Joop

Heineken erkent nog steeds actief te zijn in Rusland en biedt excuses aan

  •  
07-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
846 keer bekeken
  •  
stella-de-smit-nCxCBnK6UKQ-unsplash

© Cc-foto: Stella de Smit

Heineken geeft in een nieuwe verklaring toe dat het hoofdkantoor in Nederland toestemming heeft gegeven om nieuwe producten op de Russische markt te brengen. Het bedrijf biedt zijn excuses aan, omdat het eerder beweerde dat Heineken Rusland onafhankelijk van de Nederlandse hoofdkantoor opereerde.

Uit onderzoek van de onafhankelijke onderzoeksplatform Follow the Money bleek dat Heineken nieuwe producten op de Russische markt heeft uitgebracht, waaronder nieuwe Amstel-smaken en frisdranken, terwijl het een jaar geleden beloofde om te vertrekken uit Rusland.

In het nieuwe persbericht biedt de bierbrouwer zijn excuses aan en geeft uitleg over zijn activiteiten in Rusland. Volgens het bedrijf was er tijd nodig om een nieuwe eigenaar te vinden voor Heineken Rusland. In de tussentijd zou het bedrijf genoodzaakt zijn om nieuwe producten op de markt te brengen, omdat het anders failliet zou gaan – wat zou betekenen dat 1700 werknemers werkloos zouden raken. Daarnaast zouden de Russische managers vervolgd worden, omdat het strafbaar is om een bedrijf opzettelijk failliet te laten gaan. Het merk Heineken is volgens het bedrijf wel meteen van de Russische markt gehaald.

"We erkennen dat we eerder duidelijker hadden moeten zijn over de noodzaak om nieuwe producten te introduceren", aldus het bedrijf. "We realiseren ons dat dit tot onduidelijkheid en twijfel heeft geleid over onze belofte om Rusland te verlaten. Hiervoor bieden wij onze excuses aan."

Eerder beweerde Heineken dat de lokale managers in Rusland hadden besloten om de nieuwe producten op de markt in Rusland te brengen en het hoofdkantoor er niks mee te maken had.

Momenteel is het bedrijf op zoek naar een nieuwe koper en verwacht in de eerste helft van dit jaar de deal rond te hebben. De financiële banden met de Russische tak zouden al verbroken zijn.

Cc-foto: Stella de Smit

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

PGS
PGS8 mrt. 2023 - 7:20

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Andreas4
Andreas47 mrt. 2023 - 15:01

Heineken had blijkbaar even tijd nodig om een geloofwaardig stukje mooipraterij te bedenken...

PVDB2
PVDB27 mrt. 2023 - 13:57

Met een bevolking van 140 miljoen personen heb je een aardige afzetmarkt. En als die afzet stijgt en dus meer winst maakt wordt dat al meer duidelijk. En afhankelijk natuurlijk wat het bedrijf bij verkoop van de Russische tak oplevert en wat de aandeelhouder een goede prijs vindt. Al zal dat niet zoveel zijn in vergelijking met de beurwaarde van Heineken. 60 miljard. Het schermen met verlies van banen is altijd een excuus om maar door te gaan. Of het nu Shell, Heineken of Tata Steel gaat. Heineken heeft zoveel verschillende merken onder zich dat de meeste mensen er zich geen voorstelling van kan of kon geven. En voor de Russische markt nog meer producten of misschien niet eerder geïntroduceerde producten. Het is aan de ene kan de dominee (PR/reclame) en aan de andere kan de koopman. Zolang niemand erachter komt is er niets aan het handje. Gelukkig hebben we onderzoeksjournalisten. Of zoals een gelovige kennis van me die een sterke aversie tegen een land als Iran had, maar wel bij zijn werkgever graag meewerkte om die sancties te ontduiken en daardoor te kunnen leveren en meer dan goed te kunnen verdienen. Het is een beetje: de 10 geboden zijn heilig tot dat er geld te verdienen valt. Dan gaan ze overboord. De bekende hypocrisie.

Volrin
Volrin7 mrt. 2023 - 12:44

"We erkennen dat we eerder duidelijker hadden moeten zijn over de noodzaak om nieuwe producten te introduceren", " Wat voor noodzaak is dat dan? Is Heineken zo slecht verspreid over de wereld dat niet eens het boycotten, maar het niet introduceren van nieuwe producten, Heineken failliet zou maken?

2 Reacties
Norsemen
Norsemen7 mrt. 2023 - 15:26

"Heineken failliet zou maken?" Heineken Rusland ja

Markzelluf
Markzelluf7 mrt. 2023 - 16:18

Sterker nog, het is juist de bedoeling van het westen dat Russen hun baan verliezen en het land in economische problemen komt. Heineken ziet de oorlog juist als een kans om marktaandeel te vergroten en de plek in te nemen van concurrenten die zich wel terug trokken. Het is dat ik al vrijwel nooit pils drink, maar anders wist ik wat ik nu niet meer zou drinken

Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde7 mrt. 2023 - 12:03

En nu meteen ook de export naar Israël verbieden.

tinekea2
tinekea27 mrt. 2023 - 11:27

weer zo een bedrijf dat moreel een nieuw diepteput heeft gevonden.

4 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut7 mrt. 2023 - 12:32

Ben dat niet met je eens. Een bedrijf heeft een verantwoordelijkheid tegenover haar werknemers. Als besluiten van het bedrijf er toe leiden dat werknemers in het land van vestiging vervolgd kunnen worden dan heb je wel een afweging te maken. Die je vervolgens dan wel heel goed moet uitleggen. Dat is hier achterwege gebleven.

tinekea2
tinekea27 mrt. 2023 - 14:15

Vooral dat liegen dat ze er weg zijn ........

LaBou
LaBou 7 mrt. 2023 - 16:55

Neut heeft uitgezocht dat werknemers van Heineken in rusland vervolgt kunnen worden als Heineken zich daar terugtrekt? Ik geloof er geen barst van. Wat ik wel geloof is dat Heineken hier laat zien dat principes mooi zijn maar niets mogen kosten.

Bert van der Neut
Bert van der Neut7 mrt. 2023 - 17:06

Vooral dat liegen dat ze er weg zijn ........ Dat is inderdaad niet goed te praten, wees er gewoon open over.