Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Helft vrouwelijke journalisten slachtoffer intimidatie en geweld

  •  
03-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Woman working at a cafe, hand on keyboard ,close up
De helft van het aantal vrouwelijke journalisten heeft te maken gehad met bedreigingen, intimidatie of geweld vanwege hun werk. Dat blijkt uit een onderzoek (.pdf) van dr. Marjolein Odekerken en Laura Das. De resultaten zijn op 3 mei, de Dag van de Persvrijheid, bekendgemaakt.
Voor het onderzoek werden 366 vrouwelijke journalisten ondervraagd en een case-studie gemaakt van elf diepte-interviews. De uitkomst laat zien dat 37 procent van hen jaarlijks wordt bedreigd, 9 procent maandelijks en 3 procent zelfs wekelijks. Daders zijn overwegend burgers die via sociale media hun dreigementen uiten. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) schrijft :
"Het vaakst krijgen vrouwelijke journalisten te maken met online/social media bedreigingen (31%), juridische bedreigingen (29%), andere bedreigingen zoals verbaal of telefonisch (22%) en fysieke bedreigingen (19%). Vooral onderwerpen zoals ras, culturele identiteit, feminisme, (on)gelijkheid, misdaad, politiek en overheid, oorlog en veiligheid zijn gevoelig. Kwetsbare slachtoffers zijn met name freelancers, journalisten met een migratieachtergrond en journalisten met kinderen."
De bedreigingen aan het adres van de vrouwen kenmerkt zich doordat ze overwegend seksistisch en/of racistisch van aard zijn. Hoewel een deel van de ondervraagden laat weten weliswaar strijdbaarder te worden, luiden enkele van de belangrijkste conclusies uit het rapport:
"Bedreigingen hebben (forse) impact op de mentale gesteldheid van vrouwelijke journalisten: ze ondervinden stress, angst en slapeloosheid (trauma, PTSS). Sommigen hebben hierdoor hun werk niet meer kunnen doen (ziektewet) of hebben een carrière switch gemaakt."
Ook blijkt dat veel van de slachtoffers al dan niet bewust zelfcensuur toepassen in hun werk. Een meerderheid ziet de bedreigingen en intimidaties dan ook als een ‘actueel en reëel gevaar van de persvrijheid en maakt zich zorgen over de toekomst’. Tevens blijkt uit het onderzoek dat de aangiftebereidheid laag is, omdat veel vrouwelijke journalisten zich niet gesteund voelen door de werkgever en verwachten dat met de aangifte niets wordt gedaan. Dat zou te maken hebben met een cultuur binnen de journalistiek waarin bedreigingen worden gezien als ‘inherent aan het vak’, oftewel: niet zeuren, het hoort er nu eenmaal bij. De onderzoekers verwachten dan ook dat het werkelijke aantal slachtoffers zelfs nog hoger ligt.
Het onderzoek toont het belang aan van striktere maatregelen ter bescherming. De ondervraagden noemen zelf als gewenste maatregelen onder meer cursussen en trainingen en daarnaast gesprekken met collega’s en leidinggevenden om tot een stabielere cultuur binnen de organisatie te komen. Daarnaast pleiten de ondervraagden voor een strenger toezicht op bedreigingen en intimidatie via sociale media en een hardere aanpak door politie en justitie.
cc-foto: Marco Verch
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

msj_meijerink
msj_meijerink5 mei 2019 - 8:21

Hoe zijn de cijfers bij de mannelijke journalisten?

Anoniempje5
Anoniempje54 mei 2019 - 11:16

Dat die bedreig cultuur, op enkeling na, niet aangepakt wordt vind ik onbegrijpelijk. Zijn het allemaal IT experts die onmogelijk opgespoord kunnen worden met alle mogelijkheden die de overheid in de toolkit heeft gekregen? Hebben we voor niks al zoveel privacy opgegeven? Er zijn er vast meer maar dit is een redelijke definitie van terrorisme. "Terrorisme (van het Latijnse terror, paniek) is het zonder wettige grond plegen van ernstig geweld, of ernstige dreiging daarmee, met een politiek doel." Daar valt het inmiddels wel onder lijkt me gezien de frequentie en aantal en zeker als de pers bedreigd wordt om bepaalde verslaggeving. De dreigingen komen vast niet als er verslag wordt gedaan van de gezinsuitbreiding van de lokale eend. Er zijn vast politieke doelen aan te koppelen. Als we hier niks tegen kunnen doen welke kans hebben we dan tegen de 'echte' terroristen die internet gebruiken? Misschien zijn het wel 'echte' terroristen of landen die op deze manier hun doelen proberen te bereiken? Onderste steen boven graag ook al blijken het allemaal toetsenbord helden te zijn.

Le Chat Botté
Le Chat Botté4 mei 2019 - 9:25

Ik pleit voor snoeiharde straffen voor intimidatie, bedreiging en iedere andere vorm van persoonsgerichte verbale agressie. Gebeurt dit vanuit de anonimiteit? Dan strafverzwaring! Niet aan te pakken? Klopt. Nog niet. Maar wachten nog even en er is een quantum computer die iedere anoniemiteit in het felle, meedogenloze daglicht trekt. Dus nu nog even lekker de Henk Hooligan uithangen zo lang het kan? Think again! Veligheidsdiensten verzamelen alvast driftg data die nu nog niet, maar staks wel met een duizelingwekkende snelheid gekraakt zal worden. Word je bedreigd, getreiterd, geīntimideerd? Altijd aangifte doen. Het kan maar zo zijn dat je in de nabije toekomst je oh zo bevredigende recht haalt op die laffe ondrkruipsels die zich nu veilig wanen in de krochten van het nu nog anonieme internet.

Tuscan Brown
Tuscan Brown4 mei 2019 - 5:40

Goh, heeft niemand hier een redelijke reactie op?

4 Reacties
michellekepen
michellekepen4 mei 2019 - 9:18

Ja, wat is redelijk? Het eerste wat ik me afvraag bij zo'n onderzoek: wat zijn de algemene cijfers? Of wat zijn de cijfers van de mannelijke doelgroep? Gewoon, om de cijfers beter te kunnen duiden. Om een referentie te hebben. Een soort nulmeting. Is de helft eigenlijk veel of weinig? In lees nota bene dat het onderzoek gedaan is door een Dr. en MA! Het uitgangspunt 'Wat is 'gewoon' in het leven van een journalist' ontbreekt (hoewel geweld en dreiging natuurlijk nooit gewoon zouden moeten zijn). Worden specifieke vrouwelijke journalisten (want daar beperkt dit onderzoek zich tot) meer of minder vaak bedreigd dan mannelijke journalisten? En op welke specifieke wijze dan? En in hoeverre wijken mannelijke en vrouwelijke journalisten in dit opzicht van elkaar af? In de factsheet kan ik hier niets over terugvinden. Anders gezegd: het is zelfs mogelijk dat de kop van het artikel zou kunnen luiden: Vrouwelijke journalisten minder vaak geïntimideerd dan mannelijke journalisten.

michellekepen
michellekepen4 mei 2019 - 10:44

Geachte Redactie, Ik trek de resultaten van het onderzoek op geen enkele wijze in twijfel. Ik zet een vraagteken bij de vraag hoe de in het artikel besproken intimidatie van specifiek 'Vrouwelijke Journalisten' (met de nadruk op deze twee laatste woorden) zich verhoudt tot intimidatie van Journalisten in haar algemeenheid ((met de nadruk op de laatste vier woorden). Geen van de hierboven vermelde linkjes geeft antwoord op deze vraag. Een m.i. volkomen logische en legitieme vraag. In ieder geval de eerste die bij mij opkomt. Maar ik neem aan ook bij ieder ander die geïnteresseerd is in wetenschappelijk onderzoek. Speurwerk levert overigens wel deze op: https://gijn.org/2017/09/28/scourge-of-the-profession-online-harassment-of-female-journalists/ Hier tref je een vergelijking aan tussen mannelijke versus vrouwelijke journalisten en hoe deze op Twitter(!) verschillend bejegend worden. Al met al jammer dat het in het artikel besproken onderzoek niet ook mannelijke journalisten heeft meegenomen. Al is het maar omdat je met zo'n vergelijk, zeker als daar opzienbarende verschillen uit naar voren komen, publicitair flink kunt scoren.

Anoniempje5
Anoniempje54 mei 2019 - 11:01

Had het goede voorbeeld te geven ipv van op anderen af te geven?

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mei 2019 - 8:52

"As part of a series on the rising global phenomenon of online harassment, the Guardian commissioned research into the 70m comments left on its site since 2006 and discovered that of the 10 most abused writers eight are women, and the two men are black. " De Guardian onderzocht lezerscommentaren vanaf 2006 ook de geblokkeerde en vond dat van de 10 schrijvers die het meest negatief werden bejegend er 8 vrouw waren en 2 zwart en man. Voor meer details en een uitvoerige beschrijving van de gebruikte methoden en de gehanteerde begrippen: https://www.theguardian.com/technology/2016/apr/12/the-dark-side-of-guardian-comments Overigens staat het onderzoekers vrij hun eigen onderzoeksvraag te kiezen.

Eric Minnens
Eric Minnens4 mei 2019 - 2:51

Als je de journalistiek als vierde macht ziet (na bestuur, politiek en rechtspraak), kun je de sociale media zien als vijfde macht. Helaas, want met een duidelijk negatieve connotatie. De macht van de onderbuik, de macho, de aso, de taal van de straat, de bedriegers, de bedreigers. Het leek zo'n goed idee, social media... ????

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté4 mei 2019 - 10:16

Social media leren ons een belangrijke les over welke krachten een samenleving mogelijk maken en versterken en welke haar ondermijnen. De mens heeft zich succesvol kunnen ontwikkelen dankzij samenwerking en creatieve intelligentie (wetenschap). Dankzij geven en nemen en win-win. De nemers, onderdrukkers en gewelddadigen zijn verantwoordelijk voor oorlog, leed en verdriet. Zij doen het prima in een jungle, maar in een menselijke samenleving zijn het parasieten, intriganten, hooligans, criminelen. Het zijn de veroorzakers van de helaasheid van ons menselijk bestaan. Het zijn de vervuilers en vernietigers van onze aardse biotoop en alle organismen die daarin hun thuis hebben. Misschien dat dit inzicht een hart onder de riem is van alle creatieve, intelligente en vredelievende hominidae? Gutmensch is een groot compliment!