Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Help de boeren: stop met vlees eten

  •  
18-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
551 keer bekeken
  •  
Druktemaker Pieter Derks heeft dé oplossing voor de stikstofproblemen. Het mooie: die oplossing verlost de boeren ook meteen van die enorme regeldruk waarover ze zo klagen. “Als we de boeren echt willen helpen, zouden we kunnen stoppen met vlees eten. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, want vegetariërs en boeren worden altijd neergezet als tegenpolen”, begint Derks. “Maar boeren houden van koeien, en koeien zijn ook planteneters. Dus hoe meer we op ze gaan lijken, hoe groter de kans dat boeren en burgers elkaar weer leuk gaan vinden.”
“Bovendien bevrijden we de boeren in een klap van heel veel stress. Minder vlees betekent minder dieren. Dat betekent minder mest. Dat betekent minder strijd om grond waar je die mest weer kwijt kan. Dat betekent minder noodzaak tot uitbreiden. Dat betekent minder megastallen. Dat betekent minder kans op virusuitbraken. Dat betekent ook minder veevoer. Dat betekent weer minder akkers vol maïs. Dat betekent meer mogelijkheden tot variatie. Dat betekent meer biodiversiteit. En dat betekent meer natuurlijke vijanden voor plaagdieren. Dat betekent minder gif spuiten. Dat betekent minder afhankelijkheid van Bayer Monsanto. Dat betekent zelf kiezen welke zaadjes je gebruikt. Dat betekent meer vrijheid. Dat betekent blijere boeren. Dat betekent minder protesten. Dat betekent minder CO2-uitstoot van file rijdende trekkers. Dat betekent minder stikstof, en dat betekent uiteindelijk minder regeltjes.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart19 nov. 2020 - 17:38

Geef die boer een schop.

PVDB2
PVDB218 nov. 2020 - 21:19

De spijker op zijn kop. Heeft vele voordelen. Allen zijn er ook vele belangen mee gemoeid. Veel inkomsten van toeleveranciers. En dus een grote lobby. Mensen die tevreden gehouden moeten worden. Agrarische sector waar de veehouderij een deel van uit maakt en een grote producent is van methaan, ammoniak (dat grondverzuring veroorzaakt en dus verarming). Men heeft er dus alleen zichzelf ook mee. https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Ammoniak.htm https://www.wur.nl/nl/download/Een-mediterraan-dieet-met-meer-plantaardig-eiwit.htm https://www.voedingscentrum.nl/nl/duurzaam-eten/meer-plantaardig-eten.aspx

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP218 nov. 2020 - 17:26

Geniaal idee. Alleen zou ik niet graag in Pieter Derks' schoenen staan. Die krijgt binnenkort bezoek.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander18 nov. 2020 - 16:20

Gezien de vele serieus zure reacties "Hé jou kom niet aan me stukkie vlees" mag Pieter er nog wel wat meer humoristische stukjes in de ether gooien. Groeten van een tofublokjeseter (vegetariër).

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen18 nov. 2020 - 20:26

@Sjoerd Tofu kan voor de afwisseling heel lekker zijn.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen18 nov. 2020 - 15:29

Dit is helaas het denkniveau van de gemiddelde grachtengordelyup die nog nooit een boerderij van binnen heeft gezien, laat staan een boer heeft gesproken. Als minder Nederlanders vlees gaan eten heeft dat hoegenaamd geen effect op het boerenbedrijf. Immers exporteren we ons vlees voor een groot deel. Het buitenland ziet ons vlees graag. Kwaliteitsvlees dat veilig, diervriendelijk en milieuvriendelijk geproduceerd wordt. Niet alleen in verhouding tot de ons omringende landen, maar zeker ook in verhouding tot landen buiten de EU. Het boerenbedrijf verdient inderdaad steun. Steun van een overheid die erkent en realiseert dat onze boeren een enorme netto bijdrage leveren aan ons BNP, die erkent dat onze boeren beheerders zijn van ons buitengebied, die gewetensvol omgaan met hun dieren en met hun omgeving. En steun van grachtengordelyuppen die geen idee hebben waar ze over praten maar wel elke zondag met Bloem en Bink in de bakfiets rondtoeren in het buitengebied van Amsterdam zonder zich te realiseren wie dat gebied in stand houdt.

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax218 nov. 2020 - 18:35

Nou, in tegenstelling tot de gemiddelde grachtengordel yup heb ik dus wel een (varkens)boerderij van binnen gezien. En daar werd ik bepaald niet vrolijk van. Het is te massaal, het moet allemaal snel en goedkoop en daar lijden die dieren onder. Ik weet zeker dat dit allemaal veel diervriendelijker kan, maar dan moeten de boeren gaan inkrimpen. Want het grootste deel van het vlees wat we in NL produceren gaat naar het buitenland, en dat kan dus echt wel minder.

Sailor2
Sailor218 nov. 2020 - 18:35

"Dit is helaas het denkniveau van de gemiddelde grachtengordelyup die nog nooit een boerderij van binnen heeft gezien, laat staan een boer heeft gesproken" Je hoeft tegenwoordig de stad niet meer uit om boeren tegen te komen. Dit zijn dan zo'n ontluisterende ontmoetingen dat woorden niet meer nodig zijn. De boerenpummels.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen18 nov. 2020 - 19:23

@maxmax: Een beetje stoppen met boeren kan helaas niet. Juist de export houdt boeren bedrijven in de lucht. Als boeren dat niet meer kunnen, dan moet het bedrijf in haar geheel worden gestaakt. Dat kan grote consequenties hebben. Niet alleen voor het betrokken bedrijf zelf, maar ook voor de werknemers, toeleveranciers en de lokale economie. Dit gaat ons heel veel geld kosten

Rik van Baar
Rik van Baar20 nov. 2020 - 17:33

Beste twee keer bellen, Ik snap niet dat je het opneemt voor de boeren. Ten eerste wil ik duidelijk maken dat iik niet, zoals de meesten hier, bij de zogenaamde grachtengordelelite hoor, ten tweede is de boer in Nederland, zoals wij die zijn gaan kennen een uitstervend ras dat zich dat nu wel eens moet gaan realiseren. Ik ben op veel boerderijen geweest -gelukkig voornamelijk biologische boerderijen- en heb zelfs een opleiding tot boer gevolgd in het verleden; ik weet dus waar ik over spreek als ik het heb over dat de boer weliswaar gewetensvol omgaat met zijn beesten, want zo noemt een boer zijn dieren, maar niet met zijn dieren. We moeten wennen aan het idee dat dieren levende wezens zijn die wij niet onze wil mogen opleggen. Daarnaast is het ronduit belachelijk dat een klein land als Nederland zoveel vlees en groente produceert voor het buitenland. Als we nu eens stoppen met het en masse mishandelen en moorden van dieren voor onbekende afnemers in het buitenland en ook meteen stoppen met die massale glastuinbouw met smakeloze watertomaten dan zal dat direct een positief effect hebben op onze co2 uitstoot en onze omgang met dieren , kunnen we meteen spreken van een oprecht gewetensvolle manier van omgaan met dier en milieu. Het boerenvak is tegenwoordig niets anders dan dat van een bedrijfsmanager. Zijn koeien worden gemolken door een robot en zijn grond is dood van de pesticiden en de kunstmest. De ‘natuur’ die hij onderhoud is gecultiveerd. Melk drinken is niet nodig om gezond groot te worden evenals vlees. Dus boeren stop met jullie aanstellen en vraag om een mooie exit-premie bij de overheid en school je om tot hovenier of boswachter als je zoveel van de natuur houdt.

Fredje3
Fredje318 nov. 2020 - 15:16

Burgers hebben geen hekel aan boeren, het zijn er maar een paar en die staan nu niet echt bekend om hun intelligentie want geen dierlijke producten eten zorgt voor neurologische problemen en dat wordt steeds duidelijker. Ik ga niet meer uitleggen waarom, want voor mensen die het willen weten, die weten het ook en de rest is waarschijnlijk al te ver heen.

Baggiebor
Baggiebor18 nov. 2020 - 14:41

"en dat betekent uiteindelijk minder regeltjes.” En dat betekent meer vlees eten, meer koeien etc etc. Laat mij lekker mijn vlees eten en bemoei je daar verder niet mee.

2 Reacties
DiederikZeeman
DiederikZeeman18 nov. 2020 - 16:18

Dat is goed hoor. Een handjevol dwarse changrijnige ouwe mannen mag best nog die laatste paar jaar van hun leven vlees blijven eten. Als de rest van het land dan zijn verstand gebruikt en in vlot tempo steeds minder vlees gaat eten, dan krijgen we uiteindelijk een leuker, vriendelijker, mooier, vrijer en gezonder Nederland. Dus als je voortaan dit soort artikelen leest: het geldt niet voor jou. Maak je maar geen zorgen. Het geldt voor al die mensen met een flinke dosis gezond verstand en een flexibele geest, die niet bang zijn voor een beetje verandering.

Karingin
Karingin18 nov. 2020 - 17:26

Oké boomer

Leontrotsky
Leontrotsky18 nov. 2020 - 14:05

Na de reset gaat dit geregeld worden. We gaan een nieuw systeem realiseren via digitaal betalen (geen contant geld meer) waarin iedere Nederlander een digitaal maximumquotum krijgt per maand voor Co2 uitstootveroorzaking en digitale voetafdruk. waarin voor alle klimaatschade aanrichtende activiteiten en producten precies kan worden bijgehouden hoeveel CO2 uitstoot en dergelijke deze veroorzaken. Dit wordt automatisch opgeteld (ik zeg het hier eenvoudig want het is uiteraard vrij complex) . Iemand kan dus per maand niet meer comsumeren en activiteiten ontplooien dan zijn of haar maximum quotum toestaat. TEgelijkertijd komt er een digitaal bonsysteem om de mensen te helpen hun uitstoot binnen de perken te houden. Binnen dit systeem wordt het nuttigen van producten en diensten die ernstige klimaatschade aanrichten langzaam uitgefaseerd. Digitaal bonsysteem betekent dat iemand maar een bepaalde (vooraf vastgestelde) hoeveelheid per maand mag nuttigen van bepaalde producten die ernstige schade veroorzaken, zoals het nuttigen van vlees en zuivel en bijvoorbeeld het vliegen. Dit betekent onder andere: Vlees: het maandelijkse budget dat iemand aan vlees mag uitgeven wordt elke maand iets verminderd totdat het helemaal verdwenen is. Dit gaan we langzaam doen om mensen te laten wennen aan vleesvervangers. Vliegen: Het jaarlijkse budget (quotum) vlieguren wordt elk jaar iets verminderd, totdat we over 10 jaar geen vlieguren meer krijgen. Hiervoor zijn enkele uitzonderingen zoals: Familie in het buitenland: Mensen die familie in het buitenland hebben behouden een vliegbudget. Vliegen voor zaken of werk: Onder een aantal voorwaarden kan het mogelijk zijn dat iemand mag blijven vliegen voor zaken of werk. Het eten van vlees is dus iets dat over 10 jaar niet meer bestaat.

9 Reacties
MaxMax2
MaxMax218 nov. 2020 - 14:42

De totalitaire heilstaat van LeonTrotsky, het ergste (of het leukste, het is maar hoe je het bekijkt) is dat het geen satire is..

adriek
adriek18 nov. 2020 - 14:52

Zo kunnen we nog veel meer zaken afbouwen: Roken en Drinken en nog veel meer ongezonde aktiviteiten. Buitenlandse vakanties: nergens voor nodig. (per vliegtuig of vervuilend schipt) Geimporteerde tropische groenten en fruit: hardstikke slecht voor het milieu. Vis: dramatisch voor het leven in zeeen en oceanen, vissersschepen vervuilen enorm. Internet: waanzinnig energie- en grondstoffenverbruik, een enorme aanslag op het milieu. Vult u maar aan!

Leontrotsky
Leontrotsky18 nov. 2020 - 15:10

@eirda DAt klopt. Ik noemde slechts 2 van de vele voorbeelden van producten die ofwel uitgefaseerd worden ofwel via een techologisch bonsysteem beperkt worden.

korheiden2
korheiden218 nov. 2020 - 15:35

@LeonTrotsky : Met @MadMax lees ik je reacties altijd met een glimlach. Het is leuke satire.

MaxMax2
MaxMax218 nov. 2020 - 15:56

@Eirda Wat dacht je van verkeerde meningen!

NN2
NN218 nov. 2020 - 16:38

Mag ik mijn bon dan uitgeven aan een stuk touw om me aan te verhangen? Wat een vreselijke horrorwereld schets je!

Karingin
Karingin18 nov. 2020 - 17:28

Als de lol in je leven af hangt van je lapje vlees en vliegvakanties, dan heb ik diep medelijden met je

MaxMax2
MaxMax218 nov. 2020 - 18:32

@Karingin 'Als de lol in je leven af hangt van je lapje vlees en vliegvakanties, dan heb ik diep medelijden met je' Neemt u nog een slokje azijn.

NN2
NN219 nov. 2020 - 8:13

@Karingin: deze enge gedachtengang gaat veel verder dan het lapje vlees en de jaarlijkse vakantie.En ja, Ik geniet van een eerlijk stukje vlees in plaats van zwaarbewerkte vegan meuk op sojabasis. En een welverdiende vakantie na een jaar hard werken doen we af en toe met het vliegtuig.

MaxMax2
MaxMax218 nov. 2020 - 13:39

Niet minder vlees eten, maar minder vlees produceren voor de export. Minder mensen zou trouwens ook een goed idee zijn.

5 Reacties
The Apple
The Apple18 nov. 2020 - 14:15

MaxMax - Wat let je?

Bouwman2
Bouwman218 nov. 2020 - 14:16

Een hele leuke gedachte zeg. Of liever twee. Twee maal Max voor de prijs van één. 1. Laat anderen geen vlees eten, zodat ier meer voor mij overblijft & 2. laat anderen maar in kinderen investeren, ik blijf wel vrijgezel. Er zou een wet moeten komen die automutilatie. niet verbiedt maar wel ontmoedigt.

axetothehead
axetothehead18 nov. 2020 - 14:29

Minder mensen dat zou het begin moeten zijn, een wereldwijde 1 kind politiek zoals ze in China hadden.

MaxMax2
MaxMax218 nov. 2020 - 14:40

@Bouwman '1. Laat anderen geen vlees eten, zodat ier meer voor mij overblijft ' Er staat letterlijk: minder vlees produceren voor de export. Het overgrote deel van het Nederlandse varkensvlees gaat naar het buitenland. Verder: U vrijgezel, goh; dat had ik nou niet verwacht........

adriek
adriek18 nov. 2020 - 14:54

De aarde kan een miljard mensen prima voeden, zelfs als die regelmatig een stukje vlees uit de natuur oogsten.