Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hedwigepolder houdt het nog even droog

  •  
03-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Hedwige_HHesterr_300.jpg
Haagse rechtbank wijst eis Vogelbescherming af: Alleen Vlaanderen kan als verdragspartner onmiddellijke ontpoldering eisen
Nederland hoeft niet op korte termijn te beginnen met het onder water zetten van de Hedwigepolder in Zeeland, meldt de NOS. Dat stelde de rechtbank in Den Haag woensdag in een bodemprocedure die was aangevraagd door de Vogelbescherming.
NOS:
Volgens de Vogelbescherming heeft Nederland zich in het Scheldeverdrag met Vlaanderen verplicht tot ontpoldering van het gebied. De rechtbank oordeelt dat de Vogelbescherming niet kan eisen dat Nederland dat verdrag nakomt. Dat kan alleen Vlaanderen als verdragsluitende partij.
Bovendien heeft de staat volgens de rechtbank beleidsvrijheid als het gaat om de invulling van zijn verplichtingen. Nederland kan daardoor niet worden gedwongen om de Hedwigepolder te ontpolderen.
Nederland heeft in het Scheldeverdrag vastgelegd de Hedwigepolder onder water te zetten ter compensatie van natuurschade door de verdieping van de Westerschelde. Sindsdien is het onderwerp een politiek heet hangijzer.
Flickr_Hedwige_HHesterr_620
Meerdere kabinetten hebben gezocht naar alternatieven, maar die stuitten telkens op verzet van milieuorganisaties of de Tweede Kamer.
Tegen Nederland lopen al meerdere procedures, onder andere van de EU en Vlaanderen. 
Foto-cc: HHesterr
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

adriek
adriek3 okt. 2012 - 12:01

Het gaat al lang niet meer om dat stukje (natuur)gebied. Het is verworden tot een politiek spelletje. We hebben dit aan onze buren beloofd, en die belofte moeten we gewoon nakomen. Punt. Dit soort natuurgebieden komt in handen van commerciele uitbaters die de term 'natuurgebied' alleen nog hanteren als reclameuiting en subsidiebron. Zoek de geschiedenis van het (aan de natuur teruggegeven) eiland Tiengemeten er maar op na en verbaas je over de zaken die daar plaatsvinden. De 'natuur' wordt commercieel uitgebuit.

dino_radja
dino_radja3 okt. 2012 - 12:01

Jammer dat er zo slecht wordt omgegaan met de belangen van natuurminnend nederland. Zet zo snel mogelijk die polder onder water, zoals was afgesproken!

1 Reactie
adriek
adriek3 okt. 2012 - 12:01

Wel de bewoners / boeren ruimhartig compenseren en niet met een lullige vergoeding afschepen, dan wordt er waarschijnlijk minder gemopperd uit die hoek.