Update: Ikea wil af van omstreden logo ... Bedrijven blunderen: Tweede Wereldoorlog? Wat is dat?
De oprichter van IKEA mag dan een berucht verleden hebben als nazi-sympathisant, de sociale media afdeling van het internationale woonwarenhuis heeft moeite een hakenkruis te herkennen. IKEA is niet het enige bedrijf met een volstrekt gebrek aan historisch besef. Ook de HEMA blunderde deze zomer met goedkope ijsjes uit 1943 en Zara trok gisteren in allerijl een concentratiekamppakje voor kinderen terug uit de collectie.
Update 15:00: In een reactie zegt het hoofdkantoor van Ikea in Zweden tegen Meijer dat het bedrijf in overleg is met de fabrikant om een ander logo te gebruiken. Dat zal zo snel mogelijk in Nederland gebruikt gaan worden.
Eerder:
Ontwerper Richard Meijer spotte het teken op een drinkbeker in een IKEA restaurant en plaatste een foto op Facebook: “Vandaag viel het me pas op, ik bestelde een bekertje cola en zag daar een teken op staan waarvan ik dacht; ‘dat kan niet waar zijn’.”
Extra pijnlijk vanwege het nazi-verleden van de oprichter van Ikea. De Facebook-account van Ikea leek zich ecter nergens van bewust en reageerde op de bekende familiaire wijze: “Hej Richard, had je dit recycle-teken nog nooit gezien? Dan weet je nu dat dit deksel gerecycled wordt ;-)”
Pas nadat Richard en een FB-vriendin opmerkten dat het officiële recycle-teken er anders uit ziet en dit lijkt op een swastika bond het bedrijf in: “Het spijt ons te lezen dat jullie dit zo ervaren hebben Richard en Anne-Marie. Dit is natuurlijk niet onze bedoeling geweest. Onze excuses. In Taiwan, waar de deksels geproduceerd worden, staat het gebruikte symbool voor recycling. Als je goed kijkt (eventueel via internet zoekt) dan zie je een duidelijk verschil. Dit Taiwanese teken bevat namelijk acht pijlen.”
Dat van Taiwan klopt, het gaat om een Aziatisch recycle-symbool dat buiten Azië wel vaker bekritiseerd vanwege de gelijkenis met de swastika. Overigens wordt het logo ook geprezen. Althans de originele versie waarbij zowel pijlen naar binnen als naar buiten wijzen. Maar IKEA gebruikt een variant waarbij dat effect volledig is verdwenen en er alleen een swastika-achtig symbool overblijft.
IKEA is niet het enige grote bedrijf dat over slecht ontwikkelde voelsprieten blijkt te beschikken voor wat betreft het oorlogsverleden. Zara trok woensdag in allerijl een gestreept kindertruitje met gele ster terug. Het was bedoeld als symbool van een sheriff maar deed in combinatie met de streepjes wel sterk denken aan de kleding van joodse gevangenen in de vernietigingskampen.
Tijdens de warme dagen van deze zomer – die zijn er geweest – leek het HEMA een goed idee om op Instagram eens te putten uit het archief. Dat leidde tot een vrolijke boodschap met een plaatje van de prijslijst uit oorlogsjaar 1942: Heerlijk weertje voor een ijsje #tbt. (tbt is de sociale media code ‘ throwback thursday’ voor nostalgische plaatjes. Inderdaad, om het koud van te krijgen.