Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

Dit hele land is één grote Efteling: racistisch en seksistisch

  •  
05-07-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-07-04-om-21.09.56

© cc-beeld: HD Mediagroep

Ik zal het witte van mijn witheid nooit meer ontkennen
Het komt maar één of tweemaal in je leven voor dat het inzicht als een bliksemflits in je hoofd en in je hart tegelijk binnenslaat. Dat is mij deze dinsdagochtend nog vóór het ontbijt overkomen. Ik ben een ander mens geworden. Ik was blind en kan weer zien. Ik ben in één nacht van Saulus tot Paulus geworden. Een ogenblik heb ik geaarzeld of ik die vergelijking wel aan zou durven. Zij komt uit de bijbel en de bijbel is immers een onderdeel van de witte onderdrukkende superstructuur, maar ik waag het toch. Hij is niet alleen dat. Die bijbel is immers niet geschreven in Europa maar in het Midden-Oosten. Hier zien wij een typisch voorbeeld van cultural appropriation door de witte man, die zich dit werk heeft toegeëigend om er imperialisme en slavenhandel mee te rechtvaardigen.
Bekering Het enige wat ik kan doen om deze diefstal ongedaan te maken is om de hevigheid van mijn bekering als het ware zichtbaar te maken, niet zozeer voor de personen van kleur die deze blog lezen maar voor mijn medeplichtigen. En ja, daarvoor mag ik toch de bijbel gebruiken. Nu zegt U natuurlijk: “Hoezo dan, oude witte man?” Daarvoor moet ik verwijzen naar twee andere witte mannen die als een soort Johannes de Doper voor mij het licht hebben gezien, de Fransman Jacques Derrida en de Vlaming Paul de Man. Van die laatste is het volgende citaat, dat op zich al een soort dageraad betekent:
When modern critics think they are demystifying literature, they are in fact being demystified by it. But since this necessarily occurs in the form of a crisis, they are blind to what takes place within themselves.
"When modern critics think they are demystifying literature, they are in fact being demystified by it. But since this necessarily occurs in the form of a crisis, they are blind to what takes place within themselves."
Ik was horende doof en ziende blind. Nu niet meer. De crisis is overwonnen. En je kunt mijn bekering niet zien als cultural appropriation omdat aan de theorie twee witte mannen ten grondslag liggen. Dat dan weer wel.
“Het is hier net de Efteling” Terzake nu: het komt allemaal door het overleg dat is aangekondigd tussen de directie van de Efteling en de actiegroep “Stop Oppressive Stereotypes” over het racisme dat dit pretpark doordesemt of liever gezegd over dit ideologische complex dat tot doel heeft om witte jongetjes superioriteit aan te praten en daarvoor nog een entree van vele tientallen euro’s heft ook.
Ze hebben het nu over Monsieur Cannibale en personen van Afrikaanse afkomst, maar het park staat ook vol andere racistische stereotypringen. Wat de gevolgen daarvan zijn kan men bijvoorbeeld in de treinen van Rotterdam naar Dordrecht merken. Regelmatig zegt een witte man bij het passeren van de Essalaam-moskee: “Het is hier net de Efteling”. Nadere toelichting overbodig!
Roodkapje De Efteling stereotypeert niet alleen personen van kleur maar ook vrouwen, van kleur en niet van kleur. Zij worden voorgesteld als objecten, zoals Roodkapje of – nog erger –  Grietje, die niet één lijn trekt met haar medevrouw  de heks, maar die liever verbrandt om vervolgens Hans, de  quintessentiële witte man in de dop zijn rol als overheerser terug te geven.
Ook wordt er overal propaganda gemaakt voor de zogenaamde prins op het witte paard, die uiteraard nooit een persoon van kleur is. Waar deze optreedt, is de vrouw nooit ver weg. Zij wordt dan als adolescente of jongvolwassene uitgebeeld en aldus niet alleen weggezet als object tout court maar als seksueel object. Dit geldt ook voor Sheherazade. Wij zien hier tegelijkertijd een voorbeeld van cultural appropriation, want de architectuur van de Efteling berust op een oriëntalistische interpretatie van oosterse paleizen. Daar moeten witte mannen met hun schennende tengels van af blijven.
Opnieuw zet ik de bijbel in om het inzicht dat mij doet duizelen bij U binnen te ranselen: wie oren heeft, hij hore! Wie ogen heeft, hij zie! Het hele land is één grote Efteling. Het hele land staat vol racistische en seksistische symbolen die uiteindelijk tot doel hebben om de heerschappij van de witte man over gods schepping te legitimeren.
Sprinkhanen Zaterdagmiddag was ik bij de feestelijke opening van het nieuwe I-punt van de gemeente Schiedam, dat is gevestigd in de voormalige Waag. Daarom werd het publiek uitgenodigd om waagstukken te ondernemen. Men kon bijvoorbeeld geroosterde sprinkhanen eten, wat culinaire appropriatie is van het erfgoed van vele Afrikaanse volkeren en dan heeft men waarschijnlijk ook nog de brutaliteit gehad om het recept aan te passen bij wat de Nederlandse smaak heet te zijn, maar wat alleen is bedoeld om de tong van de witte man te strelen.
Fallus in volledige erectie Men kon ook abseilen, of tokkelen zoals het heette. Daartoe waren touwen gespannen tussen de torenspits van de middeleeuwse kerk en een landingspunt op het plaveisel van de Grote Markt. Dat oogt onschuldig maar is het niet. Daardoor werd de hoogte van de toren geaccentueerd. Nu pas – sinds dinsdagochtend – begrijp ik waar zo’n bouwwerk voor staat. Het is een fallus in volledige erectie. Alle steden en dorpen van Nederland staan vol met deze voorbeelden van witte mannenkracht want je moet eens zien hoe vaak ze ook nog zijn gepleisterd. Die van de Nieuwe Kerk in Delft is 98 meter hoog, die van de Dom in Utrecht zelfs 108. Hele gemeenschappen moesten bloeden, belasting betalen en offeren om al deze eerbewijzen aan de witte man, aan de witte lul zou ik bijna schrijven, te bekostigen. Vanaf hun vroegste jeugd al krijgen kinderen in steen te zien wat hun toekomst zal zijn: heersen als ze witte jongetjes zijn, gehoorzamen als zij vrouw zijn of een persoontje van kleur. Of staat het land soms vol met reusachtige stenen venusheuvels? Ik heb er niet één gezien.
Het is duidelijk: niet alleen de Efteling, maar ook de kerktorens van Nederland moeten worden afgebroken om deze geknechte maatschappij eindelijk te bevrijden. Hoe mooi zou het niet zijn als de witte man naar voren zou treden om zelf deze edele taak op zich te nemen. Bij wijze van vrijwilligerswerk in de weekenden. Niet treurig en schuldbewust, maar vrolijk en zingend, met een blij hart, omdat wij eindelijk het licht gezien hebben. O mensen, wat is het heerlijk als inzicht eindelijk doorbreekt. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest! Alles draait om mij. Ik zal het witte van mijn witheid nooit meer ontkennen.

Meer over:

opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (110)

Flipje Tiel
Flipje Tiel6 jul. 2016 - 17:40

Zelfs als geharde liberaal vind ik dat er een bindend keurmerk voor satirici moet komen.

2 Reacties
JanB2
JanB27 jul. 2016 - 3:47

Het zij Han bij deze verleend.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 jul. 2016 - 9:26

En jij zou het liefst persoonlijk deze accreditaties verlenen?

CharlesdeValois
CharlesdeValois6 jul. 2016 - 12:18

Een kerk waarin gewoond wordt is natuurlijk een breuk met de oorspronkelijke functie. Maar laat de spits spits zijn. Juist als je die afhakt laat je zien dat functie van betekenissen niet kunnen veranderen. Ze komen los te staan van de (oorspronkelijke) functie. Een vergelijking met een nummer draaien zou je kunnen maken. Men weet wat je moet doen -bellen-, maar wat een nummer draaien precies inhield dat moeten sommigen al reeds opzoeken in de encyclopedie. En welke kant draaide je dan op?

JeMine
JeMine6 jul. 2016 - 10:36

Hahaha, Han je maakt er een mooi verhaal van. De moskeeën zijn met hun koepels net borsten. De religieuze bouwkunst is dan in feite ook altijd een handlanger geweest van de duivel en in Europa vooral van het vrouwenvolk en de homoseksuelen. Om de wellust te kanaliseren. Wat??? Jazeker, of geloof je nu werkelijk dat mannen graag de hele dag naar een stijve lul kijken? Een intimiderend grote zelfs... Of dit nu in de vorm is van een kerktoren, een opgerichte steen (ook zo bijbels) of een obelisk. Wordt het niet tijd dat we de kleur roze eens van repliek gaan voorzien? Hoe wij meisjes op zo'n jonge leeftijd al indoctrineren dat deze kleur, die zo dicht bij de blanke huid staat, de mooiste van alle kleuren noemen. Indoctrineren??? Worden meisjes niet geboren met een instinctieve voorkeur voor deze kleur.

2 Reacties
Achterberghen2
Achterberghen26 jul. 2016 - 17:31

Nee, zoals de samenleving maakbaar is, is ook de mens maakbaar. Genen zijn een keuze. Of heb je niet opgelet hier?

JeMine
JeMine7 jul. 2016 - 10:44

Brrr... dacht Hitler niet ook zo over de maakbaarheid van de mens? Het maakbaarheidsideaal is nogal achterhaald... als we kijken naar de huidige stand van onze multiculturele samenleving.

Patrick Faas
Patrick Faas6 jul. 2016 - 10:33

Het stereotypebeeld van de Afrikaanse kannibaal heb ik eens uitgebeeld gezien door kabouter Plop en tijdens een carnavalsparade in Weert. Kabouter Plop deed onmiddellijk aan de Belgische Congo denken. Daar woonden inderdaad kannibalen, waarover de Belgen maar niet uitgesproken raakten. Dat beeld van de missionaris in een kookpot, omringd door Afrikanen met botjes door de neus diende België als racistische propaganda, want waarom zaten de Belgen in Congo? Omdat zij in de 19de eeuw een nieuw land vormden en vonden dat ieder Europees land een paar koloniën moest hebben om superieur over te doen. Racisme was geen gevolg, maar het doel van Belgisch kolonialisme. Maar Weert ligt niet in België en de Efteling evenmin. Waarom dragen ze daar Belgisch koloniale propaganda uit?

1 Reactie
cockpol
cockpol7 jul. 2016 - 21:36

Toen de ergste wandaden en tiranie plaatsvonden in Kongo, was kongo een kroondomein van Koning Leopold I, het noemde Kongo Vrijstaat. Behalve dat zij eenzlfde staadshoofd hadden waren beide landen onafhankelijk van mekaar. Kongo was in zijn ergste periode dus geen kolonie van België, maar eigendom van die slimme, gelddorstige pervert.

voxpopuli2
voxpopuli26 jul. 2016 - 9:45

Luister naar de tekst.. van Monsieur cannibale.. Dat verheldert... :-)

Phil2
Phil26 jul. 2016 - 7:49

Han, jij bent zo'n vorser t.a.v. politieke en maatschappelijke tegenstellingen en ontwikkelingen... Ooit wel eens bedacht dat Nederland zo impliciet racistisch is vanwege ons poldermodel. Alles lijkt daarin bespreekbaar, maar juist daarin ligt de gene om de pijnen, die mensen die niet lily white geboren zijn, naar voren te brengen. Het verklaart waarom omdanks de polder-beleden multiculturaliteit 's Neerlands bestuurlijke, politieke en economische elite zo bitter weinig mensen met een ander kleurtje tellen. Nederlanders zijn altijd snel met hun opgewezen vingertje richting een land als de VS. Maar een man Obama die het land leidt... ik zie dat de eerste 20-30 jaar hier niet gebeuren.

Saskia de Bruijn
Saskia de Bruijn6 jul. 2016 - 6:55

Hear, hear.

JanB2
JanB26 jul. 2016 - 0:01

Hilarisch! En nog raak ook!

OlavM
OlavM5 jul. 2016 - 23:47

Han van der Horst maakt vooruitgang: hij zal het witte van zijn witheid nooit meer ontkennen. [....de witte man, die zich dit werk (i.e.: de bijbel, OM) heeft toegeëigend om er imperialisme en slavenhandel mee te rechtvaardigen.] Dat is inderdaad gebeurd, zoals elke historicus moet weten. En de rest van het artikel is natuurlijk badinerende onzin.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 jul. 2016 - 8:13

Weer zo'n witte die in schijn ziet wat er aan de hand is maar vervolgens de consequenties niet wil of durft te trekken. Badinerende onzin, de tranen staan mij in de ogen, echt waar.

OlavM
OlavM7 jul. 2016 - 15:45

@ HanvanderHorst: Droog je tranen maar gauw, Han van der Horst. Nergens voor nodig. Ja, ik weet wat er aan de hand is (en heb daarvoor, al zeg ik het zelf, de benodigde basis) en trek daaruit mijn eigen consequenties.. Maar ja, ik maak op bepaalde punten nu eenmaal andere keuzes dan jij. Soit!

Andy Capp
Andy Capp5 jul. 2016 - 22:40

Nou, je dankbare rechtse lezers hebben er van genoten Han, dat zal wel een hoop voldoening geven. Ik lijdt zelf helaas aan enorm gebrek aan carnavals-humor: "Mien waar is mijn feestneus", was ook niet aan mij besteed.

1 Reactie
cockpol
cockpol7 jul. 2016 - 21:50

Ik heb er als linkse ook van genoten, meneer Andi Kap. Wat zou je denken van een karikatuur van een Monsieur de Droite cannibale? Zou dat je tere regressief linkse hartje kunnen helen?

panterarosso65
panterarosso655 jul. 2016 - 20:43

je vergeet nog asfalt we rijden letterlijk elke dag over zwart asfalt

ikdus2
ikdus25 jul. 2016 - 20:40

welke volkeren maken andere volkeren belachelijk... het is een puur witte aangelegenheid graag voorbeelden over afbeeldingen, beelden in het openbaar waar bijvoorbeeld Arabieren, Chinezen, Afrikanen witte of andere volkeren mensen maken. het is geen zelfspot als je anderen bespot.

2 Reacties
Nagus
Nagus6 jul. 2016 - 4:52

In Japan worden blanke mensen veelal bespot vanwege hun schijnbaar volgens Japanse normen grote neus. Vind ik niet erg persoonlijk, moest er wel om lachen toen ik het hoorde.

JeMine
JeMine6 jul. 2016 - 10:47

Als je naar Aziatische blockbusters zoals Ong-Bak en IP-Man 3 kijkt dan zie je dat westerse buitenlanders standaard de badguys zijn. Zoals in de VS het vaak Russen, Latino's of Afro-Amerikanen zijn. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat het een Chinese zakenman is. Alles is politiek, alleen politiek is niet alles! In Japan zijn de bad guys vaak Chinezen en in China zijn de bad guys vaak Japanners. In Thailand waar een lichte huidskleur de voorkeur geniet, schijn je van roken zwarte kindertjes te krijgen. Althans dat staat op de sigarettenverpakking... Als er iets is waardoor wij mensen het sterkste op elkaar lijken dan is het wel onze behoefte om ons te onderscheiden zodat we vervolgens naar hartenlust kunnen discrimineren.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon5 jul. 2016 - 19:43

Heel sterk Han. Werd de hoogste tijd voor enige relativering in het racisme-debat. Activisten die Nederland afstruinen naar vermeende gevallen van institutioneel pretpark-racisme, dan roep je zo'n satirisch stukje over jezelf af!

Overdeweg
Overdeweg5 jul. 2016 - 18:43

Ik hoop dat dit stuk een ironisch commentaar is op een waanzinnige maatschappelijke tendens: Je deugt niet als je niet pro Islam, Pro immigratie, niet-links, niet anti-Israel en niet anti Nederlandse cultuur bent. Buitengewoon eng.

2 Reacties
Stientje2
Stientje26 jul. 2016 - 9:31

Nou, dat hoef je niet te hopen Overdeweg. Ik heb me hier weer kostelijk mee geamuseerd! Het is niet racisme of welk mooi woord je er aan kan/wil geven. Het is louter en alleen de onverdraagzaamheid van een ieder. En.....................natuurlijk MACHT. Vandaar die afschuwelijke oorlogen die miljoenen mensen/burgers vernietigen. Triest genoeg is dat niet te veranderen. Nog even, en wij zitten weer in dit WITTE landje, in de ZWARTE Pieten discussie. Brem kan zijn gelukt niet op! Heerlijk toch om zoveel onrust te zaaien en aandacht te krijgen? En nu ook al de Efteling? Straks moet ik ook nog mijn WITTE hondje ZWART laten verven.

Stientje2
Stientje26 jul. 2016 - 14:03

Niet BREM maar PREM moet het zijn. Hij is bijna iedere week in discussie op TV, en heeft geen idee hoe hij zou kunnen/willen luisteren naar een ander. Zijn wil is wet!

Andy Capp
Andy Capp5 jul. 2016 - 17:50

Tussen de reaties vond ik er eentje die precies mijn mening vertolkt. Ik volsta met de herhaling met de dank aan Donkerwoud: "Vanwaar toch de impuls om steeds de kritische geluiden naar uitingen van discriminatie kapot te relativeren? (...) Ik zie niet hoe deze continue aanvallen op groepen die hun onvrede uiten, bijdragen aan het maatschappelijke debat. Anders dan dat het lacherig wegzetten een goedkoop, sleets geworden retorisch trucje is om het eigen gelijk af te dwingen. The Post Online of GeenStijl waardig."

2 Reacties
20202
202025 jul. 2016 - 18:30

Een pop in de Efteling discriminatie. Maar natuurlijk. Het zieligheidsniveau waarvan ik steeds maar weer verbaasd ben dat het bestaat wordt elke keer weer overtroffen. Ik zal straks mijn bruine schoenen met zwarte zolen uitdoen op dat ik niet kwetsend overkom.

Draconisch
Draconisch6 jul. 2016 - 10:39

Relativeren. Dat zouden meer mensen moeten doen.

crumb2
crumb25 jul. 2016 - 16:49

Ja lachuh. En dan dachten ze in Babylon dat ze een probleem hadden ! De tobbers, wisten zij veel dat er internet op komst was, en de internationaal goedgekeurde en toegejuichte globalisering, en Schengen, en Frontex. De scheve torens kunnen tegenwoordig 1000 keer schever gebouwd worden, het enige wat je nodig hebt is een “smart” foon. Breughel zou het water uit de mond zijn gelopen ; geen vage verhalen uit een oud boekje om op af te gaan, geen lachwekkend kleine gebiedjes tussen de Eufraat en de Tigris meer, maar de héle fokking planeet ! En dát dagelijks aan den lijve te ondervinden en/of anders live te aanschouwen via de duizenden wereldomvattende satellieten. Overigens kan de Efteling mij gestolen worden. Ben er 1 keer als kind geweest en krijg er bij de herinnering nóg uitslag van. Maar kijk uit Han, voor je het weet moet je zelf aan de schandpaal of guillotine, humor kan tegenwoordig dodelijk zijn. De Babylonische tenen zijn lang, onvoorstelbaar lang.

1 Reactie
Harba Lorifa
Harba Lorifa6 jul. 2016 - 6:48

Je hebt het over Breughel, maar ik vraag me af hoe Jeroen Bosch, indien hij vandaag de dag had geleefd, dergelijke taferelen zou schilderen. Ik vermoed dat zelfs hij dit met geen penseel te schilderen zou kunnen beschrijven.

Meta Foor
Meta Foor5 jul. 2016 - 15:29

Han, je probeert desparaat de aanloop naar een algemene boekverbranding te voorkomen van literatuur waar verwijzingen in staan naar het duistere verleden van Nederland in de periode Batavieren t/m zestiger jaren ... Tevergeefs vrees ik , want volgens een groeiend aantal actieactiegroepen kunnen we alleen met een schoon geweten verder als we het verleden volledig uitgewist hebben.

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten5 jul. 2016 - 17:37

Ik vrees dat dit onvoldoende is. Buma wilde de dienstplicht weer invoeren las ik ergens. Ik heb een beter idee. Ik stel voor dat iedere blanke, pardon witte, 1 jaar verplicht als slaaf te werk wordt gesteld bij een zwarte familie. Dat slaat 2 vliegen in 1 klap. Het werkt louterend terwijl we tegelijkertijd onze schuld inlossen. Win-win. Ik zeg doen!

cockpol
cockpol5 jul. 2016 - 14:59

Wat hier moest staan is onder het schrijven van NocoSchouten terecht gekomen. Ik verwijs er dus naar.

Machielse93
Machielse935 jul. 2016 - 14:56

Sterke satire. Ben het wel met je eens dat Nederland zo langzamerhand op één grote Efteling begint te lijken. Grote problemen worden terzijde geschoven en er wordt eeuwig geruzied over details. Helaas worden we daardoor wel links en rechts ingehaald en uitgelachen.

1 Reactie
Van der Wal
Van der Wal5 jul. 2016 - 17:41

De klacht ov het verval van de grote moraal en de usurpatie van de kleine moraal is ook al heel oud.

GeachteLezer
GeachteLezer5 jul. 2016 - 14:55

Ik kan niet anders dan vrolijk worden van zo'n stukje en niet alleen omdat ik ook zo'n witte man (witte lul dus) ben. Bedankt Han, nu kan ik mijn kruis weer met passende schaamte dragen.

rbakels
rbakels5 jul. 2016 - 14:40

Het gaat om twee tegenstrijdige emoties: 1) hun zijn anders dus eng 2) hun zijn anders dus boeiend. Zo'n Sylvana Simons, daar kan toch geen blanke vrouw tegenop? Is Humberto Tan (na Matthijs) niet de beste TV presentator? Nee, ik heb zelf geen Surinaamse of Afrikaanse achtergrond. Helaas. Ik ben ern bleke blonde Hollander.

2 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore5 jul. 2016 - 15:30

Ik vind Sylvana helemaal niet boeiend, maar ik vind Humberto Tan wel beter dan Matthijs. Het riedeltje DWDD is gewoon op en versleten. Vroeger keek ik er graag naar, maar wat mij betreft is de trommel leeg. Tijd dat nieuwe talenten zich weer eens kunnen profileren. Geef Nadia Moussaid een dagelijkse talkshow op prime-time zou ik zeggen.

Juppé🎗
Juppé🎗5 jul. 2016 - 15:35

De diepgang van de mensen die u noemt is zo gering. Als je daar naar kijkt kun je inderdaad niet anders dan spijkers op laag water zoeken.

Bagus
Bagus5 jul. 2016 - 14:39

Voor morgen een "Selamat Hari Idul Fitri. Mohon maaf lahir dan batin" aan alle Indonesische moslims in Nl!

1 Reactie
Bagus
Bagus5 jul. 2016 - 14:45

Oeps. Foutje. Deze feestelijke wens had onder het kopje "Suikerfeest voor Dummies" geplaatst moeten worden. Doe ik alsnog!

[verwijderd]
[verwijderd]5 jul. 2016 - 13:57

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Buzzer
Buzzer6 jul. 2016 - 7:10

Das een goeie, daar is vast niet over nagedacht door de actievoerders :)

JStokx
JStokx5 jul. 2016 - 13:55

Ik vind het eigenlijk wel verfrissend, elke dag iets nieuws dat racistisch of kwetsend blijkt te zijn. Kan er niet dagelijks wat zendtijd van de NPO worden geschonken aan een nieuw soort journaal? Het journaal van professioneel gekwetsten.

Joop Schouten
Joop Schouten5 jul. 2016 - 13:55

Dit duwt de weegschaal met Overdrijving weer mooi in evenwicht. : )))

Nick Ros
Nick Ros5 jul. 2016 - 13:55

Binnenkort gaar de Efteling een dwingend referendum starten voor een 'EXIT' Vanaf groep -6- van de basisschool mag worden gestemd, VOOR of TEGEN, met een rood potlood. Het stemformulier mag verfraaid worden met een tekening.

Joop Schouten
Joop Schouten5 jul. 2016 - 13:54

Dit duwt de weegschaal metoverdrijving weer mooi in evenwicht. : )))

Zandb
Zandb5 jul. 2016 - 13:52

Er zijn nu eenmaal mensen die zich ergens druk over maken en menen dat ze de mensheid een weldaad bewijzen door een actiegroep op te richten. En omdat we ons daar dan weer absoluut druk over moeten maken, daarom springen we als een bok op de haverkist; want we hebben overal een mening over. En die stellen we ten toon. En net als bepaalde actiegroepen doen, kunnen we ons niet voorstellen dat daar geen enkele positief effect van te verwachten valt.

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten5 jul. 2016 - 17:41

En gelukkig geeft u daarom hier geen mening. But then again, that is the story of your life.

Achterberghen2
Achterberghen25 jul. 2016 - 13:41

Han, je vergeet de porno. Het is allemaal blank wat de klok slaat. Wil je zwarte vrouwen dan is meteen een fetisj, een afwijking van het normale. Daar zou ook eens wat mee moeten.

1 Reactie
bakkwast
bakkwast5 jul. 2016 - 14:52

ik borduur porno,ook met afronederlanders erop . dit lijkt mij politiek correct genoeg

Donkerwoud
Donkerwoud5 jul. 2016 - 13:14

Vanwaar toch de impuls om steeds de kritische geluiden naar uitingen van discriminatie kapot te relativeren? Het onverholen racisme is wél iets van deze tijd. Misschien dat deze symbolen niet de oorzaak zijn. Misschien dat het zelfs geen biet helpt om dingen aan te passen en zo de polariteit tussen groepen nog meer te vergroten dan nodig is. Maar het valt moeilijk te ontkennen dat er iets broeit, waarbij een grote groep Nederlanders zich gegriefd voelt door de cultuuruitingen, het historisch beladen verleden, de representatie van minderheden in de media, etc. Ik zie niet hoe deze continue aanvallen op groepen die hun onvrede uiten, bijdragen aan het maatschappelijke debat. Anders dan dat het lacherig wegzetten een goedkoop, sleets geworden retorisch trucje is om het eigen gelijk af te dwingen. The Post Online of GeenStijl waardig.

2 Reacties
arno consu
arno consu6 jul. 2016 - 11:39

Vanwaar toch de impuls om steeds maar weer verder, dieper en dieper te zoeken naar 'mogelijke' uitingen van discriminatie die inmiddels zo ver gaan dat de discussie over racisme en discriminatie dood geslagen wordt? Kijk hoe men zijn uiterste best moet doen om een 'voorbeeld' te vinden. Een pop in de Efteling. Is dat winst in het racisme hoofdstuk? Is de ontgrieving met het verdwijnen van die pop daardoor straks een feit? Is het besef nooit doorgedrongen dat men er niet lacherig over doet om het gelijk af te dwingen maar omdat de gekozen voorbeelden nogal lachwekkend zijn?

Donkerwoud
Donkerwoud7 jul. 2016 - 11:08

Het is vrij simpel: die pop in de Efteling is het probleem helemaal niet. Net zo min als dat de figuur van Zwarte Piet dat is. Wel problematisch is dat iemand een beerput van racisme naar boven haalt door alleen maar een tegengestelde mening te presenteren; hoe absurd die dan óók moge zijn in de ogen van de meeste Nederlanders. Met een anti-zwarte piet T-shirtje bij de sinterklaasinkomst gaan staan levert bakken stront op naar mensen van alle huidskleuren, afkomsten, politieke overtuigingen. Een bekende publieke figuur van Surinaamse afkomst sluit zich aan bij een dubieuze partij, en massaal zijn de doodsbedreigingen en hatelijkheden niet van de lucht. Of als een viertal 'gekleurde' mensen een gesprek met de Efteling aanknoopt, omdat zij een racistische karikatuur menen te zien in een fictieve figuur, dan zijn de meest absurde reacties vooraf te voorspellen. In geen van de gevallen hoef je sympathie te tonen naar de beweegredenen en aangedragen argumenten van de personen in kwestie, maar in mijn ogen wordt 'de schuld' verkeerd gelegd. Alsof de mensen die eveneens het recht op vrije meningsuiting gebruiken - normaal zo hard bevochten door de 'alles moet gezegd worden'-maffia van GS en PowNed- wél hun mond moeten houden terwijl andere partijen alles mogen zeggen over elk onderwerp. Het populistische geschreeuw van alle kanten blaast dingen op die misschien niet de moeite van het bespreken waard zijn, maar die uiteindelijk zoveel stof doen opwaaien dat niemand anders kan dan ze toch serieus nemen.

Jhonathan
Jhonathan5 jul. 2016 - 13:08

Het opmerkelijke aan de sprookjeshaters, is dat ze zich geen raad weten met de multiculturele samenleving en alles wit wensen.

BertjeBroai
BertjeBroai5 jul. 2016 - 13:04

Het rijksmuseum blijkt ook behoorlijk racistisch en seksistisch te zijn.

NicoSchouten
NicoSchouten5 jul. 2016 - 12:56

De kerktorens hebben gewoonlijk een donkere tint. Ze symboliseren dus in bovenstaande zienswijze de superioriteit van donker getinte mensen.

2 Reacties
cockpol
cockpol5 jul. 2016 - 14:38

Kerktorens zijn eerder te vergelijken met besneden penissen. Het zijn eigenlijk symbolen van de Oosterse fallus, die geniepig onze cultuur is binnengeslopen toen Wodan en zijn gezellige ruziemakende gezellen en gezellinnen, de plaats moesten ruimen voor die Oosterse jaloerse monotheïstische god. Dit is de Gordel van Smaragd ook overkomen. Tijdens een moment van verlichting heb ik gedroomd over hoe de Gordel van Smaragd er zou uitgezien hebben als de Hollanders en Zeeuwen 100 jaar eerder met hun plunderhandel zouden begonnen zijn. Geen Islamitische cultuur, maar een groot reuzachtig Bali, met goden, tempels, dansen en frivoliteit en heelijke gamalan, niet onderbroken door de muezin. Er staat ook een fout in uw schrijven mijn beste Han, niet het kristendom, maar de rechtsregels van een zekere Hugo De Groot (Grotius) gaf de rechtsgrond aan de plunderhandel van de Zeven Verenigde provinciën, telkens werd netjes een contract tot monopoliehandel afgesloten met de toekomstige slachtoffers . De Calvinisten zou het worst wezen, dat bekeren. Dit is niet het geval voor de Spanjaarden en Portugezen, die wel in de evangelisatie een rechtsgrond zagen voor hun plundertochten. Zij wilden de indianen bevrijden van hun wilde obcene zeden. De Hollanders hebben eerder deel genomen aan die obcene zeden, als ik Ewald van Vucht mag geloven.

GeachteLezer
GeachteLezer5 jul. 2016 - 15:06

Hohoho Cockpol, je hebt het over worst! . Kijk een beetje uit met je fallussymboliek alsjeblieft. Straks ga je nog iets zeggen over de kleur van rookworst, dat die altijd donker is en daarmee ook een zeker signaal afgegeven wordt. Mij is een doorn in het oog dat rookworst uitsluitend te krijgen is als L, XL of XXL variant, wat dus keihard het beeld bevestigt dat donkere worsten.... juist! . Dus graag even op je woorden passen.

I F Stone
I F Stone5 jul. 2016 - 12:54

Geweldig nieuws,deze bekering van de huishistoricus! Halleluja,Halleluja brother van der Horst! Moge er nog velen volgen,zodat dit land volkomen smetvrij en gestript van alle racistische Symbolen en uitingen de toekomst in kan gaan Een land gezegend door God,Allah,Vishnu en Buddah Sloop Zwarte Piet ,Sloop de gouden koets,sloop de efteling De heilstaat is binnen handbereik.

1 Reactie
Sfinx2
Sfinx25 jul. 2016 - 14:38

Ik hoop dat ons land weer gezegend wordt met veel weldenkende mensen en dat de ratio weer de boventoon in het debat gaat voeren. Geen God, Allah Jahweh, Boeddha of vliegende spaghettimonster.

Nick Ros
Nick Ros5 jul. 2016 - 12:52

Dit hele land is één grote Efteling. Dat heb ik nu ook na een elf kroegentocht. Maar morgen komt de kater uit dat andere sprookje.

Bagus
Bagus5 jul. 2016 - 12:49

Ik ben door het vele zigzaggen in je betogen over het racisme in Nl een beetje de weg kwijtgeraakt. Wat heet: een beetje! Maar de bijtende, satirische toon in je laatste betogen is mij, denk ik, niet ontgaan. Als ik het in dit opzicht mis heb dan van harte "seribu kali maaf, Tuhan" (duizend maal vergiffenis, Heer)! P.S. Was Multatuli een racist of juist een moreel gedreven mens toen hij de 'inheemse' (ofwel 'eigenlandse') regenten als uitbuiters van eigen volk opvoerde in zijn satirische roman "Max Havelaar"?

8 Reacties
insignia
insignia5 jul. 2016 - 13:41

Ik heb vaak de indruk dat al die pietluttige zaken (pun intended) opgevoerd worden door een orang pienter boesoek.

Hanvander Horst
Hanvander Horst5 jul. 2016 - 14:24

Hij was een moreel gedreven mens en tegelijkertijd een egomane gelijkhebber alsmede een bonapartist. Hij wilde een rechtvaardig alleenheerser zijn. Daarom zat hij politiek ook eerder bij de conservatieven dan bij de liberalen. Wat de affaire Lebak betreft sta ik helemaal aan de kant van Rob Nieuwenhuis en erger ik mij aan het deels op onwetendheid berustend aplomb van W.F. Hermans.

Bagus
Bagus5 jul. 2016 - 16:50

Han van der Horst [Wat de affaire Lebak betreft sta ik helemaal aan de kant van Rob Nieuwenhuis en erger ik mij aan het deels op onwetendheid berustend aplomb van W.F. Hermans]. Han, waar kan ik meer informatie vinden over de verschillen van inzicht tussen Nieuwenhuis en Hermans. Bvd!

Bagus
Bagus6 jul. 2016 - 1:56

@ Insignia Noem je mij een 'orang pintar busuk' (in modern Indonesisch)? Waarom san: wegens mijn opmerking over Han's zigzagkoers in het racismedebat of wegens mijn vraag over Multatuli?

Hanvander Horst
Hanvander Horst6 jul. 2016 - 8:29

HIer is alvast een aanval van W.F. Hermans op Rob Nieuwenhuys, waarbij hij zoals zijn gewoonte was, de stellingen van Nieuwenhuys verdraait. Het belangrijkste stuk van Nieuwenhuys heet - meen ik - de mythe van Lebak. Hij legt daarin uit dat Douwes Dekker door de manier van zijn optreden iedereen van zich vervreemdde en de positie van de regent in feite versterkte. Maar het is al heel lang geleden dat ik het gelezen heb. Uit de tekst van Hermans kun je zien dat deze absoluut geen sjoege had van Indonesië. http://www.dbnl.org/tekst/herm014raad01_01/herm014raad01_01_0028.php

Bagus
Bagus6 jul. 2016 - 11:49

@ Han vd Horst Dank je wel Han. Ik ga proberen me verder in het onderwerp -een deel van onze koloniale geschiedenis in de "Oost"- te verdiepen. De vraag die mij m.n. bezighoudt is of er -met de bril van vandaag op- in de "Oost" ook sprake was van racisme en hoe Multatuli (Eduard Douwes Dekker) met zijn kritiek op de eigenlandse regenten daarin stond. De onderverdeling van de bevolking destijds in Ned. Oost-Indie in Europeanen, Vreemde Oosterlingen (Chinezen, Arabieren o.a.) en Inlanders doet dat wel vermoeden. De Javaanse adel van de kratons -het mikpunt van Multatuli- behoorde tot laatstgenoemde -onderliggende- groep, maar werd wel gretig door de kolonisatoren gebruikt voor hun eigen verdeel-en-heersdoelstellingen. Ik heb onder een andere draad hier op Joop al eens opgemerkt dat de liberale moslimgeleerde en vroegere president Abdurrachman Wahid (bijgenaamd Gus Dur), evenals de huidige president Joko Widododo (bijgenaamd Jokowi) huiverig was resp. is voor excuses van Nederland over het koloniale verleden met het discutabele argument dat Nederlanders een schuldcultuur kennen en Indonesiers een schaamtecultuur ("niet meer over praten dus"; hoe anders dan in de huidige slavernij-discussie in Nl). Ik vrees dat de huiver om oude wonden open te rijten uit Indonesie's eigen, recente geschiedenis daar een doorslaggevende rol in speelt, w.o. de moord op honderdduizenden zog. communisten in 1965 onder Generaal-President Soeharto, de moorden door het leger in Oost-Timor (Timor Leste) en de Trisakti-moorden gevolgd door wreedheden tegen Chinese Indonesiers (w.o. verkrachtingen) bij de studentenopstand die het terugtreden van Soeharto in 1998 hebben ingeluid. De heibel rond het huidige racismedebat in Nl zou dus een gevolg kunnen zijn van 'onze' schuldcultuur en daarmee ook een aanwijsbare oorzaak hebben! Maar of dat ook zo is of dat het 'gewoon' de tijdsgeest is, weet ik niet!

Hanvander Horst
Hanvander Horst6 jul. 2016 - 14:07

Bagus, als je eens op boekenmarkten loopt te snuffelen en je ziet Staatkundig Beleid en Bestuurszorg in Nederlandsch Indië van A.D.A. de Kat Angelino, dan moet je dat niet laten liggen. En evenmin Van Vollenhovens Verspreide Geschriften.

Bagus
Bagus6 jul. 2016 - 14:55

@ Han vd Horst In mijn vorige reactie typte ik de naam van de huidige Indonesische president fout als Widododo. Daar moeten de laatste 2 letters van af: het is Widodo. Sorry!

BasVV
BasVV5 jul. 2016 - 12:48

Beste Han: Die fallussen die klokkentorens heten hadden historisch gezien een belangrijke functie. Aan de toon en snelheid van de klokken konden ze signalen doorgeven aan andere dorpen en steden over dreigend gevaar. Zoiets als 112 nu. In Afrika deden ze dat met trommels. Werkte perfect. Hele dorpen wisten door de taal van klokken en trommels wat er aan de hand was. Maar om nu de torens ergens de schuld van te geven. Lijkt me niet. We gaan de trommels toch ook niet verbieden. Misschien toch maar even naar bed en opnieuw opstaan.

Appi Mohamud
Appi Mohamud5 jul. 2016 - 12:42

Je sarcasme is mislukt hans. Je reduceert een waar probleem tot een sprookje en zelf dat beeld je het verkeerd uit. Wat dat betreft heeft jouw verhaal meer gemeen met de eftelling dan je denkt.

1 Reactie
cockpol
cockpol5 jul. 2016 - 14:55

Wil je ons dan volledig overleveren aan de pollitiek correcte manier van redeneren Api. Dingen als dit met de Efteling worden in het westen verwerkt door sarcasme en satire. Trouwens in het oosten staan ook sprookjespaleizen die niet politiek correct zijn.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen25 jul. 2016 - 12:27

Aardige satire, Han - mij dunkt het dat het moderne streven naar een wereld met alleen vrolijke, swingende, elkaar totaal accepterende, en bij voorkeur atheïstische mensen bijzonder veel lijkt op de lollige, kinderlijke, en in zijn tegendeel verkerende hippie-droom in de jaren '60. In Amerikaland volgde op die hippietijd vertwijfeling en onrust, en de communes werkten niet, maar de drugs wél. Dat had men niet voorzien. We krijgen Zwarte Piet, in weerwil van wat Casparus (14:12u) denkt, niet weg, en dat is maar goed ook. Racisme is niet goed, stereotyperingen zullen er altijd en in veel varianten zijn, we kunnen niet zonder. Ik stel voor dat Humor en Relativering, en Inschikkelijkheid vakken worden op school. De moderne gekwetstheid, niet alleen op het gebied van gelaatskleur, hangt me onderhand mijlenver de keel uit. Als je een baan niet krijgt om je huidskleur, heb je het volste recht om kwaad te worden. Als je een Nederlandse traditie voor kinderen misinterpreteert, en vervolgens je gevoelens van diepe geestelijke gewondheid tot de maat van alle dingen verheft, dan verdien je het niet om serieus genomen te worden.

2 Reacties
Donostia2
Donostia25 jul. 2016 - 13:15

Mooi verwoord. De therapie voor verontwaardigingsverslaafden en de behandeling van gelegenheidgekwetsten dient voortvarend te worden ingezet. Vriendelijke humor is het beste medicijn.

Moeder Pietje
Moeder Pietje5 jul. 2016 - 14:30

Wonderlijk, jouw gelaveer tussen verstand en extreme irrationaliteit.

Poezenmens
Poezenmens5 jul. 2016 - 12:19

LOL! Mooi stukje cabaret, Han.

Nagus
Nagus5 jul. 2016 - 12:16

Grietje was overigens een witte slaaf van de heks. Ik zal als witte vrouw ook maar eens contact gaan opnemen met de Efteling. Dit is niet goed voor mijn zelfbeeld. Ik ben nu ook verlicht en bekeerd!

Casparus2
Casparus25 jul. 2016 - 12:12

U kan wel boos zijn,maar u bent aan de verliezende hand.Net zoals Zwarte Piet eraan gaat,gaan ALLE racistische stereotyperingen eraan. Wen er maar aan.Dit is de tijd dat racisme niet meer wordt gepikt en dat is een goede zaak.

12 Reacties
Nagus
Nagus5 jul. 2016 - 12:18

Een beetje zelfspot kan geen kwaad hoor.

BassievonToor
BassievonToor5 jul. 2016 - 12:23

Offense is taken, not given. Moet Holle Bolle Gijs straks ook het veld ruimen omdat zo iets aanstootgevend is voor dikke mensen?!

Nagus
Nagus5 jul. 2016 - 12:24

Moeten stereotypen als holle bolle Gijs en de boze stiefmoeder er ook uit of mag dat wel. Of moeten ze er alleen uit als ze van kleur zijn en mogen ze blijven als ze wit zijn.

Donostia2
Donostia25 jul. 2016 - 12:25

Voor zover ik het nu weet komt het huidige racisme louter en alleen van mensen van kleur, die het kennelijk nodig vinden om mensen naar kleur en ras in te delen. Uw euforie kon nog wel eens in een teleurstelling uitlopen. Op een gegeven moment is het wel genoeg geweest, en keert de publieke opinie zich tegen deze racistische actiegroepen.

Ben Joop
Ben Joop5 jul. 2016 - 12:29

helemaal mee eens. Ik moet wel bekennen dat ik wel eens leedvermaak voel als ik die boze blanken zie sputteren.

Jhonathan
Jhonathan5 jul. 2016 - 12:30

@ Casparus 5 juli 2016 at 14:12, Ik denk als getinte man eerder dat racisme tegenwoordig zo vaak onterecht wordt ingezet om het inzetten, dat het zijn kracht gaat verliezen. Wen daar maar aan.

il viaggiatore
il viaggiatore5 jul. 2016 - 12:37

De enige die continu heel erg boos overkomt bent Uzelf. Maar een radicaal vertellen dat hij is geradicaliseerd leidt meestal tot nog meer woede. Een korte blik op de FB pagina van de actiegroep vertelt mij dat ze wat selectief hebben geshopt in de geschiedenisboeken. Dat mensen soms moeite hebben met het uitvergroten van karakters uit sprookjes, legendes en sages duidt meer op een instabiele geest. Maar afijn, er zullen altijd mensen onderaan de maatschappelijke ladder zijn die hun falen in de maatschappij liever bij een ander zoeken dan bij zichzelf.

BasVV
BasVV5 jul. 2016 - 12:55

Mag ik als blanke dan nog wel over straat. Want ik ben niet gekleurd. Ik kan daar niets aan doen. Ik heb wel zwarte schoenen aan. Maar dat is in de mode.

Dutes
Dutes5 jul. 2016 - 12:56

Lol

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 jul. 2016 - 13:02

[Dit is de tijd dat racisme niet meer wordt gepikt en dat is een goede zaak.] Tja, racisme werd nooit gepikt, in geen enkele cultuur. En racisme heeft altijd bestaan, in elke cultuur. Wat zegt dat/ Niets meer dan de open deur, racisme mag niet geaccepteerd worden en moet altijd bestreden blijven worden. En dat doe je niet door poppetjes die je niet leuk vindt te verwijderen of door te stoppen sprookjes die je niet aanstaan door te vertellen. Dat doe je door racisme te benoemen, te bestrijden en te vervolgen, en dat is iets anders.

Yolo2
Yolo25 jul. 2016 - 14:02

Haha, het enige dat aan het verliezen is racisme, aan inhoud en betekenis.

Sfinx2
Sfinx26 jul. 2016 - 13:38

Dit is de tijd waarin ieder debat, of het nou over bezorgde burgers of over racisme gaat, is gekaapt door extremisten die blind voor de werkelijkheid en het gevoel tot relativeren niet kennen. Dit is de tijd waarin velen, gekenmerkt door een tere ziel, gekwetst worden door kleinigheden. Dit is de tijd dat mensen tegenslagen in het leven zoveel mogelijk externaliseren om niet zelf hun problemen aan te pakken.

Donostia2
Donostia25 jul. 2016 - 12:04

Ik kom helpen. Eerst de grote fallussen, daarna de kleintjes. Steen voor steen afbreken, deze witte supramisten. Hoewel, ik zou ook wel eens willen zien wat dynamiet vermag. Alles voor de bevrijding van mensen van kleur. Pipse mensen zijn sowieso altijd bereid een ander te helpen, anders waren ze niet pips..

Nagus
Nagus5 jul. 2016 - 11:57

Mag ik als witte vrouw jouw superieure oude wittemans-betoog van een kleine correctie voorzien? Ik denk namelijk dat je het mis hebt wat Hans en Grietje betreft. Het was toch echt Grietje die de heks in de oven duwde en daarna Hans bevrijdde. Wel is het nogal seksistisch dat het sprookje Hans en Grietje heet. Gezien de heldhaftigheid van Grietje stel ik dan ook voor dat we het sprookje voortaan Grietje en Hans noemen.

10 Reacties
Biff Everwood
Biff Everwood5 jul. 2016 - 12:24

Goed punt. Sterker nog: Griet en Hansje. In onze seksistische maatschappij zijn we blijkbaar gewoon de vrouw kleiner te maken. Verkleinwoorden zijn fascistisch!

BasVV
BasVV5 jul. 2016 - 12:35

Grinzzzz.

thereisnogod
thereisnogod5 jul. 2016 - 12:49

zouden we er niet Griet en Hansje van moeten maken?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 jul. 2016 - 13:06

[Griet en Hansje] Het je in grietje of zo je wilt hansje is helemaal geen verkleinwoord. Het is een gramaticale vervoeging die aangeeft dat de naam betrekking heeft op een vrouwelijk persoon. Zie bijvoorbeeld ook de verwante duitstalige vervoeging chen of de andere Nederlandse vervoeging nneke. Dus, An (een man) Anchen (en vrouw) Anneke (een vrouw) of Antje (een vrouw. Griet, een maan, Jan, Janneke, Jantje. Grietje een vrouw, Hans een man, Hansje een vrouw...

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jul. 2016 - 14:19

Grietje is echt gewoon een verkleinwoord, net als Hansje. De -ke, -tje, -pje suffixen zijn net als de prefix mini- bedoeld om aan te geven dat het om iets kleins gaat. Het Engels en Duits kennen eveneens verschillende verkleiningssuffixen: zoals in het Duits -chen Mäuschen en -lein Tischlein. In het Nederlands kun je praktisch overal -je achter plakken, zelfs achter een werkwoordstam: mijn medestudenten keken wat glazig bij "moetje" , maar het was ooit een bekend begrip. Het Hansel en Gretel verhaal valt onder het type 327A. Er zien ook varianten waarbij beide kinderen worden vetgemest en opvoet van gelijkheid ontsnappen.

BingoGrubb
BingoGrubb5 jul. 2016 - 16:28

en ik altijd maar denk dat griet gewoon kleiner was dan hansje

Nick the Stripper
Nick the Stripper5 jul. 2016 - 20:44

DanielleDefoe 5 juli 2016 at 16:19 Zo fijn - mensen die dingen weten.

JanB2
JanB26 jul. 2016 - 0:20

@ DanielleDefoe Hänsel en Gretel zijn ook verkleinwoorden. In een aantal duitse dialecten en streektalen (Badisch en Elsässisch) wordt ook nu nog de uitgang el gebruikt voor het verkleinwoord.

Harba Lorifa
Harba Lorifa6 jul. 2016 - 5:26

Danielle. Zeg dat tegen chrietje titulaer :)

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jul. 2016 - 9:20

JanB dat klopt. Er zijn ook in Nederlandse dialecten nog andere verkleiningssuffixen; Annechien bv is een kleine Anna. Maar ik weet weinig van dialecten. Sommige verkleiningen zijn zo gelexicaliseerd dat ze een nieuw woord zijn gaan vormen. Meisjesnamen zoals Janneke en Grietje zijn daar voorbeelden van, net als bv kattebelletje wat iets heel anders is als kattebel.

timblanks
timblanks5 jul. 2016 - 11:56

Volgens mij was het toch echt Grietje die Hans bevrijdde. Laat het sprookje je nog maar eens vertellen.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst5 jul. 2016 - 12:27

Je hebt gelijk. Ik heb in het vuur van mijn bekering de ware betekenis van Hans en Grietje niet in gezien. Grietje trekt niet een lijn met de andere vrouw in het verhaal, de heks, maar stelt Hans in staat zijn onderdrukkende rol weer op te nemen.

PocoPoco
PocoPoco5 jul. 2016 - 13:13

" Grietje trekt niet een lijn met de andere vrouw in het verhaal, de heks, maar stelt Hans in staat zijn onderdrukkende rol weer op te nemen." Haha, heerlijk, wellicht dat we Jip en Janneke ook eens onder de loep kunnen nemen?

stnic
stnic5 jul. 2016 - 13:29

He gadver, wat binair gedoe hier zeg, waar zijn de gender fluide sprookjesfiguren?

Nick the Stripper
Nick the Stripper5 jul. 2016 - 13:41

HanvanderHorst 5 juli 2016 at 14:27 U ziet het verkeerd: in een omgekeerde Brexit-move douwen de jongeren de ouderen de oven in: het is een volkomen uit de hand gelopen generatieconflict.