Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hennis voert dienstplicht in voor vrouwen

  •  
02-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
223 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-02-om-15.28.11
Ook vrouwen vallen binnenkort onder de dienstplicht. Dat schrijft minster Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) in een brief aan de kamer. De wetswijziging is overigens een symbolische: het is deze week twintig jaar geleden dat de dienstplicht werd opgeschort.
Sinds twintig jaar worden dienstplichtigen niet langer opgeroepen. Hoewel Nederland nu alleen nog een beroepsleger kent, bestaat de wet echter nog wel. De opkomstplicht zal pas weer gelden als de nationale veiligheidssituatie daarom vraagt. Die plicht geldt op dit moment alleen nog voor mannen, terwijl vrouwen al meer dan zeventig jaar actief zijn in de krijgsmacht. Sinds eind jaren 70 is het ook mogelijk voor vrouwen om officier te worden.
‘In vergelijking met twintig jaar geleden zijn vrouwen overwegend even hoog opgeleid als mannen. Defensie heeft, gelet op de ontwikkeling in oorlogsvoering, juist hoogopgeleide specialisten uit gevarieerde beroepsgroepen nodig’, schrijft de minister in haar brief.
De wetswijziging komt na een verzoek van de PvdA en D66, die vonden dat de dienstplicht achterbleef op de gelijke behandeling van man en vrouw. Die mening wordt gedeeld door de bewindsvrouw. Naar verwachting zal dit najaar het wetsvoorstel naar de Kamer worden gestuurd. Vanaf dan zullen zowel mannen als vrouwen wanneer ze zeventien worden een brief ontvangen over de dienstplicht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.