Joop

Heerlijke mentale weerbaarheid

  •  
02-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1019 keer bekeken
  •  
commando

In de bibliotheek las ik een boek van een Amerikaanse voormalige commando. Omdat zulke boeken de lezer mentale weerbaarheid beloven, zijn ze populair in deze onzekere tijd. ‘Door mijn ervaringen tijdens vuurgevechten te bestuderen, word je geestelijk sterker’, is meestal de centrale stelling van de schrijver. Ik vind dat hilarisch, en pak er daarom af en toe een van de plank in de bieb.

Het boek las lekker weg, ik werd meegenomen naar een gebedshuis in Irak, waar de voormalige commando een handgranaat naar binnen had gegooid. Hij vertelde hoe er volledige stilte heerste tussen de dode lichamen, ze hoorden slechts een kraan druppelen. Bij nadere inspectie bleek dit geluid afkomstig van een afgerukte arm waar het bloed uitsijpelde.

Ik droomde weg boven de bladzijden, en vroeg me af hoe ik me moet gedragen als het echt oorlog wordt. Gerard Reve was er duidelijk over: ‘Als het oorlog is, moet je oorlogen’. Dit werkwoord is een handvat, je kunt ermee uit de voeten wanneer iemand het laatste witbrood voor je neus wegkaapt in de supermarkt. In zo’n geval overmeester je diegene, tenzij de persoon fysiek sterker lijkt dan jij.

Vanwege een gebrek aan wezenlijke levenslust komt het niet snel tot grootschalig geweld in West-Europa, we kibbelen nu eenmaal liever over gender-dingetjes via Twitter en Facebook. Op termijn treft de Russische veroveringshonger waarschijnlijk ons grondgebied, maar het duurt nog minstens een generatie voordat ze een goed leger hebben opgebouwd.

Tot die tijd laven we ons aan de belevenissen van voormalige commando’s om de almaar oplopende prijzen in de supermarkt psychologisch aan te kunnen. Er zijn overigens Nederlandse vertegenwoordigers van het genre: Sander Aarts, die zichzelf ‘de best getrainde militair van Nederland’ noemt, en Dai Carter, hij schijnt bekend te zijn van het televisieprogramma ‘Kamp Van Koningsbrugge’.

Om met Reve te eindigen:

Ik vind dit leven al geweldig. En straks nog
het eeuwige leven in de Hemel. Je vraagt je wel eens af:
‘Waar hebben wij het aan verdiend?’

Meer over:

opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

GMatth52
GMatth524 jun. 2023 - 14:40

"Vanwege een gebrek aan wezenlijke levenslust komt het niet snel tot grootschalig geweld in West-Europa, we kibbelen nu eenmaal liever over gender-dingetjes via Twitter en Facebook. Op termijn treft de Russische veroveringshonger waarschijnlijk ons grondgebied, maar het duurt nog minstens een generatie voordat ze een goed leger hebben opgebouwd." Die verwende, decadente West-Europeanen toch. Helaas moet ik Raymond Taams 'gerust stellen': aan de leiband van grote broer Uncle Sam roeren veel West-Europese leiders -zelfs Olaf Scholz al is het aarzelend- de oorlogstrom en leveren enthousiast zware wapens aan Oekraïne, dat als voorpost van de NAVO blootgesteld wordt aan de -onvermijdelijke- tegenmaatregelen van Rusland. Dat de 'Russische veroveringshonger' ons grondgebied zal treffen wordt door de schrijver op geen enkele manier onderbouwd. De Oekraïners worden door de NAVO als pionnen geofferd in een oorlog, die vermeden had kunnen worden: als de langs diplomatieke weg bereikte compromissen- de Akkoorden van Minsk- niet door toedoen van Uncle Sam waren gesaboteerd. Van Russische 'veroveringshonger' is geen sprake. Van een verwoestende expansiedrang van de VS -middels uitbreiding van de NAVO- des te meer.

de passie preker
de passie preker3 jun. 2023 - 10:42

Dat gebrek aan wezenlijke levenslust komt doordat wij ondanks alles in het Westen nog steeds in obscene welvaart en luxe leven. Daardoor hebben we tijd en middelen genoeg om te kibbelen over gender-dingetjes via Twitter en Facebook. Mooie quote van Reve ! Hoewel Reve ook in zijn tijd al af en toe werd gecancelled, is het in het huidige tijdsgewricht volstrekt kansloos dat een nieuwe Nederlandse schrijver van het niveau Reve op gaat staan.

1 Reactie
Sofia Thales
Sofia Thales3 jun. 2023 - 12:44

@de passie preker 3 jun. 2023 - 12:40 "...in het huidige tijdsgewricht volstrekt kansloos dat een nieuwe Nederlandse schrijver van het niveau Reve op gaat staan." * Beste passie preker, "Hoop doet leven" en het is volgens velen - mij inbegrepen - nog steeds dat het, "idealisme is, die de realiteit zwanger maakt..." - de passie preker: "...kibbelen over gender-dingetjes via Twitter en Facebook..." * Ik ben van mening, dat we (te)veel kostbare energie verspillen aan onbenulligheden en daardoor de essentie, waar het werkelijk omgaat, uit het oog verliezen. Zoveel onzinnige informatie tot je nemen en aan het eind van de dag vaststellen, dat - ruim geschat - nog geen 5%, echt bruikbare informatie blijkt te zijn. Wat een verspilling van energie en middelen! S.T.

Sofia Thales
Sofia Thales3 jun. 2023 - 10:12

Het is best wel sneu - 'als best getrainde militair van Nederland' - te moeten constateren dat - zijn Nederlandse leger - ondanks alle inspanningen, geen oorlogen heeft kunnen beëindigen, maar eerder er een schepje bovenop gedaan heeft. Het moet toch frustrerend zijn, als je bedenkt dat de gemaakte slachtoffers, voornamelijk bùrgers waren. En als de militairen, die daar trauma's van ondergaan, aan de bel trekken voor gepaste mentale bijstand, wil de hulp nog wel eens te kort schieten. Als een regering veel tijd en geld aan het leger besteedt, dan verdient mentale bijstand minstens zoveel aandacht. Bij thuiskomst begint de echte oorlog; die in het menselijk brein! Een goed voorbeeld is Amerika. Hoe een - altijd vuile - oorlog nog lang kan nadreunen in het leven van mensen De 'Viëtnam(USA-)oorlog!' Veteranen moeten - in de meeste gevallen, niet alleen fysiek, maar vooral mentaal, een kreupele - tot op de dag van vandaag leven met het gebrek aan passende sociale, maar vooral, geestelijke bijstand. Alleen daarmee kan men het streven naar mentale weerbaarheid, bewerkstellingen. '...En straks nog het eeuwige leven in de Hemel. Je vraagt je wel eens af: ‘Waar hebben wij het aan verdiend?’ Als de vraag, die de heer Reve gesteld heeft, in de 'hemel' een feit blijkt dan is een 'geweldig leven', een goed uitgangspunt voor een 'eeuwig leven.' Voor mensen met een 'miserabel leven' als uitgangstpunt, is een 'eeuwig leven' in de 'hemel eerder een 'hel!

Radio-Head
Radio-Head2 jun. 2023 - 16:13

Generatie Z, bij Safe Space Van Koningsbrugge Deelneemster Claire van Rooijen "Ik zeg.... Je hoeft niet zo te schreeuwen,... eh.. doe gewoon effe tranqi" Deelneemster Mariesol Harrewijn " Als je erover nadenkt het leger is gewoon een sociaal construct, en oorlog is facking toxic." Safe Space Van Koningsbrugge | Plakshot (2min.30) https://www.youtube.com/watch?v=_Y1vzGr3_5U" Instructeur, "Go, go, allemaal in de chopper, dan gaan we naar de Groepstherapie" 😁