Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Harry en Meghan leveren titels in en geven belastinggeld terug

  •  
19-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
harrymeghan
De hertog en hertogin van Sussex zullen hun Koninklijke Hoogheidstitels voortaan niet meer gebruiken. Ook zal het echtpaar geen deel meer ontvangen van de soevereine subsidie, de 96 miljoen euro die de koninklijke familie elk jaar uit de Schatkist ontvangt.
“Ze zullen geen publieke middelen meer ontvangen voor koninklijke plichten”, meldt Buckingham Palace in een reactie. Met andere woorden: het stel kan geen aanspraak meer maken op het geld waar ze als lid van het koninklijk huis recht op hadden. Ze blijven wel hertog en hertogin van Sussex.
Vorig jaar lekte uit dat de renovatie van hun nieuwe woning de Britse belastingbetaler 2,8 miljoen euro kostte, wat leidde tot veel kritiek. Harry en Meghan hebben nu ook aangegeven deze kosten terug te willen betalen.
Op 8 januari kondigde het stel, zonder toestemming, aan een stap terug te doen  als ‘senior’ leden van het koningshuis, om financieel onafhankelijk te worden. Ze willen hun tijd verdelen tussen Canada en Groot-Brittannië, en voortaan zelf in hun onderhoud voorzien. Wel wil het stel zich blijven inzetten voor verschillende goede doelen en organisaties. De houding van de Britse roddelpers is een van de voornaamste redenen van dat besluit.
De tabloids hadden het al vrij snel op Meghan gemunt na haar huwelijk met Harry. Sinds de bruiloft wordt ze neergezet als een Amerikaanse diva, die een verhuizing uit Kensington Palace eiste, ruzie zou hebben gemaakt met haar schoonzus Kate Middleton, arrogant was tegen haar hofhouding en woedend zou zijn geworden toen de koningin weigerde haar een kostbare tiara uit te lenen voor de bruiloft. Na de bevalling verscheen Meghan pas een aantal dagen later met hun baby voor de pers, in tegenstelling tot haar schoonzus Kate. Uit een analyse van The Guardian blijkt dat bijna de helft van ruim achthonderd artikelen over Meghan negatief van toon is.
De koppen en verhalen die Britse media  over de actrice schrijven, zijn vaak voorzien van onverhuld racisme. Zo was er de ‘ (almost) Straight Outta Compton ‘ kop in de Daily Mail over het huis waarin Meghan is opgegroeid en haar moeder nog steeds woont. In datzelfde online magazine schreef een columnist over haar ‘ exotische DNA ‘. En toen het echtpaar hun eerste kind Archie verwelkomden, vergeleek een BBC-presentator de baby met een chimpansee. Niet alleen de Britse tabloids maken zich schuldig aan racisme. Tijdens de eerste kennismaking met Meghan droeg prinses Micheal of Kent een overduidelijk racistische broche.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 jan. 2020 - 12:15

Ik krijg sterk het idee dat ze er gewoon zijn uit geknikkerd door The Queen. Het koningshuis, de rioolpers en natuurlijk een deel van de Britten zelf had geen zin in een zwarte Amerikaanse vrouw die te veel haar eigen gang wilde gaan. Noem het net als de brexit een staaltje xenofobie. Ik wens beide echtelieden een goed en gezond leven in Canada.

Ryan2
Ryan220 jan. 2020 - 6:31

Ach, misschien heeft hij wel geen zin, om zijn moeder achterna te gaan..

Greendutch
Greendutch20 jan. 2020 - 1:28

2020 is geen tijd meer voor onzin en sprookjes maar voor nieuwe frisse ideeën , andere mogelijkheden en kansen. Tijd voor realiteit: indien je een mens prikt, ieder willekeurig mens ongeacht kleur, gender, arm/rijk, cultuur etc, dan komt er gewoon ‘rood’ bloed tevoorschijn . Adel is slechts een door mensen bedacht idee maar ook zij moeten eten, drinken, kakken. Wel vind ik heel erg dat (social)media en personen menen gif over anderen uit te mogen strooien. Dat zegt vaak meer over de strooier dan over het lijdend voorwerp (in dit geval Meghan) . Ik walg van de Telegraaf, dé NL roddelpers no 1. Het vergt een sterk persoon (of 2) + band/relatie om die wereld de rug toe te keren en voor zichzelf en hun kind te kiezen. Hopelijk overwint uiteindelijk de liefde.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos19 jan. 2020 - 18:49

Nederland is gezegend met zijn Koningshuis. WA is de koning. Zijn moeder is op pensioen. Zijn overleden broer Friso verdiende zijn eigen centjes (Wizz-Air en postuum met Adyen). Zijn jongste broer Constantijn heeft een normale baan en komt alleen bij Prinsjesdag en Koningsdag opdraven. De neven van de Koning hebben ook gewone betaalde banen. Één neef heeft het alleen een beetje erg 'zwart in de bek', maar verder is het rustig aan het front. Allen hebben een normale schoolopleiding gehad. Een oase vergeleken met de buurlanden...

Rechtse Bal4
Rechtse Bal419 jan. 2020 - 18:33

Had Beatrix (cq Claus) indertijd ook maar een visie... helaas was het voortbestaan van de incest-dynastie belangrijker. Hulde aan the Queen E. Wat een powerlady.

1 Reactie
Freek3
Freek320 jan. 2020 - 12:20

Is toch niet te vergelijken met Beatrix-Claus niet eerstelijns troonopvolging, de vergelijking is Irene-Carlos-Hugo. En die deden ongeveer hetzelfde.

Gefaald
Gefaald19 jan. 2020 - 16:07

Hollywood is nep koninklijk.

madbako
madbako19 jan. 2020 - 12:50

Ik mag die twee wel. Gelukkig hebben ze wel toestemming van Opoe. Ik had dat mens al lang een enkele reis inrichting gegeven

1 Reactie
Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout19 jan. 2020 - 14:04

@ MB: Lagguh :-)

Vlaggenroof
Vlaggenroof19 jan. 2020 - 12:46

deels buitenlands deels inlands is wel prima, snap niet dat mensen daar zo moeilijk over doen.

3 Reacties
Gefaald
Gefaald19 jan. 2020 - 16:21

Ze wilden van twee walletjes eten. Wel de lusten niet de lasten. HM the Queen heeft daar - terecht - een stokje voor gestoken : geen geld meer uit de koninklijke ruif. Meghan mag gaan acteren, wat Harry kan zou ik niet weten.

ton14024
ton1402419 jan. 2020 - 16:45

Wanneer vertrek je?

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jan. 2020 - 13:47

Een officiersopleiding aan de Royal Military Academy Sandhurst. Actieve dienst tot 2015. Niet de meest voor de handliggende voorbereiding op een baan in het burgerleven.

de Boer2
de Boer219 jan. 2020 - 12:15

Vooruitlopend op 31 januari 2020 wenden veel Britten zich af van Engeland en gaan ze hun eigen toekomst bepalen. Zoals deze Harry van de familie die de naam veranderde in Windsor. Ze willen niet meer wonen in een archaïsch en cynisch land maar gaan de wereld in. Ze geven het juiste voorbeeld.

1 Reactie
Grietje Genot
Grietje Genot19 jan. 2020 - 15:31

Ik hou mijn hart vast. Met het eropuit trekken van Britten - Hollanders, Portugezen, Spanjaarden, Arabieren, Perzen, Grieken, Romeinen etc - is heel wat ellende begonnen.

Joop den Uil
Joop den Uil19 jan. 2020 - 11:07

zal lastig beeindigingscontract worden; wat als Harry besluit te scheiden ?