Heeft ook klimaatverandering de beleggingskoersen geholpen?
• 17-01-2015
• leestijd 2 minuten
Het weer heeft wel degelijk invloed op de aandelenmarkt
Van geld heb ik weinig verstand. Beleggen heb ik altijd een vies woord gevonden tot ik door begon te krijgen dat ook al doe ik het zelf niet, anderen met mijn geld beleggen zonder dat ik er ooit om hem gevraagd: de pensioenfondsen, woningbouwcoöperaties, de banken (met het geld dat ik bij ze heb opgeslagen), de verkopers van hypotheken, zelfs bestuurders van scholen en verpleeghuizen, allemaal speculeren ze met ons geld (want zelf hebben ze niets).
Aan het eind van het liedje als alles minder wordt, moet ik toch mijn belasting betalen en worden met dat geld de instellingen die mijn geld misbruikt hebben weer op de been gehouden. Je hoort wel dat ik echt een amateur ben en dat ik dus de laatste ben die iets zou moeten schrijven over de invloed van het weer op onze beleggingen – ja zeker het weer.
Maar ja, ik ben gefascineerd door het gedrag van omgevingsfactoren op mensen en met name smul ik van
onderzoeken die laten zie dat we allemaal, echt niemand uitgezonderd, maar gewone mensen zijn.
Mensen die zelf een beetje klungelen en naar een casino gaan om hun geld te investeren in een hand kaarten, maken fouten. Die schatten hun kanten niet goed objectief in. Dat snap ik. Maar van institutionele investeerders (zoals die voor grote klanten werken, banken, verzekeringen etc) verwacht je enorme degelijkheid. Liefst werken ze met loge ritmes op hun computers die zoveel mogelijk onzekerheden uitsluiten. Maar uiteindelijk blijken ze toch ook mensen. Als de lucht blauw is en de zon schijnt dan zijn ze positiever gestemd en kopen ze meer. Als het grijs is en het regent dan verkopen ze meer. Ze zien het leven bij mooi weer dus optimistischer in en handelen daar naar.
Uit het onderzoek blijkt ook dat het weer op die manier ook invloed heeft op de aandelenmarkt in verschillende landen. In Zuid Europa is het anders dan in Lapland en Finland. Nu las ik vandaag ook dat 2014 volgens wetenschappers bij NASA verreweg het warmste jaar ooit is geweest en dat de 9 warmste jaren sinds het jaar 2000 vielen. Je zou dan mogen verwachten dat ook de klimaatverandering de afgelopen vijftien jaar zijn sporen heeft nagelaten in de aandelenkoersen. Of niet en kan ik in mijn volgende column maar weer beter over winderigheid en okseleczeem schrijven.
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook
op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht