Joop

Hedgefund topman moet 11 jaar de cel in

  •    •  
13-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Boef.jpg
Wake-up call voor boeven in financiële wereld. Rajaratnam krijgt één van de hoogste straffen ooit
De rechter in New York heeft hedgefonds directeur Raj Rajaratnam tot 11 jaar cel veroordeeld omdat hij handelde met voorkennis. Daarmee zou hij zo’n zestig miljoen dollar verdiend hebben. Het is één van de hoogste straffen ooit in zo’n zaak. De werkelijke eis was 24 jaar en 5 maanden. Ook moet de steenrijke topman een boete van 10 miljoen dollar betalen en 53, 8 miljoen dollar retourneren.
Rechter Richard Holwell zei in de rechtbank dat ‘zijn misdaden en de omvang er van een spiegel zijn van een virus die uitgeroeid moet worden in de bestaande bedrijfscultuur’. De Wall Street Journal schrijft dat Rajaratnam koeltjes reageerde op de uitspraak. Terwijl hij het vonnis aanhoorde bleef hij strak voor zich uitkijken terwijl hij het flesje water dat hij in zijn hand had tegen zijn borst duwde. Zijn vrouw verliet geëmotioneerd de rechtbank.
Rajaratnam was directeur van de Galleon Group. Hij werd vijf keer veroordeeld voor samenzwering en negen keer voor handel met voorkennis. Zijn advocaten spraken alle aanklachten tegen. Ze meenden dat de topman 300 miljoen dollar per jaar investeerde in onderzoeken en financiële analyses en daardoor zoveel winst maakte.
De politie wist de aanklachten te bewijzen door Rajaratnam’s telefoon in 2008 zo’n negen maanden af te luisteren. De aanklagers menen dat de topman zo geraffineerd te werk ging dat ze wel moesten overschakelen op deze methode die normaal gebruikt wordt om georganiseerde misdadigers en drugszaken op te lossen.
De tipgevers van Rajaratnam’s werkten bij bedrijven als IBM en Goldman Sachs. Rajat Gupta, de voormalige directeur van Goldman Sachs zou belangrijke informatie hebben gelekt naar Rajaratnam over Goldman, inclusief de investering van Warren Buffett’s Berkshire Hathaway toen de financiële crisis in 2008 op zijn hoogtepunt was.
Gupta heeft altijd ontkend en wordt niet strafrechtelijk vervolgd. De Securities en Exchange Commissie die een civiele procedure tegen Gupta had aangespannen, trok deze kortgeleden in.
Wall Street Journal: Rajaratnam Gets Longest Insider Sentence Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Yggdrasil
Yggdrasil13 okt. 2011 - 20:02

Het is een begin, een weifelend voorzichtig begin maar desalniettemin een begin. One down, a few million more to go.

ColorHugo949
ColorHugo94913 okt. 2011 - 20:02

Witte boorden criminaliteit bestaat kennelijk echt....., tjeempie.

Michiel Online
Michiel Online13 okt. 2011 - 20:02

goh ze schuiven ons een koekje toe. hoe zit het nou met die 50 dode kinderen per dag in de hoorn van afrika? sorry hoor je moet wel heel ver gaan voor je mij overtuigd dat je als westerse cultuur een "beschaving" hebt.

MichelReiziger
MichelReiziger13 okt. 2011 - 20:02

Het is een ordinaire gebruiker die is berecht om voorkennis, niet omdat hij onderdeel van het verrotte hedgefund systeem zelf is. Stukje signaal politiek, we zijn er nog lang niet...

hetgroteplaatje2500
hetgroteplaatje250013 okt. 2011 - 20:02

Kleine vis? Niet echt gezien de feiten in kwestie. Maar er zijn nog grotere slechte vissen, ook in NL inclusied politici die de zakk bedonderden en bedonderen. Maar je moet het besstje wel eerst bij zijn naam noemen. Gaat joop.nl mij nu weer cencueren?

pietdevries2
pietdevries213 okt. 2011 - 20:02

En wanneer volgen de tientallen, misschien wel honderden, mede criminelen ?

Reprehensionem
Reprehensionem13 okt. 2011 - 20:02

Toch triest dat in deze maatschappij je positie op de maatschappelijke ladder wordt afgemeten aan de inhoud van je bankrekening of portemonnee. Iemand die enkel vrijwilligerswerk doet verdient in mijn ogen nog meer aanzien. Je status zou meer afgemeten moeten worden aan de sociale contributie die je levert, niet de hoeveelheid geld die je bezit.

opmerker
opmerker13 okt. 2011 - 20:02

Zo zie men waar het verdampte geld naar toe gaat.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 okt. 2011 - 20:02

[...krijgt één van de hoogste straffen ooit] Ha Ha, ik neem aan dat hier bedoelt wordt krijgt één van de hoogste straffen ooit voor financiele delicten?

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2011 - 20:02

Geen Amerikaan, de directeur van GS zal nooit worden vervolgd. Klein visje.

1 Reactie
oudgeld
oudgeld13 okt. 2011 - 20:02

---Geen Amerikaan, de directeur van GS zal nooit worden vervolgd. Klein visje. Laat je vooral niet hinderen door kennis van zaken. De man is Amerikaan staatsburger, hij was/is nummer 125 van de rijkste mensen ter wereld, en hij was/is de rijkste Shri-Lanka geboren ooit.

Klaboukes
Klaboukes13 okt. 2011 - 20:02

Dit is een kleine vis die geofferd wordt. Net als bij Abu Ghraib en alle andere schandalen.

1 Reactie
oudgeld
oudgeld13 okt. 2011 - 20:02

Gooi het lijden van de wereld maar in een pet en grabbel daar af en toe in om een argument te vinden. Of het van toepassing is of niet doet er niet toe.

Waterbeer
Waterbeer13 okt. 2011 - 20:02

och ja een kleine onblanke moet hangen

2 Reacties
oudgeld
oudgeld13 okt. 2011 - 20:02

--een kleine onblanke moet hangen Ik neem aan dat je het over zijn lengte hebt. Want qua vermogen stond hij op nummer 121 wereldwijd, en dat is niet echt een "kleine onblanke". Je vertegenwoordigt een vooroordeel ingebakken door een vreemde vorm van politiek correct racisme. Wat veel mensen lijken te vergeten is dat rijk zijn allang geen exclusief blanke eigenschap meer is. Integendeel zelfs, de blanken beginnen achter de gekleurde medemensen aan te rennen en dreigen op financieel vlak het onderspit te delven.

geejeehaa
geejeehaa13 okt. 2011 - 20:02

Dus alleen 'blanken' kunnen tot de absolute top behoren? Bah, wat een racistisch standpunt.

JoopSchouten
JoopSchouten13 okt. 2011 - 20:02

Een VVD-er zou zeggen dat hij zijn zo dom is geweest sporen achter te laten... Ik ken een paar van die gasten. De mensen die het huidige economische systeem handhaven, zoals politici, lieden uit het internationale bankwezen en bedrijfsleven zijn de werkelijke machthebbers die voor het gerecht zouden moeten verschijnen. Zolang het economische hebzucht-systeem en de ondersteunende wetten intact blijven zullen er opportunisten zijn die er misbruik van maken.

1 Reactie
oudgeld
oudgeld13 okt. 2011 - 20:02

---Een VVD-er zou zeggen dat hij zij Een vooroordeel niveau PVV. Is dat typisch voor SP-ers?

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2011 - 20:02

Hebzucht is van alle rassen en culturen. Het heeft maar twee kenmerken: 1. het is blind 2. het weet nooit van ophouden Ongeacht ras, geloof, sexe, sexuele geaardheid, politieke voorkeur enz.. Er geldt dan meer één geloof: geld, en zoveel mogelijk.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 okt. 2011 - 20:02

[Hebzucht is van alle rassen en culturen.] Behalve dan die culturen (rassen doen er hier niet toe) waarin het begrip eigendom niet bekend is/was (bijvoorbeeld (Indiaanse culturen).