Joop

'Hardwerkende Nederlander' blijkt fabeltje

  •    •  
14-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
519 keer bekeken
  •  
beach_300_01.jpg
SCP haalt zelfbeeld onderuit ... Nederlanders onder Europees gemiddelde ... Veel vrije tijd
Nederlanders hebben van zichzelf het idee dat ze altijd druk zijn en heel hard werken maar dat zelfbeeld komt niet overeen met de werkelijkheid. Dat concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau op basis van een onderzoek naar tijdsbesteding in zestien Europese landen.
Het SCP zet in een persbericht de belangrijkste resultaten uit het  rapport ‘Nederland in een dag, Tijdsbesteding in Nederland vergeleken met die in vijftien andere Europese landen’ op een rijtje:
– Nederlanders zijn niet zo druk als zij misschien zelf wel denken: ze besteden ongeveer 6 uur per dag aan werk, huishouden, opleiding en gezin, zo’n 50 minuten minder dan gemiddeld in de onderzochte zestien landen.
– Moeders besteden in alle landen meer tijd aan de kinderen dan vaders, zo ook in Nederland. Wel besteden Nederlandse vaders een kwartier langer dan gemiddeld aan verzorgende taken. Dit is zelfs iets langer dan vaders in de Scandinavische landen.
– Nederlanders hebben dagelijks ongeveer vijf en half uur vrije tijd (het weekend meegerekend). Dat is een half uur langer dan gemiddeld in de overige landen.
– Nederlanders zijn gemiddeld anderhalf uur per dag onderweg. Dat is een kwartier langer dan gemiddeld en het langst van de inwoners van de zestien onderzochte landen.
– Nederland is bij uitstek een fietsland: wij zitten ruim een kwartier per dag op de fiets. Belgen en Duitsers fietsen gemiddeld slechts 5 minuten per dag en de inwoners van de andere onderzochte landen nog minder. Nederlanders hebben dagelijks ongeveer vijf en half uur vrije tijd (het weekend meegerekend). Dat is een half uur langer dan gemiddeld in de overige landen. Noren, Belgen, Duitsers en Finnen hebben wat meer vrije tijd dan Nederlanders, Oost-Europeanen juist veel minder.
RTEmagicC_scp_429.jpg
Gemiddelde tijd besteed aan verplichtingen (onderwijs, betaald werk, huishouden en zorg voor kinderen) in Nederland en vijftien Europese vergelijkingslanden, bevolking 20-74 jaar (in uren:minuten per dag)
cc-foto: Dave M

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (91)

Sonia2
Sonia214 okt. 2011 - 5:41

Dat krijg je met gemiddelden. Zou je een opsplitsing maken tussen veel- en weinigverdieners, dan krijg je volgens mij een heel ander beeld. Zwitserleven. En zo.

TheRealHandyman
TheRealHandyman14 okt. 2011 - 5:41

Zal dan wel te maken hebben met de vergrijzing? Ik ben gemiddeld 9 uur met mijn werk bezig, reis als het mee zit 3 uur per dag en denk dat ik gemiddeld 1,5 uur per dag aan het studeren ben om bij te blijven. bij veel van mijn collegae in de ICT is dit niet anders. Ik hou dus 10,5 uur over waarvan ook wordt verwacht dat ik nog wat slaap.

Grootgelijk
Grootgelijk14 okt. 2011 - 5:41

Waarom staat Griekandland er niet tussen?

dino_radja
dino_radja14 okt. 2011 - 5:41

ik vraag me af of in dit onderzoek ook meegenomen is dat nederland erg weinig vrije dagen voor werknemers kent.

eeweew
eeweew14 okt. 2011 - 5:41

Wel een raar gebruik van gemiddelden. Ik vraag me af of deze persoon ergens in Nederland rondloopt. 2:24 huishouden per dag, en in andere Europese landen nog meer. In wat voor huizen leven deze gemiddelde mensen echt?

Alexanderr2
Alexanderr214 okt. 2011 - 5:41

nu nog de niet werkende er aub uithalen... (staat niet bij dat dat gedaan is... dus ga vanuit van niet) Nederland heeft denk ik veel meer gepensioneerden. Maar daarnaast ben ik het overigens wel beetje eens met de conclusie die dit artikel trekt. Ook ik vind dat er maar weinig heel hardwerkende Nederlanders zijn, kijk maar naar hoe veel Nederlanders 2x of meer op vakantie gaan. Ik ken ook Nederlanders die dat gewoon niet kunnen (niet om financiële redenen zozeer), maar meer omdat ze gewoon moeten werken en werken.

geejeehaa
geejeehaa14 okt. 2011 - 5:41

Tja, wel eens gelezen over Amerikanen: langere werkdagen en minder vakantie. Maar wel veel minder efficiënte indeling van de werkdag: uren ouwehoeren bij koffieautomaat enzo...

msj_meijerink
msj_meijerink14 okt. 2011 - 5:41

Waar blijft de vernietigende reactie van de GBL over deze conclusies? Al die perfide volkeren uit het Middellandsezeegebied zouden harder werken dan wij! Dat riekt volgens hem vast naar een links sprookje!

Winston2
Winston214 okt. 2011 - 5:41

Hard scheldende Nederlander blijkt waarheid "Nederlanders hebben geen manieren, zijn zelfzuchtig en vertellen zonder omhaal van woorden wat ze van je vinden. In het buitenland gelden Nederlanders als onbeschaafde lawaaimakers." http://welingelichtekringen.nl/12946-waarom-zijn-nederlanders-zo-lomp-en-bot.html "Nederlanders zijn bot, onbeleefd en ongastvrij" http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/6044/Nederlanders+zijn+bot,+onbeleefd+en+ongastvrij# Tja... Kijk hoe er in Nederland, tot in de Tweede Kamer, wordt gesproken over Griekenland en haar inwoners... Dat krijg je als botterikken vinden dat ze harder werken dan de rest van de wereld.

jia
jia14 okt. 2011 - 5:41

Op vakantie gaan is ook hard werken. Onderschat dat niet.

jozefjacobrachel
jozefjacobrachel14 okt. 2011 - 5:41

Welke politieke beweging in ons land loopt al een tijdje rond met haar fabeltje over haar hardwerkende Henks en Ingrids? Ik volg al een tijdje alle internet fora. Sommige *hardwerkende* Henks en Ingrids zitten kennelijk dag en nacht achter hun computer om Links Nederland vooral de PvdA te bashen!

Bouwman2
Bouwman214 okt. 2011 - 5:41

De hardwerkende Nederlander blijkt een Pool te zijn.

Janssen3
Janssen314 okt. 2011 - 5:41

Tsja, we zijn in Nederland kampioen deeltijdwerken. Dan heb je ook nog een grote groep die zegt dat ze hard werken, maar in werkelijkheid die 36 uur per week volmaken met vergaderingen bijwonen, koffie leuten en voor elk small talk moment er ff goed voor gaat zitten. En dan kom je inderdaad op deze gemiddeldes uit, terwijl er toch echt een grote groep is die daar ver boven zit.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 okt. 2011 - 5:41

Dus hardwerkende Nederlander blijkt ''op de buik gaan leggen'' te betekenen?!

Yggdrasil
Yggdrasil14 okt. 2011 - 5:41

Ik kan er nog niet uitgebreid op reageren. Ik kom net mijn bed uit

sjaakie2
sjaakie214 okt. 2011 - 5:41

Als ik sommige reacties van reaguurders hier lees, kan ik mij heel goed voorstellen dat er genoeg Nederlanders zijn die de hele dag niks doen, thuis zitten en van hun uitkerinkje leven zonder iets te bereiken in hun leven. Dat is iedereen goed recht, maar ik zou het persoonlijk vreselijk vinden en probeer mijn grote algemene kennis elke dag weer te verbeteren en tot zelf ontplooiing te komen. Maar ach ieder mens mag zijn eigen keuzes maken in het leven zou ik maar zeggen.

JoopSchouten
JoopSchouten14 okt. 2011 - 5:41

In China kennen werknemers minder 'vrije' tijd: Gucci-schandaal: personeel China klaagt uitbuiting aan. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2812/China/article/detail/2967145/2011/10/14/Gucci-schandaal-personeel-China-klaagt-uitbuiting-aan.dhtml

ElChe
ElChe14 okt. 2011 - 5:41

Ik wel, ik geniet van mijn welverdiende, deels zelfbetaalde bapo dag.

Dehnus
Dehnus14 okt. 2011 - 5:41

Een onderzoek in opdracht van de werkgevers? ;) Want Denemarken word niet meegenomen, en het is heel normaal hier dat je tussen kerst en oud en nieuw vrij krijgt. Dat is tijd die je met je familie door moet brengen vinden ze daar vaak :). Maar ja dat neemt het onderzoek niet even mee ;).

JanJansen17
JanJansen1714 okt. 2011 - 5:41

"' ze besteden ongeveer 6 uur per dag aan werk, huishouden, opleiding en gezin "" 6 van de 24 uur? Als je daar nog eens een gemiddelde van 8 uur afhaalt om te slapen, houdt de gemiddelde Nederlander 10 uur per etmaal over om ... om... ja, wat....? Da geleuf ge tog nie hè??

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen14 okt. 2011 - 5:41

En factfree Nederland maar schelden op de Grieken....... Voortaan eerst maar eens in de spiegel kijken......als die al niet te dof is geworden door overmatig gebruik van waterstofperoxide.

rgeurtsen
rgeurtsen14 okt. 2011 - 5:41

Ik lees straks het rapport op het werk wel. Nu nog even hardlopen, en daarna borrelen op het Rembrandtplein.

Michiel Online
Michiel Online14 okt. 2011 - 5:41

ik kan er niet uitgebreid op reageren.. moet mijn studie nog halen omdat een ander plagiaat heeft gepleegd :-)

python
python14 okt. 2011 - 5:41

Uit de grafiek blijkt dat Grieken veel uren maken met werkoverleg op het terras

TheBigLebowski
TheBigLebowski14 okt. 2011 - 5:41

Al dat gelul altijd over hard werken. Zo overdreven. Alsof men bang is voor luilak uitgemaakt te worden.

Waterbeer
Waterbeer14 okt. 2011 - 5:41

wat mij opvalt is dat elk nederlands internetforum druk is op tussen 9 en 5 en in het weekend praktisch uitgestorven ook hier wat me ook opvalt is dat mensen op internetfora zichzelf vaak keiharde werkers noemen ik gun iedereen hun pleziertje, ook in de baas zn tijd maar bij mij breekt wel de klomp als deze hardwerkende mensen gaan zitten klagen over luie grieken (die niet in deze statistieken staan maar die dus gemiddeld zowat het hardste werken )

hallohierharry
hallohierharry14 okt. 2011 - 5:41

Wat maakt het nou uit hoeveel uren dat we werken al die statistieken zeggen weinig. Erger vindt ik het wijzen naar zoals nu Griekenland. Hoor die Nederlanders in interviews Grieken zijn lui daar voor wil ik niet betalen. Of Geert die dan weer met zijn hardwerkende Henk en Ingrid op komt draven. We werken heus niet zo hard, wel die onderkant , met flutbaantjes en dito inkomens 2banen en nog je huur niet kunnen betalen de werkende armen. Dat is veel erger de thuiszorg wordt fors gekort in inkomen, maar de top graait het wel bijeen. De grote en steeds groter wordende verschillen in inkomen dat is zorgelijk

Reprehensionem
Reprehensionem14 okt. 2011 - 5:41

Waar maken we ons allemaal druk om... Men is zo druk bezig zich te bewijzen. Mij boeit het geen flikker of iemand nu hard werkt of niet. Van mijn kant hoef je echt niet op aanzien te rekenen als je met stoere praatjes komt over hoe hard je werkt en over hoe 'productief' je wel niet bent.

Gelijkhebber
Gelijkhebber14 okt. 2011 - 5:41

http://www.metronieuws.nl/nieuws/arbeidsproductiviteit-nederland-aan-top-in-eu/xlkkjn!MEbUgpcVh4kiuecKogXfQ/ Productiviteit vs tijdsbesteding. Zie bovenstaande link. De linksdraaiende zelfhatende alfa kijkt naar de tijdsbesteding. Verstandige mensen kijken naar wat er wordt gepresteerd.

treffer
treffer14 okt. 2011 - 5:41

Best leuk zo,n onderzoek,zou ze nog vrije tijd over gehad hebben,of moe van de inspanning in slaap gevallen zijn??

Mamamimi
Mamamimi14 okt. 2011 - 5:41

Dat is grappig, ik heb het altijd al gezegd dat de hardwerkende Nederlander helemaal niet bestaat. Kijk dan eens naar hoe hard ze werken, ze beginnen de dag al direct met een pauze. Daarna gaan ze 80 keer naar de koffieautomaat of buiten roken, onderweg met de collega kletsen, dan een koffiepauze, daarna weer 138 keer naar de koffieautomaat en de rest van de sigaretten oproken buiten, even buiten bellen, daarna net doen of je hard aan het werk bent maar gewoon op Facebook zit achter (of voor) de computer. Daarna nog een koffiepauze, en nog even bijkletsen. Even bellen naar huis, even op Facebook kijken of het nieuws op internet. Wat smsjes lezen. Oké moet wel gewerkt worden dus maar even wat werken. Nog even wat roken, daarna voor de 2e koffiepauze. En dan naar huis! Poepoe! Hardwerkende Nederlanders, hahahaha wat een lachertje!

bertvanbaar
bertvanbaar14 okt. 2011 - 5:41

Jullie moeten je kritieken eens beter nalezen voordat je ze loslaat op de gemiddelde Nederlander: Er is al een onderzocht dat de arbeidsproductiviteit van de gemiddelde Nederlander best hoog genoemd mag worden en (geloof ik) alleen wordt geevenaard door gemiddelde Japanners. Dat wij dus die productiviteit halen in minder uren dan de rest van Europa is daar dus alleen maar een uitkomst van! Net als veel 'bazen' en andere 'leidinggevenden' verwarren jullie dus de tijd die je aanwezig bent met hard werken! Dus: Als een gemiddelde Zweed hetzelfde presteert als een gemiddelde Nederlander in 10% meer tijd, dan werk die Zweed dus harder???? Zit ik hier echt onder het kopje: Economie? Nog al logisch dat we in een economische crisis zitten!

DonCarlos
DonCarlos14 okt. 2011 - 5:41

Wat natuurlijk heel erg overeind blijft is dat we de lekkerste kaas van de hele wereld hebben,dat er,als er al wat gebeurt,er nooit gevaar voor de volksgezondheid is en dat onze pensioensregelingen nog steeds de beste in de heeeeele wereld zijn.We zijn natuurlijk ook het beste fietsland ter wereld maar ja,als de geniepige Contador doping gebruikt,dan kan je niet verwachten dat de eerlijke nederlandse wielrenner daar een weerwoord op heeft.De blanke top blijft schitteren,ook al is de zonnegloed allang verdwenen

bEngel2
bEngel214 okt. 2011 - 5:41

Gelukkig maar. Wanneer we in Nederland nog productiever en efficiënter gaan werken zal de werkloosheid stijgen. Een hogere productiviteit leidt nml niet automatisch tot meer werkgelegenheid maar wel tot hogere marges, wat weer goed is voor de eigenaar/aandeelhouder van de onderneming. De kul dat men dan meer gaat verkopen is neo-liberale propaganda ... Het is een "gevalletje" van rationele- en irrationele produktie (over/onder )capaciteit.

arieroos
arieroos14 okt. 2011 - 5:41

[Juist. Conclusie: maximale kwaliteit is nooit haalbaar. Zo wordt het kunnen van de mensheid al eeuwen de kop ingedrukt door het kapitalisme. We kunnen best naar Mars. We kunnen best alles op zonne-energie laten draaien. We kunnen best duurzamer produceren... We kunnen van alles als homo sapiens sapiens; het is de homo-economicus die ware vooruitgang in de weg staat.] Ja, maar Winston, die Homo Economicus is net zo reeel als de Homo Sapiens. Ik vind al die verhalen over een "resource based economy" prachtig, maar nog niemand heeft me ooit uitgelegd hoe dat zou kunnen functioneren. Natuurlijk kunnen we naar Mars. Maar dat houdt in, dat heel veel mensen heel veel tijd moeten gaan besteden aan het bouwen van de apparatuur waarmee dat moet gebeuren. En nog meer mensen moeten tijd besteden aan het produceren van eten en huizen voor die eerste groep. Waarom zouden al die mensen dat doen ?

Dewik2011
Dewik201114 okt. 2011 - 5:41

Vooral dank zij de Nederlandse vrouw die de meest relax en minst ambitieus is van de hele westerse wereld. Ik ken werkelijk geen enkele vrouw die fultime werkt.

krehyea
krehyea14 okt. 2011 - 5:41

Lies, damn lies and statistics. Voor ons werk komen mijn collega's veel in het buitenland in andere bedrijven op de werkvloer als monteur. Ze komen allemaal terug met dezelfde verhalen. De zuidelijke landen spannen de kroon: alles gaat er 3 versnellingen lager. Ook in oost Duitsland is het werktempo beduidend lager. Ja, ze brengen misschien iet meer tijd door bij de baas, maar gaan daardoor zeker niet harder werken. De conclusies in dit bericht zijn typisch. Iemand die met cijfertjes de werkelijkheid weer wil geven die hij/zij zelf nog nooit heeft ervaren.

2 Reacties
eeweew
eeweew14 okt. 2011 - 5:41

Uw ervaringen in één sector zijn waardevoller dan een onderzoek?

JanB2
JanB214 okt. 2011 - 5:41

En hoe zit het met GB? Geen volk zo lui als de Britten is mijn ervaring.

frankie50
frankie5014 okt. 2011 - 5:41

Geinig onderzoek en bevestigd dat het ego-dystonische gedrag van onze neoliberale graaiers gebaseerd is op leugens, want niemand werkt zo hard dat hij een inkomen van 20 tot 200 maal een salaris van de werkvloer kan verantwoorden. Zal het SCP nu ook nog het rechtse fabeltje gaan onderzoeken en ontkrachten dat werkeloze mensen van inborst lui en werkschuw zijn?

1 Reactie
Janssen3
Janssen314 okt. 2011 - 5:41

"Geinig onderzoek en bevestigd dat het ego-dystonische gedrag van onze neoliberale graaiers gebaseerd is op leugens, want niemand werkt zo hard dat hij een inkomen van 20 tot 200 maal een salaris van de werkvloer kan verantwoorden." Dat is dan ook niet onderzocht... Grappig om te zien dat je je door een suggestieve kop makkelijk op het (gewenste) verkeerde been wordt gezet.

Emery
Emery14 okt. 2011 - 5:41

Ik droom over mijn werk, in de auto denk ik aan mijn werk en soms in het weekend Ook.

1 Reactie
ElChe
ElChe14 okt. 2011 - 5:41

Overspannen?

JoopSchouten
JoopSchouten14 okt. 2011 - 5:41

Dit zie ik als een non discussie. Mensen zouden niet hard moeten hoeven werken. Je zou iedereen meer vrije tijd moeten gunnen. Machines waren bedoeld om meer vrije tijd over te houden (...). In plaats daarvan is het een rat race van uitbuiting geworden ...

3 Reacties
python
python14 okt. 2011 - 5:41

Joop hoe zijn wij aan die bijna onbetaalbare uurlonen gekomen ? Laat eens een loodgieter of een bouwvakker komen. Het zit niet in de winst van de bedrijven. Kijk maar eens bij de KvK wat er allemaal failliet gaat aan bedrijven.

python
python14 okt. 2011 - 5:41

Joop toen het ijzeren gordijn nog bestond kwam ik al in Polen. Wat zag ik ? Bijna lege winkels of een zeer beperkt aanbod aan producten en goederen. Toen had Polen nog geen moneymakers die er belang bij hadden dat de supermarkten, etc., vol lagen met producten. Nu kom ik in Polen en staan er zelfs bloemen voor en in de tankstations te koop, dankzij de moneymakers. Ook dat is een zichtbaar verschil. Dan nu de vraag aan jou : "wat is geluk". Veel vrije tijd of een plasma tv ?

Winston2
Winston214 okt. 2011 - 5:41

Juist :-)

python
python14 okt. 2011 - 5:41

Dit is weer een onderzoek zonder waarden. Het zegt niets over de productiviteit. Wij hebben productiviteitservaringen met allerlei vakmensen uit Europa op projecten in Europa. Dan staan de Duitsers met de Nederlanders boven aan het lijstje. Plus moet je naast dit gegeven ook meenemen het eigen initiatief en de vakkennis. Zuid-europeanen staan 50% van de tijd te overleggen met iedereen. Oost Europeanen staan vaak stil omdat ze het niet snappen of niet weten. Deze groepen kunnen wel een uurtje langer werken, maar aan het eind van de dag is de voortgang van het werk een stuk minder. Zelfs bij Fransen, Belgen en Engelsen.

3 Reacties
FrenkMahon
FrenkMahon14 okt. 2011 - 5:41

"Dan staan de Duitsers met de Nederlanders boven aan het lijstje." En dat op zichzelf zeggend is ook weinig zeggend. Deze lijstjes over productiviteit werken alleen als de productiviteit berekend wordt over het product waar men geld voor heeft ontvangen. Cijfers zeggen me niets, ik ben meer gedesinteresseerd in hoe men aan de cijfers gekomen is.

Hanvander Horst
Hanvander Horst14 okt. 2011 - 5:41

Dit is een vorm van verwaande zelfoverschatting die in Nederland wel meer voorkomt en waar we de prijs nog voor gaan betalen, als dat niet al het geval is.

jia
jia14 okt. 2011 - 5:41

"Zuid-europeanen staan 50% van de tijd te overleggen met iedereen. Oost Europeanen staan vaak stil omdat ze het niet snappen of niet weten." Klopt. Tien man personeel op twee of drie klanten in een willekeurig vreettentje zie je in die contreien maar al te vaak. En dan moet je ook nog uitkijken dat je rekening niet 'aangepast' is. Dit laatste volgens de Griekse methode natuurlijk.

pietdevries2
pietdevries214 okt. 2011 - 5:41

Zou in de huidige seculiere samenleving Calvijn nog z'n sporen nalaten ? De woordkeus doet vermoeden dat er iets intrinsieks goeds zit, zou zitten, in hard en lang werken. Mij lijkt, dat als het onderzoek klopt, ik weet niet of dat zo is, uit waarneming in m'n naaste omgeving, dat wij trots moeten zijn met relatief geringe inspanning (nog) een goed leven te hebben.

1 Reactie
ElChe
ElChe14 okt. 2011 - 5:41

"Zou in de huidige seculiere samenleving Calvijn nog z'n sporen nalaten ?" Binnenkort gaat Rutte, in navolging van Colijn, weer proberen om gras te koken als eten voor het gewone Nederlandse volk.

eeweew
eeweew14 okt. 2011 - 5:41

Ik vraag me trouwens af of we deze gemiddelde persoon ergens kunnen vinden. Het lijkt op een parttime werkend persoon verantwoordelijk voor het huishouden met een stel oudere kinderen. Daarnaast volgt deze persoon voor zijn/haar werk een zeer kleine cursus.

1 Reactie
jia
jia14 okt. 2011 - 5:41

Vast wel. Ik ken wel een paar van die 'gemiddelde' mensen. Waar wil je nu precies heen met je vraag?

JoopSchouten
JoopSchouten14 okt. 2011 - 5:41

'Nederland belastingparadijs voor veel multinationals...' http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/2967063/2011/10/14/Nederland-belastingparadijs-voor-veel-multinationals.dhtml

1 Reactie
JanB2
JanB214 okt. 2011 - 5:41

Ja, heb ik ook gezien. Dat is al langer bekend trouwens.

[verwijderd]
[verwijderd]14 okt. 2011 - 5:41

Zijn idd heel veel mensen in Nederland die niets uitvoeren. Ik ken mensen die prima in staat zijn om te werken, maar liever een uitkering trekken. Het is in NL zo gemakkelijk om daar mee te frauderen, vervolgens een beetje zwart bijklussen en je hebt nog een prima inkomen ook.

4 Reacties
JanB2
JanB214 okt. 2011 - 5:41

Ach, daar hebben we de rechtse praatjes weer. Weer even de zakkeren in de samenleving bashen om de rechtse onderbuikgevoelens te sublimeren. En cijfermateriaal blijkt wederom niet de sterkste kant van de rechtse roeptoeteraars. Het aantal mensen met een uitkering op de totale beroepsbevolking is relatief klein en weegt dus waarschijnlijk niet al te zwaar in de berekende gemiddeldes. In het buitenland zijn er bovendien ook mensen met een uitkeringen of zonder werk (relatief veel zelfs). Dus dat het verschil hem daar in zit is dus op z'n minst twijfelachtig. Wel is het zo dat er rond 5 uur in Nederland een verkeersinfarct begint te ontstaan omdat iedereen van het werk naar huis gaat. Hard werken is ruwweg gezegd meer dan 40 uur per week maken maar het gros van de werkende Nederlanders haalt die 40 uur echter niet eens. Henk en Ingrid zeker niet.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch14 okt. 2011 - 5:41

Dan doe je het goed. In ieder geval beter dan het hardwerkende sukkeltjuh

JanJansen17
JanJansen1714 okt. 2011 - 5:41

"' Ik ken mensen die prima in staat zijn om te werken, maar liever een uitkering trekken."' Nou..... ik ken ze niet, aan wie zou dat liggen?

Jan Jansen2
Jan Jansen214 okt. 2011 - 5:41

Daar is een kliklijn voor. IKP@minszw.nl Telefoon: 0800-0220400 (tijdens kantooruren) Fax: 070 - 349 34 30

[verwijderd]
[verwijderd]14 okt. 2011 - 5:41

Ha fijn, we kunnen onszelf weer onderuit halen.. gewoon ziekelijk. De feiten en praktijk wijzen geheel anders uit. Ik wijs er bv. op dat in de tijd dat de Nederlander werkt de arbeidsproduktioviteit stukken hoger ligt dan in meeste andere landen. Logisch dat het werk dan eerder af is en meer vrije tijd overblijft.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch14 okt. 2011 - 5:41

*..ik wijs er bv. op dat in de tijd dat de Nederlander werkt de arbeidsproduktioviteit stukken hoger ligt dan in meeste andere landen..* Neem aan dat je dat kan onderbouwen met feitelijk onderzoek. Gij geleuft eg dat de Nederlander in hetzelfde tijdsbestek harder werkt dan anderen. *Proest*

[verwijderd]
[verwijderd]14 okt. 2011 - 5:41

Het gaat er niet om hoeveel uur je werkt maar wat je in die uren doet. Het gaat om output, niet om input. In West-Europa werken we niet te hard met een goed bedrijfsresultaat en in Zuid-Europa met een slecht resultaat. Jammer dat daar Griekenland en Portugal niet bij staan. Ik heb het gevoel dat ik qua werkuren ook ver beneden het Nederlands gemiddelde lig :-) Is dat erg? Niet als de output groot is.

5 Reacties
Winston2
Winston214 okt. 2011 - 5:41

Oh... En wat produceer jij dan?

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch14 okt. 2011 - 5:41

*...ik heb het gevoel dat ik qua werkuren ook ver beneden het Nederlands gemiddelde lig :-) Is dat erg? Niet als de output groot is. ..* Nee hoor, dat is helemaal niet erg. Dan doe je het gewoon goed. Werken is voor plebejers, boeren en voetvolk bedoeld. Niet voor de upperclass

Joeri2
Joeri214 okt. 2011 - 5:41

" Het gaat er niet om hoeveel uur je werkt maar wat je in die uren doet. Het gaat om output, niet om input. " Precies. Er is aanwezigheid op werk gemeten, niet hoe hard er wordt gewerkt.

JanB2
JanB214 okt. 2011 - 5:41

Je analyse is onvolledig. Je moet ook nog rekening houden met welke middelen een bepaalde output wordt gerealiseerd. Worden de schroeven met de hand aangedraaid of laat men dat aan een vingervlugge robot langs de lopende band over bijvoorbeeld.

ElChe
ElChe14 okt. 2011 - 5:41

"Ik heb het gevoel dat ik qua werkuren ook ver beneden het Nederlands gemiddelde lig :-) Is dat erg? Niet als de output groot is." U wordt slapend rijk?

[verwijderd]
[verwijderd]14 okt. 2011 - 5:41

Dus wat joop wilt zeggen is dat Nederlanders langer en harder moeten gaan werken zodat we het huidige welvaartspeil vast kunnen blijven houden? Daarnaast is dit weer typisch een voorbeeld van een totaal gebrek aan inzicht in de werkelijke feiten. Op de eerste plaats het gegeven dat in Nederland de meeste vrouwen parttime werken en natuurlijk de arbeidsproductiviteit waarvan de meeste volgens mij geen flauw idee hebben van wat dat is.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil14 okt. 2011 - 5:41

Dus wat joop wilt zeggen ================ Joop wil helemaal niets zeggen. Joop plaatst de conclusies van een onderzoek uitgevoerd door het SCP. Nederlanders zijn niet zo druk Nederlanders maken zich druk.

cormol
cormol14 okt. 2011 - 5:41

En dan kijken we even in de labour statistics van de OECD naar GDP per hour worked, current prices, USD en sorteren die even aflopend: 1 Luxembourg 78.5 2 Norway 75.4 3 Netherlands 59.6 4 United States 59.5 5 Belgium 58.8 6 Ireland 57.9 7 France 54.8 8 Germany 53.4 G7 countries 51.7 9 Denmark 50.8 10Sweden 49.8 11Austria 49.4 Euro area 49,1 http://tinyurl.com/3oecyje Zullen we het hebben over luie journalisten, die alleen persberichten overschrijven? Vraag me overigens niet de onderlinge verschillen te verklaren of naar het effect van koopkracht pariteiten. De UK komt op 46,7, maar dat Empire liet altijd al graag anderen voor zich werken.

2 Reacties
Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt14 okt. 2011 - 5:41

De cijfers die je hier noemt zijn op geen enkele manier, zonder nadere duiding, in tegenspraak met de cijfers die hier door Joop worden gepresenteerd. Als het BNP per gewerkt uur hoog is kun je dus meer vrije tijd overhouden en toch met z'n allen een fatsoenlijk BBP bij elkaar werken.

jia
jia14 okt. 2011 - 5:41

Ook een dergelijk lijstje moet je met een korreltje zout nemen. Nederland (en Luxemburg nog meer!) is namelijk een gunstige vestigingsplaats voor grote multinationals. En dat gegeven krikt het BNP behoorlijk op. Het zegt dan ook weinig over de daadwerkelijke productie van de Nederlandse werknemer.

[verwijderd]
[verwijderd]14 okt. 2011 - 5:41

Als het aan joop.nl ligt moeten de Nederlanders harder gaan werken om verweggistan uit de shit te halen :-) Ik denk daar geheel anders over. Ik maak als Nederland en als Nederlander heel graag het verschil met andere landen en nationaliteiten.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch14 okt. 2011 - 5:41

*..Als het aan joop.nl ligt moeten de Nederlanders harder gaan werken om verweggistan uit de shit te halen :-)...* De smiley achter bovenstaande zin maakt je opmerking niet minder dom. Waar staat dat 'de' Nederlander harder moet gaan werken van Joop.nl?

Joeri2
Joeri214 okt. 2011 - 5:41

" 'Hardwerkende Nederlander' blijkt fabeltje " Kop is fabeltje. Er is aanwezigheid bij baas gemeten, niet hoeveelheid verzet werk. Als een Deen 10 frikandellen bakt in 8 uur en de nederlander bakt er 20 in 4 uur dan werkt de nederlander dus 4x zo hard. Dus zelfs als de nederlander er evenveel bakt dan de deen dan werkt de nederlander harder, hij doet er nl. meer in dezelfde tijd en daar moet hij harder voor werken. Het 'gevoel' het druk te hebben klopt dan dus ook. De deen doet het op z'n gemak, de nederlander mket flink doorwerken. Aap uit de mouw: de nederlander krijgt maar 6 uur betaald, de deen 8. Nergens staat wat de productiviteit van die Europeanen is, alleen hun GPS bepaling. Onzinnig onderzoek. Journalisten zijn erg dom.

1 Reactie
Opinius
Opinius14 okt. 2011 - 5:41

citaat: "Als een Deen 10 frikandellen bakt ..etc etc " denemarken wordt helemaal niet benoemd in het onderzoek. jopers vermaken mij vaak. in het "go to the point"

Florian2
Florian214 okt. 2011 - 5:41

De term "hardwerkende Nederlanders" is een politieke term om het verschil aan te duiden tussen 2 groepen: - mensen die geen moer doen en slechts hun hand ophouden - mensen die een betaalde 'echte' (niet zijnde Melkert of subsidie) baan hebben. En hoe hard die hardwerkende Nederlanders dan wel niet werken....tjah....who cares?

5 Reacties
eeweew
eeweew14 okt. 2011 - 5:41

Onder welke van deze twee groepen vallen mensen die heel graag een betaalde baan willen maar deze niet kunnen krijgen?

Jan Jansen2
Jan Jansen214 okt. 2011 - 5:41

Jij bent dus een handophouder met een arbeidscontract. Helder.

JanB2
JanB214 okt. 2011 - 5:41

En, staat u achter deze tweedeling en deze omschrijvingen? Ik zou denken van niet. Een socioloog hoort immers te weten dat er ook op dit punt veel meer diversiteit in de samenleving zit.

Yggdrasil
Yggdrasil14 okt. 2011 - 5:41

Een reuze beknopte en vooral ook een heel praktisch wereldbeeld heeft u. Er zijn twee groepen mensen. 1. Mensen die werken 2, mensen die niet werken. Was alles maar zo gemakkelijk.

ElChe
ElChe14 okt. 2011 - 5:41

Mensen met een Melkert baan kunnen volgens jou niet hard werken. Hoezo vooroordelen?

Opinius
Opinius14 okt. 2011 - 5:41

citaat ; "'Hardwerkende Nederlander' blijkt fabeltje" klopt in mijn geval ik werk niet (meer) . na vele jaren niet alleen de knokkels krom,die krijg je gratis uit het laagste werk , terwijl ik immers heel andere gedipl. opleidingen had. Maar kinderen moeten eten en soms zelfs echtgenotes.. ,dan vergaat je het luxe gezuls wel of je werk van jaren en jaren wel passend was versus je opleidingen . ik kan er reuze mee leven dat het mooi is geweest. er rest mij nu tijd om te doen ,wat evenzeer veel aandacht vraagt in nu, en wat iets anders vraagt . een mens verveelt zich nooit. en nu barst maar los! Het gezever dat er genoeg werk is als je maar wil , is evengoed achterhaald want hoeveel werken er in de productie of anders,die net als ik ooit anders opgeleid waren? wie maakte de gewone arbeidsmarkt kapot? probeer het eens in nu om in de productie nog er tussen te komen of ander laag geschoold werk. wij hebben 200.000 europese werknemers in ons land. wist ieder dat? hoe kan dat? barst maar los.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil14 okt. 2011 - 5:41

een mens verveelt zich nooit. en nu barst maar los! ============== Waarom zou ik, ik ken je persoonlijke omstandigheden niet en wie ben ik dan om te oordelen of zoals anderen nog wel eens willen doen, veroordelen. Ik val mensen ook niet aan omdat ze niet werken, dat is niet aan mij. Maar gezien in het licht van het topic vind ik het wel weer opvallend hoe een enkeling hier het zo weet te draaien dat de "werkende" Nederlander goed is en de "niet werkende" Nederlander een profiteur, een handophouder, een bankzitter of anderszins onredelijke kwalificaties. En de wel vaker genoemde reden er is werk voor iedereen die wil werken die is zo flauw en zo uitgekauwd en zulke immense flauwekul daar reageer ik al eens niet meer op.

Grootgelijk
Grootgelijk14 okt. 2011 - 5:41

Waar zijn de statistieken voor Griekenland, Portugal en Ierland? De landen die nu de handjes ophouden bij de EU? Beetje dubieus dat ze niet vermeldt worden. Iemand een antwoord? Misschien de onafhankelijke onderzoeker van het SCP? Staat er trouwens in de bronvermelding dat dit stuk uit 2006 komt? Dat is toch vlak voor de economische crisis.. en Griekenland, Portugal, Ierland staan er niet in.. zeer dubieus..

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat14 okt. 2011 - 5:41

Statistieken kan ik u niet bieden, maar wel een hoop 'faits divers' over Portugal, toch een beetje mijn tweede vaderland, bij elkaar opgeteld heb ik daar enkele jaren meegedraaid in een modaal gezin, ik spreek de taal vloeiend ken er de weg en vele mensen: * Minimum loon (23 jaar en ouder) ruim € 600,- (hoe ironisch: ons bijstandsniveau) * Huur en huizenprijzen vergelijkbaar met hier, hoewel het verschil tussen stedelijke gebieden en het platteland groter is. * Prijsniveau supermarkten hoger dan hier, als men AH met een vergelijkbaar niveau vergelijkt. * Werktijden: Van 08 tot 1900 uur, hetgeen mede komt door de lange lunchpauze, maar wie kan er werken met + 35 á 40 graden of meer? * Bazen, chefs en managers kunnen besluiten dat er overgewerkt moet worden, ook 5 minuten voor einde werktijd. Een opgetrokken wenkbrauw daarbij is voldoende voor ontslag. * Dit overwerk wordt NIET betaald ! * Het bezitten van een eigen - zeer bescheiden - appartement is slechts mogelijk als beide partners een fulltime baan hebben. * In ochtend-, middag- en avondspits doet men een uur over 10 kilometer. Vervangend openbaar vervoer is nauwelijks voorhanden, tenzij gebruik gemaakt wordt van ingewikkelde overstappen en met even lange tijd (Het perfect werkende systeem van ná de revolutie moet zo nodig worden geprivatiseerd onder druk van de EU en heeft de reistijden verdrievoudigd). * Kinderopvang is onbetaalbaar en wordt derhalve (onvrijwillig) uitbesteed aan de grootouders, die dus geen kant meer op kunnen. * Vakantie in enig buitenland is vrijwel onbetaalbaar en wordt (bijna per traditie) doorgebracht in het dorp waar de familie ooit vandaan kwam. Dus neemt men alle huishoudelijke zorgen mee en rust niet uit. *Studenten-huisvesting en op kamers wonen bestaat er bijna niet. (wat deels door religieuze motieven is ingegeven) * Alle werknemers worden geacht (min of meer verplicht) om in de maand Augustus op vakantie te gaan, wat stilstand en overbelasting veroorzaakt. Dat zijn dan dus ook meteen alle dagen die men op kan nemen. * De (RK)kerk is de grootste eigenaar van de grootste en meest bekeken TV-stations, vergelijkbaar met rtl 4 t/m 8 alhier. * Europa heeft het 'hart' van de Portugezen nooit weten te winnen (wat wij ons mogen aanrekenen - de eerste de beste boeren-discotheek daar is fraaier en moderner dan de "hotspots" in A'dam) * Portugal kent meer en grotere 'werelderfgoederen' dan Nederland, heeft statistisch dus ook meer bijgedragen aan de mondiale cultuur. * Men heeft er - begrijpelijk - meer oog voor Brazilië, de VS, het VK en Afrika. En ook voor de Latijnse broederschap, toen Italië het WK-voetbal in 1982 won, was het ook daar een volksfeest. Zou ik er willen wonen? NEE ! Ben ik jaloers op zoveel trots en zelfbewustzijn? JA ! Het doet mij denken aan een Italiaan die een week lang bij mij logeerde en waar ik mijn (zeer redelijke) culinaire kunsten volledige voor de dag haalde. Totdat hij vroeg: "Mag ik één keertje koken ?" En toen maakte hij in 10 minuten een goddelijke Spagetti Carbonara. Wij (dus ook ik) Nederlanders zijn een naar volkje...... Stel de vraag niet: "Weg met ons?" want dan zeg ik: JA !

Yggdrasil
Yggdrasil14 okt. 2011 - 5:41

1.3 miljoen Nederlanders gaan op herfstvakantie. Druk, druk, druk, druk.

1 Reactie
eeweew
eeweew14 okt. 2011 - 5:41

Herfstvakantie? Wat is dat?