Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Heeft Haren een kans gemist?

  •  
23-09-2012
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De gemeente kreeg op een presenteerblaadje de gelegenheid om daarop in te spelen, om mondiaal te laten zien dat het goed toeven was in Haren
De oude en de nieuwe media staan bol van de morele verontwaardiging over de Harense furie. Het hangt een beetje af van iemands politieke overtuiging hoe hij al het geweld duidt. Vrijwel steeds krijgen de bezoekers van het feest de schuld, allemaal zonder uitzondering of anders uitsluitend de – natuurlijk “weinige” – kwaadwillende elementen onder hen. Zij worden afgedaan als “verwend”, als hersenloos, als “losers” (terwijl zij toch vrijdagnacht gewonnen hebben want als je het een raid mag noemen, dan is die raid volledig geslaagd. Schieringers noch Vetkopers hadden het hen verbeterd), als “losers” dus en als hooligans. Daarnaast kwamen oude én nieuwe media om uiteenlopende redenen in het beklaagdenbankje terecht met een bijzondere rol voor de publieke omroep. Een kleine minderheid trof ook schuld aan bij de plaatselijke autoriteiten die de hele week hadden aangekondigd dat je vooral niet naar Haren moest komen omdat er géén, nogmaals géén feestje was.
Er is ook een andere, een amorele manier om naar het lot van Haren te kijken.
Sinds John Kennedy er meer dan een halve eeuw geleden in een speech mee aankwam, is het een cliché geworden maar dat maakt het ook vandaag niet minder van toepassing: het Chinese karakter voor “crisis” bevat twee onderdelen met een eigen betekenis. Die zijn “kans” en “bedreiging”. Toen het feestje van dat meisje viral ging, zag iedereen met macht daarin onmiddellijk een bedreiging. Wat ik je brom, geen van die bezorgde vergaderaars heeft het kansenaspect onderzocht, als een echte manager en een onvervalst marktgerichte bestuurder bezien of uit de ontstane situatie geen winst te peuren viel.
Gemeentes hebben tegenwoordig allerlei types in dienst die het een en ander gelezen hebben over city marketing. Zij moeten van B&W de gemeente “op de kaart te zetten”. Boerenkoolstronkeradeel heeft het, kan het, wil het, laat het gebeuren. Uw investering valt in Boerenkoolstronkeradeel in goede aarde. Collegeleden reizen om een en ander te onderstrepen al dan niet met het city-marketingvrouwtje in haar powersuit naar San Francisco of Sjanghai teneinde daar  belangrijke zakelijke contacten te leggen. Zij investeren in websites en bedrijfsvideo’s. Zij fêteren delegaties. Zij geven dure brochures uit waarin staat dat het in Boerenkoolstronkeradeel bruist en dat het er goed toeven is. Elk jaar wijst de burgemeester bij de begrotingsbehandeling op de tien vogels in de lucht die door de city marketeer en de door haar ingehuurde consultants zijn waargenomen. Sommige kortzichtige bestuurders hebben deze activiteiten in het kader van de crisis wegbezuinigd maar échte vooruitziende wethouders met visie beseffen dat je dan verkeerde zuinigheid betracht en op de lange termijn gezien een dief bent van je eigen portemonnee. De kinderen en kleinkinderen worden daarvan het slachtoffer wat weer het tegendeel is van “sociaal” als je er echt goed over nadenkt. 
En toen bereikte dat lieve meisje van zestien uit de Harense Stationsweg waar zowat honderd procent van de Nederlandse gemeentebestuurders zoveel centen in steekt: zij zette haar dorp wereldwijd op de kaart. Met een ondoordacht computerhandelingetje maakte ze Haren wereldberoemd. Terwijl het tot dan toe alleen bij literatuurliefhebbers bekend en wel als woonplaats van W.F Hermans, die hij na door de universiteit als lector in de fysische geografie te zijn verdreven – verruilde voor Parijs.
Zij bracht voor het aantrekkelijke dorp meer airplay tot stand dan het sinds de oprichting van de Hilversumsche Draadloze Omroep in 1922 genoten had. De gemeente kreeg op een presenteerblaadje de gelegenheid om daarop in te spelen, om mondiaal te laten zien dat het goed toeven was in Haren, dat je er prachtig kunt wonen, dat er dankzij het intellectuele brandpunt, geschapen door de Hanzehogeschool en de universiteit in Groningen, enorme mogelijkheden  liggen voor kennisbedrijven, dat het bruist en onderdeel is van de geglobaliseerde informatiemaatschappij en dat het kansen ziet. Ik begrijp: een Gronings dorp krijgt zoiets niet één twéé drie voor elkaar maar het moet toch mogelijk zijn een podium op het Harense voetbalveld te timmeren voor de rappers en disc jockeys uit het dorp en aanpalende onderhorigheden. Zo was dan metterdaad bewezen  hoe het eigentijdse en moderne Haren omgaat met de plotselinge komst van tienduizend feestgangers, hetgeen nog eens werd benadrukt door de talloze getuigenissen van bezoekers die voor de media van de hele wereld verkondigden wat voor een geweldige plek Haren was en hoe een groot voorrecht het toch moest zijn om op die gezegende plek te mogen wonen. En dat allemaal voor een grijpstuiver. Eat your heart out, stadjers, Delfzijlenaren en inwoners van Winschoten! 
In plaats daarvan schrok men zich wezenloos op het gemeentekantoor. Men bestelde dranghekken en de Mobiele Eenheid. Men maakte zich op voor een beleg.
Men besloot de confrontatie aan te gaan met de bezoekers. Men stelde een noodverordening in werking. Men verbood alcohol op straat. Men plaatste die dranghekken zonder ze in de grond te verankeren. Men zorgde ervoor dat de menigte op het station meteen wist, dat zij niet welkom was. Daardoor hielp men effectief mee aan het scheppen van een klimaat waarin de hooligans naar voren konden komen. En men oogstte bijgevolg wereldwijd uitgezonden van een veldslag en een vernield winkelcentrum. Negatieve publiciteit van buitensporige orde. Waarom? Vanwege de morele verontwaardiging over de jeugd van tegenwoordig, vanwege de echo van Rita Verdonks adagium: regels zijn regels en wet is wet. Stelling: Pim Fortuyn (die lang in Groningen woonde) zonder meer geprobeerd er een feestje van te maken. En hij was in het gewoel zeker op zoek gegaan naar de mooiste jongen.
Want je kon van hem zeggen wat je wilde, maar hij zag meestal wél de kánsen waar anderen slechts de bedreiging waarnamen.
Lees meer opinies over Project X Haren op Joop.nl:
Opinie Francisco van Jole: Filmrellen in Haren Opinie Peyman Jafari: Autochtone gemeenschap moet rellen in Haren veroordelen Opinie Peyman Jafari: Autochtone gemeenschap moet rellen in Haren veroordelen
Opinie Goos de Boer: Waarom ik aangifte doe tegen een ME’er Opinie Chris Klomp: De held van Haren Opinie Patrick van Veen: Kudde op drift in Haren Opinie Vincent van der Vlies: Hoe Haren een Titanic werd

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

FransLenaen
FransLenaen23 sep. 2012 - 9:53

Volgens mij bent u naief. Als Haren wél éen feest had georganiseerd (en wie zou dat betalen), dan was het ongetwijfeld ook uit de hand gelopen. Kijk naar de rellen in Hoek van Holland en vele voetbalwedstrijden. Denkt u nu werkelijk dat de relschoppers zich dan opeens braaf waren en zich niet hadden laten vollopen met alcohol en andere middelen. Los van het feit: waarom zou Haren onder druk opeens 'iets' moeten organiseren. Bij een groot feest komt heel wat kijken en dat organiseer je echt niet even in een weekje. Zeker niet als je niet weet hoeveel mensen erkomen.

bruces
bruces23 sep. 2012 - 9:53

Hooligans die hebben geen klimaat. Die maken een klimaat. Kijk naar het Maasgebouw.

mijnmening2
mijnmening223 sep. 2012 - 9:53

Ik kijk nu al uit naar het volgende Project X :) Doe jij dan ook mee Han? Welke mogelijkheden zie jij voor jezelf in de co-organisatie?

JoopSchouten
JoopSchouten23 sep. 2012 - 9:53

: ))) Goeie invalshoek Han. Bedankt.

JandeBoer2
JandeBoer223 sep. 2012 - 9:53

Han wat schrijf je weer heerlijk. Alleen jammer dat je Fortuin er als voorbeeld bijhaalt, want die man was nu juist geobsedeerd door bedreigingen; zie http://nl.wikiquote.org/wiki/Pim_Fortuyn

BasVV
BasVV23 sep. 2012 - 9:53

Han: Je vergeet een belangrijk feit. Niemand wist precies wie het publiek voor zo'n feest zou zijn. En een publiek dat zich verveeld, niet aangesproken of zelfs beledigd voelt door bijvoorbeeld de muzieksoort is even gevaarlijk.

lindenboom
lindenboom23 sep. 2012 - 9:53

Han, Als je van Haren naar Groningen rijdt moet je gpéd opletten wanneer je je in Groningen bevindt. Toch kan Haren zich onderscheiden van Groningen door bijvoorbeeld veel lagere OZB-lasten, etc.etc. Immers: Groningen betaalt dit wel. Zo zijn er zo vele gemeenten, die vooral de " rijken" trekken, die wél gebruik maken van de voorzieningen van de grote buur-gemeente, maar niets betalen voor de lasten die dat voor de buurgemeente meebrengt. Het omgekeerde is daar het gevolg van: Een te klein gemeentelijk apparaat dat plotseling moet reageren op iets wat boven haar " kunnen" ligt, vooral op kennis/íntellectueel niveau. Waarmee ik overigens niet pleit voor de door sommigen voorgestane schaalvergroting van Nederlandse Gemeenten: een dorp mag/moet wat mij betreft een dorp blijven, en de eigen broek ophouden. Maar die " Randgemeenten": wél profiteren van de Grote Buur, maar niets of weinig betalen.... Nadeel van dat model is ook wat we afgelopen weekend in Haren hebben gezien: " Boer Biet" moet opeens een antwoord hebben op de effecten van de Social Media.....Waar diezelfde social media een complete Regime-change in diverse landen wist te veroorzaken!! Het is overigens de vraag of de gemeente Groningen ( gezien de voetbalrellen in het verleden) wél opgewassen zou zijn tegen dit soort " Feestjes". En dan, een dag later: " de Politie verwijdert een " twit" van een brabantse puber, die oproept tot een nóg groter feestje! Klinkt begrijpelijk, gezien de commotie van Haren, maar wat zijn de grenzen van Overheids-ingrijpen op Internet voor datgene wat haar onwelgevallig is?? Gaat onze overheid qua kennis& ervaring leentjebuur spelen bij Iran, China?? Misschien naïef, maar ik hoop dat een toekomstig VVD/PvdA-kabinet een nuchter en open beleid weet te ontwikkelen rond dit soort " Harense" toestanden.

Patrick Faas
Patrick Faas23 sep. 2012 - 9:53

Er waren inderdaad geen vrouwen naar Haren gekomen, zo te zien. Maar die mannen zijn geen homo’s, ome Han! Ze zijn niet gekomen om met elkaar te dansen. Ze zijn gekomen om te knokken. En niet voor politieke vernieuwing, ofzo, maar gewoon voor de lol. Net als kleine aapjes die voor de grap een alfa-aap uitdagen, verwachten ze helemaal niet te winnen en vinden het best als ze uitgeschakeld worden. “Weer in een politiecel wakker geworden,” zegt de straatvechter met tevreden glimlach en is dan weer een tijdje rustig. De behoefte tot sex en tot knokken is hormonaal, niet te voorkomen en kunnen we daarom inderdaad beter kanaliseren dan verbieden, maar er is wel verschil tussen de twee.

Marc Marc
Marc Marc23 sep. 2012 - 9:53

Hoe groot was de aanloop geweest als er wel een feest was geweest? Was de veiligheid van de bezoeker gegarandeerd? Was het mogelijk om in korte tijd een feest te organiseren met voldoende sanitaire voorzieningen, eet- en drinkgelegenheden? (onvoldoende zou ook leiden tot ontevredenheid en opstanden) Wie had de kosten van het feest moeten betalen? Hoeveel tijd was er over sinds het moment dat men dacht dat het mis kon gaan en was dat voldoende om een feest te organiseren met veiligheidsgaranties? Wie was er aansprakelijk geweest als het feest uit de hand was gelopen? Had men de externe adviezen in de wind moeten die afraden om het feest te organiseren? Wat was de capaciteit van het terrein en was het afdoende geweest? Hoe had Haren op de kaart gestaan als het feest doorging, er 30.000 bezoekers waren geweest en het toch uit de hand liep. Hoe groot was de groep meelopers dan geweest? Zo maar wat vragen waar de columnist gemakshalve niet op in gaat. Zelfs achteraf zijn deze vragen lastig te beantwoorden. Vooraf zijn die vragen ongetwijfeld wel gesteld en is met de kennis van toen een beslissing genomen. Had men destijds anders besloten dan is niet met zekerheid te zeggen dat het wel goed afgelopen was.

1 Reactie
BasVV
BasVV23 sep. 2012 - 9:53

Ik heb een keer in een comité gezeten dat de grotere culturele evenementen in een middelgrote stad moest begeleiden. Je hebt inderdaad geen idee wat daar allemaal bij komt kijken. Dat was vrijwel niet mogelijk geweest in één week. En inderdaad. Het zou ook totaal geen garantie zijn geweest tegen rellen.

marietjejansen
marietjejansen23 sep. 2012 - 9:53

Han, dank je wel voor dit stukje. Ik was al bang dat iedereen op Joop het orde en tucht ('tegen de muur, dat tuig')-standpunt in zou nemen. En inderdaad, die marketing-mannetjes en vrouwtjes die de wereld overvliegen, wat een contrast eigenlijk. Zo ook al die gemeente- en provinciehuizen (wat kost dat?), om het aanzien van steden te vergroten, allemaal met hetzelfde doel, zie Slag om Nederland. Maar een feestje organiseren, nee, dat is 'belonen van slecht gedrag', dan schiet men in een stuip en komen er vragen zoals de rits hieronder van Marc Marc. Typisch eigenlijk; ME organiseren (wat kost dat?) is kennelijk wenselijker dan een feest (wat kost dat?) organiseren.

1 Reactie
Marc Marc
Marc Marc23 sep. 2012 - 9:53

Flauw van mij hè, een stukje realisme.

[verwijderd]
[verwijderd]23 sep. 2012 - 9:53

''Boerenkoolstronkeradeel'', ''Boer Biet'', over verwend, hersenloos en losers gesproken, zelden zo denigrerend over zo'n mooi dorp horen spreken, duidelijk nog nooit in Haren geweest Hans. Aan de andere kant......: je zou ons eens over de Randstad moeten horen;-). Nogmaals Hans, er was geen feest, er was niemand uitgenodigd. Er viel niets te vieren anders dan de teloorgang van gezond verstand. Tegenwoordig zet je je zelf op de kaart door feestjes voor mensen die zich vervelen te organiseren? Ik begin steeds meer te begrijpen van dat ''niet zeuren maar poetsen''. Presenteer Facebook de rekening, die hebben in samenwerking met de usual suspects Goldman Sachs en JPMorgan duizenden investeerders en aandeelhouders al voor meer dan 25 miljard opgelicht, het eind is daarvan nog lang niet in zicht, een bijdrage in de onkosten zou op zijn plaats zijn, maar wedden dat ze niet voor commentaar bereikbaar zijn? Je titel van vandaag zou moeten zijn: Heeft Facebook een kans gemist? Het wordt tijd dat we een feestje bij die Suckerman gaan vieren.

1 Reactie
seniorg
seniorg23 sep. 2012 - 9:53

Lezen wat er staat Roelf. De gebezigde termen zijn hier in algemene zin gebruikt als verwijzing naar inderdaad nogal lachwekkende pogingen van elke stad, dorp of gat om zich met leuzen en lulkoek te onderscheiden ("Kleigat heeft het ook!"). Ze verwijzen dus niet naar dat 'mooie dorp'. Het getuigt overigens van wellevendheid mensen met hun juiste voornaam aan te spreken (hij heet namelijk Han) Dat Han vervolgens wat vrijzinnig voor zich uit filosofeert over wat in een normale wereld gemiste kansen zouden kunnen zijn, daar denk ik zo het mijne van. Maar door zijn aankondiging dat die alternatieve kijk een amorele is ben ik mijn wapens kwijt.

bruces
bruces23 sep. 2012 - 9:53

Op www.stuk.tv kun je zien dat de plunderaars mutsen hebben.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst123 sep. 2012 - 9:53

Maar geen schilden en helmen met twee hoorns?