Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Help! Mijn moeder heeft me gegoogled

  •  
27-09-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Weet je eigenlijk wel wat er allemaal over jou te vinden is op het internet?'
Sinds een aantal maanden heeft mijn moeder een iPad. Als baby’s en katten ermee om kunnen gaan, kunnen ook halve analfabeten dat, zo was het idee van mijn broers en zussen toen ze haar het ding cadeau deden. Met de iPad kan ze nu mooi skypen met mijn zussen, waarvan er één aan de andere kant van de wereld woont en waarvan de ander voor haar werk de hele wereld over reist. Daarnaast kan ze in een handomdraai haar bankzaken regelen, het nieuws bekijken en contact onderhouden met haar jongere zusje in Marokko. Daar komt nu bij: mij googlen.
Gezeten op de Marokkaanse sofa stelde ze me de vraag. ‘Weet jij eigenlijk wel wat er allemaal over jou op het internet te vinden is?’ Even wist ik niet precies wat ze bedoelde. Was dit een retorische vraag? En wat was dan het antwoord? Ja? Nee?
Maar toen kwam de aap uit de mouw: ze had me gegoogled en was geschrokken van wat ze tegenkwam. Een reeks foto’s en een flink aantal artikelen van mij, maar ook zure en negatieve berichten. Ze vroeg zich af of ik het niet vervelend vind dat mijn leven zo open en bloot online na te gaan is, en; of ik er niet iets aan kan doen en alles wat er over mij te vinden is kan wissen.
Het fenomeen internet en de werking ervan is moeilijk uit te leggen aan iemand die er nog nauwelijks mee in aanraking is gekomen. Mijn ma gebruikte haar iPad voorheen voornamelijk als telefoon, maar neemt nu haar eerste stappen op het echte wereldwijde web. Dapper, maar ze heeft nog een flinke slag te maken.
Inmiddels weet mijn moeder dat het volledig wissen van je online geschiedenis praktisch onmogelijk is. In mijn geval is het zelfs – onder meer uit professioneel oogpunt – onwenselijk.
Helaas weet ik uit eerste hand ook dat je verleden je kan blijven achtervolgen vanwege je online geschiedenis. Jaren geleden besmeurde iemand uit frustratie een foto van mij met het woord ‘hoer’ en plaatste deze bij een discussie op een internetforum. Doordat de foto door een aantal andere pagina’s werd overgenomen bleef hij keer op keer oppoppen. Na twee jaar mailen met de eigenaren van de websites met het verzoek de foto te verwijderen, is het me een aantal maanden geleden eindelijk gelukt. Net op tijd, voordat mijn moeder leerde googlen.
Op Joop zijn we de afgelopen dagen bezig geweest met het achterhalen van de personen die meededen met het opjutten van het ‘Project X Haren’-incident. Wat opvalt is dat de jongeren zich verbazen over het gemak waarmee we – online – informatie over hen wisten in te winnen. Bijna net zo verbaasd waren ze ook over de impact van hun online acties.
Dat mijn moeder nog niet helemaal weet wat het effect van internet kan zijn, soit, maar dat jongeren op deze manier nog steeds te verrassen zijn, vind ik toch wel erg pijnlijk. Het lijken wel digitale analfabeten.

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

rgeurtsen
rgeurtsen27 sep. 2012 - 13:10

Mooi voorbeeld dat de instellingen van Facebook standaard op maximale privacy moeten staan en niet op openbaar. Als zelfs de zogenaamd goed geïnformeerder jongere generatie een beetje appelig reageert als jullie ze bellen met info over hen, dan moeten de basis regels veranderen meer gericht op verminderen van ongewilde kwetsbaarheid.

BasVV
BasVV27 sep. 2012 - 13:10

Tsja. Dit is de consequentie van sociale media. Die jongeren snappen dat nog niet zo. Maar jij moet weten dat als je 60 jaar bent nog altijd op de meningen die je nu hebt aangesproken wordt. Ook al is je mening dan mischien wel volstrekt veranderd. Dat is het juk van sociale media.

JanGert
JanGert27 sep. 2012 - 13:10

Ach ja, men heeft tegenwoordig de mond vol over privacy (die niet gerespecteerd wordt door de overheid - en blablabla), maar als het maar even kan slingerd men alles wat ook maar een beetje persoonlijk is, zo het worldwide web op.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 sep. 2012 - 13:10

Beste Hasna, Bijna alle halve analfabete Marokkaanse oma's en moeders die ik ken houden absoluut niet van Internet en dat ge- iPad, nog erger, zij willen niets van wetten. Maar deze oma's en moeders bellen 24 uur per dag, ook als ze slapen blijven ze bellen. Het slaat vaak nergens op, vaak over roddels en lege verhalen, maar zij vinden het prachtig, enig om de mobiel tegen de ogen te laten kreunen. Het houd nooit op. Ook als ze aan het eten zijn en worden zij gebeld grijpen zij vrolijk de mobiel en zeggen nooit tegen de beller:'' ik ga nu eten of ik ben bezig met eten, bel maar straks of ik bel je terug.Vergeet het maar!! IK zie dat daardoor hebben de Marokkaanse moeders en oma's geen tijd voor de opvoeding van hun kinderen. Er moet iets gebeuren voor deze problematiek die in de weg staat voor het opvoeden en genoeg tijd hebben voor de kinderen, de toekomst. Alleen over de Marokkaanse vrouw en de mobiel kan ik een anderhalf boek schrijven, echt war! Vriendelijke groeten. Een zomaar Marokkaan!

neeroeter
neeroeter27 sep. 2012 - 13:10

Ik zou graag zien dat jongeren op school ( beter )les krijgen over internet en meer algemeen over it. Ook vanuit een morele insteek > omgangsvormen op fora, social media. Zo moeilijk is het niet. Zoals je je zou moeten gedragen op straat, zo zou je je moeten gedragen op het www. Van mij mag je anoniem blijven op internet, anonimiteit is een groot goed. Overal en altijd. Anonimiteit is echter geen excuus om maar van alles te bleren echter. Een mening is niet minder valide als die door een onbekende wordt geuit..

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 sep. 2012 - 13:10

[Het lijken wel digitale analfabeten. ] Dat zijn ze in zekere zin ook. Ze gaan met groot gemak om met alle media die je maar kunt bedenken maar bagetelliseren het grote systeem waarin ze terecht komen en de nadelige kanten. Mijn dochter heeft twee antwoorden. Het eerste is dat social media heus wel zorgen voor veiligheid, of de overheid, of de provider (of welk willekeurige instantie). Ze kan zich soms slecht voorstellen dat iets dat gewoon legaal is enorme schade kan veroorzaken en moreel welllicht op het randje is. Het tweede antwoord is (vaak als het eerste weinig indruk maakt en niet zo sterk overkomt) dat het toch niet tegen te houden is en dat iedereen hier dus last van heeft. En als iedereen er last van heeft heeft niemand er last van. Mij lijkt dat je op het net je hetzelfde moet gedragen als in de fysieke wereld en het net ook als een fysieke wereld beschouwen.

Patrick Faas
Patrick Faas27 sep. 2012 - 13:10

Toen er nog geen internet was kon je ook niet verwijderen wat er over je geschreven was. En hoe beroemder je bent, moeder van Hasna El Maroudi, hoe meer er over je geschreven wordt. Wees dus maar trots.