Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

De rode ster van Heineken is ongewenst in Hongarije

  •  
22-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2983724446_1af091ae66_o

© cc-foto: 謝 百萬

Het verwijderen van symbolen omdat die onwelgevallig zijn geworden ervaren veel mensen als overdreven politiek correct en als een soort herschrijven van de geschiedenis
Hongarije overweegt om Heineken te vragen hun logo voor de Hongaarse markt te wijzigen. De rode ster in het Heineken logo roept namelijk herinneringen op aan de nazistische en communistische dictaturen die het land decennia lang teisterden. Het verwijderen van symbolen omdat die onwelgevallig zijn geworden ervaren veel mensen als overdreven politiek correct en als een soort herschrijven van de geschiedenis. Toch hebben ook wij onze voorbeelden van dat gedrag: het hakenkruis is het bekendste voorbeeld, en ook de Prinsenvlag is een voorbeeld van een lange tijd politiek neutraal symbool dat werd ingelijfd door een misdadige politieke stroming, waarna het onbruikbaar werd.
Een andere reactie is mogelijk: de Nazi’s dwongen iedere Jood een gele ster te dragen. Dat klinkt als een reden om die ster vervolgens in de ban te doen. Maar uiteraard kun je ook zo’n symbool terugroven van de degenen die het voor hun eigen doeleinden misbruikten. De Davidster is gelukkig nog steeds het trotse symbool van het Joodse volk.
Of Hongarije overdrijft met het in de ban doen van de rode ster kan ik als niet-Hongaar moeilijk beoordelen. Maar in theorie hadden de Hongaren de rode ster ook opnieuw kunnen uitvinden en daarmee ontdoen van de negatieve betekenis die zij nu heeft. In onze vaderlandse geschiedenis hebben we daarvan ook een beroemd voorbeeld: de oproerkraaiers die de Hollandse zaak bepleitten bij de door de Spaanse keizer aangestelde landsvoogdes in Brussel kregen nul op rekest en werden door haar als ‘slechts geuzen’ (gepeupel) weggezet. Maar in plaats van zich met die term te laten af serveren adopteerden de opstandelingen de benaming Geus als eretitel. Naar ik heb begrepen van Herman Finkers deden de Twentenaren dat ook met het woord Tukker (dat eigenlijk domme heikneuter betekent).
Wat natuurlijk ook mogelijk is, is dat Hongarije met deze maatregel een verkapte protectiemaatregel introduceert omdat het natuurlijk iets duurder wordt voor Heineken als ze voor één land een ander logo moeten ontwikkelen. Ook zullen buitenlandse voetbalteams met een rode ster in hun logo (wat de denken van Rode Ster Belgrado bijvoorbeeld) als ze Hongarije bezoeken hun clubsymbool thuis moeten laten. Mijzelf doen dit soort maatregelen altijd wat vreemd aan wanneer ze ruim een generatie na het ene afgrijselijke bewind, en maar liefst drie generaties na het andere worden genomen.
In de jaren ’60 en ’70 werden we in Nederland veel anti-Duitser dan in de eerste jaren na WOII, met het misplaatste protest tegen Prins Claus als bizar dieptepunt. De kinderen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog vochten leken zelf ook nog hun stukje oorlog te willen meepakken, terwijl hun ouders juist de strijdbijl wilden begraven. Ons (inmiddels afgezwakte) anti-Duitse voetbal nationalisme is daar een uiting van en ook de Rote Armee Fraktion is door psychologen wel eens met dit fenomeen in verband gebracht.
Maar of het Hongaarse verzet tegen de rode ster nou legitiem is of niet, duidelijk is dat bij bepaalde groepen in de Hongaarse samenleving gevoeligheden bestaan jegens dit symbool. Als die gevoeligheden eenmaal de politieke wind in hun zeilen krijgen wordt het voor andersdenkenden lange tijd erg moeilijk om er iets van te zeggen, omdat dat wordt ervaren als een ontkenning van de legitimiteit van die gevoeligheden. Zelfs voorzichtige tegenwerpingen en een beroep op de redelijkheid kunnen in het verkeerde keelgat schieten als de sfeer eenmaal zo is dat een symbool synoniem is geworden met onderdrukking, en twijfel daaraan met minachting.
Een bedrijf als Heineken zal bijzonder diplomatiek te werk moeten gaan om te voorkomen dat het zich de Hongaarse volkswoede op de hals haalt. Hollands bier zou zo maar eens volkomen onterecht kunnen worden geassocieerd met communistische of nazistische onderdrukking. En dat zou het bedrijf een hoop centjes gaan kosten.

Meer over:

hongarije, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Palladium
Palladium24 mrt. 2017 - 10:50

Ik zou helemaal van Heineken af proberen te komen. Zoals een oud spreekwoord zegt: "Heineken is like making love in a canoe.....fucking close to water"

ATM2
ATM222 mrt. 2017 - 19:20

Die rode ster fan Heineken was er al ver voordat Hongarije ten prooi viel aan de communistische Sowjetoverheersing in 1956. Dus als die Hongaren hun lange tenen eens intrekken en lekker gaan genieten van een biertje, en dat is wat mij betreft dan weer geen Heineken, dan is de wereld weer een klein stukje relaxter.

RoodGevaar
RoodGevaar22 mrt. 2017 - 14:37

De rode ster is net als de hamer en sikkel symbool van het communisme. Het is overdreven om de rode ster van Heineken te associëren met deze wereldstroming. De fascisten in Hongarije verwerpen natuurlijk alles wat met wetenschappelijk socialisme of Marxisme te maken heeft. De helft van het oude keizerrrijk is onderdeel geweest van het Sovjet-imperium. Dat heeft weinig met een arbeidersparadijs van doen.

Django3
Django322 mrt. 2017 - 12:59

"Het verwijderen van symbolen omdat die onwelgevallig zijn geworden ervaren veel mensen als overdreven politiek correct en als een soort herschrijven van de geschiedenis." En dat is het ook. "Toch hebben ook wij onze voorbeelden van dat gedrag: het hakenkruis is het bekendste voorbeeld.." En dat moet het argument dus zijn? Ik denk dat er niemand in Nederland het in zijn hoofd zou halen om een Indiaas biertje met een hakenkruis op het etiket te associeren met Nazi's en om aanpassing van dat etiket zou vragen? Want dat zou niet alleen overdreven politiek correct zijn, maar ook een genant groot gebrek aan kennis duidelijk maken. maar goed, uiteindelijk is de domste tenslotte de maat der dingen. Kijk maar naar allerlei veiligheidsvoorschriften, gebruiksaanwijzingen en handleidingen. Voor sommigen is het echt noodzakelijk om te vermelden dat je niet je natte huisdier in de magnetron moet proberen te drogen. Of dat je die föhn vooral niet onder de douche of in bad moet gebruiken. Misschien moet iemand die Magyars eens uitleggen dat de rode ster als symbool veel ouder is dan het Stalinisme en dat bijna dertig jaar na de val van de muur het Stalinisme niet meer de maat der dingen is en het referentiekader waaraan we de hele wereld beoordelen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin22 mrt. 2017 - 12:41

De Kerstman was eerst groen. Coca-Cola was heel communistisch, en beval de POTUS van toen om een Rode Kerstman aan het volk op te leggen. Met daverend succes. Daarom hebben de USA van nu ook geen moeite met de rode ster van Heineken. Overigens zijn de Red States in de USA die welke in handen zijn van de Republikeinen. Nu willen fascisten in Hongarije van de rode Heineken-ster af. En Amerika is een fascistische tirannie aan het worden. ------- Ik zie alleen maar schuivende panelen, en kan er verder geen enkele patroon van betekenis in ontwaren.

Marc Marc
Marc Marc22 mrt. 2017 - 12:02

Beetje geel en groen erdoor mengen en weg rode ster.

seniorg
seniorg22 mrt. 2017 - 11:14

Er is een concurrerend 'autochtoon' biermerk met banden met de regering. Men zou graag Heineken, dat eigenaar is van een ander groot lokaal brouwhuis, van de markt zien verdwijnen. De ster en alle andere parafernalia zijn er met de haren bijgesleept. Het is de lokale fascisten van Jobbik tot op heden ook niet verboden met hun hakenkruizen en wolfsangels te leuren en dat zal ook niet gebeuren. Zie vooral (ook in andere kranten te vinden): https://www.trouw.nl/home/heineken-stuit-in-hongarije-op-nationalistische-boycot~a8fbc700/ Ik drink overigens nauwelijks bier en al helemaal geen Heineken. Wel ben ik van mening dat Hongarije zo snel mogelijk uit de Eu moet worden geroyeerd. Voor de Grieken wil ik nog wel betalen, maar vor de Hongaren beslist niet.

omaoeverloos
omaoeverloos22 mrt. 2017 - 10:56

Och, wat de rode ster is voor sommige hongaren, is zwarte piet voor sommige nederlanders. Maar het verwijderen van symbolen haalt het onderliggende gedachtengoed niet weg.

L.Brusselman
L.Brusselman22 mrt. 2017 - 10:55

Rechts extremisme wordt wel gedoogd ,als ze zo democratisch zijn moeten communisten ook die vrijheid krijgen.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman22 mrt. 2017 - 10:58

https://www.groene.nl/artikel/hoe-viktor-orban-wegkomt-met-zijn-hek

L.Brusselman
L.Brusselman22 mrt. 2017 - 10:53

In Hongarije is het ene repressieve regime gewoon ingeruild voor een ander.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder22 mrt. 2017 - 10:52

Misschien zou er ook eens nagedacht moeten worden over de kleur rood. Dat word toch ook altijd in verband gebracht met de verkeerde dingen. Daar is wat mee. Of het nu vlaggen zijn of hoge hakken het stimuleert gevoelens. Dat willen we niet natuurlijk.

Rogier van Buul
Rogier van Buul22 mrt. 2017 - 10:29

Dit is toch geen nieuws? Vlak na de 2e wereldoorlog is de rode ster ook aangepast voor de Amerikaanse markt onder soortgelijke omstandigheden. Ook daar werd de volledig rode ster geassocieerd met communisme, Heineken koos er toen voor om er een witte ster met rode rand van te maken. Voor de goede orde, Heineken doet het uitstekend in de US of A. Zelfs na de herinvoering van de volledig rode ster.

rbakels
rbakels22 mrt. 2017 - 10:09

Al zijn communistische symbolen tegenwoordig verboden in Hongarije, dan nog geldt de juridische regel dat oudere rechten voorgaan, en Heinken voert die rode ster al meer dan 100 jaar, dus van lang voordat het communisme coet aan de grond kreeg. Derode ster zal ook wel als merk zijn geregistreerd, en een bedrijf z'n merk afpakken is eh, een bijna communistische maatregel, want merken zijn veel waard. Als ik Heineken was zou ik me bereid verklaren die ster te verwijderen voor een miljardenbedrag.