Joop

Hardwerkende Nederlanders gaan massaal staken tegen afschaffen dividendbelasting

  •  
06-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107th Bayreuth Festival

© epa06909790 German Chancellor Angela Merkel (R) and Dutch Prime Minister Mark Rutte (L) arrive for the opening of the 107th Bayreuth Festival at the Richard-Wagner-Festspielhaus (Bayreuth Fes

Op 2 oktober moeten zorgmedewerkers, politieagenten, defensiepersoneel en jeugdhulpverleners massaal gaan staken uit protest tegen de miljarden euro’s verslindende afschaffing van de dividendbelasting. Daartoe roept PO in Actie op, de succesvolle actiegroep van leerkrachten die vorig jaar 60.000 onderwijsmensen op de been kreeg voor een demonstratie en een massale staking organiseerde. In een open brief in het AD schrijven de initiatiefnemers Jan van de Ven en Thijs Roovers:
"Wat als we nu eens samen op – komen voor een gezondere publieke sector, omdat twee miljard veel beter te besteden valt. Met tienduizenden of honderdduizenden agenten, verpleegkundigen, leraren en militairen zij aan zij. Omdat zonder ons dit land tot stilstand komt. Begin oktober zal de afschaffing van de dividendbelasting onderdeel zijn van een nieuw belastingplan dat door onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer wordt behandeld. Een peperdure schandvlek. "
Tegen het AD zegt Van de Ven: “De hele publieke sector staat in de fik. Intussen geeft de regering 2 miljard per jaar aan grote bedrijven met het afschaffen van de dividendbelasting.We krijgen allemaal te horen dat er geen geld is, maar er is altijd geld. Het gaat hier om politieke keuzes die worden gemaakt.’”
Met die keuze zullen de demonstranten de politiek op 2 oktober confronteren. Wie krijgt het geld, de aandeelhouders van multinationals of de medewerkers van de publieke sector? Onder zorgmedewerkers zou de animo al meteen groot zijn. In die sector wordt niet snel gestaakt maar de actiebereidheid van de zorgverleners groeit nu de overheid wel bereid is om miljarden uit te geven aan een fiscaal cadeau voor buitenlandse investeerders maar niets vrijmaakt voor de zorg.
Rutte kan dan uitleggen hoe het ook al weer precies zit met de hardwerkende Nederlanders waar hij beweert voor op te komen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (179)

Chso
Chso24 sep. 2018 - 0:15

Ik vind het wel grappig dat NL nu pas gaat staken... Al jaren word je hard genaaid gebeurd niets tot te weinig...en nu pas gaan de kleppen open die mensen het liefst stijf dicht hielden....we weten allemaal dat er een hele andere agenda loopt die het voor de toekomstige kids niet beter maakt...net juist omdat mensen ???????????? dit doen....zo meteen heeft ook niemand meer een bestaansrecht....want alles wordt je afgepakt bij stemmen leugens worden krachtig herhaald en men gaat geloven....alles is uit eindelijk aan jezelf te danken...

vdbemt
vdbemt14 sep. 2018 - 12:37

"We krijgen allemaal te horen dat er geen geld is, maar er is altijd geld. Het gaat hier om politieke keuzes die worden gemaakt.’”. En zo is het.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2018 - 22:46

Weet je waar ik nu zo pissig om kan worden; Rutte; De kinderen worden uitgezet omdat er anders geen draagvlak meer is in de samenleving voor het opvangen van vluchtelingen.! Geen draagvlak meer? Is dat een argument? Waarom gaat die afschaffing van de dividendbelasting dan door? Daar is nl. helemaal geen, oftewel 0.0 procent draagvlak voor? Brrrrr..... Daar heeft meneer geen enkele moeite mee!

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin8 sep. 2018 - 12:36

@ Minoes - goed gesproken. Overigens is deze discrepantie van formaat anderen ook opgevallen; precies dit onlogische en inconsequente monstrum in het denken en spreken van Mark Rutte wordt nu op allerlei van elkaar onafhankelijke podia aan de kaak gesteld. Laat het lekker rondzingen. Het is belangrijk genoeg om een eigen leven te gaan leiden; het kan een geschikt argument voor Ruttes opponenten vormen om hem er in de Kamer mee om de oren te slaan, als hij weer eens ontwijkend wordt en met valse redeneringen aan komt kakken. Onze eerste minister leeft grotendeels in fictie. Met het echte leven van alledag heeft hij bijzonder weinig affiniteit. Zijn geheugen laat hem bijzonder vaak in de steek. Hij compenseert dit door gebruik te maken van koortsige fantasieën over verre toekomsten. Hij is ten enen male ongeschikt voor zijn functie. Desondanks hoort hij inmiddels tot de heel lang zittende premiers van ons land. Conclusie? Ik citeer Ruud Lubbers: "Nederland is ziek". Maar uiteraard bedoel ik daar iets heel anders mee als hij deed.

Sonic2
Sonic27 sep. 2018 - 20:41

Jan Terlouw had er wel een mooie theorie over. Hij zei dat als je de markt boven de overheid zet dat op een gegeven moment het recht van de sterkste gaat gelden. Vanaf minuut of 37. http://www.dagennacht.nl/serie/betrouwbare-bronnen/ Dat gebeurt nu in Nederland. Je kunt in Amerika zien waar dat naar toe gaat. De dividend belasting is daar een soort symbool van. Een "bekroning" van bijna 40 jaar dit soort beleid. Voor de rest hebben deze Nederlanders volstrekt gelijk. Nederland is echter een rechts land. Dus als het naar links moet dan gaat het richting PVV en FvD, omdat de illusie bestaat dat die partijen "sociaal" zijn. Ik hoop dat er een flinke ruk naar links komt. Rechts werkt niet. Zeg ik ook uit eigen ervaring.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren7 sep. 2018 - 17:38

Werknemers in de publieke sector hebben gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden(veel verlof, lange pauzes), een staking is daarom niet nodig. Een staking in de collectieve sector is nadelig voor de meerderheid van de Nederlandse bevolking.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin7 sep. 2018 - 18:49

@ Frans - in de aanname dat je geen trol bent: wat een antisociale flauwekul debiteer je hier weer. Gelukkig zijn nu voldoende gewone, hardwerkende Nederlanders volstrekt ongeïnteresseerd in de opinies van Frans Cobben Halsteren. (Kun je ook eens een langer stuk maken, waarin je je eigen meningen substantie meegeeft? Nu lijken je inzendingen alleen bedoeld om te treiteren. En nog eens: Nederland mag dan wel een failed state geworden zijn, met een dictatoriaal typetje aan het roer; maar tot mijn voldoening worden onze wetten en regels niet door Frans Cobben Halsteren uitgevaardigd.)

Martin108
Martin1087 sep. 2018 - 16:33

Zou die belastingwet referendabel zijn geweest? Snap ik meteen waarom ze zo'n haast hadden om die af te schaffen.

1 Reactie
gerryjoris
gerryjoris23 sep. 2018 - 20:06

Van dit kabinet kan je inderdaad álles verwachten.

Pake Jeep
Pake Jeep7 sep. 2018 - 12:05

Ik heb met aandacht de diverse reacties gelezen. Wat mij opvalt is, dat veel reageerders zich superieur achten en alle anderen maar domoren vinden. Argumenteer nu alleen met argumenten en laat de argumento ad hominem gewoon achterwege, het is i.m.o. sfeer verpestend. Een aantal reageerders, geven mij de indruk, dat zij zijn geschoold op het gebied van de economie en wellicht zou het goed zijn, om langs elkaar heen argumenteren te voorkomen, dat iemand enige duiding kan geven m.b.t. s'Rijks belastingen in- en uitgaven en de nieuwste wetmatigheden m.b.t. de economie. Nu ben ik geen econoom (een econoom lult recht wat krom is), maar ik heb bij mijn voortgezet onderwijs, wel voor waar moeten aannemen, dat het aanbod en de vraag bepalen wat de prijs is. De laatste jaren, schijnt dat principe echter niet meer te bestaan. Er wordt geschreeuwd om personeel en daar is dus weinig van in de aanbieding, maar de lonen, die worden aangeboden, zijn nog steeds op het peil van de vorige eeuw. Ik bezuinig als een malle op mijn energiekosten, dus mijn vraag en die van vele anderen ook, vermindert en toch gaat de prijs van de energie met sprongen omhoog. Als die twee wetmatigheden al niet meer opgaan, is er dan sprake van een "nieuwe economie" of worden we grotelijks belazerd? In mijn beleving, zou het een godswonder zijn, als men de arbeiders op één lijn zou kunnen krijgen en een nationale staking uitroepen. Het is mij al van jongs af bijgebracht, "De grootste vijand van de arbeider, is de arbeider"!

2 Reacties
Zapata
Zapata7 sep. 2018 - 17:11

Een mooie bijdrage. Alleen mag gesteld worden dat economie geen exacte wetenschap is en berust op pure hypotheses. Dus kan iedere verwijzing daar aan opgevat worden als een mening maar nooit als een bewezen stelling. Economie is een menswetenschap en gebaseerd op de niet rationele eigenschappen van de mens. Natuurlijk kunnen we gaan schermen met boekhoudkundige wijsheden of zelfs met bedrijfseconomische stellingen. Dat alles kan heel goed vertaald worden naar het hier en nu maar reikt nooit verder dan een jaar of vijf. Kortom keukentafel gebabbel over het huishoudboekje en de prijs van de margarine.

Alfons de B
Alfons de B7 sep. 2018 - 17:29

Pake Jeep, "Ik bezuinig als een malle op mijn energiekosten, dus mijn vraag en die van vele anderen ook, vermindert en toch gaat de prijs van de energie met sprongen omhoog." Het is een soort catch-22. De overheid heeft veel geld nodig voor alle projecten die ze bedenken. Dus als er minder binnenkomt, bijvoorbeeld omdat jij en anderen minder energie gebruiken, moet het tarief omhoog. De overheidsinkomsten moeten immers hetzelfde (of meer) zijn. De smoezen van de overheid zijn leuk voor het plakboek. Het gaat om het financiele resultaat voor de overheid. Dus als straks iedereen alleen maar zonnepanelen/windmolens in de tuin heeft zal er een belasting, heffing, accijns komen op deze energiebronnen, al is het maar het aantal zonuren wat belast gaat worden. Want, nogmaals: de overheid moet ergens geld vandaan halen. Zo simpel is het. Anders gezegd: wat als iedereen zelfvoorzienend zou zijn in energiebehoeftes en niemand meer energie (en dus belastingen) via de (semi)overheid afneemt? Hoe worden dan de overheidskosten gedekt? Een treffend voorbeeld: we mogen geen gas uit Groningen gebruiken vanwege aardbevingen. Laat nou het % wat de consument in NL gebruikt voor fornuis en verwarming het minste zijn van alle groepen (industrie, buitenland enz). Maar ondertussen wordt het wel gebracht alsof jan modaal met zn keteltje de gasvelden leegtrekt. En laat duidelijk zijn dat die jan modaal wel het meeste betaalt aan heffingen voor dat gas; niet de industrie, niet de tuinders, niet het buitenland.

W-74
W-747 sep. 2018 - 11:13

Dat Rutte meende op eigen initiatief dit douceurtje aan de multinationals te kunnen geven is op zich nog tot daar aan toe. Echter het blijven volharden in dat onzalige idee na de volledige shitstorm aan tegenargumenten die iedereen en zijn moeder over hem uitstortte is hem zeker zwaar aan te rekenen. Wat voor een democraat ben je dan eigenlijk?

2 Reacties
adriek
adriek7 sep. 2018 - 13:40

Een democraat die nadat hij gekozen is ongestoord zijn gang kan gaan. Type dat de laatste jaren in veel landen gesignaleerd (en gekozen) wordt.

W-74
W-747 sep. 2018 - 15:05

“Een democraat die nadat hij gekozen is ongestoord zijn gang kan gaan.“ Zoals je al veronderstelt is dat wel vaker zo, maar doorgaans is dat nog wel binnen het mandaat dat door de kiezer is gegeven. De dividenbelasting kwam echter onverwacht, zonder dat er in het VVD verkiezingsprogramma over was gerept. Dat riekt naar bedrog.

angsthaas2
angsthaas27 sep. 2018 - 9:54

Ik ben benieuwd. Normaliter protesteren nederlanders niet. En een groot deel heeft vvd gestemd die zien we ( gelukkig) niet. Wat de stemmers van de overige kabinetspartijen doen is afwachten. Vanzelfsprekend hoop ik dat het protest een succes wordt en rutte met pek en veren den haag wordt uitgejaagd. Maar ik vrees een kleine groep die zich op hey malieveld laat weg stoppen.

4 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes27 sep. 2018 - 10:24

Ik zou zeggen, dat een klein gedeelte op die enge partij, de VVD, heeft gestemd. Slechts 21%. Dat wil zeggen dat afgerond 80% van de NLers het niet zagen zitten in die club. Dus deze actie kan een groot succes worden. Met pek en veren wegjagen kan ik leven, hoewel ik persoonlijk dat nogal gematigd vind.

Johan eldert
Johan eldert7 sep. 2018 - 11:18

een groot deel op de VVD? ze hebben maar 30 van de 150 zetels. dat is maar 20%.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 sep. 2018 - 13:20

De media zullen er wel niet of nauwelijks op reageren. Niet 'spectaculair' genoeg om voldoende kijkers en lezers te verzamelen voor de reclameblokken. De VVD is in staat om Nederland via deze methode te veranderen in een nat-gezeken reclamefolder. Onbestaanbaar in de ons omringende landen. De 'hot-shots' van de PO (VPRO uitgezonderd) en 'kwaliteitskranten' leven al lang in symbiose van het verrotte dorp 'politiek Den Haag.'

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks7 sep. 2018 - 21:42

[Slechts 21%. Dat wil zeggen dat afgerond 80% van de NLers het niet zagen zitten in die club.] Dat klopt. Overigens zag meer dan 80% het niet zitten in alle andere clubs.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2018 - 7:36

Ik zou willen dat dat hardwerkende eens weggelaten zou worden vanwege de negatieve connotatie

8 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas7 sep. 2018 - 9:29

Hardwerkende mensen verdienen in dit land amper wat. Best dat ze zo genoemd worden, alleen de meeste mensen hebben een verkeerd beeld bij hardwerkende Nederlanders, en dat is de schuld van Rutte. Witte boorden werken niet hard maar graaien hard. Rutte heeft dat verdoezeld door ze hardwerkend te noemen.

Paddy3
Paddy37 sep. 2018 - 10:46

@Pindaklaas, fijn hoe je meer dan 2 miljoen Nederlanders weg zet.

W-74
W-747 sep. 2018 - 11:14

Pindaklaas Ook niet-hardwerkende mensen verdienen amper wat in dit land.

Piet de Geus
Piet de Geus7 sep. 2018 - 11:26

"Witte boorden werken niet hard" En mensen die menen dat alleen fysieke arbeid hard werken is, die werken doorgaans weinig efficiënt en productief.

adriek
adriek7 sep. 2018 - 13:50

@Piet: https://www.vouchercloud.com/resources/office-worker-productivity "New research from the UK’s largest money saving brand has revealed that the average UK office worker is only productive for 2 hours and 53 minutes out of the working day; " De meeste mensen die fysieke arbeid verrichten werken ruim meer dan drie uur per dag. (Inclusief vrijdagmiddagsarcasme :) )

Martin108
Martin1087 sep. 2018 - 16:31

Hoe harder je moet werken hoe minder centen je er voor krijgt. Zie politie, zorg, onderwijs...

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks7 sep. 2018 - 21:41

Ik zou het vooral weglaten omdat het werknemers beschrijft. En met uitzonderingen, het zijn vrijwel uitsluitend ondernemers die hard werken. Hard werken onder werknemers, dan moet je toch echt naar arbeidsmigranten kijken, anders vind je ze niet.

Piet de Geus
Piet de Geus8 sep. 2018 - 1:09

"New research from the UK’s largest money saving brand" Altijd leuk: 'onderzoek' door leken met een commercieel belang. Gegarandeerd goed voor een leuke quote en het bespelen van de onderbuik. Maar wat heeft die grote 'geldbespaarder' precies onderzocht? Hoe representatief zijn bijvoorbeeld mensen die op zoek naar kortingscodes rondhangen op die site? Uit het onderzoek blijkt in ieder geval welk deel van de samenleving je dan te pakken hebt. Over het functioneren van werknemers in het algemeen zegt het echter helemaal niets. Je kunt net zo goed de bezoekers van de site van de Gaykrant vragen naar hun seksuele voorkeur en vervolgens met een ronkend persbericht komen dat onderzoek heeft uitgewezen dat de overgrote meerderheid van de bevolking homoseksueel is geworden.

Hiltermann
Hiltermann7 sep. 2018 - 5:43

Kijk eens naar de kwaliteit van het landsbestuur. Het OM kan verkeerszondaars flink aanpakken. Grote criminaliteit laat het OM lopen. Of die nu bij de ING zit of in drugs handel en productie, grote criminelen hebben vrij spel. De belastingdienst staat op omvallen. Deskundig personeel is vertrokken met een gouden regeling. IT bij de bd is zo verouderd dat onderhoud niet meer mogelijk is. Onderwijs en zorg kampen met grote tekorten aan werknemers. Door kunstmatig aangelegde tekorten zijn woningen onbetaalbaar. Verder gaat het goed met Nederland. P

Hiltermann
Hiltermann7 sep. 2018 - 5:24

Rutte gaat niets uitleggen. Hij wil helemaal niet voor eerkend Nederland opkomen. Rutte komt alleen maar op voor grote bedrijven. Het MKB waar ruim 70% van de werkgelegenheid in zit wordt genegeerd. De VVD komt niet op voor de sector waarop de welvaart in Nederland is gebaseerd.

1 Reactie
adriek
adriek7 sep. 2018 - 13:46

Logisch. Zijn toekomstige commissariaten en andere bijbaantjes zitten toch niet bij het MKB? Hij werkt aan zijn eigen toekomst en dát doet hij uitstekend.

quatsch
quatsch6 sep. 2018 - 23:29

De beloofde dividend belasting van tafel en de beloofde € 1000 aan werknemers erop!

1 Reactie
Martin108
Martin1087 sep. 2018 - 16:37

2 miljard gedeeld door ~10 miljoen werknemers. Dan komen we al uit op 200 euro per werknemer.

Bert de Vries
Bert de Vries6 sep. 2018 - 21:09

Die 'hardwerkende Nederlander', is dat onderhand niet het oppervlakkigste cliché dat rechts en (zogenaamd) links verbindt? De voorzitter van VNO-NCW heeft een vergelijkbare term voor de tegenhangers: de 'labbekakkers'. Noem de groepen bij hun naam. In dit geval 'werknemers'. Want dat harde werken, dat is quatsch. Dat doen legio mantelzorgers ook. Bijvoorbeeld.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2018 - 19:15

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Zapata
Zapata7 sep. 2018 - 5:07

Sinterklaas, ja voor zijn steenrijke vriendjes. Onder tussen worden voor de verandering nu de studenten (weer) genaaid. Nederland kennisland. zo langzamerhand alleen nog voor de kinderen van zijn achterban. https://www.trouw.nl/home/de-minister-verhoogt-de-rente-op-studieleningen-studenten-zijn-fiks-duurder-uit~af50be58/

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks9 sep. 2018 - 0:10

Hans Wiegel was zelf Sinterklaas. Het kabinet waar hij VP van was toen hij Den Uyl van Sinterklaas zijn beschuldigde was precies dat kabinet dat door ongecontroleerd uit te delen het kabinet bleek dat de grootste verhoging van de collectieve uitgaven bewerkstelligde, en het record staat nog steeds.

Hiltermann
Hiltermann6 sep. 2018 - 17:29

Met alle respect: een dagje staken maakt geen indruk op Rutte cs. Pas wanneer Nederland een week lang geen motorbrandstoffen tankt en de vloot ook stil laat staan zodra de tanks leeg zijn wordt Den Haag wakker. Dan gaat minister Hoekstra het voelen in de schatkist, dan loopt de economie schade op die niet meer ingehaald kan worden. De schaamteloze vertoning met overheidsgeld kent geen grenzen. Overheidsgeld is niet de juiste naam. Het is geld van de belastingbetalers. Het roept de uitspraak van Margareth Thatcher in herinnering toen er in het VK een rel was over overheidsuitgaven. Thatcher: " There is no such thing as public money, there is only taxpayers money " Zij wees er op dat er verantwoordelijk moet worden omgegaan met het geld van de belastingbetaler. Daar ontbreekt het aan in Nederland. Met alle respect: een dagje staken maakt geen indruk op Rutte cs. Pas wanneer Nederland een week lang geen motorbrandstoffen tankt en de vloot ook stil laat staan zodra de tanks leeg zijn wordt Den Haag wakker. Dan gaat minister Hoekstra het voelen in de schatkist, dan loopt de economie schade op die niet meer ingehaald kan worden. De schaamteloze vertoning met overheidsgeld kent geen grenzen. Overheidsgeld is niet de juiste naam. Het is geld van de belastingbetalers. Het roept de uitspraak van Margareth Thatcher in herinnering toen er in het VK een rel was over overheidsuitgaven. Thatcher: " There is no such thing as public money, there is only taxpayers money " Zij wees er op dat er verantwoordelijk moet worden omgegaan met het geld van de belastingbetaler. Daar ontbreekt het aan in Nederland.

8 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 sep. 2018 - 18:30

“Thatcher: ” There is no such thing as public money, there is only taxpayers money ” Zij wees er op dat er verantwoordelijk moet worden omgegaan met het geld van de belastingbetaler.” Dat kan ze mooi hebben gezegd maar de armoe en het ontrechten waarin ze haar onderdanen stortte, de brutaliteit naar de EU wekt nu nog mijn weerzin, bij haar dood scandeerden britten “the bitch is dead” zoveel weerzin heeft ze opgewekt.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 sep. 2018 - 21:52

Het komt niet zo vaak voor dat iemand in één adem zichzelf napraat.

Hiltermann
Hiltermann6 sep. 2018 - 22:11

Margareth Thatcher heeft Engeland welvaart gebracht door de eindeloze reeks stakingen om niets onmogelijk te maken. Kijk naar Frankrijk waar op dit moment exact hetzelfde gebeurt. Werkweken van 35 uur, soms niet eens 35 uur. Staken bij het minste of geringste. Zie Air France. Dat is niet vol te houden. Het moet anders. De vraag is of Macron dat gaat redden.

W-74
W-747 sep. 2018 - 6:30

Raymond Irrelevant geneuzel.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 sep. 2018 - 9:45

“Het komt niet zo vaak voor dat iemand in één adem zichzelf napraat.” Over de vorm kan je van mening verschillen, zonder inhoud is het een lege huls.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 sep. 2018 - 9:47

“Margareth Thatcher heeft Engeland welvaart gebracht” Daar zou ik niet al te stellig in zijn met een verdeelde mening tot ondubbelzinnige haat.

Paddy3
Paddy37 sep. 2018 - 10:54

“ dan loopt de economie schade op die niet meer ingehaald kan worden.” En waarom zouden we dat willen?

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks9 sep. 2018 - 10:22

[Dat kan ze mooi hebben gezegd maar de armoe en het ontrechten waarin ze haar onderdanen stortte...] Niet getuigend van enige realiteitszin. Love her or hate her (voor mij geldt het laatste) de armoede in het VK is tijdens haar bewind gigantisch gedaald. Toen zij begon moest je over straat lopend goed uitkijken dat je niet op een dakloze ging staan. Toen zij vertrok moest je lang zoeken om daklozen te vinden.

Johan eldert
Johan eldert6 sep. 2018 - 17:04

ik doe mee !

W-74
W-746 sep. 2018 - 16:23

Uiteindelijk wordt het dus een dans om de 1,5 mld en wie dat gaat krijgen. Er dienen zich dus meer hebberds aan. Het ding is dat het wegvallen van de dividendinkomsten gecompenseerd moeten worden door de belastingbetaler. Als we nu een streep zetten door die afschaffing dan keren we terug naar de huidige situatie waarbij de publieke sector ook die 1,5 mld niet extra krijgt. Dus of we nu de stakers hun zin geven of we geven Rutte zijn zin, de belastingbetaler kan het allemaal ophoesten door jaarlijks die gewenste 1,5 mld extra te betalen.

7 Reacties
W-74
W-746 sep. 2018 - 16:25

Ik bedoel dus: het is niet dat wanneer we die belastingregeling van Rutte afschaffen we opeens 1,5 mld per jaar overhouden.

Piet de Geus
Piet de Geus6 sep. 2018 - 18:29

Wat we overhouden is die meevaller van 0,6 miljard. En een paar miljoen inwoners die dat graag in hun zakken zien verdwijnen...

Klaas Punt
Klaas Punt6 sep. 2018 - 19:57

Nee natuurlijk zouden we geen 1,5 -2 miojard per jaar overhouden. Dat zou best wel dom zijn, dat geld kan heel goed aan onderwijs, zorg en andere nuttige zaken besteed worden. Zoals het nu ligt zal er extra belasting geheven moeten worden om diezaken gerealiseerd te krijgen. @Piet - die meevaller bestaat alleen in jouw droom.

Zapata
Zapata6 sep. 2018 - 20:06

Yep de Geus, en enige tientallen zien dat graag in hun zakken verdwijnen.

Piet de Geus
Piet de Geus6 sep. 2018 - 22:25

"die meevaller bestaat alleen in jouw droom" Arme jongen toch. https://nos.nl/artikel/2246348-gat-van-600-miljoen-euro-door-afschaffing-dividendtaks.html

Klaas Punt
Klaas Punt7 sep. 2018 - 16:22

@Piet, ik lees nos.nl niet. Maar als je 2 miljard weggeeft, dan is het bedrag dat je beter kan besteden exact gelijk aan € 2 miljard.

tonkuijler
tonkuijler11 sep. 2018 - 18:51

Er komt een nog groter probleem aan, de EU is nu met Denemarken bezig over de dividendbelasting, als Denemarken dat verliest is Nederland aan de beurt, en dat zou dan weleens 1,5 miljard kunnen kosten.

JoostdeV
JoostdeV6 sep. 2018 - 16:01

In de VS kunnen we zien wat de gevolgen zijn van een bestuurlijke elite die 40 jaar lang de democratie aan haar laars lapt, en vriendjes bevoordeeld ten kostte van het algemeen belang. Uit frustratie en onmacht heeft een groot deel van de bevolking een molotov cocktail het Witte Huis ingestemd. Als de politieke verantwoordelijken in Nederland hun nepotisme voortzetten, staat hier het zelfde te gebeuren.

Zapata
Zapata6 sep. 2018 - 15:49

Ik neem die dag vrij en loop mee. Ik ben het zo verschrikkelijk zat wat er gebeurd in dit land.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman26 sep. 2018 - 17:17

Ook de spelling van de werkwoorden?

Zapata
Zapata6 sep. 2018 - 20:03

Get a life Bouwman, ik beloof dat ik mijn werkwoorden goed spel als jij het voor elkaar krijgt om het aankomende jaar iets samenhangends hier onder woorden te brengen.

madbako
madbako7 sep. 2018 - 7:05

@Bouwman 6 september 2018 at 19:17 Ook de spelling van de werkwoorden? U valt duidelijk onder nummer 2 van het trollenlijstje https://joop.bnnvara.nl/nieuws/trollen-doen-het-vooral-uit-verveling

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut6 sep. 2018 - 15:42

Hemeltjelief wat een gedoe, deze hardwerkende Nederlander zou het veel meer kunnen waarderen als de betreffende beroepsgroepen zich wat drukker zouden maken om het adequaat uitoefenen van hun respectievelijke functies dan zich ledig en onnuttig te bezigen met dit soort gratuite acties op kosten van de belastingbetaler, van de hardwerkende Nederlander zogezegd.

18 Reacties
Johan eldert
Johan eldert6 sep. 2018 - 17:05

en jij kan aantonen hoe geweldig jij je werk doet? daarnaast is je eigen opmerking nogal gratuite omdat je veronderstelt dat zij hun werk niet goed doen. arrogant, loop maar eens een dagje mee met een van hun

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut6 sep. 2018 - 18:30

@Johan eldert Arme Johan, mijn boodschap staat je niet aan dus trek je mij persoonlijk in twijfel. Typisch het defensieve gedrag van de ontkenner.

H.Witte
H.Witte6 sep. 2018 - 19:47

Guurtje G. Ken uw geschiedenis. De omstandigheden waarin u en alle landgenoten leven zijn mede tot stand gekomen door actie. Uit zichzelf komen verworvenheden niet op ons af. Sterker ; krachten genoeg, nu en in het verleden, om ons, als we niet zo nu en dan opstaan, in een onderdanige positie te houden. De kerk in het verleden, het groot-kapitaal nu. Lees eens wat geschiedenisboeken zou ik zeggen. Willem van Oranje e.v.a., Aletta Jacobs, Wilhelmina Drucker, Mina Kruseman, Jelle Troelstra, de demonstraties voor het algemeen kiesrecht, tegen kinderarbeid, voor ondernemingsraden, de afschaffing van de 60-urige werkweek, de vrije zaterdag. U profiteert dagelijks op enigerlei wijze van al die konten die zich wilden optillen. Uw reactie is dan ook meer dan misplaatst.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout6 sep. 2018 - 20:01

Ja hoor, je verlaagt hun budget, overlaadt ze met papierwerk (alles moet bij "Finanzkapitalismus" aka neoliberalisme nauwkeurig worden vastgelegd voor financiering en risicobepaling) waardoor er te weinig tijd is om aan de eisen te voldoen die u stelt en als men daartegen protesteert geeft u ze verbaal een rotschop.

Zapata
Zapata6 sep. 2018 - 20:04

Ach nee toch, Guurtje. Bek houden en werken is je devies? Hoe graag je die tijden ook terug wenst, de middeleeuwen zijn al een tijdje geleden.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks6 sep. 2018 - 21:01

[en jij kan aantonen hoe geweldig jij je werk doet?] Een typisch geval van een niet terzake doende jijbak. Zelfs als de persoon inderdaad heel slecht is in het werk, dan nog is het commentaar terecht.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut7 sep. 2018 - 1:31

@Henk Witte Heel imponerend Henk al die verwijzingen naar historische figuren en boeken maar zonder waarde als argument. En om hier nu de gehele geschiedenis te behandelen omdat u hier gratuit wat aan namedropping doet dat gaat mij wat te ver.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut7 sep. 2018 - 1:35

@Arjan Fernhout Werken voor uw salaris Arjan,daar is niets mis mee en als het takenpakket of het salaris u niet bevalt dan kunt u uw zegeningen tellen en afhankelijk van de saldo bepalen of dit nog de juiste negotie is in uw bestaan.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut7 sep. 2018 - 1:37

@Zapata "Bek houden en werken is je devies?" Integendeel maar blijkbaar zijn dit soort smakeloze insinuaties de enige "argumenten" die u er tegen in kunt brengen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 sep. 2018 - 11:49

@Guur 7 september 2018 at 03:35 Tussen schelden (wat, met helm, en tegen of tussen proces-operators gezien de veiligheid zeer functioneel kan zijn), desavouering (en, met stropdas, hartversterkende schimpscheuten op managementniveau) ben ik als industrieel wel wat gewend. In het oosten van Nederland heeft men een aardige opmerking over dit soort reacties van u: "Het maakt me de pies niet lauw." Uiteraard heb ik niets te maken met uw leefomstandigheden. Maar pas er voor op dat u geen slachtoffer van 'practical jokes.' (ik heb er vele gezien). Bijvoorbeeld dat u uw parelkettinkje terugvindt in de appelstroop.

Poezenmens
Poezenmens7 sep. 2018 - 13:02

@ Guurtje “Heel imponerend Henk al die verwijzingen naar historische figuren en boeken maar zonder waarde als argument.” Hoe bedoel je? Alsof dit geen waarde heeft gehad en nog heeft: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Spoorwegstakingen_van_1903

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut7 sep. 2018 - 14:36

@Merel Volgens mij heeft u mij nergens horen zeggen dat staken geen belanrijk recht en instrument kan zijn om impasses te doorbreken of om verandering teweeg te brengen. De oproep voor deze staking is waar ik mij over uitgesproken heb, niet meer en niet minder. Wellicht zou ook u beter afgaan op wat reageerders schrijven en niet welke vooroordelen u daar aan koppelt.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut7 sep. 2018 - 14:44

@Arjen Fernhout "Maar pas er voor op dat u geen slachtoffer van ‘practical jokes.’ (ik heb er vele gezien). Bijvoorbeeld dat u uw parelkettinkje terugvindt in de appelstroop" Dank voor uw betrokkenheid bij mijn welzijn, ik zal de ongelukkige en insinuerende woordkeuze in uw reactie dan maar aanmerken als onhandigheid. Overigens komt u voor iemand die naar eigen zeggen "wel wat gewend is" nogal lichtgeraakt over maar dat kan ik natuurlijk verkeerd hebben.

Zapata
Zapata7 sep. 2018 - 17:04

/als de betreffende beroepsgroepen zich wat drukker zouden maken om het adequaat uitoefenen van hun respectievelijke functies dan zich ledig en onnuttig te bezigen met dit soort gratuite acties op kosten van de belastingbetaler, van de hardwerkende Nederlander zogezegd./ Maar Guurtje toch, ik citeer dan maar even uit uw eigen bijdrage. U zegt hier wel degelijk dat. a. Die mensen niet adequaat hun beroep uitoefenen. b. Dat die mensen zich alleen met hun beroep moeten bezighouden en niet enige vorm van protest mogen ventileren omdat ze zich met hun beroep moeten bezig houden. Dat komt voor mij over op bek houden en werken. Als u dat anders ziet dan graag uw verklaring of aanvulling op uw woorden.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut7 sep. 2018 - 19:03

@Zapata "Dat komt voor mij over op bek houden en werken" Kom, kom, niet zo doordraven beste Zapata. Tussen opbouwende kritiek en uw kwalificatie zit nog een wereld aan gradaties. Net zozeer als dat mijn bezwaar tegen deze actie niet betekent "Dat die mensen zich alleen met hun beroep moeten bezighouden en niet enige vorm van protest mogen ventileren omdat ze zich met hun beroep moeten bezig houden". Het spijt me als ik daarmee niet in uw 'hokje' pas maar daar heeft u het dan maar mee te doen.

H.Witte
H.Witte8 sep. 2018 - 9:47

Guurtje G De kern van mijn verhaal was in uw kritiek op actievoeren dat u zelf dagelijks profiteert van al die mensen die in het verleden de straat op gegaan zijn en dat alleen al om die reden uw kritiek misplaatst is. Waarom gaat u daar niet gewoon op in. Erkent u wel de verworvenheden waar uw voorvaderen zich, niet zelden met grote tegenwerking, ontslag en zelfs huisuitzetting of erger de gevangenis, hard voor hebben gemaakt. Eigenlijk moest u zich schamen. Ik zal mijn voorouders mijn overgrootvader, grootvader en ook mijn vader nooit verloochenen omdat zij gestreden hebben voor vakantiegeld, de vrije zaterdag, de 38-urige werkweek, de medezeggenschap in ondernemingen. U mag van mij best rechts zijn, maar pas u niet aan de domheid van die club aan.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut9 sep. 2018 - 2:57

@Henk Witte "De kern van mijn verhaal was in uw kritiek op actievoeren dat u zelf dagelijks profiteert van al die mensen die in het verleden de straat op gegaan zijn en dat alleen al om die reden uw kritiek misplaatst is." Beste heer Witte, zoals ik hierboven al eerder heb geschreven misken ik op geen enkele wijze het belang van het stakingsinstrument of van het voeren van actie om veranderingen te entameren of impasses te doorbreken. Daar zijn we het dus volledig over eens. Het enkele feit dat ik kritiek heb op deze oproep doet daar niets aan af. Die absurde uitvergrotig over hoe erg ik dan wel de verwordenheden van onze samenleving misken en hoe rechts ik dan wel zal zijn laat ik dan ook voor uw rekening. Blijkbaar heeft u een probleem met mensen die niet helemaal en volledig in de pas marcheren met uw opvattingen.

H.Witte
H.Witte9 sep. 2018 - 9:17

Nee, ik heb problemen met mensen die in hun reactie relevante zaken al dan niet bewust buiten beschouwing laten, wellicht bang afbreuk te doen aan die reactie.

Marc Marc
Marc Marc6 sep. 2018 - 15:01

Naast het lopende issue dat dividendbelasting discriminatoire zou zijn is de financiering interessant. Afschaffing wordt gefinancierd door: * Banken en bedrijven die veel energie gebruiken betalen € 200 miljoen; * De bankenbelasting wordt verhoogd met € 40 miljoen euro. * Met de afschaffing van de renteaftrek op coco’s, die banken gebruiken om hun buffers op te hogen, is in totaal een bedrag van € 150 miljoen gemoeid. € 100 miljoen hiervan wordt gebruikt om het dividendgat te dichten. * het vpb-tarief voor winsten boven € 200.000 omlaag gaat van 25 naar ca. 22 procent i.p.v. 21% Gaan de hardwerkende Nederlanders staken voor het ongedaan maken van bovenstaande belastingmaatregelen?

20 Reacties
ValsPlat
ValsPlat6 sep. 2018 - 15:10

En wat doen we met de overige € 1.500.000.000 die de maatregel aan gederfde belastinginkomsten kost?

BramJ
BramJ6 sep. 2018 - 15:25

@Marc Marc 6 september 2018 at 17:01 Terechte punten. Vergeet niet de nieuw in te voeren bronbelasting op rente en royalty's. En fiscale beleggingsinstellingen (fbi's), zoals veel vastgoedfondsen, die met het afschaffen van de dividendbelasting veel meer vennootschapsbelasting verschuldigd zijn (zij verliezen immers hun afdrachtsvermindering van de dividendbelasting). Bespaar je de moeite. Inhoud en nuance doen er in de publieke opinie niet toe! De dividendbelasting moet blijven ;)

Frans Kwakman
Frans Kwakman6 sep. 2018 - 15:28

Ne natuurlijk niet. De genoemde maatregelen zullen wel redelijk zijn anders was het kabinet al teruggeroepen. Het gaat dus om het feit dat deze regering jaarlijks € 2.000.000.000 gaat weggeven zonder dat daar in de samenleving ondersteuning voor is en walging het meest directe gevoel is dat je kunt voelen bij dit drama. Ik hoor zeker niet tot de hardwerkende nederlanders maar heb welte maken met de daden van dit kabinet. Die zijn zorgwekkend.

Zapata
Zapata6 sep. 2018 - 15:31

En jij denkt dat die bedrijven dat niet gaan doorbelasten?

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut6 sep. 2018 - 15:44

Och arme, ik vermoed dat er weinig hardwerkende Nederlanders zijn die zonder raadpleging van Google (als ze het dan al begrijpen) weten en doorgronden wat een coco is.

JoostdeV
JoostdeV6 sep. 2018 - 15:53

Wat een onzin! Die energiebelasting is lager dan de oplopende kosten van de gevolgen van het uitputten en vervuilen van onze leefomgeving door deze bedrijven. Van die 200 miljoen blijft geen cent over. Nederland heeft tientallen miljarden moeten bijdragen om de gevolgen van het bankencrisis te stabiliseren. Als de schulden van Griekenland niet waren opgekocht, was het Europese bankensysteem onderuit gegaan. Griekenland heeft het geld niet, heeft het nooit gehad, en zal het de komende 30 jaar ook niet krijgen. Ons geld is voor 95% bij de banken en schuldeisers terecht gekomen. Die 140 miljoen bankenbelasting is nog niet eens een begin om deze miljarden aan ons terug te betalen. In Nederland is de vermogensongelijkheid een van de hoogste van alle ontwikkelde landen. Het verlagen van het vp-tarief is net als het afschaffen van de dividendbelasting een klap in het gezicht van de hardwerkende Nederlander. De hardwerkende Nederlander gaat staken om onze democratische beginselen te verdedigen en omdat Rutte alleen denkt in termen van geld.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 sep. 2018 - 15:55

"Gaan de hardwerkende Nederlanders staken voor het ongedaan maken van bovenstaande belastingmaatregelen?" Waarom? Blijkbaar zijn er op die manier makkelijk nog 2 miljard binnen te halen voor allerlei voorzieningen. Het is mooi dat dat op deze wijze aan het daglicht komt

Zapata
Zapata6 sep. 2018 - 16:16

@Kwakman, ik wel ik hoor al 43 jaar tot de hardwerkende Nederlanders en mag nog 8 jaar door vanwege dat schorremorrie wat de pensioenleeftijd maar blijft ophogen want we kenne het niet betale. Maar wel even twee miljard gratuite weggeeft. Jaarlijks. Banken die de kluit belazeren, politici die liegen bedriegen en corrupt zijn, het steeds verder afbreken van sociale zekerheden, de kosten van het gasvrij maken van Nederland bij de "hardwerkende" Nederlanders" neerleggen, arbeidsgehandicapten onder het minimumloon willen laten werken, een UWV wat de poort van Hades is voor iedereen die ermee te maken krijgt maar miljoenen fraudes onder pet houd. Ministers die mogen blijven zitten omdat fractie dicipline boven moraal en rechtvaardigheid uitgaat, enz. Walging dat is wat ik voel. En dan ben ik nog zo een mazzelpik dat ik toevallig de goede studies heb gevolgd, maar een heleboel van mijn leeftijdgenoten krijgen een dikke middelvinger van onze bestuurlijke "elite" Geen woorden meer voor. Ik hoop van harte dat hiermee eindelijk een beweging gaat ontstaan die mensen wakker schud. Dat we na 30 jaar weer terug kunnen gaan vechten.

Johan eldert
Johan eldert6 sep. 2018 - 17:08

helaas kan je zo niet rekenen. energiekosten is ivm stijgende kosten klimaatverandering, dus staat hier los van. het vpb tarief hoeven ze ook helemaal niet verlagen. dat zou ook gebruikt kunnen worden voor verbetering van onze samenleving dus gewoon op 25% laten staan daarnaast vergeet je wat: verhoging btw op groente en fruit. deel van de kosten wordne opgevangen door MKB. dus tjsa, jij loopt je rijk te rekenen maar er klopt niet veel van.

Johan eldert
Johan eldert6 sep. 2018 - 17:09

[BramJ 6 september 2018 at 17:25 @Marc Marc 6 september 2018 at 17:01 Terechte punten. Vergeet niet de nieuw in te voeren bronbelasting op rente en royalty’s. En fiscale beleggingsinstellingen (fbi’s), zoals veel vastgoedfondsen, die met het afschaffen van de dividendbelasting veel meer vennootschapsbelasting verschuldigd zijn (zij verliezen immers hun afdrachtsvermindering van de dividendbelasting).] kletspraat want die kunnen dat makkelijk naar andere belastingparadijzen wegsluizen. dacht je nu werkelijk dat die een cent meer gaan betalen. onder wlke steen leef je

Johan eldert
Johan eldert6 sep. 2018 - 17:10

Guurtje G. 6 september 2018 at 17:44 Och arme, ik vermoed dat er weinig hardwerkende Nederlanders zijn die zonder raadpleging van Google (als ze het dan al begrijpen) weten en doorgronden wat een coco is. jij en bram blijkbaar zekers niet. leuk gegoogled hoor

Marc Marc
Marc Marc6 sep. 2018 - 17:20

@ValsPlat De 2 miljard is sowieso ca 350 miljoen te hoog i.v.m. de beantwoording van de prejudiciële vraag door het Europese hof dat dividendbelasting in sommige gevallen discriminatoire is. Zoals BramJ ook al aangaf, juridische procedures lopen nog dus je zal hier de overheid niet over horen. Ik weet niet hoeveel de verhoging van het VPB tarief gaat opleveren, ik ben er gemakshalve vanuit gegaan dat de financiering rond is en dat daarmee het bedrijfsleven betaalt voor de afschaffing. Overigens ben ik zelf tegen afschaffing nadat ik gelezen heb dat er maar heel weinig landen baat bij hebben en ik grote vraagtekens zet in hoeverre de baten van het aantrekkelijk maken van investeringen in Nederland opwegen tegen de afschaffing van de dividendbelasting. @BramJ, Ik weet, allemaal emotie die de ratio verdringt. Zie het aantal reacties met allemaal bijzaken :-) @Zapata, grootste financierings post is vermoedelijk de VPB die maar 3% daalt i.p.v. 4%, m.a.w., er is sprake van lastenverlichting voor het mkb. @JoostdeV Als je alleen naar de geredde banken in NL kijkt heeft de overheid hier geld op verdiend. Zelfs ABN AMRO is zo goed als break even als vandaag alle aandelen verkocht zouden worden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 sep. 2018 - 17:28

De afschaffing dividendbelasting wordt niet gefinancierd door verlaging van het VPB tarief, pf praat je trickle down (lager tarief = meer activiteit?) ? Hoe wordt eigenlijk die verlaging gefinancierd? Door dezelfde maatregelen?

JanB2
JanB26 sep. 2018 - 18:18

@ Guur Juist diegene die NIET staakt als de zaak de spuigaten uitloopt verlaagt zich en reduceert zichzelf feitelijk tot een slaafse hond. Niet staken getuigt vaak van een gemankeerd zelfbeeld.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout6 sep. 2018 - 18:47

Staat dat in verhouding tot die 50 miljard aan bezuinigingen die nodig waren om banken te steunen en waarmee het sociale weefsel van Nederland verscheurd dreigt te worden? Rutte = Thatcher, zo niet erger. Dat heeft Wolfgang Streeck al duidelijk gemaakt in ''Heller, Schmitt and the Euro," waarbij Carl Schmitt de totalitaire staat als de liberale staat in zijn puurste vorm beschouwt, dus totale liberalisering van het kapitalisme met een sterke staat die democratische interventie in de uitoefening van dat kapitalisme verhindert (wellicht in de toekomst desnoods militair zoals via section 802 van the Patriot Act in de VS https://www.aclu.org/other/how-usa-patriot-act-redefines-domestic-terrorism). Nee, dat kan Rutte natuurlijk niet duidelijk maken. Dat obscurantisme werd me pas goed duidelijk toen een grappenmaker als Frits Bolkestein in "The pen is mightier than the sword" (Hollands Maandblad, maart 2000) ons probeerde wijs te maken dat het fascisme intellectuele wortels heeft. De recent overleden historicus Hermann von der Dunk beschouwde het fascisme als politieke pornografie en zo had Adolf Hitler Carl Schmitt slechts nodig om hem salonfähig te maken bij het grootkapitaal - en dat lukte tot in Wall Street - en nadat A.H. zijn politieke tegenstanders eenmaal achter de tralies had, was het hem naar eigen zeggen een worst welke politieke duiding aan zijn beweging moest worden gegeven en vervalste hij zeer 'intellectueel' het gedachtegoed van bekende historici en intellectuelen in het verleden naar eigen gebruik. "Laissez faire" leidt uiteindelijk weer naar een enorme groei van extreem-rechtse groepen in Europa met verschillende opus moderandi (zoals Mussolini fel van mening verschilde van Hitler - wat nou, intellectuele wortels) en in hun obscurantisme hebben Patrick van Schie en Frits Bolkestein in hun veronderstelling dat er geen verschil is tussen liberalisme en neoliberalisme hun morbide gelijk in zoverre dat het beide uitloopt op sociale deprivatie en andere ellende t/m oorlog. Wetenschappelijk is het pornografie. Al in de jaren '60 beschreef François Bilger in "Les doctrines économiques actuelles - Le néo-libéralisme" bondig de transformatie van het oude liberalisme en deze stond er toen niet onsympathiek tegenover. Laat ze dat stuk maar op de TeldersStichting vertalen uit het Frans. Het is bijna hun plicht. Ook omdat Bolkestein in z'n ééntje al genoeg buitenlandse denkers heeft geschoffeerd (Sloterdijk, Chomsky e.a.). Onder Rutte is het aantal feodalen*) gegroeid naar > 20% gezien hun stemgedrag en het aantal xenofoben ook zoiets. Met kruisbestuiving (niet alleen Stef Blok). Lekker landje wordt het zo. Laat die staking het begin worden van wat Chris Hedges onder 'verzet' verstaat in "America: The Farewell Tour" zie de youtube *) als uitgelegd in mijn reactie op @BramJ onderin de reactiedraad.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut6 sep. 2018 - 19:05

@Jan B "Juist diegene die NIET staakt als de zaak de spuigaten uitloopt verlaagt zich en reduceert zichzelf feitelijk tot een slaafse hond. Niet staken getuigt vaak van een gemankeerd zelfbeeld." Een helder statement maar de vraag is dan wel ...bij de gratie van welk wereldbeeld, van welke dominate overtuiging? Je diskwalificeert een ieder die niet klakkeloos accepteert dat er gestaakt moet worden omdat de plucheklevers (voornamelijk bonden) en de social media hypers (marketig concepten zoals Klaver die zijn 'Ode' per ongeluk gejat heeft) verordonneren dat het hip is om te staken. Kom op Jan! Als je een goe verhaal hebt, een verhaal wat ons kan mobiliseren, vertel dat dan!!! Daar hebben we meer aan dan aan dit soort zure obligate slachtofferrreacties.

vakman2
vakman26 sep. 2018 - 19:37

@Arjen Fernhout Top reactie - dank! (Maar wat is je reactie waard....Probleem is namelijk dat het merendeel van de mensen geen tijd heeft om boeken te lezen, maar desondanks zelfvoldaan uitgaat van het eigen gelijk. Hoewel, er zijn ook mensen genoeg mensen die twijfel. Kortom, keep on the good work!)

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 sep. 2018 - 0:59

@Vakman. Reken maar dat ik doorzet. Wolfgang Streeck heeft overigens niet een heel boek nodig. Hier is het artikel: http://pubman.mpdl.mpg.de/pubman/item/escidoc:2160241/component/escidoc:2301324/ELJ_21_2015_Streeck.pdf

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut7 sep. 2018 - 8:42

@Johan eldert "jij en bram blijkbaar zekers niet" En waar blijkt dat dan uit beste Johan eldert? Overigens ken ik Bram niet, dus voor hem kan ik niet spreken.

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 sep. 2018 - 13:21

@ Arjan Fernhout - weer mijn dank. Ik lees je reacties met groot genoegen, ze steken ver uit boven de arrogantie en het dédain van je opponenten (die in de regel niet verder komen dan wat zure en vernederende zinnetjes - onder meer omdat ze niets weten van bijvoorbeeld reactionaire ontwikkelingen in de politieke economie, en bij de naam de naam Carl Schmitt denken ze waarschijnlijk hooguit aan de in 2015 overleden voormalige Westduitse bondskanselier).

Martinel
Martinel6 sep. 2018 - 14:19

De hardwerkende Nederlander, de hoogopgeleide, de laagopgeleide, de gezonde, de zieke, de onrendabele, de allochtoon, de autochtoon, de zwarte, getinte, de witte en noem de hokjes maar op. Waar is sinds 2010 het gemeenschapsgevoel gebleven? Rutte heeft zoveel kapot gemaakt, dat ik alleen nog maar achter de geraniums wil kruipen. 2 oktober zal ik er achter vandaan komen.

Ryder
Ryder6 sep. 2018 - 14:10

Een keer een nationale staking zou toch mooi zijn. Wat Fransen en Italianen kunnen, moeten wij toch ook kunnen.

9 Reacties
Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut6 sep. 2018 - 15:45

Dat zou waarlijk een teken van zwakte en teloorgang zijn als Nederlanders zich massaal verlagen tot de moraal dienaangande zoals die in genoemde landen gebruikelijk is.

Kilted
Kilted6 sep. 2018 - 16:35

@Guurtje G. Dat is correct maar wel binnen redelijk grenzen. Ook voor de hardwerkende Nederlanders geldt dat er een 'tot hier en niet verder' punt bereikt kan worden. Nederlanders zijn inderdaad niet zo stakerig, maar dat wil nog niet zeggen dat alles maar geaccepteerd moet worden. Zo ook hier.....

Johan eldert
Johan eldert6 sep. 2018 - 17:11

[Guurtje G. 6 september 2018 at 17:45 Dat zou waarlijk een teken van zwakte en teloorgang zijn als Nederlanders zich massaal verlagen tot de moraal dienaangande zoals die in genoemde landen gebruikelijk is. ah een VVD'er die streeft naar een slavenvolk dat moet knippen en buigen voor neoliberalen die ons land verkwanselen. Nee daar mag je zekers niet tegen protesteren zeg. wat denkt t plebs wel.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut6 sep. 2018 - 18:34

@Kilted "maar wel binnen redelijk grenzen" Daar heeft u een redelijk en rationeel argument, de discussie daaromtrent zou gevoerd moeten worden. Helaas constateer ik een groter verlangen hier naar het voeren van de populistische discussie over wie het meest salonfaehig is op social media.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 sep. 2018 - 0:51

@Guur. De moraal van Jean Claude Trichet zal bij u ook wel populistisch zijn toen hij stelde dat Duitsland en Nederland moesten stoppen met loondumping. Daar is nl. dat Groot-Griekenland mede uit ontstaan: https://www.ftm.nl/artikelen/schuld-boete-en-lege-glazen?share=1 Daar is al menige discussie over gevoerd: http://sargasso.nl/griekenland-is-europas-laatste-kans/ Maar zo te zien stoppen 'de grenzen van redelijkheid' gezien uw opmerkingen ergens bij Schin op Geul. Als student verdiende ik de Hoogovens wat bij. Een ploegbaas aldaar vond het maar niks dat ik het goed kon vinden met een paar Italianen: "Het zijn blauwen en die zijn niet te vertrouwen." Dus uw vooroordelen zijn mij al heel lang bekend. Een van de belangrijkste exportproducten van Duitsland is werkloosheid. De protesten uit het zuiden daartegen zijn betrekkelijk lankmoedig.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut7 sep. 2018 - 8:48

@Johan eldert "ah een VVD’er die streeft naar een slavenvolk dat moet knippen en buigen voor neoliberalen die ons land verkwanselen." Juist ja, u bent het niet met mij eens maar heeft (weer eens) geen argumenten dus dan komen de bekende verdachtmakingen maar weer. Fijn dat u zo open staat voor een discussie op argumenten en het tonen van oprechte interesse in elkaars standpunten.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut7 sep. 2018 - 8:54

@Arjan Fernhout "de moraal van Jean Claude Trichet zal bij u ook wel populistisch zijn toen hij stelde dat Duitsland en Nederland moesten stoppen met loondumping." Nee, waar leidt u dat uit af?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 sep. 2018 - 10:45

@Guur Bent u uw leesbril kwijt? Of verwacht u van mij dat ik even in Jip-en-Janneke taal het huidige Duitse (en Nederlandse) mercantilisme hier ga uitleggen? Als u het economische alfabet niet eens beheert c.q. niet gevoelig bent voor argumenten, dan is een 'zinvolle discussie' natuurlijk uitgesloten. Maar goed, of het nu vanuit puur(?) sociaal oogpunt van Marijnissen (SP) komt of van Trichet vanuit puur(?) economisch oogpunt: wij in het Noorden werken a.h.w. onder de markt omdat de lonen niet meegroeien, zoals u uit de voorgaande links kunt opmaken. 'Onder de markt werken' getuigt niet van hogere moraal.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut7 sep. 2018 - 15:03

@Arjan Fernhout 1. "Of verwacht u van mij dat ik even in Jip-en-Janneke taal het huidige Duitse (en Nederlandse) mercantilisme hier ga uitleggen?" Nee dank u, al zou het wel een goede test voor u zelf zijn. Alleen mensen die materie werkelijk doorgronden zijn namelijk in staat om die begrijpelijk en éénvoudig uit te leggen. 2. "Als u het economische alfabet niet eens beheert c.q. niet gevoelig bent voor argumenten, dan is een ‘zinvolle discussie’ natuurlijk uitgesloten" Mooi, dan is er dus van mijn zijde geen enkele belemmering om tot een zinvolle discussie te komen. 3. "‘Onder de markt werken’ getuigt niet van hogere moraal." Dat heb ik ook niet weersproken, zo eenvoudig en zwart-wit is de analyse van wat financieel, economisch en politiek de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden ook niet. Dat laat echter onverlet dat ik - zonder daarbij mijn ogen te sluiten voor de gemaakte fouten en kwalijke kanten - meer affiniteit heb met de 'noordelijke' dan de 'zuidelijke' cultuur als het gaat om huishoudboekjes op micro, meso en macro niveau.

Hanns2
Hanns26 sep. 2018 - 13:44

Het valt nog te bezien. De term 'hardwerkende Nederlander" valt me een beetje tegen van Joop, want dit is zo'n typische Rutte-kreet. Het zou de iets minder hard werkenden en de deeltijders en WW-ers en bijstanders kunnen weerhouden van "2 oktober", if ever...

1 Reactie
Zapata
Zapata6 sep. 2018 - 15:33

Juist omdat de VVD die term iedere keer gebruikt en de hardwerkende Nederlander steeds weer een oor aan naait (andere Nederlanders ook) is het ironisch dat juist de hardwerkende Nederlanders de VVD aardig zat beginnen te worden. (laat ons het hopen in ieder geval)

Fred444
Fred4446 sep. 2018 - 13:15

De coalitie partners die dit steunen terwijl de achterban 100% tegen is zullen de afrekening krijgen bij de volgende verkiezingen, Pechtold voorop met ook nog wat privé akkefietjes. Bye bye D66...

2 Reacties
Fred444
Fred4446 sep. 2018 - 13:16

= steunen van afschaffen dividend belasting..

Zapata
Zapata6 sep. 2018 - 15:30

Ach welnee, electoraat heeft het geheugen van een fruitvlieg en is heel eenvoudig te manipuleren met een smeuïg relletje over een of andere boze buitenlandse leider.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 sep. 2018 - 12:13

Prachtig plan - grote complimenten voor de initiatiefnemers. Het gaat hier om veel, heel veel. Meer dan ik in een regulier Joop-bericht kan noteren. Ik, en velen met mij, vind dat al lang geleden de laatste grenzen van fatsoen en behoorlijk landsbestuur overschreden zijn. Ik hoop dat iedereen met een beetje gevoel, pit, verstand, inlevingsvermogen, menselijkheid, en naastenliefde in zijn donder in opstand zal komen. Laat nu 2 oktober ook de trouwdag van mijn lieve ouders zijn, mensen. Zij hebben veel meer zorg betoond aan hun kinderen, en hun medemensen in het algemeen, dan ze ooit zelf van anderen vroegen. En ook als het deze keer niet wordt wat we ervan zouden mogen verwachten, dan komt er altijd weer een nieuwe kans. Laat het elke dag 2 oktober zijn.

7 Reacties
H.Witte
H.Witte6 sep. 2018 - 12:42

Dan moet ik er elke dag aan denken dat het overmorgen dierendag is en ga ik steeds iets extra's halen voor de hond. Wordt me een voorraad.

OlavM
OlavM6 sep. 2018 - 13:26

@ Cliff Clavin en Henk Witte: Zelf moet ik denken aan de grote demonstratie in 2004 ("Keer het Tij"), georganiseerd door de vakbonden FNV, CNV en MHP. Zo'n 300.000 mensen namen hieraan deel, waaronder ik zelf. De laatste écht grote demonstratie in Nederland, als ik het wel heb. Daarna is het op dit vlak veel rustiger geworden, maar hé, wellicht: "the times they are a-changin' ".

Joop Schouten
Joop Schouten6 sep. 2018 - 13:32

Hoi Cliff. Mooie bijdrage. Bedankt. Ook deze regering maakt er een zooitje van. De ruggengraat van een gezonde democratische 'intrinsiek sociale samenleving' kan niet bestaan zonder deze mensen. Met hun empathie zette zij er doorgaans een tandje bij om de shit op te ruimen maar de grenzen van fatsoen worden steeds weer overschreden. De waardering in erkenning en loon is onder dit neo-liberaal regime ondermaats. Daarnaast staat stijf van regelzucht met achterdochtig management met afspraken die op papier exact zijn vastgesteld en wettelijk dichtgetimmerd. (Dit alles mede dankzij alle voorgaande regeringen.) Als burgers een druppels op de rand piesen staan er allerlei ambtenareske betweters met vingertjes te wijzen naar de afspraken. 'Ordnung muss sein.' Wat het meest steekt is dat deze neo-liberale regering klaarblijkelijk voor Sinterklaas mag spelen. Iets waar de welgebekte oer-neo-liberaal VVD-er Wiegel PvdA-er Joop Den Uyl van betichtte. "Daar zit-tie' zei hij nog. En wees pedant triomfantelijk naar Den Uyl terwijl de filmcamera's ervan smulden. VVD-ers blijken gevaarlijk goede toneelspelers die de gelederen gesloten houden en zelden zeggen wat ze werkelijk denken. Dat zij een zeer grote achterban met Wildertjes koesteren wordt zelden gemeld. De ruggengraat van een gezonde democratische 'intrinsiek sociale samenleving' kan niet bestaan zonder deze mensen. Met hun empathie zette zij er doorgaans een tandje bij om de shit op te ruimen. Maar Vernederland oogt 'gelukkig' voor zij die blind zijn. Je hebt lieve ouders. .

OlavM
OlavM6 sep. 2018 - 13:44

Dat was in 2004 dus ook op 2 oktober! De organisatoren moeten hieraan refereren in hun voorbereiding.

OlavM
OlavM6 sep. 2018 - 14:06

Verduidelijking: “Keer het Tij” was een samenwerkingsverband van meer dan 500 (!) aangesloten linkse en progressieve organisaties, die acties voerden tegen het neoliberale beleid van de eerste kabinetten-Balkenende (2002-2007). Op 2 oktober 2004 sloten zo’n 50.000 demonstranten van “Keer het Tij” zich aan bij de vakbondsmanifestatie die op hetzelfde moment plaats vond op het Museumplein in Amsterdam.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 sep. 2018 - 14:43

@ Henk Witte - haha, voor jou wordt het dan 'Groundhog Day'!

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 sep. 2018 - 15:59

@ Joop S. en OlavM - dank voor jullie bijdragen!

DenFlexwerker
DenFlexwerker6 sep. 2018 - 11:55

Leuk, demonstraties en stakingen. Maar Rutte wist toch al dat zijn plannen niet populair waren en hij kan nog jaren blijven zitten. Daarna leuk baantje bij Unilever, als dank, en hij is onder de pannen. Verder vinden die vakbondsbazen het leuker om, via mee te mogen praten met allerlei akkoorden, voorzichtig de volgende stap in hun carrière te plannen. Veel leuker dan, omdat je achterban het wilt, te happen naar de volgende baas. Loopt dus met een sisser af. Wat nodig is, is een soort van instrument waarmee kiezers aan de noodrem kunnen trekken... Bindend referendum misschien? (Niet zo vreemd dat Rutte al het raadgevende referendum wilde killen, dat had immers een signaal afgegeven dat krachtig was dan wat stakingen en demonstraties.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks6 sep. 2018 - 10:33

Ze kunnen beter de niet zo hard werkende Nederlanders vragen, daar zijn er minstens 25 x zoveel van.

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin6 sep. 2018 - 12:58

(jouw initialen)

madbako
madbako6 sep. 2018 - 15:08

daar zijn er minstens 25 x zoveel van. De kans dat jij daar bijzit is dan een zekerheidje

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks6 sep. 2018 - 20:31

[De kans dat jij daar bijzit is dan een zekerheidje ] Inderdaad, dat klopt. Zoals alle Nederlanders, wereldwijd gezien, op de hoogste leeftijd van school of, op de laagste leeftijd met pensioen (Op Frankrijk na dan), de korste werkweek, de meeste vrije dagen per jaar, de meeste ziektdagen per jaar en nog betaald ook. Ik doe niet aan al deze zaken mee, mijn eerste dag ziekteverzuim moet ik op mijn 50e nog mee gaan maken en mijn werkweek is bovengemiddeld en van mijn 26 vrije dagen per jaar zijn ondergemiddeld en krijg ik niet op, maar hard werken kun je zo'n kort arbeidsleven niet noemen.

JaapBo
JaapBo6 sep. 2018 - 10:20

Idd, besteedt die 2 miljard in eigen land! Waar je het ook aan uitgeeft, bijv. loonsverhoging in de publieke sector, het stimuleert de economie en zal meer banen opleveren dan die 1750 die de afschaffing van de dividendbelasting oplevert.

Purper Floyd
Purper Floyd6 sep. 2018 - 9:57

De demonstratie is niet echt tegen het dividendplan gericht, eerder wordt het dividenplan aangegrepen om duidelijk te maken dat de publieke sector in Nederland al jare structureel wordt afgebroken. Het is goed dat het er nu op lijkt dat alle sectoren van (semi)overheden gezamenlijk de strijd aangaan tegen hun broodheren, de Nederlandse regering.

1 Reactie
Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut6 sep. 2018 - 15:48

"Het is goed dat het er nu op lijkt dat alle sectoren van (semi)overheden gezamenlijk de strijd aangaan tegen hun broodheren, de Nederlandse regering" Dent u werkelijk dat te zien gebeuren? Ik ben benieuwd of ik AFM'er, DNB'ers, ACM'ers ...mensen van de Waterschappen, het UWV en alle andere (niet genoemde) ZBO's ....massaal zie staken

Bouwman2
Bouwman26 sep. 2018 - 9:50

Ik heb die PO in AKTIE altijd gezien als eentje die strijdt voor de eigen knip en meer tijd ter eigen besteding. . Ik deed dat eerder en toen kreeg ik me toch een sneer. Nee, we waren er voor Het Kind. Ik dacht toen: als jullie zo daarvoor zijn, waar waren jullie voor die twee kinderen uit Armenië die op het punt staan te worden gedeporteerd? Waar stonden jullie met de borden en die vlaggen? Het zou wel erg knap zijn als iemand me kon vertellen of die DIVIDENDBELASTING nou schadelijk of juist zegenrijk zou zijn. Niemand weet dat, Rutte niet en de anti Rutte evenmin. Onzekerheid zit in de genen of beter -voordat er weer iemand gaat vertellen dat dat racistisch klinkt : excuus een verbetering: redelijk veel lieden zijn doorgaans wat onzeker over de toekomst. Je weet het later, en ook dan is het discutabel. Met andere woorden: als iedereen twijfelt dan wordt het gokken. Nu is de uitdrukking "BIJ TWIJFEL NIET INHALEN' net een liedje dat maa door je hoofd zeurt, maar als ik dan die rijen zie voor het kantoor waar ze die loten verkopen dan lijkt dat toch tegenstrijdig te zijn. Wie nooit gokt wint nooit een prijs, dat is zonder twijfel waar. Ik sta in dubio, net als bij oversteken in Rome waar de automobielen hard op je afrijden en precies op tijd halt houden. Ik zeg dan altijd maar: non hesitare, non dubitare. Dat is vertaald: God zegene de greep. En het ging altijd tot nu toe goed, God bestaat dus, ongetwijfeld. Veilig aan de overzijde zeg ik: Mark, - want dat mag iedereen zeggen dus waarom ik niet- u bent voor mij de beste eerste minister van Nederland na de ouwe Drees, ik gun u toch maar met plezier het voordeel van de twijfel.

2 Reacties
Ryder
Ryder6 sep. 2018 - 14:06

Wat een vreemde redenering. Als je niet weet wat het effect is doe je toch juist niets in plaats van een kostbare afschaffing? "Het zou wel erg knap zijn als iemand me kon vertellen of die DIVIDENDBELASTING nou schadelijk of juist zegenrijk zou zijn." Dat is heel eenvoudig hoor: 2 miljard is behoorlijk zegenrijk. Nadelen of risico's bij handhaving van de div.belasting zijn er volgens vrijwel elke deskundige niet.

Uitgekleed
Uitgekleed6 sep. 2018 - 14:26

U zult zich toch echt moeten informeren want alles is tot op de draad uitgezocht door specialisten. Het is totaal onzinnig nergens enig bewijs dat het de economie dient.

Krek
Krek6 sep. 2018 - 9:24

Grote onzin. Natuurlijk mag men staken voor betere arbeidsvoorwaarden, maar men kan daarbij niet bepalen uit welk potje de overheid de kosten daarvoor moet gaan betalen.

punt2
punt26 sep. 2018 - 9:18

Demonstreren om te laten zien dat wij het er niet mee eens zijn...... Helaas zal dat verspilde moeite zijn, en onnodig overlast veroorzaken. Rutte weet dat de overgrote meerderheid van Nederland tegen is, maar het interesseert hem geen bal. Ook wanneer er 500.000 personen of meer staan , komt daar de glimlach bij Rutte, en met een toon van begrip zegt dat hij niet anders kan, dat dit echt het beste voor Nederland is, dat wij het niet begrijpen. Ook bij de coalitiepartners is dit door de strot gedrukt en zij zullen ook niet terugkomen op de orders van Rutte. Tegen de wil van de bevolking, tegen het advies van de hoge ambtenaren, zonder dat het enig effect zal hebben, zal het gebeuren omdat Rutte het wil. Dat hij eigenwijs is en zijn onbegrijpelijke zin doordouwt is al erg, maar dat de coalitiepartners dit toestaan is onbegrijpelijk. Dit is een kabinetscrisis waard, maar met die slappe knieën van tegenwoordig... is daar weinig hoop op. Maarja , Buma weet niet eens waar het over gaat en Pechtold....die is allang overtijd en is meer bezig met persoonlijk "damage control"dan met het beleid controleren. En de CU heeft haar ziel aan de duivel verkocht. het is weer een lekker zooitje bij elkaar ....

JStokx
JStokx6 sep. 2018 - 9:05

Vier miljard kun je ook heel goed besteden aan deze mensen, maar ik hoor niemand over ontwikkelingshulp.

4 Reacties
madbako
madbako6 sep. 2018 - 15:09

Eigen volk eerst Stokx? Je laat je wel kennen met je volgevretenheid

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 sep. 2018 - 16:34

Alleen van een nationaal-socialist kan je dit soort niet ter zake doende commentaren verwachten.

JStokx
JStokx6 sep. 2018 - 16:35

'Niets naar buitenlandse aandeelhouders maar wel naar onze leraren' is ook eigen volk eerst.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 sep. 2018 - 19:48

"Niets naar buitenlandse aandeelhouders maar wel naar onze leraren’ is ook eigen volk eerst." Alleen van een nationaal-socialist kan je dit soort niet ter zake doende commentaren verwachten.

omaoeverloos
omaoeverloos6 sep. 2018 - 8:51

Prima, een paar dagen staken in de publieke sector levert genoeg geld op om de afschaffingf van de dividentbelasting dit jaar te financieren.

Sammie3
Sammie36 sep. 2018 - 8:48

Wel grappig dat de basisschool raad zelf niet kan rekenen en ook weinig van politiek begrijpt. Het afschaffen van de dividendbelasting kost zo'n 2 miljard op een jaarlijkse rijksbegroting van zo'n 300 miljard, nog geen procent dus. Dat belastinggeld wordt in vergelijking tot andere sociaaldemocratische landen weliswaar redelijk goed besteed (dus aan voldoende opgeleide juffen, goede rechters, fatsoenlijke politiemensen, en zeer goede chirurgen), maar tegelijk zijn er ook vreselijk veel ambtenaren, zoals allerlei onzinfuncties in de thuiszorg, en overbodige omroepen zoals Max en Powned, die overbetaald worden in vergelijking met schilders, boeren en medewerkers van Albert Heijn in de marktsector die vaak twee keer harder werken om te kunnen concurreren in het buitenland en bovendien het geld verdienen voor de publieke sector. De PO Raad kan haar goedkope populisme dus beter verruilen voor een terechte sneer naar de eigen publieke sector waar veel kostbaar belastinggeld verloren gaat dat ook naar leraren had kunnen gaan.

3 Reacties
7anpau1
7anpau16 sep. 2018 - 15:12

Op de ruimte die er binnen de begroting is om te schuiven, is 2 miljard serieus geld. De besteding van het overgrote deel van die 300 miljard ligt namelijk vast.

7anpau1
7anpau16 sep. 2018 - 15:43

Uw suggestie dat het maar om een paar procent gaat is een drogredenering, omdat je moet kijken naar het percentage van de bedragen waar de beleidsvrijheid van het kabinet ligt. Voor het overige heeft u zeker een punt. In 2009, het jaar van de crisis, was waren de totale uitgaven van het Rijk € 234,5 miljard. In 2017 was dat € 277 miljard. Dat is een stijging boven inflatie (waarbij ook nog eens geldt dat van 2008 t/m 2015 de geringe inflatie die er was bijna volledig werd veroorzaakt door lastenverzwaringen door overheden). De totale uitgaven van het Rijk zijn dus zelfs in de crisis boven inflatie gestegen en dat terwijl er op vrijwel alle kerntaken van de overheid honderden miljoenen zijn bezuinigd. Al met al heeft u volledig gelijk dat de overheid op alles en iedereen bezuinigd behalve op zichzelf. Illustratief is dat de ambtelijke top van J&V en de tweede kamer zatten te luchtfietsen over rechtspraak door 'A.I.' op de dag dat geconcludeerd wordt dat KEI (digitalisering van procedures) volledig mislukt is. De gemakkelijkste oplossing was natuurlijk, gewoon een paar miljoen erbij voor de rechtspraak, maar dat is niet in het belang van de ambtelijke top van J&V en politiek. Met zo'n besluit schiet je niks op. Dan ben je in 1x klaar en heb je zelf niks meer te doen. Liever een paar honderd miljoen verbranden aan utopische luchtfietsplannen over rechtspraak door AI. Op alle andere departementen gebeurt sinds jaar en dag hetzelfde. Men zorgt er wel voor dat men als ambtenarenapparaat en politiek de komende decennia nog lekker bezig is, eerst om de plannen te verzinnen en vervolgens kun je eindeloos commissies vormen en nota's maken waarom het project mislukt is en de voorgespiegelde miljarden bezuinigingen niet gerealiseerd zijn. De politiek verantwoordelijken zijn allang elders zaken aan het verprutsen. Voor deze bijna criminele nalatigheid sluit PO de ogen. Wat daar echter ook van zij, in mijn ogen is dat des te meer reden om de €2 miljard niet weg te p....en naar buitenlandse beleggers en overheden.

vakman2
vakman26 sep. 2018 - 19:50

@7anpau1 Goed punt! Maar laat, zou mijn advies zijn, je ingehouden woede jezelf niet verpieteren. Je bent meer waard dan dat. Gebruik die woede juist om bij te dragen aan iets moois, iets constructiefs. Bijvoorbeeld om met jouw kennis de mindset die heerst op de burelen van de meeste ministeries (je weet wel het 'New Public Management' dat rechtstreeks tegen het gezonde verstand ingaat) in je bijdragen keer op keer aan te vallen. Wat je in wezen al doet, maar vergeet daarbij niet dat alle beetjes helpen - geef de moed dus niet op! Hoop besmettelijk is, goed is voor de gezondheid.... en stemt daarnaast mild waardoor je niet in de valkuil van de verpietering stapt... Keep up the good work!

Komtgoed
Komtgoed6 sep. 2018 - 8:43

Hij heeft geschiedenis gestudeerd. Economische vraagstukken gaat hij uit de weg. Daar heeft hij geen verstand van.

JanBakker2
JanBakker26 sep. 2018 - 8:37

Hoorde vanmorgen op de radio een woordvoerder van PO zeggen dat staking op 2 oktober helemaal niet aan de orde is maar dat er sprake is van samenwerking met de genoemde groepen. Vermoed dat dit na verloop van tijd doodbloeden.

korheiden2
korheiden26 sep. 2018 - 8:13

Alweer die hardwerkende Nederlanders. Houd toch eens op met deze term. Geen enkel volk kent zoveel deeltijdwerkers als juist de calculerende Nederlander. De helft van de dividendbelasting wordt ik elk geval dit jaar al opgehaald door de hoge boete voor ING. Maar goed, ik weet nog wel een paar potjes waar veel meer dan 2 miljard per jaar in omgaat. Naast ontwikkelingshulp is dat vooral de vergroening. Een gemiddeld gezin gaat volgend jaar alweer 160 euro meer betalen vanwege hogere heffingen op energie. De idiote plannen om van het gas af te gaan (de rest van de wereld niet) kosten vele miljarden per jaar. Los daarvan vind ik overigens wel dat bedrijven hier gewoon dividendbelasting moeten betalen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*6 sep. 2018 - 8:10

Chapeau!. Deze actie zal een van de mooiste ontwikkelingen in Nederland zijn, wat mij betreft, sinds het kabinet Rutte III blijkbaar tegen de zin van miljoenen Nederlanders (van links naar rechts) dit groot cadeau wil alsnog schenken aan de multinationals. Tegelijkertijd moet onze PO b.v. alsnog 60 miljoen euro bezuinigingen en dat is slechts één voorbeeld wat gaat er mis in dit land de laatste tijd. Om het alsnog nog meer frappant te maken, wil VVD kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius o.a. PowNed ten alle kosten behouden, ondanks zeer weinig goed, positief en constructief resultaat (namelijk aan de hele Nederlandse samenleving) tijdens de laatste paar jaren, na een investeringen van blijkbaar veel miljoenen van ons belastinggeld, echt de zogenaamde liberalen van VVD in een notendop, wat mij betreft. Een fijne dag!.

Perspectief
Perspectief6 sep. 2018 - 8:02

De NPO krijgt gewoon 40 miljoen extra dus wat zeuren we nou.

manic
manic6 sep. 2018 - 7:52

en jij denkt dat nederlanders gaan staken ? fout gedacht , misschien ind e jaren 70 en 80 tegenwoordig klagen wij alleen maar en het liefst via facebook maar verder vind men het allang goed

8 Reacties
H.Witte
H.Witte6 sep. 2018 - 8:59

Er zal ongetwijfeld wel gestaakt worden, maar of het een significant deel van de werkende bevolking zal zijn is inderdaad maar de vraag. Solidariteit is een aan de horizon verdwenen begrip geworden, saamhorigheid al evenzo. De mensen hebben het in de breedte te goed gekregen om nog de straat op te gaan. Alleen zij die zich direct betrokken voelen, materieel dan wel emotioneel, willen hon kont nog wel eens oplichten. Dat de mensen een grote vergissing maken moge ook duidelijk zijn. Iedereen kan morgen slachtoffer zijn van ons kapitalistische systeem. Vindt men jou, ook al heb je nog zo'n goede baan, morgen ineens overbodig, word je zonder pardon over de railing geflikkerd. Mensen rekenen zich rijk daar waar ze dat helemaal niet zijn. De geluksvogels van vandaag kunnen morgen de pechvogels zijn. Niemand is in dit systeem onmisbaar en zo lang de mens in materiële waarde wordt uitgedrukt zal daar ook niks aan veranderen en de kortzichtigheid van de mens zal nog zuur opbreken.

johannn2
johannn26 sep. 2018 - 9:06

rene, Als hier maar een hele brede basis van organisaties achter gaat staan, dan wel, denk ik. Er heerst inmiddels een veel meer omvattende onvrede met dit VVD beleid. Die staking drukt dan een veel grotere, meer omvattende onvrede uit. .

chwiedijk
chwiedijk6 sep. 2018 - 9:08

vindt

ton14024
ton140246 sep. 2018 - 9:18

Het staat u natuurlijk vrij dit en volgende berichten te negeren. Laat u verrassen. Maar dan ook niet zeuren over files, wachtrijen etc.

madbako
madbako6 sep. 2018 - 9:47

Mzzzz, vorig jaar 60.000 mensen uit het onderwijs volgens het artikel. Of heb je daar bewust overhéén gelezen?

Extra belegen
Extra belegen6 sep. 2018 - 11:11

Duidelijk dat u de actualiteiten niet volgt. Het aantal stakingsdagen dit jaar is hoger dan in de 20-30 jaar daarvoor, en er komen er alsmaar meer bij. Vandaag en morgen bij mijn werkgever wederom. Niet tegen afschaffing van dividendbelasting, maar 'gewoon' om fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

Zapata
Zapata6 sep. 2018 - 20:25

@Witte. Weet je wel hoeveel mensen er in de schuldhulpverlening zitten? We zijn helemaal niet rijk. Dat is de mensen wijs gemaakt omdat ze op krediet zaken kunnen kopen. Dat ze kunnen consumeren. Dat ze goedkope prullaria kunnen aanschaffen om hun leven mee op te leuken. Een auto, een computer, een smartphone een vakantie. Allemaal zaken die na een jaar of vijf niets meer waard zijn. De private schuld, dus negatief kapitaal is nog nooit zo hoog geweest. Percentueel ligt die schuld vele malen hoger als in de verschrikkelijke jaren 30 van de vorige eeuw. De facto waren mensen toen rijker. Het is drijfzand. En schuld is slavernij. Er hoeft niet veel meer te gebeuren of niet alleen individueel storten kaartenhuizen in elkaar, waar jij voor waarschuwt maar een hele samenleving kan er door ontwricht worden.

H.Witte
H.Witte8 sep. 2018 - 20:45

Zapata ik geloof niet dat u me goed begrepen heeft. Ik praat over 'in de breedte'. Het overgrote deel van de Nederlanders bevindt zich in een 'tevreden' situatie, hetgeen ook bij herhaling uit peilingen blijkt. Daarmee zeg ik niet dat er mensen zijn die in arren moede leven. Dat overgrote deel, dat het wel prima vindt, slaat alles lam.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes26 sep. 2018 - 7:51

Waar kan ik me registreren om mee te doen?

2 Reacties
punt2
punt26 sep. 2018 - 9:08

Malieveld, achterste kraampje.

Purper Floyd
Purper Floyd6 sep. 2018 - 9:53

Niet, gewoon gaan, dat is de makkelijkste weg.

Anoniempje5
Anoniempje56 sep. 2018 - 7:50

Goed plan. Echter denk ik dat het hem geen moer kan schelen. Het raakt zijn opdrachtgevers en zijn stemmers niet. Die wonen in een afgeschermd gebied beveiligd door commerciële beveiligingsdiensten. Hun kinderen gaan naar privé scholen en zorg hebben ze 24/7 in eigen huis. Daarnaast is er geen bedreiging op het moment van hun waardevolle zaken waar defensie voor nodig is. Wat ik elders al eerder melde, ik heb het ook helemaal met ze gehad en heb geen zin meer om zoveel belasting nog aan ze af te dragen. Ik neem ontslag en ga nog maar 1 dag in de week werken voor de vaste lasten. (nee ik heb geen recht dan op WW en bijstand kom ik ook nooit voor in aanmerking dus het is op eigen kosten, niet die van jullie). Stoppen met roken met de motivatie ze zo min mogelijk geld in de schoot te werpen is denk ik voor mij ook ideaal.

4 Reacties
JanBakker2
JanBakker26 sep. 2018 - 8:45

Kijk via een omweg zorgt deze regering ook nog voor een gezondere burger. Met een dag werken je broek op kunnen houden in welk land kun je dat?

chwiedijk
chwiedijk6 sep. 2018 - 9:09

meld-de

Anoniempje5
Anoniempje57 sep. 2018 - 12:41

@Jan; Nederland, gewoon zorgen dat je zo laag mogelijke vaste lasten hebt en niet te veel uitgeven aan onnodig zaken. Zo wat spaargeld en financiële meevallers gebruikt om een z'n laag mogelijke hypotheek nodig te hebben. Enige nadeel ten opzichte van wel alles uitgeven wat er binnenkomt is dat je geen rechten meer hebt op de bijstand.

Anoniempje5
Anoniempje57 sep. 2018 - 13:24

@Jan; Maar heb natuurlijk wel een redelijk uurloon, met minimum zou het me ook niet lukken.

BramJ
BramJ6 sep. 2018 - 7:47

"Wie krijgt het geld, de aandeelhouders van multinationals of de medewerkers van de publieke sector?" De aandeelhouders van die multinationals zijn jullie eigen pensioenfondsen... Voor hen is een wettelijke uitzondering ingevoerd, die hen vrijstelt van dividendbelasting. Een uitzondering die in Europeesrechtelijk verband als discriminatoir wordt gezien. Voor Denemarken ligt er al een dergelijke uitspraak van het Europese Hof van Justitie, Nederland volgt waarschijnlijk binnenkort (gevolg: terugbetalen van € 1,7 miljard ten onrechte geheven dividendbelasting vanaf 2008). Protesteert deze zelfde groep tegen het feit dat het ABP geen dividendbelasting betaalt? Hoeveel miljard 'kost' dat fiscale cadeau ons wel niet?

6 Reacties
JanBakker2
JanBakker26 sep. 2018 - 8:48

Het zit er dik in als voorstel niet doorgaat Nedrland door rechtspraak alsnog de dividend belasting moet afschaffen.

Berend5
Berend56 sep. 2018 - 10:08

Onze eigen pensioen fondsen?? Heb je wel eens gekeken op mijnpensioenoverzicht.nl?? Van alle premie die je betaald, hou je slecht een fractie over om tijdens je pensioen te besteden. Pensioen adviseurs adviseren om niet op pensioen te vertrouwen maar zelf een spaarpotje op te bouwen, b.v. dmv een afbetaald huis. Ofwel die zijn ook niet zo zuiver en horen bij dezelfde kliek als Shell, Unilever etc

BramJ
BramJ6 sep. 2018 - 13:02

@JanBakker 6 september 2018 at 10:48 Exact. Echter kan dat nu nog niet gecommuniceerd worden door de regering omdat het onze rechtspositie in bovenstaande zaak verzwakt. Het volk is echter niet in de inhoud geïnteresseerd. Zodra er grote ondernemingen een potentieel voordeel wordt gegund zijn de calvinistische rapen gaar. @Boudewijn van Veen 6 september 2018 at 12:08 Ik vind uw verhaal ietwat onsamenhangend, maar zal er toch op proberen te reageren. Dat uw pensioenrechten niet geïndexeerd worden heeft niets te maken met het feit dat uw pensioenfonds aandeelhouder van menig multinational is. En al helemaal niet met de lovenswaardige rendementen die zij jaar op jaar weten te halen (ik meen een langjarig gemiddelde boven de 7% met afgelopen jaren uitschieters richting 14%). Daarnaast vindt er met de doorsneepremieregeling een veel te grote waardeoverdracht van ouderen naar jongeren plaats, maar zo dwalen we af. Het zelf (voor je oudedag) sparen om je onafhankelijk te maken van pensioenfondsen en overheden is inderdaad altijd aan te raden, al was het maar voor uw eigen gemoedsrust. Uw generaliserende slotzin laat ik even voor wat het is.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout6 sep. 2018 - 15:52

@BramJ Al die cijferaartjes. Eigenlijk best gek, hè? ... die lovenswaardige rendementen ondanks een financiële crisis die de eurocrisis triggerde. Hoe zou dat nu komen? Nou, dat stond in FD in 2014(?). De gemiddelde winst daalde op de eurostoxx 500 met 25% na 2008 maar het gemiddelde aandeel steeg met 38% omdat multinationals voor zo'n 5000 miljard hun eigen aandelen opkochten. Kom, dacht Rutte, laat ik die arme multinationals en hun aandeelhouders nog maar even 2 miljard belastinggeld cadeau doen. En de werkers belasten met 50 miljard aan bezuinigingen om de banken te steunen waar politici hun huid aan hebben gekocht (Macro-econoom Simon Wren-Lewis noemde het 'Dutch Madness', dito Bas Jacobs in andere bewoordingen) En dat pensionados voor een grijpstuiver meeprofiteren moet dat allemaal afdekken?? Wie is hier de calvinist? Wie weet niet hoe de verhoudingen liggen?? Nou, die neoliberaal die niet beseft dat we afstevenen op globaal feodalisme, een nieuw soort Middeleeuwen met een ander soort leenheren. Facebook is uw nieuwe bank. Pepe Escobar: "Between the dictatorship of the “markets” and social democracy, guess who’s winning hands down."

BramJ
BramJ6 sep. 2018 - 16:11

@Arjan Fernhout 6 september 2018 at 17:52 We dwalen een beetje af op deze manier, maar ik had dat liever ook andersom gezien. Toen de tegemoetkomingen voor het bedrijfsleven en nu de bezuinigingen. Dat laatste kan mijns inziens nog steeds overigens. Met een gelijktijdige verlaging van de belasting op arbeid kun je meteen de door iedereen gewenste loongroei realiseren. Om terug te komen op uw punt. In 2008 waren er inderdaad forse verliezen, maar we zitten op dit moment in de langste bullmarkt ooit, die al sinds 2009 gaande is. Waar onze pensioenfondsen (als aandeelhouders van die multinationals) en wij kleine beleggers net zo goed van hebben kunnen profiteren. Op dat vlak zie ik het probleem dus niet zo. Het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat heeft ons van oudsher oveirgens veel opgeleverd en heeft weinig te maken met zieligheid van multinationals, maar rationeel met inkomen naar je toe halen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout6 sep. 2018 - 19:23

@Bram J. Die bullmarkt is gewoon het rondpompen van geld (met winst) zoals ik al heb uitgelegd. Er is geen sprake van risicodragend investeren. Multinationals hebben simpelweg enorme kasreserves waarmee bedrieglijk (vroeger was het zelfs verboden) de waarde van hun aandeel opschroeven. De werkelijke economie is sinds twee jaar ook niet 'booming.' Na tien jaar kopen mensen en masse nieuwe spullen, that's just about it. Kunnen we het over de werkelijke economie hebben? Met die smoke and mirror-praatjes over vestigingsklimaat is bij een voorgaand item korte metten gemaakt. Zie ook mijn reacties daar: https://joop.bnnvara.nl/opinies/argumenten-dividendbelasting-worden-onnodig-gemengd U kunt ook dit artikel lezen: Stock Buybacks Are Killing the American Economy https://www.theatlantic.com/politics/archive/2015/02/kill-stock-buyback-to-save-the-american-economy/385259/

Grietje Vergeetmeniet
Grietje Vergeetmeniet6 sep. 2018 - 7:37

Dit vind ik flauw en gemakzuchtig en verre van ludiek. We weten toch wie Mark bedoelt als-ie 't over hardwerkende room- en lelieblanke Nederlanders heeft? Vastgoedmagnaten en Ben Verwaayen? Precies! En jullie hebben zelf op 'm gestemd. Dus niet achteraf gaan klagen, dat vind ik flauw en gemakzuchtig en d.c. al fine.

1 Reactie
madbako
madbako6 sep. 2018 - 9:48

En jullie hebben zelf op ‘m gestemd. Jullie, jullie? N=1