Joop

Heerlen: zwarte docent ontslagen vanwege agenderen racisme?

  •  
01-07-2020
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
216 keer bekeken
  •  
50058548546_c48376740f_k

© cc-foto: Roo Pitt

Bang om de mond open te doen, bang om je hoofd boven het maaiveld te steken waarna het eraf gekapt wordt
Na de dood op George Floyd zijn er terecht overal ter wereld steunbetuigingen ontstaan voor de ‘Black Lives Matter’-beweging. Ook in Nederland. Zaterdag organiseerde de organisatie ‘Black Lives Matter Parkstad’ de eerste demonstratie in mijn huidige woonplaats Heerlen, een stad die ten tijde van de kolenmijnen de rijkste stad van het land was en nu zowat de armste.
Laat mij eerst mijn diepe respect uitspreken voor dit event, want als iemand weet dat het moeilijk is om mensen hier te mobiliseren voor iets, dan ben ik het wel. Dus: organisatie, chapeau!
Samen met mijn dochter en vrienden, ging ik naar het protest van Black Lives Matter Parkstad. Wat meteen opviel? Heel veel politie, maar helemaal GEEN lokale politici. Geen burgemeester, geen wethouder. Terwijl Heerlen zogenaamd juist geregeerd wordt door een progressief bestuur van voornamelijk SP. Dus Emile Roemer, waar was je? Ron Meyer, waar was je? Of wethouder Jordy Clemens van Onderwijs, Jeugd, Cultuur, Erfgoed en Wonen, waar was je?
Vooral Clemens afwezigheid sprak boekdelen want het bevestigt precies wat men zijn partij SP verwijt: ze willen het niet horen en niet zien. Zelf probeerde ik een tijd geleden bij Clemens de Nederlandse taalachterstand van leerlingen (die buiten Nederland opgroeiden) te bespreken, hij wuifde het weg als zijnde “een verantwoordelijkheid van de scholen en niet van de gemeente”. Zucht. In de randstad voeren gemeenten zelf beleid om kinderen met een mogelijke Nederlandse taalachterstand zo vroeg mogelijk op te sporen, zodat ze via extra lessen de taalachterstand inlopen en kwijtraken. Niet in Heerlen, “niet onze taak”.
Juist WEL een taak van de lokale overheid om kinderen hiermee te helpen. Want in mijn ogen is later vooral die taalachterstand de grootste stoorzender om een goede vervolgopleiding en baan te krijgen. Begrijp me goed: wanneer ik hier spreek over taalachterstand, spreek ik slechts over de Nederlandse taalachterstand. Immers deze leerlingen zijn vaak meertalig, zijn vaak goed in Engels, Papiamentu, Spaans, Turks, Surinaams, Marrokaans et cetera. Enfin…
Afbeelding1
Terug naar de Black Lives Matter demonstratie in Parkstad, Heerlen. Er waren zo’n 500 mensen aanwezig, voor Heerlen een grote opkomst. Ze hadden een goed programma voorbereid met sprekers van verschillende pluimage: van Pastor Tony Giwa tot Jerry Afriyie. Maar wat voor mij de meest spreekmakende sprekers bleken, waren Limburgse ‘ervaringsdeskundigen’, waaronder Kenneth Moesquit (zet zich in ter bestrijding van racisme en discriminatie in Limburg) en Aytmara Hersisia. Zij gaven no nonsense voorbeelden van discriminatie hier in Limburg. Hun verhalen spreken boekdelen…
Aytmara Hersisia vertelde:
"“Ik ben niet wit. En opgegroeid in Zuid Limburg. Geboren en getogen, maar toch word ik niet beschouwd als iemand van hier. Uiteindelijk wel, als ik me bewezen heb. (…) De witte buurman die me wel even uitlegde, waarom ik bruin was. Dat kwam omdat ze me als baby bruin hebben gespoten, terwijl ik op handen en voeten zat. Gelijk een verklaring voor mijn witte handpalmen en voetzolen. Dat moest grappig zijn. De lading die mijn huidskleur kreeg door hoe mijn omgeving met me om ging, is schadelijk voor een kind. En wat doe je als je niet over racisme, discriminatie of je huidskleur mag praten? Je past je aan, je gedraagt je als gast. Je lacht een beetje mee. Je overleeft. Je kweekt een dikke huid. Je zwijgt. Want iedereen hier in Zuid Limburg zwijgt. Als je steeds monddood gemaakt wordt, leer je welke onderwerpen je moet vermijden.”"
"“Ik werkte als docent op het Vista College. Ik was de enige gekleurde docent in een wit docententeam. De studentenpopulatie op het Vista College is zeer divers. Ik heb voor klassen gestaan, waar de witte studenten in de minderheid waren. Rolmodellen zijn belangrijk, gekleurde jongeren herkennen zich niet in witte docenten en ervaren een grote drempel om zichzelf te laten zien. Studenten die ik niet eens kende, spraken mij aan in de gangen om hun verhalen te vertellen. In de lerarenkamer werd met vooroordelen gesproken over de leerlingen. Op het moment dat ik dit in het kader van professionalisering bij mijn manager aankaartte, (ik had de ambitie om meer bewustwording in het team te creëren rondom diversiteit/discriminatie/racisme) in het belang van de jongeren en daarmee mijn eigen huidskleur benoemde, werd hij boos. “Ik zie geen kleur”, zei hij en juist dat is wat het onrecht en institutioneel racisme in standhoudt. Alsof je zegt dat je de persoon niet ziet, de struggle die zij/hij ervaart niet wilt zien. Mijn contract werd niet verlengd.”"
Wauw… heftig! Hersisia heeft in mijn ogen helemaal gelijk wanneer ze zegt dat men hier in Limburg zwijgt. Want men heeft angst. Net zoals op Bonaire waar ik de ‘Cultura di Miedu’ beschreef (angstcultuur), is men hier ook bang. Bang om de mond open te doen, bang om je hoofd boven het maaiveld te steken waarna het eraf gekapt wordt. Het klopt helemaal. Wegkijken.
Waarom zijn Limburgers zo? Diep in mijn hart zeg ik, dat het met name door de onwetendheid komt dat men zo denkt. Dus de oplossing hiervan is: beter onderwijs, betere voorlichting. Zoals ik in mijn vorige column schreef: leer de Nederlandse leerlingen ook over de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis. Leer hen over de Tula slavenopstand in Curaçao, over de politionele acties in Indonesië en over de miljoenen slavenhandel. Het is 2020. Tegen mijn leerlingen overal zeg ik “Wij zijn allen kinderen van God” en zo is het ook. Accepteer, omarm je ‘zijn’, wees trots op je roots.
Ik twijfelde of ik iets zou zeggen over de Sinterklaas-discussie, maar allée dan… ik vraag me echt eerlijk af, wanneer dat een ‘traditie’ is geworden, want in mijn jeugd (ik ben geboren in 1969) was er bijna nul aandacht voor Sinterklaas en z’n Pieten. Ergo: wij vierden helemaal geen Pakjesavond, pas op 6 december ’s ochtends mochten wij de door Sint en de Piet gebrachte cadeautjes openen. Ik weet dat ik als kind s’nachts stiekum uit bed ging, om de presentjes alvast te bekijken en weer te gaan slapen.
Niet 5 december Pakjesavond, niet elke dag Sinterklaasjournaal, geen hypes bij supermarkten. Sinterklaas kwam één keer bij de lokale supermarkt, je ging naar Heerlen voor een foto met de Sint en c’est tout. Ik vond als kind de Sint enger dan de Pieten. Niks surprises et cetera. De liedjes vond ik als kind al niet kunnen, bijvoorbeeld “ook al ben ik zwart als roet, meen het wel goed”?
Dus… wat mij betreft is Sinterklaas geen traditie, maar pas eind vorige eeuw ontstaan. Op Bonaire waar ik zes jaren woonde, wordt het ook gevierd. Daar noemt men het Sinterklaas en zijn Pietjes. En daar vindt elke dag nog discriminatie plaats door de Nederlandse overheid: want kinderen daar ontvangen geen kindgebondenbudget toeslag-zorgtoeslag-huurtoeslag-kinderopvangtoeslag- en ouderen daar ontvangen geen AOW, maar n AOV van n paar honderd euro per maand, in plaats van de 1000 euro per maand hier in Nederland.
Terug naar de Black Lives Matter Parkstad demonstratie: graag roep ik de lokale politiek op om ook kleur te bekennen lokaal binnen dit thema. Het is eigenlijk rondweg onbeschoft om niet te komen opdagen, want dan hoef je het niet te horen en dan bestaat het zeker ook niet. Stop die Limburgse wegkijkmentaliteit. Benoem het beestje bij de naam en zet beleid uit. Politici in Limburg zouden zich eens wat meer mogen uitspreken dan tot nu toe in plaats van alles laten omdat ‘het altijd zo was’. Want dingen op z’n beloop laten zoals vroeger en nietsdoen, is stilstand. Ook in Heerlen…

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Eugene3
Eugene32 jul. 2020 - 20:48

Even los van het feit dat de genoemde politici een week eerder bij een lokaal georganiseerd protest waren, zien we hier toch ook weer de vaak gemaakte fout, namelijk progressief betekent niet automatisch dat je alles leuk of goed moet vinden qua benadering of aanpak dat zich in het linkse spectrum afspeelt. Noem het maar een diversiteit van ideeën op de progressieve linkse kant waar je uit kan kiezen. Het kan gewoon zo maar zijn dat je andere opvatting hebt over hoe iets op links aangepakt moet worden zonder dat je een “nazi” bent. Bijvoorbeeld door niet mee te gaan in de identiteitspolitiek welke in dit stuk ook weer prominent aanwezig is. Limburgers dit, Limburgers dat. Limburgse wegkijkmentaliteit? Want wij in de Randstad........ Is het oorlog? En zoals hierboven al gezegd, vage testimonials helpen ook niet. En 500? Meh. Maar goed. Enige aanknopingspunt voor mij dat ik kan vinden in dit stukje is het verlangen naar goed, inclusief onderwijs. Maar zoals bekend, daar heeft neoliberaal nederland weer geen boodschap aan. Laten we die eerst eens wegstemmen.

tempest
tempest2 jul. 2020 - 20:34

Het was in Corona tijd, denk dat de lokale politici er anders best bij zouden zijn geweest. Als een kop eindigt met een vraagteken, dan is het antwoord meestal “nee”. Het niet verlengen van een contract is hoe dan ook iets anders dan ontslagen worden. Hoe hard het ook voelt, het onderwijs werkt ontzettend veel met tijdelijke contracten tegenwoordig.

Heubacher
Heubacher2 jul. 2020 - 10:47

"Gekleurde jongeren herkennen zich niet in witte docenten" - het staat er gewoon even tussen neus en lippen door genoemd, alsof dat allemaal maar moet kunnen en dat geen gigantisch probleem op zichzelf is. Wat bezielt zo iemand als deze leraar om dit doodnormaal te vinden, maar waarschijnlijk uit zijn voegen te scheuren als een 'witte' jongere tegen hem zou hebben gezegd dat hij zich niet in hem herkent door zijn huidskleur? Dat hij hem om die reden niet kan accepteren als rolmodel? Wat leer je jongeren precies als je deze houding niet te vuur en te zwaard bevecht? Hoe erg beperk je als leerling je kansen als je alleen mentoren, voorbeelden en rolmodellen accepteert wanneer die uiterlijk op je lijken?

Frank Rochette
Frank Rochette1 jul. 2020 - 23:35

Dag Petra Meese, jij vraagt je af waarom er geen politici waren. Zou het kunnen omdat ze er de week van te voren wel waren ? op 20 juni organiseerde Heerlen Mondiaal Parkstad staat stil bij Racisme en hier zijn diverse politici aanwezig geweest in het publiek of er buiten Ron Meyer, Sedai, Peter van Zutphen en ik dacht ook Jordy Clemens waren binnen of buiten het terrein aanwezig. De organisatie heeft bekend gemaakt via haar Blad en haar website dat de contacten met BLMP te laat tot stand kwamen om het programma maar nog meer de vergunning aan te passen.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman2 jul. 2020 - 8:08

De vraag is natuurlijk: waarom was Petra daar dan niet of als ze er wel was waarom dit stukje vol verwijten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 jul. 2020 - 19:56

Op de pagina van Heerlen Mondiaal staat een bericht, geplaatst op 15 juni, dat als volgt afsluit 'Er zal géén manifestatie (podium, sprekers en muziek, geluidsinstallatie) zijn, ook om daarvoor een samenloop van mensen te voorkomen. We gaan uit van de kracht van een stil protest (wel eventueel klappen, leuzen roepen, wave?), en dat de deelnemers zelf zich kunnen uiten.' en 'Heerlen Mondiaal nodigt andere organisatie nadrukkelijk uit om zich bij de demonstratie aan te sluiten en er aan deel te nemen' Dus groepen worden op 15 juni uitgenodigd zich aan te sluiten bij een manifestatie op 20 juni, maar de contacten met BLM kwamen te laat tot stand. Dat een organisatie als BLM op een antiracisme protest afkomt kan toch niet als een verassing komen, en wellicht had heerlen Mondiaal contact met hun kunnen opnemen, over de strakke tijdslijnen rondom vergunningen? Ik begrijp het nog niet helemaal want je hebt in NL geen vergunning nodig om te protesteren. De politici waren er dus op de 20e als bezoeker, want er waren geen toespraken etc. Blijkbaar op de 20e wel en de 27e niet je snufferd te laten zien.

Jelle Nauta
Jelle Nauta1 jul. 2020 - 18:25

Vroeger stonden Limburgers in Parkstad (Oostelijke Mijnstreek) in een 11-tal mijnen schouder aan schouder te werken naast koempels uit Polen, Italië, Marokko, (zelfs uit Friesland...) enz. zonder dat ze elkaars taal spraken. Wetende dat je altijd op elkaar kan vertrouwen, 400 meter onder de grond. Waren buren, hielpen elkaar, zaten in verenigingen met elkaar... Ze wisten en sommigen weten nog steeds wel hoe het moet. Uw ‘onwetendheid’ is een echter een algemeen Nederlands probleem, helaas ook weer in Limburg. Zowel blanke als gekleurde nieuwe generaties Nederlanders hebben ook hier extra onderwijs nodig. Het is een probleem dat helaas aan beide kanten ontbreekt. Nu hopen dat iedereen open staat voor de gehele geschiedenis en niet gaat shoppen naar feiten die alleen in je straatje past.

GoudenBergen
GoudenBergen1 jul. 2020 - 18:16

Persoonlijk ben ik geen fan van de SP. Ik vind het een orthodoxe socialistische partij die te veel de nadruk legt op het collectief en denkt dat je sociaaleconomische problemen oplost door de belastingen sterk te verhogen. Maar een ding zien ze goed: hun achterban die voor een flink deel bestaat uit de blanke onderklasse heeft het in plaatsten als Heerlen, Stadskanaal en Emmen al zwaar genoeg. De problemen van de multiculturele samenleving zijn vooral op deze kwetsbare mensen afgewenteld. Ze hebben helemaal geen boodschap aan BLM. Dat hebben Roemers, Meyer en Clemens goed begrepen.

4 Reacties
Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft1 jul. 2020 - 21:57

Nee Ikzelf, dat zegt GoudenBergen niet.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 jul. 2020 - 7:54

De schuld bij de verkeerde leggen noem ik dat .

AGM-65E
AGM-65E2 jul. 2020 - 13:12

@Ikzelf 'Maar bedoelt hij wel.' Kun je dat onderbouwen?

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft2 jul. 2020 - 15:44

Ikzelf, Leg uit.

Nachtzuster2
Nachtzuster21 jul. 2020 - 18:03

gekleurde jongeren herkennen zich niet in witte docenten en ervaren een grote drempel om zichzelf te laten zien. Studenten die ik niet eens kende, spraken mij aan in de gangen om hun verhalen te vertellen. Ik hoop maar dat die witte scholieren minder eenkennig zijn, anders zou je ze bijna voor racist uit kunnen maken..

1 Reactie
Jozias2
Jozias21 jul. 2020 - 20:57

En blanke kinderen herkennen zich niet in donkere docenten, jongens niet in een lerares en meisjes niet in een leraar. Dan kom je dus uit op gesegregeerde jongens en meisjes scholen met bijpassende leraren.

Peterrr2
Peterrr21 jul. 2020 - 17:50

"Ik twijfelde of ik iets zou zeggen over de Sinterklaas-discussie, maar allée dan… ik vraag me echt eerlijk af, wanneer dat een ‘traditie’ is geworden, want in mijn jeugd (ik ben geboren in 1969) was er bijna nul aandacht voor Sinterklaas en z’n Pieten." Bijzonder... ik kom ook uit 1969 en wij vierden het wel. Thuis en op school. Ik vond er overigens weinig aan. Nooit echt leuk gevonden ook, maar het was ook begin jaren '70 gewoon een feest. Alleen was toen niets zo gehypet zoals het nu is. Maar dat is met vrijwel alles zo gegaan.

P Haan
P Haan1 jul. 2020 - 17:39

In plaats van te voeren dat er een hoop mensen waren, piepen dat er mensen niet waren. Simpele regel om het leven angenaam te maken: Drink bier met de mensen die er zijn. Verder een niet te volgen relaas, maar goed dat de demonstratie gelukt is!

tsitsi
tsitsi1 jul. 2020 - 15:35

Weet niet precies wat met dit stukje beoogd wordt. Heerlen: zwarte docent ontslagen vanwege agenderen racisme? Vanwaar het vraagteken. Indekken? Is het zo of niet. Als dit de voorbeelden van rascisme zijn, valt het wel mee. Het slechte grapje van bruin spuiten is voor een kind net zo pijnlijk als de vergelijkbare grappen over dikke, dunne, en korte en roodharige kinderen. Omdat het over de huidskleur gaat is het racisme? Ik zie geen kleur”, zei hij. Volgens mij wilde hij hiermee zeggen dat alle kinderen voor hem gelijk zijn ongeacht hun huidskleur. Behandelt hij ze gelijk, is het weer niet goed. Dit soort voorbeelden doen eerder slecht dan goed. Het gaat zo een beetje de me-too kant op. Sappige schandalen in Amerika, wij ook me-too maar een goed Nederlands schandaal zit er niet in. Grof geweld door een politieagent in Amerika. Wij ook BLM. Maar geen martelaar. Dan maar deze voorbeelden. Waarom zijn Limburgers zo? Over generaliseren gesproken. Een bijeenkomst in Heerlen en ineens gaat het over de Limburgers. Als er iets in Amsterdam gebeurd, hebben we het toch ook niet over de Noordhollanders.

Pater
Pater1 jul. 2020 - 15:24

Bonaire heeft zelf aanvankelijk zelf ingestemd met een Akkoord met NL, waarin die uitzonderingen op het gebied van sociale voorzieningen waren opgenomen. Discriminatie ? Dan wel met instemming van het toenmalige bestuur van Bonaire. Tja, inderdaad, de SP loopt bij dit soort zaken niet bepaald voorop. 10 zetels, maar toch een college met o.a. VVD/D66 en CDA. Veelzeggende citaten, veel interessanter dan de vraag of Petra Sinterklaas heeft gevierd. O ja. Het woord 'event' wordt wel steeds vaker gebruikt, maar het is oerlelijk en geen Nederlands. Zeg alsjeblieft gewoon gebeurtenis, evenement, in dit geval: de demo.

[verwijderd]
[verwijderd]1 jul. 2020 - 15:23

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen1 jul. 2020 - 18:27

In de VS worden zwarte mensen vermoord door de politie, hier zijn de kleur van Zwarte Piet en de moppen van Derksen de belangrijkste racisme-issues. Het racisme in Nederland is dan ook op geen enkele manier te vergelijken met dat in de VS. Om zichzelf meer gewicht te geven, heeft de Nederlandse anti-racisme beweging BLM en de bijbehorende terminologie overgenomen. De SP en hun achterban doorzien dit en richten zich op de echte prioriteiten.

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 jul. 2020 - 19:15

ik kan niet anders dan het eens zijn met GoudenBergen. Dit hele gedoe is vooral van belang voor lieden die in de geest reeds in de VS zijn. Daar is een min of meer open oorlog tussen verechillende gekleurde bevolkingsgroepen aan de gang. Deze lieden willen dit graag naar Nederland verplaatsen. In ons land zou dan "institutioneel racisme" heersen. Ik heb geen enkel bewijs voor racisme hier gezien. Ik begrijp best dat Karabulut met de stroom mee gaat want ja, iedereen zegt het. De kleren van de keizer.

marcelhermus
marcelhermus1 jul. 2020 - 19:35

Dat is vrij simpel ikzelf. De protesten zijn een reactie op iets wat in amerika is gebeurd. De protesten komen uit de organisatie BLM die zijn oorsprong in amerika heeft. Als ik de protesten zie dan is het eerste waar ik aan denk amerika, dat het over racisme gaat komt pas later.

Roel2
Roel22 jul. 2020 - 6:07

'Alleen wie iets te verbergen heeft laat zijn handen zien om te tonen dat-ie niets te verbergen heeft.' Het credo van elke politieagent, of is het dan ineens wel een foute gedachtegang?

Frans Kwakman
Frans Kwakman2 jul. 2020 - 8:13

ikzelf, als je hierboven meer dan de helft van een zin in engels/amerikaans schrijft en bovendien een toestand bedenkt voor ons land door hier niet bestaat, wel in de VS, dan zou je kunnen denken dat je je op de situatie aldaar richt ipv de totaal andere situatie hier.

Bakoenin
Bakoenin1 jul. 2020 - 15:16

Het is puur het uitspelen van groepen mensen tegen elkaar op basis van huidskleur en afkomst wat hier door onze politici, bestuurders en ander elitair volk wordt gepropageerd. Nooit wordt er een oplossing aangedragen, alleen de dingen die nu fout worden bevonden, worden bekritiseerd. Discriminatie is groepsgedrag dat aanwezig is in alle mensen zonder onderscheid naar kleur of etniciteit. Ook in andere dan westerse culturen worden 'racistische' uitingen in de cultuur aangetroffen. Denk alleen maar aan de strijdliederen van joodse en afrikaanse origine waarbij de vijand een andere afkomst had. Discriminatie is alom aanwezig in alle culturen maar alleen de discriminatie van de westerse kolonialisten wordt nu verketterd. Dit is dus een spelletje dat in de hand wordt gewerkt door enkelen aan de top die ons tegen elkaar willen opzetten en dat is pas het echte racisme. Donkere mensen in een achterstandspositie schieten niks op met het aanpassen van zwarte piet. Van mij mag het, ik ben er zelfs voorstander van, maar dat lost hun problemen niet op. Onze leiders zijn niet in staat om in dit systeem die problemen op te lossen en spelen ons daarom tegen elkaar uit. Verdeel en Heers, geldt hier nog steeds. Wie gaat daar nu eens zijn mond over open doen ? Want meegaan met dit spelletje zoals ook Baudet en Wilders doen, gaat het Verdeel en Heersspelletje alleen maar versterken. We hoeven geen kant te kiezen, we zijn geen onderdeel meer van een leger dat anderen moet bestrijden voor onze heerser(s). We moeten elkaar opzoeken en het voor ons allemaal beter maken. Laat die verdeel en heers elite lekker dood vallen.

JasDon
JasDon1 jul. 2020 - 14:31

Ontslag en geen contractverlenging zijn overigens twee verschillende zaken. Als aantoonbaar is te maken, of redelijkerwijs de schijn bestaat dat dit het geval was, mag dit wat mij betreft best onderzocht worden.

JasDon
JasDon1 jul. 2020 - 14:28

"Dus Emile Roemer, waar was je? Ron Meyer, waar was je? Of wethouder Jordy Clemens van Onderwijs, Jeugd, Cultuur, Erfgoed en Wonen, waar was je?" Wellicht bezig met nuttigere dingen, dat jij BLM ziet als een van de zaken waar nu in Nederland veel aandacht moet worden gegeven, betekent niet dat anderen dat ook vinden of dat het nu ook een groot, maatschappelijk probleem is.

5 Reacties
Pater
Pater1 jul. 2020 - 15:26

Jouw gedachten over BLM kennen we wel. Het ging over de SP.

Urlanacus
Urlanacus1 jul. 2020 - 17:13

@ Ikzelf, Het blm is een van de vele problemen in deze maatschappij. Omdat het bij u hoog op de agenda staat wil niet zeggen dat het bij iedereen hoog moet staan.

Urlanacus
Urlanacus2 jul. 2020 - 8:36

Ben ik met je eens, maar misschien klinkt dit heel naïef, maar in mijn optiek is dit probleem niet alleen voor BLM. Achterstelling, discriminatie, en racisme komt in alle vormen en voor vele medemensen. BLM heeft hier geen monopolie op. want als ze dat verwachten dan zijn ze zelf erg verkeerd bezig. En krijgen ze straks alleen maar meer weerstand. Het is goed dat er aandacht voor is, maar ze moeten niet verwachten (geld overigens voor iedere actiegroep) dat men alles laat vallen. En begrijp mij niet verkeerd, ben het met bepaalde standpunten van BLM echt wel eens, maar zeker niet alles. Leuk en misschien nobel dat je een voorvechter bent van BLM, maar misschien moet jij ook eens wat verder kijken. Het is niet het enige probleem. En iedereen voor hypocriet uitmaken die het niet met je eens is niet echt een goed argument. Daar zal je meer weerstand door krijgen als medestanders.

poeslief
poeslief2 jul. 2020 - 14:38

@ikzelf Iedereen hoort prima wat jij zegt, en begrijpt heel goed wat jij bedoelt, maar veel mensen houden er niet van om op totalitaire wijze gedicteerd te worden. Alles moet steeds precies zo zijn en gezegd worden zoals @ikzelf vind dat het hoort te zijn, en anders.... Er zijn meerdere wegen die naar "Rome" leiden, misschien een tip voor je om zelf wat meer naar een ander te luisteren ipv dat jij dat andersom constant opeist.

poeslief
poeslief2 jul. 2020 - 19:56

@ikzelf Ik vind idd dat er maar 1 speerpunt kan zijn. Niet omdat ik vermeend rechts zou zijn - links heeft 2 uiteinden - maar omdat ik bepaalde conservatieve waarden zoals het dienen van 1 Heer en geen 1 meer logischerwijze de juiste waarden vind. Ieder onderwerp, elke pijler kan op zich behandeld worden, en connecties met andere pijlers worden aangestipt maar niet zoals sommigen doen volledig integraal geimplanteerd. Dat maakt namelijk ieder onderwerp troebel ipv helder. En ik geef te allen tijde de voorkeur aan zo zuiver mogelijk ipv aan een kluwen aan "op te lossen problemen".

Thuru
Thuru1 jul. 2020 - 14:19

Verkeerde titel blijkbaar. De betreffende man had een tijdelijk contract. Deze is uitgediend. Contract is niet verlengd. Dat is anders dan ontslagen worden. Ja het is vervelend voor die man dat zijn contract niet is verlengd. Maar dat komt dagelijks voor als contracten aflopen, dat deze wel of niet word verlengd. Verder is het geen moeten om naar een demostratie te gaan, men kan en mag dat zelf bepalen, ook zelfs als lokaal politici. Blijkbaar hadden deze mensen wat beters te doen. Niets aan het handje dus, in beide gevallen.

2 Reacties
Pater
Pater1 jul. 2020 - 15:31

Niks aan de hand, hoe bedenk je het. Tijdelijk contract niet verlengd, niet te bewijzen dat meespeelt wat de docente inbracht tegen de vooroordelen op de school, maar het lijkt me wel waarschijnlijk. Dat er niks aan de hand was is een onbewezen stelling. En dat jij zo'n demo niet belangrijk vindt is je recht, maar het gaat niet over jou.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19471 jul. 2020 - 18:22

"Tijdelijk contract niet verlengd, niet te bewijzen dat meespeelt wat de docente inbracht tegen de vooroordelen op de school, maar het lijkt me wel waarschijnlijk. " Kom nou toch. Zonder wederhoor is dit toch speculatie en stemmingmakerij tegen een school.

tinekea2
tinekea21 jul. 2020 - 13:17

"Ik zie geen kleur”, zei hij en juist dat is wat het onrecht en institutioneel racisme in standhoudt. Alsof je zegt dat je de persoon niet ziet, de struggle die zij/hij ervaart niet wilt zien. Mijn contract werd niet verlengd.”" Post hoc ergo propter hoc. Meteen weer de racisme kaart spelen doet het racisme debat geen goed. Is dat werkelijk de enige reden voor het niet verlengen van het contract? Zo ja, schande, maar er kunnen heel veel andere redenen zijn.

Mokeshame
Mokeshame1 jul. 2020 - 12:47

Tja, wat je vaak ziet is dat als iemand racisme meldt dit vaak doet zonder dat de betrokken ervan op de hoogte zijn. Ik ben ook bezorgt dat dit tot rare taferelen leidt, zeker als dit als strafbaar wordt gezien. Aan de andere kant worden mensen die dit openlijk naar buiten brengen door hun omgeving opzij gezet en eruit gewerkt. Wat je eigenlijk zou moeten hebben is een organisatie die mensen helpt racisme bespreekbaar te maken in de omgeving, de omgeving daar op te wijzen dat dit gebeurt en hierbij oplossingen te vinden op een normale wijze. Pas als de boel escaleert en de klacht niet serieus wordt behandeld hier het slachtoffer in te ondersteunen of strafrecht toe te passen.

becket
becket1 jul. 2020 - 12:30

Even los van alle andere aanvechtbare poneringen in dit artikel ( "In mijn jeugd was er bijna nul aandacht voor Sinterklaas en zijn Pieten ") : het niet verlengen van een contract is wat anders dan ontslag geven. Er kunnen legio redenen zijn waarom het contract van deze docent niet werd verlengd. Toen ik nog in het MBO werkte was het niet anders. Vaak had het met bezuinigingen te maken.

dickser
dickser1 jul. 2020 - 12:22

Het staat een burgemeester goed om boven de partijen te staan Wat als volgende week een andere betoging plaats vind voor een zaak waar u niet achter staat en de burgemeester zou op daar ook toe opgeroepen worden om mee te lopen?

Ch0k3r
Ch0k3r1 jul. 2020 - 12:10

"Heerlen: zwarte docent ontslagen vanwege agenderen racisme?" Contract niet verlengen is iets anders dan ontslaan. Daarbij weet je niet wat er zich nog meer heeft afgespeeld dus de titel van het stuk is hoog suggestief. Niet te vergeten dat de lerares daar wel werkte dus het lijkt er iig op dat huidskleur geen reden is om iemand op die school niet aan te nemen. En haar naam was blijkbaar ook geen reden om de sollicitatiebrief terzijde te schuiven. "Juist WEL een taak van de lokale overheid om kinderen hiermee te helpen. Want in mijn ogen is later vooral die taalachterstand de grootste stoorzender om een goede vervolgopleiding en baan te krijgen. Begrijp me goed: wanneer ik hier spreek over taalachterstand, spreek ik slechts over de Nederlandse taalachterstand." Een school valt toch onder de overheid? Een leraar is toch een ambtenaar? Of zie ik dat verkeerd? Het zou scholen sieren als ze kinderen met een taalachterstand daarmee zouden helpen, vooral als ze thuis daarmee niet terecht kunnen. Daarvoor zouden de scholen echter wel voldoende geld voor moeten hebben, en dat lijkt mij een gedeelde taak van de gemeente en de ouders. "Leer hen over de Tula slavenopstand in Curaçao, over de politionele acties in Indonesië en over de miljoenen slavenhandel." Over wat voor scholen hebben we het nu de hele tijd? Is de inhoud van lesstof de afgelopen jaren dan zo veranderd? Want dit is bij mij allemaal aan de orde gekomen. Slavernij werd zelfs op de openbare basisschool besproken. "Het is 2020. Tegen mijn leerlingen overal zeg ik “Wij zijn allen kinderen van God” en zo is het ook." Je bedoelt die God die slavernij en het slaan van slaven goedkeurt? "Accepteer, omarm je ‘zijn’, wees trots op je roots" Nee, wees trots op wat je hebt bereikt. Niet op je roots. Je kan namelijk niets aan je roots doen. Dat hele trots zijn op je roots is nu juist het probleem waarom verschillende bevolkingsgroepen recht tegenover elkaar gaan staan.

Bouwman2
Bouwman21 jul. 2020 - 12:00

Er was een tijd dat van Overheidswege het onderwijs in eigen taal en culture achtergrond werd bevplen. Ook in Heerlen, in de appenix van Nederland. Nu hoor je daar niets meer over, het is misschien wel afgeschaft. ten faveure van het al gemeenNederlands (AN). Er was ook een tijd dat daar de B aanwerd toegeboegd, de B van Beschaafd. Ook dat is afgeschaft, je mag dus rustig "hun zeggen"zeggen. . Want dat "ze" iets te zeggen hebben is nu wel duidelijk zou ik zeggen. Overigens, over de inhoud van wat er op scholen onderwezen wordt is niet ter beoordeling van de Staat. Sinds 1917 is dat al het geval. Emiel Roer weeet dat en doet er het zwijgen toe. Daar kan je dan over mopperen, maar daar trekt ie zich niets van aan. Als burgemeester sta je gewoon boven de partijen. Dus ook boven de SP. Het is dat ik vrij liberaal ben en nog sterke sterk voor de EU, maar anders wist ik het nog noet, dan maakte de SP best een kans. Truuwens Forum ook.

frankie48
frankie481 jul. 2020 - 11:45

Alle kinderen zouden even dierbaar moeten zijn, en daarom moet niet alleen je aandacht uitgaan naar kinderen met een taalachterstand en het feit dat zij op tijd geholpen dienen te worden, want als dat niet gebeurd dan heeft dat ook zijn weerslag op alle kinderen die niet met een taalachterstand op die school komen te zitten.