Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Help de getroffen landen maar niet middels gezamenlijke Europese staatsschuld

  •  
07-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
49745386676_89f880520f_o

© cc-foto: Ministero Difesa

Als we nu samen de strijd aangaan om wereldwijd mensenlevens te sparen, de gezondheid te beschermen, en de samenlevingen in tact te houden, dan zullen we daar per saldo allemaal beter van worden
Auteurs: SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten en SP-senator Bastiaan van Apeldoorn
In crisistijd is internationale solidariteit nodig. Simpelweg omdat dit de meest beschaafde uitweg is. Door samen te werken kunnen we de gezondheid van mensen beter beschermen en onze werkgelegenheid en productiecapaciteit zoveel mogelijk in tact houden. Het is een aanfluiting om nu ruzie te maken binnen de Europese Unie en het economische verschil tussen noordelijke en zuidelijke lidstaten arrogant uit te vergroten.
We moeten aanpakken en samenwerken in de bestrijding van het coronavirus. Dit moeten we doen uit respect voor alle mensen die nu in de frontlinie van onze publieke dienstverlening staan. We zijn het de frontsoldaten schatplichtig.
Laten we voorop stellen dat de discussie over de eurozone gevoerd moet worden. Want het is een feit dat noordelijke eurolanden economisch meer profiteren dan de zuidelijke landen. In de vorige crisis ging het de EU enkel om het redden van de financiële sector.
Zo moeten we het dus niet doen bij deze crisis. Het moet gaan om de bestaanszekerheid van mensen, over werk en een fatsoenlijk inkomen. Maar het pleidooi dat enkel solidariteit binnen de eurozone mogelijk is door het gezamenlijk aangaan van schulden, is wél onterecht. Het hebben van een staatsschuld is namelijk tot nu toe altijd een nationale bevoegdheid geweest. De EU heeft geen Europese belastingen voor individuen en heeft ook geen staatsschuld.
Er zijn vele manieren om financieel getroffen landen te steunen, zonder dat de euro verder wordt verdiept door het aangaan van een gezamenlijke Europese staatsschuld. Verdere verdieping vraagt om een democratisch debat, omdat het gaat over enorme overdracht van soevereiniteit naar Europees niveau. En dat democratisch debat kan in crisistijd niet goed gevoerd worden.
Georganiseerde solidariteit is in Nederland, maar ook in Europa en de wereld het antwoord op deze crisis. Regeringen en parlementen dragen nu overal de verantwoordelijkheid om te doen wat nu nodig is. Internationale georganiseerde solidariteit biedt ook hier een uitweg. Daarom moet de Nederlandse regering nu snel eerlijke afspraken maken met alle andere lidstaten van de Europese Unie om de zwaarst getroffen landen onmiddellijk de steun te geven die zij nu nodig hebben.
Een goede afweging is vanzelfsprekend noodzakelijk – maar niks doen is voor ons geen optie. We mogen de zwaarst getroffen landen nu niet aan hun lot overlaten. Onze regering moet niet langer op de rem gaan staan maar aan creatieve en effectieve oplossingen bijdragen.
Ook wereldwijd is internationale georganiseerde solidariteit nu echt nodig. Dat vereist grote steunbedragen en onorthodoxe maatregelen. Stel een solidariteitsheffing in op flitskapitaal en zet die opbrengst in om de coronacrisis te bestrijden. Zowel binnen als buiten Europa. Zorg dat grote bedrijven die bulken van de winsten en zelfs dividend willen uitkeren aan aandeelhouders een gigantische solidariteitsheffing krijgen. Ook een belasting op financiële activiteiten, om de financiële sector mee te laten betalen, ligt voor de hand.
Als we nu samen de strijd aangaan om wereldwijd mensenlevens te sparen, de gezondheid te beschermen, en de samenlevingen in tact te houden, dan zullen we daar per saldo allemaal beter van worden. Bestaande internationale structuren, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, moeten nu allen gericht worden op het zo snel en goed mogelijk te boven komen van deze ongekende internationale crisis.
De oproep van secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties om een moratorium voor alle gewapende conflicten af te kondigen, verdient alle steun, ook van de Nederlandse regering en de Europese Unie. In conflictgebieden ontbreekt immers een functionerende overheid waardoor het corona-virus volkomen vrij zijn gang kan gaan.
Deze crisis legt overal ter wereld vele mankementen in de organisatie van onze maatschappijen en economieën bloot. Laten we afspreken dat hetgeen we nu zien, straks niet vergeten maar zullen gebruiken om duurzame maatschappelijke verbeteringen te bewerkstelligen, om zodoende een komende crisis beter het hoofd te kunnen bieden. In Nederland, in Europa en in de wereld.
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 apr. 2020 - 8:53

Flitskapitaal doet mij eerder aan windhandel denken dat aan goudpotten. Dat begon trouwens met het uitvinden van het papiergeld.

DaanOuwens
DaanOuwens10 apr. 2020 - 7:14

Dit is het gebruikelijke domme SP-verhaal. Renske geeft een feestje en nodigt iedereen uit. Kosten nog moeite worden gespaard want het feest wordt betaald met de pot goud die aan het einde van de regenboog staat. Want naast het uitdelen van geld vertelt Renske zoals altijd niet waar het vandaan moet kommen. In het artikel: Stel een solidariteitsheffing in op flitskapitaal en zet die opbrengst in om de coronacrisis te bestrijden. Zowel binnen als buiten Europa. Zorg dat grote bedrijven die bulken van de winsten en zelfs dividend willen uitkeren aan aandeelhouders een gigantische solidariteitsheffing krijgen. Daar moet het geld vandaan komen. Twee redenen die dit gelul maken. Het flitskapitaal is geld dat in hele korte termijn van het ene aandeel naar het andere stapt, of van de ene grondstof naar de andere. Althans vermoedelijk bedoelt zij dit. Grote geldbedragen waarmee financiële producten worden gekocht en soms enkele uren later met kleine winst weer worden verkocht. Het is echter nooit duidelijk wie de eigenaar is van dit kapitaal. Ik ben geen financieel deskundige maar ik denk: Poetin, Trump, vele oliesjeiks, de Chinese overheid, drugbaronnen, Afrikaanse dictators, Bill Gates, het Nederlands koninklijk huis. Kortom een gemêleerd gezelschap die al belasting betalen en waarvan nooit aan te tonen valt dat zij bij een bepaalde handeling betrokken zijn. Renske wil dat de Nederlandse belastingdienst een aanslag stuurt naar Poetin en verwacht dat die per ommegaande wordt betaald. En de grote bedrijven, zoals KLM kloppen nu aan bij de Nederlandse overheid voor staatssteun. Zelfs de beleggersclub, toch niet het meest socialistische gezelschap, pleit voor afschaffen van dividend en bonussen. Renske denkt dat de dekking voor haar wenselijstje dus gevonden gaat worden in een pot goud. Dat maakt dit verhaal zo volstrekt hopeloos. De SP- is weer bezig met geld verdelen dat er niet is, nooit komt en ook niet van hen is. Renske verkracht het woord solidariteit weer. Internationale solidariteit is de solidariteit tussen Nederlandse burgers en burgers elders. Daar kunnen Nederlandse burgers voor kiezen of niet. Maar het woord solidariteit gebruiken om iemand anders geld uit te delen vind ik niet alleen dom maar zelfs hypocriet. Dit stukje is weer bedoelt voor de eigen achterban die dit slikt als zoete koek. Maar een oplossing voor het probleem is het niet.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 apr. 2020 - 15:33

“omdat het gaat over enorme overdracht van soevereiniteit naar Europees niveau.” In feite is dat de kern van het betoog, eerlijk gezegd was me dit ontgaan in mijn reactie, vandaar dat ik dit aspect nadrukkelijk wil meenemen in deze; Ik weet dat de sp tegen Europa is en desnoods valse voorstelling van zaken hierover geeft, om dit ondanks de humanitaire ramp in te zetten als dogmatisch wapen tegen de menselijkheid, alle mooie humanitaire doelstellingen en oneigenlijke argumenten ten spijt, waar ik het debat hierover bij betrek, geeft me hetzelfde gevoel als toen de sp voor mij afdeed, de opstelling naar mensen in doodsnood, het volk van Kosovo, dat door de sp omwille van dogmatisme aan hun lot werd overgelaten, zo te horen is er niets veranderd.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt9 apr. 2020 - 20:36

Ik denk dat de SP zeker niet tegen Europa is, er wonen veel goed en interessante mensen. Persoonlijk ben ik tegen de huidige EU, een verbond dat streeft om naar het voorbeeld van de VS een soort beheer over alle aspecten van de deelnemende landen te verkrijgen. Een ieder die met die EU-saus is overgoten kan zien dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende landen in alle hoeken van die EU. Die kunnen we beter oplossen doordat bij elkaar passende landen samen gaan vwb handel en economie en voor de rest per land bepalen wat goed is. Toevallig net een boek gelezen over de bezetting en dan word je al bang van alle dwangmaatregelen die de bezetter het volk oplegt. Wat mij betreft geen verdere uitgroei met maatregelen waar we nooit meer vanaf komen. Die ECB heeft zich al te veel toegeeigend. Wat heeft die met onze verzekeringsbedrijven van doen?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 apr. 2020 - 23:14

Persoonlijk ben ik tegen de huidige EU, een verbond dat streeft om naar het voorbeeld van de VS een soort beheer over alle aspecten van de deelnemende landen te verkrijgen.”” Dat is je goed recht, dat is het punt niet Punt. “Een ieder die met die EU-saus is overgoten kan zien dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende landen in alle hoeken van die EU. Die kunnen we beter oplossen doordat bij elkaar passende landen samen gaan vwb handel en economie en voor de rest per land bepalen wat goed is.” Dat kan zijn maar nu is niet de tijd om daarover te beginnen, corona is aan het huishouden in het zuiden, dat komt op hetzelfde neer als Wopke die gaat zeuren over hervormingen willen ze aanspraak maken op EU fondsen terwijl ze doodvallen waar je bij staat, net als de sp, die bulken van het geld, met pijn en moeite kan je een bekertje tomatensoep krijgen bij een staking, die ze overigens met hart en ziel, met raad en daad steunen en sturen, dat noem ik solidariteit voor de bühne, vergelijk dat met Daan Monjé, stichter en leider van de sp totdat Jan M. en Tiny K de partij kaapten, Monjé zamelde kleren in voor de stakende engelse mijnwerkers tegen het beleid van Thatcher, vond Marijnissen en kompaan maar niks, Monjé steunde een wilde staking van rotterdamse sleepbootwerkers, die konden op vrijdag 250 gulden ophalen op het partijkantoor van de sp, dat noem ik nog eens met hart en ziel, daar moet je niet voor bij de sp van vandaag zijn, al lig je te creperen als hun actie niks oplevert kan je het mooi schudden, en maar afgeven op de rijken.

Ophetinternetstaatveelonzin
Ophetinternetstaatveelonzin8 apr. 2020 - 22:36

Het is een non discussie aangaande eurobonds. Het duurt zeker nog drie jaar voordat je zoiets nieuws in de steigers zet. Wat veelste laat is. We hebben nu al het ESM wat nu direct geld kan ophalen uit de markt en dit kan uitzetten in de landen. Defacto heb je dus al gezamenlijke schuldtitels. Waarschijnlijk stapt uiteindelijk het ESM in zonder de strenge voorwaarden te late gelden. En geeft de ECB extra gas in het opkoopprogramma. Voorts staan we al garant voor de zuidelijke schuldtitels. Die staan deels op de balans van de ecb (staan we garant voor) en de Europese banken die in hoge mate met elkaar verbonden zijn( too big to fail, maw staan we indirect ook garant voor).

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt9 apr. 2020 - 17:14

En toch hoop ik dat voor die 3 jaar om zijn zich een splitsing heeft voorgedaan in die EU. Zeker in de tijden mag je hopen

Sonic2
Sonic28 apr. 2020 - 10:45

Ik las ergens op internet een interessante reactie. Iemand pleitte voor een federale EU. En de vergelijking werd getrokken met Amerika. Waar er non stop geld wordt bijgedrukt. Dat vond ik wel een interessante theorie. Ergens is dit niet oneindig, maar het alternatief van een uit elkaar vallend Europa is ook niet aanlokkelijk en nog tien jaar bezuinigen ook niet. Dus vond het wel een interessant idee. In feite hoeft een federale EU en minder macht voor Brussel elkaar niet te bijten. De Europese Unie die over grensoverschrijdende zaken gaat. En dingen die je continentaal kan regelen. En de lidstaten die dat aanvullen met goed "lokaal" beleid. Ik ben dan weer fel gekant tegen een superstaat. Dus je moet een soort mix opstellen. En voor de rest beste Mevrouw Leijten. We staan in feite al garant voor de staatsschuld van Italie, Spanje, Frankrijk. Het idee dat wij niet het schip ingaan als zij het schip ingaan is een verkeerd beeld. En het idee dat wij na deze Corona Crisis nog een groot en machtig land zijn. Nou nee. Het kan zomaar zijn dat in andere Europese landen de boel in Mei weer goed van het slot kan. En dat wij echt nog wel tot Augustus door modderen. We zullen zeer hard geraakt worden de export die tot stilstand is gekomen. Omdat onze IC krap is, kunnen we ook later op gang komen. We hebben nu wel een lage staatsschuld, maar onze voorzieningen lopen ook een klap op. Nederland is in 2019 blijven hangen en dat is in dit geval een eeuw geleden. De Zuid Europese landen zien dit zoals het is. Het is een oorlog. De tijden zijn veranderd. Hoe wij er als Nederland uitkomen weet niemand. Maar niet al te goed denk ik. Deze crisis los je out of the box op. En niet met middelen waarmee Nederland het probeert aan te pakken. Investeren dus in de economie. De 1,5 meter economie op gang brengen. Heel anders en een keer niet economisch en zuinig naar de Europese Unie aan kijken. En niet blijven hangen in het vorige decennia. De Italiaanse bevolking wil namelijk hetzelfde als de Nederlandse bevolking. Die wil dat het land weer opgebouwd wordt. Dat de zorg weer opgebouwd wordt. De economie. Die willen geen ruzie met andere lidstaten. Geen gemor over begroting discipline. Nederland moet zich aansluiten bij de nieuwe realiteit. Eens een keer niet mee gaan met al die nationalistische schreeuwers.

5 Reacties
TwoTone
TwoTone8 apr. 2020 - 11:22

“Eens een keer niet mee gaan met al die nationalistische schreeuwers.” Het italiaanse financieringsprobleem heeft niks met nationalisme van nederlanders te maken. Het heeft te maken dat ze zich niet conformeren aan de euro eisen en daardoor duurder moeten lenen op de markt, net als in de tijd dat ze lires hadden. Feitelijk een pre-corona probleem.

erikbos
erikbos8 apr. 2020 - 11:57

"We staan in feite al garant voor de staatsschuld van Italie, Spanje, Frankrijk. Het idee dat wij niet het schip ingaan als zij het schip ingaan is een verkeerd beeld." Nee dat staan we niet, ja als het economisch zeer slecht gaat met Italie zullen wij daar ook een fikse tik van meekrijgen. Maar met eurobonds mag je daarboven op ook nog een keer de Italiaanse staatschuld mee gaan afbetalen als Italie ze niet meer kan aflossen. Oftwel, als het euro schip water maakt worden wij ook nat, maar dan is het niet slim om je met een touw aan een Italiaans anker vast te knopen.

Sonic2
Sonic28 apr. 2020 - 13:36

@ Two Tone Ook u maakt volgens mij dezelfde fout. U heeft gelijk hoor, maar wat hebben wij nu eigenlijk aan als Zuid Europa dat op zijn gat ligt? Maar blijven door drammen over begrotingsdiscipline. Hoe ziet u dat in 2021, 2022 voor zich? In dat soort landen. Bezuinigingen op de zorg? In Zuid Europa worden nu al zeer extreme offers gevraagd van burgers. @ ErikBos Ik denk dat vooral mensen op rechts( laat ik VVD en CDA er in betrekken) niet door hebben wat een Euro, EU betekent. Waarschijnlijk hadden we in de jaren 90 andere keuzes moeten maken. Wat u omschrijft klopt theoretisch. In de praktijk zullen de markten en speculanten Noord Europa op een gegeven momenten dwingen om garant te staan voor schulden van Zuid Europa. En volgens mij zijn die Eurobonds of Coronabonds er voor het einde van 2020 door heen. Dat is niet om mijn gelijk te claimen ofzo. Maar Zuid Europa ligt in puin. De Euro is hoogst onzeker. U bent veel te optimistisch met een tik. Het zal een enorme dreun worden. We kunnen het nationale pad volgen, maar kijk gewoon naar Brexit. De Britten zitten nog in een schemergebied. De Britten hebben een politiek stelsel met maar 2 partijen die er echt toe doen. Beetje zoals Amerika. Hoe moet een Nexit er in ons land uitzien? Een hele hoop woorden, dus om eigenlijk het punt te maken dat de SP niet durft te maken. Dat we toch wel richting een gezamenlijke Europese staatsschuld gaan. Of er moet in 2021 een enorme economische groei komen. Dan kan het allemaal weer normaal worden. Maar ik zou daar geen krat bier op zetten.

erikbos
erikbos8 apr. 2020 - 14:29

@Sonic "In de praktijk zullen de markten en speculanten Noord Europa op een gegeven momenten dwingen om garant te staan voor schulden van Zuid Europa" Ik zie niet hoe wij gedwongen kunnen worden. In een extreem geval dat Italie zijn schulden niet meer kan/wil betalen dan zullen ze mogelijk (tijdelijk) uit de Euro moeten net als dat bij Griekenland een optie was. Er zijn meerdere EU landen die niet in de Euro zitten die daar geen problemen mee hebben. En ik vind dat u de economische gevolgen overschat. Ja we gaan mogelijk weer een flinke recessie in zoals we er al vele hebben gehad. Maar alle infrastructuur e.d. is nog in even goede staat als een paar maanden terug toen die als een zonnetje draaide.

Sonic2
Sonic28 apr. 2020 - 17:57

@ Erik Bos Dat tweede deel is inderdaad een interessante. Dat zou ook zomaar kunnen. We zullen het de komende maanden gaan zien. Dat eerste deel is ook boeiend. Het lijkt mij nogal wat omslachtig. Eerst eruit en er dan weer in. Ik weet niet hoe de markten er op gaan reageren. Het opmerkelijk is dat de beurzen( na inderdaad een stevig dal) nu weer opkrabbelen. Dat zal wel door alle kapitaal injecties komen.

Tafelpoot
Tafelpoot8 apr. 2020 - 9:29

Eurobonds of coronabonds in deze uitzonderlijke tijd, zijn een soort van obligaties. Het kenmerk van een obligatie is dat het een lening betreft. Een lening waar rente over betaalt dient te worden. De hoogte van de rente op obligaties wordt mede bepaald door het vertrouwen van de financiële markten. Hoe meer de politiek duidelijkheid biedt en stappen durft te zetten, des te lager de rente zal uitvallen. Het nadeel voor Nederland is dat Nederland op dit moment tegen zeer lage rente kan lenen op de kapitaalmarkt. Coronabonds zou betekenen dat de rente voor Nederland hoger zal worden. Wat daar tegen in gebracht kan worden is dat een nog langer soebat over een mogelijke regeling na corona de stabiliteit van de Euro en daarmee de Europese Unie sterk kan doen wankelen. En mogelijk de ontbinding van de Euro en eventueel de verdere ontbinding de Europese Unie. De grote vraag is, bij wie wordt de rekening gelegd van de huidige crisis. Wat is in dat opzicht rechtvaardig. Terugkomend op die coronabonds, die een feite een soort van leningen zijn. Leningen zijn in feite aanspraken op toekomstige levering van goederen en of diensten die op een andere manier in geld uit te drukken zijn. Het probleem van Italië en Spanje is dat de schuldeisers (lees: landen die geld te goed hebben van Spanje en Italië) lang niet altijd behoefte hebben aan de diensten die Spanje en Italië leveren. Vandaar ook de hoge werkloosheid in die landen. De grote vraag is, hoe de landen herstructeerd dienen te worden om de daadwerkelijk gevraagde diensten en goederen te kunnen leveren. Wat het ook lastig is dat de behoeftes telkens veranderen. Ook door externe omstandigheden zoals veroorzaakt door het coronavirus. Er is nu minder behoefte om in een vliegtuig, trein of bus te stappen bijvoorbeeld. Wat corona ook perfect laat zien, dat het leven ondanks alles toch doorgaat. Ook al worden veel economische activiteiten niet of nauwelijks verricht. Ook dwingt corona ons om opnieuw te kijken naar onze behoeftes, naar de inrichting van onze economie, kortom naar hoe we met zijn allen willen samenleven. Dat geldt zowel op lokaal, regionaal, nationaal, Europees als mondiaal niveau.

Phil2
Phil28 apr. 2020 - 5:48

We komen er niet uit. Geen 'corona bonds' waardoor gezamenlijke schuld begrijpelijk enerzijds. Anderzijds zouden landen die het al begrotingswijs moeilijk hebben, niet de rentes moeten betalen die door de kapitaalmarkten gedicteerd worden. Hoe zuidelijker, des te moeilijker en gecorrumpeerder de belastinginning plaatsvindt, die regeringen meer armslag zouden kunnen geven. Voorwaarde zou dus kunnen zijn dat belastinginspectie uit Duitsland en Nederland naar Z.Europa gaan om de belastinginning, maar ook de besteding van EU gelden (we kennen allemaal de schrikbeelden van wegen en luchthavens die er alleen maar kwamen om politici, ondernemingen tot zelfs de maffia van de EU ruif te laten profiteren) onder de loep te nemen. Sorry voor de lange zin. Accountability kortom.

Greendutch
Greendutch8 apr. 2020 - 2:51

Ik vind wel dat de EU een meer coördinerende rol ten tijde van crises moet krijgen bv in het verzamelen van data, middelen, materialen, mankracht en alles weer distribueren, berekenen en onderzoeken. Ook moet er Europees weer materialen en medicijnen gemaakt worden om arme/zwakke gebieden te versterken. Niet perse wetgevend maar meer ondersteunend. Ook begrijp ik niet dat Italië, Spanje etc vinden dat anderen hún problemen op moeten lossen, maar wel dat wij allen Europeanen zijn en als goede buren elkaar moeten helpen. De brand moet je samen blussen maar de brandweer organiseren doe je in tijd van rust. 10 jaar geleden hebben mensen samen de banken weer overeind gehouden, is het nu niet de tijd voor hen om die schuld in te lossen?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 apr. 2020 - 2:41

“Het is een aanfluiting om nu ruzie te maken binnen de Europese Unie en het economische verschil tussen noordelijke en zuidelijke lidstaten arrogant uit te vergroten.” Als ik het goed begrijp stuurt mw. Leijten de minister met dezelfde gereedschapskist op weg als de vorige keer toen hij nog net niet werd gelynched, ik heb begrepen dat Eurobonds sowieso niet aan de orde zijn, toch blijft mw. Leijten daarover zeuren aan het adres van d’66, ik heb delen van het debat teruggekeken en kon heel goed de reacties over en weer tussen dhr. Nijboer, die wel voor een soepelere regeling is voor de getroffen zuidelijke landen en mw. Leijten die als een bok op een haverkist de minister aanspoort vooral z’n poot stijf te houden uit angst dat financiële markten met dat geld ervan door gaan, komt op mij over als internationale solidariteit maar eigen volk eerst, dat mag maar ga dan niet doen alsof je begaan bent met het lot van zuidelijke landen onder deze crisis met het opwerpen van spookbeelden en andere propagandistische prietpraat, ik zet humanitaire vraagtekens bij het betoog van mw. Leijten, voor de bühne is de sp socialisme kampioen, voor mij is het nep en meer een vehikel tot macht, ik kan eenvoudigweg niet geloven dat een organisatie die in meedogenloze hardheid concurreert met de belastingdienst zoiets als solidariteit en medemenselijkheid kan hebben geïnternaliseerd, de hoge toon van mw. Leijten kan dat niet bij me wegnemen, wekt alleen maar meer weerzin.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 apr. 2020 - 3:24

" en kon heel goed de reacties over en weer tussen dhr. Nijboer, die wel voor een soepelere regeling is voor de getroffen zuidelijke landen en mw. Leijten die als een bok op een haverkist de minister aanspoort" Voor de goede orde, ik heb het over nonverbale reacties.

Grietje Genot
Grietje Genot7 apr. 2020 - 23:47

Het is in het geheel geen verrassing dat de enghartige, nationalistische ( en socialistische?) SP het neoliberalisme (in navolging van de in bakerpraatjes grossierende Lubach) en de financiële sector weer 's 'n kontje geeft : https://www.krapuul.nl/blog/2746635/sp-eigen-arbeider-eerst/

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 apr. 2020 - 13:43

Het zal niet verbazen dat het een artikel naar mijn hart is, mogelijk dat het lezen hiervan bij onze sp adepten tot enige desensitisatie leidt en ze gaan inzien hoe de geheime agenda’s van de sp mensen het zicht ontneemt waar ze werkelijk voor staan, heeft niets met sociaal te maken.

henk-alexander
henk-alexander7 apr. 2020 - 22:13

'(…)We moeten aanpakken en samenwerken in de bestrijding van het coronavirus. Dit moeten we doen uit respect voor alle mensen die nu in de frontlinie van onze publieke dienstverlening staan. We zijn het de frontsoldaten schatplichtig(…).' Met alle respect, maar waarom moet er weer een oorlogsmetafoor gebruikt worden? Het is toch geen oorlog! Mensen worden niet met bommen bestookt, woonwijken niet platgegooid, infrastructuur niet vernietigd, er is geen vluchtelingenstroom in gang gezet, de bodem niet chemisch en/of nucleair verontreinigd en ga zo maar door. Oorlog refereert aan geweld en een militair opperbevel met een hiërarchische bevelsstructuur. Een militaire campagne is toch niet vergelijkbaar met de zorg die bijv. in een IC wordt verricht? Neemt overigens niet weg dat het extreem gevaarlijke coronavirus niet onderschat mag worden en daarom om een gecoördineerde integrale aanpak vraagt, niet zo zeer een militaire - die is nodig voor een andersoortige dreiging. Ben het wel volledig eens met Renske Leijten. Ze geeft blijk van een humanitaire notie van internationale solidariteit. Zij ziet solidariteit heel praktische uitgevoerd binnen de gegeven democratische kaders en die in de meest concrete zin de getroffen bevolking ten goede moet komen. De vraag hoe dat bekostigd moet worden, lijkt me niet zo moeilijk te beantwoorden. Zo kan de één procent van de wereldbevolking, die over ruim de helft van het vermogen in de wereld beschikt, een aanbod gedaan worden om een substantieel deel van het vermogen af te staan. Wordt hier niet op ingegaan, dan moet er maar een ‘opperbevel’ benoemd worden die de opdracht krijgt om het bij deze superrijken af te dwingen. Sorry, valt niet aan een oorlogsmetafoor te ontkomen.

west012
west0127 apr. 2020 - 20:36

"Help de getroffen landen"? Is Nederland minder hard getroffen dan Italië? Het aantal besmettingen en overledenen ontloopt elkaar niet zoveel als we het in verhouding zien tot het aantal inwoners van beiden landen. Echt relevant is het ook niet omdat de gevolgen binnen de gezondheidzorg bijna uitsluitend betrekking heeft op het individu en werkers binnen de gezondheidszorg. Verder staat onze economie net zo stil als die in Italië waardoor bedrijven in het nauw komen en de werkloosheid zal toenemen. Het verschil zit 'm vooral in de financiële uitgangspositie. Waar Nederland de afgelopen jaren zijn huishoudboekje op orde heeft gebracht en nu in staat is om extra uitgaven te doen is dit in bv. Italië niet het geval. Daar heeft men niets gedaan om hun economie te hervormen en hun staatschuld terug te brengen, integendeel zelfs. Nu het ondersteunen van hun economie vele miljarden gaat kosten doen zij een beroep op een Europese solidariteit die zij zelf nooit hebben kunnen opbrengen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 apr. 2020 - 20:22

'Want het is een feit dat noordelijke eurolanden economisch meer profiteren dan de zuidelijke landen. ' Waarom is de vraag. Omdat wij beter ons werk doen is het simpele antwoord. Als de zuidelijke landen niet beter hun best kunnen doen omdat hun cultuur er zich niet voor leent, dan kan je jezelf afvragen wat de prijs is die wij moeten betalen om dit recht te breiden. Ook zonder EU gaat de handel gewoon door, WTO regels treden dan in werking. Ik las ergens importheffingen van 4%. En verder doen we inderdaad veel handel met landen uit de EU, maar wat let ons hiermee verder te gaan zonder EU? De groei is wat minder. Ook geen groot probleem, want dat het milieu enorm gebaat is hierbij zien we nu dagelijks. Dat heilig verklaren van de Euro heeft een reden en dat komt door een droom van politici. Andere argumenten, zoals vrede dankzij de EU, gratis internetten als je op reis bent binnen de EU en vrij personenverkeer, etc worden er bij gesleept, iedere keer weer, maar zijn discutabel. Hoe dan ook, deze solidariteit betekent uiteindelijk een Verenigde Staten van Europa en dat mag niet met een inlegvelletje of nog minder geregeld worden. Daar zou een 2/3 meerderheid van de bevolking zich voor uit moeten spreken.

2 Reacties
Gi Raf
Gi Raf7 apr. 2020 - 22:20

Noordelijke landen profiteren meer dan zuidelijke landen. ''Waarom is de vraag. Omdat wij beter ons werk doen is het simpele antwoord.'' Nogal deprimerend om vast te stellen dat de EU niks anders zou zijn dan een wedstrijdje wie het beste zijn werk doet. En dat de winnaar mag profiteren op kosten van de verliezer. Dat is dus precies waar het probleem zit bij de EU. Profiteurs gaan over de rug van die ander die de rekening krijgt gepresenteerd.

RaymondenJoop
RaymondenJoop8 apr. 2020 - 8:43

@gi raf Dus als je een cultuur hebt die beter past bij de huidige inrichting vd EU ben je een profiteur Dat is pas een deprimerende conclusie. Je geeft dan aan dat de huidige EU niet kán werken.

Gandalf2
Gandalf27 apr. 2020 - 19:41

‘ Verdere verdieping vraagt om een democratisch debat, omdat het gaat over enorme overdracht van soevereiniteit naar Europees niveau.’ Dat vraagt niet om een debat! Dat vraagt om 2/3 kamermeerderheid!

2 Reacties
TwoTone
TwoTone7 apr. 2020 - 20:08

@gandalf - 2/3 kamermeerderheid zegt niks in deze casus. In de verkiezingsprogramma’s was daar niet in voorzien, dus de kiezer wist met het geven van haar mandaat niks in deze. Je hebt draagvlak nodig. Eurobonds kunnen er dus nu gewoon niet komen op democratische verantwoorde wijze. We hebben nu toch wel geleerd van de democratische fouten in brussel/den haag inzake verdrag van lissabon, oekraïne, brexit etc etc. Eurobonds gaat over financieringsmethoden, Italië kan gewoon nog geld lenen op de markt tegen een hogere rente, ze kunnen nog steeds obligaties uitgeven die de Ecb (= wij allemaal) opkoopt, en ze kunnen geld onder voorwaarden krijgen onder voorwaarden uit esm. Geld genoeg dus, alleen niet gratis.

I am Legion
I am Legion7 apr. 2020 - 21:05

Goedkeuring en wijziging van EU-verdragen hoeven nu al niet plaats te vinden met een tweederde meerderheid van stemmen, een gewone meerderheid is toereikend. Een vorig jaar ingediend initiatiefvoorstel-Van der Staaij, oorspronkelijk van Herben (LPF al in 2007), om ook hiervoor een tweederdemeerderheid te eisen is verworpen. Alleen zaken die verandering van de Nederlandse grondwet of soevereiniteitsoverdracht inhouden kennen de eis van een tweederdemeerderheid. Maar om de wensen van de zuidelijke landen onder aanvoering van Frankrijk gedaan te krijgen zoals die m.b.t. Eurobonds, net als de wensen van EU tot verdere integratie, zoals soevereinteits-overdracht o.m. benodigd voor overname van nationale mandaten is er meer nodig. Er blijft als men de grondwetten en samenhangende democratie van de betrokken rechtstaten en bevolkingen tenminste respecteert niets anders over dan tweederde meerderheden te vergaren. Maar er is reden of men dat respect zal opbrengen of gewoon een kans afwachtte die "hindernissen" van democratie en recht te omzeilen. Dat was bij de vorige crisis al zo: "Maar misschien is dit wel de manier waarop Europa ten slotte één wordt: strompelend van crisis naar crisis. Bij de ‘oplossing’ van elke crisis raken de deelnemende landen telkens iets van hun onafhankelijkheid kwijt. Incrementalisme heet dat, geloof ik, in de politieke wetenschap. .... De kiezer als storend element: zo ziet Philippe Riès dat in een provocerend boekje – meer een pamflet eigenlijk dat in 2008 verscheen: L’Europe malade de la démocratie (uitg. Grasset). ‘Het Europese project is een slachtoffer van een overdosis aan democratie’ .... Zo ontmoet een steeds verdere Europese integratie, behalve de democratie, ook het recht op haar weg. Moeten die wijken voor de onbetwistbare noodzaak van een Europese eenheid? Dát is het dilemma waarvoor wij staan." https://www.nrc.nl/nieuws/2011/07/28/democratie-als-gevaar-12027740-a132779

Robert Follon
Robert Follon7 apr. 2020 - 17:28

Zou die Lubach tóch een punt hebben gehad...???

1 Reactie
Jaap1002
Jaap10027 apr. 2020 - 19:00

Zelfs de SP heeft Lubach gekeken. Daarnaast heeft de SP ook een punt dat eurobonds verdere federalisering betekent. Zeg maar rustig dat de nationale bevoegdheden zo goed als opgeheven worden met eurobonds. En als je zo'n kunstje uithaalt onder druk van de omstandigheden dan is dat een 'moetje'. Een slecht begin voor de verenigde staten van Europa. Nederland heeft 1 miljard aangeboden, maar die gift is hooghartig van de hand gewezen. We wachten het verder maar weer af.

I am Legion
I am Legion7 apr. 2020 - 16:41

Overdracht van soevereiniteit van de verschillende EU-naties naar de EU als gezamenlijk instituut heeft nog op geen enkele manier plaatsgevonden. De volledige soevereiniteit ligt nog volledig bij de diverse nationale bevolkingen. De enigen die per natie gescheiden recht toe hebben daar verandering in te brengen zijn de soevereine nationale bevolkingen zelf en niets en niemand anders. Dat kan dus alleen door speciale daarop gerichte verkiezingen of eigenlijk bindende referenda. Dan denk je niet onterecht meteen aan de referenda waar de Nederlandse, Franse, en Ierse bevolkingen in de gelegenheid werden gesteld hun soevereine stem via dergelijke referenda m.b.t. voorstellen van een verdieping van de EU en deze met grote meerderheid wegstemden. Na deze duidelijke uitkomsten wisten de EU-ideologen zeker dat ze nooit via vereiste democratische én grondwettelijke wegen een verder integrerende EU zouden kunnen bewerkstelligen. Dus moeten democratie én recht wijken voor het verondersteld hogere ideaal van een meer geïnstitutionaliseerde EU waar economische, financiële, en sociale zaken gedeeld gaan worden zoals de nationale schulden zoals de zuidelijke EU-landen dat zo graag zouden zien? En daarmee een structurele transferunie creëren waarmee er voor onafzienbare tijd subsidies van noordelijke naar zuidelijke EU-landen gaat vloeien? Er is geen sprake van dat noordelijke EU-landen meer profiteren om geografische redenen maar om culturele. Al voor de muntunie en ook voor de EG deden de zuidelijke EU-landen het structureel slechter dan de noordelijke. En dat heeft alles te maken met volkscultuur. Ik heb twee belangrijke oudere columns van mensen die weten waar ze het over hebben en die zowel het probleem van de bedreigde democratie en het recht aantonen als de cultuurproblematiek. Lees ze beide eens en zie de samenhang wat maakt dat we niet moeten willen samenleven in één huishouden waar sommigen er een gewoonte van maken de gezamenlijke huishoudpot leeg te bietsen. Ze weten niet anders. https://www.nrc.nl/nieuws/2011/07/28/democratie-als-gevaar-12027740-a132779 https://www.nrc.nl/nieuws/2010/05/29/romeinen-germanen-en-de-europese-koekjestrommel-11896301-a837456

korheiden2
korheiden27 apr. 2020 - 15:38

In de Tweede Kamer was er vandaag een meerderheid voor deze gedachten. GL en PvdA stemden tegen, zo las ik.

PMDering
PMDering7 apr. 2020 - 15:26

Een Europese 'solidariteitsheffing' is in de praktijk bijzonder lastig zo niet onmogelijk wegens de regel dat er in de Raad uitsluitend bij unanimiteit over dit soort zaken wordt besloten. En extra belastingen op vermogen zullen uitsluitend op Europese schaal werken: terwijl grenzen voor personen misschien sluiten doen ze dat niet voor kapitaal. Zo'n belasting is dus voor academici interessant in de praktijk zal die er niet komen, en het oprichten van zo'n belasting zal jaren vergen. Zelfs áls tijdens de crisis het mogelijk kan worden om unanimiteit op belastingzaken af te schaffen is het nog maar de vraag of lidstaten akkoord gaan met Europese belastingen op vermogen. Ik zou het absoluut steunen. Maar ook in de theorie dat er wel een Europese belasting voor multinationals en superrijken komt. Dan nog duurt het maanden voordat die er is. Terwijl er een acute crisis is in Italie en Spanje waar de gehele economie stilligt, misschien nog maanden. Door die crisis moeten de regeringen daar meer uitgeven (of de crisis wordt alleen maar erger en ze vallen in een austerity trap) én zullen andere belastinginkomsten stukken en stukken lager zijn. Het idee dat deze landen door deze crisis kunnen komen zonder geld te lenen of door wat te bezuinigen is compleet verzonnen en verhoudt zich niet tot de realiteit. Met hervormingen van de internationale belastingstructuur (Europese belastingen en een Europese bestrijding van belastingontwijking en ontduiking) kunnen structurele begrotingstekorten worden verminderd. En de Europese Unie kan ook veel sterker toekijken op anticyclisch en sociaal begrotingsbeleid. Maar zonder Eurobonds zullen de hardst getroffen landen in Europa onvermijdelijk hogere rente over hun leningen betalen aan bankiers. Deze landen zullen minder geld hebben om de crisis te repareren. Het is niet goed voor onze economie (afhankelijk als we zijn van de export naar deze landen), het is niet solidair met de arbeiders in deze landen en het zal verdere extreem-rechtse populistische en anti-EU bewegingen in deze landen bevorderen. Lekker bezig, SP.

2 Reacties
Folkert2
Folkert27 apr. 2020 - 20:37

"Het idee dat deze landen door deze crisis kunnen komen zonder geld te lenen of door wat te bezuinigen is compleet verzonnen en verhoudt zich niet tot de realiteit. " Dat zegt dan ook helemaal niemand. De ECB heeft nog weer voor 1100 miljard staatsleningen opgekocht, en er is ruim 400 miljard beschikbaar (al opgespaard) via het ESM, met nog eens het dubbele als reserve. Maar daar hangen voorwaarden aan, namelijk dat men in de toekomst beter op het huishoudboekje moet gaan letten. Niet meteen vanaf vandaag, maar wel als men de crisis weer te boven is. SP wil overigens hulp via het ESM maar de voorwaarden wat afzwakken. "het is niet solidair met de arbeiders in deze landen en het zal verdere extreem-rechtse populistische en anti-EU bewegingen in deze landen bevorderen." Dan kan je ook zeggen, Eurobonds waarbij wij garant gaan staan voor hun staatsschuld waarvan we al weten dat hun de leningen niet terug gaan betalen, zullen hier leiden tot bezuinigingen, lagere pensioenen en mogelijk zelfs nog hogere pensioenleeftijden en/of verdere uitkleding van de sociale voorzieningen. (Want dat doen de VVD en het CDA altijd.) Dat kan dan hier in NL weer extreem-rechts populistische en anti-EU bewegingen bevorderen omdat men altijd solidariteit verwacht van de klasse die het minst te makken heeft. En het zijn continu de "well off" die vragen of de "barely off" de "badly off" solidair willen zijn.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker7 apr. 2020 - 20:48

Beste PMDering, Sommige zaken hoeven niet zo lang te duren. Na de Tweede Wereldoorlog lukte het een keur aan landen om flinke belastingen op vermogen te heffen.Welke landen? Nou onder andere Duitsland, Frankrijk, Italië en ook Nederland. https://ballonnendoorprikker.nl/2020/03/29/corona-heffing/

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker7 apr. 2020 - 15:25

Beste auteurs, Ik lees veel woorden maar geen enkel voorstel, idee of begin van een idee hoe dan wel te handelen? Dit ondanks dat jullie schrijven dat er 'vele manieren om financieel getroffen landen te steunen'. Welke manier stellen jullie voor? Waarom is het nu niet de tijd op een democratisch debat te voeren? Ik zie niet in hoe het werk van medici en wetenschappers in de zoektocht naar een geneesmiddel en vaccin wordt gehinderd door een debat over verbetering en ja ook verdieping van de samenwerking en de Euro. Het is juist jullie taak om daar nu het debat over te voeren. Daar zou het nu over moeten gaan en niet over het 'afdwingen' van een 'harde garantie' over paar IC bedden extra of een paar dozen 'mondkapjes'. Laat dat maar aan de ministers en de uitvoerders over. Om jullie al vast op weg te helpen: http://ballonnendoorprikker.nl/2020/04/04/grootste-europeaan-ooit/ Even voor jullie beeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er ook al gedacht en gewerkt aan de 'na-oorlogse' wereld. Al in augustus 1941, toen de VS nog niet eens in oorlog waren, stelde het samen met de Britten het Atlantisch handvest vast. De belangrijke conferentie over de financiële wereld na de oorlog in Bretton Woods werd al in 1944 met een akkoord bezegeld. Of zoals een bekend Nederlands spreekwoord: je moet het ijzer smeden als het heet is. Jullie laten het weer koud worden. Ga alsjeblieft NU aan de slag met smeden. Als jullie dat niet doen dan zij jullie geen knip voor de neus waard.

Leontrotsky
Leontrotsky7 apr. 2020 - 14:40

Wat de crisis ons leert en wat ook wereldwijd door leiders en bevolkingen breed gedragen wordt is dat internationale organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, maar ook het internationale strafhof sterk uitgebreid en verdiept moeten worden qua scope, werkterreinen, beleidsterreinen, legitimiteit, bevoegdheden, wettelijke bevoegdheden en meer. Dit moet leiden tot een nieuwe wereldorganisatie, een wereldorganisatie waarin internationale lichamen de mogelijkheden en bevoegdheden krijgen om grote crises van wereldformaat centraal en gericht en op zodanige wijze aan te pakken dat in de toekomst deze problemen snel kunnen worden opgelost en de minst mogelijke schade aan de wereld kunnen aanrichten.

2 Reacties
korheiden2
korheiden27 apr. 2020 - 15:49

@Leontrotsky : Er zijn zeker problemen die een internationale aanpak vereisen. Maar een soort van wereldregering? Brrr. Dan zijn we geheel overgeleverd aan de grootmachten. Ik weet het, ook nu maken internationals, banken e.d. al de dienst uit, maar zo af en toe lijken we toch nog een klein beetje invloed te kunnen hebben op regeringsbeleid. Bovendien zullen landen als de VS, China, Rusland, India en ook Israël absoluut baas in eigen huis willen blijven.

Pater
Pater8 apr. 2020 - 15:14

@Trotsky Ik stel voor dat je een nieuw refrein leert.

Pater
Pater7 apr. 2020 - 14:13

Behalve de herhaalde roep om internationale solidariteit en de afwijzing van een gezamenlijke staatsschuld staat er helaas niets over hoe het nu in de EU verder moet. Geef dan in elk geval aan hoe en tot welke bedragen je de economische steun aan Italië en Spanje wél wilt aanpakken. De problemen van Italië en Spanje kun je niet los zien van de totale afwezigheid van de EU in het vluchtelingenprobleem in die landen, ondanks eerdere fraaie beloften: geen woord erover. Dat noem ik nou niet bepaald internationale solidariteit. Het verbaast me, dat het benul van VdHorst: de overheid redt de bedrijven, het zal bedrijven nooit meer om de maximale winst mogen gaan, ontbreekt in dit stukje. En natuurlijk is een belasting op flitskapitaal prima, hoewel verbieden nog beter is (de winsten met flitskapitaal; gaat ten koste van die van onze pensioenfondsen), moet steun alleen worden verleend onder voorwaarde dat het bedrijf gedurende bijv. drie jaar geen winst meer uitkeert maar in de gezondheid van het eigen bedrijf steekt, is het oude idee van een belasting op financiële transacties ook prima. Alle linkse partijen zijn voor, als ik me niet vergis ook wel enkele centrumpartijen, dus druk het nu door !

adriek
adriek7 apr. 2020 - 13:56

Liever geld in een fonds storten waarvan we direct weten dat we het 'kwijt' zijn maar waarvan we weten waaraan het besteed wordt dan geld lenen tegen een heel lang lopende (woeker)rente zonder te weten hoe het besteed wordt en hoe lang we aan die lening vastzitten. In het eerste geval komt het geld waar het moet zijn, in het tweede geval steunen we vooral strijkstokken die toch al slapend rijk worden.

MountEverest
MountEverest7 apr. 2020 - 13:38

"Er zijn vele manieren om financieel getroffen landen te steunen, zonder dat de euro verder wordt verdiept door het aangaan van een gezamenlijke Europese staatsschuld. Verdere verdieping vraagt om een democratisch debat, omdat het gaat over enorme overdracht van soevereiniteit naar Europees niveau. En dat democratisch debat kan in crisistijd niet goed gevoerd worden." Ik heb weinig met het gedachtegoed van de SP, maar hierin kan ik volledig mee instemmen. Het aangaan van staatsschuld is een bevoegdheid van de lidstaten. Het ene land is zuinig en leent weinig, het andere land leent juist veel. Een Europese staatsschuld is daarom een brug te ver, a point of no returns. Zoveel soevereiniteit moeten we niet overdragen aan de EU.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt7 apr. 2020 - 15:11

Mount - zoals altijd ben ik het eens met Renske. Je hebt het goed verwoord, hoef ik niets aan toe te voegen.

MountEverest
MountEverest7 apr. 2020 - 15:59

Deze verregaande voorstellen zetten de vrees van veel Britten in een heel ander daglicht. Recent was ik nog van mening dat die eeuwige dwarsliggers aan de overkant van de Noordzee zo snel mogelijk moesten vertrekken. Nu begrijp ik de Brexiteers veel beter. De EU bestaat uit drie delen: het rijke Noorden, het dictatoriale en corrupte Oosten en het arme Zuiden. DE EU bestaat uit 27 lidstaten die ook nog eens allemaal tegenstrijdige belangen hebben. Het is een extreem moeilijk om deze club bij elkaar te houden en en passant ook de euro te redden. Als dit niet lukt, verrijzen de contouren van een Noordelijke Unie bestaande uit Duitsland, Oostenrijk, België, Nederland, de Scandinavische landen (minus Noorwegen) en eventueel het VK, met een eigen valuta.

korheiden2
korheiden27 apr. 2020 - 13:04

Goed verhaal. Mee eens.