Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Herdenk dit jaar Petrov-dag

  •  
22-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
563 keer bekeken
  •  
stanislavpetrov

Vroeger had het concept ‘De Goede Duitser’. Bestaat die c.q. heeft die bestaan? En zo ja, wie dan wel? Goethe? Thomas Mann?

Vandaag de dag is het concept ‘De Goede Rus’ aan de orde. Zo ja, bestaat die, c.q. heeft die bestaan? Gorbatsjov? Navalny?

Sterker, er is zelfs één Goede Rus geweest, waaraan wij danken dat de wereld überhaupt nog bestaat: luitenant-kolonel Stanislav Petrov.

26 september 1983. De dan 44-jarige Petrov is officier van dienst bij het commandocentrum Serpukhov-15 dat de satellieten inzet die de VS in de gaten moet houden.

Het systeem werkt met satellieten met infrarode sensoren die de hitte van de raketmotoren van de Amerikaanse Minuteman-raket na lancering kunnen waarnemen.

Het meest opvallende computerscherm dat Petrov voor zich heeft is een groot scherm met de letter START erop. Als dat gaat knipperen, dan is het goed mis.

Kort na middernacht begint er een sirene te loeien en lichten de letters START fel op! Omdat het systeem goed lijkt te werken, is er naar één conclusie mogelijk: de VS heeft een kernraket afgevuurd.

De sirenes loeien vervolgens nog viermaal.

Er worden blijkbaar dus nog vier raketten afgevuurd! Dit IS het! Dit is dé atoomaanval van de VS op de Sovjet-Unie!

Wat Petrov nu onvermijdelijk behoort doen, is het hoofdkwartier bellen. Zodat de tegenaanval wordt ingezet.

Petrov aarzelt. Hij realiseert zich dat het vreemd is dat Amerika maar vijf raketten afvuurt. “Als je ons aanvalt, dan moet je álles in de strijd gooien. Enkel vijf raketten is onlogisch...”

Hij belt de Amerikaanse aanval als vals alarm door. Er volgt geen tegenaanval. De wereld is gered.

De Sovjets hebben het incident lange tijd geheim gehouden. De reden laat zich raden. Hun waarschuwingssysteem faalde. Dat hoefde het Westen niet te weten...

Het 'incident' van 26 september 1983 en de heldenrol van de bescheiden Petrov (“Ik heb niets gedaan. Letterlijk niets!”) worden zowaar ieder jaar op 26 september op diverse plekken in de wereld herdacht... Dát zou overal moeten gebeuren! 

Opdat wij, de bewoners van de planeet Aarde, ons goed realiseren dat wij leven in blessuretijd.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Nicolay2
Nicolay223 sep. 2022 - 6:43

Ja inderdaad een grote held, van deze man zou in vele steden in landen van de wereld een standbeeld moeten staan.

1 Reactie
Nicolay2
Nicolay223 sep. 2022 - 13:03

Met als vermelding, miljarden mensen hebben aan Stanislav Petrov hun leven te danken.

hermc
hermc22 sep. 2022 - 18:17

gaap. wat een propaganda kindersprookje van typisch Hollandse niveau. Bestaat de goede Westerling? alle bewijzen tot zover wijzen naar de tegenovergestelde: genocide in Palestina, schurkstaat VS zet veto na veto in in de VN om Nazisrael apartheidskolonie te beschermen. massamoorden in Afghanistan en Irak, beide illegale imperialistische oorlogen door VS en NAVO, die op geen enkele morele vlak wit te wassen vallen. De criminele oorlog tegen Doelbewuste destabilisatie tegen de soevereine staat Syrie en inzetten van extremistische huurlingen gerekruteerd door Europa die door Westerse media rond 2011 als helden werden afgebeeld, net zoals de extreemrechtse terroristische elementen die door EU worden gerekruteerd om door de meat-grinder in Oost-Oekraine te gaan. Over paar jaar zul je zien dat deze tuigen ook niet terug naar Nederland mogen. Er is een westerse genocide aan de gaande in Yemen, geengeneerd door het WESTEN en niemand anders. Terwijl de kinderen in Yemen massaal dood gaan door Westerse bommen, gaan de Westerse media door met dagelijkse rituelen alsof er niets aan de gang is. Dan zeg ik: goed zo Rusland! hou het Westen een spiegel voor waarvan ze niet kunnen wegkijken.

5 Reacties
Gio Servas
Gio Servas23 sep. 2022 - 4:03

Probleem is dat het westen steeds meer lijkt op een Narcist, je kunt wel een spiegel voor houden, maar ze blijft alleen iets moois zien, hoevaak ze ook delen van de wereld kapot maakt.

haarklover
haarklover23 sep. 2022 - 6:21

Het radarscherm van Petrov gaf aan dat 5 raketten uit de VS onderweg waren naar de Sovjet-Unie. Als hij de procedures gevolgd had, zou er een kernoorlog begonnen zijn. We hoeven hem niet op een voetstuk te plaatsen, maar het is wel goed te beseffen dat we maar net aan een kernoorlog ontsnapt zijn.

Volrin
Volrin23 sep. 2022 - 6:33

Two wrongs don't make a right. Rusland is zelf een criminele staat.

Olav Meijer
Olav Meijer24 sep. 2022 - 22:47

Dit gaat geheel voorbij aan de inhoud van dit artikel. Haarklover en Nicolay2 hebben gelijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 sep. 2022 - 17:05

Petrov gebruikte zijn gezonde verstand. Schitterend toch?