Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Hypocrieter kun je ze niet verzinnen. Ik geloof deze man op de voorwaarde dat hij de miljoenen die hij met zijn films heeft verdiend schenkt aan een organisatie die ijvert voor een verbod op wapens in de USA.
het leven is een cartoon , en hollywood verbeeldt dat ... en waar ze je de grens ? en mag Fitma 2 dan ook niet meer ?
Inderdaad het is de film-industrie, heeft verder niks te maken met het feit dat elke idioot in dat land op elk ogenblik een heel arsenaal van vuurwapens kan kopen.
Mr. Weistein in gewetensnood? Wat een angstige, hypocrite onzin ineens van één van de beste producers ooit, en een zeer invloedrijke figuur in de Westerse filmwereld. Jammer. Nooit de schuld van, en daarmee de censuur in de maarschappij op je nemen als je zo diep als hij in de creatieve wereld zit. Die wereld dient moreel onafhankelijk en vrij te zijn, net als alle kunst, en net als alle kunstenaars, want hun werk is één van de weinige moreel onafhankelijke, vrije reflecties en reacties, en dus ook spiegels voor en kritieken op de maatschappij. Creativiteit en taboe en verbod, dient in eerste plaats en alleen maar te gelden voor de creatieve manier waarop mensen andere mensen daadwerkelijk misbruiken, mishandelen, martelen en verkrachtten, dan wel verminken, doden en vermoorden, wat zaken zijn waarin de meeste staten, zeker en vooral ook de Verenigde Staten, erg vuile handen hebben.
Pulp Fiction,,,schitterende film. Vreemd, toen we nog in Japan woonden stond je soms versteld van de uiterst geweldadige manga (strips) die kinderen en volwassenen lazen of keken op televisie, je vroeg je toen altijd af of dit opvoedkundig wel verantwoord was als mijn zoontje er ook interesse in zou krijgen om die dingen te lezen/bekijken. In Nederland valt ons op dat kinderen een stuk aggressiever zijn, veel meer geweld en aggressief gedrag zo en zo, maar ook de tolerantie hiervan Media zal zeker een invloed uitoefenen op bepaalde personen, dat kan nieuws zijn, muziek, films en spellen. Ik denk echter dat culturele verschillen veel meer meespelen, vooral dus de tolerantie van bepaald gedrag.
De heren kunnen hiervoor niet op de loop. Hun filmbeelden werden gekopieerd, niet slechts inspiratie maar imitatie. En laten we wel wezen de hoeveelheid geweld en de manier waarop dat in beeld gebracht wordt staat in geen verhouding tot andere menselijke emoties, en escalatiegedragingen - lust blijft onderbelicht... gekte, verdriet en diep lachen... de Amerikaanse filmmakers falen tot op het bot. Het publiek speelt hierbij ook een rol, geweld en vechten is mannelijk en stoer, goede seks niet, geslaagde romantiek is voor watjes... ik ben benieuwd naar de gedachten van de mannen van de filmwereld, maar verwacht er niets van en ik ken mezelf... ik kan uren met grote ontvankelijkheid vor de intensiteit naar 24 kijken. Soms een rollercoaster... die mix, van vertrouwen, dat geen vertrouwen waard blijkt te zijn, de pijn van het missen van of falen in de liefde, het geweld, de macht en het venijn... goede manier van verhalen vertellen... soms denk ik wel eens 'bijna net zo goed als Salman Rusdie'. Hetzelfde geldt voor het geweld in Dexter, ik begrijp er niets van waarom dat werliswaar minder bruut maar subtiel sick gedrag, boeiend is en ik een aflevering wil zien, binnen een paar uur na de premiëre uitzending in Amerika. Ontwikkeling van cultuur en maatschappij vereisen dat we dit soort dynamiek en effecten beter begrijpen. We leven toch samen en dat willen we toch blijven doen?
Zullen we gewoon vaststellen dat als iemand op basis van een FANTASY film anderen gaat doodschieten, dat ieder verband in rationele zin wel heel erg vergezocht is. Visueel geweld is van alle tijden, oorlogen werden en worden verheerlijkt en de Nazi's hadden geen film nodig. Als dit soort vermoedens waar zouden zijn, waarom zouden dan films worden gemaakt op basis van wat er echt gebeurd is? Het leven is een inspiratiebron, niet andersom.
Een goed initiatief. Er is een onduidelijk relatie tussen geweld in de media en de maatschappij. Silvya Stuurman suggereert terecht een vorm van compensatie voor het steeds minder accepteren van geweld door onze maatschappij. En je hebt toch een uitlaatklep nodig voor frustraties en ander ongemak. Filmgeweld als vorm van sublimatie, zoals dat ook voor voetbal of sport überhaupt geldt. De ene stam die de andere stam verslaat. Zo primitief zijn onze verlangens. Geweld hoort bij de menselijke historie, het is een manier om zaken te regelen. En reken maar dat geweld in films dat voor een deel voor je doet. Niet echt maar virtueel of gevoelsmatig. Ik kan me herinneren dat ik 's avonds na Aliens te hebben gezien alleen door de donkere achterafsteegjes in mijn stad liep en me bedacht dat ik dat beter niet kon doen. Maar tegelijk dacht: laat ze maar komen, als ze iets willen sla ik ze helemaal verrot, net zoals de heldin in de film dat eerder die avond. Een grove en verkeerde inschatting van de werkelijkheid van dat moment, maar gelukkig liepen mijn potentiële aanvallers in andere steegjes, want ik kwam veilig thuis. Maar het gevoel van onoverwinnelijkheid was er wel degelijk. En dan ben ik iemand die weinig agressief is, zich redelijk kan beheersen en fantasie en werkelijk meestal redelijk weet te scheiden.
vroeger keek ik graag naar de looney tunes en tom & jerry. In deze cartoons barst het van de explosies, platgeslagen figuren, rondvliegende objecten enzovoort. Ook maar verbieden dan? Wat een onzin zeg! Altijd weer dezelfde discussie na een groot schietincident gaat mij steeds verder de keel uit hangen. Bah!
Thanatos, de doodsdrift en daarmee ook geweld en haar afgeleiden tot sport aan toe, naast eros de seksuele lust, en háár afgeleide lusten, tot chocolade aan toe, zijn dé twee driften die slechts door opvoeding, Bildung, maar vooral ervaring ermee, en juist niet vermijding, die slechts tot frustratie en ontsporing door wat niet te onderdrukken is leidt. Bijbel, Koran, Ilias, etc. staan er vol mee en de meeste literatuur van vroeger tot de moderne media nu zijn er grotendeels weerspiegelingen van. Door deze te verbieden, te censureren, of er stickers op te plakken, verandert niets tot weinig. Alleen opvoeding en Bildung kunnen dat, maar dus juist niet het weghouden van dit materiaal, maar juist nog tijdens de jeugd, als men nog open staat voor opvoeding en Bildung ermee confronteren. Ik leerde al heel jong de duister sprookjes van Grimm kennen. En wie beweert dat die niet gruwelijk zijn kent ze niet. Ik vrat ze desondanks net als veel kinderen. Kinderen zijn vaak gek op alles wat gruwelijk én lief is, als er als het nodig is ook maar een opvoeder is die kan troosten, of dat het niet de bedoeling is dat je e.e.a. in praktijk brengt. Ik was dat overigens geen van beide nodig zoals de meeste kinderen. Hooguit eens troost na een angstige droom, zoals wel meer, maar zelden dat ik gruwelijkheden beging, tenminste niet veel, en nooit dat ik niet al snel last kreeg van mijn blijkbaar goed functionerende geweten. Zondagmiddag aanstaande staat bij Zappbios Nederland 3 de speelfilm Alice van Jan Svankmajer naar Alice in Wonderland van Lewis Carroll op het program. Gewoon tijdens de kInderkijkuurtjes dus. Het verwonderde mij nogal omdat maar weinigen deze donkere versie zullen kennen. Absoluut geen afrader overigens. Sterker nog: Laat uw kinderen kijken, en kijk ook zelf, ook als u geen kinderen heeft. Misschien is hij door de "ouderwetse", maar juist zeer kunstzinnige animaties van Svankmajer ook wel te "ouderwets" voor de huidige kinderen en is het sowieso meer een volwassenenfilm, dus voor sommigen in meerdere opzichten. Hier een teaser: http://www.youtube.com/watch?v=Gd03-wm6DDM
"The path of the righteous man is beset on all sides by the inequities of the selfish and the tyranny of evil men. Blessed is he who, in the name of charity and good will, shepherds the weak through the valley of the darkness. For he is truly his brother's keeper and the finder of lost children. And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know I am the Lord when I lay my vengeance upon you."
Waar kwam dan de agressie vandaan uit de tijd voordat er films waren? Niet dat ik erbij was, maar volgens mij waren mensen toen ook al aardig agressief. Zelfs in de Bijbel was er sprake van o.a. broedermoord (Kain vs Abel). Kan me niet echt voorstellen dat dit na het kijken van een film is geweest. Ik denk zelfs dat we in een relatief gezien vredelievende periode zitten. (In ieder geval wij in het westen). Meerendeel van de mensen kunnen gewoon van het ene dorp naar het andere dorp reizen zonder escorte en ook 's avonds het hondje uitlaten is over het algemeen gezien geen levensbedreigende onderneming. Wat natuurlijk wel zo is, is dat er aan agressie en kwalijk gedrag bijna geen negatieve consequenties meer hangen. Zolang de kans bestaat dat het leven in de strafperiode beter c.q. makkelijker is dan het leven daarbuiten, is er geen reden je normaal te gedragen.
[Waar kwam dan de agressie vandaan uit de tijd voordat er films waren?] Dat is niet de vraag... Als je over de geschiedenis heen kijkt, wordt de wereld langzamerhand steeds minder gewelddadig. Het gaat zo langzaam dat het moeilijk te zien is, omdat je geneigd bent alleen te kijken naar wat je dagelijks in de kranten ziet, maar het klopt wel. http://www.ted.com/talks/steven_pinker_on_the_myth_of_violence.html Dat betekent dat de houding tegenover geweld langzamerhand aan het veranderen is. Het is dus heel goed mogelijk dat - heel langzamerhand - gewelddadige films niet meer horen bij deze tijd.
Alle mensen vertonen kopieergedrag. Geweld spreekt een basale emotie aan en verkoopt goed. Iedereen raakt gefascineerd in meer of meerdere maten. Het is wachten op de volgende idioot.
Grappig dat in Japan met extreem geweldadige yakuza-films en videospellen het aantal moorden zowel absoluut als relatief enorm kleiner is dan in Amerika. Misschien toch iets in het grondwater daar in de States?
In japan kun je geen wapens kopen bij de supermarkt en de media in de VS pompen de bevolking daar dag en nacht vol met gevaar, ellende en rampspoed. Bowling for Columbine maar eens kijken.
Wat een onzinnige symptoombestrijding weer. Hier is wel een interessante blogpost waarin wordt beargumenteerd dat geweld in een samenleving correleert in de eerste plaats met inkomensongelijkheid.
Oh mag je geen links in posts stoppen? Hm nou ja, link hier: http://blogs.scientificamerican.com/primate-diaries/2012/07/26/the-jokers-wild/
ik, wij , snakken naar feel good movies. 2 generaties jeugd zijn alleen opgevoed met geweldfilms. Ze weten niet beter. Elke avond zijn er, behalve de sex, na elven, zeker 4 moord-verkrachting-op lage lusten gebaseerde films te zien. Soms is er op 2 na 22.00 uur of nog later een goede, soms komische, genuanceerde film te zien. Net: good nieuws geeft verlichting
Ach hou toch op, mijn kinderen liggen in een bult om dat soort films en weten echt wel wat werkelijkheid is, ik denk dat de meeste kinderen heel goed echt van onecht kunnen scheiden. En idioten hadden we onze jeugd ook al bij de geweldfilms van die tijd. Of dacht u soms dat horror en geweld niet voorkwam in het theater, de bioscoop en in het echte leven?
Er is volgens mij meer een relatie tussen 'bij de psychiater lopen' en triggerhappy zijn. Als je niet goed in je vel zit, spring je er blijkbaar makkelijker uit...