Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Helft vluchtelingen aan Griekse grens vlucht voor Erdogan

  •  
14-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4702078321_c2e8d88051_b

© H.E. Recep Tayyip Erdogan, Prime Minister of Turkey, United Nations Alliance of Civilizations (UNAOC) Rio Forum

Vorig jaar staken drie keer zo veel vluchtelingen de landsgrens tussen Turkije en Griekenland over bij de verraderlijke Evros-rivier als een jaar eerder. Geschat wordt dat de helft van de achttienduizend mensen die op rubberen bootjes de rivier overstaken gevlucht is voor de politieke zuiveringen van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan na de mislukte staatsgreep in juli 2016. Sindsdien hebben al 6.500 Turken politiek asiel aangevraagd in Griekenland. Tot groot ongenoegen van Erdogan, die Griekenland verwijt bescherming te bieden aan wat hij ‘terroristen’ noemt. Hij dreigt met regelmaat om de Turkije-deal op te blazen en de grens weer open te gooien.
In totaal vroegen sinds de coup 51.225 Turken ergens in de EU asiel aan, waarvan bijna de helft in 2018. Dat meldt de Volkskrant op basis van cijfers van het Europees asielagentschap EASO. Turken zijn na Syriërs, Afghanen en Irakezen de grootste groep asielzoekers in de EU. In Nederland hebben vorig jaar 1.300 Turken asiel aangevraagd, een vervijfvoudiging van het aantal uit 2016.
Volgens de Turkije-deal van maart 2016 kreeg de regering van Erdogan 6 miljard euro van de EU om de opvang van vluchtelingen in het land te verbeteren, in ruil daarvoor zou Turkije helpen om vluchtelingen die de oversteek naar Griekenland wilden maken tegen te houden. De landsgrens bij de Evros, waar al duizenden mensen de dood vonden, valt buiten deze deal. De Volkskrant schrijft :
"Het aantal migranten dat deze barre rivierovertocht neemt, is vorig jaar ineens weer sterk toegenomen. In 2018 kwamen 50 duizend illegale migranten aan in Griekenland, van wie 18 duizend over deze landgrens, drie keer zoveel als het jaar ervoor. De oude landroute richting Europa werd weer populair nadat duidelijk was geworden dat de Griekse eilanden sinds de EU-Turkijedeal zijn veranderd in gevangenissen waar alle hoop op een beter leven in Europa vervliegt in een uitzichtloos vluchtelingenkamp."
Vluchtelingen wagen hun leven om Griekenland te bereiken, om daar vervolgens met geweld opgepakt en teruggestuurd te worden. Dat stellen mensenrechtenorganisaties in de regio:
"Deze zogeheten push-backs zijn volgens Griekse mensenrechtenorganisaties aan de orde van de dag ondanks het feit dat ze verboden zijn. ‘Vrijwel alle migranten die wij spreken hebben een of meerdere ervaringen dat ze aan de rivieroevers worden opgepakt en teruggestuurd naar Turkije’, vertelt Vasilis Papageorgas van de Griekse hulporganisatie Arsis die alleen reizende minderjarigen bijstaat. De push-backs, die met klem worden ontkend door de Griekse autoriteiten, gaan gepaard met veel geweld. Migranten worden geslagen en bedreigd, hun telefoons en bezittingen worden afgepakt of voor hun ogen vernield. ‘Dit is geen willekeurig gedrag meer’, denkt Papageorgas. ‘Dit is georganiseerd, bedoeld om een signaal af te geven aan migranten dat ze het niet meer moeten proberen, en zo de druk van de ketel af te halen in Griekenland.’"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.