Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

Helft wereldbevolking heeft straks bril nodig

  •  
16-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15871062887_e0c4f6111b_z
Veel binnen zitten, werken achter de computer, appen op je telefoon; het is niet alleen slecht voor je conditie, maar ook voor je ogen. Technologie heeft het leven een stuk gemakkelijker gemaakt, maar het heeft ook dramatische gevolgen voor ons zicht. Die gevolgen zijn zo erg dat ongeveer de helft van de wereldbevolking in 2050 bijziend is.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat deze week bekend is gemaakt. Volgens  het onderzoek , gehouden door het Brien Holden Vision Institute en het Singapore Eye Research Institute, stellen we onze ogen door toenemende verstedelijking en het gebruik van computers en smartphones te zwaar op de proef . We komen veel minder buiten en staren steeds vaker en langer naar schermen, wat uiteindelijk bij zo’n vijftig procent van de wereldbevolking tot bijziendheid zal leiden.
De schattingen uit het onderzoek zijn dat er op dit moment ongeveer twee miljard mensen bijziend zijn en een bril nodig hebben. De verwachting is dat dit aantal in 220 2,6 miljard is en in 2050 4,8 miljard.
In een interview met de Australische Huffington Post , waarschuwt een van de onderzoekers van het onderzoek zelfs voor een wereldwijde gezondheidscrisis. Niet alleen zal de helft van de wereldbevolking bijziend worden, een deel van hen loopt ook nog het risico blind te worden.
Is er iets aan te doen? Jazeker. Bijziendheid is volgens de onderzoekers op relatief eenvoudige manier te voorkomen en bestrijden:
"Het best wat je kunt doen om bijziendheid tegen te gaan, is kinderen tijdens het opgroeien twee uur of langer per dag buiten te laten zijn. Er is bewijs dat dat helpt omdat je dan veel in de verte moet kijken, maar er zijn ook aanwijzingen dat het positieve effecten heeft op je netvlies. Er komen in ieder geval steeds meer aanwijzingen van over de hele wereld waaruit we kunnen concluderen dat een paar uur buiten zijn goed is voor de conditie van je zicht. Je kunt uren achter de computer zitten en naar schermpjes staren, als je maar twee uur per dag buiten komt."
CC foto: Orbis Emea

Meer over:

gezondheid, leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Klazien2
Klazien217 feb. 2016 - 11:13

Men heeft het alleen over de scherpte wat dor een bril verholpen kan worden. Men vergeet nog een andere. De lichtgevoeligheid van een oog neemt sterk af als je in een donkere omgeving (slaapkamer) naar een helder verlicht mobieltje kijkt. Dan helpt een bril ook niet meer omdat dan letterlijk het licht uit je ogen gaat.

Rolstoel-Oma
Rolstoel-Oma17 feb. 2016 - 10:08

Waar niemand bij stilstaat : Een bril is een hulpmiddel net als een rolstoel. Dus : Alle brildragers zijn gehandicapten.

janwijn
janwijn17 feb. 2016 - 10:03

Proficiat Jan Slachter: u had als enige Omroepbaas een goede bril op, de rest mag met hun scheelkijken naar de opticien.

Mozzarella
Mozzarella17 feb. 2016 - 8:31

Het is al eeuwen bekend dat zeelieden en boeren veel minder bijziend waren/zijn dan de rest van de bevolking.

Felix-Arnhem
Felix-Arnhem17 feb. 2016 - 8:14

Ik heb ook slechte ogen vanaf mijn geboorte al. Heeft dus niks met technologie te maken.

Albert Einstein
Albert Einstein17 feb. 2016 - 7:49

Een nog betere manier om bijziendheid te bestrijden is het dragen van een leesbril bij het lezen. En als men al een min-bril heeft, deze dan af te zetten om erger te voorkomen. Voor contactlensdragers geldt dan weer de leesbril.

rbakels
rbakels17 feb. 2016 - 6:36

Een normaal kind word enigszins verziend geboren. Niets aan de hand, want het jonge oog kan dat makkelijk compenseren door te accomoderen . Met het kind groeit ook het oog, waardoor rond een jaar of zeven de verziendheid verdwijt. Soms groeit het oog te ver door. Dan wordt het kind bijziend. Er zijn ook kinderen die te verziend worden geboren om van hun verziendheid af te komen. Daar hoort een (vaak dikke) + bril bij, al wordt die na verloop van tijd meestal minder sterk. Verder zijn er etnische verschillen. Aziaten zijn gemiddeld vaker bijziende. Bijziendheid heeft trouwens het voordeel dat op latere leeftijd geen leesbril nodig is en de onvermijdelijke ouderdomsverziendheid de bijziendheid compenseert. Wie sterk bijziend is riskeert eerder problemen met zijn netvlies, zoals scheuren en loslating. Maar die zijn tegenwoordig uitstekend met een laser te behandelen. De oorzaak is dat een sterk verziend oog duidelijk langwerpiger is, wat het netvlies onder een zeker spanning zet. De computer de schuld geven is afgezaagd en lijkt me onjuist.

H.Witte
H.Witte16 feb. 2016 - 23:09

Niet iets om je over op te winden wat je er verder ook van vindt geen zicht geldt niet enkel blinden Velen zijn ook ziende blind.

1 Reactie
JanB2
JanB217 feb. 2016 - 6:16

Proest!

PietManeo
PietManeo16 feb. 2016 - 22:46

"Er is bewijs dat dat helpt omdat je dan veel in de verte moet kijken, maar er zijn ook aanwijzingen dat het positieve effecten heeft op je netvlies." Er zijn ook aanwijzingen dat de vorm van het oog wordt beinvloedt door de hoeveelheid licht die je ervaart. En die hoeveelheid licht is buiten veel groter dan binnen. Te weinig licht, vooral bij kinderen, zou het oog iets langerekter maken wat weer voor bijziendheid zorgt. Dus ja, buiten spelen is goed.

1 Reactie
PietManeo
PietManeo18 feb. 2016 - 0:57

Da's weer een ander effect. Maar in (noordelijke) gebieden met weinig daglicht of bij kinderen die om 1 of andere reden niet buiten kunen spelen helpen felle lampen om bijziendheid tegen te gaan. https://www.uab.edu/news/latest/item/2412-future-treatment-for-nearsightedness-compact-fluorescent-light-bulbs

Haastig
Haastig16 feb. 2016 - 22:19

M.a.w. de volgende generaties worden knetter-oud, maar wel doof op 25 (earphones) en kippig of blind op 50....

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus17 feb. 2016 - 2:36

"volgende generaties worden knetter-oud, maar wel doof op 25 (earphones) en kippig of blind op 50" Wat als de opmars van het populisme voortzet niet eens als een nadeel kan worden gezien. Het kan natuurlijk ook gewoon degeneratie zijn: aanhangers van het populisme gebruiken immers noch hun oren noch hun ogen. Die hebben er evolutionair alleen maar voordeel van, omdat ze hun handen ineens vrij hebben (ze hoeven hun vingers niet meer in hun oren te steken) en hoeven ook niet meer met oogkleppen op te lopen omdat hun ogen zich bij hun blikveld hebben aangepast.

msj_meijerink
msj_meijerink17 feb. 2016 - 7:06

.... en kortzichtig dus