Pjotrs25 feb. 2010 - 14:40

Wie een herderlijk advies nodig heeft om te stemmen kan op de dag van de verkiezingen beter iets anders gaan doen, want die is het stemrecht nog niet waard. Misschien als alternatief een uitje naar Dwingelo, waar de schaapjes onder leiding van een professionele herder op de hei hun buikjes rond mogen grazen.

Durendal
Durendal25 feb. 2010 - 14:40

Ik heb zo'n idee dat als je de politieke partijen langs de meetlat legt van den Heere je als goed Christen op geen enkele partij mag stemmen. Misschien nog net CU en SGP maar niet als katholiek.

bobbono
bobbono25 feb. 2010 - 14:40

Ieder een beetje normaal & redelijk denkend mens stemt geen extreem rechts.

Florian2
Florian225 feb. 2010 - 14:40

Misschien kunnen die predikanten eerst eens kijken naar hun eigen houding ten opzichte van vrouwen en homosexuelen voordat ze anderen van intolerantie beschuldigen? Tegenwoordig mag je zelf bepalen en kiezen waar je op stemt en dat zal ik dan ook zeker doen. Ongeacht of dat de goedkeuring van een predikant (of de PvdA) kan wegdragen. Ik begrijp trouwens niet waarom dit soort berichtjes hier geplaatst worden: om de anti-Wilders hetze verder op te voeren??? Dit soort onzin berichten zal Wilders alleen maar meer in de underdog positie duwen en hem daarmee groter maken! God bewaar me....nog even en het leger patrouilleert door Gouda!

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann25 feb. 2010 - 14:40

Sluit me aan bij florian, houdt eens op met die Wilders verheerlijking (elke vorm van aandacht aan Wilders is een vorm van verheerlijking)

[verwijderd]
[verwijderd]25 feb. 2010 - 14:40

Dan kunnen christenen ook geen CDA meer stemmen. http://www.nu.nl/politiek/2190351/cda-wil-allochtone-crimineel-harder-aanpakken.html

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 feb. 2010 - 14:40

Dat is ook zo. Het CDA is niet christelijk en niet democratisch. De naam is dan ook nogal ongelukkig gekozen. Maar ach, dat geldt ook voor alle partijen die Vrijheid in de naam hebben, Arbeid, Trots of leefbaar. Om een of andere reden doen ze allen hun best om de naam geweld aan te doen, resp de vrijheid in te perken, niet voor arbeiders op te komen, de trots te doen afnemen, of de leefbaarheid te verminderen. Niks bijzonders dus dat CDA.

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek25 feb. 2010 - 14:40

Twaalf christelijke genootschappen die om een of andere reden niet met elkaar door een deur konden en zich daarom van elkaar afgescheiden hebben. Die hebben het over naastenliefde? Ze kunnen niet eens met elkaar leven.

2 Reacties
konijn2
konijn225 feb. 2010 - 14:40

Kampioen cynisme. Heb je ook iets inhoudelijks?

Opinius
Opinius25 feb. 2010 - 14:40

amen

Stortbui
Stortbui25 feb. 2010 - 14:40

Op de site van het Katholiek Nieuwsblad stond een poll waaruit bleek dat de overgrote meerderheid de vervolging van Wilders verwerpt en vandaag stond er een hoofdredactioneel dat enthouiast werd van een PVV, VVD en CDA-coalitie. Zie ook is de jonge katho-denkers op www.catholica.nl. De christenen zullen deels overstappen naar Wilders min het progressieve deel ervan (de Doekle's). Omdat Wilders wordt vervolgd voor uitspraken die van de paus had 'geleend' zullen de katho's de ndl rechtsinstituten nooit meer vergeven. De Wilders-zaak besmeurt de paus van de rechtbank van eerste aanleg tot het Europese Hof. Dat is nog wel het grootste succes van de anti-christen en pro-islam aangevers. De ondervraagden zijn de refo-voormannen en de protestantse clerus. Die vertegenwoordigen niet zo heel erg veel meer in reli-land.

1 Reactie
Kappasnor
Kappasnor25 feb. 2010 - 14:40

Uit betreffend hoofdredactioneel: "De massale steun voor de PVV maakt opname van die partij in de regering dringend gewenst. Zet de beste stuurlui aan wal maar zo snel mogelijk aan het roer. Bestuurlijke ervaring (en de weerstand van de materie) kan dan het populistisch hoogtij van de PVV kanaliseren." Oftewel: Als hij echt zoveel zetels haalt als de peilingen ons willen doen geloven, is de beste remedie hem even in de regering op te nemen. Zie het recept voor snelle genezing bij LPF en FPO. De stelling dat een PVV met 30 zetels beter drie maanden in de regering kan zitten dan drie jaar in de oppositie lijkt mij heel wat anders dan 'enthousiast' worden van dat 'populistisch hoogtij'. En om aan de illusie vast te houden dat de het Vaticaan vergelijkbaar anti-islam zou zij moet je ook wel vrij selectief zijn: http://en.wikipedia.org/wiki/Sultan_Ahmed_Mosque#Pope_Benedict_XVI.27s_visit_and_silent_prayer

objectivist
objectivist25 feb. 2010 - 14:40

Jongens dit is een anti Wilders site aan het worden. Joop trek het breder want dit werkt averechts hoor. Het wordt een Joop-Geert gevecht. Ik word echt moe van die Wilders aandacht in de media. Zullen we stoppen?

1 Reactie
Opinius
Opinius25 feb. 2010 - 14:40

goh net nu mijn aandacht alweer bij jan pieter terug ligt,waar ik zo dol op ben. dit is niet eerlijk hoor. De man verdient in zijn aandoenlijke geestdrift van regeren echt nu de aandacht. niet weghalen joop.