Joop

Heeft Rutte zijn langste tijd gehad en is het tijd voor een Ruxit?

  •  
14-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
keejole3
Het kabinet zit er amper een jaar of de slijtage lijkt al op te treden. Kee & Van Jole praten over de positie van Mark Rutte. Een topfunctie bij de EU zou in het verschiet liggen. Stapt hij op en krijgt Den Haag te maken met een Ruxit?
Daarna gaat het over de positie van CDA-leider Sybrand Buma. Die ligt onder vuur in de eigen partij vanwege zijn veel te conservatieve koers.
Als Rutte en Buma vertrekken is er binnen korte tijd een heel nieuwe generatie politici aangetreden. Met Jesse Klaver als de nestor.
Meer Kee & Van Jole? Natuurlijk! Abonneer je op de podcast en ontvang iedere week gratis het nieuwste commentaar. Via RSS , iTunes of Stitcher.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Conservatief-liberaal
Conservatief-liberaal18 nov. 2018 - 8:15

Rutte is ver over zijn houdbaarheid. En met al zijn leugens en bedrog is het een schaamteloze voorstelling geworden. Hij stelt alles in het werk om Nederland stapje bij stapje kapot te maken. "Met Jesse Klaver als de nestor." Hij is zo incompetent als het maar kan zijn. Rekenen kan hij al niet en liegt en gedriegd de bevolking ook vanalles voor en wil de burgers in grote financiële ellende storten. Als zijn plannen uitgevoerd gaan worden is het leed niet te overzien. Dus een gevaarlijke marionet is het. Er kan wel een boek geschreven worden over De puinhopen van decennia partijkartel.

johannn2
johannn215 nov. 2018 - 13:37

Er is de laatste tijd te veel eigengereide onaantastbaarheid van Rutte uitgegaan. Te lang aan de macht. Is gaan denken dat hij zijn gang kan gaan, dat hij alles kan maken. Rutte is "over de datum". Paar voorbeelden: - de kwijtschelding van de dividendbelasting; - het aanhouden van maatje Stef Blok na diens onmogelijke blunders; - het weigeren van een kinderpardon .

1 Reactie
Bluesboy
Bluesboy17 nov. 2018 - 14:40

Rutte is voor sommige mensen net als Sinterklaas een Traditie geworden.????

Libertain
Libertain15 nov. 2018 - 8:17

("Heeft Rutte zijn langste tijd gehad en is het tijd voor een Ruxit?") Enkel in totalitaire landen kun je langer dan 2 x 5 jaren Premier of President zijn. Op de volgende plaats is het tijd voor Lobbyexit en in het navolg echte traditionele politiek bedrijven.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 nov. 2018 - 2:03

Rutte wil graag tot aan zijn pensioen premier van alle nederlanders zijn, dat lijkt me geen goed idee, of de dividend belasting afschaf een keerpunt is of zal blijken waag ik te betwijfelen, de kiezer heeft doorgaans het geheugen van een ééndagsvlieg, misschien dat gaat doorsijpelen dat hij toch wel erg voor bedrijven in de bres springt waar volgens de trickle down doctrine hardwerkende nederlanders van zouden gaan profiteren. Ik ben het met dhr. v. Jole eens dat het tijdperk Bakellende inktzwart was, iedere keer als ik die man hoor of zie, zelfs nu nog begin ik te schuimbekken, maar van mij mag Rutte best naar Brussel, stort de vvd in maar als ik moet kiezen tussen cda of vvd dan toch liever vvd, het cda kan ik niet uitstaan, tegelijker tijd zijn we van dit nutteloos kabinet af, of dat betekent dat Buma een gooi naar het torentje kan doen valt nog te bezien, ondanks z’n nep humor heeft die man het charisma van een verzopen waterkip, Hugo de Jonge vind ik ondanks z’n flitsende schoenen niet echt sterk in de landelijke, Wopke Hoekstra komt me te steriel over. Of de dreiging van het populisme is gevaren durf ik niet met zekerheid te zeggen, wel is het voorlopig zo dat de politiek ze zelf naar een zijspoor heeft gerangeerd, maar ondanks dat het cda daar twee keer de vingers aan heeft gebrand ben ik er niet gerust op, een cda kat in het nauw maakt rare sprongen. Overigens las ik dat het cda ervoor gezorgd heeft dat de agrariërs bij de klimaattafels konden wegblijven, ze zijn geen steek veranderd.

2 Reacties
johannn2
johannn215 nov. 2018 - 13:32

Raymond, Jij stelt: "[..] de kiezer heeft doorgaans het geheugen van een ééndagsvlieg" Klopt niet helemaal. Als een voorval de mensen echt treft, frappeert, als onrechtvaardig wordt ervaren, dan blijft het heel lang hangen. Zoals dat halsstarrige gedonder over de dividendbelasting misschien doet. En toen dat niet lukte die miljarden toch per se bij het bedrijfsleven terecht moesten komen. Met de connotatie, dat er op allerlei heel essentiele zaken - onderwijs, gezondheidszorg, ouderenzorg, goedkope rechtsgang, om maar eens wat te noemen - streng bezuinigt wordt omdat er geen geld zou zijn. Misschien heeft dat wat blijvender sporen achter gelaten. Wie weet. .

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 nov. 2018 - 1:13

“Klopt niet helemaal. Als een voorval de mensen echt treft, frappeert, als onrechtvaardig wordt ervaren, dan blijft het heel lang hangen.” Ik hoop dat je gelijk hebt maar heb te vaak gezien dat mensen zich door een verkiezingsdebat of door een stemwijzer moeten laten leiden en voor de rest weinig tot geen idee hebben hoe het in de politiek eraan toegaat. “Met de connotatie, dat er op allerlei heel essentiele zaken – onderwijs, gezondheidszorg, ouderenzorg, goedkope rechtsgang, om maar eens wat te noemen – streng bezuinigt wordt omdat er geen geld zou zijn. Misschien heeft dat wat blijvender sporen achter gelaten.” Toch heb ik de indruk dat de geleidelijkheid van deze processen de verontwaardiging dempen, bij wijze van kikkers die in koud water op een vuurtje worden gezet tot de dood daarop volgt, zeker in dit kikkerlandje.

Sonic2
Sonic214 nov. 2018 - 20:03

Ik ben het eens met Francisco dat Buma helemaal niets is. Dat hij veel te conservatief is. Dat hij en Verhagen eerst als de historische( onvergeeflijke) blunder hebben gemaakt met dat gedoogkabinet. Buma had nooit in Rutte 3 moeten stappen. Hij had altijd voor het linkse alternatief moeten gaan. Dat was er. Dan was hij premier geworden en had hij veel sterker het CDA profiel kunnen beschermen. Niemand die weet wat CDA in deze coalitie voor elkaar bokst. Ik ben het met van Jole eens over Wilders en Baudet. Van Jole volgt veel minder de peilingen en meer hoe de energie is rondom de kiezers. Baudet zie je terug bij Jensen en Harry Mens. Daar zitten niet de miljoenen kijkers. Om het maar met een understatement te zeggen. Bij zijn 1e wereldoorlog Tweet vielen mensen veel over hem heen. Nauwelijks likes op Twitter en Youtube. Ook bij Wilders niet. Ook daar verslapt de media aandacht. Het resultaat in Maart was ook vreselijk voor de PVV. De komende 2 verkiezingen zijn opkomst verkiezingen. Je moet daar je kiezers weten te mobiliseren Het zou me niets verbazen als PVV en FvD ondermaats scoren. Het meest waarschijnlijke scenario vind ik echter dat Rutte stand houdt. De VVD kiezers heeft anders wat al die nationalisten op sociaal media ons voor liegen weinig opties voor handen. Wilders is voor ieder normaal denkend mens veel te radicaal. En mensen pruimen Baudet persoonlijk niet. Die verhalen hoor ik ook steeds. Ik reken op minimaal nog 2 jaar Rutte. En anders zes jaar. Als je Kee ook hoort dan denk je ook van waarom zou Rutte voor die EU baan gaan. Ik denk dat deze coalitie wel de PS verkiezingen overleeft. Die zullen wel steun vinden bij Groenlinks en PvdA. Het blokkeren om het blokkeren zul je alleen zien bij een VVD-CDA-PVV of FvD coalitie. Of een heel linkse coalitie met alle linkse partijen in. Bij de eerste zal de linkse senaat alles blokkeren. Bij de 2e dan de rechtse. Als ze de meerderheid krijgen. Ik moet zeggen dat ik het ook allemaal niet met zekerheid kan voorspellen. Vooral de PS verkiezingen in Maart zijn zeer belangrijk. Een beetje te vergelijken met 2011. We gaan een boeiende tijd tegemoet.

ton14024
ton1402414 nov. 2018 - 18:42

We vestigen onze hoop op de volgende generatie. Was het maar bijna weekend.

Meta  Foor
Meta Foor14 nov. 2018 - 18:15

- ondanks zijn voorkomen, kleur en politieke richting vind ik toch dat Rutte het wel aardig doet.. ook wel indruk dat hij de kantjes er niet aflloopt en van schandaal naar schandaal ''wipt'' dat hij gezien wordt als een vazal van multinationals en het grote geld is m.i. niet juist en in de markt gezet door jaloerse linksdoeners

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 nov. 2018 - 2:06

Volg eens een keer de actualiteiten in plaats van hier onzin uit te kramen.

Martinel
Martinel14 nov. 2018 - 16:22

Rutte is allang over zijn datum heen. Buma traant krokodillentranen, een meer rechts radicaal kan je binnen de christelijke partijen niet meer vinden en de jongere generatie mag dan de stokjes overnemen, maar hebben helaas nooit iets anders meegemaakt dan dit afschuwelijke neoliberalistische beleid. De bekjes van Jetten en Klaver staan wijd open naar meer groei, groei, groei ten koste van alles. Ze zijn nog net niet zo opengesperd als die van Zalm en Rutte. Maar dat komt.

Rechtse Bal
Rechtse Bal14 nov. 2018 - 16:07

functie max 2 x 4 jaar. is niet voor niets ingevoerd in US

1 Reactie
LaBou
LaBou 15 nov. 2018 - 6:18

Geldt enkel en alleen voor de president. Voor alle andere functies geldt: geen enkele limiet, niet in duur en niet in leeftijd (geen minimum en geen maximum).