Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Havenarbeiders weigeren schip met wapens te laden voor Israël

  •  
17-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
PALESTINIAN - ISRAEL - CONFLICT - GAZA
Italiaanse havenarbeiders hebben geweigerd om wapens die bestemd waren voor Israël, aan boord van een schip te brengen. “De haven van Livorno zal niet medeplichtig zijn aan het afslachten van de Palestijnen”, stelt hun vakbond L’Unione Sindacale di Base (USB) in een verklaring. Volgens de USB waren er “wapens en explosieven bedoeld zijn om de Palestijnse bevolking te vermoorden”, schrijft The Independent.
De leden van de vakbond hebben zich aangesloten bij een protest tegen het bombarderen van Gaza. Sinds het begin van de luchtaanvallen zijn daar zeker 198 Palestijnen om het leven gekomen, onder wie 58 kinderen. Zo’n 1300 mensen zijn gewond geraakt.
Uiteindelijk brachten havenarbeiders die niet waren aangesloten bij de USB, de wapens alsnog aan boord, waarna het schip via Napels naar Israël vertrok.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 mei 2021 - 13:52

De nederlandse minister Vredeling zond tijdens de Jom Kipoeroorlog wapens naar Israel. Zonder dat de rest van de regering op de hoogte was. Toen dachten we nog dat Israel de underdog was. Het kan verkeren.

7 Reacties
Jansen7
Jansen718 mei 2021 - 15:21

Toen Israël van twee kanten werd aangevallen door Syrië en Egypte met onder meer materiele en/of militaire steun door Marokko, Irak, Algerije, Koeweit en Saoedi-Arabië. Het was om het even toen. Daarna nam de Arabische wereld wraak op het westen met de oliewapen, de rest is geschiedenis.

JaapBo
JaapBo18 mei 2021 - 19:44

@Jansen: ik heb een leestip voor je: Jerome Slater "Mythologies without end", of Zeev Maoz "Defending the Holy Land", om je van wat hasbara/illusies over die zgn. underdogpositie van Israël af te helpen

Mark Huysman
Mark Huysman18 mei 2021 - 19:53

@Jansen [Toen Israël van twee kanten werd aangevallen door Syrië en Egypte...] Israël werd niet aangevallen maar viel zelf aan. Voormalig minister president Menachem Begin: “in June 1967 we had a choice. The Egyptian army concentrations in the Sinai approaches did not prove that Nasser was really about to attack us. We must be honest with ourselves. We decided to attack him.” Soortgelijke uitspraken zijn ook door andere hooggeplaatste Israëli gedaan, waaronder Moshe Dayan die toen Israëls minister van Defensie was. Zie: https://www.nytimes.com/1997/05/11/world/general-s-words-shed-a-new-light-on-the-golan.html

Mark Huysman
Mark Huysman18 mei 2021 - 19:59

Sorry, iets te snel gereageerd. Ik dacht dat het over de Zesdaagse oorlog ging.

EenMening
EenMening18 mei 2021 - 21:56

@Mark Er waren ook in 1967 genoeg redenen voor de Israëli's om aan te vallen: - de Egyptische troepenconcentraties in de Sinaï - het afsluiten van de straat van Tiran, op zich al een casus belli - de beschietingen vanaf de Golan door de Syriërs In 1973 wachtten de Israëli's te lang en het ging toen bijna fout.

Jansen7
Jansen719 mei 2021 - 5:24

Voor welke van mijn 3 zinnen moet ik meer literatuur tot me nemen? Juist omdat de rol van alle Arabische buurstaten zoveel mogelijk wordt genegeerd worden de Arabieren in een underdogpositie gedreven. Zonder Amerikaanse hulp worden de Joden de zee ingedreven wordt wel eens gezegd. Vandaar ook dat sommige Moslims Amerikanen zou haten.

Mark Huysman
Mark Huysman19 mei 2021 - 10:48

@Een mening [– de Egyptische troepenconcentraties in de Sinaï] Die, zoals Begin dus stelt, niet bewezen dat Nasser wilde aanvallen. Wat overigens al lang de consensus is onder serieuze historici. Ook andere Israëlische politieke leiders hebben geen moeite om dit feit te erkennen: Yitzak Rabin: “I do not think Nasser wanted war. The two divisions he sent to the Sinai would not have been sufficient to launch an offensive war. He knew it and we knew it” Michael B. Oren: “By all reports Israel received from the Americans, and according to its own intelligence, Nasser had no interest in bloodshed” Israël wilde die oorlog, Egypte niet. [– het afsluiten van de straat van Tiran] Wat op geen enkele manier de positie van Israël bedreigde. De Iraanse olie kon met een omweg nog steeds Israël kon bereiken. Bovendien had Israël voor maanden voorraad. Heel veel tijd dus voor diplomatie, waar Nasser open voor stond. Daarnaast zijn er verschillende historici die er op wijzen dat de afsluiting slechts drie dagen strikt gehandhaafd is. [– de beschietingen vanaf de Golan door de Syriërs] Lees het NYT-artikel waar ik hierboven naar verwijs. Moshe Dayan zegt daarin: I know how at least 80 percent of the clashes there started. In my opinion, more than 80 percent, but let's talk about 80 percent. It went this way: We would send a tractor to plow some area where it wasn't possible to do anything, in the demilitarized area, and knew in advance that the Syrians would start to shoot. If they didn't shoot, we would tell the tractor to advance farther, until in the end the Syrians would get annoyed and shoot. And then we would use artillery and later the air force also, and that's how it was.'' Bewuste provocaties van Israël dus.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen18 mei 2021 - 11:57

Dit bericht doet denken aan de 'hands off Russia' beweging in het VK tijdens de Russische burgeroorlog. Het grootste succes van deze beweging kwam in 1920, toen dokwerkers in Londen weigerden om een voor de Witten bestemde lading wapens aan boord van de SS Jolly George te brengen (https://en.wikipedia.org/wiki/Hands_Off_Russia ). Deze actie geniet tegenwoordig nog maar weinig bekendheid, hoewel de Britse pers er toen wel over schreef. Ik kan niet zo snel vinden of de Jolly George uiteindelijk wel zijn bestemming bereikte. Maar dit geval is kennelijk wel wat minder spectaculair, ik begrijp uit de reactie van Mark Huysman hieronder dat het onduidelijk is of er wel wapens aan boord van het schip waren.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman18 mei 2021 - 18:28

Ik geloof wel dat er wapens aan boord waren maar mij is niet helemaal duidelijk of er uiteindelijk ook extra wapens in Italië ingeladen zijn.

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 mei 2021 - 9:09

Op gebied van scheepvaart, ik las vanmorgen dat de Odyssey of the Seas een van de grootste cruiseschepen uit Israel vertrokken is ivm de huidige toestand. Lijkt mij wel verstandig en misschien geeft dat een enkeling reden tot nadenken.

Jansen7
Jansen718 mei 2021 - 6:53

Misschien kan het de volgende keer via Frankrijk. Die kunnen, door ervaring, het conflict beter van alle zijden benaderen.

Mark Huysman
Mark Huysman18 mei 2021 - 6:33

Van wat ik begrijp zijn er in Livorno geen wapens ingeladen (en waren er dus ook geen stakingsbrekers) en vaarde het schip verder naar Napels. Ook daar hadden vakbondsleden een verklaring doen uitgaan tegen de wapenleveranties. Ook waren er duizenden mensen naar de haven gekomen om hun afschuw te laten blijken. Of er uiteindelijk in Napels wapens ingeladen zijn is me niet helemaal duidelijk. In Livorno bleek bij nadere inspectie dat als het schip wel aangelegd had dat er geen wapens ingeladen zouden zijn: “(the USB) demanded that the Port Authority, the harbormaster, and border authorities check the ship’s cargo, along with the dozens of armored military vehicles that were, apparently, waiting to be loaded in the harbor. Upon further investigation, the union was able to confirm that no military materiel would have been loaded on the ship had it called at Livorno” https://www.leftvoice.org/dockworkers-in-italy-denounce-passage-of-ship-loaded-with-rockets-for-israel/ (dit is een vertaling van een Italiaans artikel)

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander18 mei 2021 - 7:56

@Mark Ach Mark, Italianen en principes. Toen ze destijds zo dik met Gadaffi waren werden er toen ook geen schepen geladen of lag dat weer 'anders'.

Mark Huysman
Mark Huysman18 mei 2021 - 10:10

Ah, weer een Whatabautism van Buitenstaander. Mensen mogen niet proberen massamoord te voorkomen want dat hebben ze toen en toen met dit of dat land ook niet gedaan. Daarbij gooit ie ook alle Italianen maar even op een hoop. Wat een treurnis.

sAt0Ri...
sAt0Ri...18 mei 2021 - 13:50

@Buitenstaander Lekker hè, alles wat fout is over één kam te scheren? Je hebt het over onze degelijke rechtsmensen - je weet wel, die lui van de "normen en waarden" - die hier geen pricipes hadden. Zoals altijd. De bedrijven, de industriëlen enz die overal op elk gebied problemen veroorzaken, en dan zelf met oplossingen aankomen. Livorno is van oudsher een links bolwerk, daarom hebben ze hun pricipes. De andere tak die doen netjes, acteren aardig, maar zijn dit niet - mensen zoals Rutte, Kamp, Dekker, Bleker, Balkenende, Brinkman - dat soort lui... En dan lekker ongefundeerd je vooroordelen in de ether slingeren. Misschien beter eerst nadenken voordat je iets schrijft. Deze tendens, deze manier van framing doen ze aotijd wanneer iets wat fout is gegaan door rechtsbeleid de schuld geven aan álle mensen.

sAt0Ri...
sAt0Ri...18 mei 2021 - 13:59

En daarnaast, die havenarbeiders die zitten gevangen vanwege dat heerlijke neo-liberale globaliserende europees beleid. Die kunnen eigenlijk niet eens dit soort dingen doen, op straffe van gedwongen ontslag. Er is daar schreeuwende armoede mede als gevolg van dit beleid, dus wanneer ze principieel gaan doen, lopen ze het risico op het verlies van hun baan. Terwijl dit werk al zo lekker loont. Dus juist extra applaus en respect voor deze mensen is hier beter op z'n plaats, in plaats van met dedain een schop nageven vanachter je toetsenbord. Scháám je.

Greendutch
Greendutch18 mei 2021 - 6:21

opmerkelijk dat ook hier bij Joop zoveel -terechte- aandacht is voor het Israel-Palestijns conflict. maar toch: is dit evenredig veel aan het nieuws over kidnappen van klassen met kinderen in een Afrikaans land, of het onrecht t.o. Koerden, Oeigoeren, Armenen, geweld aan Turkse vrouwen etc etc etc??

4 Reacties
Klein zonnetje
Klein zonnetje18 mei 2021 - 6:50

Ook Joop (net als alle media) richt zijn focus op onderwerpen die 'scoren' bij zijn publiek. En dan ook nog een beetje selectief. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het standpunt van Biden (ongeveer gelijk aan de tweet van Rutte) en wat er nu gebeurt in de VN. In de tijd van Trump waren hier al 10 artikelen over geschreven, en nu helemaal niets. Op zich prima, we moeten allemaal geld verdienen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2021 - 7:14

Greenduch Moet je niet vragen; En Darfur dan?

Satya
Satya18 mei 2021 - 7:59

Wat heeft dat met het door Europa veroorzaakt conflict te maken? Lekker makkelijk altijd van die vrij links fascisten, maar zij om je eigen gedrag te vergoelijken. Wat heeft een Afrikaanse gelegenheid met een door Europa veroorzaakt probleem te maken? Wil je een excuus om grondstof rijke landen binnen te vallen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mei 2021 - 8:01

Satya Dat is een afleidingsmanoeuvre om de aandacht af te leiden en naar iets anders te verleggen! Dat is een 'beproeft recept'.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mei 2021 - 21:27

Leuk om te weten dat er nog een actieve vakbond is in Europa. Die democratische politiek is over het algemeen al weer een tijd onderworpen aan prive profijt van eigenaren en grootkapitalisme.

The Apple
The Apple17 mei 2021 - 19:45

Blij om te lezen dat er blijkbaar velen zijn die van mening zijn dat men eigenlijk altijd en in alle gevallen zou moeten weigeren om nog wapens te verladen. Het aantal pacifisten groeit met de dag..

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter17 mei 2021 - 20:36

Nou de doorsnee Italiaan staat erom bekend dat ze zo pacifistisch zijn . Waaruit blijkt dat er velen zijn die geen wapens willen verladen ? wens denken ?

Zandb
Zandb18 mei 2021 - 6:07

Appel Of dit 'blijkbaar' mensen zijn, die niets met wapens van doen willen hebben, dat kan ik niet beoordelen. Maar ik geloof er niet zo veel van. Ik vind het veel realistischer, om te denken dat het doel hen niet aanstaat.

Starter2
Starter217 mei 2021 - 19:00

Om vervolgens de IPhones uit China uit te laden.

3 Reacties
Dr. No
Dr. No17 mei 2021 - 19:33

Raketten en telefoons, bijna hetzelfde.

JasDon
JasDon17 mei 2021 - 20:49

Dr. No, effectief maakt het niet heel veel uit, je zit alleen op een andere plek in de keten.

Satya
Satya18 mei 2021 - 8:00

Moderne fascisten herken je aan dit soort framing.

Buitenstaander
Buitenstaander17 mei 2021 - 18:36

Vraagje: Maar als het wapens voor Hamas waren geweest, dan wel? Gaat dit eigenlijk over alle wapens, of is het alleen maar selectieve politiek?

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman18 mei 2021 - 9:06

In het geval dat er schip geladen werd met wapens voor Gaza had die verscheper een fout gemaakt, zoals bekend heeft kamp Gaza geen haven (meer). Ooit werd met Nederlandse hulp een haventje aangelegd om onmiddelijk verwoest te worden door de Israeliers.

Balgehakt
Balgehakt17 mei 2021 - 18:01

Vakbonden die zich bemoeien met politiek en een linkse bocht nemen het lijkt de FNV wel en zich maar afvragen waarom het ledenaantal sterk daalt. Deze vakbond zal ook wel niet al te groot zijn anders hadden de stakingsbrekers geen kans gehad.

2 Reacties
Willem D2
Willem D217 mei 2021 - 20:39

Het FNV is dan ook meer een politieke partij. Van een vakbond verwacht ik dat ze voor mijn rechten opkomen. Voor buitenlands beleid stem ik wel op een partij.

Mark Huysman
Mark Huysman18 mei 2021 - 6:37

Was de FNV maar zo militant.

Willem Heerema
Willem Heerema17 mei 2021 - 17:59

Een goed voorbeeld van dit personeel met hun bijdrage aan @BDS, de vreedzame en geweldloze methode om richting de het bezettings-, annexatie-, kolonisatie-, etnisch zuiverings- en apartheidsregime dat mogelijk zelfs oorlogsmisdaden heeft gepleegd een signaal af te geven. Dit zou wereldwijd moeten gebeuren, al was het eerst maar op één dag per maand. Respect voor de havenarbeiders.

Marcus A.2
Marcus A.217 mei 2021 - 17:46

Goed, een boycot op wapens. Iemand een idee wat er zou gebeuren als Israël geen wapens meer zou hebben?

9 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter17 mei 2021 - 19:31

Dan gaan de Joodse mensen eraan .

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 mei 2021 - 19:39

Ja, minder oorlogen Ze’ev Maoz: “Israel’s war experience is a story of folly, reckessness and self-made traps. None of Israel’s war with the possible exception of the 1948 War of independence was what Israel refers to as a war of necessity. They were all wars of choice or folly.” (Maov, Ze'ev, “The Holy Land: A Critical Analysis of Israel’s National Security and Foreign Policy”, p. 551)

Juppé🎗
Juppé🎗17 mei 2021 - 19:41

« Iemand een idee wat er zou gebeuren als Israël geen wapens meer zou hebben? » Ja dan hebben ze nog meer atoombommen dan Frankrijk en Engeland samen. De druk op Israel moet dus economisch zijn

Hank Nozemans
Hank Nozemans17 mei 2021 - 20:05

Juppé, enig idee wat er gebeurt als je een atoombom een paar km van je grens laat vallen?

Tom Meijer
Tom Meijer17 mei 2021 - 20:26

Als de nood maar hoog genoeg is dan hebben ze altijd nog iets achter de hand waarvan ze denken dat dat afdoende zou zijn. Maar waarschijnlijk komen ze dan van een wel heel koude kermis thuis.

Thuiszitter
Thuiszitter17 mei 2021 - 20:30

Juppe atoombom is geen wapen ?

Juppé🎗
Juppé🎗18 mei 2021 - 7:37

« Juppé, enig idee wat er gebeurt als je een atoombom een paar km van je grens laat vallen? »..........De meeste zullen net als de Franse wel op middellange afstand raketten in onderzeeers rondvaren. Zoals thuiszitter aangeeft is het eigenlijk geen wapen, maar ik zou er niet op gokken dat ze ze helemaal nooit gebruiken

Lopez
Lopez18 mei 2021 - 14:50

@Marcus A. [Iemand een idee wat er zou gebeuren als Israël geen wapens meer zou hebben?] Denkt u soms dat de VS op het punt staat zijn jaarlijkse gift à 3,8 miljard dollar aan wapens teug te schroeven? @Thuiszitter [Dan gaan de Joodse mensen eraan.] Wat zegt u me daar: ga ik er dan aan? Voor de honderdste keer: houd op met zulke angstbeelden te verspreiden en houd op de Israëlische politiek te associëren met Joden. Ik heb geen bal met Israël te maken en Israël niet met mij. Dat het zijn agressieve politiek voert en oorlogsmisdaden begaat onder de vlag van ‘Joodse politiek’ is even schandelijk als schadelijk, dat in Nederland enge clubs als het CIDI en NIW dat beeld versterken ook, en ik zit er niet op te wachten dat mensen als u zich daarbij aansluiten.

Thuiszitter
Thuiszitter18 mei 2021 - 16:00

Lopez dan gaan de Joden die wonen in Israël eraan .

Tom Meijer
Tom Meijer17 mei 2021 - 17:34

Stakingsbrekers die de wapens aan boord brengen. Dat past wel bij elkaar.

Ryan2
Ryan217 mei 2021 - 16:55

Tja, onderkruipers overal. Wat een mentaliteit. Citaat.. Uiteindelijk brachten havenarbeiders die niet waren aangesloten bij de USB, de wapens alsnog aan boord, waarna het schip via Napels naar Israël vertrok.

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander17 mei 2021 - 18:38

@Ryan Of het was te doorzichtig, omdat het alleen wapens voor Israel betrof, maar als het voor Hamas was geweest? En misschien prikte men daar wel doorheen. Wapens zijn wapens en doden aan de ene kant en ook aan de andere kant, zonder onderscheid.

Frans Kwakman
Frans Kwakman17 mei 2021 - 20:47

Buitenstaander - je bent echt wel dom. De haven die ooit in Gaza was aangelegd, met Nederlandse geld, werd door de Israeliers in snel tempo verwoest. Maar waarom denk ik eigenlijk dat jij dat wel wist en dat bericht eerder bedoeld is om mensen te doen geloven dat er een keuze zou zijn.

Buitenstaander
Buitenstaander18 mei 2021 - 7:54

@Frans Tja dom, altijd sterk om anderen daarvan te beschuldigen als je de strekking van de opmerking niet begrjpt. Het gaat je boven de pet. Jammer.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mei 2021 - 8:10

Buitenstaander; "Het gaat je boven de pet" Frans Kwakman zei juist dat het jou boven de pet ging = dom! Maar je mocht volgens jou een ander niet dom verklaren maar wel zeggen 'dat het hem boven de pet ging? Zoek de verschillen.