Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Harry van Bommel verlaat Tweede Kamer na komende verkiezingen

  •  
17-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
Harry van Bommel beëdigd

© Harry van Bommel wordt beëdigd in de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Harry van Bommel is niet verkiesbaar bij de volgende verkiezingen. Dat heeft de parlementariër die sinds 1998 een zetel bezet en daarmee samen met SGP-leider Kees van der Staaij het langs zittende Kamerlid is, vandaag bekend gemaakt. De beslissing komt onverwacht want eerder dit jaar stelde hij nog voor een volgende termijn te willen gaan. Hij zegt dat hij de beslissing deze zomer heeft genomen tijdens een reis door de VS. Zijn vrouw hield hem voor dat hij na een volgende termijn 60 jaar oud zal zijn en het dan lastig wordt een nieuwe carrière te beginnen. Van Bommel is nog wel beschikbaar als minister van Buitenlandse Zaken, mocht de SP deel gaan uitmaken van een nieuwe coalitie.
"Volgens Van Bommel was er vanuit zijn partij ,,geen enkel signaal” waaruit hij zou moeten opmaken dat de SP-kandidatencommissie het ook een beter idee vond dat hij na de verkiezingen zou vertrekken als Kamerlid. ,,Wij hebben ook geen regel dat je er na zoveel termijnen uitmoet.”"
Van Bommel was buitenlandwoordvoerder van de SP. Hij zoekt een functie in de internationale politiek, bijvoorbeeld in “opkomende democratieën”.
"Na zijn vertrek uit de Kamer wil hij gaan werken ‘op het gebied van internationale betrekkingen en/of mensenrechten’. Onderwerpen waarin hij als Kamerlid zich heeft gespecialiseerd. ‘Namens mijn partij heb ik vanaf 1998 consequent een stem mogen geven aan onze opvattingen tegen oorlog en onbezonnen militaire interventie en voor Europese samenwerking in plaats van de vorming van een Europese superstaat.’"
cc-foto: SP

Meer over:

sp, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.