Ook invoering vleestaks of verhoging btw kan leiden tot minder CO2-uitstoot
De milieubelasting door vleesproductie kan met twee derde afnemen als alle Nederlanders de helft van de week vlees laten staan en de overige dagen alleen duurzaam geproduceerd vlees eten. De CO2-uitstoot die gekoppeld is aan vleesproductie zou hiermee halveren. Wanneer je dat vertaald naar autogebruik, dat in Nederland een in cijfers vergelijkbare invloed heeft op het milieu, betekent het dat de helft van alle auto’s minder de weg op gaat. Dat schrijft dagblad Trouw.
Adviesbureau CE Delft deed in opdracht van Natuur & Milieu een studie naar een ander menu. Naast CO2-uitstoot bekeek CE Delft ook de verzuring, biodiversiteit, landgebruik en vermesting.
De vlees- en zuivelindustrie legt een enorm beslag op ruimte. Voor het verbouwen van veevoer, nodig voor de Nederlandse vleesconsumptie, is 87 procent van de oppervlakte van Nederland nodig. De ruimte wordt nu voornamelijk in het buitenland in beslag genomen. Door ons eetpatroon te wijzigen, zou dat oppervlak gehalveerd kunnen worden. Zo kan ook het verdwijnen van plant- en diersoorten worden tegengegaan.
Het adviesbureau onderzocht ook wat een vleestaks van 1 euro per kilo zou opleveren: een afname van de CO2-uitstoot van 13 procent. Ook een btw-verhoging van 6 naar 21 procent heeft datzelfde effect.
Natuur& Milieu gaat tot eind 2013 het land in om consumenten via proeverijen te verleiden tot minder vleesconsumptie.