Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Klopt het dat mannen met veel testosteron minder liegen?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Het was vorige week opvallend nieuws op veel sites en in een enkele krant: Mannen met meer testosteron liegen minder. Het stond online bij de Proceedings of the Library of Sciences (PLoS).
Maar waar ging het precies om in het onderzoek?
Testosteron is het mannelijk hormoon bij uitstek, zoals oestrogeen het vrouwelijk hormoon is. Mannen worden door dat hormoon mannetjes: ze krijgen een lagere stem, ontwikkelen de typische mannelijke geslachtsorganen, laten zich meer gelden en worden lawaaierig.
Het testosteronmannetje is een beetje een clichémannetje geworden. Iemand waar we allemaal een beetje medelijden mee hebben. Goh joh, wat sloof je je weer uit. Dat testosteron heeft echter een functie. Niet alleen om mannen zich te laten gedragen als mannen, maar ook om mannen te helpen bij de taken die ze in het verloop van de evolutie hebben gekregen. Hoe weinig nuttig veel van die taken nu nog zijn, we zitten nog met de erfelijke aanleg uit de tijd dat mannen in groepjes op jacht gingen of het dorp moesten beschermen.
In het onderzoek werd met dobbelstenen gespeeld. 46 mannen kregen testosteronsmeersel gesmeerd en 45 mannen een nepsmeersel (placebo). Een onafhankelijke deskundige keek of het ook tot meer testosteron in het bloed had geleid of niet en verschafte die informatie na afloop van het onderzoek, want proefpersonen en onderzoekers wisten niet wie de testosteron had. Het ging bij het dobbelen om geld winnen en het spel was zo gemaakt dat je kon vals spelen zonder dat iemand het door had (nou ja, de onderzoekers konden het na afloop wel zien). En ja, de mannen die het smeersel met testosteron kregen opgesmeerd beduvelden de boel minder.
De onderzoekers denken dat testosteron voor meer verantwoordelijkheid zorgt. De conclusie ‘weinig testosteron zorgt voor meer vals spelen’ mag je uit het onderzoek niet trekken en je kunt al helemaal niet beweren dat vrouwen – die wel testosteron hebben maar heel weinig – meer jokken dan mannen.