Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hardloop app RunKeep verkoopt je privé-leven

  •  
13-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
runkeep
Het is een van de aantrekkelijke aspecten van app-technologie: je sportprestaties bijhouden. Speciale hardloop apps houden je vorderingen bij, je hartslag, route, maar ook de weersomstandigheden, zodat je inzicht krijgt in je eigen prestaties. Dat klinkt mooi maar minder fijn is dat een app als RunKeep zonder jouw medeweten derden inzicht geeft in je privé-leven. RunKeeper meet namelijk niet alleen tijdens het hardlopen. De app verzamelt ook allerlei gegevens als je niet aan het rennen bent. Waar je allemaal heen gaat bijvoorbeeld.
In Nieuwsuur een reportage over de exploitatie van privé-gegevens en de gevolgen. Een verzekeringmaatschappij kan bijvoorbeeld je RunKeeper gegevens kopen en jaren later op basis daarvan je een uitkering weigeren. De Noorse consumentenbond Forbrukerrådet gaat RunKeeper aanklagen.
"“De apps verzamelen informatie over waar je woont, wat je eet, waar je werkt en waar je op vakantie gaat. Dat is informatie die je niet met iedereen wilt delen”, vertelt onderzoeker Finn Lützow-Holm Myrstad. "
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.