Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Helaas zijn we nog niet van Henk Bleker af

  •  
14-08-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
ANP-Bleker300
Bleker weet waar Abraham zijn subsidie haalt: boerengrond offeren voor commerciële opwekking van elektriciteit.
De VVD staat nog steeds onvervaard pal voor haar Blauwe Trots, de KLM, maar het CDA lijkt met zijn Groene Trots in de maag te zitten. De christendemocraten lopen niet meer vanzelfsprekend voorop om de boerenbelangen voor de poorten van de hel weg te slepen, maar zijn slechts door intimidatie en angst voor stemmenverlies in beweging te brengen om de voorgestelde maatregelen wat te verzachten.
Een boer in het nauw doet rare sprongen. Het lijkt daarom soms alsof de boerenactivisten in een andere, parallelle werkelijkheid leven dan andere burgers. Sinds kort weet ik in welke.
Een gemengd gezelschap van viruswaanzinnigen, boeren en Gele Hesjes demonstreerde een tijdje geleden in Rotterdam bij de burelen van het AD. Gemeenschappelijke vijanden hebben ze immers, waaronder het RIVM. En de media, ‘die ons zwart maakt’.
De demonstranten wisten niet dat de krant al acht jaar geleden naar elders was verhuisd.
Dat was in 2012, de parallelle boerenwerkelijkheid. Rutte I, van VVD, CDA en gedoger PVV die toen al de boerenbelangen hoog in het vaandel had.
Verantwoordelijk voor de agrarische sector was destijds staatssecretaris mr. dr. Hinderk Bleker. Een gepromoveerde bestuurskundige die zich via puntige cowboylaarzen had getransformeerd tot boer. Onder hem werd the sky the limit voor de boeren en kregen de natuurbeschermers het nakijken. Natura 2000, ecoducten en boerengrond opofferen voor de natuur? Allemaal modieuze onzin! Boeren zijn de beste natuurbeheerders! Dat Bleker tevoren als provinciebestuurder een fanatieke propagandist was van de Blauwe Stad – heel veel boerengrond offeren voor water en woningen – mocht niet deren. Evenmin dat hij zelf had gecasht in de Subsidieregeling Natuurbeheer 2000, een vergoeding voor de waardedaling als landbouwgrond wordt omgezet in natuur. Hij ontving 143.988 euro plus 30.384,96 voor de nieuwe inrichting.
In onze dagen is Bleker behalve voorzitter van Vee en Logistiek Nederland, de branchevereniging voor exporteurs en importeurs van vee, algemeen directeur bij  Powerfield. Een van de grootste ontwikkelaars van zonneparken in Nederland, die tot nu toe bijna een half miljard euro aan subsidies ontving om zonneparken aan te leggen. Inderdaad, Bleker weet waar Abraham zijn subsidie haalt. Boerengrond offeren voor commerciële opwekking van elektriciteit.
Door een volgens Trouw schimmige constructie met bv’s wisten de directeuren van PowerField de grond van vier parken voor anderhalf tot twee keer de prijs te verkopen die ze in eerste instantie zelf aan boeren hadden betaald.
Er zijn zonneparken waar reptielen en amfibieën hun gang kunnen gaan, waar schapen grazen en talrijke insektenhotels zoemen dat het een aard heeft. Je kunt er doorheen wandelen.
Maar commerciële cowboys als Bleker vinden dat een dure grap. Een weiland met zoveel mogelijk panelen en daarmee basta. Jammer dat gemeenten zulke kaalslag toestaan. De gemeente Lochem bijvoorbeeld ging dit jaar zelfs zover dat zij een formele aanvraagtermijn een paar dagen oprekte om de cowboys van, in dit geval, TPSolar te bedienen.
Begrijpelijk dat omwonenden tegenwoordig alert zijn als er plannen zijn voor een zonnepark. Zo zagen zij ook bij PowerField beren op de weg. Aangrenzende natuurgebieden, een recreatief fietspad, watersport… maar de projectleider zag alles juist heel positief. Tot een boer in de zaal vertelde zélf juist graag zonnepanelen te willen op de stal. ‘Maar dat schijnt niet te kunnen. Te weinig capaciteit op het net.’ Waarop PowerField moest erkennen: ‘Ja, dat is een behoorlijk probleem in deze regio, daarom hebben wij al op voorhand capaciteit gereserveerd bij de netbeheerder…’ Iedereen heeft liever dan in weiden de panelen op scholen, sportkantines, sporthallen, garages, schuren en stallen. Maar dat kan niet omdat de netbeheerder zijn capaciteit aan de cowboys heeft verkocht.
Uiteraard sprak Bleker vorig najaar de boeren toe op het Malieveld. Hij concludeerde kort en krachtig: ‘Die veestapel moet niet halveren, maar de bemoeizucht moet halveren.’
‘De politiek moet met zijn praatjes van de keuze van de boeren afblijven. De ene produceert voor de internationale markt, de ander voor de regionale markt. Dat is de keus van de boer’, besloot de voorzitter van Vee en Logistiek Nederland.
Op 28 augustus rapporteert het Planbureau voor de Leefomgeving wat het van de alternatieven vindt die boeren hebben bedacht voor het verminderen van krachtvoer. Dat wordt een déja vu. Want we herinneren ons nog de farce van het onderzoek dat boerenleider Jan Cees Vogelaar door zijn Mesdag Zuivelfonds liet doen naar de boerenuitstoot van stikstof. Volgens hem schatte het RIVM die uitstoot door een verkeerde meetmethode veel te hoog. Het instituut heeft verscheidene malen aan het Zuivelfonds gevraagd om de bevindingen vooraf te mogen bekijken, om zich degelijk te kunnen voorbereiden. Vergeefs, want de presentatie eind februari moest volgens Vogelaar inslaan als een bom. Die sloeg eerder in als een boemerang, want het bleek de boerenclub zelf die onjuist had gemeten.
Ik durf te voorspellen dat het PBL eind deze maand constateert dat de boerenalternatieven te vaag zijn en door een gebrek aan controle een te hoog slager-keurt-zijn-vlees-gehalte hebben.
Van Bleker zijn we helaas nog niet af.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Treurnistroef
Treurnistroef17 aug. 2020 - 9:50

Sinds Mansholt zijn de boerenbedrijven door verkavelingen en overnames steeds groter en efficienter geworden met als doel: hogere producties en nooit meer honger. Echter we bevinden ons nu in een situatie waarin de bedrijfsvoering veranderd moet worden. Stiksof en fosfaat reductie en een andere manier van bodem bewerken zijn voor het milieu en klimaat van belang geworden. Ook ziekte en plaagbestrijding vraagt om een andere aanpak. Logisch dat boeren op zoek zijn naar andere teeltmethoden en alternatieven. We moeten echter oppassen dat deze zaken niet uit de hand lopen met overheidsgeld. Ons landschap wordt ontsiert met win

1 Reactie
Treurnistroef
Treurnistroef17 aug. 2020 - 9:59

dmolens die met enorme subsidies worden gefinancierd. Een agrarier met 2 kinderen haalt uit de verhuur van ruim één hectare, waarop met overheidsgeld en geld van een energiebedrijf 4 windmolens geplaatst zijn, een modaal jaarsalaris voor elk gezinslid. Zo zijn er meer voorbeelden.

jantje
jantje15 aug. 2020 - 14:08

En intussen zit onze gemeente met windmolens en zonneweide's opgescheept. De inwoners wordt niks gevraagd. Protesteren helpt niet, deze trein dendert alsmaar door. Vergoeding voor de dorpen zit er niet of nauwelijks in. En het is al zo moeilijk mede door de bezuinigheden het leefbaar te houden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 aug. 2020 - 13:55

Bij het cda sterft het van lijken in de kast, de stikstof wurggreep van hobbyboer Henk Bleker waarin we ons nog middenin bevinden, knopendraaier Hans Hillen, is ook zo’n lichtend voorbeeld, de marinierskazerne dat hij in een één-tweetje met Carla Peijs even zonder overleg naar Zeeland zou verplaatsen, met alle gevolgen voor de schatkist, de gemiddelde kiezer heeft helaas het politieke geheugen van een ééndagsvlieg, voor zover het hen interesseert, en daarmee houden we zelf wanbeleid in stand.

Appie_uit_de_Achterhoek
Appie_uit_de_Achterhoek15 aug. 2020 - 9:32

Als iedereen goed zou lezen en een beetje verstand heeft van SDE subsidie. weet dat dit een verhaal is die van geen kanten klopt. 500 miljoen aan subsidie al binnen? dat heeft nog geen één nederlandse ontwikkelaar binnen. De lokale politiek is er om de burgers én agrarische ondernemers bij te staan om wildgroei te voorkomen. Ik geloof niet zo zeer dat er wildgroei ontstaat, ik geloof meer dat de klimaat ontkenners van vroeger nu zure journalisten geworden zijn die alleen nog maar persoonlijk aanvallen kunnen plegen op mensen die de energietransitie mede mogelijk maken. Als je zuur wil zijn, dan moet je zuur zijn op de rijksoverheid die subsidies verstrekt om (JA) ondernemers te stimuleren wat Henk Bleker en vele andere bedrijven met hem doen. We kunnen ook kiezen om niks te doen aan het klimaatprobleem. Het enige dat dit soort fake news tot stand brengt is weerstand tegen iets dat echt éen van de oplossingen is om de klimaatproblemen te verminderen.

TwoTone
TwoTone15 aug. 2020 - 6:32

Wat is het verschil dan met windmolens ? Boeren kregen 20 jaar lang euro 50.000 per jaar per windmolen als huur. Oftewel 1 miljoen per windmolen aan huur. Die hele transitie is geldsmijterij vanuit de overheid om bedrijven en boeren te motiveren. En de burger betaalt zich blauw....

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 5:22

En dat alles kan Bleker enkel maar doen door de dames en heren Politici die daar maar al te graag aan meewerken.

Spelchecker2
Spelchecker214 aug. 2020 - 21:11

Een paar jaar Henk Bleker aan het roer heeft de natuurontwikkeling in Nederland tientallen jaren terug geworpen. Het aanleggen van zonneparken doet mij denken aan een uitspraak van een US-general uit de Viernam-oorlog: 'Om het dorp te redden moesten we het vernietigen.' In vergelijking met zonneparken zijn doodse monocultuurweilanden met Engels raaigras nog een oase van natuurschoon en biodiversiteit! Wat jammer dat Jacobse en Van Es er niet meer zijn. Die zouden met een fantastische parodie dit varkentje wel even wassen. Gelukkig hebben we Lubach nog. Ik hoop dat die het onderwerp zonneparken hoog op zijn kalender zet voor het komend seizoen!

FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 aug. 2020 - 20:52

De overheid deed jaren aan structuurverbetering via ruilverkaveling en landinrichting. De aanleg van zonnepanelen op landbouwgronden doet dart teniet.(https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/08/14/stortvloed-aan-zonneparken-dreigt-in-oost-nederland?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief-14-08-2020)

Phil2
Phil214 aug. 2020 - 19:49

Type handige populist die in vroeger tijden aan de verkeerde kant van de balans was beland en een zwart uniform had aangetrokken om Farmer's Defence Blut und Boden gevoel kracht bij te zetten.

Pater
Pater14 aug. 2020 - 19:44

Ik ken Bleker van lang geleden, toen stemde hij in de Groninger Staten nog netjes voor de ecologische hoofdstructuur (die hij later de kop indrukte). Sindsdien heeft hij zijn kennelijke ware aard ontwikkeld. Dit is graaien, graaien , mede door misbruik van milieusubsidies. Walgelijk, Henk, ga je schamen.

GerritHoltland
GerritHoltland14 aug. 2020 - 15:43

Types als Bleker bieden boeren 8.000 Euro per ha per jaar om hun land onder de zonnepanelen te zetten of 160.000 of het te kopen. Als boerenzoon gun ik de boeren veel; heel veel. Maar dit zijn ongehoorde bedragen (woekerswinsten in CDA taal). Dat is meer dan het dubbele van de huodge (landbouwkundige) waarde. Dus maak de borst maar nat: het platteland komt vol met afzichtelijke panelen velden. Ik ben groot voorsatnder van zonnepalen en daarom ik stel voor dat we zonnenergie nationaliseren; net als aardgas. Het is van iedereen en we bepalen met z'n allen waar we zonnepanelen willen en waar niet (op dit moment zijn bestemmingsplannen hier helemaal niet op ingesteld; dus wildgroei ligt op de loer).

2 Reacties
Pater
Pater14 aug. 2020 - 19:51

Eens, idem de windmolens. Grote projecten niet zonder vergunning, en altijd met 25 % overheidsdeelname. Bij windmolens krijgen de 'buren' altijd een vergoeding bij overlast en waardevermindering.

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 aug. 2020 - 7:40

Gerrit - zonnepanelen horen op dak. Niet op landbouwgrond.

dickser
dickser14 aug. 2020 - 15:39

Op weg naar de camping in Drenthe kwam ik langs een veld waar ze bezig waren deze gruwel te plaatsen, met verderop een groot parkeerterrein in de open lucht. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat dit soort dingen in het naam van millieu gedaan worden. Waar zonnepanelen op een weiland staan groeit geen gras en dus geen opname van CO2, een zwart vlak van een parkeerterrein neemt warmte op, combineren en er is misschien nog iets winst. Na de weggooi miljarden subsidie aan biocentrales is dit weer een bewijs dat het millieu-probleem gekaapt is door geld-wolven. Blijkt dar er dus nog meer wolven in Nederland zitten dan we dachten

harmmeijer
harmmeijer14 aug. 2020 - 14:27

Bleker, nog zo’n CDA’er met een januskop. Ze zijn zo langzamerhand niet meer te tellen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 5:23

:)

Tom7
Tom714 aug. 2020 - 13:27

Grappig, dit terwijl het al gebeurt dat afname van zonnepanelen bij particulieren wegens capaciteitsproblemen wordt stopgezet door de netbeheerder, zonder dat desbetreffende particulieren dat te horen krijgen. https://www.lc.nl/friesland/Zonnepanelen-gaan-uit-op-zonnige-dagen-25854396.html "Age-Jan Jorna, inwoner van Wytgaard, kreeg te maken met uitschakeling van zijn zonnepanelen. ,,Ik had het niet in de gaten, waarschijnlijk was het al een maand zo voordat ik erachter kwam”, aldus Jorna. Hij had, naar eigen zeggen, vaker gehoord over het capaciteitsprobleem. ,,De leverancier van de panelen heeft dit ongeveer een maand geleden opgelost door de omvormer iets hoger te zetten.” Een netbeheerder mag en kan dat doen vertelde de zonnepanelen installateur mij gisteren na wat doorvragen, hij beaamde dat ook hier weer een corrupte maffia-achtige structuur de lakens uitdeelt. Maar goed dat konden we wel al weten, zie ook de Bio Massa centrales.

I am Legion
I am Legion14 aug. 2020 - 12:12

Iemand verwijten waar deze subsidie haalt in deze is wel ironisch als dat voorbijgaat aan deze zeg maar gerust symptomatische bedrevenheid ter linkerzijde en daarnaast de culturele, de die van minderheden, milieu, en de agrarische sector op vele gebieden. Maar soit. Inderdaad is Henk Bleker er ook een exponent van die de boerenslimheid gecombineerd heeft met die van de milieusector zoals de agrarische wereld overigens steeds meer heeft ontdekt als lucratief. Het bij dit zwarte gat van een subsidiecircus verdwijnende geld naar allerlei belanghebbende leden uit agrarische en milieuhoek is ongekend en des te meer desastreus daar de voorgeschotelde opbrengsten veel vaker dan gedacht fictie zijn. Ik las al jaren terug diverse alarmerende artikelen m.b.t. het nieuwe jachtterrein van meneer Bleker i.c.m. het bedrijf Powerfield verantwoordelijk voor het aanleggen van weilanden met zonnepanelen. Google je ernaar dan wordt het je koud om het hart. Het zou wel jammer zijn de aandacht hiervoor zeer ten onrechte te beperken tot zorg m.b.t. deze sommigen vooral onwelgevallige persoon. De hele business zelf stinkt.

3 Reacties
I am Legion
I am Legion14 aug. 2020 - 12:31

Powerfield, het commerciele bedrijf van Bleker c.s., kreeg van de overheid sinds ±2014 alleen al in de eerste vier jaar ruim 260 miljoen euro rijkssubsidie toegewezen. De bijnaam cowboys was zeer verdiend en eigenlijk een understatement: zij hanteerden een zeer agressieve wijze van het aankopen van landbouwgrond. Zo kochten gebruikelijk zelf direct voor een relatief redelijk bedrag een stuk landbouwgrond maar dat werd dan onmiddellijk (soms binnen enkele minuten) doorverkocht aan het bedrijf waar ze zelf directeur van waren voor het dubbele bedrag. Dat lijkt niet zinvol ware het niet dat dat bedrijf bekostigd werd door aandeelhouders waardoor het hen als directeuren heel veel geld bespaarde zonder dat ze risico's liepen precies zoals beoogd. Daarbij werden ook nog eens bewust regels van de AFM ontweken die de beleggers beschermden. Zie dit NRC-artikel voor meer info hierover: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/11/grondspeculatie-verpakt-als-groene-belegging-a1602694

Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 15:42

Legion Hij doet het weer. Hij heeft weer eens een constructie bedacht om iemand die terechte kritiek heeft volkomen van de kaart te vegen. Want natuurlijk, zegt Legio, worden Bleeker cs rijk van subsidie maar beweert Legion zonder enige onderbouwing, anderen zijn nog erger. En wie kritiek heeft op de boeren maar niet op die anderen (maakt uit wie; wanneer je links noemt is het altijd raak!), die mag niet mee doen van Legion. Om vervolgens doodleuk te beweren, dat Powerfield de "zeg maar gerust symptomatische bedrevenheid ter linkerzijde", als om subsidies gaat, zeer nabij komt. Zonder ook maar enige concreet bewijs aan te voeren. Ja. Cultuur is voor een groot deel van subsidie afhankelijk. Maar hoe is dat in vredesnaam vergelijkbaar met het Powerfield waar we het hier over hebben met de wijze waarop die zich met subsidie alleen maar verrijkt? Dat waardeert Legion als "boerenslimheid", terwijl hij links beschuldigt van "symptomatische bedrevenheid". Legion zwijgt verder stil. Zijn punt is weer gemaakt; talloze mensen (geen idee wie) zijn weer te kakken gezet. Ik criminaliseer natuurlijk op deze wijze boeren. Ja, ja.wie gelooft dat nog?

Pater
Pater14 aug. 2020 - 19:56

Walgelijk hoe Legioen het heeft over symptomatische bedrevenheid ter linkerzijde bij subsidieverwerving. Zonder enige onderbouwing, en alsof cultuursubsidies vergelijkbaar zijn met deze commerciële graaimentaliteit. Waarom zoek je eigenlijk geen rechtse discussiesite op ?

Tampert
Tampert14 aug. 2020 - 12:09

Hier ben ik het 100% mee eens. De energiecowboys interesseert het milieu echt geen ene sikkepit, het gaat hen alleen om subsidie en winst op grondtransacties. Dat zij de capaciteit bij de netbeheerders hebben gereserveerd zodat er geen zonnepanelen op daken van schuren en bedrijven kunnen worden geplaatst is een echt regelrecht schandaal. Maar ja, panelen op bestaande gebouwen, daar verdienen de cowboys niets aan. Ik word hier echt misselijk van...

DenFlexwerker
DenFlexwerker14 aug. 2020 - 12:02

Zonneparken zijn compleet onnodig, lege daken genoeg.