Geen ‘Stille nacht, heilige nacht’ of de ‘Herdertjes lagen bij nachte’ meer wat betreft de rooms-katholieke kerk. De liedjes worden uit het liedboek van de kerk gehaald. De abdij van Berne in Heeswijk-Dinther die deze boekjes drukt, bevestigt dit tegenover het Omroep Brabant.
Norbertijn Joost Jansen van de Abdij is het er duidelijk niet mee eens. In het voorwoord van het nieuwste liedjesboek schrijft hij: “Bij de samenstelling hebben we heel wat verzuchtingen geslaakt.” Ook de liederen van Huub Oosterhuis worden geboycot.
Van wie moesten de populaire liedjes worden geschrapt? Jansen:
Het besluit om deze populaire liedjes niet meer mee te nemen in de wekelijkse preek- en liedboekjes in de kerk, is door Rome genomen. Maar dat doet Rome alleen maar op voordracht van de Nederlandse bisschoppen. Die vinden de liedjes blijkbaar niet meer geschikt.
Het wordt niet verboden om de liedjes te zingen. Ze worden alleen niet meer afgedrukt in de wekelijkse liedboekjes in de kerk. Maar waarom?
Het hoofd van de liederencommissie, de Nederlandse Raad voor Liturgie, is bisschop Liessen van Breda, maar die was voor Omroep Bradant niet bereikbaar voor commentaar.
Pastoor Mennen uit Oss is ook betrokken bij het advies aan de Raad voor Lithurgie. Hij heeft er zijn bedenkingen bij, maar wil ook niet ingaan op de besluitvorming rond de liedjes.
Commercie Heilige Nacht blijkt in Duitsland alleen eens eerder in de ban te zijn gedaan. In 1969 schreef de krant Toledo Blade dat in de Duitse stad Miesbach het lied niet meer tijdens kerkdiensten mocht klinken. Het zou te vaak gedraaid worden in winkels en warenhuizen en daardoor zijn waarde hebben verloren voor de kerk. Na een strotvloed van protestbrieven en -telefoontjes zag de kerk zich gedwongen het lied toch weer te omarmen.
Overigens is het lied dit jaar 95 jaar oud. Het werd voor het eerst ten gehore gebracht in Wenen.