Joop

Hardnekkige Rutte houdt Curaçao in de nekklem

  •  
29-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
245 keer bekeken
  •  
Harbor

© cc-foto: Craig Stanfil

Als een klein eilandje buiten eigen schuld in de problemen raakt en met de rug tegen de muur staat, reageert de premier met een financieel-economische nekklem.
Verpleegsters en politie-agenten – beoefenaren van de applausberoepen zeg maar – moeten op Curaçao 12,5% van hun loon inleveren. Anders behoedt Rutte 3 het autonome land in het Koninkrijk niet voor de financiële ondergang.
Dit was zelfs een spijkerharde ondernemer als VNO/NCW voorzitter Hans de Boer te gortig. Hij is prominent ondertekenaar van een open brief waarmee vrienden van het door de coronacrisis zo zwaar getroffen Curaçao clementie vragen. De salarisverlagingen – niet alleen voor hooggeplaatste ambtenaren maar juist ook voor werknemers in de cruciale sectoren – zijn overigens maar een enkel aspect van het voorwaardenpakket dat Den Haag oplegt – met een take it or leave it -briefje erbij. De Curaçaose premier Rhuggenaath moest bovendien tot zijn verontwaardiging vaststellen dat staatssecretaris Antilliaanse Zaken Raymond Knops een verleden jaar getekend groeiakkoord met zijn eiland maar even schrapte.
Rutte reageerde meteen op de open brief. Hij moest wel. Het schrijven kwam tenslotte niet van de vakbond, vegetariërs of Klaver-adepten. Tot de ondertekenaren behoorden naast in Nederland gevierde Antilliaanse en Surinaamse podiumhelden keurige leden van de gevestigde orde zoals Roger van Boxtel, Noud Welling, Ed Nijpels en Herman Wijffels.
De premier zette zijn meest hemelse glimlach op. Hij was niet boos, zo bracht hij daarmee tot uitdrukking. Hij begréép het allemaal niet. Het was toch heel normaal als Nederland voorwaarden stelde en eiste dat Curaçao eindelijk eens ‘hervormde’. De premier trok een vergelijking met Italië, Spanje en Frankrijk die ook eerst maar eens orde op zaken moeten stellen voordat Nederland de portemonnee open zette. Hij definieerde deze houding als ruimhartig en coulant.
De christendemocraat Knops deed ook een duit in het zakje. Hij sprak de voor de helft van de voedselbank afhankelijke Curaçaoënaren op de volgende wijze moed in: “Je kunt niet op de pof leven. Je kunt niet meer uitgeven, structureel, dan er binnenkomt.” Dit weekend maakte de voedselbank bekend dat de verdeling van warme maaltijden wordt gestaakt. Er is geen geld meer voor.
Verleden jaar nog was premier Mark Rutte de glunderende aanvoerder van een handelsmissie naar Nigeria, waar voor het Nederlands bedrijfsleven grote kansen zouden liggen. Dat is manifest niet het geval, tenzij een vaderlandse ondernemer de regelen van de corruptiekunst in Nigeria op zijn duimpje kent en contact weet te leggen met de juiste netwerken.
Hans Smaling, een Nederlandse diplomaat ter plekke, kaartte dit al decennia bekende gegeven aan met zeer goed onderbouwde rapporten. Aan de NRC legde Smaling uit hoe het er in Nigeria aan toe gaat. Alleen een paar multinationals beschikken over zakken die diep genoeg zijn om de juiste ingangen te vinden bij de door corruptie totaal verkankerde overheid. Daardoor komt echte ontwikkeling in Nigeria nooit tot stand, werd het een halve failed state in plaats van een motor voor de groei en bloei van heel Afrika, wat goed mogelijk zou zijn met bijna 200 miljoen inwoners en rijk vloeiende oliebronnen.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken dwong klokkenluider Smaling met pensioen te gaan wegens ouderwetsigheid. Het was tijdens het bezoek van Rutte dan ook feliciteren voor en knipmessen na bij de ontmoetingen met de Nigeriaanse kleptocraten.
Als een klein eilandje buiten eigen schuld in de problemen raakt en met de rug tegen de muur staat, reageert de premier echter met een financieel-economische nekklem. ¨Niet meteen politieagentje spelen¨, zei De Boer daarover bij Op1.
Hij werd in Goedemorgen Nederland meteen verdacht gemaakt door het lichtbaken van De Telegraaf, Wouter de Winther. De ondertekenaren van het smeekschrift waren, op een paar Antillianen zoals Jandino Asporaat na, bezitters van tweede huizen op het eiland, zo insinueerde hij.
De ene kwal zwemt synchroon met de andere.
Enig voordeel: we krijgen opnieuw te zien met wie Rutte feestjes viert en wie hij langdurig in de nekklem houdt.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (88)

Hanvander Horst
Hanvander Horst1 jul. 2020 - 11:17

Herr Vorragend, Ik zie niet in waarom Nederlandse bewindspersonen en kamerleden niet gewoon met naam en toenaam de vinger op de zere plek zouden leggen. En dan accepteer je scheldpartijen over kolonialisme en racisme gewoon niet. Niet uit hun mond.

GMatth52
GMatth5230 jun. 2020 - 17:15

Kan een politie-agent -"namens ons allemaal" (aldus ex-minister Asscher in een TV-uitzending van Op1 over etnisch profileren door de racistische Nederlandse politie) - niet eventjes -gedurende 10 minuten- zijn knie op de nek van premier Rutte zetten? - Premier Rutte: "I can't breathe ...." - Agent: "Bek dicht, zwijn, verrek maar ...." -Premier Rutte: "Racism? So what? I'm white.." - Agent: "This is meant by white supremacy, asshole..." - Premier Rutte: "gaaaargl.... aahrgh" Zo wurgt Rutte een natie van honderdduizenden ex-slaven voor de zoveelste keer, na de afschaffing van de slavernij in 1863 [1873 in Suriname]. Maar het olikapitaal moet ongebreideld winsten in de wacht blijven slepen ...

3 Reacties
Dave Davids
Dave Davids30 jun. 2020 - 18:21

Het is mij duidelijk dat je niet op Curacao woont, zoals ik dus wel doe. Dan had je de werkelijke situatie gekend en had je niet dit soort opmerkingen geschreven. De huidige situatie is als volgt: Het hulpgeld van Nederland komt op geen enkele manier bij de bevolking die het nu nodig heeft. Het geld verdwijnt in de zakken van de overheid. Was het maar zo dat het hulpgeld terecht komt op de plekken waar het nodig is. Juist omdat dit niet het geval is zijn de eisen noodzakelijk. Anders blijven velen alhier nog maanden zonder inkomen, eten/drinken en water plus electriciteit zitten.

GMatth52
GMatth5230 jun. 2020 - 19:30

In mijn reactie was ik ervan uit gegaan, dat Rutte t.a.v. Curaçao een vergelijkbare politiek voert als in het Europese Nederland: bevoordelen van de superrijken en verdere verarming van de middengroepen en laagstbetaalden. Ik moet toegeven, dat ik van de regionale politiek op Curaçao onvoldoende op de hoogte ben. Verhalen over corruptie, nepotisme en vriendjespolitiek op Curaçao en de andere Antillen zijn mij slechts voor en deel bekend. Echter, uit uw reactie valt op te maken dat de genoemde wantoestanden eerder regel dan uitzondering zijn. Voor een oplossing moet de bevolking op Curaçao zelf in beweging komen.

Rudy3
Rudy330 jun. 2020 - 20:13

Beste Dave, een helder verhaal en ik hoop dat de lezers van Joop ook de moeite nemen om het geheel te lezen. Hulde voor je inspanningen. Gelukkig is er ook een heel klein lichtpuntje; een deel van het hulpgeld komt direct bij de samenwerkende hulporganisaties terecht: https://curacao.nu/knops-geeft-165-miljoen-steun-voor-directe-noodhulp-caribische-eilanden/

Dave Davids
Dave Davids30 jun. 2020 - 16:31

Leuk dat Han een artikel schrijft, maar het zou ook aardig zijn wanneer hij dan ook de feiten juist weet te benoemen. Ik woon op Curacao en met mij ergeren velen zich aan de diverse oproepen voor coulantie. De enige manier dat er hier ooit iets gaat veranderen is door de opstelling van Rutte, hij is momenteel onze laatste hoop. Waarom ? Curacao (en ook de andere eilanden) staan nu niet bekend om degelijk bestuur, al decennia niet. Politiek wordt hier gezien als een middel om jezelf, je familie en vrienden te verrijken. De voorbeelden uit het verleden zijn legio en het is dan ook niet voor niets dat zoveel bestuurders achter de tralies zijn beland. Velen begonnen met niets en aan het eind van hun politieke carriëre waren ze multi miljonair en groot grondbezitters, alles ten koste van de gewone man. Op 10-10-10 (10 oktober 2010) heeft Nederland de schulden van het eiland Curacao gesaneerd en begon Curacao aan een nieuw hoofdstuk, een apart land binnen het koninkrijk. Onze financiële positie was goed, de immense rentelast was verdwenen en we zouden in staat moeten zijn onze eigen broek op te houden. Helaas kenmerkte de afgelopen 10 jaar zich wederom door mismanagement, zelfverrijking, fraude, corruptie, cliëntelisme en alles wat je nog verder kun verzinnen. ALLE regeringen, m.u.v. ons zakenkabinet hebben zich daaraan schuldig gemaakt. Hoe kenmerkte zich dit ? Een aantal voorbeelden, vrienden en kennissen werden aan zwaar overbetaalde banen binnen de overheid geholpen. Andere kregen overbetaalde consultants contracten toegespeeld. Familieleden werden benoemd tot adviseurs van ministers, kennissen kregen absurde salarissen voor directiefuncties binnen de overheids nv's. Dan praten we niet over 10.000 euro per maand, nee, dan praten we over 100.000 NAF per maand en bij de Centrale Bank was het zelfs bijna 200.000 gulden per maand. Deze salarissen bestaan momenteel nog steeds. Uiteraard vonden de politici dat zij zelf ook fantastish werk deden (4 uur per week) en beloonden zichzelf met een salarisverhoging (na 10-10-10 dus) van bijna 25 %. Daar bovenop uiteraard de nodige toelagen, zoals representatiegeld (500 NAF per maand), autotoelage (600 NAF per maand), telefoonkosten, kantoorkosten etc. Al met al krijgen onze Statenleden nu rond de 15.000 NAF per maand. De ministers maken het nog een klapje bonter en in totaal, incl toelagen, strijken zij een kleine 22.000 NAF per maand op. Gedurende de periode 2010 - 2020 is er werkelijk gesmeten met geld en het ging werkelijk met honderden miljoenen tegelijk. Ons eerste kabinet, Schotte, heeft het voor elkaar gekregen om 200 miljoen in 2 jaar tijd te laten verdwijnen. Het kabinet Pisas (amper 1 maand in functie) heeft in die tijd 300 personen aan een goed betaalde baan bij de overheid geholpen. Het kabinet Ruggenaath, wat door Han en ook door de Boer als welwillend wordt bestempeld, heeft er ook een kleine 100 miljoen doorgejast middels fors overbetaalde contracten aan bevriende ondernemers. Uiteraard zal er een kick back zijn geweest, je betaalt immers niet voor niets 100 % bovenop de waarde van een geleverde dienst. Zo is de locatie van ons nieuwe ziekenhuis niet aangekocht voor de 8 miljoen die het waard was, maar voor 18 miljoen. De eigenaar van het terrein bleek een goede vriend van een van de politieke partijen te zijn. Insel Air zat in de problemen en ook al waren er specialisten (van de KLM) die bereid waren Insel te hulp te komen, Ruggenaath koos voor het geven van 'een lening' van ruim 30 miljoen NAF aan zijn goede vriend Ys, die de boel wel even op zou ruimen. Dat is dan ook gebeurd. In amper 2 jaar is de 30 miljoen er doorgedraaid en ging Insel alsnog failliet. De enigen die niet failliet gingen waren de bestuurders die tegen topsalarissen deze reddingspoging mochten ondernemen en uiteraard de bedrijven (ook kennissen van de politiek) die hun openstaande rekeningen betaald zagen worden. Alle andere schuldeisers bleven met lege handen achter en het personeel stond op straat. Onze minister van gezondheid, Suzy Romer (ook wel Sushi Romer genoemd) staat bekend als een persoon die een spoor van dubieuze praktijken achter zich aantrekt. Hieronder het onttrekken van maar liefst 16 miljoen aan haar bedrijf Blue Factor middels een off shore bedrijf. De banken bleven berooid achter, maar werden door haar beloond middels mee mogen doen in een overbetaalde lening voor het nieuwe ziekenhuis. Curacao kon geld lenen voor het ziekenhuis in Nederland tegen een rentepercentage van 2 %, maar Romer speelde de bank, welke zij dus had benadeeld, een contract toe voor een langlopende lening a 5 %. Recentelijk, tijdens de coronaperiode, speelde Romer haar schoonzoon een fors overbetaald contract toe voor het 'organiseren van de quarantaine'. In een paar weken tijd diende hij rekeningen in van meer dan 100.000 NAF, waarbij de tarieven van de geleverde diensten maar liefst 5 x hoger waren dan normaal. Oftewel zelfs in de coronatijd wist Romer het niet na te laten door te gaan met stelen van de gemeenschap. Ook tijdens de coronaperiode kwam het rapport van de Algemene Rekenkamer Curacao over de jaarrekening 2018 uit. Hierin viel te lezen dat het eiland maar liefst 354 miljoen aan onrechtmatige uitgaven had gedaan. Dat is ruim 20 % van de totale begroting. Het ministerie van Econ Zaken had het budget met 20 miljoen overschreden en ministerie van gezondheid (Suzy Romer dus) maar liefst 90 miljoen gulden. Dan praten we dus over bijna 300.000 gulden per dag wat er in dat ministerie MEER wordt utigegeven dan begroot. En niemand vroeg zich af waar dat geld heen ging. De rekenkamer concludeerde ook dat er van financiële controle op de ministeries geen sprake was en ambtenaren konden zonder enige controle over geld beschikken. De belastinginkomsten waren 100 miljoen lager dan geraamd. Dan zullen velen wel zeggen: 'dan moeten ze maar eens gaan innen', doch zo werkt het hier niet. Heeft een regering geld nodig dan gaat dat hier op een andere manier. De belastingdienst verstuurt dan een groot aantal ongefundeerde aanslagen en die worden dan opgevoerd als zijn nog niet geïnd. Op die manier kun je de begroting sluitend krijgen, want op papier heeft men recht op dit geld (zo denkt men). In werkelijkheid wordt het systeem overbelast wegens alle bezwaarschriften en uiteindelijk verdwijnen al die aanslagen weer in de prullenbak, dus is er ineens weer een begrotingstekort. Alleen voor het college financieel toezicht lijkt het alsof de begroting sluitend is. Ben je echter een vriendje van een politicus, tja dan hoef je natuurlijk geen belasting te betalen en wordt je ook door het nutsbedrijf (aqualectra) met rust gelaten, zelfs wanneer je miljoenen achterstand hebt in betalingen. De normale burger wordt echter na 2 maanden al afgesloten. Een ander verdienmodel zijn de huurcontracten voor overheidsgebouwen. Om de zoveel jaar verhuizen veel ministeries.. Niet omdat dit noodzakelijk is, maar meer omdat de dan zittende regering vrienden heeft die panden in handen hebben. Die panden worden dan gehuurd tegen prijzen welke zeer fors boven de geldende marktwaarde worden verhuurd. De oude panden blijven dan leeg staan, maar er wordt nog wel huur over betaald. Eerder is al het nieuwe ziekenhuis aangehaald en ook daar speelde Susy Romer weer een bedenkelijke rol. Om de bouw in goede banen te leiden waren een aantal instanties ingeschakeld een eentje daarvan was SONA. Zij moesten zorgdragen voor de financiële verantwoording. Echter, zij maakten het voor de politici moelijk om de kluit te belazeren, dus moesten ze worden weggewerkt. Via een, door Suzy Romer georchestreerde smeercampagne mocht SONA verdwijnen en het behoeft geen ander betoog dat het ziekenhuis uiteindelijk 200 miljoen meer heeft gekost dan was berekend. Men wist 8 miljoen te laten verdwijnen in overwerk voor het bouwrijp maken van de grond. Wat houdt dit in ? De rotsbodem moest worden uitgehakt en afgevoerd. Iedere ritje van een vrachtwagen met puin kostte de maatschappij 800 NAF en de excavator zelf is ongeveer 20 keer afbetaald tijdens deze werkzaamheden. Eigenaar van het bedrijf was uiteraard weer een vriendje van de regering. Zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden van misstanden alhier en nee, Ruggenaath heeft dat niet stopgezet, Ruggenaath is op exact dezelfde voet doorgegaan als dat alle regeringen voor hem ook hebben gedaan. Toen corona hier voor de deur stond en het eiland op slot ging was het duidelijk dat de overheid in de financiële problemen zou gaan komen. Iedere goede bestuurder zou dan meteen actie ondernemen en de tering naar de nering gaan zetten. Maar niet onze Ruggenaath en de overige politici. Tot op de dag van vandaag hebben zij nog geen cent van hun extreem hoge vergoeding ingeleverd. Ondertussen zit een zeer groot deel van de bevolking zonder inkomen, letterlijk zonder geld. Nederland heeft inderdaad al hulpgeld gestuurd, doch een deel van de eerste tranche is niet gebruikt om de bevolking van eten en drinken te voorzien, nee, deze is gebruikt om acherstanden in betalingen aan het pensioenfonds en SVB (ziektekostenverzekering) te betalen. Dezelfde directeur van de SVB strijkt nog altijd meer dan 100.000 NAF per maand op, belastinggeld dus. De burgers die zonder eten zaten (en zitten) hoeven niet op hulp van de overheid te wachten. De voedselbank is een burgerinitiatief en draait grotendeels op giften uit het buitenland. Het plan voor de warme maaltijden is een plan van een lokale ondernemer, die zag dat veel keukens in hotels leeg staan, dat veel koks werkloos thuis zitten en dat veel mensen honger hebben. Dus bedacht hij een plan om voor 10 NAF per maaltijd de keukens weer aan het werk te krijgen en de honger te stillen. Dan zou je verwachten dat de overheid dit zou gaan steunen, doch niets van dat, er kwam geen geld. Het plan gaat nu weer de koelkast in, heeft de ondernemer 150.000 NAF uit eigen zak gekost, maar Ruggenaath heeft geen interesse. Momenteel gaat 70 % van de Nederlandse hulp naar de overheid, voor het betalen van de salarissen van de ambtenaren, huren van panden etc. Slechts 30 % gaat naar de private sector, de bedrijven. Echter, dat geld is alleen voor een bijdrage in de kosten van de salarissen. De bedrijven zelf moeten maar zien hoe ze, zonder omzet, hun huur, water electriciteit, leningen andere kosten en 20 % van de salarissen op moeten brengen. Veel bedrijven gaan dan ook failliet, simpelweg omdat de overheid geen salaris wenst in te leveren. Nu, onder druk van Nederland, moet Ruggenaath gaan hervormen. De gevolmachtigde minister klaagt dan dat dit tijd kost, doch het inkorten van het eigen salaris kan in 1 seconde worden gedaan. Sinds het begin van de coronatijd blijven de poltici weigeren. Ze wisten zelfs te komen met een hele aparte invulling. Representatiekosten en autovergoeding vielen weg, maar ze misten nog 13 %. Dus vond men het een lumineus idee om dan 13 % van de vakantiedagen in te leveren !!!! Dit is dus de mentaliteit van de politici op dit eiland en dus ook niet meer dan terecht dat Rutte zware eisen stelt aan de hulp. Ja, de bevolking heeft hulp nodig, maar Nederland kan nog zoveel geld geven, het geld ZAL NIET bij de mensen aankomen die het nodig hebben. Onze regering houdt het voor zichzelf en gaat vrolijk door met het benoemen van familieleden op leuke posities bij de overheid (dochter van min v econ zaken tijdens corona benoemd als crisis manager, 23 jaar net uit de schoolbanken) en het toespelen van overbetaalde contracten, buiten alle regels om (openbare aanbesteding), aan een familielid. M.a.w. er is helemaal geen sprake van goede wil van Kabinet Ruggenaath, het is alleen kwade wil, alleen hij weet het leuk te verkopen en velen in Nederland vallen voor deze onzin. Ik woon op Curacao, zie de ellende om me heen en zie het pompeuze gedrag van Ruggenaath, die volkomen wereldvreemd en realiteitszin holle frases uit staat te slaan. Hij roept om solidariteit, doch weer niet hoe het wordt geschreven, laat staan dat hij weet wat het inhoudt. De ambtenaren zelfde laken een pak. I.p.v. de lage inkomense te ontzien en de hoge inkomens forser aan te pakken kiest men ervoor om de lage inkomens aan te pakken en de hoge inkomens te ontzien. Want heel het eiland weet al dan, wanneer er moet worden ingeleverd, de mensen aan de top zich weer via nieuwe toelages gaan compenseren voor het ingeleverde geld. Rutte mag dan wel een eis op tafel hebben gelegd, maar wij zijn slimmer, zo wordt hier gedacht. En daarom staat de kolom van Han mij ook zo tegen. Het is een leuk stukje, dat van toepassing zou zijn op normaal denkenden mensen, doch die hebben we hier helaas niet. Hier geldt dat je moet stelen wat je stelen kunt en vervolgens zeg je gewoon dat Nederland schuldig is. Wil Curacao ooit een toekomst hebben dan moet er kei-, maar dan ook keihard worden ingegrepen. Deze cultuur van kleptomanie, cliëntelisme, fraude, corruptie, wanbestuur etc moet veranderen. Dat zullen de plegers van deze criminele activiteiten niet leuk vinden, maar voor de gewone bevolking is het noodzakelijk. Hoop dat dit iets meer licht heeft kunnen werpen op de situatie alhier en geloof me, ik kan nog veel, maar dan ook veel meer voorbeelden opnoemen van misstanden binnen onze regering. Ben nog niet eens begonnen aan het reisgedrag van onze politici, de fraude bij de banken (oa Girobank), oplichtingspraktijken als CTEX, de fraude bij het MDPT (commissie voor toekomst raffinaderij, waar bijna 30 miljoen is verdwenen en prostituees op de loonlijst stonden als secretaresse) en ga zo maar door.

10 Reacties
Baggiebor
Baggiebor30 jun. 2020 - 18:00

Zelf woonachtig op St. Maarten en ik ga me de moeite besparen ook zo'n stuk te schrijven. Ik kan jouw epistel bijna 1 op 1 kopieeren en hier en daar wat namen aanpassen. Ik zal hier slecht 1 naam van een locale "held" noemen, Theo Heyliger. Nederland heeft volkomen gelijk dat ze er eindelijk eens met gestrekt been ingaan.

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jun. 2020 - 18:47

In mijn vorige stuk over Curacao heb ik de aard van het bestuur op Curacao belicht. Lees maar even. https://joop.bnnvara.nl/opinies/is-curacao-een-voorproefje-van-wat-nederland-te-wachten-staat Niet valt in te zien hoe een salarisverlaging voor verpleegsters en agenten in deze situatie verbetering brengt. Op geen enkele wijze heeft Nederland ooit iets gedaan tegen de macht van het hierboven beschreven geboefte.

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jun. 2020 - 19:26

Vergeet ook niet door te klikken naar de afbeeldingen van de kantoortjes van de eilanden in Den Haag. Merk op dat Rutte in zijn kritiek niets maar dan ook niets heeft gezegd over de hierboven geschetste mentaliteit maar dan ook nada. Natuurlijk niet.

Rudy3
Rudy330 jun. 2020 - 20:42

Beste Han, Nederland (Rutte c.s.) zal zich niet snel kritisch uitlaten over de bestuurders van de autonome landen binnen het Koninkrijk. Nederland is alleen verantwoordelijk voor een paar zaken namelijk; buitenlands beleid, justitie en defensie. V.w.b. de 'ambassades'; ook dat is geen zaak die onder de verantwoordelijkheid valt van Rutte c.s. De vorige gevolmachtigde minister, mevrouw Wiels, heeft er een rommeltje van gemaakt. De oude panden voor een appel en een ei verkocht, althans een poging daartoe gewaagd en dit veels te grote pand aangekocht. Wiels was door haar handelen een schade voor Curaçao. Je bent geen fan van Rutte en dat mag, maar niet alles kan hem worden verweten.

Dave Davids
Dave Davids30 jun. 2020 - 20:46

Han vanderHorst, Helaas heb je ook vwb Selikor de klok horen luiden, maar weet je niet waar de klepel hangt. Selikor is onze vuilnisdienst en deze draait al jaren verlies, is daarom afhankelijk van subsidie van de overheid. Waarom draait men daar verlies ? Om 2 redenen: 1. De betaling van de afvalstoffenheffing, 35 NAF per maand is vrijblijvend. Heb je geen zin om te betalen, dan betaal je die gewoon niet, het afval zal nog steeds worden opgehaald en er zijn geen sancties mogelijk. Vandaar dat velen ook gewoon niet betalen en dus zit Selikor structureel met een tekort. 2. De 2e reden is weer het benoemen (en plaatsen van veel teveel personeelsleden tegen veel te hoge salarissen). Zo was Ivar Asjes (voormalig premier) veroordeeld tot het terugbetalen van onterecht verkregen salaris van Selikor (over de periode dat hij min-pres was). Tot op de dag van vandaag heeft hij niets terugbetaald, maar zit hij wel weer bij Selikor tegen een riant salaris. Daar bovenop krijgt hij nog 'pensioen' van zijn minister en statenlidmaatschap. Hier op Curacao is het mogelijk om meerdere pensioenen op elkaar te stapelen. Oftewel, de inkomsten van Selikor zijn te laag door een zeer vreemde manier van innen van de heffingen en de uitgaven zijn veel te hoog wegens teveel personeel en te hoge salarissen. En zo gaat het bij alle overheids NV's. Aqualectra kent een post 'lonen', welke maar liefst 60 % van de omzet bedraagt, terwijl het bedrijf nog altijd andere bedrijven inhuurt om het werk van Aqualectra te doen. Oftewel de werkelijke personeelskosten zijn vele malen hoger dan 60 % en logisch dat wij een vermogen mogen betalen voor water en stroom. Overigens heeft Aqualectra in het geheel geen zin om mee te werken aan alternatieve energie of waterbesparing. Daar valt voor de medewerkers (lees: management) niets buitenom te verdienen. Wat bedoel ik daarmee ? Wil je goederen leveren aan aqualectra dan zul je een percentage van de prijs moeten incalculeren om als kick back te geven aan de bestuurders. Ik weet dat van Raak en Bosman wel weten wat er zich hier enigzins afspeelt, maar de echte details kennen ze niet, maar die zijn wel bekend bij de gemiddelde burger. Gelukkig kent iedereen elkaar, dus blijft niets geheim. Het is natuurlijk vrij lastig voor Rutte om met dit soort beschuldigingen te komen, dat moet immers door de rechter worden afgehandeld. En laat die eerder genoemde Suzy Romer nu net aan de wieg staan van een herziening van de integriteitswet, zodat zij (en andere politici) niet meer kunnen worden aangeklaagd. Saillant detail is ook dat de voorzitter van de integriteitscommissie niet echt bekend staat vanwege haar integriteit. Los van dat, Curacao is momenteel een apart land binnen het koninkrijk en dat houdt ook in dat Nederland niet veel te vertellen heeft. Alles wat Nederland naar voren zou brengen mag rekenen op ellenlange scheldpartijen van politici als Cooper, Royer, Dos Santos etc, geholpen door hun eigen media, waardoor ze het volk weer op kunnen hitsen tegen Nederland. Want voor wie het nog niet weet: 'de gemiddelde YdK (Yu di Korsou) HAAT Nederland. In Nederland is nu een debat gaande over racisme, hier is het gewoon openlijk aanwezig en niemand die er iets van zegt. Dat is dan geen racisme van wit naar zwart, maar omgekeerd. En men vindt dat ook volledig gerechtvaardigd. In die atmosfeer moet Rutte dus zien te laveren en velen op dit eiland zijn blij dat er nu tenminste iets gebeurt, want op deze manier kan het niet langer doorgaan.

Hanvander Horst
Hanvander Horst1 jul. 2020 - 8:04

Ik zie niet in waarom Rutte zo vreselijk moet laveren als de dingen die je schrijft algemeen bekend zijn. Hij en Knops kunnen dat eenvoudigwegf benoemen. Het staat hen ook vrij de door jou gegispte wetgeving te kritiseren. Dat lijkt me niet zo moeilijk. Dan gaan die politici maar tekeer met ellenlange scheldpartijen, weet je. '' Jij ook met namen en rugnummers. Kun je me uitleggen waarom Knops en Rutte bij dit alles zo beleefd blijven en het niet benoemen, Dave? En hoe kan het dat Ronald van Raak de echte details niet weet, terwijl hem toch gemakkelijk kunt benaderen?

Dave Davids
Dave Davids1 jul. 2020 - 8:31

@ Han van der Horst, Het Selikor verhaal houdt nu ook Curacao bezig en dus stond er vandaag bij ons in de krant een stuk over dit bedrijf. De eerder genoemde 35 NAF per maand, welke ieder huishouden zou moeten betalen (en wat velen dus niet doen) komt volgens Selikor niet bij hen terecht. Selikor beweert nu dat het geld naar de overheid gaat en dat zij slechts een deel daarvan krijgen, te weinig om het bedrijf draaiend te houden. Men vreest zelfs voor het voortbestaan van onze vuilophaaldienst. Inmiddels is bekend dat er maar liefst 305 personen bij dit bedrijf werken, een zeer hoog aantal voor een klein eiland als Curacao. De totale personeelskosten bedroegen in 2017 reeds meer dan 23 miljoen NAF. Dan praat je dus over een gemiddeld salaris van 76.000 NAF en dat is voor Curacaose begrippen zeer fors. Duidelijk is ook dat velen dat bedrag niet krijgen, dus ook hier is weer sprake van immense salarissen voor een club managers (waarvan voormalig premier Asjes er dus ook eentje is). De personeelskosten bedroegen in 2017 bijna 59 % van de totale kosten van het bedrijf en dat mag gerust absurd hoog worden genoemd. En nog altijd wil men vol blijven houden dat er niet kan worden bezuinigd bij dit bedrijf ! Zoals ik al eerder aangaf is Selikor niet de enige overheids NV waar behoorlijk wat misstanden zijn. Aqualectra, SVB, RDK etc zijn precies eender. Al deze bedrijven worden gebruikt om familieleden en politieke vrienden te parkeren tegen hoge salarissen, onder het motto: 'de burger betaalt' en 'de bomen groeien tot in de hemel'. Dankzij corona is dat kaartenhuis nu ingestort, doch men doet er alles aan om de verworvenheden te behouden. Gevolg is dus dat zeer velen op het eiland daardoor geen inkomen en dus geen eten of drinken hebben. De gevolmachtigde minister Begina vraagt om empathie van Nederland, doch de overheid op Curacao kent zelf geen empathie jegens de rest van de bevolking. Zoals Baggiebor al aangaf is het op St Maarten niet veel beter en ook op Aruba heeft men decennialang de ruif leeggeplukt. De overheidssalarissen zijn daar gemiddeld 2,5 x zo hoog als is de private sector. Al deze eilanden hebben een zeer grote schoonmaak nodig om weer levensvatbaar te worden en nee, dat moeten we niet aan de lokale bestuurders overlaten, dan gaat dat namelijk geheid fout.

Dave Davids
Dave Davids1 jul. 2020 - 8:55

@ Han van der Horst De misstanden op de eilanden zijn in grote lijnen wel bekend in Nederland. Maar hoe erg het er hier aan toegaat is helaas niet bekend. Ook dat is wel logisch, de politiek werkt in hoofdlijnen, niet in details. Bovendien zijn Aruba, St Maarten en Curacao aparte landen binnen het koninkrijk. Nederland heeft wel een waarborgfunctie en dat is dan ook de reden dat we het CFT hier hebben rondlopen. St Maarten, Curacao en Aruba zijn al een keer onder curatele gesteld, doch de protesten van de eilanden in de RMR zijn dan niet van dommemans huize. De protesten op de eilanden zijn dan nog een graadje erger en helaas hebben we hier veel mensen wonen die hun nieuws via de niet geheel onafhankelijke media krijgen toegespeeld. Daar worden de anti-Nederlandse sentimenten stevig aangewakkerd en dat uitte zich onder meer in de verkiezingswinst van Helmin Wiels Wiels was een fel tegenstander van Nederland en 'makamba's (scheldwoord voor blanke Nederlander). De partij van Wiels, Pueblo Soberano, voerde eigenlijk campagne middels anti-Nederlandse retoriek. Dat ook deze partij corrupt was is wel weer gebleken. Alle PS Statenleden zijn al in verband gebracht met 1 of meer fraudezaken. Na de moord op Wiels is zijn zus gevolmachtigd minister in Nederland geworden en zij is verantwoordelijk voor de panden waar je al eerder over schreeft. Echter, dat ging ook niet zonder slag of stoot, want de oude panden werden ver onder de marktwaarde verkocht aan een kennis van haar. Voorts heeft ze enige miljoenen achterover gedrukt, wat ook uitgebreid hier in het nieuws is geweest. Echter, de partij van coalitiepartner Rosaria, PAIS, weigerde Wiels ter verantwoordig te roepen. De toenmalig premier Asjes had zijn lot verbonden aan het lot van 'Fraudelyne' Wiels (zoals ze hier wordt genoemd). De broer van Helmin Wiels werd hoofd van het Multi Disciplinair Team dat zich bezig moest houden met de toekomst van de raffinaderij. In een paar jaar tijd wist hij er 18 miljoen door te draaien en ondanks dat alle illegale uitgaven op tafel kwamen te liggen en in de pers zijn besproken, hebben alle regeringen, tot op heden, geweigerd om dit aan de rechter voor te leggen. Ik kan me heel goed voorstellen dat het voor Nederlandse politici niet meer bij te benen is wat er hier gaande is op de eilanden. Het is op Aruba, St Maarten en Curacao een bestuurlijke janboel. De politici en hun vrienden stelen de eilanden leeg en komen daar mee weg. De eilanden zijn dan ook een hoofdpijndossier voor de Nederlandse regering en wil je deze puinhoop opruimen dan zul je het bestuur moeten gaan overnemen, er zeer veel tijd in gaan stoppen en ook veel personeel. Ondertussen loop je continu het risico om te worden uitgemaakt voor koloniale gedragingen. Ik vrees dat er weinig politici in Nederland zijn die zich hier aan willen branden. Maar nu het zover is gekomen dat, door de coronacrisis, zovelen geen inkomen, eten of drinken meer hebben moet er wel iets worden gedaan. Je zou verwachten dat de Curacaose regering dit wel op zou lossen, doch Ruggenaath heeft geen idee waarmee hij bezig is, durft geen besluiten te nemen oftewel toont geen leiderschap. I.p.v. op te stappen en het over te laten aan mensen die wel weten wat er moet worden gedaan en die ook leiding kunnen geven, blijft Ruggenaath maar zitten. De reden zal wel weer het geld zijn dat hij iedere maand opstrijkt, een andere reden is er niet of het zou een stuk beton voor zijn hoofd moeten zijn. Je vraagt je immers af hoe hij zichzelf 's ochtends in de spiegel aan kan kijken, in de wetenschap dat hij weer een fors salaris opstrijkt, terwijl zovelen op het eiland in pure ellende verkeren. Wanneer je dat zomaar van je af kan laten vallen dan heb je geen gevoel, dan heb je geen ethisch besef en dan zijn je normen en waarden niets waard. Waarom Hans de Boer Ruggenaath dan ook een goede politicus vindt is het hele eiland een raadsel. Het gevolg was wel dat PAIS bij de volgende verkiezingen werd weggevaagd, de kiezers accepteerden de slappe houding van PAIS niet.

Hanvander Horst
Hanvander Horst1 jul. 2020 - 11:23

De rijksregering heeft de bevoegdheid de regering van een afzonderlijk land in het koninkrijk opzij te schuiven als het al te zeer uit de hand loopt. Als alles wat de schrijvers uit Curacao hier neerzetten klopt, zou dat wellicht een adekwate maatregel zijn. Maar dat doet Rutte niet. Er worden geen voorwaarden gesteld, die corrupte leden van het establishment daadwerkelijk de voet dwars zetten.

C@io1
C@io13 jul. 2020 - 11:55

Oeff, fijn om eens een duidelijke uiteenzetting te zien hier in NL, ipv versplinterde en verwaterde informatie. Dank Dave!

Herr Vorragend
Herr Vorragend30 jun. 2020 - 15:35

De voorwaarden die gesteld worden aan hulp zijn juist een (overigens vergeefse) poging om de eeuwige nekklem te verwijderen die opeenvolgende regeringen, de immer nepotistische en corrupte elite, van de Antillen hun bevolking opleggen. Maar wat dan wel ? We hebben namelijk wel een historische verantwoordelijkheid richting Antilliaanse bevolking om de bekende redenen. We mogen ze niet de sociaal-economische afgrond in laten vallen. Ik zeg: geen voorwaarden en ook geen geld richting de totaal incompenetente regering maar ruimhartige directe hulp aan de getroffen bevolking daar. Stuur een marineschip met hulpgoederen en voedsel en laat dat door de mariniers distribueren. En laat de mensen een financiële hulpvraag direct naar Den Haag sturen zodat er direct een hulpbedrag op hun privé-rekeningen gestort kan worden. En daarna blijven monitoren zodat de rovers-regering daar niet meteen de bevolking de giften gaat aftroggelen.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jun. 2020 - 19:37

De voorwaarden die Nederland wil opleggen, zullen het de corrupte netwerken niet moeilijker maken hun positie te behouden.

Herr Vorragend
Herr Vorragend1 jul. 2020 - 8:03

@Han Wellicht heb je gelijk maar de ongekend felle beschuldigingen van neo-kolonialisme en erger richting Nederland, komend uit de koker van de corrupte elite op Curaçao, laten zien dat ze zelf tamelijk bezorgd zijn over hun bevoorrechte positie inzake de voorwaarden die gesteld worden.

Rudy3
Rudy330 jun. 2020 - 14:05

Bon dia Han, je probeert het nog een keertje zie ik. Wat een heerlijk leven moet jij hebben; links en rechts wat 'cherry's' oppikken en er een artikel van maken. Even wat rechtzetten. De 12.5% voor de applausberoepen (mooie term, die pik ik even van je) is een schijntje vergeleken met het loonoffer dat in de private sector heeft plaatsgevonden. Velen hebben daar namelijk een loonoffer van 100% gebracht. De geluksvogels hebben een loonoffer van 20% gebracht. Staatssecretaris Antilliaanse Zaken? Dit is wel een hele creatieve benaming. Het gereserveerde geld voor het Groeiakkoord zal worden gebruikt ter financiering van de leningen (voorlopig tegen 0% rente) ten behoeve van de autonome landen. De Voedselbank doet prima werk en heeft aangegeven tot eind juli voedselpakketten kunnen samenstellen en te kunnen verdelen. Het Dealy Meal Programma stopt in haar huidige opzet en zal worden voortgezet in de bario's. Beste Han: het gaat hier niet goed en een echte oplossing is ver weg. Geld (lenen/schenken) is prima voor de korte termijn. Er moet echt wat gaan veranderen en daar hebben wij hulp bij nodig. We hadden gehoopt dat wij het zelf zouden kunnen ('nos mes por') na 10.10.10, maar hebben het onderschat. De bestaande fundamenten en structuren zijn verrot. Rutte c.s. weet dat ook en probeert dat vooral op het bord van de huidige regering te leggen. Begrijpelijk, want het veel besproken alternatief om van de voormalige Nederlandse Antillen een provincie te maken en de autonome landen een gemeente lijkt interessant, maar zal Nederland veel hoofdpijn bezorgen.

3 Reacties
Rudy3
Rudy330 jun. 2020 - 14:15

Oja; in onze regio hebben wij een online knipselkrant. Je vindt de website hier: https://www.knipselkrant-curacao.com/. De reacties zijn wellicht een prima bron voor je volgende artikel.

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jun. 2020 - 19:29

Ik heb Rutte niet gehoord over de kwaliteit van het bestuur. Ik stel alleen maar vast dat de zorgmedewerkers en de straatagenten getroffen worden. Zij kunnen er niets aan doen dat de Antilliaanse economie op slot is gedraaid zonder dat men zich bekommerde om het lot van de gewone man.

Rudy3
Rudy330 jun. 2020 - 20:09

Beste Han, ik ga niet alle fragmenten van Rutte bekijken, maar ik weet wel dat zijn goed geïnformeerde staatssecretaris in zijn correspondentie duidelijk is geweest. Voor je beeldvorming; een groot deel van zorgmedewerkers zijn in de lockdown naar huis gestuurd en doorbetaald. Het ziekenhuis werd namelijk grotendeels ontruimd om zich voor te bereiden op de opname van COVID patiënten. Sinds een maand is het ziekenhuis weer volledig operationeel. Ook het politiepersoneel kreeg in de lockdown een extra vergoeding per gewerkt uur. Ik gun iedereen het beste, maar van solidariteit is geen sprake. Dat er wellicht een betere verdeelsleutel had moeten komen, daar zijn wij het wel over eens. Echter de eis is niet nieuw en onze gobiernu had dit ook een punt van onderhandeling kunnen laten zijn. Zij waren echter te druk om hun loonoffer van 25% op een zeer creatieve manier te realiseren.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 jun. 2020 - 13:02

Dat is nu eenmaal het neoliberaal model - lening kun je krijgen als je je bevolking uitlevert aan de grote bedrijven. En Rutte is een neoliberale robot bij uitstek.

2 Reacties
Jozias2
Jozias230 jun. 2020 - 14:54

Welke grote bedrijven in deze casus? Of is het per definitie altijd de schuld van de grote bedrijven?

Dave Davids
Dave Davids2 jul. 2020 - 19:52

@ Griezel in post-gezellig Nederland We hebben hier geen 'grote bedrijven' en die zullen hier ook nimmer actief worden, daar is het eiland veel te klein voor. De off-shore industrie is aan het verdwijnen van het eiland, doch daar hebben wij als inwoners nooit iets mee te maken gehad. De grootste bedrijven alhier zijn bouwbedrijven, hotels en wat fast food ketens en dan praat je wellicht over rond de 500 man per bedrijf. Dus leuk om dit soort idealistische opmerkingen te plaatsen, maar ze raken kant noch wal. Leer eerst de eilanden kennen alvorens je er uitspraken over doet.

WillemdeGroot
WillemdeGroot30 jun. 2020 - 12:55

En toch, Van der Horst, is me dit verhaal te eenzijdig op Rutte gericht. Het op deze wijze schrijven, wekt de indruk dat we te maken hebben met een onemanshow: Mark Rutte in persoon. Niets is minder waar. Het zijn kabinetsstandpunten die hij als premier verwoordt. Dat i.t.t. Rutte als VVD'er in verkiezingstijd. Met de grote, en uiteraard belangrijkste, lijn van het artikel ben ik het eens. Het is te gek voor woorden wanneer de Nederlandse regering (uit politieke overtuiging, uit wrok, uit domheid?) bepaalt hoe en waarop bezuinigd dient te worden. En dat natuurlijk onder de neoliberale noemer 'hervormen'. Net zoals ik vind (los van een tal aan andere zaken) dat de regering bij de steun aan de KLM niet moet gaan zeggen waarop dan bezuinigd moet worden. Zo is een geopperde korting op de hogere salarissen iets wat niet het kabinet bepaalt, maar een interne bedrijfskwestie die onderdeel hoort te zijn van een mogelijk akkoord tussen KLM en de betreffende bonden. Vergroening en verduurzaming is wel duidelijk een overheidstaak! Ook ik heb met, positieve verwondering kennis genomen van de stellingname van Hans de Boer, zoals verwoord in Op1. Daar kwam hij betrokken en oprecht over in zijn (ook namens anderen) pleidooi voor ruime steun aan het eiland: met het accent op al die arme sloebers die maar weer de dupe zijn van onze hedendaagse wijze van politiek bedrijven. Die laatste aanvulling is uiteraard van mij en niet van De Boer, want dat hoor ik hem vast nog niet beweren ..

Spierbal
Spierbal30 jun. 2020 - 12:24

Dit is toch de wereld op z'n kop? Nederland kan ook geen geld geven? Het is toch al ontzettend sociaal, coulant, en getuigen van humaniteit dat er überhaupt steun wordt gegeven? En dan zeggen dat die voorwaarden je niet aanstaan? Ik kan dit bijna niet geloven.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 jun. 2020 - 13:05

Nee, die voorwaarden zorgen ervoor dat het land voor eeuwig in armoe blijft. Dat zijn mafia-praktijken.

JoostdeV
JoostdeV30 jun. 2020 - 11:25

Het is een patroon dat we al vele decennia zien: Zodra een land in problemen komt, kan het alleen rekenen op hulp als er een neo-liberale agenda wordt doorgevoerd. Overheids voorzieningen worden gestopt en alle infrastructuur moet verkocht en geprivatiseerd. Verder moet er wetgeving komen die multinationals ruim baan geeft.

1 Reactie
Dave Davids
Dave Davids2 jul. 2020 - 20:12

@ JoostdeV, Welke multinationals zouden dat moeten zijn ? Ik ken ze hier niet. We hebben wat hotelketens, de raffinaderij ligt stil en voor de rest zijn het allemaal lokale bedrijven. Wat we wel hebben is een overheid welke het eiland ziet als een grote boom met geld, waar men ongelimiteerd uit kan plukken, de boom blijft immer altijd geld geven. Zo hebben veel politici en ambtenaren zich de afgelopen 50 jaar immens weten te verrijken, over de ruggen van de gewone man. Bij de laatste verkiezingen deden maar liefst 17 partijen mee en er was geen 1 partij te vinden welke 100 % integer was. Vrijwel alle partijen hadden mensen op de lijst staan die al 1 of 2 keer waren veroordeeld voor fraude en / of corruptie. Dat is het niveau op dit eiland. Hier is het ook heel normaal dat een politicus wordt veroordeeld voor fraude en corruptie, het gestolen geld niet hoeft terug te betalen, de gevangenis ingaat en, nadat hij eruit komt, meteen een hoge functie bij de overheid of overheids NV krijgt. En uiteraard gaan ze dan weer direct in de fout, doch omdat niemand dat aan wenst te pakken kunnen ze ongestraft doorgaan. Gebouwen, waar de overheid ministeries etc vestigt, zijn niet van de overheid, die zijn van bevriende ondernemers en worden gehuurd tegen huurprijzen welke mijlenver boven de normale huurprijzen liggen. Komt er een volgende regering dan blijft men die huur betalen, doch huurt gewoon weer nieuwe panden, van een vriend van de nieuwe partijen, en het spel begint opnieuw. Het aantal leegstaande panden is immens op het eiland, doch voor veel panden wordt nog steeds huur betaald. Dus ja, aan dit soort praktijken moet een einde komen, er moet grote schoonmaak worden gehouden. De overheidsuitgaven kunnen en moeten drastisch omlaag, zonder dat dit afbreuk zal doen aan de efficiëntie van de overheid. Ook moet de bezem door het ambtenaren apparaat. Teveel 'ambtenaren' hebben hun positie te danken aan politieke partijen. Ze hebben veelal geen opleiding of ervaring in het werk dat ze zouden moeten doen, weten dus ook niet wat ze de hele dag moeten doen en schuiven al het werk dus maar onder in de la. Dan gaat het probleem vanzelf wel weg denken ze. Op Bonaire was het een zelfde laken een pak, maar sinds dat Bonaire een BES eiland werd heeft Nederland enigzins orde op zaken gesteld. Functieomschrijvingen en functieeisen werden vastgelegd, de ambtenaren werden beoordeeld op het voldoen aan de eisen en indien dat niet het geval was kregen ze de mogelijkheid om cursussen te gaan volgen. Voldeed men dan nog niet of weigerde men dan volgde eerst degradatie in schaal en wanneer men dan nog niet wenste te voldoen volgde ontslag. Het ambtenaren apparaat van Bonaire functioneert nu tenminste een stuk beter dan voorheen. In Curacao zit men al 10 jaar na te denken over een beoordelingssysteem voor ambtenaren. Functioneringsgesprekken bestaan niet, sancties ook niet. We hadden 1 ambtenaar wiens reilen en zeilen uitgebreid is beschreven in de kranten. Hij voldeed op geen enkele manier, men wilde hem weg hebben (en dan moet je het op Curacao toch wel heel bont maken), doch omdat er geen wetgeving was lukte dat niet. Rara waar deze ambtenaar nu zit ? Juist, in het parlement en zijn naam is Menki Royer. Google zijn naam maar even of ga maar even zoeken op KnipselkrantCuracao, zijn hele dossier is daar te vinden. En rara wie er afgelopen week TEGEN het verlagen van de salarissen van de politici heeft gestemd ? Juist, diezelfde Menki Royer. Oftewel, ook voor jou geldt, hou eens op met die standaard popie jopie opmerkingen over groot kapitaal, multinationals, neo liberaal etc. Verdiep je eens in de werkwijze van de eilanden, open je ogen en dan zul je concluderen dat een relatief klein clubje Curacaoenaars zich verschrikkelijk verrijken over de ruggen van de gewone man. En dat moet nu eindelijk eens worden gestopt. Het zal niet van binnenuit komen, dus onze enige hoop is Nederland.

Baggiebor
Baggiebor30 jun. 2020 - 10:32

De situatie hier op St. Maarren is niet anders en zelfs misschien nog wel wat erger. Ook hier worden behoorlijke offers gevraagd door Nederland. Offers waardoor mensen in de problemen gaan komen. Maar dat Nederland eisen stelt is gezien het verkeden niet heel gek. Alleen gaat Nederland er nu wel met een heelnerg gestrekt been in.

X4
X430 jun. 2020 - 10:10

"Als een klein eilandje buiten eigen schuld in de problemen komt ..." Ja dat kan en is het dan direct de schuld van Nederland? Nee. Ja, laten we Curaçao helpen. Maar niet omdat we schuldig zijn. Curaçao heeft er voor gekozen zelfstandig te zijn. Dat betekent eigen broek op houden. Ja, je mag om hulp vragen maar er is niets te eisen. Laat Nederland ook helpen. Maar voorwaarden aan die hulp zijn niet raar, het is niet alleen éénrichtingsverkeer. Zelfstandig zijn en in tijden van nood van de grote broer Nederland eisen te betalen is te kort door de bocht.

Jozias2
Jozias230 jun. 2020 - 10:02

“Verpleegsters en politie-agenten – beoefenaren van de applausberoepen zeg maar – moeten op Curaçao 12,5% van hun loon inleveren. “ Dat klinkt natuurlijk verkeerd vanuit de Nederlandse context. Maar in de lokale context misschien niet. De groep ambtenaren is de best verdienende sector in Curaçao na de financiële sector en het grootste deel van de mensen zit op de hoogste trede van hun schaal waardoor het loongebouw (zeker tov de rest van de bevolking) compleet scheef is. Als het ene land een ander land om gratis geld vraagt dan is het toch ook normaal dat het vragende land ook alles doet binnen haar vermogen om het huishoudboekje op orde te krijgen. Dat vragen we ook aan de klm .

1 Reactie
gimli55
gimli5530 jun. 2020 - 14:54

Na de verkiezingen volgend jaar, kun je dit hier ook verwachten. Neoliberalisme ten top, multinstionals gered en de gewone bevolking gaat het betalen. Incluis de vitale beroepen, hier zullen ze ook de pineut zijn. Met de Covid wet in de achterzak, mag er niet gedemonstreerd worden en kan de politie zonder probleem de "subversieve" elementen uit hun huis slepen en opsluiten. Weg democratie, hoera een totalitair regime. Heeft het neoliberalisme eindelijk de overhand. Ministers leggen nu al ingediende moties naast zich neer, of voeren ze gewoon niet uit. RvS kunnen we as advies orgaan afschaffen, Rutte luistert er toch niet naar. Neoliberalisme is stilstand en afbraak

Norsemen
Norsemen30 jun. 2020 - 9:27

Blijkbaar wil Rutte dat veel Antillianen naar Nederland komen. Want dat zal de consequentie zijn als hij de Antillen de afgrond in duwt.

4 Reacties
Max6
Max630 jun. 2020 - 10:32

Rutte duwt natuurlijk niemand de afgrond in... Corona is de druppel die de boel daar doet instorten. De vraag is of en hoe Rutte ze gaat redden van de afgrond... ik zie persoonlijk graag dat Nederland helpt, maar heb geen idee wat de beste manier is. Alleen geld geven zonder voorwaarden (en hoe lang dan?) lijkt me ook niet de juiste manier... als onafhankelijk land zullen ze toch de eigen broek moeten ophouden.

Norsemen
Norsemen30 jun. 2020 - 13:58

@Max Heb je wel gelezen wat Rutte als voorwaarden stelt, en wat de consequenties hiervan zijn? Bovendien heeft Nederland een morele verantwoordelijkheid ten opzichte van de Antillen.

Max6
Max630 jun. 2020 - 14:23

@Norsemen welke morele verantwoordelijkheid? Onafhankelijkheid was toch de eigen keuze... En verder mag de regering voorwaarden stellen voor hulp. Er is geen economie meer, dus er zal bezuinigd moeten worden op de overheidsuitgaven. En salarissen voor ambtenaren zijn op Curaçao een (te) groot percentage van deze uitgaven. 40% zit in de hoogste schaal. En ja het is zuur als je 12,5% van je salaris moet inleveren... maar de private sector krijgt veel grotere klappen.

Norsemen
Norsemen30 jun. 2020 - 19:20

@Max Meen je dat nou, omdat ze zelf onafhankelijk wilde worden heeft Nederland geen morele verantwoordelijkheid? Je hebt echt geen idee waar jet het over hebt.

Wat?
Wat?30 jun. 2020 - 9:15

Volgens mij is het voor Rutte heel simpel. Het komt hem politiel goed uit om een gierige Nederlander te spelen richting Curaçao, omdat dat grapje in NL zelf steeds minder goed werkt. Het enige wat hij kan is "knip op de zak" zeggen terwijl hij miljoenen doorsluist naar KLM en Shell. Van een one trick pony kan je maar één ding verwachten. In zijn geval gierigheid.

Uitgekleed
Uitgekleed30 jun. 2020 - 9:08

Het probleem is dat wij zelf geen invloed meer hebben op de juiste verdeling van de 3333 euro per inwoner die nu als hulp wordt gevraagd. Dit is het gevolg van hun zelfstandigheid.

P Haan
P Haan30 jun. 2020 - 8:57

Hoe gaat het eigenlijk met het wederopgebouwde Sint Maarten? Is daar al eens wat nuttigs gedaan met de giften? Er is honger op het eiland, en dat is ongehoord. Maar dat los je niet op door geld te sturen wat toch weer in dezelfde zakken terecht komt. Stuur de marine heen met voorraden, en regisseer zelf de uitgifte.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jun. 2020 - 15:36

Bouwman, waar staat dat dan in de bijbel?

Bouwman2
Bouwman230 jun. 2020 - 8:13

Curacao is een land binnen het Koninkrijk weliswaar, maar staat gewild op eigen benen. Klein is hier niet van toepassing. San Marino is ook klein.Liechtenstein eveneens. Het is zeker waar dat de Antilles niet gezegend zijn met mogelijkheden. maar het was de keuze om los te staan van Nederland in het kader van dekolonisatie.van de vorige eeuw. Nu er problemen zijn ontstaan moet eerst nagegaan wat de oorzaak is alvorens te beweren dat er geen schuldigen zijn. Dat er spake is van de rug tegen de muur en schuldeloosheid dient in kaart gebracht want op een mening kun je niet een huis bouwen. Er kan sprake zijn van het Calimeroeffect.of een Pavlovreactie. De houding van de regering in Den Haag komt neer op ondersteunen, onder voorwaarden. Blanco cheques worden niet verleend.Dat gebeurt ook niet voor KLM. Er is geen sprake van extreem en spijkerhard, maar juist van welwillend en buigzaam Nederland. Een compliment waard en geen scheldwoorden.. Nederland ligt overigens niet in Zuid Amerika. Venezuela ligt aan de overkant, maar vluchtelingen uit Venezuela een land waat het rabiate socialisme naar Simon Bolivar is genoemd en waar in Lagunillas de olie rijkelijk vloeit telt onder de inwoners schrijnende armoede dan de rijksgenoten in Latijns Amerika. Om te zeggen dat diepaupers gastvrij werden onthaald eenmaal aan de overkant geland is sterk overdreven. Venezule is ernorm corrupt, stemmen werden daar gekocht. Om te zeggen dat corruptie ophoudt bij de grens van Venuezuela isniet waar, heel het contnet is vergeven van de corruptie. En toen de Shell werd genaast in Venezuela werd de corruptie niet minder maar kwam die tot grote hoogte. Het is daarom de taak van Nederland om de mensen op de Antilles te helpen die te bestrijden want dat is de wortel van het wereldwijde kwaad. Mensen, noemt elkaar geen mietje en kijk verder en vooruit, in plaats van dichtbij en terug.

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jun. 2020 - 9:24

En daarom geven we de verpleegsters en de agenten maar 12,5% loonsverlaging. Ik begrijp het.

Norsemen
Norsemen30 jun. 2020 - 9:29

@Bouwman Je zet jezelf iedere keer weer zo gigantisch voor schut door de enorme domme onzin die je uitkraamt.

Bouwman2
Bouwman230 jun. 2020 - 10:38

Maar meneer van der Horst, je moet niet alles aan geld ophangen. Staat in de Bijbel, geen geschiedenisboek, maar een ethisch zelfhulpboek.

Bouwman2
Bouwman230 jun. 2020 - 10:41

Heren Norsemen, het is natuurlijk onzin, maar wel goeie onzin. Leest Nescio, toch.

gimli55
gimli5530 jun. 2020 - 14:47

@Bouwman Wie maakt van geld het meest belangrijke item. Dat is neoliberaal rechts, die begint bij ieder probleem te blaten. Wie gaat dat betalen, waar is het benodigde geld? Dit is de slechtste rondredenatie in tijden. De vitale beroepen leveren daar 12,5% van hun salaris in. Lukt het daar, dan kun je het na de verkiezingen hier ook verwachten. Kan de winsten van de multinationals weer op het oeil van voor de crisis komen.

Zapata
Zapata30 jun. 2020 - 14:58

@Bouwman, Mensen die zich bedienen van zogenaamde heilige boeken hingen anderen vaak liever aan iets anders op dan aan geld. Dat is waar.

Norsemen
Norsemen1 jul. 2020 - 8:19

@Bouwman De bijbel is op dezelfde manier ethisch als dat Mein Kampf dat is. En wat heb jij toch met Nescio? Goede schrijver, maar niet meer dan dat.

frankie48
frankie4830 jun. 2020 - 8:12

Dus eigenlijk zegt Nederland als zij het groeiakkoord met Curaçao opzeggen, laat de sloppenwijken maar groeien!

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr30 jun. 2020 - 9:04

Ik denk, dat Nederland dat niet zegt. Nederland wil goede initiatieven voor de toekomst helpen ontwikkelen. Met steun uit Wageningen voor landbouw in kassen, zodat men minder afhankelijk wordt van import van voedsel. Nu eindelijk serieus groene energie gaan opwekken. Weg van de afhankelijkheid van de vervuilende raffinaderij..... Mensen die onder de rook van dit sterk verouderde monster wonen weten er alles van...... Ook zij vragen om steun uit Nederland.

frankie48
frankie4830 jun. 2020 - 11:36

Beste Grijsje63, Nee die expliciete inhoud zal wel ontbreken. Hadden die goede initiatieven van nu niet voordat de staatkundige relatie tussen deze landen ging veranderen al op orde moeten zijn geweest.

Gerygrr
Gerygrr30 jun. 2020 - 13:02

Precies, Frankie! Had al lang moeten worden aangepakt! Jaar na jaar niet opgepakt door respectievelijke regeringen. De machtige werknemers van de raffinaderij hebben veel invloed en wilden de werkgelegenheid koste wat het kost behouden. Zelfs nu het ding niet meer werkt.

JasDon
JasDon30 jun. 2020 - 6:54

Tja Han, maar zodra je het eiland steunt gaat het geld naar de elite: https://www.knipselkrant-curacao.com/telegraaf-torenhoge-salarissen-op-curacao-vallen-verkeerd/ Die vervolgens ook nog eens verontwaardigd gaan doen over het publiek worden van deze informatie. Het gemiddelde loon van de Curaçaose politieagent is gelijk aan het max inkomen van een Nederlandse hoofdagent: https://curacao.nu/18085-2/ Mijn sympathie gaat uit naar de bevolking die geen toegang heeft tot een inkomen of toekomst vanwege nepotisme en een kapotte economie, maar die ga je op korte en lange termijn alleen maar helpen door hervormingen.

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr30 jun. 2020 - 8:59

Inderdaad Jasdon, Knipselkrant Curacao geeft al jarenlang inzicht in wie er precies geholpen worden door Nederland. Het is geen ramp die doorcorona is ontstaan maar door jarenlang financieel wanbeleid en verkeerde beslissingen. Ook Ronald van Raak (SP) weet precies hoe dat werkt op Curacao. Jaar in jaar uit Is kritiek geuit door een commissie financieel toezicht en wordt de regering gevraagd om te gaan bezuinigen. Het ontslag van vuilnismannen en het korten op onderwijs in plaats van het aanpakken van de topsalarissen van politici en ambtenaren was absoluut niet gevraagd...... Te bizar voor woorden! Het zou mij niet verbazen, als dit is bedacht door de regering om de protesten op gang te brengen...... Met het doel de sympathie in Nederland en de publieke opinie op hun hand te krijgen. De radeloze bevolking wil niet langer een regering, die de eigen familie, vrienden aan een inkomen helpt, dat vergelijkbaar is met Nederlandse topsalarissen. Zonder economische hervormingen gaan de misstanden gewoon door, ben ik bang.

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jun. 2020 - 9:37

Het gemiddeld salaris in de zorg is 3088 NAF bruto. Dat bedrag moet je halveren om het om te rekenen naar euro's. Dus ongeveer 1500 euro bruto met een prijsniveau, hoger dan in Nederland. Een politieagent begint met 1756 gulden. Even door twee delen dus. Echt mensen die je 12,5% moet laten inleveren, die spekkopers. Allemaal volgens de bronnen die JIJ opgeeft.

JasDon
JasDon30 jun. 2020 - 10:56

Han, daarom had ik het niet per se over de mensen uit de zorg. Politieagenten zitten allemaal vast in de bovenste schaal en komen er blijkbaar niet meer uit en dus komt er nauwelijks nog iemand bij.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander30 jun. 2020 - 5:12

Het geeft weer aan hoe extreem rechts het glunderende en vingertje opstekende kabinet opereert en een voedingsbodem blijft geven aan extreem rechts.

2 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet30 jun. 2020 - 8:32

Wanneer je de VDD extreem rechts vindt, dan ben je toch wel behoorlijk de weg kwijt.

poeslief
poeslief30 jun. 2020 - 10:17

@Jerry Het wij vs. zij syndroom Jerry. S. heeft een voorkeur voor de "vriend & schild" methode. De oer- en oeroude "gevaar/veilig" reflex tiert welig op Joop.nl en TPO.nl onder diverse reaguurders; Zonde want volgens mij is Sjoerd zeker geen dommerik, alleen een beetje lui of uiterst extremistisch.

C@io1
C@io130 jun. 2020 - 1:02

Nog in navolging van meerdere posts hieronder en bij het stuk over de rellen op Curacao, dat menigeen reaguurder een lakend humane grondslag heeft, enkel oppertunisme ten toon spreiden ten tijde v crisis. Niet alleen hier maar nu moet een ander deel v het koninkrijk daar ook v bloeden en wel het deel waardoor een groot deel en diens inwoners aan de basis lagen vd huidige welvaart in dit land. Die VOC-mentaliteit die zo geroemd is zou nu terug moeten zijn, dan snap ik ook goed waarom dat eerst in het verleden lag.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr30 jun. 2020 - 9:19

Het is interessant om over de geschiedenis van Curacao te lezen. De WIC heeft het eiland veroverd op de Spanjaarden, zij hebben de Indianen de oorspronkelijke bewoners onderworpen. Plantages leverden De WIC geen winst op, ook zoutwinning leverde niet genoeg op. De WIC bleef wel slaven verhandelen, ze werden daarvandaan verkocht naar De Amerika’s. Daar werden winsten gemaakt voor de kooplieden, aandeelhouders in Amsterdam en Zeeland. De onverkochte slaven bleven bijvoorbeeld als huisslaaf voor Joodse families, gevlucht voor de Spaanse inquisitie. Hun nakomelingen zijn de bewoners van Curaçao samen met economische vluchtelingen uit Venezuela. (Maduro, is trouwens een afstammeling van een dergelijke Joods-Afrikaanse familie op Curaçao) Dus ja, Nederland is schuldig en verantwoordelijk voor de slavenhandel. Hypocriet en wegkijkend van het misdadig behandelen van een misdadige praktijk.

C@io1
C@io130 jun. 2020 - 0:33

@Han, een mooi stuk schrijfwerk, de actuele symboliek vd nek klem..het spreekt.

OlavM
OlavM29 jun. 2020 - 22:15

[Enig voordeel: we krijgen opnieuw te zien met wie Rutte feestjes viert en wie hij langdurig in de nekklem houdt.] Inderdaad: opnieuw. Want nieuw is het niet.

JanKlaasen
JanKlaasen29 jun. 2020 - 19:52

Als men tijdens een crisis niet de eigen broek hoeft op te houden, waarom zouden ze het de volgende keer dan wel gaan doen? Ik moet denken aan de metafoor van het geven van een hengel in plaats van steeds een lading vis.

3 Reacties
Zapata
Zapata29 jun. 2020 - 21:11

Nee jij wilt een reddingsboei van lood geven in plaats van een reddingsboot. Als een overheid er niet is voor de bevolking tijdens een crisis dan mag de terechte vraag gesteld worden waarom er dan een overheid is. Een overheid die eenzijdig het sociaal contract verbreekt kan en mag zichzelf niet meer legitiem noemen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst29 jun. 2020 - 21:50

Als je het stuk gelezen had, dan had je opgemerkt dat Knops de hengel heeft afgenomen. Het gaat hier voor de rest om noodhulp.

C@io1
C@io130 jun. 2020 - 0:38

Nog meer poppenkast wat nergens over gaat (waarsch de laatste keer nav je naam). Maar Han heeft gelijk en hou op te doen alsof NL de broekriem hoog heeft gehouden, is wel een erg optimistisch eufemisme, vd minst draagkrachten de meest zware lasten te laten opvangen doormiddel van bezuinigingen, zoveel mogelijk van zulks gevallen creeeren en de middenmoot ophitsen en ook verder een aderlating geven.

AGM-65E
AGM-65E29 jun. 2020 - 19:22

'Dit was zelfs een spijkerharde ondernemer als VNO/NCW voorzitter Hans de Boer te gortig. ' Hè dat is toevallig, het is die zelfde Hans de Boer die een huis op Curaçao heeft.

6 Reacties
C@io1
C@io130 jun. 2020 - 0:41

Je punt is? Afgunst..of iets dergelijks dat een dergelijk punt gebruikt wordt om af te leiden van humanitaire dus ook financiele steun, zonder afdreiging. Omdat men zelf geen huis of de tickets kan betalen, ik noem maar wat..Of moeten er nog meer mensen bij die (zuid) Frankrijk overspoelen iedere zomer weer vanuit dit land?

Joe Speedboot
Joe Speedboot30 jun. 2020 - 5:41

'het is die zelfde Hans de Boer die een huis op Curaçao heeft.' Die kent de situatie van dichtbij. Dan ga je al gauw genuanceerder denken dan de types op afstand met 'ook een mening'.

gimli55
gimli5530 jun. 2020 - 6:41

@sb Bij jou ging het zeker om een boot? Wat een humor.

gimli55
gimli5530 jun. 2020 - 7:25

@JS Verkeerde reactie, excuses daarvoor.

AGM-65E
AGM-65E30 jun. 2020 - 9:54

@Joe 'Die kent de situatie van dichtbij. Dan ga je al gauw genuanceerder denken dan de types op afstand met ‘ook een mening’.' Dan laat iemand uit Curacao daar zitten in plaats van Hans de Boer..

poeslief
poeslief30 jun. 2020 - 15:46

@Joe Nooit verwacht dat jij Hans de Boer in jouw strijd zou betrekken als juiste parameter.

Buitenstaander
Buitenstaander29 jun. 2020 - 19:01

Aha, de nekklem. Dat is een mooie persiflage. Doet het ook goed naar het 'ploitieagentje spelen' Maar ik heb een bijna doorlopende vraag naar de telkens doorlopende betogen van Han om vooral geen voorwaarden te stellen bij geld-hulp. Komt dat omdat de familie Van der Horst, anders dan bij gewone mensen, een ezeltje in de tuin heeft staan, een geld-ezeltje voor het goede begrip? Waarom telkens dat eenzijdige betoog van; 'het is hun overkomen' Italie, Zuid-Europa, De Antillen, etc en dan moet je (NL) maar in actie komen, en niet zeuren: Geld overmaken! Maar vooral een gelouterd historicus zou toch beseffen dat de problemen-tijdslijn van betreffende gebieden echt niet begint bij Corona. Het is een litanie aan begrotings- en corruptieproblemen, en parallel aan dat geld mogen er best wel redelijke voorstellen (lees: voorwaarden) worden gedaan, of is dat zo vreemd? Laten we het simpel houden: Als ik telkens iemand uit het kanaal moet vissen omdat hij/zij niet kan zwemmen, mag je dan eindelijk eens een keer vragen of diegene in het vervolg zwemles gaat volgen?

3 Reacties
gimli55
gimli5529 jun. 2020 - 22:16

Leg dat maar uit aan de verpleegsters, politie agenten en brandweer lieden. Aan alle medewerkers van de vitale beroepen, die daar werken. Vergelijkbaar hoe dit kabinet omgaat, waarbij de toeslagen ingeleverd worden door de extra overuren. Waarbij de directies de verdeling wie wel en wie niet de €1000 krijgt, terug hebben gegeven aan de regering. Waarschijnlijk moeten de ziekenhuizen het uit hun reguliere budget betalen en is het de bekende sigaar uit eigen doos. Lees het stuk en kom dan met inhoudelijk relevante argumenten, waarom de vitale beroepen op de Antillen 12.5% salaris moeten inleveren. Bedenk dat de helft van de bevolking daar nu afhankelijk is van voedsel paketten, geen uitkeringen kennen. Of is de onderbuik toch iets belangrijker, op de persoon spelen is altijd een slechte zaak.

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jun. 2020 - 0:22

Niet als hij door een tsunami getroffen wordt en dreigt te verzuipen. Dat is wat er nu gebeurt met deze crisis. Je moet vooral je klanten laten verzuipen. Dat is slim.

C@io1
C@io130 jun. 2020 - 0:48

Omdat dat de feiten zijn, het is hen overkomen. Waar was dit argument bij alle ondernemers hier bij de noodhulp welk allen een calamiteitenverzekering hadden kunnen afsluiten. Hier was een deel vd economie platgelegd door de pandemie, daar 70-90 procent. A. Vanwege de grootte vd toeristische sector. B. De raffinaarderij sloot en is de grootste overige werkgever naast de sector onder a. Deze quarantaine was een volledige lockdown met rotatieschema v het gehele eiland welk verspreiding moest voorkomen, gezien..idd het is een eiland, hoe krijgen ze hulp daar als de rest vd wereld ook (deels) plat ligt. Verder mis ik enig besef v humaniteit tegenover je medeonderdanen vd kroon in welk nog in crisis verkeren. En mocht je je dan nog niet verbonden voelen uit goed fatsoen, dan rest nog het feit dat een Nederlandse toerist het eerste vastgestelde covid-19 patient was op het eiland en als besmettingshaard goldt.

Zapata
Zapata29 jun. 2020 - 19:00

/Enig voordeel: we krijgen opnieuw te zien met wie Rutte feestjes viert en wie hij langdurig in de nekklem houdt./ Weten we al jaren, maar toch stemmen zo een vier miljoen Nederlanders op Rutte en zijn VVD en ook nog eens een drie miljoen op zijn henchmen D66/CDA/CU. Zegt wel wat over ons volkje.

5 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen29 jun. 2020 - 21:36

@Zapata Mensen stemmen op de VVD en hun "henchmen" omdat ze weten dat communisme en ook socialisme een nog veel en veel slechter track-record hebben. De geschiedenis leert dat beide "ismen" slecht leiden tot armoede en onderdrukking en i.g.v. het communisme 100 miljoen (!) doden. Daarom is nu vrijwel de hele wereld, inclusief China, kapitalistisch.

gimli55
gimli5530 jun. 2020 - 6:48

@GB China heeft geen communisme maar staatskapitalisme. Omdat het communisme en socialisme het niet zo goed deden, is het aanvaardbaar dat het neoliberalisme ook slecht doet. Wat een kromme redenering, zeker gezien de superieure houding die de neoliberale regering heeft. Omdat hullie het ook deden, doen wij het ook. Als je eigen systeem vergelijkt met de slechsten, en je daarna gedraagt, ben je geen haar beter dan die systemen waarnaar je verwijst. Planeconomie heeft niet gewerkt, dat kun je ook van het neoliberale systeem zeggen, de bevolking voelt geen verschil. Neoliberalisme is stilstand en afbraak

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jun. 2020 - 9:39

Gim, en dan vergeet je nog dat een lockdown van twee maanden een crisis van jaren veroorzaakt. Neoliberalisme betekent een economie als een kaartenhuis. Bij het eerste windje waait het om.

Zapata
Zapata30 jun. 2020 - 15:03

@GoudenBergen, Whataboutism is een heel zwakke discussie techniek. Wordt vaak door kinderen gebruikt met ja maar hij of zij deed dat ook. Waarom stel je het ordo-liberalisme (neo-liberalisme) tegenover extreem misdadige regimes uit het verleden die bijna uitgestorven zijn? Dat maakt dat ordo-liberalisme nog niet minder perfide. Kom je kan beter.

gimli55
gimli5530 jun. 2020 - 15:05

@HanvanderHorst Het omwaaien is al gebeurd, de neoliberale aanhangers hebben nog niet door dat het gebeurt is. Ecologisch en klimatologisch leven we al in borrowed time, half juli is de jaar productie van wat de aarde aankan, al opgesoepeerd. De oplossingen worden richting 2050 opgeschoven. De gevolgen zijn nu al merkbaar, je moet het alleen wel willen zien. Het invoeren van de Donut economie is een must, waarbij alle kosten worden verrekend in het systeem. Duurzaamheid moet eerste natuur worden en het systeem moet gericht zijn op verbeteringen, niet op veranderingen. Heel veel moet weer een middel worden en geen doel, en ego's moeten plaats maken voor de maatschappelijke relevante opbouw. Neoliberalisme is stilstand en afbraak