Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Hashtag tegen stigmatisering Chinezen: #IkBenGeenVirus

  •  
30-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
editienlcoronavirus
De angst voor het coronavirus dat eind vorig jaar voor het eerst opdook in Wuhan, verspreidt zich vooralsnog sneller dan het virus zelf. EditieNL slaagde er eerder deze week al in om bezorgde burgers voor de camera te krijgen die Aziatische toeristen bij voorkeur uit de weg gaan. En ook op sociale media geven sommige mensen blijk van een irrationele angst voor het virus dat vooralsnog helemaal niet in Nederland is opgedoken.
Daarnaast worden er de nodige racistische grappen gemaakt over Chinezen.
Om tegenwicht te bieden aan dergelijke xenofobe reflexen wordt in Frankrijk inmiddels de hashtag #JeNeSuisPasUnVirus (#IkBenGeenVirus) gebruikt. Volgens Sacha Lin-Jung van de Chinese vereniging in Frankrijk is dat nodig ook. Tegenover France24 spreekt hij van een “collectieve hysterie” en “vreemdelingenhaat” tegen Aziaten, die “allemaal drager zouden zijn van het virus”.
“We krijgen berichten van mensen die klagen over respectloos en discriminerend gedrag. Ook al zijn ze zelf niet van Chinese afkomst, maar Aziatisch”, vertelt Laetitia Chhiv, voorzitter van de Vereniging van Jonge Chinezen in Frankrijk. Zo zijn er mensen die niet geholpen willen worden door verkopers met een Aziatische achtergrond.
Ook sommige media gooien olie op het vuur. De regionale krant Courrier picard sprak zondag op zijn voorpagina van een ‘Geel alarm’ en in een commentaar van het ‘Gele gevaar’. De krant bood daarvoor later zijn excuses aan.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

[verwijderd]
[verwijderd]31 jan. 2020 - 7:27

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
4Vier!
4Vier!1 feb. 2020 - 9:09

Z_edje 31 januari 2020 at 08:27 Volgens mij was het WHO toen rijkelijk laat, waardoor er veel mensen onnodig aan de ziekte zijn overleden.

Oki Doki
Oki Doki30 jan. 2020 - 18:42

Het is goed dat Chinezen of Aziaten op deze manier repliek geven, dat is terecht in dit geval.

3 Reacties
4Vier!
4Vier!30 jan. 2020 - 19:32

Oki Doki 30 januari 2020 at 19:42 "Het is goed dat Chinezen of Aziaten op deze manier repliek geven, dat is terecht in dit geval." Is dat zo? Natuurlijk zijn mensen geen virus, maar doen of je niet "bang" mag zijn voor mensen die uit een gebied komen waar een virus heerst is natuurlijk kul. Er is een reden waarom we vaccineren, een reden waarom er quarantaine ingesteld wordt als er een dodelijk virus is: omdat mensen anderen kunnen besmetten. In dit geval is het China en als in NL een dodelijk virus uitbreekt zijn mensen bang voor reizende NLders. En terecht. De hashtag #IkBenGeenVirus zal ook leuk zijn voor de mensen die weigeren een condoom te gebruiken bij hun (wisselende) seksuele contacten. Nou, toch maar liever wel voorzichtig.

Oki Doki
Oki Doki31 jan. 2020 - 13:01

4Vier! Je hebt wel gelijk maar ik vind het wel beter dan wanneer de Chinese overheid bijvoorbeeld om excuses gaat vragen.

4Vier!
4Vier!1 feb. 2020 - 9:15

Oki Doki 31 januari 2020 at 14:01 “ik vind het wel beter dan wanneer de Chinese overheid bijvoorbeeld om excuses gaat vragen” Ik snap niet wat het een met het ander te maken heeft. Bovendien, het hangt er een beetje van af niet waar? Ik kan niet inschatten of en in welke mate de Chinese overheid eerder nalatig is geweest bij het beperken of bagataliseren. Dus het kan best terecht zijn dat een overheid om excuses gaat vragen.

Freek3
Freek330 jan. 2020 - 15:24

[Ik wil een mondkapje] De motivatie daarvoor is de Europese motivatie; "Ik wil niet besmet worden". De aziatische motivatie voor het dragen van een mondkapje is een nobelere; "Ik wil niet iemand besmetten". Zie ook een houtschaaf. In Europa werkt die door van je af te schaven zodat als je uitschiet je jezelf niet verwondt. In Azie werk een houtschaaf door naar je toe te schaven zodat je als je uitschiet niet iemand anders verwondt...

1 Reactie
Stheno
Stheno30 jan. 2020 - 18:21

"Zie ook een houtschaaf. In Europa werkt die door van je af te schaven zodat als je uitschiet je jezelf niet verwondt. In Azie werk een houtschaaf door naar je toe te schaven zodat je als je uitschiet niet iemand anders verwondt…" Frappant..juist omdat in t westen iedereen naar zich toe schilt bij agf. Dit terwijl ik in Azie geleerd heb om juist van je af te schillen/snijden om zo jezelf niet te beschadigen..

Sam V
Sam V30 jan. 2020 - 15:20

Potjandorie, hoe is dit nou weer racistisch? Natuurlijk worden kenmerken uitvergroot. Dat is nog niet automatisch racisme. Zouden de grappen minder zijn geweest als de virusuitbraak in de V.S. zou hebben plaatsgevonden?

2 Reacties
Steady55
Steady551 feb. 2020 - 1:57

Ik vind het best wel racistisch Ik ben van Chinese afkomst en ik woon op kamers, twee van mijn huisgenoten uit China hebben de afgelopen week al opmerkingen als ''ching chang chong'' en ''kanker chinees'' etc, te horen gekregen. Immiddels weten veel van de studenten uit China ook wat de local racial slurs zijn. Gelukkig heb ik zelf dit soort opmerkingen (nog) niet te horen gekregen, komt waarschijnlijk omdat ik best wel fors ben (ik krijg vaak te horen dat ik "echt gespierd ben voor een chinees"). Maar goed, ik denk niet dat iemand graag geconfronteerd word met dit soort opmerkingen? Ik bedoel hoe moeilijk is het voor iemand om niet een ziekte uitbraak te wijten aan een hele volk? Niet heel moeilijk.. toch?

Tafelpoot
Tafelpoot11 feb. 2020 - 22:23

Stink-chinees is echt niet grappig bedoelt, maar juist racistisch. Mooier kan ik het niet maken, helaas. Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd wie de tekstschrijver is van dat lied "voorkomen is beter dan chinezen". Ook de redacteur van dat programma mag zich wel 10 keer achter zijn of haar oren krabben. Enkel en alleen excuses aanbieden helpt natuurlijk geen moer. Wel het indienen van je ontslag als DJ. Of nog beter ontslag op staande voet van de betrokken personen. Tussen twee haakjes. Voor diegene, die het nog wisten, chinezen betekent ook het roken van heroïne.

I am Legion
I am Legion30 jan. 2020 - 14:58

Zoals het staken van vluchten naar China en andere maatregelen geen gevallen van stigmatisering zijn, zo zijn beelden of opmerkingen over Chinezen in relatie tot het Coronavirus op zich ook geen stigmatisering. Ook niet, waar het hier natuurlijk weer om gaat, als dat satirische beelden of opmerkingen zijn. Het virus van de politieke correctheid en vooral in de ernstige variant daarvan dat je geen grappen mag maken over groepen mensen zoals volgens het denken de identiteitspolitiek is een andere kwestie.

1 Reactie
Arthur4
Arthur41 feb. 2020 - 16:27

Wat een domme comment. De kritiek op “identiteitspolitiek” is juist dat het individuen veroordeelt voor dingen die andere mensen die bij diezelfde "identiteit" horen hebben gedaan. Bijvoorbeeld: "vroeger hebben bepaalde Nederlanders aan slavenhandel gedaan dus daar ben jij nu als moderne Nederlander verantwoordelijk voor". Precies in hetzelfde straatje als de "identiteitspolitiek" valt wat jij nu aan het verdedigen bent: mensen worden aangevallen en belachelijk gemaakt als individu over iets waar zij niets mee te maken hebben -- enkel en alleen omdat ze van hetzelfde "ras" zijn. Het is niet stigmatiserend om je er bewust van te zijn dat er een besmettelijke ziekte bestaat in delen van China, maar het is wel stigmatiserend om mensen op hun UITERLIJK in verband te brengen met die ziekte. Snap je dat iemand die blond is met blauwe ogen, of donker met kroes haar, net zo goed gisteren terug zou kunnen gekomen zijn van een backpack-tocht van een maand door Wuhan? En dat die gene die er “Chinees uit ziet” net zo goed, nog nooit in China geweest zou kunnen zijn? Bijvoorbeeld omdat ze derde generatie Indonesiër zijn, of een Nederlander die als kind uit Korea geadopteerd is, of een Japanse zakenman, of een Surinamer waarvan de voorouders in 1890 uit China naar Suriname zijn verhuisd... of een Chinees die uit een heel ander deel van China komt en de afgelopen 10 jaar niet in China is geweest. En jij kunt zelf wel van mening zijn dat het allemaal niet zo erg is, maar dat is gewoon jouw gebrek aan inlevingsvermogen. Het is voor ALLE mensen heel vervelend om agressief benaderd te worden en aangevallen te worden voor iets waar ze onschuldig over zijn. Het is misschien moeilijk om je dit voor te stellen maar hoe zou jij het vinden als jouw kinderen in Japan opgroeiden, nog nooit in Nederland geweest waren, en dan door Japaners op school gepest werden en op straat uitgescholden werden omdat er in bepaalde dorpen in Roemenië mensen sterven aan een besmettelijke ziekte. En Roemenen en Nederlanders zijn beide "blank" en dus grappen ze in Japanse krant dat er "Een code Blank is uitgeroepen" vanwege het Roemeense virus. En overal waar je komt zie je grappen over blanke mensen… en dan zijn er mensen die zeggen dat blanken het verdient hebben om dood te gaan, en dan is er ook nog zo’n triest figuur die in de comment-sectie van een blog dat gaat zitten verdedigen. Gadverdamme