Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

'Helft ziekenhuizen moet stoppen met kankerbehandelingen'

  •  
20-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De ziekenhuizen zouden te weinig kwaliteit leveren
Oncoloog en voorzitter van Soncos (vereniging van oncologen) Kees van der Hoeven stelt dat eenderde tot de helft van de 93 ziekenhuizen in Nederland over één à twee jaar moet stoppen met hun kankerbehandelingen. Volgens de oncoloog leveren de ziekenhuis te weinig kwaliteit. Soncos is de vereniging die voor artsen en ziekenhuizen de normen voor goede kankerzorg opstelt.
In Nederland voeren bijna alle ziekenhuizen borst- en prostaatkankerbehandelingen uit. Ongeveer 75 van de in totaal 93 ziekenhuizen behandelt long- en dikkedarmkanker. Van de eerste groep zal als het aan Soncos ligt ongeveer eenderde wegvallen, van de tweede bijna de helft.
Van der Hoeven verwoordt in een reactie het standpunt van Soncos: “Je doet het goed of je doet het niet.”
Soncos zal met een ranglijst komen van ziekenhuizen, waarin de vereniging beoordeelt welke ziekenhuizen wel en niet geschikt zijn voor een behandeling van een bepaalde kankersoort.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Lieke Meester
Lieke Meester20 okt. 2010 - 14:42

Waarom doen niet alle ziekenhuizen het heel goed, dat is toch wat de patiënt mag verwachten. Wat is er toch aan de hand in de zorg?

JAWEH
JAWEH20 okt. 2010 - 14:42

Maar betekent dit ook concreet dat er mensen zijn overleden hierdoor? Dat zou heel erg ernstig zijn. Hoe is de kwaliteit gemeten? Verder is dit een slechte zaak voor mensen die in de periferie wonen. Nog grotere afstanden afleggen om geholpen te kunnen worden. Ik weet niet of dit de beste oplossing is..

stolat
stolat20 okt. 2010 - 14:42

Ik ben het eens met de Soncos en vind dat deze vereniging meer recht van spreken heeft dan CZ. Het is een zorgelijkke ontwikkeling als verzekeringsmaatschappijen gaan bepalen welke ziekenhuizen wel of niet goed zijn. De angst dat daardoor langere wachtrijen ontstaan, is een punt dat de Soncos moet aanpakken door specialisaties te gaan verdelen. Daarbij zal het niet te voorkomen zijn dat kleine (streek-)ziekenhuizen moeten stoppen met specialistische operaties. Als ervaringsdeskundige met kankerbehandeling heb ik helaas veel lotgenoten gesproken die kampen met complicaties na behandeling in 'onervaren' ziekenhuizen. En daar word je echt niet blij van!

[verwijderd]
[verwijderd]20 okt. 2010 - 14:42

Voor wie een second opinion/behanddeling wil tav kanker ; ga naar Bonn, de Janker kliniek. De verzekeraar betaald het en je bent verzekerd van TOPzorg. Ik zou niet wachten op openbaarmaking van die lijst.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort20 okt. 2010 - 14:42

of het ontstaan van een giga WACHTlijst nav die lijst en het wegvallen van 50% van het aanbod.

grolschje2
grolschje220 okt. 2010 - 14:42

Helft ziekenhuizen. Is dit weer zo'n onderzoek waarin iedereen onder het gemiddelde wordt afgekeurd?

1 Reactie
JanB2
JanB220 okt. 2010 - 14:42

Als onder het gemiddelde onder de maat betekent dan is daar niets mis mee.

Klaas2
Klaas220 okt. 2010 - 14:42

Nar ik begrepen heb hanteert CZ de verkeerde criteria. Zo werd een oncoloog die van het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in Slotervaart ging werken als niet deskundig beoordeeld omdat ze te weinig ervaringsjaren had in het Slotervaart. De criteria waren dus nogal bureaucratisch van aard. Voor diegenen die het niet weten, het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis is het nummer een ziekenhuis wat betreft kankerbehandeling in Nederland. Het lijkt mij derhalve goed wanneer de criteria waarop beoordeeld wordt goed worden bezien.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods20 okt. 2010 - 14:42

++ Het lijkt mij derhalve goed wanneer de criteria waarop beoordeeld wordt goed worden bezien. ++ >> Dat is inderdaad het hele punt. Iedereen lijkt andere criteria te hanteren. Dat kan niet.