Joop

Heeft nu ook Jetta Klijnsma haar ziel verkocht?

  •  
07-12-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De PvdA-politica vindt het te duur en niet nodig om te onderzoeken hoeveel er uit pensioenfondsen is gehaald
Staatssecretaris Jette Klijnsma wil niet meer weten, hoeveel er door overheid en werkgevers in de laatste vijftien jaar van de vorige eeuw uit de pensioenkassen is gegraaid.
Zij doet dat op grond van een proefonderzoek onder vijf middelgrote fondsen door pensioenspecialisten van het accountantsbureau PriceWaterhouseCooper. Zij haalden 2,2 miljard boven water maar besteedden een groot deel van hun rapport aan een omstandige uitleg, waarom het hartstikke duur is om nu de hele sector onder de loep te nemen. Zij suggereren daarvoor twee manieren die respectievelijk meer dan drie en ongeveer zeven miljoen euro zouden kosten. Dat geld, verklaarde Klijnsma, heeft zij er niet voor over.
Een opmerkelijk citaat uit het werkstuk van de wakkere accountants:
Gebleken is dat de toezegging van anonimiteit voor de pensioenfondsen in de pilot een factor is geweest bij het besluit om medewerking te verlenen. Het resultaat van een eventueel breed onderzoek zal, gezien de doelstelling om grote aantallen betrokkenen te informeren over eventuele terugstortingen in het verleden bij hun pensioenfonds, niet anoniem zijn.
Met andere woorden: als pensioenfondsen met de billen bloot moeten, met naam en toenaam in de krant komen, dan zullen ze niet zo gauw medewerking verlenen. Dit deelt PriceWaterhouseCooper als een fact of life mee. Zo is het nu eenmaal gesteld in de wereld. 
Dit is een nieuw blijk van de minachting bij de pensioenfondsen voor hun deelnemers. Die hoeven helemaal niet te weten, hoe het precies zat met die geldstromen. Zij mogen hun verplichte maandelijkse bijdrage storten en verder hun mond houden. 
Iets anders viel niet te verwachten. Erger is dat staatssecretaris Klijnsma en de PvdA voor deze argumenten vallen. Zij vinden het ook “te duur” om na te gaan wat er destijds met de door de hardwerkende Nederlander – jawel, daar treedt hij op en terecht – verplicht opgehoeste miljarden is gebeurd.
Natuurlijk is dat van die anonimiteit niet het enige argument. De accountants leggen omstandig uit dat in de afgelopen dertig jaar veel pensioenfondsen zijn gefuseerd en dat het daarom nog een heel gepuzzel wordt in bijeengeveegde administraties. Ook mag je in Nederland de boekhouding na zeven jaar wegdoen.  En in de jaarverslagen (!) schijnt over al deze grepen uit de pensioenkas ook al weinig tot niets te  hebben gestaan.  Tja, dan weet je het niet, he. 
Dat is géén reden om weg te kijken en zeker niet in een land waar thuiszorgmedewerkers zich voor elke minuut van hun tijd moeten verantwoorden. Als een onderzoekje onder vijf middelgrote pensioenfondsen al 2,2 miljard oplevert, dan moet het toch om grote bedragen gaan. Nederland kent nu nog 340 pensioenfondsen. Een te eenvoudige rekensom  (30:5)x 2,2 miljard – leidt tot de suggestie dat de pensioenspaarders er 105,6 miljard bij zijn ingeschoten.
Irreëel? Geen rekening gehouden met de zeer uiteenlopende omvang van al die pensioenfondsen? Zal best wel. Niettemin leidt het resultaat van dit proefonderzoek tot de onontkoombare conclusie dat het om heel, heel veel geld moet gaan. De loonkosten voor een sociaal rechercheur zijn ook aanzienlijk. Toch is dat voor Jetta Klijnsma geen reden om het schaduwen van mogelijke bijstandsfraudeurs te staken. 
Er is eerder reden voor een parlementaire enquête dan voor het stoppen van elk onderzoek naar het leeghalen van de pensioenfondsen in het recente verleden, zogenaamd omdat het te duur is. 
Ook Jette Klijnsma blijkt een PvdA-politica die haar ziel heeft verkocht.  Het zijn er langzaamaan wel veel.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Bakoe
Bakoe7 dec. 2012 - 13:10

Heeft ze jaren geleden al gedaan.

schleborsjki
schleborsjki7 dec. 2012 - 13:10

Ook dát is pvda.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai7 dec. 2012 - 13:10

Jetta Klijnsma doet gewoon wat we gewend zijn van de PVDA. Niets meer niets minder. Het staat ze goed, zo dicht bij de VVD je herkend de verschillen bijna niet een happy familie.

bruces
bruces7 dec. 2012 - 13:10

Raven. Dan stoppen wij dat geld gewoon in de AOW-pot. Gewoon eerlijk delen.

lancelot2
lancelot27 dec. 2012 - 13:10

Wouter Bos heeft een grote graai uit de pensioenkas gedaan om de banken te redden, in 2008 weet U het nog?? Hij heeft dat afgekeken van zijn grote voorbeeld Wim Kok, want Wim Kok deed ook een een grote graai in de pensioenkas. Wim Kok deed het om de staatskas weer te vullen, om later mee te pronken dat dankzij hem de overheids tekorten waren weg gewerkt. Het is maar net hoe je het bekijkt nietwaar?? Dus.............. Onderzoekje is zeker niet nodig, zeker niet als het over partijgenoten gaat. ;-)

bruces
bruces7 dec. 2012 - 13:10

Han. Je oude maten hebben het al opgemaakt. Je bent te laat. Nee, de overheid heeft geen geld gestolen. Wel heeft de overheid in de jaren ’80 2 maatregelen genomen. Allereerst verlaagde de overheid toen de werkgeverspremie. Dit is de bijdrage die overheidswerkgevers in de pensioenpot van ABP moesten stoppen. Die bijdrage werd dus minder. De overheid kon dit doen, omdat ABP toen van de overheid was en de Tweede Kamer het goed vond. Als 2de maatregel besloot de overheid het grootste gedeelte van de VUT, de regeling waarmee werknemers eerder konden stoppen met werken, uit de pensioenpot van ABP te betalen. Het gevolg van deze 2 maatregelen was dat er minder geld in de pensioenpot van ABP kwam.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst17 dec. 2012 - 13:10

Wat nog veel erger is dan het feit dat Jette Klijnsma haar ziel heeft verkocht, nog veel en veel erger is het gegeven dat het vrijdag 7 december is en het dooit als de hel en dat ze bij De Wereld draait door over de elfstedentocht zitten te zevenzijken. Wat een land. Wat een tijd.

emmaa2
emmaa27 dec. 2012 - 13:10

tis net of ze allemaal een hersenspoeling hebben gehad, alles moet naar europa

JandeBoer2
JandeBoer27 dec. 2012 - 13:10

Dank je Han voor dit informatieve artikel. Voor de toekomst lijkt de remedie simpel: in een wet opnemen dat soort zaken verplicht in de jaarverslagen moeten staan. En/of boekhouding langer bewaren, ook van gefuseerde partijen enz.

trujac
trujac7 dec. 2012 - 13:10

Nogal wiedes dat Jetta Klijnsma geen zin heeft in verder onderzoek. Onvermijdelijk komt dan het PvdA idool Wim Kok in de picture. Het was onder Wim Kok (die eerst minister van financien was en later premier) dat er met toestemming van het rijk miljarden uit de pensioenkassen gestolen is. Ik herinner me nog dat Philips in de jaren negentig 400 miljoen gulden uit het Philips pensioenfonds kreeg teruggestort en jarenlang geen pensioenpremie hoefde af te dragen. Het fonds was immers steenrijk. Jetta zal dus wel gek zijn om haar eigen PvdA in de kijker te zetten.

bruces
bruces7 dec. 2012 - 13:10

Klijnsma groeide op in een gereformeerd gezin in Hoogeveen en studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Die kleinsma is ook een historicus, die de historie verstopt. Één pot nat.

bruces
bruces7 dec. 2012 - 13:10

Nog een punt. Nederlandse hypotheekschuld = ca. 670 miljard. Dat bestaat voor minimaal 320 miljard uit grond die je moet kopen van de overheid. 20 jaar x 16 miljard die wij nu moeten bezuinigen = 320 miljard Waar is dat geld gebleven ? Vullen van gaten in de overdreven luxe begrotingen van de gemeenten. Nu er geen grond meer wordt verkocht, raken de gemeenten in de stress. Mevr. Klijnsma. Als historicus, valt er voor u nog veel geschiedenis boven tafel te halen. Politiek is/blijft het verhaal van de blinde en de dove.

[verwijderd]
[verwijderd]7 dec. 2012 - 13:10

Han's pensioendatum nadert, en hij is ongerust. Han snapt ook al niet veel van het kapitaaldekkingsstelsel. Pensioenpremies werden door alle pensioenfondsen bijgesteld als de dekkingsgraad hoog werd. Ik maakte mee dat mijn premie op een gegeven moment nul werd. Het kwam de werkgever heel goed uit, ook de werkgeverspremie daalde sterk. Of je dat graaien moet noemen is zeer de vraag. De verplichtingen van pensioenfondsen zijn nooit meer dat uit de regeling voortvloeit. Lang geleden was dat bij veertig dienstjaren 70 % van het eindloon, dat is verlaagd naar, als ik het goed heb, 70% van het gemiddelde loon. Het kan goed zijn dat toen dat is ingevoerd er geld over was. Waar Han zich beter druk over kan maken is de Europese Pensioenautoriteit, die 'de Nederlandse pensioenmarkt wil openbreken', en de kunstmatig lage rekenrente veroorzaakt door de euro ellende. Die kunstmatig lage rekenrente veroorzaakt de nu lage dekkingsgraad. Dat 'openbreken' kan Han nog zuur opbreken, de malloot die Pensioenautoriteit is geworden wil onze pensioenfondsen, de grootste, of bijna de grootste ter wereld, verplichten dezelfde reserves aan te houden als commerciële verzekeraars. Dat gaat Han heel wat meer pensioen kosten dat de graaibedragen waar hij zich druk over maakt.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst17 dec. 2012 - 13:10

Je kunt je niet in een en hetzelfde stukje over alles tegelijk druk maken. Dit was actueel.

bruces
bruces7 dec. 2012 - 13:10

Han je hebt gelijk. De burgers hebben de ambtenaren altijd betaald. Dus stoppen wij dat geld gewoon in de AOW-pot. Gewoon eerlijk delen.

1 Reactie
bruces
bruces7 dec. 2012 - 13:10

De pensioenspaarders er 105,6 miljard bij zijn ingeschoten. Hoe denk je dat wij jarenlang die uitrust-ambtenaren hebben kunnen betalen ?

lembeck
lembeck7 dec. 2012 - 13:10

Ik ben bang dat het de kleine pensioentjes zijn die de grootste klappen zullen krijgen. Ik heb er drie van.... en in september 2014 word ik officieel 65. Niet in juli, hoewel ik in die maand geboren ben in 1949. GRR.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst17 dec. 2012 - 13:10

Ik ken het verschijnsel Raven, het is een van de laaghartigheden waarop de Kunduz-coalitie ons heeft getrakteerd.

[verwijderd]
[verwijderd]7 dec. 2012 - 13:10

Kleinsma heeft haar ziel niet verkoscht. Dit is Kleinsma ten voeten uit. Altijd al zo geweest, een rasechte W. Kok nazaat. Het komt de PvdA/Kleinsma nu even beter uit om de arbeider met zijn zuur verdiende pensioen gewoon verder in de stront te laten zakken om zo bij Rutte/Wientjes c.s. in het gevlei te komen. Als je nog gehoopt had dat de PvdA ooit wat voor de arbeider zou betekenen wordt dan nu eindelijk eens wakker. De FNV baas Heersts (ook zo PvdA) gaat ook echt geen poot uitsteken om de pensioenmiljarden terug te krijgen. Allemaal afgesproken werk om liberale vingerlikkers en natuurlijk vooral zichzelf te plezieren.

1 Reactie
karelkoning
karelkoning7 dec. 2012 - 13:10

Je hebt gelijk, trouwens waarom zou Klijnsma dit soort zaken alsnog gaan onderzoeken nu ze zelf de schaapjes op het droge heeft. Dat laatste immers is nu net de reden waarom er überhaupt nog PvdA politici bestaan....!!

[verwijderd]
[verwijderd]7 dec. 2012 - 13:10

volgens mij zit er iets in de koffie vd kantine van 1e en 2e kamer die karakters en principes kan veranderen. ik weet niet wat t is , maar t werkt wel !

1 Reactie
lembeck
lembeck7 dec. 2012 - 13:10

Of in het water.... want inderdaad, zodra ze in de Tweede Kamer komen zijn ze veranderd. Niet langer meer de idealist, maar het gehoorzame fractielid dat moet leven met de partij doctrine en de fractie mores. Mij was ooit gevraagd de politiek in te gaan, maar ik weigerde dat. Liever mijn eigen woorden blijven gebruiken dan die van mijn fractie. Ik herinner me Janine Hennis-Plasgaart begin dit jaar of zo in Rutte 1 over homo's in het leger dacht ik. Wat kostte haar dat een hoop moeite: meegaan met de fractie en partij.... Ammenooitniet gebonden handen willen hebben, omdat ik niet mijn eigen mening mag ventileren. Dit wetende was ik niet verbaasd over de 180º draai van de PvdA, maar naar vind ik het wel.

JoopSchouten
JoopSchouten7 dec. 2012 - 13:10

De PvdA heeft sowieso voor mij afgedaan. Ik snap ook niet waarom Pieter Hilhorst en Clara Legène hun ziel verkopen.

1 Reactie
trujac
trujac7 dec. 2012 - 13:10

Doe niet zo naief Joop, je weet best dat deze mensen ook een politieke carrier willen maken.

RadiusLuns
RadiusLuns7 dec. 2012 - 13:10

Jette Klijnsma wil dat onderzoek niet omdat dan (opnieuw) aan het licht komt dat de Regering onder leiding van minister van Financiën en latere Premier Wim Kok (Lubbers III en Paars 1)destijds tussen de 20 en 30 miljard gestolen heeft van haar eigen personeel bij de privatisering van het ABP Uit het Rekenkamer-rapport kamerstuk 26015 no 2 vergaderjaar 1997-1998 blijkt dat onomstotelijk. En ga er maar zonder meer van uit dat dat bij vrijwel alle pensioenfondsen is gebeurd, soms verborgen door het opzettelijk verlagen van af te dragen werkgeverspremies. Maar als zelfs het Rijk het zich straffeloos veroorloofde om te jatten van haar personeel dan zou je toch mogen verwachten dat het parlement in haar controlerende rol dit aan de kaak zou stellen en hen tot de orde zou roepen. Nee dus, men vond het te ingewikkeld (maar lees: men vond het eigenlijk prima want destijds was de dekkingsgraad van het ABP nog rond de 130 %). Gewoon het niveau van een bananenrepubliek. En als je nu de CPB berekeningen ziet dat blijkt dat de gepensioneerden opnieuw willen en wetens extra worden gepakt, zowel door de kortingen op de pensioenen, alsmede door het fiscale beleid, zoals het verlagen tot 150 Euro van de ouderenkorting en nog tal van andere ingrepen die vooral ouderen en zieken en gehandicapten treffen. Meneer Van der Horst ik heb vanaf 1 september 1960 in overheidsdienst gewerkt en weet U hoe vaak de pensioenregeling al verslechterd is door onze werkgever: 63 KEER !

1 Reactie
bruces
bruces7 dec. 2012 - 13:10

Maar als zelfs het Rijk het zich straffeloos veroorloofde om te jatten van haar personeel Wij hebben het hier wel over belastinggelden van ons Nederlanders, betaalt door ons Nederlanders. Wij hebben maar één STAATSPENSIOEN en dat is de AOW.