Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Helpen tapas het klimaat?

  •  
18-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
iedereen
‘Iedereen doet wat’ campagne: overheid doet veel te weinig
Wilt u iets doen voor het klimaat? Dan heb ik hier een gouden tip: organiseer een tapasavond! Nodig vrienden of familie uit en maak de tapas van etensrestjes, die u overigens waarschijnlijk niet heeft, omdat u alle porties eten die u kookt afmeet met een gratis maatbeker die u bestelde bij het Voedingscentrum.
U begrijpt dat ik deze tip niet zelf bedacht heb. Ik vond hem op de website iedereendoetwat.nl van de Rijksoverheid en haar ‘klimaatpartners’ die ons allemaal vertelt wat we kunnen doen voor het klimaat. Ik zou deze site graag van harte aanbevelen als zij meer en zinvollere tips zou bevatten over de manier waarop we via onze voeding kunnen helpen de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar dat is helaas niet zo. Tapas en maatbeker vormen samen het schaamlapje dat de naaktheid van deze falende voorlichtingscampagne moet verhullen.
Schandalig Al langer dan 10 jaar weten we dat de wereldwijde vee-industrie meer broeikasgassen uitstoot dan de transportsector. Sindsdien toont steeds meer wetenschappelijk onderzoek aan dat de klimaatdoelen van Parijs nooit gehaald kunnen worden zonder een fundamentele reductie van de vleesconsumptie in ons werelddeel. Het onlangs verschenen klimaatrapport van de Verenigde Naties bevestigt dit nog maar eens haarscherp.
Toch slaagt iedereendoetwat.nl er in het woord ‘vlees’ in de hele site niet éénmaal te noemen. Dat is ronduit schandalig en pijnlijk typerend voor een overheid voor wie vermindering van vleesconsumptie of veestapel onbespreekbaar zijn.
‘Klimaatpartners’ financieren vee-industrie De site roept op geen voedsel te verspillen maar negeert vlees volledig, terwijl de productie daarvan toch gepaard gaat met enorme verspilling van landbouwgrond en grondstoffen en direct bijdraagt aan de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Zou deze blinde vlek misschien te maken hebben met het feit dat ‘klimaatpartners’ ABNAMRO en Rabobank allebei belangrijke financiers van de vee-industrie zijn?
Consument niet serieus genomen Iedereendoetwat.nl laat de serieuze en bezorgde consument in de kou staan en zadelt die op met de onzinnige tips waarmee ik dit stukje begon, of met open deuren als: maak een kookplanning en een boodschappenlijstje. De kern van de zaak, namelijk wat er op dat lijstje – en dus op tafel – komt, wordt angstvallig vermeden en dat terwijl iedereen elke dag opnieuw kan bijdragen aan een beter klimaat door te kiezen voor minder dierlijke producten en voor de vele nieuwe alternatieven die bijna dagelijks op de markt komen. Weet onze overheid daar echt niets over te vertellen?
Falende overheid Ik vrees dan ook dat hier meer aan de hand is dan een falend communicatieproject. Iedereendoetwat.nl is een product én symptoom van een overheid, die haar oren laat hangen naar de economische belangen en financiers van de vee-industrie en die de vele problemen die de industriële veehouderij veroorzaakt wil aanpakken door voortdurend de kool en de geit te sparen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

7anpau1
7anpau123 sep. 2019 - 14:18

Dat heet geen 'tapas', maar kliekjes. Circa 1x in de week eten wij 'kliekjes', deden wij vroeger thuis ook en heb ik er altijd ingehouden.

Eric Minnens
Eric Minnens18 sep. 2019 - 23:35

Rutte: Zwarte Piet is nu eenmaal zwart. We moeten multinationals nu eenmaal in Nederland houden. Mensen met een kleurtje moeten zich nu eenmaal invechten. Pensioenfondsen hebben nu eenmaal te maken met de rekenrente. Het draait nu eenmaal om de economie, druiloor! Bijstandtrekkers moeten nu eenmaal wat terugdoen. De rol van de overheid moet nu eenmaal zo klein mogelijk. De Gouden eeuw heet nu eenmaal de Gouden eeuw. Het is nu eenmaal geen vijf voor twaalf, maar... hoe laat heeft u het? En omnivoren, tja... omnivoren eten nu eenmaal VLEES. ????????????

5 Reacties
Katootje2
Katootje219 sep. 2019 - 1:16

"typische alleseters zijn kakkerlakken" - https://nl.wikipedia.org/wiki/Omnivoor

Eric Minnens
Eric Minnens19 sep. 2019 - 13:22

Katootje toch... Je wilt mensen toch niet vergelijken met kakkerlakken...? ????????

LaBou
LaBou 19 sep. 2019 - 15:34

Eric, dat doet hij ook niet. Kakkerlakken zijn slimmer: ze vernielen het milieu niet waarin ze moeten leven, dat in tegenstelling tot mensen.

Eric Minnens
Eric Minnens19 sep. 2019 - 17:39

@LaBou Klopt. En over een miljoen jaar leven er nog steeds kakkerlakken, waar de mens allang is uitgestorven. Wat zeg ik? Over 100.000 jaar, eh... 10.000, ik bedoel 1000... Eh... 100 misschien? PS Overigens wist ik niet dat Katootje een man is, maar dat maakt verder niet uit. Ik ben ook een man trouwens. En jij LaBou? (Uit je nick valt nicks op te maken, misschien uit jouw avatar?) Sorry voor mijn nieuwsgierigheid... Ik zal verder niet vragen of je een baard hebt. ????

Eric Minnens
Eric Minnens19 sep. 2019 - 17:58

PS LaBou Oké, Laurens is wellicht een aanwijzing, maar eventueel net zo bedrieglijk als Katootje. En over die kakkerlakken nog dit. Over 1 of 2 miljoen jaar zal er waarschijnlijk een kakkerlak opstaan, die roept: E=mc kwadraat! (Maar eenmaal zover gekomen, zal dat tevens de spoedige ondergang van de kakkerlakken betekenen...)

MountEverest
MountEverest18 sep. 2019 - 18:34

" Sindsdien toont steeds meer wetenschappelijk onderzoek aan dat de klimaatdoelen van Parijs nooit gehaald kunnen worden zonder een fundamentele reductie van de vleesconsumptie in ons werelddeel." Alleen in ons werelddeel???

2 Reacties
Katootje2
Katootje219 sep. 2019 - 1:09

Je toont wel een enorm gebrek aan fantasie, maar dat maakt het antwoord gelukkig wel heel gemakkelijk, namelijk hetzelfde als altijd: daar beginnen waar het meeste vlees gegeten wordt. Gewoon in die landen waar je de oorzaak vindt van bijna alle problemen op deze wereld dus. Je kunt geen reductie bereiken in de landen waar de mensen het moeten doen met een bordje rijst en soms wat bonen. Klinkt vrij logisch toch?

Eric Minnens
Eric Minnens19 sep. 2019 - 13:18

@Katootje Precies: "daar beginnen waar het meeste vlees gegeten wordt". https://www.trouw.nl/nieuws/wereldwijde-vleesconsumptie-erg-scheef-verdeeld~b0dce1c9/

Katootje2
Katootje218 sep. 2019 - 16:58

"De ‘Iedereen doet wat’ campagne? Ik dacht eerst dat het satire was.