Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hekken Ibn Ghaldoun op slot

  •  
18-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
ibnghaldoun_01.jpg
Extreem-rechtse actiegroep sluit 'abces in het Rotterdamse onderwijs' af ... Kamer praat over grootste examenfraude ooit
De Tweede Kamer praat dinsdag over de grootste examenfraude ooit: die op de islamitische middelbare school Ibn Ghaldoun. Van 16.30 tot 20.30 wordt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) aan de tand gevoeld over de kwestie.
Update onderaan de tekst
Alle gestolen diploma’s op de middelbare school zijn eerder ongeldig verklaard. De leerlingen van de middelbare school moeten de toetsen over doen. Leerlingen van andere scholen die ook hebben gerommeld met de examens konden zich tot afgelopen vrijdag melden, zodat ze nog herexamen konden doen. Zes eindexamenkandidaten van buiten de Ibn Ghaldounschool maakten gebruik van de inkeerregeling. In totaal hebben 26 leerlingen toegegeven gefraudeerd te hebben.
De PVV liet maandag weten het niet eens te zijn met de gang van zaken. Bij monde van Tweede Kamerlid Harm Beertema liet de partij weten te vinden dat gezakte leerlingen geen derde kans verdienen. Alle leerlingen moeten de examens overdoen, inclusief de leerlingen die eerder een onvoldoende haalden. Wie nu zakt, heeft alsnog recht op een eindexamen.
Actievoerders van de extreem-rechtse groepering ‘Identitair Verzet’ hebben dinsdagochtend de hekken van de Ibn Ghaldounschool afgesloten met kettingsloten. De actiegroep noemt de middelbare school een ‘abces in het Rotterdamse onderwijs’ en wil dat de gemeente de school sluit. Op een spandoek van de actiegroep staat: “Wij doen wat de politiek zou moeten doen”. De actiegroep laat weten dat deze actie de eerste is in een reeks. Welke acties zullen volgen wilde de actievoerder niet kwijt, omdat er dan een stokje voor gestoken kan worden door ‘mensen die het niet met ons eens zijn’.
RTEmagicC_spandoek.jpg
Peter de Graaf van de landelijke organisatie hoopt dat de vervolgacties “geweldloos en binnen de wet blijven”. “We hebben een aantal borrels met jongeren gehad in Rotterdam en Haaglanden en hen opgeroepen om voor hun eigen rechten op te komen. Dat hebben ze erg letterlijk genomen”, concludeert hij.
Een leerling van de school heeft dinsdag twee cameramannen van RTL aangevallen. Bestuursvoorzitter Ayhan Tonca laat weten dat de leerling erop aangesproken zal worden en een passende straf zal krijgen. De school heeft inmiddels een bedrijf ingeschakeld om het slot van het hek te laten verwijderen, maar heeft geen contact gehad met de actievoerders. Volgens Tonca is de actie erg vervelend voor de leerlingen die examen moeten doen. “Het is slecht voor de concentratie”, aldus Tonca.
Update:
De PvdA heeft dinsdagmiddag laten weten te vinden dat Ibn Galdoun haar deuren moet sluiten. Dit zei kamerlid Tanja Jadnanansing. Volgens Jadnanansing is de sfeer zo verpest dat de school de eer aan zichzelf moet houden en ermee moet stoppen. De PVV en de Rotterdamse wethouder De Jonge van het CDA lieten eerder al weten te vinden dat de school moet sluiten. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil eerst het rapport van de Onderwijsinspectie afwachten.
Foto spandoek: RTL

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

RMHeijmans
RMHeijmans18 jun. 2013 - 6:40

Jammer dat de enige echte reactie op dit schandaal dan weer uit de extreem rechtse hoek moet komen. Maar blijkbaar is het opleiden van kinderen in Nederland niet zo belangrijk anders had de overheid wel ingegrepen.

schleborsjki
schleborsjki18 jun. 2013 - 6:40

Identitair? 'Duur' tokkie woord voor..? Overigens ben ik geen voorstander van religieus geïnspireerd onderwijs.

MichelReiziger
MichelReiziger18 jun. 2013 - 6:40

@The Boy Wonder, di 18 juni 2013 09:14 Veel te laat ingegrepen, Ik ben bang dat het nog een overblijfsel is van de knuffelcultuur. En dat werkt op den duur letterlijk (ave)rechts, daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben om dat te begrijpen. Dom, dom dom. al veel eerder waren er grote vraagtekens, met slagingspercentages van 100% terwijl de schoolprestaties ver onder het landelijk gemiddelde lagen..volgens mij in 2009 of 2010.

RonVa
RonVa18 jun. 2013 - 6:40

Ik kan me er wel in vinden. Deze school heeft bewezen zich niet aan de regels te kunnen houden. Hoe erg de rector en directeur ook hun best doen op tv om het recht te praten. Ook is het laten overdoen van examens door leerlingen die een onvoldoende hadden in het eerste examen lullig ten opzichte van leerlingen in de rest van het land die de eerste keer gezakt zijn zonder herexamen. Geef die leerlingen dan maar 1 kans. Nu het examen overnieuw doen zonder kans op een herkansing. Het lijkt de laatste maand wel alsof er een vat opengetrokken is aan diplomafraude. - Eindexamens waar grootschalig gefraudeerd is, - studenten die bedrijven inhuren om scripties te laten schrijven, - Kennis van me die scripties corrigeert die aangeeft overstelpt te worden door aanvragen of hij ook scripties schrijft. - Promovendus die zou promoveren op nogal dubieuze gronden en die meteen even een hogeschool aanklaagt. Ik krijg tegenwoordig wel eens het gevoel dat het als het ware vanzelfsprekend wordt geacht dat je je diploma haalt.

Rechterhand
Rechterhand18 jun. 2013 - 6:40

Ja daar staat dan weer tegenover dat RTL verslaggevers een pak rammel hebben gekregen van leerlingen van deze IBN School.

MrOoijer
MrOoijer18 jun. 2013 - 6:40

Het verbieden van moslim scholen is even ongrondwettelijk als het verbieden van grefo scholen. Mensen die deze actie goedkeuren ("omdat de politiek niets doet" - al weer zo'n smoes), hebben het behoorlijk bij het verkeerde eind. En wie zijn extra de dupe? De meeste leerlingen die vandaag terug moesten komen om hun eindexamen over te doen hadden echt niets met die diefstal te maken. Die staan extra onder stress en moeten dan ook nog eens langs cameraploegen en staan voor een gesloten hek. Ik zou ook zijn gaan meppen toen ik zo oud was.

ArjanPahlplatz
ArjanPahlplatz18 jun. 2013 - 6:40

Op zich best een aardige actie. Op een gegeven moment houdt het op he? Terwijl de 'powers that be' en links georinteerden nog een jaartje of vijf gaan wegkijken begin de meute zich te roeren. Je kan er op wachten...

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events18 jun. 2013 - 6:40

"Peter de Graaf van de landelijke organisatie...."" Bij de ''Jaap'' las ik alweer dat deze Peter de Graaf hoogstwaarschijnlijk ook het enige lid van deze ''landelijke organisatie'' is, en hoewel het een afkeurenswaardige actie betreft, is er niets vernield, is er niemand gewond geraakt, is er alleen een slot om het hek geplaatst en een laken met wat leuzen opgehangen. Als het een actie van ''links'' was geweest, zou men hem ongetwijfeld als ''ludiek'' gekwalificeerd hebben. Overigens heeft een leerling van Ibn Ghaldoun wel weer een verslaggever van RTL Nieuws op zijn bek geslagen, maar dat is kennelijk geen ''breaking news''. Daar moeten we ''begrip'' voor hebben. Ach, mij verbaast het niet.

JongLinks
JongLinks18 jun. 2013 - 6:40

Identitair verzet is een verschrikkelijk organisatie die zeker rassenhaat bevordert.

MichelReiziger
MichelReiziger18 jun. 2013 - 6:40

@Klinisch Chemicus, di 18 juni 2013 11:05 Knuffelen...typisch links? Hoe komt u daar nu bij, rechts knuffelt net zoveel, alleen bij andere doelgroepen en ze doen het meestal minder opzichtig. ***De knuffel cultuur is duidelijk iets van links.*** Het rechtse beleid van dit kabinet is alleen maar goed voor de kans van een sterk links kabinet na deze farce, op welk gebied dan ook. ***Kortom rechts is ook het beste voor links? (op dit gebied dan)***

KoningPruts
KoningPruts18 jun. 2013 - 6:40

Speelt al 2 weken, niet interessant Grootste examenfraude ooit op een islamitische school (uitgerekend daar terwijl er 25x meer andere type scholen zijn), niet interessant Journalisten worden er belaagd en aangevallen, niet interessant School moet sluiten vanwege drie jaar structureel de boel bij elkaar liegen. Op de barricades! Zo komen we er wel. Die burgeroorlog.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa18 jun. 2013 - 6:40

Diederik Stapel kwam in 2011 in het nieuws, omdat hij als hoogleraar cognitieve sociale psychologie gefraudeerd had met onderzoeken. Waar hebben ze niet Rijksuniversiteit Groningn op slot gegooit?

lancelot2
lancelot218 jun. 2013 - 6:40

Zelfs de pvda vind dat de school dicht moet, en dát wil wat zeggen. Roept u maar.....

MichelReiziger
MichelReiziger18 jun. 2013 - 6:40

@Roelf Turksema, wo 19 juni 2013 00:45 Mooi reactie, ben het met heel veel zaken eens. Maar de toegevoegde waarde van de Islam of welke religie (religie is slechts onderdeel van een cultuur en niet DE cutltuur) dan ook ontgast me nog steeds.

opgeheven
opgeheven18 jun. 2013 - 6:40

Ik heb het niet zo op onfrisse rechtse clubjes. De politiek ook niet. Daarom snap ik niet waarom dergelijke clubjes nog munitie wordt gegeven, want laten we eerlijk zijn, het Ibn Ghaldoun is een abces en had al jaaaaaren geleden gesloten moeten worden. Sowieso absurd dat het simpelweg weigeren terug te betalen van onterecht besteedde subsidie onbestraft kan blijven. En ja, dan krijgen dit soort enge clubjes munitie, en in dit geval hebben ze nog gelijk ook. Die school had al jaren dicht moeten zijn.

2 Reacties
SonnyBoliv
SonnyBoliv18 jun. 2013 - 6:40

Positieve discriminatie, bang dat de racisme-kaart wordt getrokken, anders kan ik het niet verklaren. Ik ken een school die 2 jaar geleden voor minder de deuren moest sluiten van de gemeente.

Beisser
Beisser18 jun. 2013 - 6:40

"En ja, dan krijgen dit soort enge clubjes munitie, en in dit geval hebben ze nog gelijk ook. Die school had al jaren dicht moeten zijn." Helemaal mee eens dat dit soort clubjes doodeng zijn. Maar ze hebben natuurlijk geen gelijk. Het is een heel verkeerde ontwikkeling als het publiek het nodig vindt de overheid een handje te moeten helpen. Opvallend trouwens dat het altijd uiterst rechts is dat de overheid 'helpt' en uiterst links dat de overheid 'bestrijdt'

Bernie2
Bernie218 jun. 2013 - 6:40

Feit dat misdaden gepleegd zijn op islamistische scholengemeenschap is natuurlijk koren op de molen van extreemrechts die het misdrijf aangrijpen om de onderbuiken met anti-islamsentimenten te legen. PVV zat er al gauw bovenop. Vreemd, gezien beperkte corebusiness en het belabberde niveau van de PVV Kamerbezetting zou je toch vermoeden dat er überhaupt geen interesse in onderwijs is. Haatzaaien en kopvoddenrukken leer je immers op straat... Ben nieuwsgierig naar hoe de burgervader het probleem ter hand neemt en of hij in staat is de rechtsextremistische abcessen tot irrelevante kaalkopjes weet leeg te knijpen. Justitiële vervolging van de examendieven en ook van de scholieren die de gestolen waar afnamen lijkt mij wenselijk. Maar eea. staat natuurlijk los van de school en haar opleidingscapaciteiten.

1 Reactie
HomoRidenti
HomoRidenti18 jun. 2013 - 6:40

"Ben nieuwsgierig naar hoe de burgervader het probleem ter hand neemt en of hij in staat is de rechtsextremistische abcessen tot irrelevante kaalkopjes weet leeg te knijpen." Ja natuurlijk joh, want geweldloze protesten moeten we tenslotte niet willen in dit land. Ik zie overigens dat u problemen blijft houden met het begrip 'Democratie' en ook de daarvan afgeleide lastige en abstracte fenomenen als 'vrijheid van demonstratie' en 'vrijheid van meningsuiting'. Leestip:http://nl.wikipedia.org/wiki/Democratie

[verwijderd]
[verwijderd]18 jun. 2013 - 6:40

Ach, kijk de site: http://www.idverzet.org/ "Het Identitair Verzet is een Groot- Nederlandse actiegroep welke zich weert tegen de toenemende immigratie en islamisering, maar bovenal vóór behoud van de Nederlandse identiteit" Dit is gewoon overduidelijk satire en drijft de spot met het hedendaagse borreltafel onbehagen over 'zij'. Het grappigste antwoord op de PVV tot nu toe zou ik zeggen. Ter vermaak van ons allen! En gelijk weer zo serieus genomen door sommige leerlingen en gillende hyperige media; zucht.........

1 Reactie
lembeck
lembeck18 jun. 2013 - 6:40

Satire? Of met de mantel der liefde (?) de smeerboel proberen te bedekken? Ik zie vooral dat laatste. Ik hoor vooral dat laatste. Extremisme, van welke soort dan ook, is slecht.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jun. 2013 - 6:40

Heb nog even verder gezocht; het 'identitair verzet' is dus een project van een student van de kleinkunstacademie. Grappig of niet; het is satire! Media; let op!

1 Reactie
HomoRidenti
HomoRidenti18 jun. 2013 - 6:40

Ik denk dat je je vergist. Het crypto-fascisme druipt er vanaf. Waar slaat die omega op? De toon en woordkeuze verschilt zeer van andere kaalkopjessites. Het blijft allemaal binnen de wettelijke en democratische kaders; juridisch behoorlijk uitgekookt, want er staan geen oproepen tot geweld of haatzaaien op die site. Bruin laat hier een sluw en intelligent gezicht zien, min of meer. Uiteindelijk zullen dat de gevaarlijkste blijken.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jun. 2013 - 6:40

Heel goed. Actiegroep doet iets waar politiek hypocriete Nederlandse regering al jaren verzuimt. Islamitisch onderwijs hoort niet thuis in Nederland en hoog tijd voor revisie grondwet uit 1814. (...)

1 Reactie
HendrikMaurits
HendrikMaurits18 jun. 2013 - 6:40

Helemaal mee eens Wim. Links is heel lang bezig geweest om alles wat christelijk is te verdoemen, en dat is ze bijna gelukt. Wel klagen over kerkklokken die "lawaai' maken, maar een moskee die op vrijdag Allah aanroept dat is culturele verrijking...

msj_meijerink
msj_meijerink18 jun. 2013 - 6:40

Armoedige, maar voorspelbare actie van de islam-bashers. Dit is een karikatuur, geen oplossing. Als met vindt dat onderwijs door het rijk moet worden gefinancierd, moet het rijk ook 100% zeggenschap erover krijgen. Ook bestuurlijk. Ofwel: weg met al het bijzonder onderwijs, leve het openbaar onderwijs!

2 Reacties
Beisser
Beisser18 jun. 2013 - 6:40

Helemaal mee eens!!

lembeck
lembeck18 jun. 2013 - 6:40

Mee eens!

[verwijderd]
[verwijderd]18 jun. 2013 - 6:40

Het is werkelijk ongehoord dat deze 'school' nog bestaat. En dat zovelen pleiten voor een zoveelste kans voor de islamitische school is tenenkrommend. Hoe kun je kinderen het aandoen om hen dubieus, frauduleus en haatdragend onderwijs van Ibn Ghaldoun aan te bieden? Bovendien, wat is een diploma Ibn Ghaldoun nog waard op de arbeidsmarkt na een jarenlange tsunami van 'incidenten'? Laten de pleitbezorgers hun socialistische onderbuik weer eens spreken om hun islamitische achterban te pleasen?

1 Reactie
BasVV
BasVV18 jun. 2013 - 6:40

Ach. Ze zitten nu niet naast uw kinderen of kleinkinderen. Toch ook mooi meegenomen.

JoopSchouten
JoopSchouten18 jun. 2013 - 6:40

Wat een opgefokt zooitje. Stelen is geen fraude en misstanden vind je ook op andere scholen.

2 Reacties
Events, dear boy, events
Events, dear boy, events18 jun. 2013 - 6:40

"Stelen is geen fraude" Hahaha! Nee, examens uit de kluis jatten is diefstal, geen fraude, maar als je de ''buit'' vervolgens gebruikt om je ''examen'' te ''halen'' is dat m.i. wel degelijk fraude. Misschien moeten we een expert eens vragen zijn licht hierover te laten schijnen. Schrijft Willem Holleeder nog steeds een column in de Nieuwe Revu? O nee, die zat alweer in de bak, las ik. En inderdaad, Joop, misstanden zijn er op alle scholen, dus waarom nou weer die arme moslims er uitpikken? Het ''stigmatiseert'' alleen maar.

RMHeijmans
RMHeijmans18 jun. 2013 - 6:40

Nee, idd stelen is geen fraude. Maar het vervalsen van de uitslag van je examen wel. Maar examens zijn natuurlijk niets anders dan een Neo-liberale gereedschap.

GingerTed
GingerTed18 jun. 2013 - 6:40

De school moet niet dicht omdat hij islamitisch is maar omdat zij een al veel te lange geschiedenis van incidenten kent die blijkbaar onuitroeibaar is. Iedereen die hier de islamitische identiteit erbij haalt om daar van uit weer te redeneren dat het sluiten kwalijke gronden heeft gebruikt valse argumenten.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman218 jun. 2013 - 6:40

Deze school kan pas gesloten als er niet aan de wettelijke eisen wordt voldaan. Frauduleus handelen van een schoolbestuur of het stelen door derden van examenopgaven zijn wel vervelende incidenten, maar vallen niet onder de eisen van deugdelijkheid van het onderwijs. Hier bestaat vrijheid van richting en inrichting. Als nu aangetoond wordt dat de tweede niet van toepassing is - zelfs Sander Dekker aarzelt - dan komt men automatisch uit bij de eerste: de vrijheid van richting. Men kan wel stellen dat als men deze school wil sluiten dat niets te maken heeft met de moslim identiteit van de school in kwestie, maar dat is toch wel een tikje ongeloofwaardig en onoprecht.

JanB2
JanB218 jun. 2013 - 6:40

De school moet niet dicht omdat hij islamitisch is maar omdat zij een al veel te lange geschiedenis van incidenten kent die blijkbaar onuitroeibaar is. Ja "Ted" maar dat is niet de insteek van deze actiegroep. Ik ben ook voor een eventuele sluiting van deze school maar dan wel op basis van het argument dat de kwaliteit te wensen over laat.