Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hebben wij nou het EK gemist, omdat Marokkaanse jongens niet in hun blootje willen douchen?

  •  
14-04-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
689 keer bekeken
  •  
ekgemist
Als de ouders en de kinderen hebben gefaald, zoals Derksen beweert, hebben wij allemaal gefaald
Een wit onderonsje op televisie leidt regelmatig tot racistische uitspraken of onfatsoenlijk televisie. Afgelopen maandagavond, tijdens het sportprogramma Voetbal Inside, was het niet anders. Dit keer niet over Chinezen zonder dat er Chinezen bij waren, Surinamers zonder Surinamers, Turken zonder Turken en Afrikanen zonder Afrikanen. Dit keer (tromgeroffel) ging het over Marokkanen zonder Marokkanen. Want wat is gezelliger, progressiever en actueler dan het hebben over Marokkanen? Johan Derksen (wie?) heeft nu eenmaal een meerwaardigheidscomplex als het op minderheden aankomt, zoals vrouwen en homo’s. Johan is van mening dat de Nederlandse voetballerij wordt aangetast door, één keer raden: de Marokkanen.
Wit-privilege alert Johan Derksen kon afgelopen zondag op nationale televisie ongestoord zijn witte blik ventileren. Meneer Derksen wil minder Marokkanen in de voetballerij. Veel amateurclubs zouden ‘naar de klote’ zijn, omdat er veel Marokkaanse gezinnen in de buurt van de club wonen:
"Marokkaanse spelers krijgen dan de overhand in de selectie en dat functioneert dus bijna nergens. Nederlandse jongeren gaan naar andere clubs. Die willen niet met negen Marokkaanse jongens voetballen die niet in hun blote kont durven te douchen."
Hebben wij nou het EK gemist, omdat Marokkaanse jongens niet in hun blootje willen douchen?
De volgende dag wil Johan niet op zijn woorden terugkomen en claimt hij het niet erg te vinden als men zijn uitspraken verwerpelijk vindt: “Ik zal wel worden weggezet als racist, maar dat interesseert me dus geen reet.”
Wilders Johan Derksen wenste na zijn ‘ minder minder minder ‘-uitspraak niet geassocieerd te worden met Wilders, want ‘die is ongenuanceerd’. Als presentator Wilfred Genee hem een spiegel voorhoudt, zegt Johan schouderophalend: “Ik ben ooit verhuisd uit Gouda vanwege Marokkaanse jongeren, dus ik weet daar alles van.” Wilders is ooit verhuisd uit Kanaleneiland, een wijk in Utrecht waar veel Marokkanen wonen. Betekent dit, volgens de logica van Johan Derksen, dat Wilders nu gerechtvaardigd is om op te roepen tot minder Marokkanen in Nederland en het verbranden van de Koran?
Samen verantwoordelijk Yo Johan Derksen, kom uit je kaasstolp! Nederland is niet meer wit. Je hebt het over Nederlandse jongeren. Als de ouders en de kinderen hebben gefaald zoals je beweert, hebben wij allemaal gefaald. In Afrika hebben wij een gezegde: “It takes a whole village to raise a child.” Nu is mijn vraag aan jou Johan: wat is jouw bijdrage? Wat doe jij zelf om deze Marokkaanse jongeren, die jou tot last zijn, een duwtje in de goede richting te geven? Ga jij alle voetballers van Marokkaanse komaf in Nederland over één kam scheren op nationale televisie, inclusief de meerderheid die jou nooit kwaad heeft gedaan, of ga je een constructieve bijdrage leveren door je bijvoorbeeld te richten op de boosdoeners?
Want Johan, als je een probleem wilt benoemen is dat je goed recht, maar zoals wij beiden weten is het de toon die de muziek maakt. Als ik jou nu racist zou noemen, denk ik dat wij snel uitgepraat zijn. Dus hoe wil jij een positieve bijdrage leveren aan het debat, als jij mensen wegzet als bevuiler van onze nette-deftige-clubs? Mocht je willen weten wat mijn positieve bijdrage aan de maatschappij is: iedere dag sta ik op uit mijn bed en committeer ik mij om onze jongeren, van welke afkomst en kleur ook, te inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Dit doe ik met lezingen, workshops en verschillende projecten. Overigens voor 80 procent onbetaald.
Wit onderonsje Wat ik van kleins af aan op de Nederlandse televisie vooral zie, is dat witte mannen een onderonsje hebben, van ‘kijk ons ons ding doen’. Alsof hun geklets en geleuter alleen in witte huiskamers verschijnt. Dit is waarom diversiteit in de media zeer nodig is. Want ik kan mij niet voorstellen dat wanneer er een niet-witte persoon daar aan tafel had gezeten, dat Johan het ook zo gezegd zou hebben en dat de repliek zo mild zou zijn geweest. Maar dit was een wittemannenonderonsje. Nu mocht het, nu kon Johan de analist zijn ongefundeerde vooroordeel publiekelijk verspreiden. Alle remmen los. Krijg de rambam. Nu zullen die ‘kut-Marokkanen’ het weten ook: jullie zijn 10 keer niks en het maakt niet uit dat je autochtoon bent (autochtoon is iemand van wie beide ouders in Nederland zijn geboren), je blijft een Marokkaan op wie ik mijn frustratie mag botvieren. Op de nationale televisie!
Marokkaan is eufemisme voor buitenlanders Voor de mensen die zeggen: “Ja ik heb ook last van Marokkanen. Allemaal slecht!” Wees je ervan bewust dat je hetzelfde doet als Johan Derksen. Jouw ervaring met een handvol, als het zelfs niet maar één Marokkaan is, geeft jou niet het recht om alle Marokkanen over één kam te scheren. Wanneer een witte Nederlander iets slechts doet hoor je ook niet: “Ik heb een hekel aan witte Nederlanders”. En voor de niet-witte Nederlanders die denken: “Hij heeft het over Marokkanen en niet over mij.” Marokkaan is een eufemisme voor buitenlander. Johan vindt dat Marokkanen de authentieke sfeer van Nederlandse clubs verzieken en noemde een paar namen om zijn aantijgingen te ondersteunen, waaronder Memphis Depay. Toen Johan erop werd gewezen dat Memphis geen Marokkaan is, ging hij desalniettemin vrolijk verder: “Nee, die is niet Marokkaans, maar dat is ook zo’n lastpakje.”
Zo gaf Johan ons een glimps van wie de volgende groep wordt waar Nederland tegenaan mag schoppen, wanneer men Marokkanen niet meer de schuld kan geven van bijna alles wat er mis is in Nederland.

Meer over:

opinie, racisme, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.