Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hashtag tegen stigmatisering Chinezen: #IkBenGeenVirus

  •  
30-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
editienlcoronavirus
De angst voor het coronavirus dat eind vorig jaar voor het eerst opdook in Wuhan, verspreidt zich vooralsnog sneller dan het virus zelf. EditieNL slaagde er eerder deze week al in om bezorgde burgers voor de camera te krijgen die Aziatische toeristen bij voorkeur uit de weg gaan. En ook op sociale media geven sommige mensen blijk van een irrationele angst voor het virus dat vooralsnog helemaal niet in Nederland is opgedoken.
Daarnaast worden er de nodige racistische grappen gemaakt over Chinezen.
Om tegenwicht te bieden aan dergelijke xenofobe reflexen wordt in Frankrijk inmiddels de hashtag #JeNeSuisPasUnVirus (#IkBenGeenVirus) gebruikt. Volgens Sacha Lin-Jung van de Chinese vereniging in Frankrijk is dat nodig ook. Tegenover France24 spreekt hij van een “collectieve hysterie” en “vreemdelingenhaat” tegen Aziaten, die “allemaal drager zouden zijn van het virus”.
“We krijgen berichten van mensen die klagen over respectloos en discriminerend gedrag. Ook al zijn ze zelf niet van Chinese afkomst, maar Aziatisch”, vertelt Laetitia Chhiv, voorzitter van de Vereniging van Jonge Chinezen in Frankrijk. Zo zijn er mensen die niet geholpen willen worden door verkopers met een Aziatische achtergrond.
Ook sommige media gooien olie op het vuur. De regionale krant Courrier picard sprak zondag op zijn voorpagina van een ‘Geel alarm’ en in een commentaar van het ‘Gele gevaar’. De krant bood daarvoor later zijn excuses aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.