Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Helft van scholen krijgt geen geld voor kindvluchtelingen

  •  
18-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
backpack
De helft van de basisscholen krijgt geen extra geld voor de educatie van kindvluchtelingen waardoor ze niet meer leraren kunnen inhuren of schoolmateriaal kunnen aanschaffen. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), meldt het AD donderdag.
Basisscholen krijgen subsidie van het ministerie van Onderwijs wanneer zij meer dan vier kindvluchtelingen op school hebben. Die kunnen dan wel 9000 euro per leerling ontvangen. Van de 218 scholen hebben er 91 net minder dan 4 waardoor ze geen beroep mogen doen op het geld.
Het lijkt redelijk maar als scholen voor drie leerlingen die extra zorg nodig hebben per persoon 9000 euro uit de eigen begroting moeten halen, komen ze met een tekort te kampen. De AVS stelt dat de kinderen ook terecht komen in grote groepen en niet de individuele aandacht krijgen die ze nodig hebben. Daarover zegt voorzitter Petra van Haren:
"Dat is ernstig. De kinderen lopen op die manier een onnodige achterstand op. We willen ook voorkomen dat het onderwijs aan de andere leerlingen er onder lijdt dat één leerling veel tijd van de leraar opslokt. Daarom moet het rijk scholen geld geven per kind en niet pas vanaf vier."
Het probleem treft vooral scholen in kleinere steden omdat in de randstad vaak schakelklassen zijn voor asielzoekers. Volgens Van Haren zou het een goed idee zijn om meerdere basisscholen met elkaar samen te laten werken als zij minder dan vier leerlingen hebben maar zelfs dat zou geen ultieme oplossing zijn.
"Met vier of vijf scholen kun je dan de kinderen bij elkaar zetten. Maar het probleem met de subsidie blijft, omdat die per school wordt uitgekeerd en niet aan de samenwerkende scholen. ,,Wie betaalt dan de taxi-kosten als kinderen vervoerd moeten worden? Wie betaalt degene die les geeft?"
Volgens de AVS zijn de leerlingen de dupe van de financiële nood omdat zij niet de begeleiding en educatie krijgen die ze nodig hebben om goed te integreren in de samenleving.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.