Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Heibel bij Forum-splinter JA21: interne democratie blijkt ver te zoeken

  •  
29-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7131 keer bekeken
  •  
ANP-465073142

Prominente leden van de extreemrechtse Forum-splinterpartij JA21 halen hard uit naar het partijbestuur. De leden, waaronder ook twee Tweede Kamerleden, zijn ontevreden over het democratische gehalte binnen de eigen gelederen. Daarnaast zeggen ze niet te weten welke koers de partij nu eigenlijk vaart.

Onder de ondertekenaars zijn Kamerleden Nicki Pouw-Verweij, Derk Jan Eppink en Europarlementariër Rob Roos. In de brief staat onder meer dat er geen sprake is van een ‘gezonde partijcultuur’. Daarmee wordt onder meer bedoeld dat de echtgenote van partijleider Joost Eerdmans penningmeester van de partij is, en dat JA21-politici dubbelfuncties bekleden. Zo is mede-oprichter Annabel Nanninga behalve lid van de Eerste Kamer ook Statenlid in Noord-Holland en gemeenteraadslid in Amsterdam.

Volgens de briefschrijvers is het nodig dat JA21 een partijraad opricht waarin meerdere keren per jaar de koers van de partij wordt besproken. Daarnaast moet de partij verbreed worden met deskundigen en moet het bestuur voortaan democratisch gekozen worden en moeten er duidelijke bestuurstermijnen gaan gelden.

De onvrede binnen JA21 is mede ingegeven door de teleurstellende resultaten bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij wist niet te profiteren van de onvrede onder kiezers met een hang naar uiterst rechts, die kozen in plaats daarvan massaal voor de BBB. Eerdmans zegt daarover tegen de Telegraaf niet ontevreden te zijn met het alsnog behaalde resultaat.

JA21 werd opgericht door Joost Eerdmans (ex-CDA, ex-LPF, ex-EenNL, ex-FvD) en Annabel Nanninga die Forum voor Democratie verlieten nadat Thierry Baudet het antisemitisme van hem en een deel van zijn partijgenoten niet meer onder stoelen of banken stak. Volgens de recente stemwijzers heeft JA21 zich inmiddels aan de rechterzijde van het neofascistische Forum gepositioneerd.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.