Joop

Henk Otten geen voorzitter meer Eerste Kamerfractie FvD

  •  
29-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Plenaire_zaal_Eerste_Kamer

© cc-foto: Wikipedia

De gevallen penningmeester van Forum voor Democratie, Henk Otten, is door zijn eigen fractiegenoten op een zijspoor gezet. In zijn plaats zal de nummer twee op de lijst, Paul Cliteur, voorlopig als woordvoerder fungeren voor de Eerste Kamerfractie. Dit is de uitkomst van een vergadering van alle overige leden van de beoogde fractie op zondag, overigens zonder Otten zelf. Tot 11 juni, wanneer de installatie van de nieuwe Eerste Kamer plaatsvindt, zal Cliteur de taak van Otten overnemen. Die laatste mag wel als Eerste Kamerlid aantreden, staat in een verklaring op de website van de partij.
Otten kwam in de problemen omdat hij zichzelf 30.000 euro betaalde uit de partijkas, volgens eigen zeggen voor gedraaide overuren. Dit zou de reden zijn geweest waarom hij in eerste instantie als fractiemedewerker voor de Tweede Kamerleden Thierry Baudet en Theo Hiddema moest stoppen, meldde NRC. Otten had het bedrag overgemaakt aan zijn adviesbureau zonder met andere bestuursleden te overleggen.
Nadat hij in een interview in NRC kritiek leverde op Baudet, kwam die laatste vrijwel direct met het verhaal over het geld op de proppen. Opvallend daarbij is dat de partijleider al eerder wist van de betalingen , volgens een voormalige vriend van Baudet en kandidaat-Tweede Kamerlid Arthur Legger.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

kipzonderkop
kipzonderkop30 apr. 2019 - 12:16

Voor de democratie wel van belang dat de grootste partij FvD zich niet ook gaat manifsteren als draaikonten. Los van de vraag of men het nu wel of niet eens kan zijn met de insteek van FvD. Stel je voor, nog een partij erbij die links is voor verkiezing en rechts erna (of omgekeerd) om op het pluche te komen. Het vertrouwen in politieke elite draaikonten is al laag.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen30 apr. 2019 - 18:23

Mijn vertrouwen in mensen die FvD gedachtegoed minder gevaarlijk vinden als elite draaikonten, daar word ik bang van.

OlavM
OlavM29 apr. 2019 - 23:21

[Die laatste mag wel als Eerste Kamerlid aantreden, staat in een verklaring op de website van de partij.] Daarover heeft de partij zelf helemaal niets te zeggen. Otten wordt sowieso in de Eerste Kamer gekozen, tenzij alle FvD-leden van Provinciale Staten hun stemmen niet op de FvD-lijst uit zouden brengen, wat natuurlijk niet gaat gebeuren. Als de FvD Otten het leven zuur maakt in de Eerste Kamer, kan hij als zelfstandige fractie doorgaan.

HM van der Meulen
HM van der Meulen29 apr. 2019 - 19:16

Niet lleen Otten. Zo bleek dat Kamerlid Theo Hiddema waarschijnlijk te veel vergoedingen voor ‘verblijfskosten’ in Den Haag heeft gedeclareerd. Dat bestuurslid Rob Rooken wel erg hoge bedragen rekende voor de ict die hij optuigde voor de partij. En dat partijwoordvoerder Jeroen de Vries liefst 15.000 euro ‘mantelzorgbonus’ zou hebben gekregen omdat hij Hiddema rondreed, toen deze een nieuwe heup kreeg - https://www.ad.nl/politiek/van-partijbaron-tot-paria~a32218ec/ In het geval van het bedrijfsleven noemen ze dat: "zelfverrijking door de top". "Duidelijk is wel dat Otten diep door het stof is gegaan met ‘oprechte verontschuldigingen’ voor ‘de gemaakte fouten’." Nou, dat is mooi en gelukkig is Otten geen nadragend mens

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin29 apr. 2019 - 20:52

[“Duidelijk is wel dat Otten diep door het stof is gegaan met ‘oprechte verontschuldigingen’ voor ‘de gemaakte fouten’.”] Of hij zelf denkt dat hij fouten heeft gemaakt is denk ik de vraag, hoe je ook verder over Otten mag denken de manier waarop Baudet dit heeft afgehandeld vind ik uiterst laf. “Nou, dat is mooi en gelukkig is Otten geen nadragend mens” Dat is nog maar de vraag, het kan opportunisme of pragmatisme zijn dat hij door het stof is gegaan om op een geschikt moment toe te slaan, het lijkt me niet iemand die voor een slappe ouwehoer z’n ambities opzij zet.

Frits Jansen
Frits Jansen29 apr. 2019 - 17:36

Die Otten vond ik steeds sympathieker. Baudet en Cliteur zijn klonen van elkaar met hetzelfde bizarre "boreale" gedachtengoed. Ach, misschien is het goed als FvD een rare partij blijft en niet salonfähig wordt bij ondernemers, via die Otten.

Quibus2
Quibus229 apr. 2019 - 16:01

Kijk eens aan, is de man die het rammelende proefschift van Baudet er doorheen gerommeld heeft ook keurig beloond. Ons kent ons, niet waar? Je moet wel heel bevooroordeeld links zijn om daar een old boys network van een rechtse Leidse elite in te zien...

3 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen29 apr. 2019 - 17:19

Een Amsterdams lid van Baudets promotiecommissie keurde zijn racistische proefschrift vierkant af. Maar werd omzeild. Cliteur hoorde niet bij de elite. Hij kwam via MULO en HEAO op de universiteit.

EricDonkaew
EricDonkaew29 apr. 2019 - 17:52

@Frits Jansen: Hij kwam via MULO en HEAO op de universiteit. ----------------------------------- Is dat een diskwalificatie?

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 apr. 2019 - 18:25

@Eric Nee dat is een feit.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart29 apr. 2019 - 15:25

Zie: de voorspelling dreigen uit te komen: dat Forum zal ternauwernood een vogelpoepje in de geschiedenis blijken; - een voetnoot zit er niet in.

2 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart29 apr. 2019 - 15:26

..voorspellingen..

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart29 apr. 2019 - 15:28

Laten we drinken, zeven dagen lang, ja, laten we drinken 7 dagen lang;... sla het vat maar aan en laten we drinken, wat een dorst.

Karlofça
Karlofça29 apr. 2019 - 14:48

Vermoedelijk zullen de hijgerige reacties net als met de DWDD uitzending kort voor de ps verkiezingen FvD opnieuw geen windeieren leggen. Ze staan nu op ruim 17% wat neer komt op 5 van de 26 zetels. Het zou mij niet verbazen als dit naar een ruime 20% en ongeveer 6 zetels in EU gaat uitkomen. En daar schuilt opnieuw een flink probleem voor FvD. Dat betekent dat niet alleen het 2e bestuurslid Rob Rooken verkast maar 2 jonge "groeibriljanten" Michiel Hoogeveen en Freek Jansen eveneens. Nemen die hun plek niet in (waarmee ze 150K pj netto mislopen) schuiven door Sytze van Odijk, arts in opleiding en Gideon van Meijeren, ook al een "groeibriljant". FvD wil echt geen jong aanstormend kader aan de heilloze EU kwijtraken. Maar voor die jonge knullen is het wel 150K netto. Dat wordt nog een ding. Na hun komen de oude generaal (statenlid en 1e kamerelid) en warhoofd van Schijndel (de risee van de Amsterdamse raad). Ik denk zomaar dat FvD helemaal geen goede EU uitslag wil scoren. De beste tactiek lijkt me FvD de komende tijd op Sonneveldsiaanse wijze het graf in te prijzen om ze klein te houden. Maar gaan de media op oude voet verder dan worden ze groot en verliezen ze kader. Een mooi prisoners dilemma.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen29 apr. 2019 - 16:58

Tja, de mensen stemmen nu eenmaal op losers, uit medelijden.

Quibus2
Quibus229 apr. 2019 - 20:27

Groeibriljant? Is dat de nieuwe term voor opblaasego?

Freek3
Freek329 apr. 2019 - 14:25

Een fractievoorzitter wordt gekozen door de fractie. Het is niet de partij die erover gaat. Er is nog geen fractie, en dus kunnen we nog niet eens weten hoe de fractie erover denkt, sterker nog we weten nog niet eens definitief wie er in de fractie terecht komen. Dit bericht is weer een onderontwikkeld vooruit lopen op de zaken. Behalve dat, het is zeker onwaarschijnlijk dat Otten fractievoorzitter wordt, maar het blijft afwachten.

Bouwman2
Bouwman229 apr. 2019 - 13:58

Het is duidelijk, voor tegenspraak is dr Baudet niet beschikbaar. En de godheid straft meteen.Vanaf de hemel-wagen flitst zijn hamer en mist Henk Otten op een haar na. Uiteraard kan meneer Otten rustig in de Senaat plaats nemen. Hij is namelijk getrapt democratisch gekozen. dr Baudet kan de democratie niet helemaal passeren. Voor de installatie van de nieuwe senaat is er al een afscheiding in de maak.Wat is ons kiesstelsel toch geweldig, denk je een vakman als Henk Otten te kiezen, mis. Je krijgt Paul Cliteur, een van de grootste onnozelaars van een land dat toch al niet uitblinkt in intellect maar waar de schijn aller ogen dreigt te verblinden.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen29 apr. 2019 - 17:26

Was Cliteur maar dom. Hij is een extreem rechtse onruststoker, die zijn uitspraken een quasi-juridisch schijngezag geeft. Zou een Annemarie Jorritsma deze ultieme zeurpiet in de hoek kunnen zetten?

Rechtse Bal2
Rechtse Bal229 apr. 2019 - 13:34

adequate oplossing met daadkracht aangepakt. Rotte appels zsm weghalen en niet -wat er wel gebeurt- wegpromoveren.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen29 apr. 2019 - 17:00

Toch wel jammer, want bij de top van Shell zitten ze te springen om nieuwe talenten.

Quibus2
Quibus229 apr. 2019 - 20:22

Shell heeft een voorkeur voor ingenieurs, niet voor halfgare historici of leipe legalisten.

Sam V
Sam V29 apr. 2019 - 13:25

Otten is nu vakkundig monddood gemaakt omdat hij een bedreiging werd voor de beeldvorming rondom FvD. Hij zal geen betekenis meer spelen en zal zich gedeisd moeten houden met een aangifte van verduistering als zwaard boven zijn hoofd.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt29 apr. 2019 - 15:53

En, zeer wel mogelijk, als zelfstandige zetel, los van de FvD, in de 1e Kamer plaatsnemen. FvD daarmee 1 zetel minder. Toch wel enige betekenis.

korheiden2
korheiden229 apr. 2019 - 10:28

De hele gang van zaken lijkt me tot nu toe niet onredelijk. Er wordt geprobeerd om de schade te beperken. Als de nummer 1 onder vuur ligt stap je over op de tweede man, in dit geval Cliteur. Dat deze Leidse hoogleraar niet goed ligt bij links is al langer bekend. Volgens de peiling van Maurice de Hond ging Forum twee virtuele Tweede Kamerzetels achteruit, dus dat valt nog wel mee. Maar De Hond wordt doorgaans gezien als een peiler die doorgaans erg positief is voor Forum en PVV. (Al voorspelde hij de recente winst van Baudet correct). We gaan het zien.

1 Reactie
Quibus2
Quibus229 apr. 2019 - 15:58

Ah nee, de hoogleraar van de vakgroep die de 'who is who' van elitair radicaal rechts vertegenwoordigt, is niet populair bij links? Hoe merkwaardig...

Joop den Uil
Joop den Uil29 apr. 2019 - 10:21

schandaal na schandaal ... groot gedeelte gaat het om geld .... politiek staat al snel onderaan de ladder van gewaardeerde beroepen ... moet ik nu gaan denken dat politiek langzaam in handen raakt van de misdaad ?

Pake Jeep
Pake Jeep29 apr. 2019 - 10:04

Het lijkt wel of er in Nederland en de wereld niets anders meer gebeurt op politiek vlan, dan de strapatsen van Baudet en consorten. Laat dat nou gewoon links liggen en ga over naar werkelijk belangrijke zaken. Je kan potdomme geen dag meer nieuws kijken of dat misselijke smoelenboek van de FvD staart je aan.

2 Reacties
Phil2
Phil229 apr. 2019 - 11:50

@Pake Mee eens. Er is er eentje die tot vervelens toe ermee bezig is hier op joop. MOve on, zou ik zeggen.

Satya
Satya29 apr. 2019 - 15:31

Pake en phil Moet je dan net doen of het niet bestaat? Ik sta er dubbel in, met alle aandacht geef je ze extra voeding in hun slachtoffer rol aan de andere kant is het alt right gedachten goed niet voor een eenheid en wakkert het een superieur gevoel aan. Wat is het beste? Ik weet het niet.

Mannes2
Mannes229 apr. 2019 - 9:49

Waarom stapt Otten dan niet uit de partij?

RaymondenJoop
RaymondenJoop29 apr. 2019 - 9:43

Dit in de media uitvergrote conflict is in rap tempo in de kiem gesmoord. Je kan het niet eens zijn met de standpunten van FvD, maar andere partijen kunnen hier wat leren van partij crisis management

3 Reacties
itsme3
itsme329 apr. 2019 - 10:58

Als een partij mogelijk al een zetel verliest voordat de senatoren uberhaupt zijn aangetreden, kun je het nou niet bepaald een uitvergroot conflict noemen. Dan noem je dat gewoon een crisis. Overigens, ik geloof er geen snars van dat Otten eruit gegooid wordt vanwege het geld. Eerder denk ik dan het interview in de Volkskrant hem de kop heeft gekost en het geld alleen een stok is om hem te slaan. Het was tenslotte al lang bekend dat ie dat deed.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 apr. 2019 - 11:33

' andere partijen kunnen hier wat leren van partij crisis management' Mag hopen van niet want iedereen die een andere mening verkondigd dan de grote leider met een k-smoesje kalt stellen heeft niets met democratie te maken.

DaanOuwens
DaanOuwens30 apr. 2019 - 6:03

@ RaymondenJoop Met dit soort tekstjes zet je je eigen geloofwaardigheid bij het oud vuil. Sympathisanten van het FvD hebben sowieso al weinig respect maar jij gooit hiermee het laatste beetje ook weg. Nar deze crises loopt een van de oprichters van het clubje nog steeds rond met het denkbeeldige mes van een van zijn vrienden in zijn rug rond. En dat noem jij voorbeeldig crisesmanagement. Dat is vooral een voorbeeld van hoe het helemaal niet moet. Dat vervolgens de partijleider niet aanspreekbaar is en hulp moet hebben bij het billen vegen maakt het zelfs lachwekkend. Dit is een mooie diepe etterende wond die nog lekker lang gaat doorzweren.

Sonic2
Sonic229 apr. 2019 - 9:28

Ik was gisteren een filmpje van Marcus Bakker aan het kijken en het FvD gekonkel deed me denken aan CPN taferelen. De D staat vooral voor het niet oneens zijn met de grote dictator. Baudet mag alles beslissen. Otten moet excuses maken aan Baudet. LOL. Waarvoor dan? Omdat hij Baudet weg heeft gezet als een narcist die nooit succes deelt. En alleen maar PVV'tje wil spelen. Wat heeft Otten voor onzin verkocht? Wat Baudet doet zie je ook bij Orban en Erdogan. Enfin. Nog twee jaar (hopelijk) om alle ellende te voorkomen die FvD aan Nederland zal gaan aan doen.

vdbemt
vdbemt29 apr. 2019 - 9:01

Cliteur neemt het over. Hij is de bron van Baudets boreale denken. Waar Otten voor waarschuwde, daar niet extreem naar uit te wijken, blijkt dus toch de kern van FvD

4 Reacties
Bromsnor3
Bromsnor329 apr. 2019 - 13:33

Ja en? Kleur bekennen is beter dan je voorkeur of overtuiging verbergen.

Satya
Satya29 apr. 2019 - 15:27

'Kleur bekennen is beter dan je voorkeur of overtuiging verbergen.' Het alt right gedachten goed is inmiddels niet meer te ontkennen, ik ben het wel met je eens laat ze maar laten zien waar ze voor staan.

vdbemt
vdbemt29 apr. 2019 - 15:51

@Bromsnor. Het maakt, inderdaad, nóg eens duidelijk waar FvD voor staat: de boreale 'hooghartigheid' (om er niet een nare naam aan te verbinden)

Quibus2
Quibus229 apr. 2019 - 20:24

Kleur bekennen? Komen ze dan binnenkort in bijpassend bruin padvinderskostuum opdraven in plaats van jasje-dasje?