Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Hartenwens scholier (13): 'Iets meer geld voor mijn ouders om eten te kopen'

  •  
18-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dylan
Dylan is een 13-jarige scholier die tijdens de lockdown in België in de problemen is gekomen omdat zijn gezin zich wegens geldgebrek geen goed werkende laptop kan veroorloven. Het Belgische Jeugdjournaal Karrewiet interviewt hem over de gevolgen. De onderwijsachterstand die hij heeft opgelopen, zal er vermoedelijk toe leiden dat hij dit jaar blijft zitten. Maar dat is niet zijn enige zorg. In het interview vertelt hij dat zijn grootste wens is dat zijn ouders wat meer te besteden zouden hebben, om eten te kunnen kopen.
“Als ik één ding mag wensen, dan is het iets meer geld. Ons eten is bijna op, met dat extra geld zouden we dan eten kunnen kopen.”
Uit een maandag verschenen rapport wordt duidelijk dat kinderen uit kwetsbare gezinnen het extra moeilijk hebben tijdens de lockdown in België. Tweederde van hen heeft thuis niet de beschikking over een laptop of computer. Driekwart heeft te weinig ruimte thuis om huiswerk te kunnen maken. De helft van hen mag of durft niet naar buiten. Meer dan de helft vreest bekeurd te worden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2020 - 8:26

Blijkbaar heeft de overheid daar zich ook niet geroepen gevoeld om die laptops te verzorgen en/of bezorgen. Ook het bedrijfsleven niet. Die vragen overigens wel geld aan de overheid voor zichzelf of krijgen het ongevraagd in de schoot geworpen. Dat dat kind de crisis moest zien te overleven was blijkbaar in niemands hoofd opgekomen.

Henri Zwols
Henri Zwols19 mei 2020 - 6:46

Een achterstand omdat hij geen goed werkende computer heeft?? Een school leent toch computers uit aan kinderen die zonder zitten? Waarom is dat daar niet gebeurd?

2 Reacties
Jorah
Jorah19 mei 2020 - 7:50

Ik weet dat iig 1 gezin tijdens deze coronacrisis een laptop die de middelbare school wou uitlenen aan de zoon/dochter geweigerd heeft. Zij wouden persee een laptop krijgen (niet lenen) via Stichting Leergeld. Schandalig, maar zo staan sommige ouders er schijnbaar in.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2020 - 8:27

Dit is in België, niet in Nederland.

EmC2
EmC219 mei 2020 - 5:57

Wat een slecht in elkaar gezet filmpje, waar zijn de kritische vragen, om tot een oplossing te komen? Mijn papa, 'is even werkeloos geweest' maar heeft nu wel werk. Vraag? Hoe zit het met mama? Eten kopen voor... 'honden en katten'. Vraag? Waarom beestje aanschaffen als je al moeite hebt om rond te komen? Huur niet betalen? Kan de huurbaas nu wel eten voor zijn kinderen kopen? Filmen niet thuis?.. Ik had nu wel graag thuis situatie willen zien, hoe leven ze, hoe zit het met andere kinderen en Grote van TV willen bekijken. Wat mogen we niet zien? Geen laptop? Wel een trage computer... Stuur een It-er langs zet er een 'Linux'-systeem op. Dan werken de meeste oude computers weer perfect.

4 Reacties
Tom7
Tom719 mei 2020 - 7:26

Dat is nu juist de bedoeling van dit filmpje, beste EMc 2, waarom denk je dat er ook nog effe op de Nikes werd ingezoomd, eigenlijk worden in dit filmpje mensen die nu in de problemen komen en zitten hiermee voor paal gezet, kijk maar hoe jij reageert, het werkt. De Overheid (VRT) vertelt hiermee op achterbakse wijze via een kind, diegene die het niet voor elkaar bokst zijn losers.

Oki Doki
Oki Doki19 mei 2020 - 13:03

De honden en katten zijn natuurlijk aangeschaft voordat het gezin in de problemen kwam, net zoals iedereen honden en katten en andere huisdieren aanschaft. Ze kunnen de huur niet betalen en dat is dus foute boel voor zowel de huurder als verhuurder.

EmC2
EmC219 mei 2020 - 14:14

@Tom Hoe ik reageer?...vragen stellen, zaken van een ander oogpunt proberen te bekijken, extra informatie willen. Zoeken naar een oplossing (en aanbieden) ipv enkel te laten zien wat er fout is of een vinger naar een ander te wijzen.

Kees Alders2
Kees Alders220 mei 2020 - 11:38

Nou nee, vooral kijk je naar de "eigen schuld" vraag, waarmee je de collectieve verantwoordelijkheid tracht af te schuiven. Eigen verantwoordelijkheid is goed, maar dan vooral EIGEN verantwoordelijkheid, en die neem je zelf. Dit filmpje is een illustratie van een groeiend armoedeprobleem doordat mensen in de moeilijkheden zitten omdat mensen massaal hun baan verliezen. Massaal verlies van banen ga je niet oplossen door te zeggen "dan zoekt je vrouw maar een baan". En door te vragen naar de honden en de katten en de tv illustreer je dat je een begrip hebt voor het probleem van een zich veranderende situatie. Je denkt dus dat je slimme vragen stelt, maar eigenlijk gaat er vooral een hoop langs je heen. Misschien omdat je de problemen liever ontkent omdat je niet vindt dat het collectief verantwoordelijkheid zou moeten dragen voor pech van individuen. Dat is prima, maar verdedig dat dan ook gewoon. En ga niet doen alsof Corona, de Lockdown en de Crisis de schuld zou zijn van individuen, want dat is het niet en dat weet jij ook wel ;).

Gi Raf
Gi Raf19 mei 2020 - 5:15

Schandalig wat die Belgen kinderen laten overkomen. Het lijkt Nederland wel. https://digitaal.scp.nl/armoedeinkaart2019/armoede-bij-kinderen-en-volwassenen/ En verbetering is nog niet in zicht. Voorlopig is het Rutte3 en (onvoorwaardelijke) gedogers topprioriteit om miljarden coronasubsidie te smijten naar de rijken en hun ondernemingen van ZZP tot en met multinational. Kinderen voelen op hun klompen aan dat je elk euro/miljard maar 1 keer kan uitgeven.

6 Reacties
Jorah
Jorah19 mei 2020 - 6:20

Het is schandalig dat ouders schijnbaar hun kinderen verwaarlozen. De verantwoordelijkheid ligt primair bij de ouders. Er zijn al decennia meer dan genoeg voorbehoedsmiddelen (naast onthouding) dus er is nog maar weinig excuus om ongepland kinderen te krijgen.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg19 mei 2020 - 11:20

@ Jorah Er is heel weinig voor nodig om in de problemen te geraken, zeker in een maatschappij waarin 'flexibiliteit' (een fraai eufemisme voor de onzekerheid die bij exclusief de werknemer ligt) tot standaard is geworden. Daar komen scheidingen, overlijdens en arbeidsongeschiktheid bovenop. Pech, dus, en lang niet altijd verzekerbaar. Niet alles in het leven laat zich plannen, en een maatschappij die mensen afschrijft als ze een verkeerde keuze gemaakt hebben, is het woord 'samenleving' niet waard.

Oki Doki
Oki Doki19 mei 2020 - 13:12

Jorah Dus we kunnen de kinderen vanaf nu dus mooi aan hun lot overlaten omdat het toch onze verantwoordelijkheid niet is. Ik denk toch echt dat de hele maatschappij verantwoordelijk is omdat de mensen gewoon hun leven inrichten zoals iedereen dat doet. Zo zit een maatschappij nou eenmaal in elkaar.

Jorah
Jorah19 mei 2020 - 17:37

@Oki Doki "Dus we kunnen de kinderen vanaf nu dus mooi aan hun lot overlaten omdat het toch onze verantwoordelijkheid niet is." Dat zeg ik nergens. Probeer het nog eens. @Hanneke "Er is heel weinig voor nodig om in de problemen te geraken". Ongetwijfeld en daarom hebben we in Nederland prima sociale vangnetten. Dat zijn echter geen hangmatten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2020 - 8:38

Jorah heeds er blijkbaar verstand van, te lang erin gelegen, in die hangmat!

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2020 - 8:43

Die vader is even werkeloos geweest en werkt nu weer. In die tijd schulden opgebouwd, maar Jorah blijft standvastig in zijn gelijk hangen. Je kunt maar ergen in hangen!