Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

He's back: Dyab Abou Jahjah

  •  
20-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
abou
Oud-voorman AEL laat meteen van zich horen met stuk in DeMorgen... Abou Jahjah richt zich ook weer op Nederland...
Dyab Abou Jahjah is terug in België. De oprichter en oud-voorman van de Arabisch Europese Liga (AEL), die ook in Nederland veel aanhangers had onder (jonge) moslims, kwam donderdag aan in Antwerpen en mengt zich meteen weer in het publieke debat met een stuk in de Vlaamse krant De Morgen.
Abou Jahjah verbleef de afgelopen zeven jaar in zijn geboorteland Libanon en is ‘wat grijzer en wijzer’ geworden. De aankondiging van zijn terugkeer, afgelopen maandag, lokte meteen veel reacties uit. En dat is niet vreemd. Abou Jahjah was vanaf de oprichting van ‘zijn’ AEL in 2000 omstreden. De AEL, die ook een (weinig succesvolle) Nederlandse tak kreeg, moest de achterstelling van allochtone bevolkingsgroepen in Europa aanklagen. Abou Jahjah had veel jonge aanhangers en werd een behoorlijk invloed toegedicht. Hij liep zelfs een veroordeling op, die in hoger beroep werd tenietgedaan, omdat hij jongeren in Borgerhout zou opgehitst hebben tijdens de rellen die uitbraken na de moord op een Marokkaanse leerkracht eind 2002. Netwerk maakte toen een uitgebreid portret van Abou Jahjah en de AEL (video). Wat je ook van zijn opvattingen vond, charisma had hij zeker, welbespraakt was hij ook en in het debat was hij een geduchte tegenstander. Ook in Nederlandse talkshows was hij daarom een graag geziene gast.
Vier dagen geleden lichtte hij al een tipje van de sluier op met betrekking tot zijn toekomstplannen. Geen nieuwe AEL. Wat dan wel?
Wat we gaan doen, kan veel groter en sterker en efficiënter worden dan de AEL ooit geweest is.
Maandag werd nog gemeld dat zijn terugkeer nog een paar weken zou duren, maar donderdag twitterde Abou Jahjah:
En vandaag is er meteen een stuk van zijn hand in DeMorgen, waarin hij zijn terugkeer uitgebreid toelicht.
RTEmagicC_jahjahtweet_01.jpg
Ik kom terug naar België om meerdere redenen. Een aantal zijn persoonlijk, een aantal politiek – ingegeven door mijn engagement en een gevoel van ‘een onvoltooide job’. Ja, ik wil het beste voor etnische minderheden maar ik zie het niet (meer) als een identitaire of culturele plicht. Ik bekijk die zaken nu vanuit een mensenrechtenperspectief met het oog op het collectief belang. Doel is een gezonde maatschappij voor iedereen.
Volgens Abou Jahjah is de emancipatie van de allochtone (moslim)gemeenschap nog lang niet voltooid. De felle reacties op zijn terugkeer laten volgens hem zien dat het wij-zij denken nog steeds sterk is. Ook bij sommige moslims overigens, zo geeft hij toe:
Ook in moslimkringen zijn er stemmen die weigeren te praten en blijven hangen in conflictdenken. En dan heb ik het niet eens over de gestoorde Takfiri Salafi’s. Maar de omvang van het racisme aan de andere kant is van een nog grotere schaal en vormt een groter gevaar. In tegenstelling tot een minderheid, beschikt de meerderheid over de machtsmiddelen om te kunnen discrimineren. De minderheid kan alleen wat ambetant (vervelend) doen, om het simplistisch te stellen.
Abou Jahjah lijkt van plan zich als vanouds te manifesteren:
We zullen nog ruzie maken, het oneens zijn en misschien boos worden. Ik zal niemand naar de mond praten, allochtoon noch autochtoon, en mijn visie blijft er een van een emancipatorische strijd, een strijd die wij als etnisch-culturele minderheden moeten voeren in alliantie met autochtone medeburgers om gelijkwaardig burgerschap te bereiken. (…) We zullen ook op de barricaden gaan staan als het nodig is, want gelijkheid en rechten krijg je van niemand en zeker niet door in een slachtofferrol te kruipen. Je rechten neem je in volle bewustzijn, met standvastigheid en positief engagement en betrokkenheid.
De kans is groot dat we ook in Nederland weer van Abou Jahjah zullen horen. Tegenover de website Wijblijvenhier.nl verklaarde hij:
“De problematieken manifesteren zich ook in Nederland en ons project zal ook daar bodem krijgen. We zullen op een constructieve manier ijveren om een volwaardige burgerschap voor iedereen te verwezenlijken, dus ook in NL.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 sep. 2013 - 17:18

Misschien werd het hem in Syrie te heet onder te voeten.

FransLenaen
FransLenaen20 sep. 2013 - 17:18

Achie, iedere malloot mag gebruik maken van de vrijheid van meningsuiting. Ook deze clown. Zolang hij niet oproept tot geweld, vind ik alles prima.

JAWEH
JAWEH20 sep. 2013 - 17:18

next..

vriest
vriest20 sep. 2013 - 17:18

Het blijkt dat hij in Libanon geen poot aan de grond kreeg ,en het nu weer in BELGIE probeert

GingerTed
GingerTed20 sep. 2013 - 17:18

Mijn stelling is dat het deel onder de diverse moslimbevolkingen wat discrimineert naar anderen dan de eigen groep van huis uit veel groter is dan het deel onder de autochtonen. Jahjah omzeilt dat feit bewust door absolute en relatieve aantallen door elkaar te mengen. Men verkeert en trouwt onder moslimbevolkingen veel vaker vooral onder eigen volk en heeft veelal een negatieve houding als de eigen kring doorbroken wordt op verschillende punten. De autochtone bevolkingsdelen zijn over het algemeen (!) veel minder eigen en doen veel minder moeilijk naar anderen. Zo konden en kunnen autochtone Nederlanders over het algemeen zonder problemen en naar eigen keuze met alle geslachten bij vriendschappen met elkaar omgaan, en trouwen met vriend(inn)en of partner van bijv. Nederlands-Indische, Indonesische, Spaanse, Joodse, Friese (!), afkomst terwijl iets dergelijks bij een veel grotere meerderheid van b.v. Marokkaanse allochtonen een absolute no go-area is. Dus ondanks dat er ook een deel van de autochtonen is die wél moeilijk zou doen over een verkeren met, of een partner hebben met een andere dan uit eigen kringen betreft het een veel minder groot deel dan dat van diverse moslimbevolkingen zoals bijvoorbeeld Marokkanen. Ergo: Deze (en andere moslimbevolkingen) zijn van zichzelf meer discriminerend dan de autochtone bevolking. De veel meer discriminatoire levensovertuiging van de diverse moslimbevolkingen o.i.v. islam, maar nog meer cultuur, kun je natuurlijk ontkennen. Ik niet. Het is ook een feit dat de autochtone Belgische en Nederlandse bevolkingen oorspronkelijk lang niet zo negatief waren over al eeuwen instromende nieuwe burgers van elders. Dat groeit wel sterk nu er al decennia juist de dus meer discriminerende moslimbevolkingen in groten getale in aantallen door immigratie en geboortes toenemen, zoals b.v. de Marokkaanse dat doet. Als je vervolgens zoals Jahjah stelt dat omdat het kleinere deel in absolute aantallen van de autochtonen deze het grotere deel van de absolute kleinere aantallen van de moslimbevolkingen overstijgt de autochtonen dan meer te verwijten valt omdat deze meer macht hebben, (b.v. 10% van 1000 000 = 100 000 en 60% van 100 000 = 60 000), de autochtonen dus meer te verwijten valt dan ben je een rasintrigant die de feiten van grotere discriminatie onder de moslimbevolkingen miskent. Ten eerste ontkent dat dus het kwalijke feit dat de autochtonen nog steeds minder discrimineren. Je miskent dan dus dat er dus weliswaar een hoger absoluut aantal autochtonen discrimineert er ook een hoger absoluut aantal autochtonen niet discrimineert. Ten tweede ontkent dit dat er zeer wel mogelijk er een verband is met een groeiend aandeel van de autochtonen (maar nog steeds een minderheid) die zich afkeren van de veel meer discriminerende moslimbevolkingen, die in allerlei zaken vanuit de eigen cultuur en de religie alleen "eigen volk" en gebruiken tolereren, veel meer dan autochtonen.

Zjenny
Zjenny20 sep. 2013 - 17:18

Ik kijk uit naar het eerste interview dat Jahjah gaat geven bij Nieuwsuur..Ik hou van de doorleefde logica van deze man.

Rootman
Rootman20 sep. 2013 - 17:18

'Ik houd van sarcasme, maar om hier nu terrosten te gaan verdedigen als grap...' Het zijn geen terroristen, maar vrijheidsstrijders, al hebben ze wel eens een fout gemaakt. 'Waarom streven ze dan naar de vernietiging van Israel? ' Ze streven niet naar vernietiging maar ontmanteling van Israel. Misschien in onze ogen een wat radicale positie, maar wel te begrijpen als je elke paar jaar een paar duizend mensen van je bevolking verliest door bombardementen. Israel streeft overigens ook naar ontmanteling van Hezbollah, en wil Libanees land, water en gas stelen. 'Ik heb wat minder met hun religie, maar ze hebben in ieder geval discipline.' -Waarom is dit een pre? Hamas kan zijn mensen niet goed in toom houden en al quaida zijn barbaarse bandieten. Dan krijg je echt terrorisme. Hezbollah doet wel wat er gezegd wordt, evenals Iran en ook de Alawieten van Assad. Zoals gezegd: als Israel en de VS de Libanese grenzen en binnenlandse politiek respecteren hebben ze niets te vrezen. Het zijn geen makkelijke jongens, maar ze hebben wel Israel 2x verslagen, die een overweldigende militaire macht heeft en zich niets aantrekt van oorlogsrecht en internationale wetten. Zuid Libanon is nog steeds vrij!

MichelReiziger
MichelReiziger20 sep. 2013 - 17:18

Ik dacht dat hij zijn broeders wel zou helpen in Syria. Als we hem nu gewoon eens (als pers) negeren...geen abu jaja, niet in praat programma's, niet in kranten, niet op blogs of uitnodigen voor discussie avonden.

1 Reactie
Rootman
Rootman20 sep. 2013 - 17:18

Een cordon sanitaire voor deze man en Wilders wel uitnodigen? Als Wilders ballen heeft gaat hij met deze man in debat, maar dat zal nooit gebeuren, omdat hij het debat waarschijnlijk hopeloos verliest...

GingerTed
GingerTed20 sep. 2013 - 17:18

Jahjah is of een loepzuivere intrigant óf eenzijdig blind. Een verschil tussen intelligent slecht of goedbedoeld dom dus. Het laatste geldt voor de meesten overigens, zowel allochtoon als autochtoon. Dat het het een óf het andere is kun je gemakkelijk nagaan: "Ook in moslimkringen zijn er stemmen die weigeren te praten en blijven hangen in conflictdenken. En dan heb ik het niet eens over de gestoorde Takfiri Salafi's. Maar de omvang van het racisme aan de andere kant is van een nog grotere schaal en vormt een groter gevaar." Hij stelt dus dat, even afgezien van de ook volgens hem gestoorde salafisten, er onder de gewone moslimbevolking ook zijn die discrimineren, maar bij de "andere kant" oftewel de autochtonen is die omvang groter en bovendien hebben deze de macht. Dus hij beweert, voor wie het goed leest: Ten eerste: Dat van de moslims, afgezien van de in aantal te verwaarlozen salarissen, er onder hen minder zijn die discrimineren naar andere groepen. Ten tweede: Dat van het grotere deel van de niet-moslims d.i. de autochtonen er meer discrimineren en dat deze bovendien over machtsmiddelen beschikken. Daarmee suggereert hij dat het aantal discriminerende autochtonen zelfs zo groot is dat deze de macht in België (en Nederland?) hebben. Zou Jahjah echt niet weten dat ook van de gewone moslims er over het algemeen minstens zo veel, en volgens mij veel meer, gediscrimineerd wordt richting niet-moslims, autochtonen, of andere etniciteit? Dat deze groep in land van herkomst van deze moslims zelf, of hun ouders of grootouders, deze discriminerende groep zo groot is dat zij vrijwel alle machtsmiddelen daadwerkelijk bezit? En dat ook in België (en Nederland) in eigen kringen deze discriminerende meerderheid vele machtsmiddelen bezit? Het wordt tijd dat Jahjah, de intrigant, want ik geloof niet dat hij blind is, niet het podium krijgt wat hij steeds weer krijgt zonder ook de nodige kritische journalistieke blik.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 sep. 2013 - 17:18

En ik maar denken: wat betekent "loepzuivere intrigant".

JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2013 - 17:18

'Ik bekijk die zaken nu vanuit een mensenrechtenperspectief met het oog op het collectief belang. Doel is een gezonde maatschappij voor iedereen.' Klinkt veelbelovend.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen20 sep. 2013 - 17:18

'Klinkt veelbelovend.' --- Is het niet. Een vos verliest nooit zijn streken en deze malloot zeker niet. Maar goed: ook hij heeft het recht om gebruik te maken van de vrijheid van meningsuiting.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2013 - 17:18

Nice, the boy is back in town, welcome!

2 Reacties
FransLenaen
FransLenaen20 sep. 2013 - 17:18

Tja, hij zorgt er wel voor dat we weer iets te lachen hebben. Niemand die hem verder serieus neemt.

MichelReiziger
MichelReiziger20 sep. 2013 - 17:18

Uw sarcasme is soms wel eens grappig.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman20 sep. 2013 - 17:18

Ik heb nooit begrepen waarom mensen zo hysterisch op hem reageerden (en reageren). Hij is intelligent, kan erg goed spreken, en wat hij zegt snijdt hout. Hij stond destijds voor de Black Power van de Europese minderheden. Als ik hem goed begrijp wil hij dat nu uitbreiden tot iets waar iedereen die voor gelijke rechten voor iedereen is zich achter kan scharen. Ik ben er blij mee dat hij terug is.

4 Reacties
Gelijkhebber
Gelijkhebber20 sep. 2013 - 17:18

Dit heet trollen of meen je dit echt?

FransLenaen
FransLenaen20 sep. 2013 - 17:18

'Ik heb nooit begrepen waarom mensen zo hysterisch op hem reageerden (en reageren).' -- Omdat hij nogal schokkende uitspraken heeft gedaan over bijv. de vernietiging van Israel. Gelukkig is het een clown en de meeste moslims moeten ook niets van hem hebben.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 sep. 2013 - 17:18

De beste man is een fervent lid van Hezbollah. Ik weet niet of je echt weet wat hij zegt en doet of dat je maar wat roept.

Rootman
Rootman20 sep. 2013 - 17:18

Ben het met u eens. Waar hij onredelijke islamitische standpunten zou verdedigen is het aan zijn opponenten om goede tegenargumenten naar voren te brengen. Anders zijn we met gedachtenpolitie bezig.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2013 - 17:18

Hij kan gaan debatteren met anderen die nog steeds in het onderwerp moslims geïnteresseerd zijn. De meeste mensen zijn dat stadium al voorbij. Van Gogh, Verdonk, Van Aartsen, Verhagen, ze zijn allemaal de politiek uit en wat resteert is Wilders met een paar idioten. Kunnen ze lekker elkaar te lijf gaan. Misschien is het zo een slecht idee nog niet als er een tegenstem is, alleen moet hij niet doen alsof ie voor alle moslims spreekt.

2 Reacties
rbakels
rbakels20 sep. 2013 - 17:18

Het is inderdaad opvallend dat zelfs Wilders nu weinig meer over islam praat. Maar ik denk dat de islamofobie nog niet voorbij is. En Wilders moet die in elk geval koesteren want dat verwachten zijn Amerikaanse sponsors van hem. Dat die Wilders aan een touwtje hebben bleek wel toen hij het zogenaamde Catshuisoverleg één minuut voor twaalf liet klappen. Dat vonden veel mensen onbegrijpelijk - maar dit is de verklaring.

FransLenaen
FransLenaen20 sep. 2013 - 17:18

'De meeste mensen zijn dat stadium al voorbij. ' -- Ik vrees dat u daar geen gelijk in heeft. Gezien de populariteit van de PVV is dit nog wel degelijk een issue. De islam en integratie van moslims in het westen is nog steeds een groot probleem in de westerse wereld en het zal nog wel een paar generaties duren (als er eindelijk een verlichting binnen de islam heeft plaatsgevonden!). Maar goed: deze Abou Jahjah is een soort Wilders. Provocerend wat tetteren, dus niets constructiefs bijdragen aan de discussie..

mees.
mees.20 sep. 2013 - 17:18

Abou Jahjah twittert: “Verzet tegen mijn comeback komt vanuit een driehoek: Extreem rechts, Israel lobby en Moslim fundamentalisten. Rare alliantie of juist niet.” Zo waar! Driehoeksverhouding. "Het kaartenhuis van het extremisten verdraagt geen nuance." Met dank aan @aboujahjah http://edgeofeurope.wordpress.com/2013/09/21/driehoeksverhouding/ …

1 Reactie
Rootman
Rootman20 sep. 2013 - 17:18

Ook internationaal is er deze alliantie: de VS, Saoedi en Israel: http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/MID-04-160813.html

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2013 - 17:18

@ Mees: "“Verzet tegen mijn comeback komt vanuit een driehoek: Extreem rechts, Israel lobby en Moslim fundamentalisten. Rare alliantie of juist niet.” Onzin. Het verzet komt van iedereen die de individuele vrijheid van mensen, vrouwen, homo's, ongelovigen en nog vele anderen een warm hart toedraagt. Jaya is niet anders dan een islamitische Wilders en je zou niet in zijn kamp gezien moeten willen worden.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman20 sep. 2013 - 17:18

[Jaya is niet anders dan een islamitische Wilders ] Dat is volkomen ongegrond. En het klopt bovendien niet ;-)

huitbelgie
huitbelgie20 sep. 2013 - 17:18

Een uitspraak van JahJah, maandag jl. ; 'De autochtonen kunnen zich niet aanpassen aan de multiculturele realiteit.Dat is wat er aan de hand is. Dan moeten ze maar emigreren. Wie het hier niet bevalt, moet maar weggaan...' De omgedraaide wereld me dunkt! Als het Belgisch systeem zich als rechtschapen wil profileren dient men Abou JahJah op te pakken en te veroordelen wegens zijn vermeende lidmaatschap bij de terreurorganisatie Hezbollah, zoals voorgeschreven in het wetboek! In de letterlijke zin van het woord kan men met de woorden van de omstreden F De Winter, JahJah omschrijven als het synoniem van het typische Arabisch-islamitisch racisme, paranoïde slachtoffer- en complotdenken, antisemitisme en de extremistische Westenhaat... Volgens verslagen van Staadsveiligheid is het opvallend dat de islamistisch-extremistische entiteiten geografisch meer verspreid zijn dan ooit tevoren... Islamitisch-extremistische groeperingen zitten niet langer enkel geconcentreerd in de grootsteden ook in kleinere steden en gemeenten worden gestructureerde, islamitisch-extremistische uitingen waargenomen! Uitspraken als deze van JahJah voeden de haat tegen al wat Westers is binnen de hedendaagse moslim maatschappij en kunnen daarom dus meer kwaad aanrichten dan men op het eerste zicht kan vermoeden! België heeft behoefte aan een degelijk 'preventieprogramma' en daar wringt dus ons socialistisch Belgisch politiek schoentje, enkel op Vlaams niveau blijkt men hier reactie aan te bieden, vooral door BDW en zijn aanhang! De socialistische struisvogel politiek die men tot heden ten dage heeft gehanteerd brengt geen aarde aan de spreekwoordelijke dijk en verergerd het probleem met rasse schreden... Hopelijk begint men tijdig wakker te worden en in te grijpen op gepaste/wettelijke wijze want oproerkraaiers als JahJah zijn in staat ongekende rellen op te wekken door middel van manupilatieve kletspraat ter indoctrinatie van een eerder dikwijls simpelere welbepaalde bevolkingsgroep in België! Tot zo ver de 10 cent van een bewuste ongeruste 'autochtone' Burger uit Vlaanderen!

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman20 sep. 2013 - 17:18

[Een uitspraak van JahJah, maandag jl. ; 'De autochtonen kunnen zich niet aanpassen aan de multiculturele realiteit.Dat is wat er aan de hand is. Dan moeten ze maar emigreren. Wie het hier niet bevalt, moet maar weggaan...'] Ik ben benieuwd naar een born, want ik geloof er niets van dat hij "De autochtonen" zei. Dat sommige autochtonen zich niet kunnen aanpassen aan de multiculturele realiteit is een feit. Het advies om dan te emigreren lijkt me een gezond advies: het is namelijk een realiteit dat de samenleving multicultureel is. Dat is de samenleving altijd al geweest, en dat zal nooit veranderen. Wie daar niet tegen kan, kan beter emigreren naar een samenleving die niet multicultureel is (hoewel ik met de beste wil van de wereld geen samenleving kan bedenken die dat niet is. Jij wel?)

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2013 - 17:18

Woorden kunnen veelbelovend zijn. Kijk daarom altijd naar de relatie van de woorden met de feiten. Deze man is semantisch hoogbegaafd. Of hij daarmee een goede of heel andere zaak dient weten we nog niet. In ieder geval is zijn visie op Israël er een tussen wraak en vernietiging. Uitspreken zal hij zich hierover niet. Gelukkig heeft hij lichaamstaal.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman20 sep. 2013 - 17:18

[In ieder geval is zijn visie op Israël er een tussen wraak en vernietiging. Uitspreken zal hij zich hierover niet.] Dat is wel een erg gemakkelijke manier om te "beargumenteren" dat iemand "fout" is: Hij zegt wel nooit dat hij A vindt, maar ik weet dat hij A vindt!