Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Hebben wij nou het EK gemist, omdat Marokkaanse jongens niet in hun blootje willen douchen?

  •  
14-04-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
ekgemist
Als de ouders en de kinderen hebben gefaald, zoals Derksen beweert, hebben wij allemaal gefaald
Een wit onderonsje op televisie leidt regelmatig tot racistische uitspraken of onfatsoenlijk televisie. Afgelopen maandagavond, tijdens het sportprogramma Voetbal Inside, was het niet anders. Dit keer niet over Chinezen zonder dat er Chinezen bij waren, Surinamers zonder Surinamers, Turken zonder Turken en Afrikanen zonder Afrikanen. Dit keer (tromgeroffel) ging het over Marokkanen zonder Marokkanen. Want wat is gezelliger, progressiever en actueler dan het hebben over Marokkanen? Johan Derksen (wie?) heeft nu eenmaal een meerwaardigheidscomplex als het op minderheden aankomt, zoals vrouwen en homo’s. Johan is van mening dat de Nederlandse voetballerij wordt aangetast door, één keer raden: de Marokkanen.
Wit-privilege alert Johan Derksen kon afgelopen zondag op nationale televisie ongestoord zijn witte blik ventileren. Meneer Derksen wil minder Marokkanen in de voetballerij. Veel amateurclubs zouden ‘naar de klote’ zijn, omdat er veel Marokkaanse gezinnen in de buurt van de club wonen:
"Marokkaanse spelers krijgen dan de overhand in de selectie en dat functioneert dus bijna nergens. Nederlandse jongeren gaan naar andere clubs. Die willen niet met negen Marokkaanse jongens voetballen die niet in hun blote kont durven te douchen."
Hebben wij nou het EK gemist, omdat Marokkaanse jongens niet in hun blootje willen douchen?
De volgende dag wil Johan niet op zijn woorden terugkomen en claimt hij het niet erg te vinden als men zijn uitspraken verwerpelijk vindt: “Ik zal wel worden weggezet als racist, maar dat interesseert me dus geen reet.”
Wilders Johan Derksen wenste na zijn ‘ minder minder minder ‘-uitspraak niet geassocieerd te worden met Wilders, want ‘die is ongenuanceerd’. Als presentator Wilfred Genee hem een spiegel voorhoudt, zegt Johan schouderophalend: “Ik ben ooit verhuisd uit Gouda vanwege Marokkaanse jongeren, dus ik weet daar alles van.” Wilders is ooit verhuisd uit Kanaleneiland, een wijk in Utrecht waar veel Marokkanen wonen. Betekent dit, volgens de logica van Johan Derksen, dat Wilders nu gerechtvaardigd is om op te roepen tot minder Marokkanen in Nederland en het verbranden van de Koran?
Samen verantwoordelijk Yo Johan Derksen, kom uit je kaasstolp! Nederland is niet meer wit. Je hebt het over Nederlandse jongeren. Als de ouders en de kinderen hebben gefaald zoals je beweert, hebben wij allemaal gefaald. In Afrika hebben wij een gezegde: “It takes a whole village to raise a child.” Nu is mijn vraag aan jou Johan: wat is jouw bijdrage? Wat doe jij zelf om deze Marokkaanse jongeren, die jou tot last zijn, een duwtje in de goede richting te geven? Ga jij alle voetballers van Marokkaanse komaf in Nederland over één kam scheren op nationale televisie, inclusief de meerderheid die jou nooit kwaad heeft gedaan, of ga je een constructieve bijdrage leveren door je bijvoorbeeld te richten op de boosdoeners?
Want Johan, als je een probleem wilt benoemen is dat je goed recht, maar zoals wij beiden weten is het de toon die de muziek maakt. Als ik jou nu racist zou noemen, denk ik dat wij snel uitgepraat zijn. Dus hoe wil jij een positieve bijdrage leveren aan het debat, als jij mensen wegzet als bevuiler van onze nette-deftige-clubs? Mocht je willen weten wat mijn positieve bijdrage aan de maatschappij is: iedere dag sta ik op uit mijn bed en committeer ik mij om onze jongeren, van welke afkomst en kleur ook, te inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Dit doe ik met lezingen, workshops en verschillende projecten. Overigens voor 80 procent onbetaald.
Wit onderonsje Wat ik van kleins af aan op de Nederlandse televisie vooral zie, is dat witte mannen een onderonsje hebben, van ‘kijk ons ons ding doen’. Alsof hun geklets en geleuter alleen in witte huiskamers verschijnt. Dit is waarom diversiteit in de media zeer nodig is. Want ik kan mij niet voorstellen dat wanneer er een niet-witte persoon daar aan tafel had gezeten, dat Johan het ook zo gezegd zou hebben en dat de repliek zo mild zou zijn geweest. Maar dit was een wittemannenonderonsje. Nu mocht het, nu kon Johan de analist zijn ongefundeerde vooroordeel publiekelijk verspreiden. Alle remmen los. Krijg de rambam. Nu zullen die ‘kut-Marokkanen’ het weten ook: jullie zijn 10 keer niks en het maakt niet uit dat je autochtoon bent (autochtoon is iemand van wie beide ouders in Nederland zijn geboren), je blijft een Marokkaan op wie ik mijn frustratie mag botvieren. Op de nationale televisie!
Marokkaan is eufemisme voor buitenlanders Voor de mensen die zeggen: “Ja ik heb ook last van Marokkanen. Allemaal slecht!” Wees je ervan bewust dat je hetzelfde doet als Johan Derksen. Jouw ervaring met een handvol, als het zelfs niet maar één Marokkaan is, geeft jou niet het recht om alle Marokkanen over één kam te scheren. Wanneer een witte Nederlander iets slechts doet hoor je ook niet: “Ik heb een hekel aan witte Nederlanders”. En voor de niet-witte Nederlanders die denken: “Hij heeft het over Marokkanen en niet over mij.” Marokkaan is een eufemisme voor buitenlander. Johan vindt dat Marokkanen de authentieke sfeer van Nederlandse clubs verzieken en noemde een paar namen om zijn aantijgingen te ondersteunen, waaronder Memphis Depay. Toen Johan erop werd gewezen dat Memphis geen Marokkaan is, ging hij desalniettemin vrolijk verder: “Nee, die is niet Marokkaans, maar dat is ook zo’n lastpakje.”
Zo gaf Johan ons een glimps van wie de volgende groep wordt waar Nederland tegenaan mag schoppen, wanneer men Marokkanen niet meer de schuld kan geven van bijna alles wat er mis is in Nederland.

Meer over:

opinie, racisme, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (190)

Ra Ra
Ra Ra24 apr. 2016 - 9:37

De schrijver doet voorkomen of hij Johan Derksen "wie?" niet kent. Toch heeft de schrijver een mening over een persoon die hij niet kent. Ik vermoed echter dat de schrijver Johan Derksen wel degelijk kent, maar dat Johan Derksen de schrijver (een dichter blijkbaar??) in ieder geval niet kent.

HenkieJa
HenkieJa21 apr. 2016 - 12:04

Hadden wij het EK van 1988 gewonnen als er een Marokkaan had meegespeeld?

OlavM
OlavM18 apr. 2016 - 22:38

Dit artikel heb ik nu pas gelezen, vandaar mijn late reactie. Het probleem van die opmerkingen van Johan Derksen ligt natuurlijk vooral in die botte generalisering. Dat er problemen kunnen zijn met Marokkaanse jongeren in sommige amateurvoetbalclubs kan zo zijn (daarmee heb ik geen eigen ervaring), maar het is duidelijk dat die niet overal (in die mate) spelen en er evengoed problemen zijn met jongeren met een andere (waaronder witte) achtergrond. En die preoccupatie met al of niet met zwem- of onderbroek douchen is helemaal bizar. Alsof ze geen droog en schoon ondergoed aantrekken na afloop. (Zelf heb ik bovendien met fitness de ervaring dat Marokkanen daarin verschillend zijn). Kno’Ledge Cesare merkt terecht op: “Yo Johan Derksen, kom uit je kaasstolp! Nederland is niet meer wit. Je hebt het over Nederlandse jongeren.” En dat Afrikaanse gezegde vind ik ook heel toepasselijk. (En jawel, nu gaan sommigen weer zeuren dat het uit Afrika komt, en Engels is, terwijl hier voortdurende Engelse termen worden gebezigd). Cesares’s volgende opmerking is dan ook geheel “to he point” (haha!): “Ga jij alle voetballers van Marokkaanse komaf in Nederland over één kam scheren op nationale televisie, inclusief de meerderheid die jou nooit kwaad heeft gedaan, of ga je een constructieve bijdrage leveren door je bijvoorbeeld te richten op de boosdoeners?”

cockpol
cockpol16 apr. 2016 - 22:09

Voetbalclubs hadden als maatschappelijk doel, jongens van de straat te halen, en hen via voetbal waarden aan te leren. Dat gaat natuurlijk moeilijk als er herrieschoppers tussen zitten die het veld voor zich willen. Als dit in overwegende mate Marrokanen zijn dan mag men dat zeggen. Zwijgen zou laf zijn. Zit er ook een element van rascisme in? Neen, ik denk dat het meer het gevoel is dat de Indianen gehad hebben als er steeds meer kolonisten kwamen, en zij hun leefwereld zagen verdwijnen. Zo voel ik me vaak ook, als een indiaan, weemoedig om de dingen die voorbij gaan. Maar de nieuwe dingen worden niet beter. De nieuwe dingen zijn een godsdienst die zich met veel assertiviteit opdringt in haaks staat op onze waarden, meer geweld op het veld en onveiligheid in onze straten. Kan jij daar begrip voor opbrengen "Cesare"?

Tegengastje
Tegengastje16 apr. 2016 - 13:06

Wat een onovertroffen hypocrisie: er is door Derksen werkelijk geen ENKELE groep ooit uitgesloten voor zijn kritiek. Nu er eindelijk, na decennia, voor 1 keer opmerkingen over onze Marokkanen worden geplaatst, is het land te klein. Farid Azarkan: " Benut felheid Marokkanen op veld." Felheid...is dat het nieuwe woord voor agressief? Jarenlang ontkennen dat er uberhaubt verschillen bestaan tussen bevolkingsgroepen/culturen (want dat is per definitie racisme) en als ontkennen gewoonweg niet meer kan, wordt het ' positief' uitgelegd. Daar is ook dat zelfde woord voor: hypocriet!

.4
.416 apr. 2016 - 12:18

Heeft de schrijver nou de essentie gemist, omdat hij zo gepreoccupeerd is met discriminatie?

Freeman2
Freeman216 apr. 2016 - 7:58

Kno'Ledge weet de beеst met nahm te noemen: "Marokkaan is eufemisme voor buitenlanders" Zo is het!

Bachstra
Bachstra15 apr. 2016 - 14:58

"Meneer Derksen wil minder Marokkanen in de voetballerij". De schrijver heeft duidelijk niet goed geluisterd. Derksen geeft aan dat teveel Marokkanen in 1 elftal vaak voor problemen zorgt. Benoemen, niet wegkijken. Het is zo makkelijk om de racisme kaart te trekken.

2 Reacties
Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 9:00

Maar als dat dus "automatatisch" aan die Marokkanen ligt, dan is dat discriminerend.

Brewmeister
Brewmeister16 apr. 2016 - 21:00

[Maar als dat dus “automatatisch” aan die Marokkanen ligt] Feiten discrimineren niet.... dat het benoemen.. Meneer Zandb. u bent het hele forum al de heer Derksen aan het betichten van discriminatie.. luister toch eens wat de beste man zegt in plaats van in uw reflex te schieten

[verwijderd]
[verwijderd]15 apr. 2016 - 11:52

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 9:02

Als u integratie zo eenzijdig wilt benaderen dan bewerkstelligt u segratie.

pmolenaar71
pmolenaar7115 apr. 2016 - 10:51

Beste Cesare, vergelijk eens onderstaande twee uitspraken: - Een wit onderonsje leidt regelmatig tot racisme. - Een Marokkaans onderonsje leidt regelmatig tot fysiek geweld. Welke uitspraak is het meest stigmatiserend en generaliserend?

1 Reactie
Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 9:05

Ze zijn allebei waar in die zin, dat we daar voorbeelden van kunnen bedenken/vinden dus vindt men dat ze noch stigmatiserend, noch generaliserend zijn; het is bv maar wat iemand onder racisme en wat iemand onder fysiek geweld verstaat, natuurlijk.

nesje2
nesje215 apr. 2016 - 9:54

Minister Schippers ondersteunt het standpunt van Derksen dat er echt een probleem is! Het probleem benoemen en niet ontkennen. Sommige dingen lopen eenmaal niet zo lekker in de multi culti. Door het te willen zien in eigen kring en niet door weg te kijken kom je alleen verder. Derksen Brengt het lomp maar hij heeft gewoon een punt en daar moet wat mee. Als hier niet wat aangedaan word krijgen we witte en zwarte voetbalteams en dat wil denk ik niemand.

Neef Herbert
Neef Herbert15 apr. 2016 - 8:03

Zozo meneer Cesare, een beetje jammer dat u meent dat Marokkaan een eufemisme is voor buitenlander. Leuk geprobeerd om iedere niet witte Nederlander (uw woorden, niet de mijne) te mobiliseren. Maar ik geloof niet dat de samenleving heel veel last heeft van Surinaamse, Turkse, Colombiaanse of Poolse jongeren. Zij zullen zich dan ook niet aangesproken hoeven te voelen. Kijk,ik vind Derksen een kwal van een man, maar ik denk dat hij ondanks dat hij zich wat onhandig en ongenuanceerd uit liet wel een punt heeft. Het ontspoorde gedrag van veel Marokkaanse jongens komt voor een groot deel aan een gebrek aan opvoeding gecombineerd met een misplaatst superieuriteitsgevoel gecombineerd met minimale sociale kansen (en het gebrek aan kansen komt juist door dat gedrag). Daar moet wat aan gedaan worden.

msj_meijerink
msj_meijerink15 apr. 2016 - 6:52

Meneer de schrijvert : De Grote Blonde Leider woonde in Utrecht Transwijk (niet in Kanaleneiland) en hij schijnt te zijn verhuisd, omdat hij dichter bij de 2e kamer wilde zitten. (Dat is ook beveiligingstechnisch handiger.)

Van der Wal
Van der Wal15 apr. 2016 - 6:40

God sta ons bijn, er zijn mensen die Johan Derksen serieus nemen.

Henri Fred
Henri Fred15 apr. 2016 - 6:38

Een paar punten. Uit de media van de afgelopen dagen blijkt duidelijk dat Derksen een punt heeft. Waarmee het geen racisme is. Dat white privilege is ook een manier om iets wat niet rechtstreeks als racism kan worden betiteld toch als onwelgevoeglijk weg te zetten. Het is feitelijk een vorm van Ad hominem, of de nieuwe godwin. En de uitspraak dat een heel dorp nodig is, het lastige daarvan is dat ik het wel uit mijn hoofd laat om iemand ouder dan 15 - die ik nie ken - te corrigeren. Dat is een van de verworvenheden van te ontzuiling, dat ik dan een klap krijgt. Dat is ongeacht kleur, hoewel jongeren van bepaalde culturele persuasies daar extra last van hebben. Laten we ons concentreren op het terugbrengen van wederzijds respect in de openbare ruimte.

johanversomeren
johanversomeren15 apr. 2016 - 5:54

ha mister Cesare maakt eventjes de hele Nederlandse samenleving verantwoordelijk voor het gedrag van zich misdragende Marokkaanse jongeren. Wel nu Mr Cesare de enige die hier verantwoordelijk voor zijn, zijn de ouders van deze zich misdragende jongeren. Ik ben op geen enkele manier verantwoordelijk voor het gedrag van de kinderen van een ander net zo min als anderen verantwoordelijk zijn voor het gedrag van mijn kinderen. Dan nog over de opmerking van de heer Derksen over het toelaten van Marokkaanse jongeren op een voetbalclub. Dit geldt ook voor scholen, ik durf te beweren dat als de mogelijkheid bestaat om een kind aan te melden voor een "witte" school in plaats van een "gekleurde" school de meeste "witte"ouders zullen kiezen voor de "witte" school.

kapitanlaipose
kapitanlaipose14 apr. 2016 - 21:56

Ik lees dat een paar rechts xenofobe reageerders de Afrikaanse gezegde belachelijk maken. Iedereen zou zogenaamd zijn eigen kinderen moeten opvoeden en niet het dorp. Maar uit diezelfde rechts xenofobe hoek komt wel de roep dat de Marokkaanse gemeenschap (lees dorp) haar eigen "leden" zou moeten aanspreken op wangedrag.

3 Reacties
Common Sense
Common Sense15 apr. 2016 - 1:05

Schande! En nu?

Andreas Cappen
Andreas Cappen15 apr. 2016 - 6:26

Ik lees dat een paar rechts xenofobe reageerders de Afrikaanse gezegde belachelijk maken. >> Dat leest u dan verkeerd. Ik vind dat Afrikaanse gezelgde niet passend in dit artikel , maar ben niet xenofoob rechts. Sterker nog: ik vind dat Derksen de plank volstrekt misslaat. Kortom: uw opmerjking is een klassieke stroman.

Piet de Geus
Piet de Geus15 apr. 2016 - 7:31

"Iedereen zou zogenaamd zijn eigen kinderen moeten opvoeden en niet het dorp." Ik snap dat jij van de school bent die vindt dat iedereen behalve de ouders de kinderen op moeten voeden. Dan zul je ook wel zo'n voorstander van het basisinkomen zijn: iedereen behalve jijzelf moet maar zorgen dat je te eten hebt.

kapitanlaipose
kapitanlaipose14 apr. 2016 - 19:50

Het zogenaamd problemen benoemen door Derksen (en Wilders) is al een probleem op zich. In de probleemdefinitie zit namelijk al de gewenste oplossing verscholen. Als Derksen en anderen blèren dat Marokkanen een probleem zijn dan zit daar al door hun gewenste oplossing in verscholen, nml: minder Marokkanen. Immers in de probleemdefinitie word het Marokkaan-zijn geproblematiseerd. Dan ligt de oplossing voor de hand in de richting van geen of in ieder geval minder Marokkanen. Ik vraag me vervolgens af wat voor oplossingen fascistisch rechtse reageerders op JOOP hebben voor de door hun geschetste probleem: - Marokkanen quotum per team en/ of per vereniging? - Marokkanen strenger straffen? - Marokkanen contributie? Marokkanen meer contributie laten betalen als ze met meer dan vier spelers zijn in een team? - Marokkanen helemaal verbieden om te voetballen bij de KNVB? Want we hebben nog geen oplossing gekregen van xenofoob rechts.

2 Reacties
Gluteus Maximus
Gluteus Maximus15 apr. 2016 - 5:40

Ik vraag me vervolgens af wat voor oplossingen Huh??? Kapitan krijgt interesse voor oplossingen??? fascistisch rechtse reageerders... / xenofoob rechts Oh nee - toch niet. :) Ik schrok al... Nou ik u toch spreek - het Marokkaan zijn wordt niet geproblematiseerd door Derksen of Wilders. Dat doen sommigen van hen door middel van hun gedrag toch echt zelf. Ze gebruiken het Marokkaan-zijn als groepsidentiteit om zich af te zetten tegen Niet-Marokkanen. Hebben ze niemand anders bij nodig. Dat andere Marokkanen daar vervolgens last van hebben is heel erg. Maar dan moet je voor DIE mensen opkomen. Niet de boodschapper van een probleem weer in een hoek zetten wat u doorgaans doet met iedereen die niet uw hokjes logica volgt.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten15 apr. 2016 - 15:19

''Want we hebben nog geen oplossing gekregen van xenofoob rechts.'' De oplossing zou zijn dat marokkanen (hen die het betreft, dus nie allen) hun gedrag gaan veranderen. Daar begint het mee.

Buzzer
Buzzer14 apr. 2016 - 19:18

De beste schrijver ziet overal racisten, Sinterklaas is er een van. Allicht dat de spiegel er ook een weergeeft?

2 Reacties
Dunya2
Dunya214 apr. 2016 - 19:56

Volgens voetbalexpert Derksen bestaat er causaal verband tussen naakt douchen en goed kunnen voetballen.

Dunya2
Dunya215 apr. 2016 - 8:55

Volgens Derksen zorgt naakt douchen voor topprestaties op het veld.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst14 apr. 2016 - 19:02

Nooit over nagedacht, dat er een causaal verband zou kunnen bestaan tussen het niet winnen van een EK en natte onderbroeken.

monmax
monmax14 apr. 2016 - 18:42

In Afrika hebben wij een gezegde: “It takes a whole village to raise a child.” Wie plaatst zich nou buiten de maatschappij? Je woont toch in NL? Zo niet waar bemoei je je mee?

4 Reacties
Dunya2
Dunya214 apr. 2016 - 19:45

Van gezegdes uit het buitenland kunnen wij leren.

overlever
overlever14 apr. 2016 - 23:40

Daarom gaat het ook zo goed in Afrika. De alleenstaande moeders in Afrika (want dat zijn ze daar bijna allemaal) lukt het niet dus moet het hele dorp helpen bij de opvoeding. En zie daar! Dan lukt het ze nog niet. 2x niks dus.

Common Sense
Common Sense15 apr. 2016 - 1:09

En Derksen is ook een village bewoner. Hopelijk stemt het de overige villagerrs tot nadenken.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten15 apr. 2016 - 5:34

Ben je gek, ik zie alleen mijn navel, want ik heb onderwijs genoten waar jarenlang op bezuinigd is.

[verwijderd]
[verwijderd]14 apr. 2016 - 17:49

--- Dit bericht is verwijderd —

8 Reacties
Dunya2
Dunya214 apr. 2016 - 18:17

Ik word ook niet vrolijk van de radicaal rechtse reageerders hier, die stelselmatig Marokkaanse voetballers/moslims/vluchtelingen afzeiken. Wat een gifkikkers zijn dat.

Floepert
Floepert14 apr. 2016 - 18:30

Hier sluit ik me graag bij aan. Dat continu reageren op zonder zelf iets bij te dragen is niet constructief en ronduit irritant.

JoostHelder
JoostHelder14 apr. 2016 - 18:32

Eens! Een reactie bij zowat elke post is storend, vaak meer dan 10 per artikel en meestal weinig inhoudelijk.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst14 apr. 2016 - 19:20

Gun de man z'n lolletje. Je bent niet verplicht het allemaal te lezen.

kapitanlaipose
kapitanlaipose14 apr. 2016 - 19:38

Nee blijf vooral doorgaan ZandB. Altijd weerwoord blijven geven tegen fascisten.

ATM2
ATM214 apr. 2016 - 20:23

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg moet die man hier zijn frustraties afreageren. In de volksmond en bij ontkenners ook wel 'een verwarde man' genoemd.

Dunya2
Dunya215 apr. 2016 - 6:06

Niet je mond laten snoeren hoor, Zandb. Mensen, zoals jij geven anderen hoop dat er Nederlanders zijn, die er anders in staan. Dat er goeie mensen zijn, zoals jij er een van bent.

Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 9:17

Peterrr: Als u mijn woorden leest als "de bedoeling hebben om af te zeiken" dan kunt of wilt u niet goed lezen. Ten eerste bespreek ik reacties en geen mensen. Ten tweede beargumenteer ik meestal - soms vind ik dat niet nodig - mijn kritiek. Ten derde neem ik juist reacties serieus en reageer juist daarom wel eens fel: Ik vind dat mensen zich vaak niet realiseren wat hun woorden inhouden. Als ik dat dan probeer aan te tonen, komt dat wel eens hard aan. Ten vijfde reageer ik op veel berichten. Als u dat laat versmelten tot één grote reactie, bent u verkeerd bezig: Ik richt me op die specifieke reactie. Ten zesde: Heel veel reacties waar ik op reageer hebben inhoudelijk weinig te melden. Als ik dat wil laten zien, en u concludeert dat ik inhoudelijk weinig te melden heb, is dat dus juist en betekent dat meestal dan ook niet meer dat uw kritiek op mij bestemd is voor de originele reactie. Ten zevende: als ik iets vindt, dan spreek ik echt "het verlossende woord" niet ook al denk ik dat wel vaak: Neem de moeite om dat aan te tonen i.p.v. mijn onbelangrijke persoon in het geding te stellen. Tot slot: Het probleem dat u vindt dat ik afzeik, dat is echt uw probleem wat ik niet kan oplossen: U beoordeelt namelijk. Floepert: Uw bijdrage is ook een voorbeeld van bijdragen zonder bij te dragen. Dat kan een hele waardevolle vorm van bijdragen zijn. Misschien als u in mijn geval kunt proberen om u gewoon op mijn bijdragen te richten, zoals ik mij op uw bijdrage richt? Dan moeten we in gesprek komen, toch?

Molly Sweet2
Molly Sweet214 apr. 2016 - 17:33

Okee, mijn laatste commentaar was niet correct, ik gooide meneer door de war met iemand anders. Deze man komt uit Ghana en daar spreekt men Engels. Maar dan nog: hij is niet moeilijk te vertalen, hoor, die zin.

Molly Sweet2
Molly Sweet214 apr. 2016 - 17:15

'In Afrika hebben wij een gezegde: 'It takes a whole village to raise a child.'' Goh... Praten ze tegenwoordig Engels in Afrika? Of kon dit niet gewoon in het NL vertaald worden? Iets van 'Er is een heel dorp nodig om een kind goed op te voeden' of zo? Serieus, waarom deze zin ineens in het Engels?

Buzzer
Buzzer14 apr. 2016 - 17:02

Volgens mij is het slecht om met een natte onderbroek te lopen, zou dus best kunnen dat het een rol gespeeld heeft.

Sardar2
Sardar214 apr. 2016 - 16:41

Het racisme en het streven om de ander verantwoordelijk houden voor eigen falen wordt per dag bloter en bruter. Het is afwachten dat het strijd daartegenover ook even bloot en brut wordt. Lekkere perspectief van gelijkheid en stabiliteit!

Achilles
Achilles14 apr. 2016 - 15:56

De roots van de mensheid liggen in Afrika. Dus wil je voortaan als je naar witte mensen refereert de term " blanke Afrikaan van europese afkomst " bezigen? Dank u.

2 Reacties
Buzzer
Buzzer14 apr. 2016 - 17:03

Tja daar heeft niemand meer van terug :)

joan2
joan214 apr. 2016 - 19:30

Evolutie verklaart inderdaad een hoop.

crumb2
crumb214 apr. 2016 - 15:52

Ik dank god op mijn blote knieën dat “wij” het EK (voetjebal neem ik aan), hebben gemist. Ik weet niet of Johan Derksen die link met de weigering van Marokkaans/Islamitische jongetjes om hun besneden piemeltje tijdens het douchen te tonen daarmee te maken heeft, maar mócht dat zo zijn, dan wil ik die jongetjes alsnog hartelijk bedanken. Tjonge jonge wat zal dát schelen in oranje plastic bagger op de openbare weg (dat er járen later nog hangt), en hysterisch getoeter en volkomen ontoerekeningsvatbaar geworden, zwaarbetaalde sport commentators met gel-kapsels op de buis. . Ooit werd ik door sadistische sociale dienst beambten voor de keuze gesteld : óf ik kon doorgaan met zakkies plakken en dozen vullen in een grote koude fabriekshal, óf ik kon toezichthouder/schoonmaker worden bij een amateur voetbalclub.(er zijn weinig dingen die ik meer haat dan teamsport in het algemeen en voetbal in het bijzonder) Ik koos voor de optie II. . Zo zie je maar dat ieder nadeel z’n voordeel hep. Ik weet nu namelijk uit een ervaring die ik anders nooit gehad zou hebben, dat gewone blanke al dan niet gristelijke rotjochies, het óók verdommen om in hun blootje te douchen. Een ander ding dat de ze allemaal gemeen hebben is ; de boel slopen. En dat op manieren die je zelf niet kan bedenken. . Verder hoop ik niet dat ik iets ten faveure van de heer Knowledge heb gezegd want van mij mag morgen (club)voetbal verboden worden, en op diezelfde dag de Islam niet langer als godsdienst erkend.

2 Reacties
Achilles
Achilles14 apr. 2016 - 16:51

.....ok.....gaat het weer een beetje?

crumb2
crumb214 apr. 2016 - 19:29

Achilles Ja hoor dank je. Uitstekend zelfs, want ik ben helemaal "over the moon" dat mijn reactie geplaatst werd. Officieel gek verklaard denk ik, totally harmless.

[verwijderd]
[verwijderd]14 apr. 2016 - 15:44

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
jellevwal
jellevwal14 apr. 2016 - 16:41

De oude Grieken hadden er geen enkel probleem mee. Ceasar beschrijft de Keltische tegenstanders als naakt strijden. Het lijkt mij dus iets van de monotheïstische godsdiensten. En in onderbroek douchen lijkt me zeer onhygiënisch, zo'n natte broek die warm wordt is een broedplaats voor bacteriën.

Dunya2
Dunya214 apr. 2016 - 17:33

Op het moment dat er gezeurd wordt over het feit dat Marokkaanse voetballers hun ondergoed aanhouden tijdens het douchen, is het voor mij duidelijk laat dat de motieven van degenen die daarover zeuren, niet zuiver zijn. Die mensen laten duidelijk zien hoe bekrompen en intolerant zij in het leven staan ten op zichtte van mensen die anders zijn, ook al doet de ander niets dan nog zullen ze ze degenen willen afzeiken. Volgens mij is het niet iets persoonlijks, zo staan ze in het leven.

Buzzer
Buzzer14 apr. 2016 - 19:15

Naakt wassen onder de douche is om het zweet van het lichaam af te spoelen, ook tussen de bilnaad. Wanneer je onder de doucht met onderbroek aan blijven de meest kwalijke bacteriën in de bilnaad zitten, dat is niet gezond.

kapitanlaipose
kapitanlaipose14 apr. 2016 - 19:58

Je kan wel van alles vinden maar jij gaat niet over het seksuele moraal van een ander. Wat jij preuts vindt kan voor een ander normaal zijn. Hetzelfde geldt voor douchen met ondergoed. Het belangrijkste is dat deze ondergoed dragers anderen niet gaan dwingen om ook een ondergoed te gaan dragen. Je kan de islam problematiseren of Marokkanen problematiseren maar in mijn ogen is het werkelijke daadwerkelijke concrete probleem: groepsdruk om anderen ook een ondergoed te laten dragen onder de douche.

Andreas Cappen
Andreas Cappen14 apr. 2016 - 15:41

In Afrika hebben wij een gezegde >> Maar we zijn hier niet in Afrika, dus dit argument is niet relevant.

8 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 17:08

U meent het....... Nou ja, u hebt dan ook een niet zo'n Nederlands avatar dus gelukkig is uw opmerking niet relevant.

Andreas Cappen
Andreas Cappen14 apr. 2016 - 17:16

Zo Gerrit. Daar bent u weer 'in reactie op'. Ik ben zo benieuwd naar uw eigen originele mening.

DaanOuwens
DaanOuwens14 apr. 2016 - 20:33

@ Andreas Cappen Dit was toch echt jouw opmerking: Maar we zijn hier niet in Afrika, dus dit argument is niet relevant. Dan snap je toch zelf ook wel dat je geen enkele relevante bijdragen levert hoop ik? Dat jouw opmerking niets anders is als het vermijden aan een inhoudelijke discussie? Ga dan in op het spreekwoord, gebruik desnoods een Nederlands spreekwoord maar je daalt zelf af naar kleuterschool niveau met je opmerking. Dat iemand dan vervolgens naar jouw avatar verwijst om aan te geven dat je bijdrage niet relevant is, is toch begrijpelijk? Ik vind dat zo raar dat enigszins verontwaardigt reageren als je net zelf een reactie hebt neergeschreven van ongeveer maximale lulligheid. Als je serieus behandeld wil worden gedraag je dan ook serieus naar anderen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 apr. 2016 - 21:14

[Maar we zijn hier niet in Afrika, dus dit argument is niet relevant.] Toch is het dat wel. Zouden wij hier in NL naar dat afrikaanse gezegde leven, dan zouden we hier niet zoveel last hebben van de ontspoorde jongeren van een zekere ethische afkomst of van de project X relnichten.

Andreas Cappen
Andreas Cappen15 apr. 2016 - 6:25

Dan snap je toch zelf ook wel dat je geen enkele relevante bijdragen levert hoop ik? Dat jouw opmerking niets anders is als het vermijden aan een inhoudelijke discussie? >> Dat ben ik niet met u eens. Ik begrijp oprecht niet waarom de auteur dit spreekwoord (nota bene in het engels) erbij haalt. Het voegt namelijk niets toe aan zijn stuk en hij is Nederlander. Ga dan in op het spreekwoord, gebruik desnoods een Nederlands spreekwoord >> Waarom? Ik ben niet de auteur. Ik geef mijn mening en daar is dit discussieforum toch voor. Dat iemand dan vervolgens naar jouw avatar verwijst om aan te geven dat je bijdrage niet relevant is, is toch begrijpelijk? >> Maar de heer Zandbergen doet dat bij vrijwel alle reacties zonder zelf een eigen mening te hebben en dan kun je een tegenreactie verwachten. Blijkbaar ben ik niet de enige die zich aan zijn reacties ergert.

Zandb
Zandb15 apr. 2016 - 7:18

Ik ben niet verantwoordelijk voor hoe anderen mijn bijdragen willen lezen. Iedereen die zich een beetje inspant weet dat wat ik zeg gemeend en doordacht is en dat thuis ben als er kritiek komt. Andreas; ik wil slechts duidelijk maken hoe ongelooflijk oliedom ik uw reactie vindt; nota bene omdat die helemaal nergens toe bijdraagt en van geen enkel origineel inzicht blijk geeft: Immers dat is wat u zo stoort in de reacties van anderen? Peterrr; als u gewoon uw best doet, ziet u wel dat ik ook een mening heb over zaken. Maar dit is naar mijn gevoel een discussiesite en daarom denk ik dat mensen gebaat zijn bij een steekhoudende reactie; ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen, dat de reactie van Andreas als voorbeeld gezien mag worden van een ter zake reactie en waarom die geen "stekeligheid" mag verwachten met zo'n irritante reactie.... Tenzij ik het allemaal verkeerd begrijp, maar dat toont nog niemand aan! Verder dan wat op de persoon spelen komt men meestal niet.

Andreas Cappen
Andreas Cappen15 apr. 2016 - 8:46

Ik ben niet verantwoordelijk voor hoe anderen mijn bijdragen willen lezen. >> Maar als meerdere mensen je erop wijzen op hoe het overkomt, lijkt me dat toch wel relevant. Andreas; ik wil slechts duidelijk maken hoe ongelooflijk oliedom ik uw reactie vindt >> Dat mag u natuurlijk vinden, maar u gebruikt een ad-hominem als tegenargument. nota bene omdat die helemaal nergens toe bijdraagt en van geen enkel origineel inzicht blijk geeft >> Dan moet het toch niet zo moeilijk zijn om steekhoudende tegenargumenten te leveren. Immers dat is wat u zo stoort in de reacties van anderen? >> Nee hoor. Maar iemand die alleen maar reageert op anderen door hen voortdurend de les te lezen, is storend in een discussie en ik vind het ook niet erg correct omdat uw reacties vaak karikaturen zijn. Je moet je dan voortdurend verdedigen tegen zaken die je helemaal niet gezegd hebt. Goed bedoeld advies is om zelf eens wat vaker met eigen originele bijdragen te komen.

Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 9:37

Dirk Jan: Onder de gordel want, een beetje dom, onjuist en uit de context. U hebt mij verweten dat ik geen stijlfiguren herken. U herkent ze blijkbaar ook niet. Ik gebruik een stijlfiguur in reactie op deze opmerking: "In Afrika hebben wij een gezegde. Maar we zijn hier niet in Afrika, dus dit argument is niet relevant." Vervolgens laat u de context - hierboven genoemd - weg waarmee mijn opmerking idioot wordt. En waarbij het mogelijk wordt om "op de persoon te spelen". Pertinent onjuist is de idee, dat ik mij de moeite getroost om 50 irrelevante reacties per dag te plaatsen. Ik reageer relevant op artikelen en reacties. Die 50 reacties als een samenhangend geheel bekijken, dat doet die reacties onrecht; daarvoor zijn ze niet bedoeld. Peterrrrrr: U heeft het over een belerend toontje. Ten eerst moet mij van het hart, hoe ik uw persoonlijke aanval op mij dan mag duiden. En vervolgens: Als het dan al belerend is, dan zult u zich toch beter afvragen of dat dan al dan niet terecht is. Als mensen naar mijn idee niet lijken te weten wat we onder discriminatie verstaan, dan "leg ik dat uit". En als er 30 mensen zijn die dat niet lijken te weten, dan leg ik dat 30 keer uit. Strontvervelend, inderdaad. Maar we zijn er hier toch niet om elkaar te plezieren? Ik ga er van uit dat iedereen graag een weerwoord, kritiek bijval of op zijn donder krijgt wanneer nodig en dat iedereen wil leren en ervan uit wil gaan dat andere mensen "redelijk bedoelingen" hebben; ik geef toe: Omdat ik als waard zo mijn gasten vertrouw.

Biff Everwood
Biff Everwood14 apr. 2016 - 15:25

Ik ben het met de auteur eens dat als een bepaald smaldeel vaker problemen oplevert, dat dat een falen is van de hele samenleving. Tegelijkertijd vraag ik me af of dat 'benoemen' op zich al stigmatiserend is. Een probleem kan pas worden aangepakt als het als probleem wordt erkend. Verder maakt de auteur zelf ook onderscheid: wit. Het zou toch niet moeten uitmaken wat de achtergrond is van iemand als ie iets benoemt? Het benoemen door een smaldeel stigmatiserend noemen is op zichzelf ook weer stigmatiserend.

2 Reacties
PocoPoco
PocoPoco14 apr. 2016 - 16:20

"een falen is van de hele samenleving" .. Pardon? Het falen van de eigen opvoeding bedoel je. Hoeveel buurtcoaches / kickbokslessen / zoethoudertjes wil je zulke lieden toestoppen? Het begint bij de basis, als die niet goed is...wordt het lastig.

ATM2
ATM214 apr. 2016 - 20:25

Dat werkt anders. Als je problemen met heel veel mensen hebt dan is het raadzaam om eens in de spiegel te kijken. Dat is ook precies wat de marokkaanse gemeenschap eens zou kunnen proberen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper14 apr. 2016 - 15:23

En waarom 'we' het EK hebben gemist? Omdat er momenteel in Nederland een generatie ondermaats presterende en over het paard getilde vedettes rondloopt, wellicht? En ja: Depay is daar wel een mooi voorbeeld van.

Okke2
Okke214 apr. 2016 - 15:20

Verder is natuurlijk heel Nederland het met cesar eens, Derksen is een racist en er is heus geen probleem met Marokkaanse spelers, of klasgenootjes. Was het niet notabene Femke Halsema die toch even de sluier optilde hoe bon ton de linkse grachten gordel elite wel graag praat over diversiteit en vies is van rechtse meningen, maar toch ook wel even hun kinderen kilometers ver weg van de Marokkaan op school wilt

1 Reactie
jellevwal
jellevwal14 apr. 2016 - 16:42

Als het zo is dat 'Marokkanen' witten uitsluiten, dan zijn zij de racisten.

Nick the Stripper
Nick the Stripper14 apr. 2016 - 14:54

[Als ik jou nu racist zou noemen, denk ik dat wij snel uitgepraat zijn.] Volgens mij is de strekking van deze - en eigenlijk iedere - bijdrage van Kno dat de 'witte' Nederlander per definitie een racist is. En Derksen dus helemaal.

Haastig
Haastig14 apr. 2016 - 14:46

"In Afrika hebben wij een gezegde: “It takes a whole village to raise a child.”" Ik ben het kennelijk als één van de weinigen eens met dit Afrikaanse gezegde. Volgens mij was het hier vroeger ook wat meer zo: kinderen kregen van huis uit mee naar volwassenen te moeten luisteren, op te staan in de tram, en de juf/meester/leraar had altijd gelijk als je straf kreeg, ook al had hij ongelijk. Je had vast nog wel wat straf te goed. Een klacht van de mevrouw in de straat leverde je niet alleen een uitbrander van haar op, maar ook van je ouders. Ouders zijn nogal snel van de leg als je hun kinderen corrigeert -zelfs in je eigen huis- en ook onderwijzend personeel weet zich minder gesteund door ouders én directie. Dus helaas vinden de ouders steeds meer dat het dorp zich niet met hun kind moet bemoeien. Het bijkomende probleem met sommige ouders/kinderen is dat -los van de ongewenste bemoeizucht van het dorp- de ouders op discriminerende gronden bepaalde autoriteit niet accepteren. Een ongelovige juf krijgt dus ook op eigen terrein geen autoriteit als het kind bij herhaling thuis leert dat vrouwen zonder hoofddoek hoeren zijn, minder zijn, infidels. In tegenstelling tot het Afrikaanse dorp waar een kind leert ouderen te respecteren, gebeurt dat hier in veel mindere mate omdat het dorp niet homogeen is. Maar, ik vermoed dat ook in Afrika niet iedereen evenveel invloed heeft in het "dorp", de vrouw met fistula die op het punt vanwege haar incontinentie verbannen te worden, de homo, de onbesneden vrouw, de albino... Hoeveel recht van spreken hebben zij in dat dorp van opvoeding? "In Afrika hebben wij een gezegde: “It takes a whole village to raise a child.”". Dus, ja. Maar het helpt dan wel als alle villagers dezelfde achtergrond hebben en autoriteit worden toegekend.

4 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas14 apr. 2016 - 17:26

"Ik ben het kennelijk als één van de weinigen eens met dit Afrikaanse gezegde." Maar niet de enige. Laten we niet verzuimen ook andermans hulpbehoevende kinderen op te leiden en, waar nodig, zelfs op te voeden, al is het inderdaad erg lastig kinderen van criminele ouders moreel te krijgen. Toch zijn ook zij geholpen met minstens een goede opleiding. Veel VVD’ers, (neem Fred Teeven maar als voorbeeld) zijn net zo immoreel als de criminele onderklasse, maar hebben wel geleerd hun egoïstische spelletjes (nog net) binnen (de mazen van) de wet te spelen. Sociale verheffing blijft constant nodig, zolang laagopgeleiden meer kinderen maken dan hoogopgeleiden.

Nick the Stripper
Nick the Stripper14 apr. 2016 - 22:51

[Sociale verheffing blijft constant nodig, zolang laagopgeleiden meer kinderen maken dan hoogopgeleiden.] Om dat probleem op te lossen zou anticonceptie een veel beter idee zijn.

Common Sense
Common Sense15 apr. 2016 - 1:20

Perfecte observatie Truus.

Hank Nozemans
Hank Nozemans16 apr. 2016 - 8:03

Uit uw reactie distileer ik dat het juist goede ouders vergt om het dorp te respecteren.

Mark Gh
Mark Gh14 apr. 2016 - 14:36

"Nederland is niet meer wit." Je bedoelt blank neem ik aan? Wit is iets anders, bijna niemand heeft een witte huid - dat is een vrij zeldzame aandoening. "Je hebt het over Nederlandse jongeren." Ok. Maar hoe verhoudt zich dit tot je volgende vraag "deze Marokkaanse jongeren"? Niet heel consequent. Wat bedoel je nou? "In Afrika hebben wij een gezegde" Wij Afrikanen? Huh? Je bent toch een Nederlander? Wees consequent.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew14 apr. 2016 - 17:34

“Nederland is niet meer wit.” Je bedoelt blank neem ik aan? ------------------------------ Mee eens, we leven niet in de VS. Als je een onderscheid wilt maken - dat hoeft niet altijd, maar soms moet het - kies dan voor blank, getint en gekleurd. Veel beter dan het Amerikaanse white & black, dat niet overeenkomt met de werkelijkheid.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods14 apr. 2016 - 14:24

Goed stuk van Cesare. Zelfs zonder dat hij een actieve bijdrage levert aan de integratie. Dreksen is net zo'n racist als Übertokkie Greet.

3 Reacties
taylor
taylor14 apr. 2016 - 14:41

Natuurlijk rascist, fascist en ga maar door maar weet je, het intresseert menigeen niet meer en gelijk hebben ze.

trebor2
trebor214 apr. 2016 - 15:23

. "Dreksen is net zo’n racist als Übertokkie Greet. " Ik heb Derksen nog nooit kunnen betrappen op racistische uitlatingen, maar wellicht heb ik wat gemist?

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods14 apr. 2016 - 21:04

@GT: zo lang ze het maar erkennen. @trebor: mwa, misschien de betreffende uitzendingen van VI en Pauw?

Alexander Postma
Alexander Postma14 apr. 2016 - 14:09

Wie het over 'witte mannen' of 'wit onderonsje' versus Marokkaanse jongeren heeft, maakt zich voor mijn gevoel ook schuldig aan polarisatie en racisme. De tegenstellingen worden middels dit stuk dan ook nog eens extra benadrukt, wat de discussie dus alweer laat afglijden naar een 'wij' versus 'zij'. Zwaktebod dus.

4 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 14:42

"Zij" zijn toch niet vertegenwoordigd? Er is toch zeker sprake van een "wit onderonsje"? En alsof degene diegene die dat waarneemt "tegenstellingen oproept".

Neill Page
Neill Page14 apr. 2016 - 14:45

@Zandb Wat jij en de schrijver dus doen is mensen terug brengen tot hun huidskleur, dat is racisme.

Yolo2
Yolo214 apr. 2016 - 15:57

Goed gezegd Alexander.

Zandb
Zandb15 apr. 2016 - 7:23

Tja, of ik mensen terug breng tot hun huidskleur, dat dacht ik niet. Mensen hebben wel een huidskleur. En waarnemen dat bepaalde huidskleuren wel of niet een bepalende rol spelen, kan er wel eens toe doen. In dit geval wordt er zonder Marokkanen over Marokkanen gesproken. Dat kan je waarnemen en daar kan je wat van vinden. Net als dat het sportprogramma in kwestie een bepaald soort programma is van bepaalde mensen voor bepaalde mensen. Dat op zichzelf vaststellen en daar iets van vinden is geen racisme of discriminatie.

rbakels
rbakels14 apr. 2016 - 14:09

Om te beoordelen of iemand een goed voetballer is, is het blijkbaar noodzakelijk te weten hoe groot zijn geslacht is, vandaar dat iedereen in zijn blote piemel moet douchen. Lullig zeg! Als Trump aan de macht komt wordt die eis ook gesteld aan presidentskandidaten, zodat speculaties over de lengte van hun pik voortaan overbodig zijn. En als Erdogan zijn onderbroek niet had aangehouden bij het douchen had die "grap" van die humorloze Duitse "cabaretier" dat de Turkse president een kleine "Schwanz" heeft direct ontzenuwd kunnen worden. Ook lullig.

Het Vrije Woord
Het Vrije Woord14 apr. 2016 - 14:09

De white privilege card is weer getrokken. Zucht, weer een stukje zonder enige vorm van intelligentie. Btw, ik mag hier wel wat over zeggen hoor, ik ben niet blank. Beste mijnheer Cesare, hoe voelt dit nu? Is dit nu echt een black privilege om alles wat blanken zeggen meteen onder de noemer white privilege te gooien of mogen wij noord Afrikanen ook mee doen? Ongelofelijk hoe mensen zoals u meteen alle intelligentie uit een discussie kunnen halen. Wel eens nagedacht of hij misschien wel een beetje gelijk heeft? En dat het signaleren van problemen zoals ze daadwerkelijk zijn het begin is van de oplossing? Die oplossing krijg je zeker niet met de white privilege card. Mensen gaan dan meteen denken. Ojee, hij heeft weer aandacht nodig. Nou, bij deze, u heeft de aandacht. Doe er iets slims mee.

6 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 14:48

We mogen toch nog wel van op eenzame hoogte verkerende mensen als Johan Derksen verlangen, dat hij in staat is een probleem te schetsen, zonder te discrimineren! En we mogen toch wel van u verwachten dat, als u de raad geeft aan mensen om met discriminerende probleembeschrijvingen iets slims te doen, dat u begrijpt dat u niet zo slim bezig bent.

RutgerRe
RutgerRe14 apr. 2016 - 15:32

Zandb, hij discrimineert helemaal niet. Hij constateert een probleem en brengt dit op een toon die ook niet de mijne zou zijn maar dat maakt het niet onjuist, racistisch of discriminatoir.

Robles
Robles14 apr. 2016 - 16:03

@Zandb Hoe kan Derksen een probleem schetsen als hij niet man en paard mag noemen? Als je online de discussie een beetje volgt komt er steeds meer informatie beschikbaar die zijn helaas jammere stelling wel lijkt te bevestigen.

Sardar2
Sardar214 apr. 2016 - 16:37

@ Het Vrije Woord, 14 april 2016 at 16:09 [ik mag hier wel wat over zeggen hoor, ik ben niet blank. … hoe voelt dit nu?] Nu dat kolonialisme achter ons ligt leven we in een periode waarin de vroegere inheemse gekeurde hetzelfde rol toegediend gekregen heeft in westerse landen. De garantie dat ze niet ervan mogen ontsnappen is de “witte” institutionele uitsluitingsmechanismen van gelijke rechten of van gelijke behandeling. Nou, “hoe voelt dit nu?”

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 17:12

RutgerRe: En wat is dat probleem dan?

Yolo2
Yolo214 apr. 2016 - 17:42

@Zandb het probleem dat Derksen heeft aangekaart is nu al enkele dagen in de media...

Patrick Faas
Patrick Faas14 apr. 2016 - 14:01

“In Afrika hebben wij een gezegde: It takes a whole village to raise a child.” Ken dat citaat natuurlijk, o.a. van Hillary Clinton, en ben het eens met de betekenis. Wij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de jeugd en niet slechts hun ouders. Ik voeg de daad ook bij het woord, trouwens. Interessant hier is dat Kno’Ledge Cesare het woordje “wij” gebruikt, want sinds Hillary Clinton de uitdrukking zo bekend heeft gemaakt, is men naarstig op zoek naar het origineel. Er zijn Afrikaanse spreekwoorden gevonden die inhoudelijk op hetzelfde neerkomen, maar de letterlijke uitdrukking is nog niet gevonden. http://www.h-net.org/~africa/threads/village.html Heer Cesare, kunt u de vraag beantwoorden? Hoe luidt dat wereldberoemde gezegde nu precies? Wat zegt men letterlijk in Ghana?

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper14 apr. 2016 - 15:13

Er is zelfs wel beweerd dat de uitdrukking een Native American oorsprong heeft. In welk geval Cesare zich dus schuldig zou maken aan cultural appropriation, hetgeen een halsmisdrijf is in de safe space.

Patrick Faas
Patrick Faas14 apr. 2016 - 16:52

@Nick the Stripper Nou, er zijn dus wel Afrikaanse spreekwoorden gevonden die je kunt parafraseren naar de versie van Clinton, maar als je iets een “Afrikaans” gezegde noemt, moet je toch minstens de beeldspraak daarin handhaven en vrij letterlijk vertalen, anders wordt het een vergelijkbaar spreekwoord zoeken in een andere taal. Bijvoorbeeld: een Engels spreekwoord luidt “het regent katten en honden.” Als je daar “het regent pijpenstelen” van maakt (op zich een goede vertaling), verlaten we de Engelse beeldspraak en spreken we niet meer van een Engels spreekwoord.

RutgerRe
RutgerRe14 apr. 2016 - 13:55

Hier ook een halfbloedje dat zich absoluut niet thuis voelt in de door deze auteur geschetste slachtofferrol. Niemand wordt beter van deze mentaliteit. De vele succesvolle immigranten uit allerlei delen van de wereld zijn het bewijs dat niets in Nederland je weerhoudt om succesvol te worden.

11 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 14:50

Als niets iemand weerhoudt dan moet iedereen toch succesvol zijn!

Machielse93
Machielse9314 apr. 2016 - 14:51

Klopt, maar Nederland is een van de weinig landen waarbij je letterlijk succesvol kan worden door jezelf tot slachtoffer te benoemen.

JoostHelder
JoostHelder14 apr. 2016 - 15:02

@ Zandb Als niets iemand weerhoudt dan is succes nog steeds afhankelijk van je eigen inzet!

PocoPoco
PocoPoco14 apr. 2016 - 15:49

@Zandb - niet als je er verder niets mee doet.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten14 apr. 2016 - 16:13

Behalve diegenen die niet willen natuurlijk. Zij die het verdommen zich een beetje aan te passen, het verdommen de handen uit de mouwen te steken, het verdommen de kansen te grijpen die dit land hun in overvloed biedt en het verdommen iets van hun leven te maken. Zij zijn het veelal die zich hullen in de slachtofferrol en anderen de schuld geven van hun falen. En die anderen dat zijn dan de blanke autochtone racisten en dat is zo'n beetje iedere autochtoon en uiteraard het alom tegenwoordige geïnstitutionaliseerde racisme. In die rol worden deze huilebalken gesteund door apologeten en relativisten zoals u. Als het niet zo droevig was zou je erom kunnen lachen.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten14 apr. 2016 - 16:19

A.M. Heupscheuten 14 april 2016 at 18:13: Deze is @Zandb 14 april 2016 at 16:50

Francaise
Francaise14 apr. 2016 - 17:45

A.M Heupscheuten: "Behalve diegenen die niet willen natuurlijk. Zij die het verdommen zich een beetje aan te passen, het verdommen de handen uit de mouwen te steken, het verdommen de kansen te grijpen die dit land hun in overvloed biedt en het verdommen iets van hun leven te maken. Zij zijn het veelal die zich hullen in de slachtofferrol en anderen de schuld geven van hun falen." Hé.....wat een onverwacht inzicht geeft u daar weer! Oh, wacht...u heeft het niet over de "bezorgde, angstige, autochtone" inwoners Nederland.....

pietdezwart
pietdezwart14 apr. 2016 - 19:22

Halfbloedje. Dat is een naar woord.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten14 apr. 2016 - 20:11

''u heeft het niet over de “bezorgde, angstige, autochtone” inwoners Nederland'' Die zijn niet bezorgd en angstig. Dat is een frame. Boos, dat zijn ze dan vaak weer wel. U weet wel ''de boze blanke voornamelijk man''.

Zandb
Zandb15 apr. 2016 - 7:36

Van Heupscheuten (en PocoPoco): Dat mensen niet willen dat is uw interpretatie. Want als niets iemand weerhoudt moet iedereen succesvol zijn en dat neemt zelfs u, die zo dol is op feiten, niet waar. Zelfs u hebt door dat zoiets beweren niet strookt met de werkelijkheid. Maar toegeven...... Ho maar: En dus moet de stelling wat gemasseerd worden tot een ogenschijnlijk kloppende stelling: "Als niet je weerhoudt kan alleen je "niet willen" je nog weerhouden." En waarom is dat dan ogenschijnlijk kloppend? Omdat zich wel de vraag aandient: Waarom laten mensen zich nou weerhouden door hun "niet willen"? We kunnen het nog botter formuleren: Waarom zouden mensen nou niet succesvol willen zijn?

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten15 apr. 2016 - 9:27

''We kunnen het nog botter formuleren: Waarom zouden mensen nou niet succesvol willen zijn?'' Oh, ik zeg niet dat ze dat niet willen. Alleen de inspanning leveren die daarvoor nodig is kennelijk te vermoeiend voor velen. Zoals bijvoorbeeld goed Nederlands leren spreken, of je school afmaken een diploma halen en doorstuderen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Dat gaat dan toch vaak weer te ver. Je kunt immers ook kiezen voor een carrière in de criminaliteit. Dat heeft met minder inspanning meer rendement. Nee meneer Zandbergen het heeft mijnerzijds niets te maken met niet willen toegeven (een verwijt dat u overigens ook makkelijk kan worden toegeworpen), maar met het gegeven dat uw werkelijkheid niet mijn werkelijkheid is. Waarbij opgemerkt dat mijn werkelijkheid getuigt van behoorlijk wat meer realiteitszin dan die van u. Ik zou zeggen overtuigt u nu eens met echte argumenten en dan zal ik u mijn toegefelijkheid tonen, want voorlopig gebruikt u heel veel woorden om niets te zeggen. U lijkt wel een politicus.

joan2
joan214 apr. 2016 - 13:53

Yo Johan Derksen, kom uit je kaasstolp! Nederland is niet meer wit. - Dus omdat Nederland niet meer wit is hebben we deze problemen????

1 Reactie
Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 14:57

Joan; nou een beetje helder denken: Als we problemen hebben met gekleurde mensen dan komt dat toch omdat er gekleurde mensen zijn! (Iemand zei in de jaren -60 al eens, dat we negers niet discrimineerden omdat ze er nog zo weinig waren!) Maar dàt we die problemen hèbben, kan net zo veel te wijten zijn aan de "witten" dan aan de "gekleurden".

PocoPoco
PocoPoco14 apr. 2016 - 13:51

Weer een mooi stukje wij-zij denken. Als kind zijnde zag u dus al dat de Nederlandse TV te wit was? Nooit bij stil gestaan en zeker niet als kind zijnde, terwijl ik ook voorzien ben van een bruine tint. Wellicht een gevalletje ongezonde focus op huidskleur? Dit soort stukjes schaadt de zaak meer dan dat het goed doet. In Afrika zegt men dus "It takes a whole village to raise a child.”. Mooi, maar Derksen daarop aanspreken is wat raar. Je zou de ouders van deze kinderen/voetballers daarop moeten aanspreken. Immers in NL wordt verwacht dat de ouders hun kinderen opvoeden en niet een ander. Dit geldt trouwens ook wbt de wil om te fungeren als vrijwilliger, want daar schort het nog wel eens aan. Met name de kleinere voetbalclubs hebben last van niet participerende ouders. Terwijl de kleinere vereniging het hier juist van moet hebben.

Nick Ros
Nick Ros14 apr. 2016 - 13:50

de Marokkanen Khalid Boulahrouz, Ibrahim Afellay en Adam Maher schopten tot het Nederlands elftal. Boulahrouz was dan ook de enige topper. Afelay en Maher net geen toppers.

2 Reacties
Nick Ros
Nick Ros14 apr. 2016 - 13:53

Boulahrouz is gestopt en met Afelay en Maher schop je geen deuk in een pakje boter.

PocoPoco
PocoPoco14 apr. 2016 - 15:19

Boulahrouz, een van de betere backs, als hij er stond. De kannibaal! :)

Jhonathan
Jhonathan14 apr. 2016 - 13:33

De teneur van bijna alles wat Kno’Ledge Cesare zegt en schrijft, is telkens een soort van selectieve verontwaardiging. Ook lijkt het erop dat hij een hekel heeft aan witte Nederlanders, daar voor zichzelf een reden toe heeft, maar het aan zelfreflectie toch wel een beetje ontbreekt. De pot verwijt de ketel. kijk, er kan nog een hoop verbeteren in Nederland, zoals in alle landen ter wereld nog een hoop kan verbeteren. Nederland is daarin niet uniek, maar dat is geen reden om er niet aan te werken. Kno’Ledge Cesare is echter niet de juiste persoon om zich op te werpen als verbeteraar of spreekbuis. Hij doet namelijk zelf precies hetzelfde als hetgeen hij zegt bij anderen te willen bestrijden: namelijk iedereen over één kam scheren. Kno’Ledge Cesare zegt: "Ga jij alle voetballers van Marokkaanse komaf in Nederland over één kam scheren op nationale televisie, inclusief de meerderheid die jou nooit kwaad heeft gedaan, of ga je een constructieve bijdrage leveren door je bijvoorbeeld te richten op de boosdoeners?", om vervolgens zelf alle witte mensen over één kam te scheren: 'De witte persoon deugd niet; De witte persoon kletst en leutert; enz.' Eigenlijk verschilt Kno’Ledge Cesare dus niet zoveel van Johan Derksen. Ze scheren allebei iedereen over één kam en geven allebei altijd een ander de schuld. Zo komen we dus geen steek verder. Groet, Jhonathan (halfbloed)

Buzzer
Buzzer14 apr. 2016 - 13:27

Kno’Ledge Cesare moet ik uitleggen als Keizer (Cesare) Kennis (Knowledge)? :)

2 Reacties
JoostHelder
JoostHelder14 apr. 2016 - 15:04

Dat klinkt als een logische uitleg, maar uit het artikel blijkt dat dit toch niet te klopt ;)

Moeder Pietje
Moeder Pietje17 apr. 2016 - 21:23

Mensen nemen nogal eens een nickname met een uitstraling van het tegenovergestelde wat ze zelf zijn(....)

Donostia2
Donostia214 apr. 2016 - 13:25

In Afrika hebben wij een gezegde: “It takes a whole village to raise a child.” Deze quote zegt eigenlijk alles,en maakt in een keer duidelijk waar de schoen wringt. Noch de heer Derksen, noch de heer Cesare zijn Afrikanen maar Nederlanders. Hoe hard de heer Cesare ook protesteert, hij is een Nederlander en maakt deel uit van onze samenleving. Hij hoort er gewoon bij, net als iedereen. Net als Clarence Seedorf, Frank Rijkaard, Edgar Davis en vele anderen. Het feit dat het Nederlands elftal zich niet heeft gekwalificeerd heeft dan ook niets te maken met al of niet douchen met je onderbroek aan, maar aan een gebrek aan kwaliteit gemaskeerd door sterallures. En dat is ook een Nederlandse kwaal, waarbij afkomst geen rol speelt. De heer Derksen haalt daarbij Memphis Depay aan, omdat deze jongeman helemaal niet meer presteert en toch vindt dat hij geweldig voetbalt. Hij vindt zich zo geweldig dat hij de pers niet meer te woord wil staan. En daar zijn er nog veel meer van, in alle kleuren denkbaar..

Henri Fred
Henri Fred14 apr. 2016 - 13:21

wat hij zegt is dat veel voetbalclubs, waar het merendeel van de leden marokkanen zijn, falen. volgens mij is het een fluitje van een cent om deze stelling van hem als onzin weg te zetten. namelijk door aan te tonen dat deze clubs helemaal niet falen. en volgens mij zit daar nu juist het probleem. het is een een kwal van een vent is, maar hij staat wel als feitenkennis bekend. op het moment dat een stelling gebaseerd is op feiten, is er volgens mij geen sprake van racisme.

6 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus14 apr. 2016 - 14:11

"volgens mij is het een fluitje van een cent om deze stelling van hem als onzin weg te zetten" Nou, dat zal nog niet meevallen. Hij heeft inmiddels bijval gekregen van oud-KNVB-bestuurder Paul Verweel. Die had toegang tot de achtergronden van de feiten en zag de namen van de bij excessen betrokken spelers voorbij komen. Volgens hem blijken Marokkanen wel degelijk relatief oververtegenwoordigd.

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 15:07

Ja Piet. We kunnen als gemakzuchtige denkers allemaal uitgaan van feiten: Marokkaanse spelers misdragen zich meer dan niet Marokkaanse spelers. Ik geloof het ook graag, gezien mijn ervaringen. Maar dat zegt mij (en u misschien ook wel) nog maar heel weinig over de "verdorvenheid" der Marokkanen.

NooT2
NooT214 apr. 2016 - 15:07

@ Piet de Geus: Dat bedoelde Henri Fred m.i. ook, maar drukte zich niet heel duidelijk uit. Bedoeld werd (denk ik): áls dat zo is (dat Derksens stelling onzin is), is het een fluitje van een cent om dat aan te tonen. Maar omdat het níet zo is, is het waar, en geen racisme, en verder wat jij erover zegt.

Piet de Geus
Piet de Geus14 apr. 2016 - 16:39

'Maar dat zegt mij (en u misschien ook wel) nog maar heel weinig over de “verdorvenheid” der Marokkanen.' Dat zijn morele kwalificaties met een religieus tintje waar ik sowieso weinig mee kan. Problemen 'signaleren' heeft m.i. alleen zin als er vervolgens een gedegen analyse op losgelaten wordt zodat het probleem geadresseerd kan worden. Waarbij het niet bepaald helpt al er een blame game van wordt gemaakt. Zoals zo vaak is dat wat we nu ook weer zien gebeuren, want de hele discussie draait om de vraag: deugen Marokkanen niet of deugt Derksen niet? Alsof dat interessant is. De enige relevante vraag is: heeft Derksen ondanks zijn (zeker als het buiten de relativerende context van VI wordt gehaald, waar altijd iets van satire meespeelt) provocerende manier van verwoorden een punt of heeft hij dat niet? En dat heeft hij beslist wel, zoals iedereen die de media een beetje volgt zelf ook al uit de diverse berichten had kunnen concluderen. Vervolgens is de vraag: hoe lossen we dat op? Want kennelijk lukt dat de door vrijwilligers gerunde amateurverenigingen niet zonder hulp van buiten en laat de KNVB het qua ondersteuning ook afweten.

Zandb
Zandb15 apr. 2016 - 7:49

Piet, mijn intentie is om Derksen op zijn gedrag af te rekenen en Marokkanen ook. Dat u weinig kunt met "morele kwalificaties" dat is dan jammer want de wet verplicht u daar wel toe. Als problemen geadresseerd worden aan mensen die er niets mee te maken hebben, dan kan dat in Nederland niet zo maar; dan moet er altijd in termen van gedrag gesproken blijven worden. Ook al constateren we nog zo overduidelijk, dat mensen met een bepaald kenmerk zich schuldig maken aan bepaald gedrag: De kans dat het kenmerk eenzijdig verantwoordelijk is voor de problemen is bijzonder klein. Voorbeeld: Als arme mensen zich meer met diefstal bezighouden dan rijke mensen, dan lijkt het logisch om dat "arm zijn" als oorzaak te adresseren. Dat is onjuist: Dat arm zijn is dan "slechts" een belangrijke factor. Het "kan" hooguit in samenhang met andere, ook belangrijke, factoren een oorzaak vormen. Dat is wat ik in de tirade van Derksen mis. En daarom breng ik die discussie terug tot "deugen Marokkanen of niet", juist om te laten zien, dat en waar het fout gaat.

Piet de Geus
Piet de Geus15 apr. 2016 - 8:50

"Dat u weinig kunt met “morele kwalificaties” dat is dan jammer want de wet verplicht u daar wel toe." Ik ben in geen enkele wetstekst een term als 'verdorven' tegengekomen. Het is toch echt meer iets voor mensen met een religieuze inslag dan iets waar je juridisch iets zinnigs mee kunt. "Ook al constateren we nog zo overduidelijk, dat mensen met een bepaald kenmerk zich schuldig maken aan bepaald gedrag: De kans dat het kenmerk eenzijdig verantwoordelijk is voor de problemen is bijzonder klein." Uiteraard. Groepskenmerken zijn alleen bruikbaar in de analyse: wat gaat er kennelijk mis met een bovengemiddeld aantal mensen uit die groep? Groepskenmerken op individuen plakken slaat nergens op, dan snap je niet hoe statistiek en gemiddelden werken. "Dat is wat ik in de tirade van Derksen mis." Dat is dan ook alles wat het was: een tirade naar aanleiding van een column van Hugo Borst, geen afgewogen betoog. En natuurlijk komt dat er bij Derksen nog net even wat botter uit, omdat hij nu eenmaal doodsbenauwd is om vrienden te maken en bovendien het waanidee heeft dat het op die manier rock & roll is. Neemt niet weg dat alleen over de vorm zeuren en de inhoud negeren ronduit schadelijk is. Daarom heb ik meer problemen met die zogenaamde vertegenwoordiger (die eerst zegt dat Marokkanen inderdaad vaak voorkomen in de verkeerde statistieken en vervolgens heel hard roept dat je dat niet mag zeggen) en die kinderfeestverpester dan met Derksen. Maar echt respect heb ik voor de voetballer die reageerde met: Derksen moet mij een uur aan tafel bij Voetbal Inside geven, dan zal ik hem precies uitleggen hoe het wel zit. Ik hoop dat hij die uitdaging aanneemt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 apr. 2016 - 13:12

[Johan is van mening dat de Nederlandse voetballerij wordt aangetast door, één keer raden: de Marokkanen.] Als je het gezien zou hebben, dan had je dit niet zo hebbeb opgeschreven. Derksen heeft beschreven wat er gebeurt, een te groot deel van de clubs waarin de teams grotendeels uit mensen met een marokkaanse achtergrond bestaan komt in problemen. Dat is geen mening, Don't shoot the messenger!

2 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 15:10

Gerbie: Maar het feit dat dat toevallig clubs zijn met veel Marokkanen doet toch ernstig vermoeden dat het aan die Marokkanen ligt. Dat bedoelde de heer Derksen toch wel? Derksen is niet de boodschapper. Hij is degene die feiten interpreteert.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 apr. 2016 - 21:21

[Dat bedoelde de heer Derksen toch wel?] Mijn punt is nu net dat we niet weten of Derksen dat bedoelde. We weten dat dat is wat Derksen beschreef, dat is echt iets anders. Gezien de vele eerdere uitingen van Derksen op dit vlak is het realisische vermoeden dat dit nu net niet is wat Derksen (zelf) bedoelt, of hij moet recent van mening zijn veranderd.

Herculaan
Herculaan14 apr. 2016 - 12:59

Ik begrijp de ophef niet zo. Derksen stelt uit eigen ervaring dat er grote problemen zijn met clubs waar veel Marokkanen lid zijn. Mijn eigen ervaring als voetballer in Utrecht is precies hetzelfde. Ook weet ik toevallig dat dit ook bij de Gemeente Utrecht bekend is. Dus beste Cesare, ik weet niet waarom je het opeens weer hebt over 'witte mannen op tv', maar ga gewoon even in op hetgeen Derksen stelt. Hadden veel voetballers in de randstad maar een 'handvol' slechte ervaringen met Marokkaanse tegenstanders. Dan zouden we misschien nog voetballen.

2 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 15:13

Ik stel ook dat er grote problemen zijn met clubs waar veel Marokkanen lid zijn. Maar ik heb absoluut niet de pretentie om zo maar even te weten hoe dat komt. laat staan dat ik kan aantonen dat de Marokkanen de schuld er van zijn en dat dat ze schuldig zijn omdat Marokkanen nu eenmaal Marokkanen zijn. Duidelijk zo?

Herculaan
Herculaan14 apr. 2016 - 20:08

Ik, en volgens mij ook Derksen, hebben ook niet de pretentie om te weten hoe dat komt. Dat is ook een mieters complexe oorzaak met heul veel variabelen enzo. We constateren gewoon

omaoeverloos
omaoeverloos14 apr. 2016 - 12:57

"Hebben wij nou het EK gemist, omdat Marokkaanse jongens niet in hun blootje willen douchen?" Ha, lachen dit. Nee, het EK is gemist omdat onze Nederlandse witte en zwarte voetballers wanprestatie op wanprestatie leveren. "Kein geloel, fussball spielen!"

2 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 15:18

U hebt waar het hier uiteindelijk om gaat weer goed getroffen.

Haastig
Haastig15 apr. 2016 - 8:06

Zandb 14 april 2016 at 17:18 “Kein geloel, fussball spielen!” --- "U hebt waar het hier uiteindelijk om gaat weer goed getroffen" Ik vermoed dat je een poging deed sarcastisch te doen, maar oma heeft volslagen gelijk. Voor het leven geld hetzelfde als voor een goede pot voetbal: wees sociaal, gun elkander wat, doe je best, werk samen, luister ook naar je coach, naar de scheids, houdt je aan de spelregels en doe je best. Als iedereen in de samenleving kein geloel, fussball spielen zou doen, zou het heel wat makkelijker leven nietwaar? Probleem is dat er op en buiten het veld nogal wat mensen kiezen zich anders te gedragen wat vervolgens op het dorp, de toeschouwers wordt afgewenteld.

truusbeek2
truusbeek214 apr. 2016 - 12:55

Volgens mij gebeurt hier iets wat we GW in meer of mindere mate verwijten. Verdraaien van woorden en feiten en focussen op en uitvergroten van één item en daarbij bewust het groter geheel niet willen meenemen.

1 Reactie
Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 15:14

Volgens mij gebeurt dat hier niet.

Arvidos
Arvidos14 apr. 2016 - 12:49

Overigens lees ik: ''In Afrika hebben wij.." Wie is "wij"? Wat doet Afrika er toe? Verder lees ik: "die witte mannen dit en dat..." Wie is er nu racistisch?

Arvidos
Arvidos14 apr. 2016 - 12:45

Wat een erbarmelijk slecht stuk. Vol met misplaatste jij-bakken, generalisaties en polariserende opmerkingen. Gaat helemaal niet in op het feitelijke probleem van de relatief enorme aantallen misdragende Marokkaanse amateur voetballers waar geen handhaving op is vanwege de politiek-correcte dekmantel van 'racisme' en 'discriminatie'.

2 Reacties
trebor2
trebor214 apr. 2016 - 13:49

+1

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 15:22

Nee, Arvidos, natuurlijk gaat hij daar helemaal niet op in. Omdat Derksen niet verder komt dan een beetje suggereren dat misdragende Marokkaanse spelers zich misdragen, omdat ze Marokkaan zijn, zou dat ook heel vreemd zijn, om te doen of Derksen een serieus probleem aankaart.

Buzzer
Buzzer14 apr. 2016 - 12:36

Tjongejonge om er een cliché uit te pikken : "Marokkaan is een eufemisme voor buitenlander." u snapt er echt geen hout van. Ik zal een Chinees, Koreaan, Molukker, Indonesiërs, Japanner, Vietnamees, Surinamer echt niet verwarren met een Marokkaan. Hoogstwaarschijnlijk leest u voor uit eigen werk.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus14 apr. 2016 - 12:32

"Mocht je willen weten wat mijn positieve bijdrage aan de maatschappij is:" Ik weet niet of ik uw bijdrage aan de samenleving zo positief vind. Hier krijgt u ieder jaar rond eind december een uitgebreid podium om mensen tegen elkaar op te zetten. Gaat u doorgaans goed af met veel geframe en een ehm... hoe zeg ik dit netjes... een ietwat een-dimensionale kijk op zaken. Die teneur is in deze bijdrage niet anders. Het enige wat JD probeerde te doen is het hebben over een probleem dat gewoon bestaat en waar u het liefst niets aan doet. Dan kom je nog niet eens toe aan de vraag of je het ermee eens bent. Het enige wat u kan opnoemen is - je mag het er niet over hebben.

Juppé🎗
Juppé🎗14 apr. 2016 - 12:31

Geheel eens met Meta Foor. De grootste fout ligt echter bij mensen zoals Asscher , die onze wetten en gewoontes wel wat erg ver op wilden rekken, terwille van mensen uit andere cultuur. Positief bedoeld, maar funest. Dus vanaf eerst dag had het niet moeten zijn ´douche jij maar met je onderbroek aan ´ maar : hier douchen wij gezellig hygienisch en zonder valse schaamte.

jellevwal
jellevwal14 apr. 2016 - 12:28

Het citaat wat de woede oproept is niet veel anders dan waarom in Frankrijk witte Fransen voetbal niet meer interesseert. In een recente reportage over Frankrijk vroeg de programma maker een meisje van een school voor kinderen van Legion D'Honneur dragers in St Denis in Parijs of ze wel eens in het voetbalstadium in de verte geweest was. Dat was ze niet. Een kapper in Frankrijk zei eens tegen me over het Franse nationale elftal 'het zijn allemaal buitenlanders'. Je kunt al dit soort opvattingen veroordelen, maar daarmee zijn ze nog niet weg.

taylor
taylor14 apr. 2016 - 12:23

En dat enge mannetje waar Derksen mee in discussie ging bij Pauw, zit ook nu bij onze vrienden van Denk de politieke partij. Eng clubje.

1 Reactie
Albert Einstein
Albert Einstein15 apr. 2016 - 7:54

Vooral eng voor de PVDA. Als alle mohammedanen op Denk gaan stemmen, blijft er van de PVDA helemaal niets meer over.

taylor
taylor14 apr. 2016 - 12:21

Wilfred genee is getrouwd met een Marokkaanse, dus schouderophalend zat er wel in.

4 Reacties
BassievonToor
BassievonToor14 apr. 2016 - 13:40

Wilfred Genee is getrouwd met een Iraanse, en Iraniërs zijn Sjiitische moslims en die worden in Soennitische landen (zoals Marokko) als afvalligen gezien.

taylor
taylor14 apr. 2016 - 14:45

Ok weer wat geleerd ;)

Nick the Stripper
Nick the Stripper14 apr. 2016 - 20:31

Volgens mij is mevrouw Genee (een) soefie.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 apr. 2016 - 21:30

En dan hebben we het alleen nog maar over religie, ook ethnisch hebben de verschillende Marokkaanse groepen niets met die van Iran te maken, en qua taal is er ook nog een behoorlijk (langzaam minder wordend) vershil.

Molly Sweet2
Molly Sweet214 apr. 2016 - 12:19

Over de uitspraken van Derksen kan ik niks zeggen, ik weet niks van voetbal en ook niet van Marokkanen in de voetbalwereld - behalve dat we een paar zeer succesvolle profspelers hebben waar mijn Marokkaanse pupilletjes mee weglopen, en terecht. Maar over dit stuk kan ik wel iets zeggen: dit is van hetzelfde niveau als de uitspraken van Derksen. Geen van beiden inderbouwt de beweringen met cijfers of wat dan ook. De een zegt dit, de ander zegt dat, en ik kan ze geen van beiden serieus nemen. Jammer.

pietdezwart
pietdezwart14 apr. 2016 - 12:12

Mannen die in hun onderbroek douchen kunnen geen wereldkampioen worden.

Albert Einstein
Albert Einstein14 apr. 2016 - 12:09

Als je deel wilt uitmaken van een elftal is het logisch dat je niet alleen goed moet kunnen voetballen, maar ook een beetje in het team moet passen.

1 Reactie
Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 15:17

Gewaagde stelling, Albert; aan koud water kun je je per slot van rekening branden en het intrappen van open deuren kan je je vingers kosten!

Okke2
Okke214 apr. 2016 - 11:52

En voor de niet-witte Nederlanders die denken: “Hij heeft het over Marokkanen en niet over mij.” Marokkaan is een eufemisme voor buitenlander poehee ik dacht dat Marokkanen mensen waren met een Marokkaans paspoort, die als ze in het betaald voetbal zitten aan de Afrika cub meedoen en aan ramadan mits geloving genoeg. Maar blijkt dat het voor alle buitenlanders geld?, ook Polen ? ohnee niet-witte natuurlijk. wat een vreselijk rasistisch stuk verdriet bent u meneer KnowledgeCesar met uw Afrikaanse dorpswijsheden

Robert Follon
Robert Follon14 apr. 2016 - 11:49

"Een wit onderonsje op televisie leidt regelmatig tot racistische uitspraken of onfatsoenlijk televisie." En zo bestrijdt je racisme met racisme...

Dunya2
Dunya214 apr. 2016 - 11:48

Mooi geschreven en hier en daar grappig verwoord, precies zoals het er voorstaat en bedoeling is van Johan Derksen. We hebben hem wel door....

BassievonToor
BassievonToor14 apr. 2016 - 11:41

Die gekke Johan Derksen, die durfde gewoon te roepen dat er een grote olifant in de kamer stond! En brutaal als hij was hing hij er ook nog wat slingers over heen! Nee, dit stukje slaat de plan volledig mis, de schrijver verdraait woorden en jij-bakt er op los om maar niet over 'het probleem' te beginnen. Een probleem wat er wel degelijk is, en iedere amateurvoetballer die in de jeugd is begonnen kan dit bevestigen. Persoonlijk heb ik het ook meegemaakt, als ik tegen clubs moest voetballen uit de stad waar voornamelijk Marokkaanse voetballers speelde. Altijd liep het uit op een schop of vechtpartij, het was gewoon structureel en ik persoonlijk zag er altijd tegenop om tegen die elftallen te moeten voetballen. Het gaat helemaal niet om de voetbalkwaliteiten van Marokkaanse voetballers, want iedere voetbal liefhebber weet dat bijvoorbeeld Ziyech een van de beste voetballers van de Eredivisie is. Het gaat er om dat Marokkaanse voetballers nogal oververtegenwoordigd zijn als er problemen zijn, met als hoogtepunt het doodschoppen van scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen, of voetbalclub Nieuw-Sloten die complete elftallen geschorst hebben. Er steeds één gemene deler. En dan begint Farid Azarkan te roepen en te schreeuwen maar de problemen die er zijn kan hij niet ontkennen, in plaats daarvan begint hij over een meisjesteam 'wat het wel heel goed doet' om de problemen die er zijn met Marokkaanse jongens een beetje te maskeren. En vervolgens geeft hij Magreb '90 uit Utrecht als voorbeeld van een club die wél goed is, wel jammer dat de voorzitter van Magreb '90 in Turkije vast zit voor drugshandel. Ik vind overigens dat de schrijver wel héél erg van het 'wij-zij' denken is.

Snugger
Snugger14 apr. 2016 - 11:33

Het desbetreffende tv fragment een boosaardig wittemannenonderonsje noemen en Derksen's mening zelfs een ongefundeerd vooroordeel noemen, maar geen inhoudelijke analyse of zijn verhaal een kern, of een kerntje, van waarheid bevat. Daarom vraag ik het toch, wat is ongefundeerd en wat is het vooroordeel?

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje14 apr. 2016 - 11:31

Ik sluit me volledig bij het betoog van Derksen aan en denk niet dat ik de enige ben die de waarheid onder ogen ziet. Voor velen is dat nog een brug te ver blijkt wel weer. Het aandeel marokanen in het Nederlandse elftal is overigens zo klein dat dat geen enkele invloed heeft. We voetballen gewoon abominabel slecht. En als ze al spelen zijn het zelden blijvertjes. Die Boulahrouz was wel weer een toppertje maar dat was vroeger.

Meta Foor
Meta Foor14 apr. 2016 - 11:19

het hele artikel gaat over onderdelen waar Derksen het nou juist NIET over gehad heeft, maar wel dat er een algemene ''selectieve verontwaardiging'' rondwaart. Schrijver toont in zijn litanie voor 100 % aan dat Derksen het ook op dat punt bij het juiste eind had

El Salvador
El Salvador14 apr. 2016 - 11:08

Mooi verwoord Kno’Ledge Cesare. Dank U!

janwijn
janwijn14 apr. 2016 - 11:05

Wat het Nederlandse elftal betreft hadden we ooit de 'kabel' die op een WK onder Hiddink voor veel problemen zorgden: Zij gingen wel zonder onderbroek in gezamenlijk in bad en onder die verwende Ajax afgevaardigde zat niet een Marokkaan. Hiddink veroordeelde deze donker jongens niet zoals Derks Marokkanen over een kam scheert, hij stuurde de aanstichter van de onrust naar huis en ze haalde de halve finale. Bij PSV gaat en ging het met de meeste Marokkaanse talenten ook goed het was soms de bemoeizucht van de familie die de toekomst van zo’n speler in duigen gooide. Bij PSV hadden ze meer problemen gehad met Zuid-Amerikaanse topspelers en met natrapper Ruud Gullit, waar ze dan wel weer goed aan verdiend hebben.

joloe
joloe14 apr. 2016 - 11:04

Johan is van mening dat de Nederlandse voetballerij wordt aangetast door, één keer raden: de Marokkanen. dat is niet waar he wat johan daar gezegt heeft, misschien eens langs Hans Anders lopen voor een nieuwe bril?

Yolo2
Yolo214 apr. 2016 - 11:04

"Overigens voor 80 procent onbetaald." en de overige 20 procent waarschijnlijk dik gesubsidieerd wat waarschijnlijk 'onbetaalde' 80 procent compenseert ;-)

2 Reacties
schleborsjki
schleborsjki14 apr. 2016 - 11:14

Ad hominem alarm!!!

NooT2
NooT214 apr. 2016 - 12:05

@ schleborsjki: Zo kunnen we bij al uw bijdragen roepen: Onelineralarm!

Jan de Boer2
Jan de Boer214 apr. 2016 - 11:01

“It takes a whole village to raise a child.” Geld ook voor Marokkanen zelf natuurlijk. Derksen heeft het ook over het gebrek aan vrijwillegerswerk van allochtonen/Marokkanen, wat wel degelijk funest is voor een vereniging: http://www.zorgbetermetvrijwilligers.nl/Site_ZBMV/docs/pdf/Allochtonen_en_vrijwilligers.pdf Verder noemt hij een kort lontje bij voetballers van Marokkaanse afkomst. Laat mij maar eens zien dat hij daar ongelijk heeft...

Blitskikker
Blitskikker14 apr. 2016 - 10:58

Het is niet de taak van Johan Derksen om de opvoedkundige steken die ouders van Marokkaanse kinderen laten vallen recht te breien, het is de taak van die ouders om hun kinderen groot te brengen tot fatsoenlijke burgers. En je mag ook van die ouders verwachten dat ze eens kritisch kijken naar de rol die hun culturele en religieuze achtergrond hierbij speelt.

RutgerRe
RutgerRe14 apr. 2016 - 10:57

Ik zie vele criticasters van die oude zeiksnor, maar geen van hen beweert dat het feitelijk onjuist is wat hij beweert.

1 Reactie
El Salvador
El Salvador14 apr. 2016 - 11:20

Dat laten we over aan de KNVB. En die cijfers zijn er niet dus feitelijk onjuist. Sterker nog ik maak in het dagelijkse leven andere dingen mee in de regio Gelderland/Noord Brabant.

Tony Soprano
Tony Soprano14 apr. 2016 - 10:54

Beste meneer Cesare, U heeft door uw één-dimensionale blik niets van de discussie begrepen. Ik haal er twee aspecten uit: 1) Het missen van het EK heeft niets te maken met de teloorgang van kleine amateurverenigingen. 2) Derksen pleit niet voor minder Marokkanen, maar CONSTATEERT dat vele clubs inmiddels beleid voeren t.a.v. Marokkanen.

Peterrr2
Peterrr214 apr. 2016 - 10:53

Als ik dit verhaal lees dan krijg ik wel het gevoel dat de schrijver vol frustraties zit richting de 'witte' Nederlander. Net als wat Derksen doet wordt nu ook even van alles op één grote hoop gegooid. En wordt er weer een wij-zij-situatie gecreëerd. In mijn ogen is dat ook dé reden waarom de discussie over Zwarte Piet nooit constructief is geworden. Ik vind Derksen een vreselijke man die iedereen die het niet met hem eens is schoffeert en beledigt. Inhoudelijk ben ik het meestal ook niet eens met hem. Maar als ik dan zo'n tegen verhaal lees, waarbij alle 'witte' Nederlanders even op hun plek gezet worden, dan krijg ik ook geen prettige gevoel. Duidelijk is dat dit niet helpt om wat aardiger met elkaar om te gaan...

1 Reactie
Paul250371
Paul25037114 apr. 2016 - 11:30

Ik lees er niet uit dat witte Nederlanders op hun plek worden gezet, wat ik lees is de inconsistentie dat, inderdaad als een witte Nederlander wat doet dan wordt er niet gezegd ik heb een hekel aan alle witte Nederlanders. In mijn optiek heeft de schrijver daar gelijk in.

JoostHelder
JoostHelder14 apr. 2016 - 10:49

90% van de Nederlanders is nog altijd wit, dus dat er meestal witte mensen op TV zijn is niet meer dan logisch. Wel typisch dat de schrijver heel erg zwart-wit denkt en het heeft over 'wij in Afrika', maar van Johan Derksen verwacht dat die Marokkaanse jongeren die vaak helemaal niet bij Nederland willen horen als 'een van ons' ziet. "Jouw ervaring met een handvol, als het zelfs niet maar één Marokkaan is, geeft jou niet het recht om alle Marokkanen over één kam te scheren." Dat recht heb ik inderdaad niet. Maar het zijn er wel veel en veel meer dan een handvol, voor mij al honderden. Om met de woorden van Diederik Samsom te spreken: "Marokkanen hebben een etnisch monopolie op straatoverlast", en daar wordt ik dagelijks mee geconfronteerd.

Floepert
Floepert14 apr. 2016 - 10:42

Vanwaar die neiging om weer iedereen collectief verantwoordelijk te maken voor het falen van een zeer specifieke groep in de maatschappij? Ik ben verantwoordelijk voor mijzelf en mijn kinderen. Daar houdt het op. Ik ben niet verantwoordelijk voor andermans kinderen of voor andere volwassenen. Als Marokkaanse kinderen falen kunnen er wellicht verschillende verantwoordelijken aangewezen worden maar 1 ding is zeker: ik zit daar niet bij. Gezien het hoge percentage vooral jongens dat faalt zou ik het eens bij de ouders zoeken ipv aan Derksen vragen wat hij heeft gedaan om deze jongens te helpen.

NooT2
NooT214 apr. 2016 - 10:39

"In Afrika hebben wij een gezegde" Beste Kno, wat een merkwaardige opmerking in een artikel waarin u nou juist betoogt dat u en de uwen er helemaal bij zouden moeten horen in NL en u zich erover beklaagt dat dit (volgens u) niet het geval is. Het lijkt net of u zelf ook 'als van buitenaf' naar de blanke Nederlanders kijkt. Zo komen we er niet, toch? Wat die Marokkanen betreft: daarover is al een heleboel gezegd in eerdere items op Joop deze week; het minste wat je erover kunt zeggen is dat een aantal niet van onbesproken gedrag is. Lijkt mij dat dat toch zou moeten mogen.

MarcoG
MarcoG14 apr. 2016 - 10:39

En als laatste, weer een hoop woorden over de toon, maar geen woord over het probleem dat bijna iedere amateur voetballer kent, het ongename voetballen tegen een club met een merendeel aan niet autochtone Nederlanders (en ja, niet alleen Marokkanen). Het is niet gezellig op het veld.

Carbonarius
Carbonarius14 apr. 2016 - 10:39

Maar wat is de oplossing voor het probleem? Want ook hier zet je in op de toon van het debat en niet het onderwerp zelf.

MarcoG
MarcoG14 apr. 2016 - 10:36

Ik zal ze een voor een doen: “Ik ben ooit verhuisd uit Gouda vanwege Marokkaanse jongeren, dus ik weet daar alles van.” Wilders is ooit verhuisd uit Kanaleneiland, een wijk in Utrecht waar veel Marokkanen wonen. Betekent dit, volgens de logica van Johan Derksen, dat Wilders nu gerechtvaardigd is om op te roepen tot minder Marokkanen in Nederland en het verbranden van de Koran? Appels en peren. Derksen verhuisde omdat hij daadwerkelijk last van ze had, niet omdat ze er woonden.

MarcoG
MarcoG14 apr. 2016 - 10:34

In Afrika hebben wij een gezegde: “It takes a whole village to raise a child.” Nu is mijn vraag aan jou Johan: wat is jouw bijdrage? Niets. Want we leven niet in Afrika. We leven in Nederland waar mamma en pappa hun kind opvoeden. Ik mag verwachten dat dat ook gebeurt en niet hoef bij te dragen aan de opvoeding van een ander zijn kind.