Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Hasna El Maroudi en rapper Gikkels over racisme: 'Tijd dat we massaal opstaan'

  •  
13-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
“De jonge zwarte generatie in Nederland pikt het niet langer meer. We moeten rekening houden met meer demonstraties en dat het uit de hand kan lopen.” Dat zei Antoin Deul, voorzitter van NINSEE (‘het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis), begin deze week.
Moeten we ons zorgen maken? En wat wil die jongere generatie en misschien wel belangrijker: hoe kunnen we samen iets aan die onvrede doen? Aan tafel bij Sportzomer op Radio 1: Gideon Everduim aka rapper Gikkels en Hasna El Maroudi, journaliste en columniste bij Joop.nl.
Je kan wel elke keer praten over racisme, maar wat doe je in je dagelijks leven om racisme te bevechten? Wat doe je wanneer je onrecht ziet? Sta je op, op je werk of denk je aan je salaris? Het wordt tijd dat we met zijn allen massaal gaan opstaan. Individueel. En gewoon dat je zelf er wat mee gaat doen en niet gaat wachten op een discussie.
"Je kan wel elke keer praten over racisme, maar wat doe je in je dagelijks leven om racisme te bevechten? Wat doe je wanneer je onrecht ziet? Sta je op, op je werk of denk je aan je salaris? Het wordt tijd dat we met zijn allen massaal gaan opstaan. Individueel. En gewoon dat je zelf er wat mee gaat doen en niet gaat wachten op een discussie."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (155)

Minoes2
Minoes215 jul. 2016 - 6:35

Sorry, Je krijgt van mij elke steun als het gaat over zaken die werkelijk ertoe doen.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events14 jul. 2016 - 19:48

Klassisme? Wat is dat in jezusnaam?

Sussan
Sussan14 jul. 2016 - 14:05

'We moeten rekening houden met meer demonstraties en dat het uit de hand kan lopen' Nou, dan zijn we gewaarschuwd en moeten we zorgen dat er veel ME klaar staat om dit soort uit de hand lopende demonstraties de kop in te drukken met een waterkanon, traangas, rubberen kogels en wat verder nog nodig is.

1 Reactie
Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 15:29

Sussan: Precies. Net als we het die bezorgde burgers ook niet gunnen om met vormen van intimidatie en geweld hun mening op te dringen.

Okke2
Okke214 jul. 2016 - 13:32

"We moeten rekening houden met meer demonstraties en dat het uit de hand kan lopen." Dat is inderdaad het enige wat er lijkt te gebeuren, het drammen en dreigen en de beloning daarvan. Wat er daadwerkelijk zou moeten gebeuren daar gaat het niet over, het gaat altijd over de gekrenktheid en hoe het verboden zou moeten zijn dat er mensen zijn die zich beledigd voelen. Het gaat zelfs zo ver dat er op van die demonstraties niet-witte agenten voor huisneger uitgemaakt worden door de antiraciscten. Iedere persoon met een kleurtje die iets maatschappelijks bereikt heeft is ook altijd fout, want bounty. Op mij komt de antiracisten club een beetje over als de krakers 20 jaar geleden verveelde middenklasse kinderen die graag de barricades opgaan, tegen echt of imaginair onrecht dat maakt niet uit, hoe meer chaos hoe beter.

1 Reactie
mulligan
mulligan14 jul. 2016 - 14:23

"Dat is inderdaad het enige wat er lijkt te gebeuren, het drammen en dreigen en de beloning daarvan. Wat er daadwerkelijk zou moeten gebeuren daar gaat het niet over, het gaat altijd over de gekrenktheid en hoe het verboden zou moeten zijn dat er mensen zijn die zich beledigd voelen." Ja, weet je, zo'n beetje op de varkenslijken, brandbommen en stenen door ruiten-manier.

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje14 jul. 2016 - 11:42

In de merendeel blanke kringen waar ik verkeer komt racisme totaal maar dan ook totaal niet voor. Ik zou dus niet weten wanneer ik op zou moeten staan.

5 Reacties
Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 15:32

Tja Sjors, dan blijft er weinig anders over dan je eens in andere gezelschappen te begeven als u aan uw innerlijke drang om "op te staan" wilt kunnen toegeven.

ikdus2
ikdus214 jul. 2016 - 16:57

@Sjors Spruitje als je maar lang genoeg in het riool woont ruik je de stront niet meer.

Kowalski
Kowalski14 jul. 2016 - 17:36

Welke innerlijke drang Zandb? Waar schrijft Sjors dat hij die heeft?

cockpol
cockpol14 jul. 2016 - 20:41

Tja zandb als Sjorg nu eens geen innerlijke drang heeft om op te staan, dan wordt het toch moeilijk om eraan toe te geven? Zandb je bent er mij toch eentje, ik weet echt niet meer of ik je ernstig moet nemen hoor.

Zandb
Zandb15 jul. 2016 - 6:45

Kowalski; iemand die niet weet WANNEER hij op moet gaan staan, heeft een innerlijke drang die wacht op een gelegen moment....

lalalilo
lalalilo14 jul. 2016 - 11:21

Er zijn nou eenmaal meer witte mensen en die bepalen de dominante cultuur. Als de verhouding verandert zal ook de blanke meerderheid zich aanpassen. De term racisme is onjuist en misleidend. De blanke dominante groep kan je ook weer onderverdelen in subgroepen met hun eigen cultuur. De discussie zou over cultuur moeten gaan en niet over ras. Om deze reden vind ik black lives matter een verachtelijke organisatie. Ze zeggen voor verbinding te staan maar maken er een rassenkwestie van die zich ook nog eens richt tegen het politieapparaat. De cijfers staan niet aan hun kant. BLM heeft dit als target terwijl ze juist hun eigen cultuur tegen het licht moeten houden.

1 Reactie
Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 15:41

lalalilo: U zegt: "Er zijn nou eenmaal meer witte mensen en die bepalen de dominante cultuur". Daarom kunnen we dan ook beter van discriminatie spreken. Als u om die reden - "ze" maken er een rassenkwestie van - BLM een "verachtelijke organisatie" vindt, die zich ook nog eens tegen het politieapparaat richt, dan is dat uw mening. Maar als u dan vervolgens dan weer vindt, dat "ze" hun eigen cultuur tegen het licht moeten houden, dan spreekt u zichzelf tegen.

Sardar2
Sardar214 jul. 2016 - 11:12

Het is triest voor Nederland om vergelijken te worden met toestanden in VS, waar een grot deel van instituties moeten hun rechtvaardiging in wetten te vinden en niet in feitelijk leven van haar burgers. Rechts Nederland importeert alleen maar grove omgangsvormen voor een uiterst verfijnd samenleving, westers of niet westers!

1 Reactie
cockpol
cockpol14 jul. 2016 - 13:00

Juist bidar, we importeren veel te veel uit de USA, vooral op cultureel vlak.

truusbeek2
truusbeek214 jul. 2016 - 10:23

Ben bang dat door vorm van de acties er alleen maar polarisatie onstaat en het effect helaas niet naar het beoogd doel leidt.

3 Reacties
ikdus2
ikdus214 jul. 2016 - 12:14

er zit een machtige partij der polarisatie in de kamer. de polarisering is sinds Fortuyn alleen maar van één kant gekomen. en waarom zou het een verzoek om gelijkwaardigheid polarisatie te weeg brengen?

geen-mening
geen-mening14 jul. 2016 - 12:36

Ikdus Wat u doet is ook polariseren hier, dag in dag uit dus met van 1 kant bedoelt u de uwe? En dan morgen in een ander onderwerp zeker weer klagen over het wij-zij denken, over "kanten" praten komt op hetzelfde neer. Het probleem in NL is niet wat de ander doet maar een gebrek aan zelfreflectie, even nadenken voordat je iets zegt of typt en beide "kanten" maken zich daar net zo schuldig aan.

ikdus2
ikdus214 jul. 2016 - 16:59

geen-mening ik denk dat ik heel veel ver van je af wil zijn. op dat vlak heb je gelijk.

CJJelle
CJJelle14 jul. 2016 - 9:17

Er is geen racisme op mijn werk... Dus ik hoef niets te doen. Overigens dit deel radio 1 is wel echt zonder kritische noot. Het is gewoon zo dus nodig je daar je gasten op uit. Saai man. Beetje discussie kan geen kwaad zodat meerdere punten belicht worden in plaats van alle witte mensen zijn racist.

2 Reacties
Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 15:47

CJJelle; u hoeft sowieso niets te doen, als u dat niet wilt. En als u wilt discussiëren, dan lijkt me dat u een wat volwassener standpunt kunt verdedigen dan dat hier volgens u beweerd wordt, dat "alle witte mensen racisten zijn". Dat kan natuurlijk helemaal niet: Want hoe kun je (nota bene nog als blanke!) nou ooit mensen "in het algemeen" oproepen om op te staan tegen racisme als je tegelijkertijd beweert dat "alle blanken racisten zijn". Of mag Hasna El Maroudi in uw ogen geen blanke zijn?

CJJelle
CJJelle15 jul. 2016 - 8:37

Heel goed zandb. Dat kan ook helemaal niet. "Of mag Hasna El Maroudi in uw ogen geen blanke zijn?" Huh...? Jij bent raar, jij verzint je eigen argumentatie en doet dan net alsof die ander dat gezegd heeft. Wel vaker doe je dat. Beetje irritant pedant mannetje.

slopsma
slopsma14 jul. 2016 - 9:08

De jonge zwarte generatie in Nederland pikt het niet langer meer. We moeten rekening houden met meer demonstraties en dat het uit de hand kan lopen.” Dat zei Antoin Deul, voorzitter van NINSEE (‘het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis), Drammen en dreigen dat is wat ze doen.

1 Reactie
mulligan
mulligan14 jul. 2016 - 14:26

De 'bezorgde burger' in Nederland pikt het niet langer meer. We zien demonstraties en weten dat het regelmatig uit de hand loopt. Drammen, dreigen en daadwerkelijk, niet altijd geweldloos verzet, dat is wat ze doen. Dagelijkse realiteit. Maar ja, die verrekte spiegels ook altijd…

geen-mening
geen-mening14 jul. 2016 - 9:04

Volgens mij vergissen veel van die racisme huilebalken zich echt enorm, ze worden namelijk niet afgezeken vanwege hun kleurtje of hun afkomst maar vanwege hun gedrag, dit irriteert mensen mateloos en er zijn dan helaas in deze tijd veel types die de sociale media gebruiken en niet nadenken voordat ze er iets uitgooien. Die commentaren zijn op zich vaak wel racistisch maar dat is niet de achterliggende gedachte, deze mensen worden getriggert door het irritante verongelijkte gedrag van de Sylvana's van deze wereld en verwoorden dan wat ongelukkig.

omaoeverloos
omaoeverloos14 jul. 2016 - 8:42

Racisme is strafbaar, daar ga je niet over in discussie. Gezien het geringe aantal aangiften en rechtszaken komt bewezen racisme in Nederland nauwelijks voor.

4 Reacties
trotsopnederland
trotsopnederland14 jul. 2016 - 9:21

En reken maar dat alles uitgemolken wordt om dit niet bestaande probleem toch zichtbaar te maken. Maar het is er nauwelijks....

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2016 - 9:40

Oma, wedden dat dat door sommigen zal worden geinterpreteerd als een bewijs voor het institutionele racisme van de rechtspraak?

ikdus2
ikdus214 jul. 2016 - 10:01

vraag radar maar eens hoeveel klachten er zijn. wildplassen word eerder vervolgt dan aangiften van racisme.

Haastig
Haastig15 jul. 2016 - 7:49

Racisme is, net als bv aanrandingen, nauwelijks bewijsbaar.

Dale S
Dale S14 jul. 2016 - 8:40

Nee hoor Gammana spreekt luidt en duidelijk. Geen vraagteken te bekennen.

rgeurtsen
rgeurtsen14 jul. 2016 - 7:53

Mooi, dat er nu openlijk gesproken wordt over actie en niet meer accepteren. Het gaat nu niet meer om geleidelijk en met begrip. Ik heb tav van racisme in Nederland en West-Europa in het algemeen e.d. vier gedachten... 1. We moeten in NL af van het neanderthaler gedrag dat mensen in groepen onderverdeeld op basis van irrationele achterhaalde (onderbuik) criteria, ongeacht of dat kwetsend is of niet... 2. Hoe is het in toch mogelijk dat politici als Asscher en andere sociaal democraten de gore lafheid bezitten te vermelden dat er in NL GEEN institutionele discriminatie is... 3. We hoeven geen begrip en compassie te hebben meningen van inherent racistisch denkende en handelende mensen a la PVV-stemmers. 4. Laten we iedereen een vrij en blij liberaal denkende maatschappij als norm voorhouden, dat is waar we naar streven - het oude gemispel moet over zijn. Daarvoor ga ik de barricaden op.

9 Reacties
geen-mening
geen-mening14 jul. 2016 - 9:09

"3. We hoeven geen begrip en compassie te hebben meningen van inherent racistisch denkende en handelende mensen a la PVV-stemmers." En dit is dus waarom deze mensen er uberhaupt zijn, omdat mensen als jij je al decennia moreel verheven voelen boven andere, terwijl je eigenlijk net zo zielig bent als de PVV'ers die je aanspreekt, alleen vanuit de tegenovergestelde richting in het spectrum.

Gammana
Gammana14 jul. 2016 - 10:43

1. Helemaal mee eens 2. Dus omdat jij dat vindt is dat zo, kom maar eens met een argumentatie waar dat zo zou zijn. 3. Zie punt 1. 4. Vrij en blij en liberaal...wat is dat precies? Dat je bv vrij moet zijn om een kinderfeestje te vieren zonder dat een groep schreeuwers bepaald hoe die ingevuld moet worden? Of bevrijd van religieuze dwang? Ik vindt het een beetje een vaag voorstel.

geen-mening
geen-mening14 jul. 2016 - 12:38

Verander trouwens het woord PVV-stemmers in moslims of islam en je hebt een PVV'er dus wat maakt jouw precies zoveel beter?

cockpol
cockpol14 jul. 2016 - 13:07

@ RGeuritsen u schrijft: "Laten we iedereen een vrij en blij liberaal denkende maatschappij als norm voorhouden, dat is waar we naar streven – het oude gemispel moet over zijn" (Geuritsen) Dan zal u ook moeten afrekenen met de islam, veel succes ermee.

mulligan
mulligan14 jul. 2016 - 14:30

En dat, cockpol, nadat ik u zeer onlangs er voor de zoveelste keer op gewezen heb dat u telkens opnieuw de discussie ontwijkt door er een geheel ander draai aan te geven? Bij u, als one trick pony, is die draai uiteraard een zwieper richting islam. Ik heb u al vaker gezegd dat u mij verveelt, maar verveelt u zichzelf niet zo langzaamaan? Zou toch moeten.

slopsma
slopsma14 jul. 2016 - 20:16

RGeurtsen 14 juli 2016 at 09:53 3. We hoeven geen begrip en compassie te hebben meningen van inherent racistisch denkende en handelende mensen a la PVV-stemmers. Ik stem PVV, omdat ik een hekel aan de islam heb. Volgens u ben ik dus een racist. (niet de eerste keer dat ik zo genoemd wordt,maar dit terzijde), laat ik u gewoon serieus nemen. Volgens de peilingen gaan er rond de miljoen mensen op de PVV stemmen, en die wilt u even aan de kant schuiven? Wie bent u dan? Welke enorm grote politieke stroming vertegenwoordigd u dan? Of wilt u met een kleine minderheid, al die mensen de mond snoeren? Waar kennen we dat ook alweer van? Lachwekkend hoe er hier over mensen met een andere mening wordt gepraat.

cockpol
cockpol14 jul. 2016 - 21:03

Neen hoor Mulligan, ik heb nog hopen energie om "sterft gij oude vormen en gedachten" te zingen, zoals in de internationale staat. Leve het humanisme en het moderne denken. Elke godsdienst die niet de mens centraal stelt, maar een mytisch wezen, heeft met mij te doen. Elke groep die zijn ras gebruikt om een stapje voor te hebben kan mijn oppositie verwachten. Elke beweging die de prachtige diversiteit van de mensen wil vernietigen en vervangen door de globalistische myte van het groot kapitaal, zal ik met de middelen die de wet mij toestaat bestrijden. Elke nuttige idioot die een middeleeuwse ideologie wil goedpraten mag dat weten.

7anpau1
7anpau115 jul. 2016 - 6:28

Oh, u genruikt hoofdletters, nee dan ben ik overtuigd.

mulligan
mulligan15 jul. 2016 - 10:16

Punt is echter, cockpol, dat u dat hier op een plaats doet waar u maar zeer weinig, zo niet geen enkele "nuttige idioot die een middeleeuwse ideologie wil goedpraten" zult bereiken. Helaas wordt de overgeblevenen (welhaast iedereen dus) voortdurend diezelfde hangend blijvende plaat door u onder de neus geschoven. Geloof me, dat wordt bijzonder vervelend op den duur. Praat nu eens mee in een discussie met waar de discussie over gaat en probeer niet altijd weer uw (enige) punt er met alle geweld tussen te wurmen als de discussie er helemaal niet over gaat.

Gammana
Gammana14 jul. 2016 - 6:48

Massaal opstaan?? Behalve als het slachtoffer blank is dan moet dan in alle toonaarden worden ontkend of verzwegen. Er zijn genoeg voorbeelden geweest de afgelopen maanden maar zelfs op joop wordt het verzwegen. Het komt bij mij vooral over om mee te liften op de dramas in Amerika, de slachtofferrol past sommige immers goed.

5 Reacties
Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 8:36

U spreekt in vraagtekens.

trotsopnederland
trotsopnederland14 jul. 2016 - 9:22

Zandb. Hij spreekt zeer helder en duidelijk, zit geen onduidelijkheid bij. Alleen de boodschap bevalt u niet.

Gammana
Gammana14 jul. 2016 - 10:46

@Zandb Ik zie maar 2 vraagtekens, verder is de tekst in normaal Nederlands. U bedoelt waarschijnlijk dat u er geen jij bak tegenaan kunt gooien, zoals u dat normaal gesproken doet.

Sussan
Sussan14 jul. 2016 - 14:10

@ Gammana: Touché ;-)

Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 15:53

Je moet ook alles uitleggen omdat mensen niet kunnen of willen lezen en omdat Gamana er voor kiest om het maar aan de lezer over te laten: Nou, als de keizer naakt rondloopt, ben ik niet van plan om er zelf maar wat kleren bij te verzinnen. Want iemand die dit beweert: "Er zijn genoeg voorbeelden geweest de afgelopen maanden maar zelfs op joop wordt het verzwegen", die spreekt in helaas vraagtekens.

Cees Groninger
Cees Groninger14 jul. 2016 - 6:22

Een gedeformeerd van de realiteit; je wilt wat je wilt zien en als je zo aan het zwartkijken bent, ga je in sprookjes geloven. Vervelend dat van een volwassen iets anders gevraagd wordt.

1 Reactie
Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 8:40

Nu nog even het een en ander onderbouwen, Cees, en u bent dan wel een geloofwaardig vertegenwoordiger van de realiteit waarin je, noodzakelijk, dat wat je waarneemt ook inderdaad waarneemt.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jul. 2016 - 5:42

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 7:25

Tim; dus iedereen die meent te moeten signaleren dat het de verkeerde kant op gaat en dat je actie moet ondernemen, die drijft de samenleving uit elkaar, behalve Wilders?

Jhonathan
Jhonathan14 jul. 2016 - 8:03

@ Zandb 14 juli 2016 at 09:25, Maak toch niet altijd overal een ander verhaal van, met uw suggestieve vraagstellingen.

Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 9:55

Jhonathan; ik trek een - gerechtvaardigde vind ik inderdaad prikkelend suggestieve - conclusie uit Tims bewering in de vorm van een vraag: Daar kan iedereen op reageren zo die wil. Het liefst zie ik, dat iemand uitlegt, waarom mijn conclusie juist of onjuist is. Als dat te veel moeite voor u is, wat zoekt u dan toch op een site als deze?

Sussan
Sussan14 jul. 2016 - 14:11

Zandb: We worden allemaal een beetje moe van je.....

Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 15:59

Sussan: Allemaal zegt u? Men heeft u aangewezen als de spreekbuis van de mensen die reageren op Joop? Nou. In dat geval zal ik me er wat van aantrekken.

Kowalski
Kowalski14 jul. 2016 - 17:50

Ik sluit me aan bij Jhonathan en Sussan qua moe worden van Zandb

Zandb
Zandb15 jul. 2016 - 6:53

Kowalski: Waar zegt Jhonathan dan dat hij moe van mij wordt? Dat is het niveau waarop u hier deelneemt op deze discussiesite. Daar word ik dan weer wat moe van. Inhoudelijk namelijk, heeft nog niemand mijn conclusie kunnen en willen weerleggen. Is het dan niet zo, dat Wilders "slechts" problemen benoemt? Is het niet zo dan, dat Wilders wil verbinden? (Hij is tegen de islam maar niet tegen de moslims, zegt hij immers.) En is het dan niet zo dat Wilders de samenleving aantoonbaar uit elkaar drijft? En is het dan niet zo, dat Timwitten geen problemen heeft met wat Wilders doet?

Arie Roos
Arie Roos14 jul. 2016 - 4:21

Wat er in ieder geval moet gebeuren is stoppen met wegkijken. Het zijn figuren zoals Nailles, die met hun drogredenen en misleidingen de disussie blokkeren. Ik snap best dat witte, blanke mannen het in hun broek doen voor hun eigen, bevoorrechte, positie, maar ik vrees dat dit positie niet meer vol te houden is. Het steeds maar weer proberen te ontkennen van de werkelijkheid zal er uiteindelijk voor zorgen dat mensen echt in opstand komen.

7 Reacties
Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 7:29

Legitimeert u daarmee mensen die tegen Europa zijn of die tegen vluchtelingen zijn of tegen de islam of tegen willekeurig welke misstand in hun ogen dan ook niet?

7anpau1
7anpau114 jul. 2016 - 8:09

Schei toch uit. Ik ben het ook niet altijd eens met 'Nailes' maar het zijn toch echt de types die net doen alsof het hier in Nederland toegaat als in de VS onder de John Crow wetten of die denken dat de Bijlmer Sout Central in de eighties is, die de boel blokkeren. Dat geldt ook voor marginalw subsidieclubs als NINSEE (wtf). To hamers everythingh looks like a nail. Echt, gespeend van iedere realiteitszin, zelfreflectie en historisch besef d ze clubs. Is dan alles koek en ei? Nee, tuurlijk niet. Moeten we achterover leunen, nee. Maar laten we eens ophouden dit soort compleet doorslaande marginale eigengeilers als deze rappert serieus te nemen. Wedden dat die pleuris niet uitbreekt? De meeste mensen hebben namelijk wél een leven. Ps Ik doe het helemaal niet in mijn broek. Waarom denk he dat mensen die dit soort gejammer bang zijn voor hun hachje en zo dom zijn dat ze denken dat als een ander het beter krijgt zij het slechter krijgen. Het is geen zero sum game.

truusbeek2
truusbeek214 jul. 2016 - 10:32

Als u figuren als Nailles wilt blokkeren dan ben ik blij dat types als u het hier niet voor het zeggen hebben en krijgen, want het zou een maatschappij worden waar niemand de leiders zou durven tegensprekken zelfs niet wanneer dan met een genuanceerde en goede onderbouwing zou plaatsvinden. Zag gisteren waar dat toe leid in een VPRO programa over Kazachstan. Nailles ik vind de nuances die jij in de discussie legt altijd zeer lezenwaardig maar ja dat grijg je een "extreem"rechtse" over de bijdrage van een "extreem rechtse"

Dale S
Dale S14 jul. 2016 - 11:05

Roos. Ik lees de bijdragen van Nailles met plezier. Ik ben het niet altijd met hem eens maar hij onderbouwd zijn stellingen met feiten en voorbeelden, das meer dan dat we van de meesten kunnen zeggen inclusief mijzelf. Wat wel typisch is voor de Links georiënteerde reageerder is dat ze toch altijd meningen die niet in hun straatje passen het liefst willen verbannen uit het publieke debat. De gedachtenpolitie moraalridderd dooorrrrr..

7anpau1
7anpau114 jul. 2016 - 11:41

@Arie Ik reageerde wat pissig mede omdat ik jou en ook iemand als Hasna el Maroudi best hoog acht. Ik wordt een beetje moe van dat meegehype naar aanleiding van BLM. Ik kan ook nooit zo goed tegen Noord Afrikanen die zich opeens vereenzelvigen met Palestijnen en net doen alsof Amsterdam West de Gazastrook is. Verder is iPhone, dikke vingers en geen leesbril een slechte combi Schei toch uit. Ik ben het ook niet altijd eens met ‘Nailes’ maar het zijn toch echt de types die net doen alsof het hier in Nederland toegaat als in de VS onder de John Crow wetten of die denken dat de Bijlmer South Central in de eighties is, die de boel blokkeren. Dat geldt ook voor marginale subsidieclubs als NINSEE (wtf). To hamers everything looks like a nail. Echt, gespeend van iedere realiteitszin, zelfreflectie en historisch besef deze clubs. Is dan alles koek en ei? Nee, tuurlijk niet. Moeten we achterover leunen, nee. Maar laten we eens ophouden dit soort compleet doorslaande marginale eigengeilers die alles wat er mis met hun leven toeschrijven al racisme serieus te nemen. Wedden dat die pleuris niet uitbreekt? De meeste mensen hebben namelijk wél een leven. Ps Ik doe het helemaal niet in mijn broek. Waarom denk je dat mensen die dit soort gejammer zat zijn, bang zijn voor hun hachje en zo dom zijn dat ze denken dat als een ander het beter krijgt zij het slechter krijgen. Het is geen zero sum game. pps discriminatie, vooroordelen, en racisme hebben een verband met elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Als een werkgever kan kiezen uit 25 sollicitanten voor 1 functie en hij neemt iemand van Marokkaanse komaf niet aan dan is die werkgever niet perse een racist. Misschien is hij wel bevooroordeeld maar dat is niet hetzelfde. Door zo'n werkgever meteen voor racist uit te maken, door in feite alle autochtone Nederlanders iedere keer weer voor racist uit te maken, slaat iedere discussie dood. Mevrouw El Maroudi stelt dat men het zat is behoedzaam om te gaan om de gevoelens van witte Nederlanders te sparen, maar dat doet men helemaal niet. Als je de discussie begint met iemand telkens uit te schelden (en laten we blij zijn dat de meeste Nederlanders het nog steeds ervaren als een belediging als ze voor racist uitgemaakt worden) dan moet je geen constructieve dialoog meer verwachten. Jeugdwerkloosheid is een groot probleem. Jeugdwerkloosheid onder jongeren met een allochtone achtergrond een groter probleem. Speelt discriminatie daarin een rol?;. Ja. Komt dat altijd voort uit racisme?; Nee. Is discriminatie, de enige oorzaak? Nee. Bijvoorbeeld, dat veel jongens met bijvoorbeeld Marokkaanse roots moeilijk aan een baan komen zal deels veroorzaakt worden door vooroordelen en soms zelfs door racisme, maar ook door het feit dat een groot gedeelte - al ver voordat ze 1 afwijzing op een sollicitatiebrief hadden gehad - zonder diploma van school is gegaan (vaak ondanks diverse kansen, engelendgeduld van docenten, allerlei trajecten en contracten en bemoeienis van diverse hulpverleningsinstanties, etc.) en een niet onaanzienlijk deel ook al ruim voor hun 18e (en voor de eerste afwijzingsbrief) een strafblad had. Gelukkig verbetert dat de laatste jaren, maar ondertussen is er een hele generatie 'verloren'. Dan kan mevrouw El Maroudi wel heel boos op Rutte worden, maar Rutte bedoelde daar niets anders mee, met 'maak je school af, blijf uit handen van de politie en laat je niet vertellen dat je in Nederland als jongen met Marokkaanse roots toch gedoemd bent om te mislukken.' Wat mevrouw El Maroudi en deze rapper jongens (en meisjes) met allochtone roots vertellen is precies dat: 'Geef het maar op en haal je recht maar met eisen stellen en 'racisme' schreeuwen, dan binden ze wel in die nare Nederlanders.' Dat hele probleem van een verloren generatie Marokkaanse jongens is nota bene met name ontstaan doordat beleidsmakers in de jaren '80 en '90 hun kop in het zand staken en alle statistieken en onderzoeken doelbewust onder het tapijt veegden uit angst voor Janmaat en consorten. Over het creëren van een self fulfilling prophecy gesproken. Als je iets aan discriminatie op de arbeidsmarkt wilt doen - en dat moet inderdaad - dan moet je wel de realiteit onder ogen willen zien en niet alleen maar naar die nare witte werkgever kijken. Dan zul moeten zorgen dat er banen zijn, dat het aantrekkelijk is om te ondernemen, etc. Maar het begint met de discussie zuiver te houden. Als je een werkgever wilt aanspreken op vooroordelen of discriminatie, noem hem dan niet meteen een racist. Goede kans namelijk dat hij dat niet is, maar dat het een ondernemer is die keuzes moet maken en zich daarbij ook laat leiden door vooroordelen of angst van het onbekende en niet zozeer omdat hij denkt dat witte mensen of autochtone Nederlanders beter zijn of superieur. En dat hele gehypte gedweep met BLM - in de Amerikaanse context een hele begrijpelijke en goede beweging - draagt niet bij aan een zuivere discussie in de Nederlandse setting.

arno consu
arno consu14 jul. 2016 - 16:43

@ AR. "die 'witte blanke mannen in die bevoorrechte positie' en die positie is niet meer vol te houden". Ehh want? Valt ze aan te rekenen dat ze blank zijn? Leg anders even uit. Welke positie? Het sociale leven van de blanke mens? De maatschappelijke carriere van de blanke mens? Alsof mensen hun 'positie' zo maar hebben alleen al omdat ze blank zijn? Het staat natuurlijk al op hun wieg dat ze ergens directeur worden want ze zijn blank? Maar wat is dan nu de bedoeling? Dat u het liefst ziet dat donkere mensen de plek in nemen van blanke mensen...omdat dat 'eerlijk' zou zijn? Ik schat de reacties van iemand als Nailles in vergelijk een stuk evenwichtiger, realistischer en logischer in dan die van U. Die discussie waar u naar op zoek bent gaat namelijk echt helemaal nergens over.

Kowalski
Kowalski14 jul. 2016 - 17:55

Hier ook een fan van Nailles, alleen zijn z'n zinnen soms wat (te) lang

Mostafa
Mostafa14 jul. 2016 - 4:13

Als de blanke Nederlanders met de zwarte burgers omgaan zoals zij met de Zwarte Piet( de vriendje van Sint) het doen dan is het gezellig voor iedereen in dit land! Trouwens, joden wonen hier meer dan 5 eeuwen en toch worden zij elk dag gediscrimineerd en uitgescholden worden, direct en indirect, moslims en zwarte burgers wonen hier 2 dagen en willen zij beschaafd behandeld worden ?! Ben jij gek of zo ?!!

2 Reacties
lalalilo
lalalilo14 jul. 2016 - 12:14

Je kent duidelijk niet de geschiedenis van Joden in Europa. Uit Engeland en Spanje verbannen. In Nederland levend op de brandstapel. De meeste beroepen mochten ze niet uitvoeren in Europa. Nog maar te zwijgen over Duitsland....

D'Holbach
D'Holbach14 jul. 2016 - 13:20

@lalalilo, u heeft vast wel een bron over die brandstapel voor joden in Nederland neem ik aan? Of is dit het zoveelste factfree geneuzel? Ik vraag het maar, mijn kennis van de geschiedenis is alleszins redelijk te noemen en ik ben dit nooit tegengekomen. Wel in Spanje, Frankrijk en Zwitserland (Basel). Ik hoor graag van u.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jul. 2016 - 3:34

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 8:23

Andre: De moraal van uw verhaal is dus: Waarom zou je, waar je te weinig van weet, bevestigen of ontkennen. Iets puntiger in een vraag: Is iets wat je niet ziet, er nou wel of niet?

ikdus2
ikdus213 jul. 2016 - 23:46

het is weer stil op het zwartepieten front... witte meneer van de NPO wat gaan we eraan doen.. weer abjecte racistische karikaturen van de medemens op nationale tv afbeelden. moeten we (voor wie zich voelt aangesproken uiteraard) niet massaal bij het NTR kantoorpand van Paul Römer "zoon van kruiwagen Piet Römer"... (hoe ga je anders omroepdirecteur worden) demonstreren. Maassluis is pas in december... we hebben nu 6 maanden de tijd om de afbeelding slavenarbeid een halt toe te roepen. zwarte piet is racisme ... verder mooi interview (wonderbaarlijk op radio1)

Nailles
Nailles13 jul. 2016 - 22:57

De al niet te snuggere of anders bewust kwaadaardige stellingname om de inderdaad nog serieus bestaande raciale segregatie met veel racisme in het Zuiden van de VS, waar een voor het Westen vrijwel unieke geschiedenis van een in de samenleving ooit in de dagelijkse praktijk ervaren bedreven slavernij haar schaduwheeft nagelaten, te projecteren op de rest van de VS is een ding waar al met genoeg reden kritiek op te geven is. Dat te doen naar de Nederlandse samenleving is absurd en gevolg van stupiditeit of kwaadaardigheid die net zo racistisch is als dat degenen met dergelijke stellingen anderen menen dat te mogen verwijten. En dan die Gikkels..... Het inmiddels bekende stereotype van de boze door racistische haat vervulde zwarte jongeman, zonder besef daarvan, een minderheid onder de Nederlandse en Amerikaanse zwarte burgers, voornamelijk levend in sommige stadsdelen en wijken, en daardoor een zeer beperkt wereldbeeld. Representant van in veel gevallen bewust gemeden onderwijs, veelal levend op de straat al vanaf jonge leeftijd, en al vroeg crimineel met ook al snel steeds zwaardere vormen daarvan. Vaak met serieus geweld dreigend naar de volgens hen overal schuldig aan zijnde witte wereld (zie b.v. meneer’s rapteksten) terwijl aantoonbaar het eigen én falen van ouders, met vooral vaak verstek gaande vaders, waarbij de jongens als prinsjes verwend worden door de moeders, met als gevolg een crimineel of in ieder geval maatschappelijk kansloos bestaan, grootste grond is voor de meeste levensproblemen, en in ieder geval vaker dan enige vorm van racisme. Maar ja... Zelfreflectie is ook zo'n ding hé. Veel van zijn Bijlmerse wijkgenoten, zeker en jùìst ook zwarte, weten als eerstelijnsdeskundigen precies waarin het probleem zit m.b.t. tot Gikkels en zijn gelijken en kennen de oplossing ook: http://www.metronieuws.nl/nieuws/2011/06/pleidooi-voor-harde-hand-in-opvoeding-bijlmer-jeugd Gikkels oftewel Gideon Everduim weet dat zelf ergens ook wel maar vergeet het liever. “Natuurlijk, erkent ook Everduim, heeft het stadsdeel een slechte reputatie. Maar de feiten waar dat op is gebaseerd zijn al héél oud, zegt hij. Hoe oud precies? „Zeker tien jaar!” ” Hoe lang geleden was dat slavernijverleden wat de Nederlandse samenleving nooit gekend heeft en de witte burgers dan ook geen afstammelingen van zijn ook alweer Gideon? http://www.nrcreader.nl/artikel/8036/op-cultuur-safari-in-je-eigen-stad

7 Reacties
Arvidos
Arvidos14 jul. 2016 - 7:35

Exact. Er zit veel energie in personen als Gikkels, maar het komt op een negatieve manier uit. Ze projecteren hun eigen falen en eigen pech op de maatschappij, en, aangewakkerd door wat er gebeurt in Amerika, op de 'racistische blanke man'. Marokkanen en Turken doen dat met 'zionisten' en 'armeniers'. Allemaal vage vijandbeelden. Het is ook gemakzucht, de volledige verantwoordelijkheid over je eigen lotsbestemming zo over de schutting gooien. Als je dieper kijkt zie je verwaarloosde kinderen die concepten als zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling vreemd zijn. Dat is erg jammer, want ze zouden veel meer kunnen bereiken en veel gelukkiger kunnen zijn als ze daar wel bekend mee waren. Kijk naar Aziaten, die zijn daar veel verder in.

Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 8:36

En weer zo'n sieraad van uitermate geobjectiveerd hilarisch subjectief taalgebruik; je moet maar durven. Ik citeer eerst één alinea (meer kan een normaal mens niet aan!) en laat dan de kwaadaardige opzet dan wel onbenulligheid zien. Nailles zegt: "De al niet te snuggere of anders bewust kwaadaardige stellingname om de inderdaad nog serieus bestaande raciale segregatie met veel racisme in het Zuiden van de VS, waar een voor het Westen vrijwel unieke geschiedenis van een in de samenleving ooit in de dagelijkse praktijk ervaren bedreven slavernij haar schaduwheeft nagelaten, te projecteren op de rest van de VS is een ding waar al met genoeg reden kritiek op te geven is." Nailles heeft een mening: De situatie in de VS betreffende de "raciale segregatie" kan je niet projecteren op de rest van de VS - hij bedoelt waarschijnlijk, de rest van de wereld! -. Prima Nailles: Dat is uw mening. Maar dat betekent 1. niet dat iemand anders daar niet anders over mag denken en 2. al helemaal niet dat mensen die zich druk maken over racisme daarmee AUTOMATISCH de situatie in de VS "PROJECTEREN" en 3. dat iedereen die opstaat tegen racisme er, ik citeer, "een niet al te snuggere of anders bewust kwaadaardige stellingname" op na houdt! Het idee alleen al. Hoe durft u.

DaanOuwens
DaanOuwens14 jul. 2016 - 8:42

@ Nailles Jij schrijft: De al niet te snuggere of anders bewust kwaadaardige stellingname om de inderdaad nog serieus bestaande raciale segregatie met veel racisme in het Zuiden van de VS, waar een voor het Westen vrijwel unieke geschiedenis van een in de samenleving ooit in de dagelijkse praktijk ervaren bedreven slavernij haar schaduwheeft nagelaten, te projecteren op de rest van de VS is een ding waar al met genoeg reden kritiek op te geven is. Dat te doen naar de Nederlandse samenleving is absurd en gevolg van stupiditeit of kwaadaardigheid die net zo racistisch is als dat degenen met dergelijke stellingen anderen menen dat te mogen verwijten. Die zin van jou is inderdaad een niet al te snuggere of anders bewust kwaadaardige stellingname. Het ontkennen van het racisme in de samenleving tegen een overvloed aan bewijsmateriaal op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt, gezondheid en huisvesting kan alleen maar ingegeven zijn door kwaadaardige motieven. Om dat soort onhandige teksten te schrijven is een gebrek aan zelfreflectie absoluut noodzakelijk. Daarnaast is het gezien de ongeloofwaardigheid van het commentaar ook niet al te snugger.

ikdus2
ikdus214 jul. 2016 - 12:30

@Arvidos maak je de heer Gikkels nou net uit voor ongeleide projectiel.

7anpau1
7anpau114 jul. 2016 - 13:11

@ DaanOuwens "Het ontkennen van het racisme in de samenleving tegen een overvloed aan bewijsmateriaal op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt, gezondheid en huisvesting"? Nou kom maar even door met die overvloed aan bewijzen dan? Discriminatie op de arbeidsmarkt krijgt u kado, evenals het nogal relevante verschil tussen discriminatie (gevolgd) en de vermeende oorzaak (racisme). Laten we daarover niet semantisch gaan muggenziften. Kom maar door met de 'overvloed aan bewijzen' van discriminatie in het onderwijs, de gezondheid (wtf, zijn virussen, bacteriën en kankercellen, etc. ook al racistisch, of bedoelt u de gezondheidszorg?) en huisvesting.

DaanOuwens
DaanOuwens14 jul. 2016 - 15:26

@ 7anpau1 Jij schrijft: Discriminatie op de arbeidsmarkt krijgt u kado Ik hoef helemaal niets kado van jou. Je gevraagde informatie kan je zelf heel goed vinden. Ik ben niet bij je in dienst. Het op hoge toon bewijs eisen over dit soort zaken is zo 1970. Probeer eerst eens te bewijzen dat er een tsunami van Marokkanen is, dat er geen discriminatie is, dat er geen relatie is tussen de uitspraken van Wilders en het geweld tegen vluchtelingen. Kortom ga eerst zelf eens aan de slag wellicht ontdek je hele nieuwe feiten.

7anpau1
7anpau114 jul. 2016 - 15:50

DaanOuwes Zo kennen we u weer. Never put your mouth where your money is. Nergens stel ik dat er er een tsunami van Marokkanen is, dat er geen discriminatie is, dat er geen relatie is tussen de uitspraken van Wilders en het geweld tegen vluchtelingen. Dus waarom moet ik iets gaan bewijzen wat ik niet stel. U stelt zaken en die kunt gewoon op geen enkele manier onderbouwen. Als dat fact free en brain free gepruttel zoooo het jaar 2016 is, dan liever jaren '70.

cockpol
cockpol13 jul. 2016 - 22:25

Racisme? Ja dat bestaat overal, maar wat die mensen lijken te willen is quota, wat m.i. een ander woord is voor positieve discriminatie, en dat is ook discriminatie. Ik verzet me ertegen gediscrimineerd te worden om mijn blanke huidskleur. Positieve discriminatie is uitgevonden in Amerika, omdat de zwarten in het zuiden ernstig gediscimineerd, vernederd en onderdrukt werden. Het was een vorm van wiedergutmachung, maar waar ook onschuldige blanken onder leden. .De mensen die hier toekwamen met de recente immigratiegolven zijn hier in Nederland niet op die Amerikaanse manier struktureel gediscrimineerd. Amerikaanse toestanden veralgemeniseren tot Nederland is niet verstandig, en zal zeker de zaak polariseren. Wilders wrijft in zijn handjes.

8 Reacties
trotsopnederland
trotsopnederland14 jul. 2016 - 6:36

Wilders heeft nog nooit iets negatiefs gezegd over donkere mensen, hij is slechts bezorgd over de islam en de gevolgden daarvan. Dus om hem in deze discussie te betrekken is niet terecht. Verder heeft u gelijk, de tegenstellingen worden alleen maar groter en groter. Wat dat betreft is wat er nu gebeurd een beetje self forfilling prophecy. De zwarte gemeenschap wil alleen maar nemen en niks geven. Iedereen moet zich in allerlei bochten wringen om ze tevreden te houden. Blanke cultuur en gebruiken moeten afgeschaft worden om ze te maar vooral niet te laten rellen en nooit, nee nooit steken ze hand in eigen boezem, alles is altijd de schuld van een ander. Er bestaan geen zwarte culturen die goed functioneren, ze maken er overal een puinhoop van en toch moeten wij geloven dat wij het allemaal verkeerd doen. Natuurlijk zijn er dingen die niet goed gaan en die beter kunnen, maar de westerse wereld is, op een enkeling na, niet racistisch. Zelfs de president van het machtigste land ter wereld is gekleurd en gekozen door tientallen miljoenen blanken.

Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 8:53

Als het goed is, Trots, dan heeft Wilders nog nooit iets negatiefs gezegd over welke groep mensen dan ook. Hij is slechts bezorgd over bepaalde zaken. Verder: "Een zwarte gemeenschap die alleen maar wil nemen en niet wil geven." "Iedereen moet zich in allerlei bochten wringen om de zwarte gemeenschap tevreden te houden." "Nooit steekt de zwarte gemeenschap de hand in eigen boezem." "Er bestaan geen zwarte culturen die goed functioneren." "De zwarte gemeenschap maakt overal een puinhoop van." "De blanken moeten geloven dat de blanken overal de schuld van zijn." "Blanke culturen moeten worden afgeschaft om de zwarte gemeenschap maar geen gelegenheid te geven om te gaan rellen." "Zelfs de machtigste president van het machtigste land is zwart; de westerse wereld is dus niet racistisch." Een paar citaten van Trotsopnederland, die beweert dat hij niet racistisch denkt, laat staan dat hij racistisch is. Beste Trots: Als er ooit iemand moet zijn, die discriminerend denkt en waarvan zeer aannemelijk is, dat die de daad ook bij het woord voegt, dan bent u dat wel.

trotsopnederland
trotsopnederland14 jul. 2016 - 9:25

Waarom Zandb, omdat ik er niet omheen draai en de dingen gewoon benoem zoals ze zijn? Dat het niet in uw progressieve straatje past wil niet zeggen dat het niet waar is.

ikdus2
ikdus214 jul. 2016 - 10:24

jij wordt als witte man al positief gediscrimineerd.. ze willen het speelveld gewoon gelijk trekken. een legitieme wens als je het mij vraagt...

trotsopnederland
trotsopnederland14 jul. 2016 - 11:39

Hoezo wordt ik positief gediscrimineerd dan? Ik moet gewoon elke dag mijn stinkende best doen om te presteren, niks komt mij (en ieder ander) aanwaaien. Niemand zit op mij te wachten en ik moet het allemaal voor mezelf regelen. Zo is het leven nu eenmaal, hard maar rechtvaardig. En ja, ik geef daar niemand de schuld van.

ikdus2
ikdus214 jul. 2016 - 12:35

@trotsopNederland martin bosma en z'n strijd om de apartheid te herinvoeren in Zuid-Afrika (als er überhaupt ooit sprake was van de totale ontmanteling van de apartheidsstaat) nee de PVV heeft niks tegen donkere mensen. islamkritiek is gewoon keiharde buitenlanderháát in eufemistische terminologie.

trotsopnederland
trotsopnederland14 jul. 2016 - 13:10

Ikdus: Heb je het boek gelezen van Bosma. Ik weet het antwoord hierop wel. Ik heb het namelijk wel gelezen en het is een uitermate goed boek. Zeer schokkend verhaal en wat eigenlijk verplichte kost voor iedereen moet zijn. Overigens valt Bosma op geen enkele wijze zwarte mensen aan, slechts een politieke beweging die heel veel zwarte slachtoffers maakte en momenteel bezig is met genocide.

Zandb
Zandb14 jul. 2016 - 16:16

Uitermate lachwekkend, als het niet zo triest zou zijn: "U draait er niet om heen", zegt u, "wat u zegt is waar!" Nou: trotsopnederland, kom dan maar eens op met de bewijzen dat wat u allemaal aan racistische opmerkingen ten beste geeft, geen meningen maar ware controleerbare feiten zijn. Ik weet wel zeker dat u dat niet aandurft omdat u dat gewoonweg niet kunt. U zou alleen maar aantonen wat voor ongelooflijke domoor u zou zijn, als u zou laten zien, dat iets dan waar is, als er een ietsiepietsieklein beetje van waar is!

Sardar2
Sardar213 jul. 2016 - 22:09

Het bestaan van racisme in Nederland is met de discussie rondom identiteit kwestie opgelaaid en daar ligt ook het start van racismebestrijding. De verzuurde burger die dankzij informatietijdperk erachter komt dat zijn politieke elite en establishment al decennia met het afbreken van haar verworvenheden bezig waren, de mondige burger die de politieke elite niet meer klakkeloos volgt maar wel bevraagt, de verwarde burger die zijn eigenheid ziet verdampen onder globalisering, en de migrant die zich als pies pal van politiek en schietschijf van volk voelt, richten zich op de enig mogelijk beschermende identiteit die ze kennen als redmiddel: hun verleden. Dat betekent voor de autochtoon het nationalisme, voor moslim salafisme en voor Turkse Nederlander gewoon de chauvinistisch islamitische Ottomaans. Het alternatief van “multiculti beleid” was en is niet nationalisme en volksgerichtheid maar het erkennen van diversiteit als de gezamenlijke identiteit van dit land. Dat is het start van hervorming van instituties en verbannen van etnische of religieuze profilering in verschillende niveaus, maar ook het verbannen van institutionele racisme. De individuele burger beschuldigen van racisme helpt geen racisme te bestrijden, simpelweg, omdat racisme waarmee de gekleurde mens en migranten ervan benadeeld worden, gediscrimineerd worden en ongelijk een illegaal behandeld worden niet het gevolg is van individuele of groep burgers maar van raciale benadering ingebakken in onze instituties. De politieke racisme blijft in alle tijden en in zijn vormen een gevaar voor iedere afwijkende individu of groep!

1 Reactie
cockpol
cockpol14 jul. 2016 - 21:46

Je zal het moeilijk geloven Bidar, maar mensen als El Maroudi pleiten voor institutioneel racisme, dat is wat quota zijn, dit en niets anders. Het is een door wetten bekrachtigde vorm van institutioneel racisme,waarbij allochtonen een stapje voor krijgen op autochtonen. Dit wordt dan nog ondersteund door een dreiging met rellen en opstand. Wat moet ik daar nu van denken? El Maroudi lijkt mij een persoon van goede wil, maar nu gaat ze toch wel ver.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jul. 2016 - 21:59

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper13 jul. 2016 - 22:42

[Zij kreeg een heel laag advies en kwam uiteindelijk toch op het VWO terecht. Het is toch geweldig dat het Nederlandse onderwijs zo is ingesteld dat foute inschattingen hersteld kunnen worden.] Helaas is El Maroudi misschien wel een van de laatsten die nog een beetje heeft kunnen opstromen. Want helaas: zoals het onderwijs anno 2016 is ingedeeld ligt er een heel duidelijke knik bij vmbo-t: krijg je zo'n advies dan kun je met veel doorzettingsvermogen nog wel op het vwo terecht komen (als daar je eigenlijke talent ligt). Maar krijg je tegenwoordig als twaalfjarige (!!) een schooladvies onder dat vmbo-t dan kun je het in je latere schoolcarriere echt wel schudden, ook al heb je wel het talent maar ben je bijvoorbeeld een laatbloeier. Tenzij je ouders hebt die 18k per jaar kunnen ophoesten voor een particuliere school, natuurlijk.

Arie Roos
Arie Roos14 jul. 2016 - 4:22

[In al die jaren dat ik in het onderwijs heb gewerkt heb ik nog nooit meegemaakt dat iemand mee liet wegen wat de huidskleur of etnische achtergrond van een leerling was. ] Dat is dan wel een hele tijd geleden, want alle beschikbare cijfers laten zien dat er wel degelijk sprake is van ethnische bias in het onderwijs.

Common Sense
Common Sense14 jul. 2016 - 8:08

Cijfers, Arie? Welke? Lijkt me meer ontsprongen aan jouw onderbuik.

7anpau1
7anpau114 jul. 2016 - 14:52

@Arie Roos – 14 juli 2016 at 06:22 Je bedoelt het fenomeen/bias dat als je een laag verwachtingspatroon hebt als docent van een leerling er een verhoogde kans is dat die leerling slechter presteert dan wanneer de docent een hoger verwachtingspatroon had gehad van die leerling. Dat mechanisme is niet onomstreden en zeker is niet onomstreden dat daarvan sprake is binnen het Nederlands onderwijs. Bovenal is het geen bewijs van racisme, Hoe een docent een leerling ziet heeft zeker niet primair met etniciteit te maken, maar met de eerste resultaten van toetsen, of de ouders op ouder avonden komen, hoe betrokken de ouders zijn, taalvaardigheid, etc., etc. Dat geldt voor alle leerlingen. Verder zijn er zoveel kinderen die een lager advies krijgen dan de school die ze uiteindelijk afronden. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Scholen zijn huiverig om iemand aan te nemen waarvan ze niet vrij zeker weten of die het eindexamen gaat halen omdat dit financiële consequenties heeft. Tot voor kort was de Cito leidend. Wat je daar ook van vindt, het is een redelijk objectief (unbiased) instrument. Ik weet niet op basis waarvan Hasna el Maroudi een laag advies heeft gekregen, maar er zijn zat mensen die dat overkomt. Ook die een te hoog advies hebben gekregen. Zo'n ervaring is toch geen enkele basis om het Nederlandse onderwijs racistisch te noemen. Ik ben het met Peterr eens, zeker in de tijd dat er nog gestapeld kon worden, bood het Nederlandse onderwijs ongekende kansen voor immigranten om bijvoorbeeld een taalachterstand weg te werken en op te klimmen. Kom op zeg, normaal ben je van de nuance en het zuiver houden van de discussie.

7anpau1
7anpau115 jul. 2016 - 6:52

@ Arie Roos Zelfs als er sprake zou zijn van een 'etnische bias' in het onderwijs dan is dat nog geen racisme. Racisme is een bewust proces. Men denkt of vindt dat de mensen met een bepaalde huidskleur of etniciteit intrinsiek superieur zijn en andere mensen, met een andere huidskleur of etniciteit intrinsiek inferieur. Biases werken onbewust. Men realiseert het zich niet. De docent die zo'n bias eventueel heeft en daarmee mogelijk een leerling benadeelt, zal zich daar niet van bewust zijn. Zelfs als het fenomeen bekend is, is het lastig jezelf te veranderen juist ondat het onbewust gaat. Onderzoeken bij rechters naar bijvoorbeeld de hindsight bias wijzen dat uit. Rechters weten dat het bestaat maar kunnen in de praktijk hun eigen gedrag maar moeilijk bijsturen op basis van die kennis. Het is alsof je een horloge 5 minuten voor zet om minder vaak te laat te komen. Dat werkt een paar dagen. Een docent die dus mogelijk zo'n bias heeft, dus die onbewust kinderen waarvan hij of zij een lager verwachtingspatroon heeft anders behandelt dan kinderen waarvan hij of zij een hoger verwachtingspatroon heeft, (impliciet) uitmaken voor racist, draagt dus niets bij aan een oplossing en is bovendien zwaar onterecht. Hij die zonder biases is werpe de eerste steen. Voor het generalistisch wijzen naar het hele onderwijssysteem geldt dit in het kwadraat.

Patrick Faas
Patrick Faas13 jul. 2016 - 21:55

Geef het goede voorbeeld en veroordeel anderen niet generaliserend.

BasVV
BasVV13 jul. 2016 - 21:22

Ik snap hier niets van. Je hebt een ander huidkleurtje. Maar je hebt in Nederland gelijke rechten. Je huid is toch niet de basis waarop je leeft. Gelukkig dat ziekenhuizen weten dat die huid niet meer dan een kleurtje is. Alle andere zaken van het lichaam zijn kleurloos.

4 Reacties
Arie Roos
Arie Roos14 jul. 2016 - 4:23

Waarom snap je het eigenlijk niet ? Het is al zo vaak uitgelegd. Of ben je bang, dat je eigen positie in gevaar komt als je teveel toegeeft ?

BasVV
BasVV14 jul. 2016 - 9:15

Arie: En ik snap je antwoord ook al niet.

ikdus2
ikdus214 jul. 2016 - 10:30

totdat je gaat solliciteren of gewoon iets te vrolijk over straat rondloopt. dan maken de bruine jongens in blauw je wel even duidelijk dat je niet wit bent. tel erbij op dat mediaredacties hoofdzakelijk wit zijn. zelfs in een stad zoals Rotterdam en den Haag waar de lokale omroepen 100% wit zijn. in een stad waar de bewoners voor de helft hun oorsprong in een ander deel van de wereld heeft. etc etc etc etc

BasVV
BasVV14 jul. 2016 - 14:04

ikdus: Toevallig woon ik een voornamelijk blank dorp. Maar een van de huisartsen heeft een kleurtje. En werkelijk niemand die daar een probleem van maakt. Het lijkt er op dat vooral de randstad een probleem heeft. De vraag is meer. Heeft dat te maken met kleur. Of met gedrag.

Johan eldert
Johan eldert13 jul. 2016 - 20:39

en weer de hele serie reacties met ontkenningen en bagatelliseren. Roepen dat het niet bewezen is en het maar wat geroeptoeter is. Desondanks zijn de afgelopen jaren genoeg onderzoeken gedaan en gepubliceerd dat racisme en discriminatie in Nederland hand over hand toeneemt.Ook binnen overheidsinstanties. Dat de overheid ook beleid voert dat dit in de hand werkt. Verder natuurlijk de gebruikelijke valse redeneringen, alles wordt weer uit de kast gehaald om vooral niet zelf in de spiegel te kijken. Laten we ons vooral niet afvragen of er op zijn minst een kern van waarheid in zit. Dat alleen al toont aan hoe zeer racisme en discriminatie geinstutionaliseerd is in nederland. Nee in Nederland, dat grappige, prachtige, tolerante landje aan de Noordzee, dat doen we niet. Dat gebeurt alleen ergens anders. Toch beste mede witte nederlanders!

4 Reacties
Paddy3
Paddy313 jul. 2016 - 21:51

Kun je een voorbeeld geven van dat beleid?

Bartje822
Bartje82213 jul. 2016 - 22:14

Ok, Noem eens een drietal voorbeelden van racisme dan?.

Nagus
Nagus13 jul. 2016 - 22:23

Welk beleid voert de overheid dan volgens jou om racisme te bevorderen?

DaanOuwens
DaanOuwens14 jul. 2016 - 8:46

@ Paddy/Peterr/Bartje82/Nagus Hier is er alvast 1. https://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2015/Op_afkomst_afgewezen En hier nog 1. http://art1nhn.nl/scp-onderzoek-een-kwart-van-de-inwoners-nederland-ervaart-discriminatie/ En google zelfs eens, dan heb je al snel een half miljoen hits.

Nagus
Nagus13 jul. 2016 - 20:36

Deze mensen denken echt dat al het negatiefs dat ze overkomt met huidskleur te maken heeft. Hoe naief is dat. Als ik een donker persoon niet aardig vind komt dat echt niet door zijn huidskleur.

2 Reacties
Sardar2
Sardar213 jul. 2016 - 22:14

@ Nagus 13 juli 2016 at 22:36 Als jij jezelf als blank ziet en als jij “een donker persoon niet aardig vind”, dan ben je zeker racistisch bezig!

Nagus
Nagus13 jul. 2016 - 22:37

Ach welnee, ik vind een groot aantal blanken ook niet aardig hoor. Ook dan ligt dat niet aan de huidskleur.

Moeder Pietje
Moeder Pietje13 jul. 2016 - 20:09

Massaal opstaan? Worden deze gedachten dan breed gedeeld?

2 Reacties
H.Witte
H.Witte13 jul. 2016 - 20:32

Die betreffende racisme toch wel, mag ik hopen.

Gaitj
Gaitj13 jul. 2016 - 21:15

geen idee. Ik sta op ga naar m'n werk en denk aan m'n salaris.... net zoals de rest van Nederland massaal opstaat.. Is dat racistisch? Geen idee. Dat vraag ik morgen even aan Ali, een van mijn collega's.

RoBru
RoBru13 jul. 2016 - 20:05

"Je kan wel elke keer praten over racisme, maar wat doe je in je dagelijks leven om racisme te bevechten?" Ik denk dat op opiniesites als Joop (maar ook Frontaalnaakt, Geenstijl, Sargasso, Krapuul en anderen) overschat wordt hoeveel mensen willen praten over racisme. Het leeft niet zo erg want het IS niet zo erg, zeker in Nederland niet. Domme ideeën uitroeien lukt niet maar hoeft ook niet. Persoonlijk vind ik religie gevaarlijker en dommer dan racisme: zolang Kerst een officiële vrije dag is maak ik me geen zorgen over het vermeend racistische karakter van Sinterklaas. Er bestaat dus ook niet zoveel behoefte om racisme te bevechten; er zijn immers ernstiger problemen: migratie, Brexit, Italiaanse banken, etc. We kunnen met zijn allen proberen racisme op te blazen tot buiten alle redelijke proporties (zoals we dat in Nederland ook doen bij armoede), maar ik ben bang dat er een soort vermoeidheid gaat ontstaan over de hysterische benadering van dit onderwerp. Zijn er racistische vooroordelen in Nederland? Ja, zoals overal ter wereld, bij iedereen. Dit is niet uit te roeien want het hoort bij de mens: men denkt in groepen. Het is pas een groot probleem als het overheidsbeleid wordt en dat is in Nederland niet het geval.

2 Reacties
H.Witte
H.Witte13 jul. 2016 - 20:34

RoBro. Ik vrees dat je wel een beetje gelijk hebt.

Sardar2
Sardar213 jul. 2016 - 22:23

@ RoBru 13 juli 2016 at 22:05 [We kunnen met zijn allen proberen racisme op te blazen tot buiten alle redelijke proporties (zoals we dat in Nederland ook doen bij armoede), maar ik ben bang dat er een soort vermoeidheid gaat ontstaan over de hysterische benadering van dit onderwerp.] Jij raakt van het horen van het bestaan van racisme al vermoeid. Wat denk je over hen die racistisch behandeld en gediscrimineerd worden en dat zelfs niet als illegaal gezien wordt in Nederland? Je benadering is alsof men zou beweren al die stof over EU een gebabbel is en niet meer!

Tom Meijer
Tom Meijer13 jul. 2016 - 20:03

Nu al een 'niksaandehand'reactie. Er volgen er ongetwijfeld meer.

2 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje13 jul. 2016 - 20:53

U vraagt, wij draaien.

mulligan
mulligan13 jul. 2016 - 22:17

"U vraagt het tegenovergestelde, maar wij draaien toch wat wij willen." Klinkt toch nét dat beetje anders, als u het opschrijft zoals u het eigenlijk bedoelt, Moeder Pietje.

NicoSchouten
NicoSchouten13 jul. 2016 - 19:47

Het wordt tijd dat niet langer hetzelfde woord voor verschillende verschijnselen wordt gebruikt. Meestal gaat het helemaal niet om racisme maar om raciale achterstelling of discriminatie, vreemdelingenhaat of vreemdenhaat, xenofobie, raciaal gekleurde lompheid. Verder is het raadzaam steeds de vragen wie, wat, waarom ,waar, wanneer, welke omstandigheden bij een oordeel te betrekken in plaats van gemakzuchtig te gaan generaliseren. Vaak zie ik in kritiek op het zogenaamde racisme dezelfde redeneertrant als die van Wilders, die hele groepen beoordeelt op basis van wat een kleine minderheid uitvreet. Uitdrukkingen als witte onschuld, wit privilege zijn voorbeelden van suggestieve kletspraat die bedacht zijn om kwesties met een weids armgebaar te kunnen beoordelen in plaats van zaken nauwgezet te onderzoeken. Voorts is het raadzaam de woorden wit en zwart niet langer te gebruiken als aanduiding van huidskleuren. Het klopt niet en het tekent een primitief schematische benadering van de veelkleurige werkelijkheid. De grote verscheidenheid van mensen in welk opzicht ook moet het uitgangspunt zijn van kritische analyses.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jul. 2016 - 19:46

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
trotsopnederland
trotsopnederland14 jul. 2016 - 6:41

Nou het linkse leed toerisme denkt daar heel anders over!

TheHun
TheHun13 jul. 2016 - 19:45

Ik doe hier niet aan mee.

nesje2
nesje213 jul. 2016 - 19:36

ja Gikkels en Hasna en alle andere mensen wie zich onheus bejegend voelen. Zou zeggen begin in je eigen omgeving en hou ons op de hoogte. denk dat demonstreren en uit de hand laten lopen waar mee gedreigd word alleen maar negatief zal werken.Alleen maar dingen benoemen weten nu wel, kom met gerichte plannen waar het racisme het meest schuurt.STA OP

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje13 jul. 2016 - 20:56

Ben benieuwd wat de anti Zwarte Piet beweging gaat doen in Maassluis. Geen betere manier om helemaal iedereen tegen je in het harnas te jagen dan daar agressief los te gaan.

Eva456
Eva45613 jul. 2016 - 19:32

Ja, strak plan. Vooral dat 'mogelijk uit de hand kunnen lopen', zet de toon. Leg vooral op alle slakken zout en vang iedereen vliegen af en haal waar mogelijk nog wat ouwe slavernijkoeien uit de sloot. Dan zijn we allemaal weer een stapje bij de ideale wereld. Maar hee, als jullie maar van je gevoelens van onvrede af zijn, dat is toch het belangrijkste.

trotsopnederland
trotsopnederland13 jul. 2016 - 19:26

De witte samenlevingen deugen allemaal niet meer, het is 1 grote racistische bende geworden en ik schaam mij dan ook diep. Wij gemene witte mensen doen eigenlijk nog maar weinig goed en het is de hoogste tijd dat wij ons gaan aanpassen aan de normen en waarden van onze gewaardeerde donkere mede burgers. Ik wil heel graag dat iedereen in mijn mooie Nederland gelukkig is en pas me graag aan. Maar help me in godsnaam en geef me dan een 'zwarte' samenleving als voorbeeld die goed functioneert, waar ze de verzorgingsstaat op orde hebben, waar de criminaliteit laag is en als allerbelangrijkste: waar de donkere meerderheid respect heeft voor de witte minderheid en waar geen discriminatie is. Noem mij de naam en ik zal me volgens die normen en waarden gedragen.

2 Reacties
Demotje
Demotje14 jul. 2016 - 7:51

Nou trotse, ik had wel gedacht dat de ultraslinkse hier op zouden reageren ,maar het blijkt dat ze zich de ogen uit de kop schamen ,nu ze het eerlijke verhaal onder de neus gewreven krijgen.Dit geeft maar weer eens aan, dat je de spijker op de kop slaat en dat rasisme niet van rechts maar van links komt. Maar daar zitten ook heel veel lieve mensen tussen.

trotsopnederland
trotsopnederland14 jul. 2016 - 11:42

Mooi he Demotje, dan kijken ze weer gewoon de andere kant op en doen ze net alsof het niet bestaat.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jul. 2016 - 19:24

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Nagus
Nagus13 jul. 2016 - 22:35

Worden mensen echt gediscrimineerd op de arbeidsmarkt of heeft iemand anders gewoon iets beters te bieden aan het bedrijf. Ik kan me voorstellen dat wanneer je keuze hebt je liever een jongere werknemer wilt dan een oudere tenzij specifieke kennis gewenst is. Zo heb ik ook liever iemand die accentloos Nederlands spreekt (geen dialect of buitenlands accent). Ook moet je in de bedrijfscultuur passen. Dit zal moeilijker zijn voor bijvoorbeeld streng religieuzen of mensen met een sterk afwijkende cultuur.

ikdus2
ikdus213 jul. 2016 - 23:34

de laatste tijd veel cijferfetisjisten aanwezig op Joop. laat me één cijfer toevoegen aan het geheel. minimaal 98% van de statistici zijn van westerse afkomst. m.a.w. cijfertjes die in hun straatje passen... wat gaan we daar aan doen

mulligan
mulligan13 jul. 2016 - 18:41

Discussie heeft alleen zin als alle betrokken partijen zinnens zijn een vruchtbaar gesprek te voeren. We lezen — alleen al hier, op Joop — dat het met die bereidheid dieptreurig gesteld is. Misschien dat duidelijker gemaakt moet worden dat alleen een samenleving die in alle gelederen tevreden is, een leefbare, succesvolle en plezierige samenleving kan zijn. Want aan het bewust zijn daarvan schort nogal het een en ander in ons land. Zolang elke deelverzameling alleen het eigen welzijn en welvaren voor ogen heeft en de andere deelverzameling(en) de schuld toeschuift voor het inherente falen ervan, is er geen sprake van een samenleving.

3 Reacties
panterarosso65
panterarosso6513 jul. 2016 - 20:41

nu moet je niet je nieuws en wereldbeeld samenstellen door alleen hier te kijken, joop is en blijft niche. je kan een samenleving niet bouwen op schreeuwen, als ik dit soort uitspraken zie dan denk ik, jullie zijn me kwijt, wie mij een nog een racist noemt? boeit me niet meer, ik ben murw en geef er niet meer om. Ik let wel op mijn en wie aan mijn komt zal ik me tegen verweren, wie mij bedreigt kan maar beter zijn dreigementen waar maken

mulligan
mulligan13 jul. 2016 - 21:51

Een mooiere illustratie van het gestelde kon ik niet geven: "… als ik dit soort uitspraken zie dan denk ik, jullie zijn me kwijt, wie mij een nog een racist noemt? boeit me niet meer, ik ben murw en geef er niet meer om. Ik let wel op mijn …" Bereidheid? Niet bestaand. "Samen"? "Ik", maar dan verkeerd gespeld. Ik herhaal: "Zolang elke deelverzameling alleen het eigen welzijn en welvaren voor ogen heeft en de andere deelverzameling(en) de schuld toeschuift voor het inherente falen ervan, is er geen sprake van een samenleving."

ikdus2
ikdus213 jul. 2016 - 23:49

laat rechts Nederland je niet horen

reiniger
reiniger13 jul. 2016 - 18:31

Vanmorgen geluisterd, heb me wel eraan geërgerd; continue de problemen alleen wijten aan "witten"..... Mensen die zo zwart / wit denken zijn net zo racistisch ! RACISME EN DISCRIMINATIE KOMT BIJ ALLE KLEUREN VOOR!

Flipje Tiel
Flipje Tiel13 jul. 2016 - 18:31

Gewoon een groot en succesvol bedrijf op zetten waar alleen maar gekleurde personen van kleur met een kleurtje mogen werken.

1 Reactie
cockpol
cockpol14 jul. 2016 - 13:29

Oh Fipje, die bestaan al, kijk eens naar allochtone bedrijven, daar zal je zelden een autochtoon vinden als werknemer, van discriminatie gesproken. Trouwens een autochtone werkgever kijkt meestal naar rendement (lage lonen of bijzondere vaardigheden), de werkgever zou dom zijn om naar kleur te kijken. Maar bij allochtone werkgevers ligt het blijkbaar anders. Wie is hier de racist?

Frieselies
Frieselies13 jul. 2016 - 18:21

waar komt dit ineens zo vandaan?? Opgestookt door de Social Media?Niemand die ik ken met een andere huidskleur denkt er zo over (ook donkere familieleden niet), hebben er ook nooit mee te maken gehad. Merkwaardig

Pietersen2
Pietersen213 jul. 2016 - 18:17

dubieus...

insignia
insignia13 jul. 2016 - 18:05

Ik zou zeggen: gaan jullie samen op een zonnige dag naar Artis. Bekijk de dieren, beweeg je tussen de andere bezoekers, zie hoe gemeleerd de schooljeugd is en verwonder je over iets wat ik al wist, de gehele dag is er geen sprake van racisme, de schooljeugd is voorkomend voor een oude, grijze heer en het is gewoon goed. Zoals ik mijn land zie. Ongetwijfeld zijn er in het land incidenten van racisme, homofobie en joop mag weten wat meer maar het zijn incidenten!

7 Reacties
NooT2
NooT213 jul. 2016 - 19:36

+1!

mulligan
mulligan13 jul. 2016 - 22:12

Terrorisme: incidenten. Moord: incidenten. Potenrammen: incidenten. Verkrachting: incidenten. Diefstal: incidenten. Fraude: incidenten. Pedofilie: incidenten. Verkeersovertredingen: incidenten. Ziekten: incidenten. Failliesementen: incidenten. Massaontslagen: incidenten. [ik had nog héél lang door kunnen gaan, maar ik werd moe van mezelf; zelfs de meest stoïcijnse nay-sayer moet ondertussen wel begrijpen wat ik zeg] Toch doen we best wel wat moeite om ook incidenten te voorkomen. Niet geheel onterecht, lijkt me. Is alleen wat structureel is pas de moeite waard om uit de fauteuil te komen? Nou, geloof me, de racist is structureel racist. Dat u daar maar incidenteel over hoort, betekent niet dat de racist van dag tot dag zijn houding ten opzichte van zijn slachtoffer verandert. Zaken kleiner praten, maakt ze niet kleiner.

insignia
insignia14 jul. 2016 - 9:34

@mulligan - dus je ziet structureel racisme. Ben trouwens blij dat je moe werd want met die opsomming bewijs je niets anders dan de negatieve kijk op de dingen. Vraag jezelf af: kan ik met mijn buren door 1deur, is iedereen die ik tegen kom op straat een racist. Er zullen er best wel bij zijn maar hoe herken je die? Geef een hint. Ik word alleen maar geholpen als dat nodig is en gewoon door andere mensen en ze kijken echt niet naar mijn ras of kleur. En over die fauteuil, man ga naar Artis. Ga pokemons vangen. Doe iets leuks.

ikdus2
ikdus214 jul. 2016 - 10:44

die kinderen kunnen beter angstig zijn voor u als oude grijze man. maar als ze klaar zijn met dierenleed aanschouwen kunnen die kinderen allemaal weer terug naar hun gesegregeerde scholen toe...

mulligan
mulligan14 jul. 2016 - 14:21

@Insignia: Ik laat u zien dat alles 'maar incidenten' zijn en dat er dus, volgens u, geen flikker gedaan hoeft te worden tegen terrorisme, moord, potenrammen, verkrachtingen (afijn, u herkent het rijtje wel), want och het zijn maar incidenten. Waarom nog onderzoek naar kanker, want mensen met kanker, dat zijn toch maar incidentele gevallen? Verreweg de meeste mensen krijgen nooit kanker. En nog steeds snapt u niet hoe achterlijk die redenering is? "dus je ziet structureel racisme." Nee, insignia, maar dat schreef ik ook niet. Waarom suggereert u dan dat ik dat zie? "Er zullen er best wel bij zijn maar hoe herken je die?" Kijk, insignia, en daarvoor is nu bewustwording nodig, zodat ook u die herkent. Maar u wilt zich niet eens bewust worden en dus zult u ook nooit de racist herkennen, ook niet in uzelf.

insignia
insignia14 jul. 2016 - 18:09

Ik zie een aantal scholen (de Punt uit Osdorp?) waarvan de kinderen gewoon langs de dieren lopen. En laten die, net als de scholen in mij eigen stad, gemengd zijn. Ja, dat is schrikken, ikdus Verder mulligan, geen enkel commentaar meer op wat je schrijft.

mulligan
mulligan15 jul. 2016 - 10:20

Gelukkig maar.

Freeman2
Freeman213 jul. 2016 - 17:51

["Individueel. En gewoon dat je zelf er wat mee gaat doen en niet gaat wachten op een discussie."} Mee eens. De discussies draaien vaak op de gebruikelijke ontkenning, blijven pesten en doorgaan met het racisme en discriminatie.

4 Reacties
panterarosso65
panterarosso6513 jul. 2016 - 18:45

kan best maar denk je nu werkelijk dat de confrontatie zoeken iets anders oplevert dan een complete breuk? op elke actie volgt een reactie en nog 1 en nog 1

mulligan
mulligan13 jul. 2016 - 22:02

Wat bedoelt u met "een breuk opleveren", panterarosso65? Die breuk is er toch al lang? U staat toch allang lijnrecht tegenover wie maar het woord 'racisme' in de mond durft te nemen. Niet u alleen, hoor, maar heel de club die hier dag na dag een eendere reactie schrijft. Alsof er geen breuk zou zijn in de samenleving als de confrontatie niet gezocht wordt. Alsof die breuk er niet zou zijn als er niet gewezen wordt op racistische misstanden. Alsof we één coherente maatschappij zijn, waarin iedereen evenwaardig is, als er geen discussie wordt aangegaan. Waarom wordt de aanleiding voor de noodzaak van een discussie gebruikt als argument om de discussie tegen te gaan? 'Argument', wat zeg ik? Dreigement! 'Pas op, waag het niet om een dialoog aan te gaan, want dat zou wel eens een tweedeling in de maatschappij kunnen opleveren!' Doe niet zo belachelijk. Die tweedeling is er allang. Die tweedeling is juist de reden waarom de discussie moet worden aangegaan. En omdat de discussie ontlopen wordt (zie uw eigen reactie, zie tal van andere reacties hier en elders), is misschien de confrontatie wel nodig. Uiteraard kunt u ervoor blijven weglopen — en we verwachten ook niet anders van mensen als u —, maar het kan en zal niet anders zijn dan dat de kwestie iedereen zal blijven achtervolgen, totdat zij naar ieders tevredenheid opgelost is.

ikdus2
ikdus214 jul. 2016 - 10:41

@mulligan hij doelt op het feit dat de dominante meerderheid weleens gewelddadige represailles op de minderheden zullen neer laten dalen. op diverse (dom)rechtse fora's worden die oproepen gewoon keihard geuit. m.a.w. verkapt dreigement

mulligan
mulligan14 jul. 2016 - 14:11

En daarom probeer ik de roze panter ook te laten zien dat er aan de acties van de anti-racisten een actie vooraf ging: namelijk het racisme. De acties van de anti-racisten zijn dus al een reactie. Het blijft voor veel mensen ongelooflijk lastig om te zien dat er misschien wel eens redenen kunnen zijn voor anderen om hun ongenoegen te tonen. Waarom ze dat alleen erkennen en appreciëren bij de varkenskoppendragers is in dat opzicht zeer veel betekenend. Het laat eens te meer zien hoe diepgeworteld racisme is. "Het is nu eenmaal zo", dus hoeven we niks te doen. "Ga geen confrontatie aan, want dat levert alleen maar een breuk op in de samenleving", die er al was en die nota bene de reden is voor de confrontatie. Alleen hij, wie het monster van racisme, van onderdrukking, van discriminatie, van rechtsongelijkheid, van dagelijkse belediging en intimidatie niet recht in het gezicht staart, kan vrijwillig de ogen hiervoor sluiten en "in Artis leuke dingen gaan doen". Zoals Freeman al zei: "De discussies draaien vaak op de gebruikelijke ontkenning, blijven pesten en doorgaan met het racisme en discriminatie". En dat wordt andermaal breeduit getoond op deze pagina en elke andere pagina hier op Joop en overal op het internet waar ook maar het woord 'racisme' of 'discriminatie' valt.