Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Herdenking oud-premier Wim Kok in Concertgebouw

  •  
27-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
27589705689_6311c636b3_z
Premier Mark Rutte heeft voor vandaag een zogenaamde vlaginstructie vastgesteld. Daarmee wordt aan alle overheidsgebouwen gevraagd om de Nederlandse vlag halfstok te hangen. Dit in verband met de uitvaart van oud-premier Wim Kok, die een week geleden overleed op 80-jarige leeftijd. Vanmiddag zal afscheid van hem worden genomen in het Concertgebouw in Amsterdam, de stad waar hij woonde.
Sprekers zijn in ieder geval naast Rutte Koks zoon Marcel en PvdA-leider Lodewijk Asscher. Optredens zijn er onder meer van het Nederlands Kamerorkest en Het Nationaal Ballet. De uitvaart vindt daarvoor plaats, in besloten kring. De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO 1, vanaf 14.55 uur.
Cc-foto: Beth

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Jan Wijn
Jan Wijn28 okt. 2018 - 8:55

Zou de leus boven de ingang van het Concert Gebouw nodig zijn geweest wanneer Koks beleid nog gevoerd werd.

2 Reacties
Poezenmens
Poezenmens28 okt. 2018 - 13:17

Onder Kok had de sloop op kunst en cultuur, zoals rücksichtlos door Halbe Zijlstra gepleegd, waarschijnlijk geen schijn van kans gehad.

Jan Wijn
Jan Wijn28 okt. 2018 - 22:58

Inderdaad Merel, het mooiste en beste concertpodium van Nederland en in de Wereld uniek, aan de bedelstaf door de rechts-populistische politiek in Nederland sinds de opkomst van Fortuyn en zijn erfgenamen bij de VVD/PVV. Dat men dit Wereldberoemd podium gebruikt bij het afscheid van mijnheer Kok mag een vingerwijzing zijn naar hen van het politieke machtsmisbruik ter rechterzijde die nu al vele jaren een afbraakbeleid voeren.

Zapata
Zapata27 okt. 2018 - 21:56

Ik heb heel even gekeken, alhoewel ik niets met de heer Kok had. Wat me opviel was dat er geen enkele arbeider in de zaal aanwezig was. Het zal wel zo zijn dat hij de eenheid van Nederland voor ogen gehad zou hebben en dat hij de minister president van iedere Nederlander wou zijn. Maar na zijn regeerperiode was Nederland verdeelder dan ooit. Is de sociaal democratie niet meer relevant? Natuurlijk is de sociaal democratie super relevant. Kijk naar Corbyn of Melechon die er wel in slagen om heel veel mensen enthousiast te maken voor de idealen van de sociaal democratie. Ze hebben op tijd ingezien dat je als sociaal democraat alternatieven moet bieden en niet de macht en het centrum van de macht als hoofddoel moet zien. Met het verscheiden van de heer Kok lijkt het alsof de sociaal democratie zichzelf langzaam maar zeker weer opnieuw gaat uitvinden.

Bouwman2
Bouwman227 okt. 2018 - 19:40

Er is op passende en respectvolle wijze afscheid genomen van een uniek man die als minister president en als sociaal democraat van grote betekenis is geweest en de eenheid tussen de Nederlanders steeds voor ogen stond. Een groot Europeaan is heengegaan. Met hem is er ook afscheid genomen van de sociaal democratie die eveneens dienstig was aan het welzijn van het land. Het was om meerdere redenen een historische en droeve dag. Nederland blijft verweesd en ook verward achter.

2 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo28 okt. 2018 - 12:55

Bouwman 27 oktober 2018 at 21:40 “… de eenheid tussen de Nederlanders steeds voor ogen stond. … “ Helaas is het neoliberalisme (van hoogopgeleiden), dat tegenwoordig ook door de PvdA (van hoogopgeleiden) geaccepteerd wordt, een maximaal polariserende kracht in maatschappij en wereld. Een herhaling van de geschiedenis, met gevolgen die ook een herhaling van de geschiedenis zijn. En hoogopgeleiden (inclusief van de PvdA) trappen daar gewoon weer in i.v.m. hun eigen carrière. Voor velen symboliseert Wim Kok het begin van deze negatieve ontwikkeling binnen de PvdA. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Stientje2
Stientje228 okt. 2018 - 13:34

@Bouwman Helemaal mee eens. Ik had het in míjn reactie ook wat duidelijker moeten stellen. Vandaar dat het niet geplaatst is.

Poezenmens
Poezenmens27 okt. 2018 - 16:24

Ik was het niet eens met zijn 3e weg politiek, maar toch bekroop me, tijdens het kijken naar de herdenking, een gevoel van weemoed, want we kregen na Kok 8 jaar Balkenende en 8 jaar Rutte. Mijn God, wat een armoe, al 16 jaar lang.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren27 okt. 2018 - 15:29

Laten wij terugdenken aan de verkiezingscampagne van 1989, waarin Wim Kok heel dicht naar Ruud Lubbers en het CDA toe kroop. De opkomst van Pim Fortuyn in 2002 had helemaal niets te maken met Wim Kok!

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2018 - 17:00

Serieus?

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks28 okt. 2018 - 8:04

De opkomst van Fortuyn had alles te maken met de door Fortuyn verspreidde leugen "De puinhopen van Paars" waar te veel kiezer intrapten terwijl ze rondkijkend zelf konden vaststellen dat het land er nog nooit beter voorstond. En natuurlijk met de inadequate reacties van paarse politici op die leugen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo28 okt. 2018 - 13:25

@Frans_Cobben_Halsteren, 27 oktober 2018 at 17:29, CDA en PvdA. De hoogopgeleiden van het CDA (CDU in Duitsland) voeren ook het neoliberale beleid uit. De PvdA (van hoogopgeleiden) is nu net zo hypocriet, als het CDA (van hoogopgeleiden) schijnheilig is. Deze tendens was onder Paars al waarneembaar. Woeki Hypo is gematigd liberaal.