Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Help jonge specialisten aan het werk

  •  
17-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Van mensen die nu als specialist werken mag je verwachten dat ze zich bekommeren om hun jonge collega's
Gisteren twee berichten in de media: ‘jonge piloten vinden geen werk’ en ‘jonge specialisten vinden geen werk’. Op het oog gelijksoortige berichten die gelijksoortige reacties oproepen. ‘waarom moeten we ons over deze groepen drukker maken dan om anderen?’
Jonge piloten Met de jonge piloten is dat ook zo: er zijn x maatschappijen die y vluchten per jaar hebben. De opleiding is bovendien erg duur en dat het arbeidsmarktperspectief slecht is, is bekend. Terecht dus dat er stemmen opgaan dat jongeren betere voorlichting moeten krijgen over hun kansen op werk als piloot en het aantal opleidingsplaatsen omlaag moet. Voor de piloten die nu thuis zitten zit er vrees ik weinig anders op dan alles aan te pakken wat op je pad komt.
Jonge specialisten De situatie van de jonge chirurgen, urologen, cardiologen en radiologen is een geheel andere. Weliswaar studeren er enkele mensen meer af dan er plekken zijn, maar dat hoeft niet slecht te zijn. Daarmee kun je voorkomen dat wanneer specialisten met pensioen gaan er onvoldoende mensen zijn om hun werk over te nemen. Je moet er niet aan denken dat mensen straks broodnodige zorg missen omdat er te weinig artsen zijn. En wie te lang niet werkt in het medisch specialisme waar hij of zij voor is opgeleid raakt zijn registratie kwijt. Dan is het geld dat aan opleiding besteed is dus weggegooid.
Eerlijk verdeeld Waar veel laagopgeleide jongeren en piloten werk zoeken dat er niet is, is het werk voor chirurgen, radiologen en urologen er wel. Maar het werk wordt niet eerlijk verdeeld. Uit onderzoek van Medisch Contact blijkt dat oudere specialisten tot een latere leeftijd doorwerken. En niet alleen langer:  specialisten in een maatschap werken ook meer uren werken dan specialisten in loondienst. Je kunt je sowieso al afvragen of zoveel uur werken in een medisch beroep wel verantwoord is. Maar erger is nog dat omdat specialisten in een maatschap zoveel uren werken, deze uren niet beschikbaar zijn voor hun jongere collega’s die net van de opleiding komen.
Uren Eigenlijk is er dus in de medische wereld zo langzamerhand een situatie van insiders en outsiders aan het ontstaan. Enerzijds de oudere specialist die voor een fors salaris veel uren maakt in zijn maatschap en anderzijds de jonge specialist die maar wat graag die uren werk wil doen en die zich zorgen maakt of hij aan het werk komt. Wanneer de laatste het opgeeft en zich om laat scholen hebben we tegen de tijd dat zijn oudere collega met pensioen gaat een groot probleem.
Meurs Het kabinet heeft aangegeven de conclusies van het rapport ‘Gezond belonen, beleidsopties voor de inkomens van medisch specialisten’ van de commissie Meurs over te nemen. Dat zou ertoe leiden dat er niks verandert en legt een hypotheek op de toekomst van veel jonge specialisten en patiënten.
Loondienst Ik pleit er daarom voor dat er gekeken wordt hoe de jonge specialisten wel aan het werk komen. Het werk is er wel. Mijns insziens is de beste manier om tot een solidaire verdeling van dat werk te komen dat specialisten in loondienst komen.
Inschikken En verder zou het goed zijn als jonge specialisten en mensen die allang in het vak zitten samen met ziekenhuizen in overleg gaan over de toekomst. Van mensen die nu als specialist werken mag je verwachten dat ze zich bekommeren om hun jonge collega’s en om de toekomst van mensen die de zorg die zij nu verlenen straks ook nodig hebben. Wanneer zij inschikken, uren aan jongere vakgenoten gunnen, eventueel een rol krijgen in de coaching moet het mogelijk zijn de mensen die nu van de opleiding komen en die we in de nabije toekomst hard nodig hebben te behouden voor de zorg.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

rbakels
rbakels17 jan. 2013 - 11:49

Tegelijk lees ik dat oudere specialisten salaris moeten inleveren. In feite natuurlijk omdat er veel goedkopere jongere collega's zijn die niet zo gek veel minder kunnen. Moeten oudere specialisten hun eigen graf graven van Groen Links? Misschien kan Groen Links beter z'n eigen graf graven - en opgaan in de Partij voor de Dieren. Ook een beetje Groen en wie weet zelfs een tikje Links.

BasVV
BasVV17 jan. 2013 - 11:49

Ik heb nog nooit zo'n walgekijke mening gehoord. Morgen veder.

sleutelbos
sleutelbos17 jan. 2013 - 11:49

Naast het feit dat de zorgverzekeraars steeds strengere volumenormen hanteert speelt voor een groot deel ook mee dat de afgelopen tien jaar de gemiddelde regeringsperiode van een kabinet om en nabij de 2 jaar was en dat er elke keer in de verkiezingsperiode proefballonnen werden opgelaten. Je wordt voorzichtiger met het aannemen van mensen als de toekomst onduidelijk is. Het is tijd dat er gedurende een lange regeringsperiode een koers wordt gezet en dat de overheid daarna even met haar tengels er van af blijft en de sector tijd geeft zich aan te passen aan de nieuwe regels in plaats van hervorming op hervorming te stapelen.

lembeck
lembeck17 jan. 2013 - 11:49

Kan het niet ook zo zijn dat mensen een studie gaan doen, waarvan ze op voorhand kunnen weten dat ze overcompleet gaan worden? Zo ja, dan ligt het immers grotendeels aan henzelf? Daarnaast zou het specialisten sieren jonge collega's mee te laten lopen en ze langzaam aan kleine diensten te laten lopen. Zo wennen zij en heeft de reeds werkende specialist eens een middagje vrij voor het eigen gezin of zo. Ik ben het overigens wel eens met dat alle specialisten gewoon overal in loondienst werken tegen een normaal inkomen. Voor overuren keurig een formuliertje invullen.

1 Reactie
bruces
bruces17 jan. 2013 - 11:49

Ik verbaas mij weleens over dat zeer kundige vaatchirurgen zich ook bemoeien met een gebroken arm of teen.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 11:49

Dit illustreert nou precies waarom we marktwerking in de zorg nodig hebben. Het probleem is niet dat oude specialisten te lang doorwerken of zoveel uren maken (dat is juist prijzenswaardig), maar dat de prijs van een specialist niet gewoon omlaag gaat nu het aanbod groter is dan de vraag. Ziekenhuizen moeten het dus gewoon slim spelen en de jonge specialisten, die bereid zullen zijn om tegen een lager salaris aan de slag te kunnen gaan, uitspelen tegen de duurdere ervaren specialisten.

2 Reacties
dino_radja
dino_radja17 jan. 2013 - 11:49

Nee, marktwerking heeft alweer gefaald, zoals bijna altijd. nu is het gewoon tijd voor een goede regulering, dus democratisch vastgelegde maximum lonen. Dat is veel eerlijker. Het langer doorwerken is zeker niet te prijzen, daardoor ontstaat onnodige werkloosheid. Niet alleen bij specialisten, maar bij alle beroepsgroepen.

toshiba
toshiba17 jan. 2013 - 11:49

Het is zelden dat het zuivere principe: prijs is functie van vraag en aanbod, direct opgaat. Vaak zijn er beperkende, niet zelden wettelijke maatregelen die dit indammen. En vaak ook voor goede redenen. In dit geval heb je bijvoorbeeld te maken met zorgverzekeraars die eisen dat specialisten een bepaald aantal uur per handeling per jaar verricht hebben.Zoniet, dan krijgt t ziekenhuis geen vergoeding. Jonge specialisten halen die uren niet en zijn voor het ziekenhuis niet interessant. Zij zullen die uren dus via interns moeten zien te realiseren. Daarnaast hebben ziekenhuizen overeenkomsten met maatschappen van specialisten. Dat zijn zelfstandige bedrijven waarmee gewoon prijs en inzet afspraken worden gemaakt. Die kan je niet zomaar dwingen om goedkopere jongeren aan te nemen. Dus zo simpel is het niet Blitskikker. Ook niet in de private markt trouwens.