Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Henk Krol gaat af bij presentatie AOW-plan 50Plus

  •  
21-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
krol
Henk Krol, lijsttrekker van 50Plus, zou dinsdag in Den Haag een wonder presenteren: een methode om de AOW-leeftijd op 65 jaar te houden zonder dat de kosten uit de klauw lopen. De Tilburgse hoogleraar openbare financiën Harry Verbon heeft daarvoor een list bedacht. Als de AOW niet welvaartsvast is dan kan het en dan levert het zelfs extra geld op, zo meent Verbon. Gevolg is wel dat gepensioneerden dan minder geld ontvangen. Andere partijen reageerden verbijsterd op het voorstel.
Ook verrast was Henk Krol zelf. Nadat hij het plan had uitgelegd wezen journalisten hem er op dat in het verkiezingsprogramma van 50Plus juist het tegenovergestelde staat, namelijk dat de AOW-uitkering omhoog gaat. Krol reageerde geërgerd en beet de journalisten toe “het is wel duidelijk aan welke kant jullie staan”.
Donderdag en vrijdag zal 50Plus met nieuwe berekeningen komen. De NOS zet de afgang op rijtje.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (40)

wouterw2
wouterw223 feb. 2017 - 17:04

Iedereen, pers, politiek en ook Henk Krol, draait om de hete brei heen. Het gaat over hoeveel geld er binnen komt en over hoeveel en hoelang eruit gaat. Niemand - maar dan werkelijk niemand - stelt het AOW systeem ter discussie. Dus gaan diegene die werken, maar langer werken onder het motto " anders is het niet betaalbaar". Niemand kijkt ook maar een beetje in de wereld rond en stelt het systeem van een vaste AOW op de proefstand. In NL krijg je een vaste AOW als je vanaf je 15e tot je pensioen leeftijd in NL hebt gewoond. Je hoeft niet gewerkt te hebben of AOW-premie betaald te hebben. Dat is nergens ter wereld zo en ik vind het krankzinnig.

bob b.
bob b.22 feb. 2017 - 16:05

Ik snap weinig van alle technische details mbt de aow. Ik snap ook niks van opmerkingen dat pensioen uitgesteld loon is of dat het om een inkomensverzekering gaat. Ik zie daar sommigen ook op Joop over steggelen. Maar wat ik wel weet is dat Henk Krol er ook niets van snapt. Hoe is het mogelijk dat de man die dit tot speerpunt van zijn beleid maakt niets begrijpt van aow of pensioenen? De man is een querulant die boos wordt als anderen door zijn façade heen kijkt. Want een onaangename man. Moge hij hard zinken met zijn 5 zeteltjes. Kwakzalvers horen niet in de kamer.

Bèta
Bèta22 feb. 2017 - 12:53

Lees de laatste alinea van het rapport Verbon. AOW met 65 jaar is houdbaar als de uitkeringen waardevast (meegroeien met inflatie) zijn. CPB voorspelt tekort omdat zij uitgaat van welvaartsvastheid (meegroei met lonen) voor de komende 40 jaar. De afgelopen 30 jaar is hier ondanks belofte geen sprake van geweest (wel waardevast). Je kunt zeggen: dan wordt het nu hoog tijd om de uitkeringen wel welvaartsvast te maken. Dat is alleen te bereiken door de leeftijd te verhogen, maar je zou met minder, zoals de afgelopen 30 jaar tevreden kunnen zijn. Hier zou over te praten moeten zijn. Polderen!

poeslief
poeslief22 feb. 2017 - 12:14

AOW officieel sinds 1957. Pensioenleeftijd gesteld op 65 jaar. Gemiddelde levensverwachting 72,97 jaar. Gem. levensverwachting in 2016 is 81,31. Pensioenleeftijd 72(,4).

EricDonkaew
EricDonkaew22 feb. 2017 - 11:04

Waarom moet links zichzelf de tent uitvechten? Zoals een reaguurder hier al terecht aangaf, is 50PLUS qua standpunten voor 80% een linkse partij (nou ja, het percentage plak ik er zelf aan vast). En 50PLUS vormt samen met het CDA twee communicerende vaten, dus 50PLUS wint zetels van het CDA en verliest ze daar eventueel ook weer aan. Maar het CDA behoort tot de gevestigde orde en 50PLUS niet en ik denk dat dat de werkelijke reden is waarom 50PLUS hier de laatste paar dagen zo wordt aangevallen. Op de gevestigde orde (neoliberalisme, pro-EU, globalisering, flexibilisering, AOW-leeftijd naar onmetelijke hoogtes) ga ik sowieso niet stemmen.

1 Reactie
Zakenpief
Zakenpief22 feb. 2017 - 13:20

@Eric Omdat Krol nonsens staat te verkopen. Krol roept al tijden dat de ouderen bestolen worden om dat hun pensioenen niet worden geindexeerd en nu wil hij exact hetzelfde gaan doen. Ik vind het met name genant dat een partij met eigenlijk maar 1 issue zelfs daar haar zaakjes niet op orde heeft.

[verwijderd]
[verwijderd]22 feb. 2017 - 10:35

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Richard555
Richard55522 feb. 2017 - 12:54

Klopt en hier zit ook veel verwarring. A.O.W. is een volksverzekering waar overigens wel premie voor wordt afgedragen. Maar geldt voor iedereen die de A.O.W. gerechtigde leeftijd heeft bereikt, nu dus max. 67 jaar en 3 maanden. Er spelen hier twee problemen. De A.O.W. leeftijd en de hoogte van de A.O.W. Kijkend naar de leeftijd sec zit de pijn er denk ik vooral in, dat ook het moment van recht hebben als werknemer op een pensioenuitkering worden gekoppeld aan de A.O.W. leeftijd. Theoretisch kun je misschien nog eerder met pensioen, afhankelijk van de bedrijfstak, maar wordt de ingebouwde A.O.W. pas veel later uitgekeerd. Dus niet snel haalbaar. Uiteraard zal het pensioenfonds dat tekort niet tijdelijk aanvullen. Het probleem met de A.O.W. weer terug brengen naar 65 is dat het er ook toe leidt dat de pensioengerechtigde leeftijd in veel gevallen ook weer terug moet worden gebracht. Anders krijg je het omgekeerde effect, wel A.O.W. maar nog geen pensioenuitkering. ook nietv haalbaar. Lijkt mij een onbegaanbare weg. De hoogte van de A.O.W. is een heel andere zaak. Er zijn natuurlijk veel mensen die niet of nauwelijks een pensioen hebben. Dat was lang niet overal goed geregeld. Die mensen zijn dus afhankelijk van de A.O.W. en dat is zeker geen vetpot. Het is een illusie te menen dat juist die categorie ook nog vermogend is. En wat als ze een eigen huis hebben. Maar verkopen en dan gaan huren of zo? Dat lijkt mij een zeer onwenselijke en zelfs onmenselijke ontwikkeling. Ik ben een groot voorstander van het herstellen van de koopkracht in de A.O.W. Maar hier gaat Krol dan in de fout, want hij tast juist die koopkracht aan voor de zojuist benoemde categorie. Dus dan wordt het helemaal dramatisch.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 feb. 2017 - 10:24

De tweede keer deze week dat ik het volgende observeer; De eeuwige fout van Krol, als je hem laat zien dat het niet klopt wat hij beweert dan ontploft hij, ’t is net Trump.

PHJoop
PHJoop22 feb. 2017 - 9:45

Paddy, om te beginnen valt het mij gelijk op dat je generaliserend stelt dat ouderen de meest vermogende bevolkingsgroep ooit zijn. Niet te hopen voor jou dat jij die ouderen welke elke maand zitten te sappelen om de eindjes aan elkaar te knopen te eten moet geven, want dan zou jij zelf omkomen van de honger. Inderdaad er is een groep ouderen die het goed hebben meestal doordat ze zuinig geleefd hebben, geleerd hebben om eerst te sparen alvorens iets gekocht kan worden in tegenstelling tot een groep jeugd, ik stel niet alle jeugd, die nu ze nog jong zijn alles gelijk willen hebben en het nu willen hebben. Klopt dat een regering ook uitgaven moet doen aan andere zaken welke ook belangrijk zijn, echter over de importantie van die uitgaven bestaat zeer veel verschil van mening. Neem nu het voorbeeld van die 2 schilderijtjes, waar tussen haakjes slechts een zeer klein deel van de bevolking in het echt een blik op zal werpen. Het is slechts een voorbeeld van een van de talloze nutteloze uitgaven. Ja, ik ben kennelijk ouder dan jij, ik heb geleerd dat vele kleintjes samen een heel groot worden Wees er maar trots op dat Nederland een van de laagste staatsschulden heeft. Waarom denk jij dat de EU op alle mogelijke manieren bezig is om de rente laag te houden. Als de rente gaat stijgen ligt Nederland met zijn laagste staatsschuld ook aan de geeuw honger.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen23 feb. 2017 - 21:03

[om te beginnen valt het mij gelijk op dat je generaliserend stelt dat ouderen de meest vermogende bevolkingsgroep ooit zijn.] Als je over groepen praat dan generaliseer je, dat kan niet anders. Praten over bevolkingsgroepen is praten over groepen.

LaBou
LaBou 25 feb. 2017 - 12:00

Beste tweeling, het probleem is dan ook juist dat er over groepen wordt gepraat en dat daarbij diegenen binnen die groep die het inderdaad goed voor elkaar hebben als norm worden genomen voor de hele groep. Probleem is dan wel dat die mensen niet willen delen met de rest van de groep die het beduidend minder hebben zoals PHJoop in zijn reactie aangeeft.

Hjs2
Hjs222 feb. 2017 - 9:00

Haha gewoon grappig. Ik zou zowel Henkie als Roemer wel eens een IQ test willen zien maken. Hoe slecht kun je iets in elkaar flantzen? Met zulk een voorman worden de ouderen natuurlijk nooit serieus genomen ;-)

2 Reacties
Zephyr2
Zephyr222 feb. 2017 - 10:34

IQ is ook maar een getal. Ook mensen met een hoog IQ schrijven soms flantzen in plaats van flansen. http://www.encyclo.nl/begrip/flansen Denk dat Henk niet een ondersteunend team van specialisten heeft als Roemer. Als er 1 beleidsterrein is dat volledig cijfermatig te beoordelen is, is dit het wel.

LaBou
LaBou 25 feb. 2017 - 12:02

Hjs, als het optreden bij diverse gelegenheden een graadmeter is voor de intelligentie van onze kamerleden staat het er niet best voor.

CharlesdeValois
CharlesdeValois22 feb. 2017 - 7:28

Aan het leedvermaak te zien weet je dat er meer speelt dan geld alleen.

Sustainaboy
Sustainaboy22 feb. 2017 - 7:25

Wat een list, wat een wonder: we hoeven niet langer door te werken als we met minder geld genoegen nemen.

Dubbeldenker
Dubbeldenker22 feb. 2017 - 6:50

Alweer een verwarde man op het Binnenhof. Personeelsgebrek bij de GGZ in Den Haag of tekort aan medicijnen? Of een gevolg van laaggecijferdheid in de politiek? Had deze man in zijn vorige baan niet ook al een potje gemaakt van de geldzaken?

Cave Canem
Cave Canem22 feb. 2017 - 5:56

Tegenwoordig vind ik het fenomeen Krol meer nieuwswaarde representeren als zijn van alle kanten aan flarden gefileerde AOW-programma. Ik begin hem onbedoeld hilarisch te vinden, een gevoel dat ik een tijdlang ook al heb bij Dion Graus en destijds bij Boer Koekoek. Vooral met zijn schreeuwpartij in het debat bij DWDD van maandag jl. hengelt hij naar een toppositie op de lijst van zichzelf disqualificerende politici.

PHJoop
PHJoop22 feb. 2017 - 3:18

Voor mijzelf hoef ik me denk ik niet meer zo druk te maken. Ik ben van een leeftijd dat het waarschijnlijk wel langs me heen zal gaan, al weet je dat nooit helemaal zeker. Wordt door de jongere generatie met de nek aangekeken want na 40 jaar werken in de vol continu ochtend, middag en nacht, durf ik nu op te komen voor mijn pensioen, welke waarschijnlijk gekort gaat worden en een AOW uitkering. Laten we even uitsluitend naar de verhoging van de AOW leeftijd kijken. Kijk naar mensen van pak hem beet ouder dan 45. Hebben een vaste baan, een vast inkomen, een eigen huis . Doorwerken tot 67, zal alleen kunnen als je gezond blijft en het vol kan blijven houden. Werkgevers willen echter het liefst al hun ouderen lozen en goedkope jongeren daarvoor in de plaats aannemen. Mooi is ook de zzp op nul uren kontrakt. (dat die totaal geen zekerheid hebben, och dat zal Asscher een zorg zijn) Mensen die nu ouder dan 45 zijn lopen zeer veel kans om voor hun 67 jaar werkloos te worden. Dan rest de verslechterde WW, vervolgens de bijstand. Weg huis, weg zekerheid, weg onbezorgde oude dag (dat geld natuurlijk niet voor EU mannetjes/vrouwtjes zoals Timmermans, Jongerius etc, die pakken gewoon miljoenen uit de belasting pot om hun pensioen veilig te stellen, opvallend trouwens dat je daar geen enkele linkse partij over hoort). Ja, wordt er als antwoord gegeven maar er moet bezuinigd worden want er is geen geld meer en het halen van de EU doelstelling is belangrijker dan het welzijn van individuele burgers. ???? er was/is wel geld voor: :opknappen Binnenhof honderden miljoenen. :opknappen van een paar paleisjes honderden miljoenen. :aankoop van een nieuw regerings vliegtuig tientallen miljoenen :aankoop van een paar schilderijtjes tientallen miljoenen :aankoop van een paar vliegende frya's een paar miljard (was de PVDA en Samsom daar trouwens voor de verkiezingen niet mordicus tegen?) :tientallen miljoenen voor een project van Ploumen (binnen 2 dagen geregeld) :binnenkort weer tientallen miljoenen voor riante wachtgeld uitkeringen (wordt nooit in vragen gesteld of daar wel geld voor is) :de komende jaren miljarden voor opvang asielzoekers. :Miljarden om mee te doen aan het hoogste gewelds spiraal in Afghanistan , gewoon om vriendjes te blijven met USA Je kunt de lijst eindeloos uit blijven breiden Ja, ik weet dat er dan mensen zijn die zeggen dat die gelden uit een daarvoor bestemd/gereserveerd potje komen Tja,......... Jan Modaal is failliet verklaard omdat hij geld had uitgegeven aan een auto terwijl hij een achterstand had met de betaling aan de hypotheek (maar......het geld voor die auto kwam uit een daarvoor bestemd/gereserveerd potje) Er wordt door de verschillende partijen met de verkiezingen in aantocht weer met miljarden gestrooid. De hypocrisie ten top. Die miljarden lagen zeker in een oude lade te verfstoffen. Daar zou je ook een paar bezuinigingen mee terug kunnen draaien. De staatsschuld is trouwens onder Rutte tot astronomische hoogte gestegen over de garant stellingen van meer dan 100 miljard maar niet te spreken. Yeh Het beste PVVDA kabinet ooit.

2 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus22 feb. 2017 - 7:57

!uit de belasting pot om hun pensioen veilig te stellen, opvallend trouwens dat je daar geen enkele linkse partij over hoort).! Helaas ze hebben het te druk met de telegraaf,klaver en wilders zodat het gegraai van brussel naar de achtergrond verdwijnt.

Paddy3
Paddy322 feb. 2017 - 8:31

De ouderen van nu zijn de meest vermogende bevolkingsgroep. Ooit. En ja de regering geeft ook geld uit aan andere zaken. Die zijn ook belangrijk. Daarbij is er een verschil tussen incidentele en structurele uitgaven. Nederland heeft overigens een van de laagste staatsschulden.

elja888
elja88822 feb. 2017 - 1:02

De meesten zijn afgekeurd, krijgen een van de verschillende ziekte uitkeringen of zitten in de bijstand. Ze hebben dat zelf niet gewild. Maar ja, men wil ouderen niet aan het werk hebben. Eerder een AOW uitkering kost dan ook nauwelijks iets. En kan zelfs geld opleveren bij de mensen die vanwege arbeidsverleden in een hoge uitkering zitten. Het is dus voor het grootste deel een verschuiving van het potje waar het geld uit moet komen. Mensen hier zien blijkbaar niet het verschil tussen AOW en pensioen. Pensioen hebben mensen zelf opgespaard. Is meesten 4-10 maal zoveel als ze uitgekeerd krijgen. En dat deze enorm grote groep de afgelopen tientallen jaren deze pot heeft opgebouwd moet er gigantisch veel geld in zitten. Dus er is ruim voldoende geld aanwezig. Het gezeur over pensioenen is dus grote onzin. Maar de regering wil ons weer geld afpakken, en komen weer met de vreselijke smoezen dat er een tekort is. Wordt werkelijk ziek van al die leugens.

5 Reacties
Cave Canem
Cave Canem22 feb. 2017 - 7:13

Je kunt dit wel heel gemakkelijk en vol verontwaardigimg roepen, maar je staaft je beweringen niet met cijfers en dus is het lege retoriek. Zo kan iedereen het.

elja888
elja88822 feb. 2017 - 11:07

Ja ik kan dit gemakkelijker roepen. Dit hebben mensen die gediplomeerd en gecertificeerde financiele experts zijn berekend. Dus de mensen die er echt verstand van hebben. Dus niet zomaar loze opmerkingen maken die nergens op gebaseerd zijn. En als je er met gezond verstand over nadenkt kun je ook wel nagaan. En de politici hebben toch allerlei agenda´s, dus je gewoon laten voorlichten door mensen die er verstand van hebben.

Gerygrr
Gerygrr22 feb. 2017 - 12:32

http://www.volkskrant.nl/binnenland/stille-ontslaggolf-treft-oudere-leraren~a3578364/ Er wordt om cijfers gevraagd, een overheid die bezuinigt en daar rechtvaardiging voor vindt laat onderzoek doen en bepaalt zelf de criteria. Zie in de link in ieder geval het verhaal wat velen is overkomen, geen lege retoriek cave canem..... Lees het verhaal en begrijp waarom er geen cijfers zijn! Wie op die manier uit zijn baan is gewerkt, komt niet in de statistieken voor, omdat de ware reden van uittreden niet wordt vermeld in welke grafiek dan ook!

Zakenpief
Zakenpief22 feb. 2017 - 13:05

@eljaaa Werken die financiele experts soms bij 50PLUS? Want die houden wel van een potje onzin.

Cave Canem
Cave Canem22 feb. 2017 - 14:22

@eljaa, Niet goedkoop wegvluchten achter goedkope verwijzingen naar zgn. "gediplomeerde en gecertificeerde financiële experts" maar zelf met cijfers komen. En vooral niet net doen of alle financiële experts er net zo over denken als jij, want dat is gewoon niet zo.

Piet de Geus
Piet de Geus22 feb. 2017 - 0:43

Vast in de agenda noteren: donderdag komt Henk Krol met nieuwe cijfers. Wordt weer lachen.

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert22 feb. 2017 - 7:11

Je bedoelt 'alternatieve cijfers' :)

msj_meijerink
msj_meijerink21 feb. 2017 - 22:26

Twee keer afgaan in 24 uur is ook een verkiezingsstunt. Mooie babbeltruc vaan 50+, om de AOWers (indirect) zelf hun uitkering te laten opeten, als ze terug zouden gaan naar ingang bij 65 jaar.

Wittemuis2
Wittemuis221 feb. 2017 - 22:02

Ook te vroeg gepiekt deze fantast, gaat kelderen in de peilingen, dat kan niet anders.

Erik20
Erik2021 feb. 2017 - 21:42

Krol had beter naar Wilders moeten kijken; alleen zeggen wat je wilt, geen onderbouwing geven...

itsme3
itsme321 feb. 2017 - 21:09

Eerst wil Krol de pensioenpotten van de jongeren leegroven en ze nu ook nog een deel van de AOW afpakken. Betalen mogen ze van hem echter wel, volop.

5 Reacties
LaBou
LaBou 22 feb. 2017 - 7:04

Want die jongeren hebben al dat geld betaald in de vorm van premie? Die pensioenpotten zijn van de mensen die daarvoor hebben betaald. En dat zijn nu net niet de jongeren.

Paddy3
Paddy322 feb. 2017 - 8:33

@Senior, die jongeren vullen die pot de komende jaren, maar zullen er zelf niet van kunnen profiteren.

itsme3
itsme322 feb. 2017 - 8:41

@senior Jongeren in dit opzicht is iedereen onder de vijftig. En ja, die hebben al heel veel geld betaald en zullen dat in de toekomst ook nog blijven doen. Hun pensioenpremies zijn ongeveer twee keer zo hoog dan die indertijd zijn betaald door de klagende babyboomers en door de veranderende verhouding tussen werkenden en gepensioneerden betalen zij relatief ook nog veel meer AOW premie dan de vorige generaties.

LaBou
LaBou 22 feb. 2017 - 11:12

@Paddy, dat is de schuld van de mensen die nu gepensioneerd zijn of daar bijna aan toe zijn? @ Itsma, en bedankt maar weer! De babyboomers hebben het weer gedaan. U kent misschien de website "Bert is evil"? Uw verhaal over die babyboomers begint daar aardig op te lijken. Ondertussen zijn er anderen die zich de ballen uit de broek lachen. Ouderen niets én jongeren niets, maar wel allemaal betalen!

Gerygrr
Gerygrr22 feb. 2017 - 14:37

Fijn , senior heeft mijn antwoord al gegeven. Pensioen heb je zèlf opgebouwd en is op je loon ingehouden. De pot van het abp is miljarden afgeroomd door minister Zalm om het begrotingstekort onder de 3 % te houden en te mogen toetreden tot de EU. Wat er niet blijkt uit al het geleverde cijfermateriaal is het feit, dat we met die hogere gemiddelde levensverwachting niet ook gezond ouder worden! Ik kan hier niet genoeg op wijzen en de nu nog jeugdigen voor waarschuwen!

frankie48
frankie4821 feb. 2017 - 20:59

Oh nee hé, 50 plus wat heb je gedaan, een rapport laten opstellen waaruit blijkt dat er 22 miljard minder uitgeven wordt aan een volksverzekering in de toekomst, als die ontkoppeld blijft aan de stijging van de cao-lonen. Je kunt er vergif op gaan innemen, dat neoliberale partijen die daar nu hun gal over uitspuwen, daar in de nabije toekomst op terug gaan komen, en dat samen met VNO-NCW als een voortreffelijke hervorming gaan opvoeren om de AOW in de toekomst betaalbaar te blijven houden.