Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Harkbrigade trekt ten strijde tegen overlast bladblazers

  •  
15-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
355 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Bladblazers behoren tot een van de grootste ergernissen. Of zouden daar in ieder geval toe moeten behoren. De apparaten maken herrie, vernietigen de natuur en beschadigen menig humeur. In het Gelderse Ellecom hebben bewoners een harkbrigade opgericht om een dam op te werpen tegen de herriemakende apparaten die niets anders doen dan herfstbladeren van plek A naar plek B verplaatsen. Dat is de codetaal voor: van je eigen tuin naar die van de buren.
De initiatiefnemers wijzen er op dat harken niet alleen veel beter is voor de geestelijke gezondheid van medemensen maar ook voor de eigen gezondheid. De  van oorsprong Japanse uitvinding is overkomen waaien uit Californië en heeft hier de oernederlandse traditie van de boel aanharken in rap tempo verdrongen.
De harkbrigade wijst er op dat het overigens nog beter is om bladeren gewoon te laten liggen. Ze dienen als voedsel en bescherming voor tal van diersoorten. Het doel van de activisten is bladblazers de wereld uit. Ze beginnen daarmee in Ellecom.
cc-foto vp: Bradley Huchteman
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Bouwman2
Bouwman216 okt. 2020 - 8:06

De grootte van een tuin moet je niet overdrijven, de meeste burgers hebben niet eens een tuin. Er zijn heel weinig mensen die een tuin bezitten om dar mechanisch gevallen blijderen op een hoop te gaan blazen. Dat zijn degenen die "rijk"genoemd worden, waar je niet afgunstig op zou behoren worden, maar op wie men toch reuze jaloers is. Het "rijk"zijn is namelijk een doe in het leven. Vraah te kinderen wat de zin van het leven is en je krijgt dan het ingeprente antwoord: ik wil het liefst rijk worden en ook beroemd. Er is niemand die antwoordt: ik wil een bijstandsuitkering en anoniem blijven. Je ziet het ook in de aanprijzingen voor loterijen: de liefde voor rijk is erin gespampt. E n nu de Bijbel als onzin en sprookjes wordt afgeschilderd is dat des te meer het geval.Terwijl de Bijbel zegt dat je de Heer moet dienen en niet het geld. Geld is een hulpmiddel, maar berust op vertrouwen. Zelf heb ik geen munten of briefjes in mijn portemonnee. De banken hebben de automaten al tijden gesloten, ik moet daarvoor een resi maken. En daar heb ik dus geen zin an. Ik doe alle betalingen en ontvangsten virtueel. En zo lang de banken waar ik klant ben mijn solvabiliteit garanderen komt het allemaal wel in orde met me. Er zijn natuurlijk wel kleine problemen, met de identificatie. Want hoe kan de foto die op mijn idetiteitsbewijs staan nou met mijn gezicht worden vergeleken als ik verplicht ben om buiten de deur met een zogenaamd mondkapje me te verbergen? Maar dat is een klein probleem, want wat geberurt er als de corona-crisis die heel vreselijk is verkeert in een crisis van het bancaire systeem? Wat dan? Is er dan nog iemand als Wouter Bos? Enfin, tot nader order hou ik me maar vast aan wat Labou hier zegt: gewoon laten liggen, niet aan denken, dan komt het wel goed., Bedoeld is met de bladblazer, maar wie maakt zich nog druk om een bladblazer als het om VERTROUWEN gaat?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 okt. 2020 - 17:50

De Bladblowers - https://www.youtube.com/watch?v=hVReMMYK50E

NoahAmber
NoahAmber15 okt. 2020 - 16:33

Haha, ja ik zie en hoor het hier regelmatig. Schofterige daarvan is eigen wel het feit dat er net een wagentje van de gemeente is langsgekomen die de bladeren bij elkaar veegt en tegelijk opzuigt Blazen hun aan de straatkant liggende tuin schoon en alles op de openbare weg. Te beroerd het even bij elkaar te vegen en in een plastic zak of zo te doen die klootzakken . . A-sociale pantoffeldiertjes

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman216 okt. 2020 - 8:21

Vermakelijk dat je je zo opwindt over kleine practische zaken, maar nooit iets zegt over vragen die tot de filosofie gerekend kunnen worden? . Want aan bespiegelingen daar doen we hier niet veel aan. We houden ons gewoonlijk bezig met eenvoudige praktishhe kwesties. En maar heel af en toe met zaken van importantie. Neem de debatten tussen Trump en Joe Biden, waarvoor je twee apparaten nodig hebt om die te volgen. Het dilemma is welke van die twee kanalen bekijk je dan? In welke kamer ga je dan zitten? In die van een ouwe kletsmajoor of in die van een wat oudere charmante en verstandige heer?

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra15 okt. 2020 - 15:36

In het repaircafé waar ik als vrijwilliger repareer weigeren we ze principieel te repareren.

1 Reactie
adriek
adriek16 okt. 2020 - 18:18

Nuttig principe. Dan belandt de kapotte bladblazer in de kliko en koopt de teleurgestelde eigenaar een nieuwe. Bovendien zal deze zich de volgende keer wel twee keer bedenken voor hij bij die sjagrijnen van het repaircafe langsgaat. Zo'n verhaal doet het ook goed op verjaardagen, dus je weigering doet het milieu meer schade dan die bladblazers.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander15 okt. 2020 - 14:07

De tuinrobotjes Het zijn onzinnige, luidruchtige en energie slurpende dingen. Maar ja, bijna iedereen in stad en dorp met een postzegeltuintje heeft na gedaan werk haast. Dus zaterdag komt zo'n ding hoe dan ook bij de eerste gevallen blaadjes uit de schuur. Je hebt zonder er bij na te denken nou eenmaal zo'n ding gekocht . Ga lekker harken, geniet van de stilte, kijk even op naar de mussen, koolmeesjes en andere vogels. Bladeren laat ze liggen, zeker in de perkjes. En van al het opgeharkte blad kan je mooie zure compost maken. En van takken mooie takkenrillen. En dan heb je ook nog die elektrisch aangedreven robot grasmaaiers. Laat gras toch een keertje groeien en verwilderen. Veel dieren hebben daar baat bij. Een tuin is er niet (alleen) voor de mooi, die is er om samen met de planten en de dieren te delen. Maar goed veel mensen weten al zelf niet meer dat ze een natuurlijk onderdeeltje zijn van een groter geheel. "Schat ga je de tuin nog even maaien". Hoeft niet meer ik heb een robotmaaier gekocht."

1 Reactie
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen16 okt. 2020 - 7:39

Tuinen waar nog iets groeit moet je met een lampje zoeken, Chinees hardsteen en een loungeset is de norm. Tuinieren doet men met een hogedrukspuit.

White Knight
White Knight15 okt. 2020 - 12:29

Ik ben helemaal voor! Ben wel benieuwd naar een onderbouwing voor de nogal sterke bewering dat "bladblazers de natuur vernietigen".

4 Reacties
rvb2
rvb215 okt. 2020 - 13:45

Onnodige vervuiling, vaak ook nog met een tweetaktmotor. De meest vervuilende soort motor die er is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2020 - 9:32

De Plaggenhut wordt omringd door gras, struiken & bomen en er is geen auto die geparkeerd moet worden. Dat laatste scheelt ook. Grasmaaien gaat electrisch maar de rest is handwerk.

adriek
adriek16 okt. 2020 - 18:21

Waarom elektrisch grasmaaien? Bestaan er geen zeisen meer? Heerlijke instrumenten, goed voor lichaam, geest en gras.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2020 - 20:54

voor de zeis staat het gras niet hoog genoeg, en de maaier neemt ook de eerste gevallen bladeren in behandeling.

MaxMax2
MaxMax215 okt. 2020 - 12:19

Ligt er een beetje aan hoeveel bomen je hebt staan en hoeveel blad er valt..

2 Reacties
LaBou
LaBou 15 okt. 2020 - 16:29

In de gemiddelde tuin staat al gauw een bos van een respectabele omvang. Maar daar hoef je niet te harken of blad te blazen. Gewoon laten liggen, dat komt wel goed.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2020 - 9:46

De volwassen eiken van de buren leveren veel blad dat ik zonder te klagen van het gras afhark en elders laat composteren. Ditto blad van de gemeentelijke laanbomen (ook eiken).

Theo Joekes
Theo Joekes15 okt. 2020 - 12:13

Om nou meteen te stellen: "vernietigen de natuur" terwijl het bij bladblazen en overigens vaak ook zuigen, want die optie is er bij de meeste ook, om weinig meer gaat dan het verderop vermeldde feit dat als je de bladeren gewoon laat liggen er door insecten, kleine dieren, en wat kleine flora zoals kleine plantjes zoals mossen e.d. van geprofiteerd zou worden is wat overdreven mijns inziens. Bij het zo nu en dan harken en overigens veel vaker ook vegen met harde bezem, treedt dat m.i. slechts beperkte verlies van en voor wat insecten, slakken, schuilplaatsen voor kleine diersoorten ook tijdelijk op waarna al heel snel weer geprofiteerd wordt door dezelfden of anderen van de nieuwe opgeruimde situatie. Wel ben ik het eens met het bestrijden van gebruik van die luidruchtige bladblazers daarbij omdat vegen en harken inderdaad een voor fysiek en gemoed weldadige bezigheid is, mits men leert er niet zo tegenop te zien en het op een mooie herfstdag als nu eens zonder talmen gaat ondernemen. De gebruikte argumenten van veel serieuzer te nemen van vernietiging van natuur geldt veel meer voor de voegenbranders, of hoe ze ook heten, waarmee onkruid tussen tegels en klinkers gedood wordt maar tegelijkertijd ook de dicht ondergronds en bovengronds levende fauna. Daarvoor gebruik ik altijd de voegenkrabber, een lange steel met daaraan een blokje met dicht opeenstaande dunne ijzerdraadjes. Geduldig werk en zeer heilzaam.

Tom Meijer
Tom Meijer15 okt. 2020 - 12:11

Heel goed. Weg met die kleredingen. Harken is trouwens vaak evenzeer onnodig.

Miss Piggy
Miss Piggy15 okt. 2020 - 11:48

Zelf bladeren harken een zen-achtige activiteit gevonden. Nooit gesnapt waarom je als particulier een bladerenblazer nodig hebt. Of zoals Youp van het Hek ze in de jaren Negentig al noemden: Aerdenhoutse Specialenvrouwtjes harken